853

Abdominale Riem: Is Trainen met een Buikband Effectief?

De abdominale riem lijkt een aantrekkelijk product. Keiharde buikspieren krijgen terwijl je ontspannen op de bank zit en tv kijkt. Dat wilt toch iedereen?

Met de abdominale riem worden de buikspieren met minimale inspanning intensief getraind, althans dat beweren de fabrikanten. Het enige dat nodig is, is dat je een buikband om je middel doet, hem aanzet en de magie zijn werk laat doen.

Wil je strakke buikspieren krijgen en weten welke buikband variant de beste koop is?

Of ontdekken met welke buikspieroefeningen je de abdominale riem het beste kan trainen? Dan is het belangrijk dat je dit artikel leest.

In dit artikel geef ik een review over de beste abdominale riem producten op de markt. Laten we beginnen!

Inhoud van dit artikel

Wat is een abdominale riem?

abdominale riem om middel van een man

Wanneer mensen praten over een sixpack dan is de abdominale riem die ze eigenlijk bedoelen.

De abdominale spier, oftewel rechte buikspier, bevindt zich tussen de ribben en het schaambeen aan de voorkant van de bekken en bestaat uit verschillende spieren.

Op het moment dat de spieren samentrekken, en het vetpercentage van iemand laag genoeg is, zijn de buikspieren gemakkelijk zichtbaar. De abdominale riem heeft een stabiliserende functie en zorgt ervoor dat de romp kan buigen.

buikspieren anatomie

De term abdominale riem staat tegenwoordig ook bekend als de riem die rond je buik wordt gedragen en kleine elektrische schokken afgeeft.

Deze buikgordels kunnen worden gebruikt door mensen die hun buikspieren willen versterken als aanvulling op hun trainingsschema. Hoewel elektronische buiktrainers verschillende voordelen bieden, zijn ze geen effectieve oplossing voor gewichtsverlies rond de buikstreek. Waarom dit zo is vertel ik verderop in het artikel.

De abdominale riem kan ook als een vorm van ontspanning worden gebruikt vanwege het masserende effect.

Gebruikers ervaren een aangenaam gevoel wanneer de spieren en zenuwen door de elektrische impulsen worden gestimuleerd. De meeste abdominale gordels zijn klein van stuk en kunnen gemakkelijk onder kleding worden gedragen, zelfs tijdens het sporten.

Welk van de 5 buiktype heb jij? En hoe jij met jouw type een platte buik krijgt!

Doe deze gratis test en ontdek welk buiktype je bent.

Verschillende soorten buikriemen

Elektrostimulatie

De meest geavanceerde buikgordels bevatten elektroden die je op je blote huid rond je middel bevestigt. De elektrische stimulatie zorgt ervoor dat je buikspieren tintelen en zelfs samentrekken.

Wanneer je een spier gebruikt, wordt er een signaal vanuit je hersenen naar een zenuw gestuurd die in de spier zit. De zenuw stuurt een signaal naar je spier waardoor deze samentrekt.

Elektrische buiktrainers bootsen dit proces na door direct te zenuw te stimuleren die in de spier zit. Vroeger had men dure apparatuur nodig om dit te kunnen bewerkstelligen, tegenwoordig is deze technologie te vinden in de abdominale riem.

De bedoeling is dat je de buikband elke dag tien minuten of langer om je middel draagt om op die manier de buikspieren te stimuleren. Het kan in eerste instantie nogal raar aanvoelen, zo’n elektrische buikband.

Als iemand zegt dat het een ontspannende werking heeft, dan hebben ze intensiteit niet hoog genoeg of ze liegen. Het is geen pijnlijk gevoel, maar ik kan ook niet zeggen dat het erg comfortabel is.

Tegenstrijdige resultaten

Laten we eens kijken wat onderzoekers zeggen over de werking van de elektrische buikriem.

Een klein onderzoek uit 2005 toonde aan dat een abdominale riem de buiksterkte en het uithoudingsvermogen van de buik bij de deelnemers aanzienlijk deed toenemen gedurende 8 weken, 5 dagen per week met sessies van 20 tot 40 minuten (bron). De proefpersonen deden geen extra buikspieroefeningen tijdens het onderzoek. De onderzoekers zagen bij de groep met een abdominale riem een afname van de tailleomvang met gemiddeld 3,3 cm. Ondanks deze positieve bevindingen werd geen verschil in lichaamsgewicht, BMI of huidplooidikte waargenomen tussen de buiktrainer-groep en de controlegroep.

Kortom, het vetpercentage was bij de deelnemers hetzelfde gebleven. De abdominale riem is ook niet ontwikkeld om de vetverbranding te stimuleren. Zelfs al zou je sterke buikspieren ontwikkelen door een buikband te gebruiken, zul je een sixpack niet zien zolang je te veel lichaamsvet met je meedraagt.

Word een metabolisme machine en reken voorgoed af met buikvet via de nieuwste en verbeterde keto methode

 

Welke hoeveelheid calorieën, koolhydraten en andere nutriënten zijn perfect voor jouw lichaam om jouw metabolisme maximaal aan te zetten?

 

Doe onze test en laat het ons exact voor jouw lichaam berekenen. Ieder lichaam is anders en door je te focussen op wat werkt voor jouw lichaam

 

Een op maat gemaakte dieet voor jou werkt tot driemaal effectiever om je streefgewicht te bereiken dan een regulier dieet.

 

Klik hier om het dieet te ontdekken dat perfect is geoptimaliseerd voor jouw lichaam.

Trillende buikriem

Een andere – goedkopere – variant is de trillende buikriem. Deze is niet helemaal te vergelijken met de elektrische buiktrainer. Met behulp van trillingen wordt geprobeerd om buikvet te verliezen. Maar lokaal vet verliezen is onmogelijk.

Waar vet wordt opgeslagen is vooral een genetische kwestie. Daar heb je geen invloed op. Waar je wél invloed op hebt is je algehele vetpercentage verlagen zodat je buikspieren uiteindelijk zichtbaar worden.

Abdominale zweetriem

Dan bestaat er nog iets als de zweetband. De abdominale zweetband wordt om de buik gewikkeld in de hoop buikvet te verbranden en een strakke buik te krijgen. Er is echter geen wetenschappelijk bewijs dat dit ondersteunt.

Een zweetband zorgt ervoor dat je meer zweet, waardoor veel vocht verliest. Dus het gewicht dat je kwijtraakt is vooral te wijten aan vochtverlies.

Bedenk dat meer zweten niet betekent dat je ook meer vet verliest, alleen dat je vocht verliest en waarschijnlijk sneller uitdroogt. Het dragen van een buikzweetband zal geen resultaten opleveren. Het is enkel bedoeld om de hoeveelheid zweet tijdens het dragen te verhogen.

Top 5 buikriemen op de markt

Je weet nu waar je op moet letten als je een abdominale riem besluit te kopen. Maar ik ga het nog makkelijker voor je maken…

Hieronder geef ik je de top 5 beste buiktrainers op de markt met de bijbehorende gegevens. Afhankelijk van je budget kun je een model kiezen die bij je past.

Abdominale riem #1: Slendertone Abs7

Abdominale riem Slendertone Abs7

Slendertone is een merk dat gespecialiseerd is in elektrische buikriemen. De modellen variëren in prijsklasse (van 80 tot 100 dollar). Je ontvangt twee onderdelen wanneer je dit product bestelt.

Allereerst de controller. De controller is oplaadbaar. Daarnaast de buikriem zelf. Deze doe je om je buik met klittenband. Aan de binnenkant van de buikriem bevinden zich elektroden die kleine elektrische stimulaties afgeven.

Wat het merk Slendertone anders maakt is dat het de concurrentie voor blijft met de nieuwste electronica. Met de Abs7 kun je verschillende programma’s kiezen om je buik te trainen. Naast tien verschillende automatische programma’s, zijn er meer dan honderd intensiteitsniveau ’s.

Voordelen:

 • Veel programma’s
 • Verschillende intensiteitsniveau ‘s
 • Redelijk betaalbaar

Nadelen:

 • Elektroden zijn kwetsbaar

Abdominale riem #2: Beurer EM 35

Beurer EM 35 elektronische buiktrainer

De Beurer EM 35 is een elektronische buiktrainer en kan worden gebruikt bij het trainen van de buikspieren.

De abdominale riem telt vijf verschillende programma’s, met instelbare intensiteitsniveaus van 0 tot 40. De buikriem heeft een flexibele klittenbandsluiting en verschillende heupmaten.

Voordelen:

 • Goedkope prijs (circa € 40)
 • Gebruiksvriendelijk

Nadelen:

 • Weinig programma’s

Abdominale riem #3: Gymform Total ABS

Gymform Total ABS abdominale riem

Deze abdominale riem biedt zes trainingsprogramma’s met tien intensiteitsniveaus. De elektroden zijn onhandig om te gebruiken vanwege hun kleverigheid. De riem zelf oogt wat goedkoop maar lijkt te doen waar het voor is gemaakt.

Voordelen:

 • Geschikt voor iedereen

Nadelen:

 • Elektroden plakken erg op je huid en soms onhandig in gebruik
 • Goede prijs-kwaliteitsverhouding

Abdominale riem #4: Meabelt 400

vrouw houdt Meabelt 400 abdominale riem vast

Deze buikgordel werkt ook met elektrische spierstimulatie om de buikspieren aan te spannen.

De makers beweren dat slechts tien minuten per dag voldoende is om zonder inspanning een slanker lichaam te krijgen. Dit lijkt me iets te mooi om waar te zijn.

De buikriem telt acht programma’s en tien intensiteitsniveaus en kan worden gebruikt door zowel mannen als vrouwen. De prijs varieert van € 30 tot € 40.

Voordelen:

 • Goede prijs-kwaliteitsverhouding

Nadelen:

 • Instructies zijn niet gebruiksvriendelijk

Abdominale riem #5: Zociko Appareil Abdominal

Zociko Appareil Abdominal abdominale riem

Dit product is zeer licht en praktisch ontworpen. Het apparaat biedt tien verschillende intensiteitsniveaus en werkt met behulp van 6 AAA batterijen (die overigens niet worden meegeleverd). De prijs ligt rond de € 30.

Aangeraden wordt om het apparaat 1 tot 2 keer per dag gedurende 20 minuten gebruiken. Het apparaat is geschikt voor mannen en vrouwen.

Voordelen:

 • Makkelijk in gebruik
 • Het apparaat is stil
 • De elektroden houden goed vast

Nadelen:

 • Batterijen zijn niet inbegrepen

De abdominale riem trainen met buikspieroefeningen

Vrouwen trainen in de sportschool hun buikspieren

Waarschijnlijk zitten je buikspieren op dit moment nog verstopt onder een laagje buikvet. Toch gebruik je je buikspieren op ieder moment van de dag.

Met het intensief trainen van je buik maak je de buikspieren sterker en dikker, maar je gaat er jammer genoeg geen plaatselijk buikvet door verbranden.

Voor een strakke buik of het krijgen van zichtbare buikspieren moet je namelijk een laag vetpercentage hebben. Daarvoor is een gezond en gevarieerd voedingspatroon noodzakelijk.

Wil je aantrekkelijke buikspieren? Je kunt een gokje wagen door een abdominale riem aan te schaffen. Maar zoek je effectievere manieren om je buikspieren te trainen? Dan mag je onderstaande buikspieroefeningen zeker niet overslaan!

Hieronder vind je buikspieroefeningen om met name je rechte buikspieren te trainen, aangezien die het belangrijkst zijn.

Belangrijk: 15 herhalingen per set is meer dan voldoende. Honderden herhalingen doen is onnodig.

Oefening #1: Knee raises

 

Oefening: #2: Leg raises

Oefening #3: Bicycle crunch

Oefening #4: Planken /  planking

 

Oefening #5: Reverse crunch

Lees ook deze artikelen:

10 Tips om een Sixpack te Krijgen (Training voor Vrouw en Man!)

Buikvet Wegtrainen: Top 8 Oefeningen voor een Platte & Strakke Buik

Tot slot

Ben je bekend met het gezegde ‘als het te mooi klinkt om waar te zijn, dan is het dat vaak ook’. Houd dat altijd in gedachten bij aanschaffen van een buikband. Natuurlijk kost het je meer tijd en inspanning dan deze elektrische buiktrainers je willen laten geloven.

Met goede buikspieroefeningen ‘beschadig’ je de spiercellen zodanig dat ze bij genezing sterker en groter worden om de belasting de volgende training beter aan te kunnen (dit is de essentie van spiergroei).

De impact van de elektrische schokken van de abdominale riem zijn niet krachtig genoeg om spierschade te veroorzaken. Om dat te laten werken, zou een buiktrainer erg pijnlijk moeten zijn.

Met de abdominale riem worden je buikspieren ongetwijfeld een beetje aangespannen, maar de buikband is over het algemeen niet krachtig genoeg om je die goed ontwikkelde buikspieren te bezorgen of buikvet te verminderen.

Een ander nadeel is dat het gebruik van de abdominale riem – in tegenstelling tot het doen van traditionele buikspieroefeningen – geen andere spiergroepen in werking zet.

Bij het uitvoeren van de meeste buikspieroefeningen werken meerdere spiergroepen samen en verbrand je meer calorieën omdat er meerdere spieren worden aangesproken.

Ook werk je aan je balans en coördinatie tijdens het uitvoeren van de oefeningen, iets wat niet gebeurt als je een abdominale riem om je middel hebt.

Verbrand snel overtollig buikvet en krijg die platte buik van je dromen

Ik heb een methode ontwikkeld om hardnekkig buikvet te verbranden met wetenschappelijk onderbouwde tips, buikspier schema’s en recepten.

Het is het meest complete boek om een strakke en platte buik te krijgen, en dat met minimale investering qua tijd en inspanning.

Je leert onder andere de volgende zaken:

 • 50 overheerlijke recepten die snel en makkelijk klaar te maken zijn
 • Hoe je drastisch je vetpercentage verlaagt
 • 8 regels voor een platte en strakke buik
 • Hoe je met 3 keer 20 minuten per week een strakke buik krijgt
 • 12 fouten die mensen maken bij het krijgen van een strakke buik

Ontdek hoe je binnenkort al een strakke en platte buik hebt:

Strakke Buik Bijbel Risicovrij Uitproberen

Hoe nuttig was dit artikel voor jou?

Klik op een ster voor een beoordeling!

Omdat je dit artikel nuttig vond...

Volg ons op social media!

Jammer dat je dit artikel niet (zo) nuttig vindt.

Graag horen we hoe we dit artikel kunnen verbeteren!

1 reactie op dit artikel

 • Ik heb een maagverkleining gehad en ben opzoek naar een riem die mijn buikspieren terug strakker kan maken

  Patrick

Plaats een reactie

Over HappyHealthy

Oscar Helm, MSc Afslankcoach, voedingsdeskundige, psycholoog, dieetpsycholoog, orthomoleculair therapeut en bestsellerauteur

Hoi, ik ben Oscar Helm en in de afgelopen jaren heb ik duizenden mensen geholpen naar een gezonder gewicht en betere gezondheid.

HappyHealthy.nl trekt inmiddels ruim 10.000 bezoekers per dag en met mijn bestseller de Afslank Receptenbijbel laat ik zien dat afvallen zowel eenvoudig als leuk kan zijn!

Wil jij je kennis over afvallen testen? Doe dan deze test en ontdek direct je “Afslank IQ”.

Top artikelen

Wat je mag eten bij een koolhydraatarm dieet + De Voordelen & een Schema

Wat is het koolhydraatarm dieet precies en wat kan je wel en niet eten. Ontdek hier een voedingstabe...

Intermittent Fasting: Uitleg, 9 Voordelen en 10 Schema’s

Intermittent Fasting / vasten (onderbroken vasten) schrijft voor wanneer en hoe lang je wel en niet ...

12 Tips om Snel Buikvet te Verbranden + 5 Fouten

Hoe kun je snel afvallen rond de buik? Ontdek 12 gouden buikvet verbranden tips en ontwijk 5 ernstig...

23 Bewezen Tips voor Snel Afvallen (zonder ongefundeerde hypes)

Hoe kan je snel afvallen? Ontdek 23 bewezen tips om snel gewicht te verliezen zonder ongefundeerde c...

Oscar’s sapjes

Array ( [0] => Male )