1063

5-HTP: Werking, 5 Voordelen en 5 Bijwerkingen

5-HTP (5-hydroxytryptofaan) is een natuurlijke stof die voorkomt in ons lichaam en een voorloper van het gelukshormoon serotonine en melatonine.

Dit betekent dat je lichaam 5-HTP gebruikt om serotonine aan te maken, een chemische boodschapper die signalen tussen je zenuwcellen stuurt. Het verhogen van de productie van serotonine heeft verschillende voordelen. Dit komt doordat lage serotonine spiegels in verband worden gebracht met klachten, zoals angst, gewichtstoename, slaapstoornissen en depressieve gevoelens (bron) (bron).

Lees hier de wetenschappelijke voordelen van het gebruik van 5-HTP.

Inhoud van dit artikel

Wat is 5-HTP?

5-HTP is een aminozuur. 5-HTP wordt door het lichaam gemaakt van de aminozuur L-tryptofaan, de ‘ voorloperstof’ van onder andere 5-HTP (bron). Een aminozuur is een bouwsteen van eiwitten en eiwitten bestaan uit verschillende aminozuren, waarvan sommige zoals L-tryptofaan uit de voeding moet worden gehaald. 5-HTP kan zelf niet uit de voeding worden gehaald L-tryptofaan wordt in de lever omgezet tot 5-HTP (bron).

Wat is L-tryptofaan?

L-Tryptofaan is een essentieel aminozuur. Dit betekent dat je dit aminozuur via voeding moet binnenkrijgen, omdat je lichaam het aminozuur zelf niet kunt aanmaken (bron).

Wat zijn bronnen van L-tryptofaan?

L-tryptofaan zit in voedingsmiddelen met eiwitten, waaronder:

 • Gedroogde dadels
 • Pinda’s
 • Melk
 • Cottage cheese
 • Haver
 • Chocolade
 • Bananen
 • Pruimen
 • Linzen
 • Zonnebloem- en pompoenpitten

Als je meer L-tryptofaan wilt binnenkrijgen voor de aanmaak van 5-HTP werkt het sneller om een supplement van 5-HTP te nemen, omdat je lichaam dan L-tryptofaan niet meer hoeft om te zetten naar 5-HTP (bron).

Kan L-tryptofaan worden vervangen door 5-HTP?

5-HTP is geen vervanging voor het aminozuur L-tryptofaan, omdat dit aminozuur ook nodig is voor andere processen zoals het opbouwen van eiwitten en enzymen (bron). 5-HTP kan wel worden gebruikt om je serotonine spiegels wilt verhogen (bron).

Wat zijn de gevolgen van een tekort aan L-tryptofaan?

Als er een tekort is aan L-tryptofaan kan 5-HTP ook niet of onvoldoende worden aangemaakt. Een aantal symptomen van een tekort aan L-tryptofaan zijn:

 • Nervositeit
 • Haaruitval
 • Diarree
 • Verminderd zicht
 • Afwijkende eetlust
 • Stemmingswisselingen
 • Depressiviteit (bron)

Wat is de werking van 5-HTP?

Zoals in het begin al gezegd is, is 5-HTP de directe voorloperstof van serotonine (bron) en de indirecte voorloperstof van melatonine. Serotonine werkt in de hersenen als belangrijke neurotransmitter. Het heeft onder andere invloed op een normale eetlust, libido, gedrag en je stemming.

Een tekort aan serotonine wordt onder andere in verband gebracht met depressiviteit, verlaagd libido en obsessief gedrag (bron). Melatonine wordt aangemaakt via serotonine. Bij deze omzetting is magnesium, SAMe en B12 nodig. Deze belangrijke neurotransmitter reguleert onder andere de lichaamstemperatuur, het slaap- en waakritme en de afgifte van verschillende hormonen.

Wat zijn de voordelen van 5-HTP?

Er worden verschillende voordelen toegeschreven aan het gebruik van een suppletie van 5-HTP.

Goed om te weten is dat het effect van het gebruik van 5-HTP bij iedereen anders, omdat iedereen een ander lichaam heeft. Hierdoor moet je zelf ervaren wat het effect van suppletie van 5-HTP bij jou is. Hieronder lees je meer over de voordelen.

Voordeel 1: 5-HTP kan je slaapkwaliteit verbeteren

Doordat 5-HTP indirect een voorloper stof is van melatonine zorgt het voor de aanmaak van melatonine. Hierdoor zou je verwachten dat 5-HTP de slaapkwaliteit zou verbeteren.

Uit een onderzoek blijkt dat een supplement met GABA en 5-HTP meerdere effecten had op de slaap. Het verminderde de tijd om in slaap te vallen, het verbeterde de slaapkwaliteit en slaapduur.

Het gebruikte aminozuurpreparaat bevatte cholinebitartraat, 5-hydroxytryptofaan als griffonia-extract, GABA, druifzaadextract, gehydrolyseerd wei-eiwit, valeriaanextract, ginkgo biloba, glutaminezuur en cacao. Het supplement werd in de avond genomen en had een dosis van 2000 mg (bron). Dit was echter een onderzoek met een zeer kleine onderzoeksgroep.

Uit een ander onderzoek met 100 gezonde vrijwilligers werd er aangenomen dat lage serotonine spiegels in verband zijn met depressieve gevoelens. De depressieve gevoelens zorgen voor een slechtere slaapkwaliteit (bron). Hierdoor kan het gebruik van 5-HTP supplement indirect zorgen voor een betere slaapkwaliteit.

Voordeel 2: 5-HTP kan depressieve klachten verminderen

5-HTP wordt vaak in verband gebracht met depressiviteit, omdat via 5-HTP serotonine wordt aangemaakt. Onderzoekers hebben nog niet de precieze oorzaak van depressie kunnen ontdekken. Echter vermoeden sommige onderzoekers dat verlaagde serotonine spiegels zorgen voor een slechter humeur dat tot depressie kan leiden (bron) (bron).

Uit een aantal onderzoeken kwam naar voren dat het gebruik van 5-HTP depressieve klachten verminderen.

Sommige onderzoeken maakten geen gebruik van een groep deelnemers die gebruik maakten van een placebo, waardoor bij deze onderzoeken het placebo-effect niet kan worden uitgesloten (bron) (bron) (bron).

Bij een onderzoek onder 15 vrouwen verminderde de depressieve klachten door de combinatie van gebruik van creatine met 5-HTP. Dit onderzoek is aanleiding om meer onderzoek uit te voeren onder een grotere populatie met ook mannen (bron). Bij een ander onderzoek onder 64 deelnemers (mannen en vrouwen) waren de depressieve klachten ook minder geworden.

Kan je 5-HTP gebruiken na het gebruik van XTC of MDMA?

Op forums over drugsgebruik wordt er geschreven over het gebruik van 5-HTP na het gebruiken van XTC of MDMA. Het gebruiken van deze drugs leidt tot depletie (uitputting) van serotonine, waardoor de ‘dinsdagdip’ ontstaat.

De dinsdagdip is een dag waarop mensen zich na het gebruik van XTC of MDMA erg down voelen, omdat dan de serotonine niveaus erg laag zijn.

Het gebruik van 5-HTP na het gebruik XTC of MDMA kan erg gevaarlijk zijn, omdat je hiermee de natuurlijke serotonine aanmaak verstoort. Het kan ook leiden tot het serotoninesyndroom.

Bij het serotoninesyndroom is er een te hoge serotonine concentratie in het lichaam en kan serotonine niet teruggaan naar de zenuwcel, waardoor je klachten krijgt zoals verwardheid, spiersamentrekkingen, overactieve reflexen en verhoogde hartslag (bron).

Voordeel 3: 5-HTP kan helpen bij afvallen

Diverse kleine onderzoeken laten positieve effecten zien bij het gebruik van 5-HTP bij afvallen, waaronder het onderzoek ‘Satiety and amino-acid profile in overweight women after a new treatment using a natural plant extract sublingual spray formulation’.

Het gebruik van 5-HTP lijkt door dit onderzoek te helpen om meer gewicht te verliezen. In het onderzoek werd een supplement gebruikt met onder andere 39 mg 5-HTP. In het voedingssupplement zaten ook andere ingrediënten zoals 4.55 mg Paullina sorbilis L. Mart en 39 μg Alga klamath.

Het afvallen kwam onder andere doordat de deelnemers zich sneller verzadigd voelden door het gebruik van 5-HTP. Gemiddelde was er een afname van 1,04 BMI in 2 maanden tijd. Het onderzoek had 17 deelnemers (bron).

Het is wel een aanleiding om hier meer onderzoek naar te doen. Daarnaast is het mogelijk dat suppletie van 5-HTP indirect kan helpen bij afvallen. Als 5-HTP zorgt voor betere slaap, kan dit er ook voor zorgen dat je minder eet. Sommige mensen hebben namelijk meer honger als ze slecht slapen.

Voordeel 4: 5-HTP kan migraine klachten verminderen

In het onderzoek ‘5-Hydroxytryptophan versus methysergide in the prophylaxis of migraine. Randomized clinical trial’ kregen deelnemers zes maanden lang een 5-HTP supplement en hadden 71% minder vaak een migraineaanval (bron).

Daarnaast zijn er nog andere oorzaken waaruit lijkt alsof suppletie van 5-HTP helpt om migraine te verminderen. Hoe 5-HTP deze mogelijke werking heeft is helaas nog niet bekend.

Voordeel 5: 5-HTP kan klachten van fibromyalgie verminderen (weke delen reuma)

5-HTP wordt ook in verband gebracht met de reumatische aandoening fibromyalgie, omdat mogelijk verhoogde serotonine spiegels zorgen voor verminderde klachten.

De oorzaak van fibromyalgie is nog niet bekend, maar er lijkt wel een verband te zijn tussen fibromyalgie en lage serotonine spiegels (bron).

5 Bijwerkingen van 5-HTP

Er zijn een aantal bijwerkingen bekend van het suppleren van 5-HTP. Zo ervaren sommige mensen de volgende bijwerkingen:

 • Buikpijn en darmklachten
 • Misselijkheid en overgeven

De bijwerkingen worden meestal erger als er een hogere dosering wordt gebruikt. Door de doses te verlagen kun je dit verminderen (bron).

Bij een te hoge dosering kunnen er klachten ontstaan, zoals :

 • Hartproblemen
 • Angstklachten

Dit komt doordat er dan een te hoge piek van serotonine is. Wanneer deze klachten ontstaan verschilt per persoon. Daarom is het verstandig om de dosis op te bouwen en niet hoger dan de maximum dosis van 50 mg per kg lichaamsgewicht. Er zijn ook gevallen bekend van mensen die door 5-HTP of L-tryptofaan bevattende voedingssupplementen het Eosinofilie-Myalgie Syndroom (EMS) hebben ontwikkeld.

Symptomen hiervan zijn onder andere spierzwakte, hoesten en vermoeidheid. Dit is voornamelijk het geval bij supplementen die L-tryptofaan bevatten.

In 1980 werd voor het eerst het verband gevonden en ging het om slechts 3 patiënten. Er zijn verder weinig gegevens bekend, waardoor het vermoedelijk gaat om zeldzame gevallen (bron).

Wat is de juiste dosering van 5-HTP?

Vanuit de Gezondheidsraad is er een dosering vastgesteld voor het gebruik van 5-HTP, omdat het een supplement is dat niet vanuit hen wordt aangeraden.

Orthokennis geeft als algemeen adviesdosering 50-800 mg (bron) . Indien je bijwerkingen hebt dien je de dosering laag te houden of laag te beginnen en dit langzaam op te bouwen naar een hogere dosis. Orthokennis geeft ook een advies per soort reden waarom je 5-HTP wilt suppleren. Bijvoorbeeld bij depressie is het advies tussen de 150 en 400 mg per dag en bij obstructieve slaapapneu 250 mg per dag.

De verschillende gebruiksadviezen kan je hier lezen. Deze hoeveelheden moeten niet gecombineerd worden met andere antidepressiva, omdat dit de kans verhoogt op het serotoninesyndroom of serotonine toxiciteit.

Uit het onderzoek ‘Serotonin a la carte: supplementation with the serotonin precursor 5-hydroxytryptophan’ blijkt dat de maximum hoeveelheid die niet giftig is 50 mg 5-HTP per lichaamsgewicht is (bron).

Wanneer mag je geen 5-HTP gebruiken?

In een aantal situaties wordt het afgeraden 5-HTP te gebruiken. Dit worden ook wel ‘contra-indicaties’ genoemd en kan je ook vinden op het etiket van supplementen. In de volgende situaties wordt het afgeraden om 5-HTP te gebruiken:

 • Zwangerschap
 • Als je borstvoeding geeft
 • Als je andere medicatie gebruikt die invloed heeft op de hersenstofwisseling
  Zoals antidepressiva en kalmerende medicijnen.
 • Lever- en nieraandoeningen
 • Sclerodermie
 • Syndroom van Down (bron).

Als je medicijnen gebruikt die invloed heeft op de hersenstofwisseling en je toch 5-HTP wilt gebruiken, overleg dit dan met je arts of apotheker (bron).

Het gebruik van 5-HTP wordt bijvoorbeeld afgeraden bij leveraandoeningen, omdat er een kleine kans is op het ontwikkelen van levertoxiciteit. Deze kans is groter bij mensen met huidige leveraandoeningen (bron).

Wat zit er in supplementen met 5-HTP?

Supplementen met 5-HTP bevatten natuurlijke 5-HTP dat gewonnen is uit de plant Griffonia Simplicifolia plant.

In supplementen wordt er vaker gebruik gemaakt van 5-HTP van de plant Griffonia Simplicifolia in plaats van L-tryptofaan, omdat daardoor je lichaam L-tryptofaan niet eerst hoeft om te zetten naar 5-HTP. Hierdoor is het 5-HTP supplement gemaakt van Griffonia Simplicifolia in principe veganistisch.

Let wel op: de samenstelling per soort supplement verschilt. Als het met andere dierlijke stoffen is gecombineerd of als er dierlijke vulstoffen zijn toegevoegd is het supplement niet meer veganistisch.

Als het geen vlees of visproducten bevat, maar wel zuivelproducten of eiproducten bevat is het vegetarisch. Ook de capsule kan gemaakt zijn van dierlijke producten. Bekijk daarom eerst goed het etiket, omdat soms het etiket niet klopt.
Dit supplement is wel vegetarisch. Sommige supplementen bevatten vulstoffen en daardoor minder werkende stoffen. Vulstoffen worden vaak gebruikt om het supplement goedkoper te maken.

Het liefst kies je voor een zo puur mogelijk supplement. 5-HTP wordt ook vaak gecombineerd met L-5-hydroxytryptofaan, zoals in dit supplement.

Wat is een goed 5-HTP supplement om te kopen?

Een goed 5-HTP supplement is bijvoorbeeld dit vegetarische supplement van Vitaminstore. Dit supplement bevat een uniek hoog geconcentreerd Griffonia simplicifolia extract met 95% werkzame stof 5-HTP.

Conclusie

Een 5-HTP supplement nemen heeft verschillende voordelen, zoals dat het klachten bij depressie, fibromyalgie en migraine kan verminderen.

Daarnaast kan het helpen je slaapkwaliteit te verbeteren en helpen bij afvallen. Als je wilt starten met suppletie van 5-HTP is het belangrijk om te onderzoeken of je niet valt onder de doelgroepen die 5-HTP moeten vermijden.

Het is ook van belang om 5-HTP niet te combineren met andere antidepressiva en niet meer dan 800 mg L-tryptofaan per dag te nemen.

Als je twijfelt tussen een l-tryptofaan supplement of een 5-HTP supplement, kan je het beste kiezen voor een 5-HTP supplement. Dit omdat hierdoor je lichaam L-tryptofaan niet meer hoeft om te zetten naar 5-HTP.

Klik hier als een goed 5-HTP supplement zoekt

Hoe nuttig was dit artikel voor jou?

Klik op een ster voor een beoordeling!

Omdat je dit artikel nuttig vond...

Volg ons op social media!

Jammer dat je dit artikel niet (zo) nuttig vindt.

Graag horen we hoe we dit artikel kunnen verbeteren!

2 reacties op dit artikel

 • Hallo

  Kan ik dit gebruiken ( 5 htp) met citolapram en quetiapine 25 mg 4 stuks voor het slapen en cito 30 mg voor het slapen

  Alvast bedankt

  Koos
  • Beste Koos, op medische vragen mogen wij helaas niet antwoorden, ook niet omwille van de AVG. Gelieve hierover contact op te nemen met je huisarts. Mvg, Team HappyHealthy

   support

Plaats een reactie

Over HappyHealthy

Oscar Helm, MSc Afslankcoach, voedingsdeskundige, psycholoog, dieetpsycholoog, orthomoleculair therapeut en bestsellerauteur

Hoi, ik ben Oscar Helm en in de afgelopen jaren heb ik duizenden mensen geholpen naar een gezonder gewicht en betere gezondheid.

HappyHealthy.nl trekt inmiddels ruim 10.000 bezoekers per dag en met mijn bestseller de Afslank Receptenbijbel laat ik zien dat afvallen zowel eenvoudig als leuk kan zijn!

Wil jij je kennis over afvallen testen? Doe dan deze test en ontdek direct je “Afslank IQ”.

Top artikelen

Wat je mag eten bij een koolhydraatarm dieet + De Voordelen & een Schema

Wat is het koolhydraatarm dieet precies en wat kan je wel en niet eten. Ontdek hier een voedingstabe...

Intermittent Fasting: Uitleg, 9 Voordelen en 10 Schema’s

Intermittent Fasting / vasten (onderbroken vasten) schrijft voor wanneer en hoe lang je wel en niet ...

12 Tips om Snel Buikvet te Verbranden + 5 Fouten

Hoe kun je snel afvallen rond de buik? Ontdek 12 gouden buikvet verbranden tips en ontwijk 5 ernstig...

23 Bewezen Tips voor Snel Afvallen (zonder ongefundeerde hypes)

Hoe kan je snel afvallen? Ontdek 23 bewezen tips om snel gewicht te verliezen zonder ongefundeerde c...

Oscar’s sapjes

Array ( [0] => Male )