943

5 Voordelen en 6 Nadelen van het 10 Dagen Dieet

Pas jij niet meer in die leuke bikini? Of ga je over twee weken trouwen en past de trouwjurk niet meer?

Allemaal verschillende redenen om een crashdieet te gaan volgen. Bijvoorbeeld het 10 dagen dieet, waarmee je in 10 dagen tot 10 pond kunt verliezen.

Maar voordat je hieraan begint, moet je beseffen dat het een tijdelijke oplossing is. Een blijvend gewichtsverlies is hierbij niet mogelijk, want je krijgt onvermijdelijk te maken met het jojo-effect.

Wat je in dit artikel gaat leren:

 • Wat het 10 dagen dieet precies is
 • Hoe je het volgt
 • Waar het dieet precies uit bestaat

Inhoud van dit artikel

Voordat je verder gaat: Het 10 dagen dieet is een crashdieet!

Laten we daar eerst even duidelijk over zijn: Het 10 dagen dieet is een crash dieet, net zoals het ziekenhuisdieet.

Dieten, gebaseerd op het beperken van calorieën, kun je verdelen in de volgende categorieën:

 • Calorisch stabiel dieet: 2000 – 2500 kcal. per dag
 • Calorie-beperkend dieet: 1500 – 2000 kcal. per dag
 • Calorie-arm dieet: 1000 – 1500 kcal. per dag
 • Crash dieet: <1000 kcal. per dag

Een crash dieet is een dieet waarbij de calorieën op een extreme manier beperkt worden in het dagelijkse eten. Regelmatig tot 1000 kilocalorieën of nog veel minder. Het principe is eenvoudig: Door minder calorieën te eten dan je verbruikt, zal het lichaam de opgeslagen calorieën (lichaamsvet) aanspreken waardoor je af gaat vallen. Theoretisch heel erg leuk, maar in de praktijk werkt het even anders: Je verliest met name vocht en spiermassa.

Daarnaast heb je, bij het volgen van een crash dieet, vaak last een gebrek aan essentiële voedingsstoffen. Hierdoor zal je lichaam gaan haperen omdat er bijvoorbeeld geen vitamines of mineralen beschikbaar zijn.

En als je dieet afgelopen is? Wat dan? Er is geen enkel crash dieet die hierin voorziet. Het doel is om af te vallen. Dat doel is na 10 dagen bereikt, en verder moet je het maar uitzoeken.

vrouw kijkt verschrikt naar een weegschaal die ze vasthoudt

Het gevolg? Het beroemde jojo-effect. Je kilo’s zullen er snel weer bijkomen, en je eindigt waarschijnlijk met meer kilo’s dan je ooit mee begonnen bent bij de start van het dieet.

Het 10 dagen dieet: Wat houdt dit in?

Bij het 10 dagen dieet verbind je je aan een vrij zwaar dieet waarbij de nadruk ligt op een zeer lage inname van calorieën.

Het zit al een beetje in de naam verstopt: De 10/10 regel – 10 pond afvallen in 10 dagen. Dat is het doel!

Het is beslist geen dieet wat ontwikkeld is door een gerenommeerd instituut, of een of andere geleerde medicus. Nee, het is een dieet wat gewoon ontstaan is, op basis van calorie-berekeningen. Het dieet is ook niet te koop. Het is gewoon gratis beschikbaar voor iedereen die dit wil proberen. Ook in dit artikel vind je het 10 dagen dieet menu. Maar voordat je direct verder scrolt, lees dan eerst even verder over alle voor- en nadelen van dit veelbesproken dieet!

Zoals we al eerder in dit artikel hebben gezien, is het 10 dagen dieet een écht crashdieet. En daar kleven nogal wat nadelen aan, net zoals bij ieder crashdieet. Maar eerst wil ik het even positief houden: De voordelen van het 10 dagen dieet!

De 5 voordelen van het 10 dagen dieet

Het 10 dagen dieet heeft een aantal aantrekkelijke voordelen, daar kunnen we niet omheen. Laten we ze stuk voor stuk even bekijken:

Voordeel 1: Redelijke variatie in de voeding

Het dieet is redelijk gevarieerd. Bij de meeste crash diëten is dit vaak het tegenovergestelde, maar bij het 10 dagen dieet is het iedere dag weer wat anders. Hierdoor blijf je beter gemotiveerd en blijf je lekker eten, ook al is het dan heel weinig.

Voordeel 2: Heel weinig regels

Het 10 dagen dieet kent heel weinig regels. Daarnaast is het dieet al vastgesteld, dus hoef je nergens over na te denken. En de regels die gesteld worden, zijn eigenlijk vrij logisch, dus pas je deze automatisch al toe.

Voordeel 3: Eenvoudige recepten

De recepten zijn heel eenvoudig. Eigenlijk zijn het geen recepten, maar een aantal voedingsmiddelen die je op één bord kunt leggen. De voorbereiding is dus minimaal en is voor iedereen haalbaar. Het maakt niet uit of je nou een keukenprinses bent, of niet.

Voordeel 4: Oneindig herhalen

Het 10 dagen dieet kun je herhalen wanneer je wilt. Eerlijk gezegd zie ik hier het nut niet echt van in, maar als je zou willen, kun je dit dieet regelmatig volgen. Zorg er wel voor dat er tussen twee dieten een paar weken pauze zit. Het dieet is namelijk nogal ongezond, en je mist heel veel essentiële voedingsstoffen. Tijdens de rustperiode kan je lichaam weer op krachten komen voor het volgende crash dieet.

Voordeel 5: Het is geen hongerdieet

Bij de meeste crash dieten heb je veel last van honger en een rommelende maag. Bij het 10 dagen dieet is dat anders: Door het drinken van veel water, en naar behoefte koffie en thee, heb je altijd een vol gevoel. Een rommelende maag heb je dus geen last van.

De 6 nadelen van het 10 dagen dieet

Er is ook veel kritiek op het 10 dagen dieet, of eigenlijk op crash diëten in het algemeen. Net als bij het ziekenhuisdieet en het soepdieet, zijn het erg ongezonde diëten. Daarnaast zijn de resultaten vaak van hele korte duur. Toch zijn er altijd mensen die, om wat voor reden dan ook, een crashdieet willen volgen.

vrouw krijgt broek niet dicht door te dikke buik

In mijn ogen is het 10 dagen dieet dan de minst slechte oplossing. Maar voordat je hiermee begint, wil ik je wel even wijzen op de nadelen en de eventuele gevaren van het volgen van een crashdieet, en van het 10 dagen dieet in het bijzonder.

Nadeel 1: Industriële voeding

Als je het dieet zelf goed bekijkt, dan valt het me op dat er industriële producten worden gebruikt. Kijk maar eens naar dag 9 van het dieet: 3 knakworstjes. Ok, dit is wel ergste industriële product wat je kunt eten. De andere producten vallen wel mee. Knakworstjes worden gemaakt van vleesresten met heel veel additieven om er toch nog iets van te maken.

Nadeel 2: Slecht voor je gezondheid

Het is duidelijk dat het 10 dagen dieet beslist niet goed is voor je gezondheid. Gedurende 10 dagen zit je rond de 1.000 kilocalorieën, wat je op zich al een suf en moe gevoel zal geven. Daarnaast krijg je véél te weinig essentiële voedingsstoffen binnen waardoor heel veel lichaamsfuncties en processen niet optimaal hun werk kunnen doen. Het 10 dagen dieet, en crash diëten in het algemeen, moet je nooit langer volgen dan 2 weken. Natuurlijk kun je langer doorgaan, maar dan gaat het écht ten koste van je gezondheid. Afvallen is prima, maar tegen welke prijs?

Nadeel 3: Gezonde vetten ontbreken

Het is een sterk calorie-arm dieet. De focus ligt dus niet op het vermijden van vetten. Maar toch zitten er heel weinig vetten in het 10 dagen dieet. Met name de gezonde vetten zijn onontbeerlijk voor het optimaal functioneren van je lichaam. Het klinkt misschien vreemd, maar gezonde vetten helpen indirect mee om af te vallen. Je hebt ze gewoon nodig!

Nadeel 4: Geen samenhang in het dieet

Als je het dieet nader bekijkt, dan lijkt de keuze van bepaalde voedingsmiddelen vrij toevallig. De bedenker zal waarschijnlijk liefhebber geweest zijn van knakworstjes, anders kan ik niet bedenken waarom dit product onderdeel uit zou moeten maken van een crashdieet. Kortom: Het is onduidelijk waarom er voor bepaalde voedingsmiddelen gekozen is, anders dan het aantal calorieën.

Nadeel 5: Je leert helemaal niets

Je krijgt alles kant en klaar voorgeschoteld. Je hoeft niet na te denken of te rekenen. Dit is natuurlijk een voordeel, maar werkt ook in je nadeel. Je leert er zelf namelijk helemaal niets van. Want ook na de tien dagen wil je graag op je nieuwe gewicht blijven, en dat kan alleen maar als je je levenswijze (blijvend) flink op de schop neemt.

Nadeel 6: Het beroemde jojo-effect

Net als bij ieder crashdieet, is er geen follow-up. Er is niet nagedacht over een vervolg. Natuurlijk ben je na de tien dagen een aantal kilo’s afgevallen, maar dat zal maar tijdelijk zijn. De kilo’s die je verloren hebt, bestaan voor het grootste deel uit vocht en spierweefsel. Een klein deel daarvan is lichaamsvet. En uiteindelijk ging het om het laatste!

jojo met touwtje

Op het moment dat je weer ‘normaal’ gaat eten, zal je lichaam allereerst weer je verloren spiermassa en vocht weer aanvullen, waardoor je weer zwaarder wordt. Vaak eindig je zwaarder dan voor het dieet. Daarnaast is je metabolisme een stuk lager dan voorheen, wat ook nog eens gaat zorgen voor meer lichaamsvet, en dus extra kilo’s.

Dit noemen we het jojo-effect, en is onlosmakelijk verbonden aan het volgen van de meeste (crash)dieten.

Mogelijke bijwerkingen van het 10 dagen dieet

Een crashdieet is een extreem dieet, en het 10 dagen dieet is daar geen uitzondering op. Gezien het ongezonde aspect, kun je last krijgen van nare bijwerkingen. Ik zet ze even voor je op een rijtje:

 • Vermoeidheid
 • gevoel van zwakheid
 • Misselijkheid
 • overgeven
 • Verminderde weerstand
 • Diarree
 • Laag libido
 • In extreme gevallen: Uitval van lichaamsfuncties door ondervoeding en gebrek aan voedingsstoffen.

Wil je toch heel snel gewicht verliezen?

Als je alle voordelen, nadelen en bijwerkingen op een rijtje zet, dan is het wel duidelijk: Het 10 dagen dieet is heel slecht voor je gezondheid. Je lichaam krijgt in die 10 dagen heel veel te verwerken, met zo weinig calorieën en essentiële voedingsstoffen.

Om kort te gaan: De voordelen wegen niet op tegen de nadelen en de bijwerkingen.

Maar er zijn natuurlijk situaties dat je beslist moet afvallen. Misschien ga je wel trouwen, en pas je niet meer in je jurk. Wat voor reden dan ook, besef altijd dat het een tijdelijke oplossing is.

Als je inderdaad kiest voor het 10 dagen dieet, doe het dan wel op een goede en verantwoorde manier. Om die reden probeer ik je zo goed mogelijk uit te leggen hoe het dieet werkt, en wat je moet doen en laten.

De algemene regels van het 10 dagen dieet

Het 10 dagen dieet is beslist niet moeilijk om te volgen.

Nog sterker: alles is exact omschreven, dus gewoon het lijstje aanhouden, en je komt vanzelf aan bij dag nummer 10, zonder dat je verder na hoeft te denken of hoeft te rekenen met calorieën.

Maar er zijn natuurlijk wel een aantal spelregels waar je je aan moet houden. Schrik niet, want de meeste van deze spelrekels zijn al verwerkt in het dieet wat je verderop in dit artikel vindt:

Volkorenbrood:

Als je het dieet, verderop in dit artikel, bekijkt, dan zal het je opvallen dat er alleen over volkorenbrood wordt gesproken.

Vervang dit niet door ander brood, zelfs niet door donkerbruin brood. Volkorenbrood is een beschermde naam, en mag alléén gebruikt worden als er ook écht 100% volkoren in verwerkt is. Eet in ieder geval géén witbrood. Dat is de slechtste keuze die je kunt maken!

Mager vlees:

Het vlees wat je eet tijdens de 10 dagen, mag alleen maar mager zijn. Voor de rest mag je zelf weten welk soort vlees. Maar over het algemeen wordt aangeraden om kippenvlees te eten, omdat dit van nature al heel weinig vet bevat. Kipfilet is natuurlijk het gemakkelijkst, maar als je van een half kippetje houdt, let er dan wel op dat je het velletje eerst verwijderd. Alléén het vlees eten!

Bakken:

Tijdens het bereiden van de maaltijd, ontkom je er vaak niet aan om vet of olie te gebruiken. Hierin kan ik heel kort zijn: Gebruik alléén een heel klein beetje olijfolie. In ieder geval geen kant-en-klare ‘bak & braad, in een handige doseerfles’, of andere vetten.

Sausjes:

Alle vormen van sausjes moet je beslist vermijden. Niet alleen zitten hier heel veel additieven in, die uiteindelijk niks met de saus te maken hebben, maar er zitten vaak ook toegevoegde suikers in. En met name deze laatste moet je volledig vermijden!

Margarine:

Op brood mag je alléén maar margarine of halvarine gebruiken. In ieder geval géén roomboter. Wellicht onnodig te zeggen, maar gebruik een héél klein beetje.

Zuivel:

Binnen het 10 dagen dieet mag je gewoon zuivel eten, maar wel altijd de magere versie. Let er wel op dat het ook écht mager is. In veel gevallen zit er inderdaad minder vet in, maar wordt het vervangen door suikers. Lees dus heel goed de ingrediëntenlijst.

Koffie en Thee:

Deze twee dranken mogen zonder enige limiet gedronken worden. Zowel tijdens de maaltijden, als tussendoor. Deze twee dranken bevatten nagenoeg geen calorieën. Maar denk er wel om dat je er geen suiker en/of melk in doet. Ook geen zoetjes! Zowel de thee als de koffie moet je vanaf nu zwart leren drinken.

Water:

Eén van de meest belangrijke regels: Water drinken! Ieder dag moet je minimaal 2,5 liter water drinken. Inderdaad, puur water. Geen siroop of andere smaakjes en zoetstoffen, maar gewoon water. Niet alleen is dit van groot belang om je lichaam te hydrateren, maar het is ook van groot belang om de schadelijke gifstoffen af te voeren via de natuurlijke weg.

Deze gifstoffen zitten nu nog opgeslagen in je lijf, maar komen vrij tijdens het 10 dagen dieet. Als ze niet afgevoerd worden, zullen de gifstoffen alsnog in je lichaam blijven hangen, en dan is alles voor niets geweest. Daarnaast zorgt het water er voor dat je steeds een vol gevoel houdt, waardoor de kans op het nemen van ongezonde tussendoortjes heel klein is.

Voedingsschema van het 10 dagen dieet

Het 10 dagen dieet is heel erg strikt. Onderstaand geef ik je een lijst van wat je moet eten gedurende de 10 dagen. Het is belangrijk dat je je hieraan houdt, en dat je natuurlijk niet vals gaat spelen. De hele lijst is namelijk gebaseerd op een uitgebalanceerde verhouding tussen calorieën, eiwitten en koolhydraten.

Natuurlijk kun je sommige voedingsstoffen in het dieet vervangen door andere, als je bijvoorbeeld niet van bloedworst houdt. Maar let er dan wel op dat je vergelijkbare voeding eet. Met name vergelijkbaar in aantal calorieën.

Knappe vrouw houdt fruitschaal vast

Ik raad je aan om gedurende twee weken, voordat je begint met het dieet, je inname van calorieën alvast beetje bij beetje verlaagd. Op deze manier kan je lichaam zich alvast aanpassen aan de komende ‘crisis’. Als je dit niet zou doen, dan verlaag je van de ene dag op de andere je calorie-inname van 2500 kilo calorieën naar minder dan 1000 kilocalorieën. Je lichaam schiet dan direct in de stress, wat de productie van het hormoon cortisol activeert. En, zoals we allemaal weten, is cortisol één van de grote boosdoeners als het gaat om overgewicht. Cortisol zal de opslag van lichaamsvet stimuleren, ongeacht het feit dat je heel weinig calorieën eet.

Print het volgende schema uit, en hang het aan de deur van de koelkast:

 • 10 dagen dieet: Dag 1

Ontbijt: 1 appel, 1 gekookte ei, 1 volkoren boterham

Lunch: 1 glas sinaasappelsap, 1 augurk, 100 gram magere ham, 2 volkoren boterhammen

Avondeten: 1 glas magere kwark of karnemelk, 2 kleine aardappelen, 2 eetlepels groenten, 120 gram mager vlees, 1 sinaasappel

 • 10 dagen dieet: Dag 2

Ontbijt: 1 eetlepel jam, 2 volkoren boterhammen

Lunch: 1 glas vruchtensap, 250 gram magere kwark, 2 volkoren boterhammen, 1 banaan

Avondeten: 1 glas vruchtensap, 1 flinke portie sla, 2 eetlepels aardappelsalade, 1 magere schnitzel, 1 appel

 • 10 dagen dieet: Dag 3

Ontbijt: 1 sinaasappel, 50 gram magere worst, 1 volkoren boterham

Lunch: 1 glas vruchtensap, 1 flinke portie sla, 100 gram mager vlees, 2 volkoren boterhammen

Avondeten: 2 eetlepels groente-macedoine

 • 10 dagen dieet: Dag 4

Ontbijt: 1 gekookt ei, 1 plak magere kaas, 1 volkoren boterham

Lunch: 1 knäckebröd, 100 gram magere worst, 2 volkoren boterhammen

Avondeten: 1 flinke portie sla, 1 eetlepel rijst, 100 gram mager vlees, 1 sinaasappel

 • 10 dagen dieet: Dag 5

Ontbijt: 100 gram magere kaas, 2 volkoren boterhammen

Lunch: 1 broodje van gistdeeg, 1 stuk appeltaart, 1 banaan

Avondeten: 1 klein glas cola of bier, 1 flinke portie sla, 3 eetlepels aardappelsalade, 100 gram magere vis of vlees naar keuze

 • 10 dagen dieet: Dag 6

Ontbijt: 2 gekookte eieren, 1 volkoren boterham

Lunch: 100 gram magere worst, 2 volkoren broodjes

Avondeten: 1 glas vruchtensap, 1 flinke portie sla, 2 gekookte aardappelen, 1 eetlepel mager goulashvlees

 • 10 dagen dieet: Dag 7

Ontbijt: 1 eetlepel jam, 2 volkoren boterhammen

Lunch: 1 stuk kwarktaart of appeltaart, 1 augurk, 50 gram magere kaas, 2 volkoren boterhammen

Avondeten: 1 glas vruchtensap, 5 halve perziken, een kleine portie sla, 2 eetlepels aardappelsalade, 1 half haantje

 • 10 dagen dieet: Dag 8

Ontbijt: 1 eetlepel honing, 20 gram margarine, 2 volkoren broodjes

Lunch: 250 gram magere kwark, 2 volkoren boterhammen, 1 sinaasappel

Avondeten: 1 glas vruchtensap, 2 kleine aardappels, 2 eetlepels groenten, 1 tartaartje van rundvlees

 • 10 dagen dieet: Dag 9

Ontbijt: 1 gekookte ei, 50 gram magere worst, 1 volkoren boterham

Lunch: 1 glas vruchtensap, 1 augurk, 100 gram magere ham, 2 volkoren boterhammen

Avondeten: 1 sinaasappel, 2 aardappels met zuurkool, 1 plakje bloedworst, 3 knakworstjes

 • 10 dagen dieet: Dag 10

Ontbijt: 1 appel, 50 gram magere kaas, 1 volkoren boterham

Lunch: 1 ei, 100 gram magere worst, 2 volkoren boterhammen

Avondeten: 1 glas karnemelk, 1 flinke portie sla, 1 eetlepel spaghetti, 100 gram mager vlees naar keuze

En dan?

En dan houdt het op. Je hebt je 10 dagen gedaan, en je bent natuurlijk heel blij met het resultaat. Maar zonder je pret te bederven, wil ik je er op wijzen dat de verloren kilo’s niet bestaan uit lichaamsvet, maar voor het overgrote deel uit spiermassa en vocht. Je kunt nu een paar weken rust nemen, waarbij je automatisch de verloren kilo’s weer terug krijgt, en daarna opnieuw beginnen. Maar heeft dat enig nut? Het heeft alleen maar als gevolg dat je gefrustreerd raakt, je bent boos, boos op jezelf, je bent teleurgesteld.

Voordat je gaat beginnen met het 10 dagen dieet, is het dus ook erg belangrijk om alvast na te denken over de periode na het dieet.

Een laatste opmerking

Je volgt een dieet om af te vallen. Dat is duidelijk. Maar alleen met een dieet ben je er niet. Het is onmogelijk om gedurende 10 dagen een dieet te volgen, en dan verwachten dat je constant op het nieuwe gewicht blijft hangen. Je krijgt onvermijdelijk te maken met het jojo-effect, waarna je maar weer een crashdieet gaat volgen.

Wat is het nut van dit allemaal?

Het is prima om een dieet te volgen, maar gebruik het als een steunpunt, en begin van een nieuw leven, een gezonder leven. Gebruik het om jezelf te leren hoe je gezonder en gevarieerder kunt eten, zodat je vanzelf af zult vallen zonder dat je last krijgt van het jojo-effect.

gezondheid quote

Of een dieet voor jou een startpunt is, of niet. Het maakt niet uit. De basis moet in ieder geval liggen in een verandering van je levenswijze, een constante verandering. Gezond en gevarieerd eten, een verantwoorde levenswijze en regelmatig sporten en bewegen. Pas dan ben je goed bezig!

Hoe nuttig was dit artikel voor jou?

Klik op een ster voor een beoordeling!

Omdat je dit artikel nuttig vond...

Volg ons op social media!

Jammer dat je dit artikel niet (zo) nuttig vindt.

Graag horen we hoe we dit artikel kunnen verbeteren!

Plaats een reactie

Over HappyHealthy

Oscar Helm, MSc Afslankcoach, voedingsdeskundige, psycholoog, dieetpsycholoog, orthomoleculair therapeut en bestsellerauteur

Hoi, ik ben Oscar Helm en in de afgelopen jaren heb ik duizenden mensen geholpen naar een gezonder gewicht en betere gezondheid.

HappyHealthy.nl trekt inmiddels ruim 10.000 bezoekers per dag en met mijn bestseller de Afslank Receptenbijbel laat ik zien dat afvallen zowel eenvoudig als leuk kan zijn!

Wil jij je kennis over afvallen testen? Doe dan deze test en ontdek direct je “Afslank IQ”.

Top artikelen

Wat je mag eten bij een koolhydraatarm dieet + De Voordelen & een Schema

Wat is het koolhydraatarm dieet precies en wat kan je wel en niet eten. Ontdek hier een voedingstabe...

Intermittent Fasting: Uitleg, 9 Voordelen en 10 Schema’s

Intermittent Fasting / vasten (onderbroken vasten) schrijft voor wanneer en hoe lang je wel en niet ...

12 Tips om Snel Buikvet te Verbranden + 5 Fouten

Hoe kun je snel afvallen rond de buik? Ontdek 12 gouden buikvet verbranden tips en ontwijk 5 ernstig...

23 Bewezen Tips voor Snel Afvallen (zonder ongefundeerde hypes)

Hoe kan je snel afvallen? Ontdek 23 bewezen tips om snel gewicht te verliezen zonder ongefundeerde c...

Oscar’s sapjes

Array ( [0] => Male )