1058

20/20 Dieet van Dr. Phil: Waardevol of Waardeloos? (+ Recepten)

Dr. Phil! Wie kent hem niet? In zijn bekende Amerikaanse praatprogramma geeft hij mensen geregeld advies over hun psychische problemen en ongezonde levensstijl.

In 2015 bracht hij een nieuw dieetboek op de markt dat onder het grote publiek bekend werd als het 20/20 dieet. Het werd al snel een van de meest gezochte diëten op Google.

Ik moet zeggen dat het boek interessante feiten bevat, die in veel populaire diëten niet worden besproken.  Maar kan het 20/20 dieet van Dr. Phil ook waarmaken wat het belooft? Je leest het in dit artikel!

Wat je in dit artikel leert is onder meer:

 • Wat het 20/20 dieet precies is
 • Of je met het dieet van Dr. Phil kunt afvallen
 • Wat de ervaringen zijn van het 20/20 dieet
 • Simpele tips die je onmiddellijk kunt toepassen als je een stresseter bent
 • De belangrijkste voordelen en nadelen van het 20/20 dieet
 • Of het 20/20 dieet de moeite waard is om te volgen
 • En nog veel en veel meer..

Inhoud van dit artikel

Wat is het 20/20 dieet?

Kaft van het boek 20/20 dieet van Dr Phil

Het 20/20 dieet werd bedacht door de beroemde Dr Phil, die er in 2015 een boek over schreef.

In het dieetboek Turn Your Weight Loss Vision into Reality van Dr. Phil geeft voedingsadviezen en afslanktips.

Volgens Dr. Phil zouden vooral mensen met talloze mislukte afvalpogingen baat hebben bij dit boek.

Het 20/20 dieet heeft geen eigen supplementenlijn (zoals dat bijv. wel het geval is bij het Atkins dieet).

Het dieet benadrukt enkel het eten van specifieke voedingsmiddelen en biedt daarvoor ook recepten aan.

Het dieet bestaat voornamelijk uit het eten van 20 belangrijke voedingsmiddelen (vandaar ook het 20/20 dieet) die je lichaam veel tijd en energie kosten om te verteren (afbreken) en je ook langdurig een voller gevoel geven.

Van deze specifieke voedingsmiddelen zou zijn aangetoond dat het de thermogenese verbetert. Dit is de toename van de ruststofwisseling als reactie op voedselinname.

In het boek wordt ook uitgelegd waarom het sommige mensen maar niet lukt om af te vallen of hun streefgewicht te behouden.

Dr. Phil identificeert zeven redenen waarom veel diëten op de lange termijn lijken te mislukken: honger, verlangens, gevoel van beperking, niet-praktisch, verveling, verleidingen, teleurstellende resultaten (het bereiken van plateaus) en andere negatieve effecten die uiteindelijk tot falen hebben geleid.

Doe deze test en krijg jouw unieke op maat gemaakte keto schema, recepten en menu

 

Ontdek hoe je met jouw lichaam en behoeften je streefgewicht bereikt.

 

Vul een aantal simpele vragen in en laat ons voor jou een uniek plan maken waardoor jij in korte tijd voorgoed afrekent met overbodig vet.

 

Dit is geen jojo dieet, maar een manier waarop jij vol plezier resultaten behaalt en tegelijkertijd lekker eet.

 

Start keto test

 

Tips om ongezonde eetgewoonten te vermijden

Dr. Phil geeft verschillende tips en strategieën om een terugval in slechte eetgewoonten te voorkomen, zodat levenslange gezonde gewoontes kunnen worden aangeleerd om de afslank resultaten op de lange termijn te behouden.

Als voorbeeld geeft hij de eenvoudige tip om je tanden te poetsen als je opeens de sterke neiging hebt naar ongezond eten. Door het gebruik van tandpasta verdwijnt immers de zoete, lekkere smaak van ongezond eten.

Ook geeft hij je het advies om een lijstje van taken op te schrijven die je kunt uitvoeren als je even thuis niets te doen hebt en uit verveling wilt gaan eten.

In dit boek wordt uitgelegd waarom je met gedragsverandering levenslange gezonde gewoonten kunt aanleren, die je helpen je doel definitief te bereiken.

Samenvattend; het 20/20 dieet is een 30-dagen dieet dat opgebouwd is uit 3 cycli en een onderhoudsfase.

Het Dr. Phil dieet richt zich op de volgende zaken:

 • Gericht op 20 specifieke voedingsmiddelen die je stofwisseling zouden moeten stimuleren en je een voller gevoel geven
 • Het eten van 4 maaltijden per dag met tussenpozen van 4 uur
 • Fase 1 richt zich op 20 voedingsmiddelen, fase 2 introduceert een paar andere voedingsmiddelen
 • Fase 3 introduceert een breder assortiment met een onderhoudsdieet waarbij ook eigen maaltijden zijn toegestaan
 • Een tot twee keer in de week is een cheatmaaltijd toegestaan
 • Bewerkte voedingsmiddelen, toegevoegde suikers, kunstmatige zoetstoffen, zoutrijke voeding, meel en bloem, fastfood, rood vlees, volvette zuivel en alcohol moet zoveel mogelijk worden vermeden
 • Ongeveer 1/3de van het boek is gewijd aan het veranderen van je meest slechte gewoontes

Hoe werkt het 20/20 dieet?

Het dieet van Dr. Phil bestaat uit drie fasen (vier fasen als je de onderhoudsfase meerekent) en duurt 30 dagen.

De eerste twee fasen duren elk 5 dagen en de derde fase is 20 dagen. Het voedsel dat je gedurende deze fasen eet zou je energieverbruik (thermogenese) moeten verhogen.

Over het zogenaamde ‘thermogeen effect’ van deze voedingsmiddelen spreekt Dr. Phil zich niet duidelijk uit. Het lijkt wel alsof hij een slag om de arm houdt en er gewoon vanuit gaat dat het zou moeten bijdragen aan extra calorieverbranding.

Maar de gedachte achter het 20/20 dieet is niet zozeer dat je bepaald voedsel moet worden eten, maar richt zich vooral op het bewust maken en veranderen van je huidige eetpatroon en slechte gewoontes.

Dr. Phil laat je nadenken over de mislukte afslankpogingen uit het verleden en beschrijft mogelijke oorzaken waarom je nog steeds worstelt met overgewicht.

Het boek bevat ook een kort trainingsplan waarin verschillende oefeningen staan beschreven die moeten worden afgewisseld met andere sporten. Kan je door omstandigheden niet intensief trainen? Dan wordt aangeraden om in ieder geval meer te gaan wandelen.

Het boek van Dr. Phill probeert de lezer te behoeden voor negatieve keuzes en verleidingen die mensen in het verleden al een keer gemaakt hebben.

Als je wilt weten hoeveel gewicht je met het boek kunt verliezen, dan moet ik je teleurstellen. In het boek wordt dit niet exact benoemd, behalve dat je enkele tabellen ziet staan met verschillende lichaamslengtes en het aanbevolen lichaamsgewicht.

Dit zijn de vier fasen van het 20/20 dieet:

Fase 1: startersfase

Deze fase begint met 5 dagen waarbij je alleen de voedingsmiddelen mag eten die in het 20/20 dieet zijn toegestaan.

Dat zijn de volgende voedingsmiddelen: groene thee, kokosolie, mosterd, amandelen, olijfolie, kikkererwten, appels, (gedroogde) pruimen, bladgroentes, linzen, pindakaas, yoghurt, eieren, kabeljauw, rozijnen, rogge tofu, en whey poeder.

In fase 1 mogen vier maaltijden op een dag genuttigd worden met een tussenperiode van vier uur tussen iedere maaltijd.

Word een metabolisme machine en reken voorgoed af met buikvet via de nieuwste en verbeterde keto methode

 

Welke hoeveelheid calorieën, koolhydraten en andere nutriënten zijn perfect voor jouw lichaam om jouw metabolisme maximaal aan te zetten?

 

Doe onze test en laat het ons exact voor jouw lichaam berekenen. Ieder lichaam is anders en door je te focussen op wat werkt voor jouw lichaam

 

Een op maat gemaakte dieet voor jou werkt tot driemaal effectiever om je streefgewicht te bereiken dan een regulier dieet.

 

Klik hier om het dieet te ontdekken dat perfect is geoptimaliseerd voor jouw lichaam.

Fase 2

Deze fase bestaat eveneens uit 5 dagen en is bedoeld om extra voedingsmiddelen toe te voegen aan de voedingslijst uit fase 1.

Voedingsmiddelen die in deze fase mogen worden gegeten zijn: tonijn, kippenborst, bruine rijst, wortelen en tomaten.

In fase 2 wordt geacht dat je bij iedere maaltijd minstens twee voedingsmiddelen eet uit de 20/20 voedingslijst van Dr. Phil.

Fase 3: de 20-daagse fase

Fase 3 is zeer vergelijkbaar met fase 2, maar het duurt langer en je krijgt een paar momenten waarbij je mag afwijken van het dieet (cheatmaaltijd).

Naast de reeds toegestane voedingsmiddelen mogen in fase 3 ook avocado’s, champignons, frambozen, zwarte bonen, spinazie en quinoa worden gegeten.

Fase 4: onderhoudsfase

Met de laatste fase wordt gestart als je het streefgewicht hebt bereikt. Heb je het streefgewicht na 30 dagen nog niet bereikt? Dan moet je de cyclus (vanaf fase 2 of 3) van het 20/20 dieet herhalen. Eenmaal op gezond gewicht volg je de onderhoudsfase, dat eigenlijk gewoon een levenslange benadering is van gezonde voeding en lichamelijke beweging.

In deze fase volg je dezelfde principes als in de andere fasen. Er wordt verwacht dat je nog steeds vier maaltijden per dag eet, met een tussenpauze van 4 uur. Zorg ervoor dat iedere maaltijd uit minstens twee voedingsmiddelen bestaat die in het boek worden aangereikt.

Ervaringen met het 20/20 dieet

Het dieet van Dr. Phil schrapt toegevoegde suikers en geraffineerde voeding, waardoor de meeste gebruikers in de eerste weken flink wat kilo’s verliezen. Het moeilijke gedeelte van het dieet is dat de gebruiker geacht wordt vier keer per dag te eten, met een beperkte keuze aan voedingsmiddelen en recepten. Het is deze timing en maaltijdplanning dat behoorlijk wat discipline en doorzettingsvermogen vergt. Deze zeer beperkte keuze zou volgens sommige gebruikers onrealistisch zijn.

Hoewel het dieet niet zo restrictief is als de meeste andere populaire diëten, vraagt het nog steeds de nodige voedselvoorbereiding en maaltijdplanning (eten iedere vier uur). Dit kan wat problematisch zijn voor mensen met een drukke werkweek.

Droge stof en moeilijke woorden

Er waren gebruikers die vonden dat het boek wat leesvriendelijker had gekund. Dr. Phil heeft soms de neiging om erg veel wetenschappelijke woorden te gebruiken voor iets wat met weinig en simpelere woorden kan worden uitgelegd. Dat leest niet altijd even prettig.

Over het algemeen zijn de ervaringen met het 20/20 dieet vrij gemixt. Er was een groep mensen dat weinig tot geen gewichtsverlies op de weegschaal terug zag, terwijl anderen tevreden waren met de resultaten die ze hadden bereikt.

Volgens Dr. Phil bestaat er geen deadline voor gezond eten en lichamelijk actief zijn. Het 20/20 dieet kent dan ook geen einddatum. Het is de bedoeling dat de gebruiker de veranderingen in zijn eetgewoonte levenslang doorvoert.

Gezondheidsvoordelen van het 20/20 dieet

Het 20/20 dieet beweert dat het verschillende gezondheidsrisico’s kan verminderen, zoals:

In het boek staat duidelijk beschreven dat het 20/20 dieet niet bedoeld is als vervanging voor professionele medische diagnose.

De redenering achter het 20/20 dieet

In het boek probeert Dr. Phil de lezer duidelijk te maken dat voedsel voornamelijk als noodzakelijke energiebehoefte moet worden gebruikt, niet voor emotionele behoeften. Voeding moet niet worden gegeten om iets te vieren of voor vermaak of comfort.

Mensen die veel eten door stress hebben 13 keer meer kans op overgewicht of obesitas. Het boek probeert slechte gewoontes te doorbreken en gedragsverandering te bewerkstelligen.

Voordelen van het 20/20 dieet

Als je het 20/20-dieet van Dr.Phil overweegt, dan is het belangrijk om alle voor- en nadelen te weten voordat je besluit om het boek te gaan kopen.

Zoals bijna ieder dieet, heeft ook het 20/20 dieet zo zijn voordelen en nadelen.

De belangrijkste voordelen op een rijtje:

Voordelen

 • Koolhydraten mogen worden gegeten
 • Het dieet richt zich op het doorbreken van slechte eetgewoonten en het blijvend veranderen van je eetgedrag.
 • Het dieet duurt relatief kort: 30 dagen en is daardoor makkelijker vol te houden
 • Je hoeft niet creatief te zijn (je weet precies wat je wel en niet mag eten en recepten worden voorgeschoteld)
 • Je krijgt tips en adviezen over portiegrootte, snacken en wat je het beste kunt doen als je gaat uiteten
 • Het boek leert emotionele eters hun emoties beter te beheersen
 • Trainingsplan met verschillende lichamelijke oefeningen

Nadelen van het 20/20 dieet

Het dieet van Dr. Phil kent ook enkele nadelen die ik hieronder op een rijtje heb gezet:

 • Veel wetenschappelijk taalgebruik, wat het lezen niet altijd ten goede komt
 • Phil is niet duidelijk over hoeveel kilo je kunt kwijtraken met zijn dieet
 • Het bereiden van voedsel en de planning van maaltijden neemt aardig wat tijd in beslag
 • Het eten van 20 voedingsmiddelen kan gaan tegenstaan
 • De thermogene effecten van bepaalde voedingsmiddelen zouden kunnen helpen met afvallen. Hij lijkt niet altijd even overtuigd te zijn van wat aandraagt.

Prijs en app 20/20 dieet

Het dieetboek Turn Your Weight Loss Vision into Reality van Dr. Phil is te koop voor 26 dollar op Amazon. Er wordt tevens een optionele App (voor de smartphone) aangeboden. De werkelijke kosten van het 20/20 dieet hangt vooral af van de kwaliteit van het voedsel dat je koopt. Biologische producten in de supermarkt zijn nu eenmaal duurder dan niet-biologische voedingsproducten.

Conclusie: is het 20/20 dieet van Dr. Phil de moeite waard?

Wat het 20/20 dieet zo interessant maakt is dat het verder gaat dan alleen voedingstips en lichaamsbeweging. Het gaat veel dieper in op factoren die van invloed zijn op afvallen en aankomen. Je krijgt zelfs advies hoe je moet omgaan met vrienden die kritisch op je zijn omdat je een dieet volgt.

Omdat je met dit dieet (toegevoegde) suikers en geraffineerde voeding zoveel mogelijk schrapt, ben je in staat om op korte termijn gewicht te verliezen. Als je bepaalde voedingsmiddelen permanent uit je dieet laat, dan kan gewichtsverlies zelfs permanent zijn.

Waar ik minder over te spreken ben zijn de verschillende fases van het dieet. Waarom? Omdat er maar één fase is en dat is je leven.

Elk dieet dat met een start en einddatum komt aanzetten, zou je in principe moeten wantrouwen.

Er bestaan geen fasen of deadlines voor gezonder leven. Uiteindelijk draait het allemaal om de onderhoudsfase, die je de rest van je leven zou moeten volgen.

Dit is ook de fase waar veel mensen de fout in gaan en weer terugkeren naar hun oude gewoontes. Het is dus maar de vraag of je met dit dieet in staat bent om je eetgedrag definitief te veranderen.

Het 20/20 dieet mag dan niet de enige methode zijn om af te vallen, het is wel een veilige manier om blijvend gewichtsverlies kwijt te raken. Het streeft een gezonde leefstijl na en helpt je af van je meest slechte gewoontes. Het boek kan een potentieel hulpmiddel zijn als je last hebt van emotioneel eten.

Dr. Phil lijkt met zijn 20/20 dieet in ieder geval oprecht te zijn en geen nieuwe hype te verkopen.

3 heerlijke 20/20 dieet recepten

Het dieetboek van Dr. Phil bevat verschillende 20/20 dieet recepten waarmee je meteen aan de slag kunt. Er wordt onderscheid gemaakt tussen recepten in de verschillende fasen.

Ik geef je alvast 3 heerlijke voorbeeld recepten.

Ontbijt: Gebakken eieren met zwarte bonen en avocado

Wat heb je nodig:

 • 2 eetlepels olijfolie
 • 3 eieren
 • 300 gram zwarte bonen
 • avocado
 • peper

Bereidingswijze

 • Verhit de olijfolie op matig vuur
 • Voeg de eieren toe
 • Schil de avocado en snijd de helft in plakjes
 • Voeg de zwarte bonen toe
 • Roer het geheel door elkaar en breng voeg peper naar smaak toe
 • Serveer de gebakken eieren op het bord, naast de plakjes avocado

Lunch: Griekse yoghurt met appel en rozijnen

Wat heb je nodig: 

Bereidingswijze 

 • Verwijder de pit en snijd de appel in stukjes
 • Giet wat Griekse yoghurt in een kom
 • Leg de rozijnen en appelstukjes op de yoghurt

Diner: spinazie en quinoa

Wat heb je nodig:

 • 1 theelepel olijfolie
 • 1 kruidnagel
 • 200 gram quinoa
 • 2 kopjes zoutarme (natriumarme) kippenboulion
 • 140 gram verse spinazie

Bereidingswijze

 • Verhit de olijfolie in de pan
 • Bereid de quinoa volgens de aanwijzingen op de verpakking
 • Verhit een beetje olijfolie in de pan en roerbak de spinazie mee
 • Voeg quinoa toe aan de pan en roer regelmatig tot de quinoa goudbruin is
 • Voeg kippenbouillon en kruidnagel toe aan de quinoa en verminder de hitte
 • Serveer de spinazie en quinoa op een bord

Welk van de 5 buiktype heb jij? Doe de test en ontdek het direct (en hoe jij met jouw type een platte buik krijgt)

Wil je weten welke buiktype je hebt? En hoe je met jouw type een platte en strakke buik krijgt en effectief buikvet weet te verbranden?

Doe dan mijn test en ontdek het in slechts 2 minuten.

Je zal het volgende te weten komen:

 • Welk type buik jij hebt
 • Potentiële fouten die je maakt die jouw buikvet veroorzaken
 • Wat jij kan veranderen om een mooie platte of strakke buik te krijgen

Start buiktype test

Hoe nuttig was dit artikel voor jou?

Klik op een ster voor een beoordeling!

Omdat je dit artikel nuttig vond...

Volg ons op social media!

Jammer dat je dit artikel niet (zo) nuttig vindt.

Graag horen we hoe we dit artikel kunnen verbeteren!

Plaats een reactie

Over HappyHealthy

Oscar Helm, MSc Afslankcoach, voedingsdeskundige, psycholoog, dieetpsycholoog, orthomoleculair therapeut en bestsellerauteur

Hoi, ik ben Oscar Helm en in de afgelopen jaren heb ik duizenden mensen geholpen naar een gezonder gewicht en betere gezondheid.

HappyHealthy.nl trekt inmiddels ruim 10.000 bezoekers per dag en met mijn bestseller de Afslank Receptenbijbel laat ik zien dat afvallen zowel eenvoudig als leuk kan zijn!

Wil jij je kennis over afvallen testen? Doe dan deze test en ontdek direct je “Afslank IQ”.

Top artikelen

Wat je mag eten bij een koolhydraatarm dieet + De Voordelen & een Schema

Wat is het koolhydraatarm dieet precies en wat kan je wel en niet eten. Ontdek hier een voedingstabe...

Intermittent Fasting: Uitleg, 9 Voordelen en 10 Schema’s

Intermittent Fasting / vasten (onderbroken vasten) schrijft voor wanneer en hoe lang je wel en niet ...

12 Tips om Snel Buikvet te Verbranden + 5 Fouten

Hoe kun je snel afvallen rond de buik? Ontdek 12 gouden buikvet verbranden tips en ontwijk 5 ernstig...

23 Bewezen Tips voor Snel Afvallen (zonder ongefundeerde hypes)

Hoe kan je snel afvallen? Ontdek 23 bewezen tips om snel gewicht te verliezen zonder ongefundeerde c...

Oscar’s sapjes

Array ( [0] => Male )