1051

12 Antivirale Middelen om Griep & Verkoudheid Tegen te Gaan

Wist je dat knoflook al eeuwen wordt gebruikt tegen verkoudheid en de griep? Zo zijn er tal van kruiden en natuurlijke stoffen die een antivirale werking hebben.

Naar deze kruiden en natuurlijke stoffen is de afgelopen decennia veel onderzoek gedaan. In dit artikel bespreek ik 12 kruiden en natuurlijke stoffen waarvan wetenschappelijk is aangetoond dat ze een antivirale werking hebben.

Inhoud van dit artikel

Wat zijn antivirale middelen?

Een virus bestaat uit een stukje erfelijk materiaal wat verpakt is in proteïne en vet. Een virus leeft niet, dit in tegenstelling tot bacteriën. Een virus heeft een gastheer nodig om zich te kunnen vermenigvuldigen.

Een virus nestelt zich in lichaamscellen waarna het zich, met behulp van materiaal in de cel, kan verdubbelen.

Een antiviraal middel kan het voor virussen lastiger maken om zich te verbinden aan de gastheercellen. Een andere manier waarop antivirale middelen werken is het onderbreken van de werking van de virale enzymen in de gastheercellen. Hierdoor kan het virus zich niet delen.

Je zou kunnen zeggen dat een antiviraal middel voor virussen is wat antibiotica voor bacteriële infecties is.

Het is een ingewikkeld proces om een antiviraal middel te ontwikkelen tegen een specifiek virus. Het probleem is dat virussen onze lichaamscellen gebruiken om zich te repliceren. Een antiviraal middel moet wel het virus – in onze lichaamscellen – aanpakken zonder dat het onherstelbare schade aan onze cellen aanricht.

Voor een aantal virussen zijn geleerden erin geslaagd om een specifiek antiviraal middel voor te ontwikkelen. Zo zijn er antivirale middelen voor het behandelen van herpesvirussen, Hiv, influenza A, influenza B, hepatitis B en hepatitis C.

Doe deze test en krijg jouw unieke op maat gemaakte keto schema, recepten en menu

 

Ontdek hoe je met jouw lichaam en behoeften je streefgewicht bereikt.

 

Vul een aantal simpele vragen in en laat ons voor jou een uniek plan maken waardoor jij in korte tijd voorgoed afrekent met overbodig vet.

 

Dit is geen jojo dieet, maar een manier waarop jij vol plezier resultaten behaalt en tegelijkertijd lekker eet.

 

Start keto test

 

Antiviraal middel is geen vaccin

Een antiviraal middel is niet hetzelfde als een vaccin. Een vaccin wordt gegeven om een immuunrespons op te wekken zonder dat je ziek wordt. Je lichaam maakt dan specifieke antistoffen aan waardoor je tegen dat virus beschermt bent. In Nederland krijgen ieder jaar mensen met bepaalde medische aandoeningen, en mensen van 60 jaar en ouder, een uitnodiging voor de griepprik. Deze griepprik beschermt tegen het influenzavirus die deskundigen voor dat winterseizoen verwachten.

vrouw niest in zakdoekTegen verkoudheid bestaat geen vaccin. Dit komt omdat de meeste verkoudheden veroorzaakt worden door rhinovirussen waarvan er 160 verschillende varianten bekend zijn. Je zou dan een vaccin moeten krijgen tegen al deze varianten en dan kan je nog steeds verkouden worden door andere virusfamilies die een verkoudheid kunnen veroorzaken.

Al duizenden jaren worden kruiden gebruikt als natuurlijke behandeling van ziekten, waaronder virale infecties. Van de bekende Egyptische bouwmeester en arts Imhotep (2.980 v. Chr.) is bekend dat hij destijds al kruiden gebruikte voor het behandelen van ziekten. Ook in de ayurveda (traditionele Indiase geneeswijze) en in de traditionele Chinese geneeswijze worden al eeuwenlang kruiden gebruikt voor het behandelen van allerlei kwalen, aandoeningen en virusinfecties.

Antivirale middelen uit de natuur

Als je antivirale middelen wilt gaan gebruiken, om jezelf te beschermen tegen virale infecties, dan is het goed om daarnaast te zorgen voor een sterk immuunsysteem. Ik heb onlangs een uitgebreid artikel geschreven met voeding- en leefstijladviezen voor het versterken van je immuunsysteem. Dit artikel kan je hier vinden.

Er zijn naar schatting 150 kruiden die een antivirale werking hebben. Degene die het best onderzocht zijn en de sterkste antivirale werking hebben zal ik hier bespreken.

Middel #1: Knoflook

Knoflook wordt al duizenden jaren gebruikt voor medische toepassingen. Er zijn oude geschriften gevonden in Egypte, Rome, Griekenland, India en China waaruit dit op te maken valt. In de piramides zijn zelfs oude knoflook resten gevonden.

Uit een onderzoek blijkt dat knoflook antivirale activiteit heeft tegen influenza A , influenza B en het rhinovirus (bron). Influenza is het griepvirus en het rhinovirus is verantwoordelijk voor 50% tot 75% van de gevallen van verkoudheid.

De belangrijkste werkzame stof van knoflook is allicine. Deze stof is een krachtig antioxidant en heeft een antimicrobiële werking. Het zorgt voor een verhoogde activiteit van de witte bloedcellen als deze in contact komen met virussen zoals het griepvirus en het verkoudheidsvirus (bron, bron).

Knoflook verkleint de kans dat je ziek wordt. In het geval dat je ziek wordt dan ben je minder lang ziek en heb je minder heftige symptomen (bron, bron).

man hakt knoflook in stukjes met keukenmesWil je profiteren van de heilzame werking van knoflook dan is het belangrijk dat je deze in plakjes snijdt en niet perst. Door het snijden wordt de werkzame stof allicine gevormd doordat de stof alliine een reactie aangaat met het enzym allinase.

Door verhitting raakt de werkzame stof allicine vrij snel beschadigd en verliest het zijn werking (bron). Het is daarom goed om rauwe knoflook te eten of om gebruik te maken van een goed knoflook supplement. Bij dit knoflook supplement wordt 98% van de alliine omgezet in het actieve allicine.

Word een metabolisme machine en reken voorgoed af met buikvet via de nieuwste en verbeterde keto methode

 

Welke hoeveelheid calorieën, koolhydraten en andere nutriënten zijn perfect voor jouw lichaam om jouw metabolisme maximaal aan te zetten?

 

Doe onze test en laat het ons exact voor jouw lichaam berekenen. Ieder lichaam is anders en door je te focussen op wat werkt voor jouw lichaam

 

Een op maat gemaakte dieet voor jou werkt tot driemaal effectiever om je streefgewicht te bereiken dan een regulier dieet.

 

Klik hier om het dieet te ontdekken dat perfect is geoptimaliseerd voor jouw lichaam.

Middel #2: Echinacea

rode zonnehoed plant uitgelichtEchinacea is bekend van Enchinaforce van A. Vogel. Het is een extract van de rode zonnehoed plant (Echinacea purpurea herba). Voor veel mensen is dit een vertrouwd supplement in de wintermaanden voor het ondersteunen van de weerstand en het stimuleren van het immuunsysteem. Dit als bescherming tegen de griep en verkoudheid. En om sneller te herstellen mocht je toch verkouden worden of griep krijgen.

Echinacea werd eeuwen geleden al door de Indianen gebruikt tegen allerlei kwaaltjes, waaronder virale infecties (bron).

Omdat echinacea het immuunsysteem stimuleert is kan het helpen bij het behandelen van virale infecties (bron). Uit een tweetal onderzoeken blijkt dat echinacea vooral effectief is tegen virale infecties zoals influenza en herpes (bron).

Zelf vindt ik dit supplement van Solgar goed. Het bestaat uit echinacea met cat’s claw complex. Deze kruiden vullen elkaar onderling aan.

Middel #3: Oregano

oregano plant uitgelicht Oregano is een kruid met een sterke smaak wat in veel keukens gebruikt wordt om gerechten warmte en wat zoets te geven. Vanwege de sterke smaak wordt oregano in kleine hoeveelheden gebruikt. Oregano kent ook medische toepassingen en is rijk aan antioxidanten (bron, bron).

Oregano olie bleek in een laboratorium onderzoek effectief tegen verschillende bacteriesoorten (bron).

In laboratorium omstandigheden bleek oregano het norovirus en het herpesvirus te deactiveren (bron, bron). Het norovirus is verantwoordelijk voor de meeste gevallen van buikgriep.

Oregano olie heeft tevens inflammatie verlagende eigenschappen, dankzij de hoge concentratie antioxidanten die vrije radicalen neutraliseren (bron, bron, bron).

Persoonlijk ben ik wel gecharmeerd van het wilde oregano olie supplement van Bonusan (hier te bestellen). Dit supplement bevat 62% van de werkzame stof carvacrol en als vulstof is olijfolie gebruikt.

Middel #4: Astragalus Membranaceus

vlezige hokjespeul plant uitgelichtDe astragalus membranaceus (vlezige hokjespeul) is een plant uit de vlinderbloemenfamilie en wordt voornamelijk gebruikt in de traditionele Chinese geneeskunde. In de traditionele Chinese geneeskunde wordt de wortel van deze plant gebruikt voor het versterken van de milt en de longen.

Uit een onderzoek, gehouden in 2014, bleek astragalus antivirale eigenschappen te hebben en het immuunsysteem te ondersteunen (bron).

Veel onderzoek naar astragalus betreft echter onderzoeken op dieren en met reageerbuisjes. Uit deze onderzoeken kwamen wel hoopvolle resultaten naar voren. Zo bleek dat astragalus kan helpen tegen influenza subtype H9N2, hepatitis C en herpes (bron, bron, bron, bron).

Astragalus staat de laatste tijd in de belangstelling vanwege het nieuwe coronavirus. In China is dit kruid, in combinatie met andere kruiden uit de traditionele Chinese geneeskunde, getest op mensen met de longziekte covid-19 (bron). Het is op dit moment van schrijven nog niet duidelijk of astragalus daadwerkelijk het herstel van covid-19 kan verbeteren. Er zijn hierover nog geen publicaties beschikbaar.

Ben je geïnteresseerd in de laatste medische onderzoeken en aanbevelingen, omtrent het nieuwe coronavirus, dan kan je op deze pagina van het National Institutes of Health de laatste publicaties vinden. Om op de hoogte te blijven van de laatste ontwikkelingen, adviezen en maatregelen in Nederland, kan je het beste de website van het RIVM volgen.

Doordat enkele grote dagbladen over astragalus schreven is er een ware run op astragalus ontstaan. Bij de meeste webshops zijn de meeste astragalus supplementen op dit moment uitverkocht.

Ik heb een goed astragalus supplement gevonden wat op dit moment nog voorradig is. Deze kan je hier bestellen.

Middel #5: Olijfbladextract

Olijfbladeren buiten uitgelichtOlijfbomen hebben ons meer te bieden dan de gezonde olie afkomstig van de olijven. Het extract van de olijfbladeren blijkt ook goed te werken tegen influenza en verkoudheid (bron, bron). De werkzame stof, oleuropeïne, heeft een antivirale werking en is een sterke antioxidant met ontstekingsremmende werking (bron).

Een goed olijfbladextract kan je hier bestellen. Dit supplement bevat 13,5 mg van de werkzame stof oleuropeïne per capsule.

Middel #6: Zoethout

Zoethout is niet alleen het ingrediënt van onze favoriete dropjes, het is ook een traditioneel Chinees medicijn.

zoethout op witte ondergrondMeer dan 20 triterpenoïden en bijna 300 flavonoïden zijn geïsoleerd uit zoethout. Studies hebben aangetoond dat deze metabolieten veel farmacologische activiteiten bezitten, zoals antivirale, antimicrobiële, ontstekingsremmende, antitumorale en andere activiteiten (bron).

Van zoethout (in de vorm van drop of zoethout thee) is ook bekend dat het de keel verzacht bij keelpijn door verkoudheid of griep.

Zoethout wordt ook veel gebruikt om gastro-intestinale problemen te verzachten. Dit komt door de ontstekingsremmende en immuunversterkende eigenschappen van glycyrrhizinezuur, een bestanddeel van zoethout.

Zoethout kan de bloeddruk verhogen en is daarom niet geschikt voor mensen met een hoge bloeddruk. In het geval van zwangerschap, borstvoeding, medicijngebruik of ziekte kan je het beste je arts raadplegen als je zoethoutwortelextracten wilt gaan gebruiken.

Een zoethoutwortelextract supplement van goede kwaliteit is die van Solgar. Deze kan je hier bestellen.

Middel #7: Gember

gemberplant en gemberpoeder in potje op tafelGember bevat veel bioactieve stoffen die allerlei heilzame effecten op het welzijn hebben.

Uit laboratorium onderzoeken blijkt dat gemberextracten een antivirale werking hebben tegen het influenza virus en het RS-virus die een luchtweginfectie kan veroorzaken (bron, bron).

De bioactieve stoffen, gingerol en zingeron, kunnen virale replicatie remmen en voorkomen dat virussen de gastheercellen binnendringen (bron).

Gingerol, het belangrijkste bioactieve component in gember, heeft een sterke anti-inflammatie en antioxidant werking (bron).

Gember heeft nog tal van andere gezondheidsvoordelen. In onderstaande video vertelt onze diëtiste Janiek Vreeken er meer over:

Je kunt gember in gerechten verwerken of je kunt er thee van zetten. In mijn artikel over gember deel ik een recept voor een gember-sesam vinaigrette, een gember wortel muffin, geroosterde worteltjes met honing & gember en een virgin gember peer mojito smoothie. Je vindt er ook het recept om zelf verse gemberthee te maken.

Je kunt ook gemberthee kopen, dat is lekker makkelijk. Deze vind ik het lekkerst.

Je kunt ook gember supplementen nemen. Zelf vind ik deze van Solgar goed omdat gemberwortelextract gecombineerd wordt met kurkuma, zure kers en quercetine die allen het immuunsysteem ondersteunen.

Middel #8: Kurkuma

kurkuma wortel en kurkuma poeder op houten tafelCurcumine, de werkzame stof in kurkuma, remt de infectie met het influenzavirus (bron).

Curcumine heeft een ontstekingsremmende werking (bron, bron, bron) die zelfs sterker is dan bepaalde ontstekingsremmende medicijnen (bron). Zonder de bijwerkingen van ontstekingsremmende medicijnen (bron, bron).

Curcumine is een sterk antioxidant die de schadelijke vrije radicalen kan neutraliseren (bron, bron).

Wil je gebruik maken van de gezondheidsvoordelen van kurkuma dan kan je daar het beste een curcumine supplement voor gebruiken. Kurkuma bevat namelijk niet meer dan 3% van deze werkzame stof, waardoor je grote hoeveelheden kurkuma zou moeten eten voor effect.

Daar komt nog bij dat curcumine slecht door het lichaam opgenomen wordt. Bepaalde stoffen, zoals zwarte peper, verbeteren de opname van curcumine. Ik zocht uit welk curcumine supplement het beste door het lichaam wordt opgenomen. Mijn onderzoek en video over curcumine supplementen kan je hier terugvinden.

Middel #9: Koreaanse Ginseng

ginseng wortel op houten plankEen andere wortel van een plant uit de familie van gember en kurkuma is Koreaanse ginseng. Deze wortelen worden veel gebruikt in de (Aziatische) keuken en hebben ook al eeuwenlang hun medische gebruik.

Koreaanse ginseng kent vele toepassing. Het is een adaptogeen die ondersteuning kan bieden bij vermoeidheidsklachten en het draagt bij aan lichaam en geestelijk herstel.

De werkzame stof van ginseng, ginsenociden, hebben een antivirale werking tegen het hepatitis B virus en het norovirus (buikgriepvirus) (bron).

Een ander onderzoek suggereert dat ginseng het effect van de griepprik verbetert waardoor je beter beschermt bent tegen influenza (bron).

Uit een onderzoek waarbij mensen werden gevolgd die dagelijks ginseng supplementen namen, en die een placebo kregen, bleek dat de groep die ginseng suppleerde een verbetering liet zien in de immuunsysteem markers (bron).

Hier kan je een goed Koreaanse ginseng supplement bestellen. Dit supplement bevat 20 mg van de werkzame stof ginsenociden per capsule. In dit supplement wordt gebruik gemaakt van natuurlijke antioxidanten die voorkomen dat de werkzame stoffen in kwaliteit achteruit gaan.

Middel #10: Sambucus Nigra

Sambucus nigra plant uitgelichtSambucus nigra (de gewone vlier) is een plant uit de muskuskruidfamilie. Het extract van de vlierbes wordt vooral gebruikt om de duur van de griep en verkoudheid te verkorten. Zo bleek uit een onderzoek dat vlierbessenextract de lengte van heftigheid van griep te verminderen (bron).

Uit een review van 4 studies bleek dat sambucus nigra supplementen de symptomen, veroorzaakt door virale infectie, aan de bovenste luchtwegen te verlichten (bron).

Bij een onderzoek (gehouden met muizen) kwam naar voren dat vlierbessensap het influenzavirus onderdrukte en de reactie van het immuunsysteem verbeterde (bron).

Ik vindt het Sambucus Complex van Bonusan een goed vliesbessenextract supplement. Bij dit supplement wordt sambucus nigra gecombineerd met chamomilla recutita (echte kamille) herba thymus vulgaris (tijm). Je kunt dit supplement hier bestellen.

Middel #11: Echte Salie

echte salie kruid uitgelicht op houten tafel

Echte salie is een kruid wat veel gebruikt wordt in de mediterrane keuken en staat als eeuwen bekend om haar geneeskrachtige en rustgevende werking. Sterke saliethee kan bij verkoudheid en griep gebruikt worden om de gorgelen en spoelen.

Salie heeft antivirale eigenschappen en wordt al eeuwen gebruikt om virale infecties te bestrijden (bron, bron). Omdat salie slijmoplossend werkt kan het een pijnlijke en ontstoken keel verlichten.

Salie is rijk aan antioxidanten die de schadelijke vrije radicalen neutraliseren (bron).

Als je salie supplementen wilt gebruiken dan heeft Lamberts wel een goed supplement. Deze is hoog geconcerteerd en bevat tevens rozemarijn zuur. Je kunt dit supplement hier bestellen.

Je kunt ook salie thee drinken. Doe dit in de avond, vanwege de rustgevende werking van salie. Salie thee kan je hier bestellen.

Middel #12: Cordyceps Sinensis

Cordyceps sinensis paddenstoel op witte ondergrondCordyceps sinensis is een medicinale paddenstoel die in China al eeuwenlang wordt gebruikt om de gezondheid en vitaliteit te ondersteunen. In de traditionele Chinese geneeskunde vindt het vooral toepassing om de nier- en longfunctie te ondersteunen.

Uit onderzoek is gebleken dat cordyceps een anti-influenzavirus werking heeft. Het versterkt tevens het immuunsysteem, heeft een anti-inflammatie werking en is een antioxidant (bron).

Cordyceps sinensis is ook populair onder sporters vanwege de testosteron verhogende werking (bron).

Een goed cordyceps sinensis mycelium supplement is die van Bonusan omdat deze uitsluitend bestaat uit de zwamvlok van de schimmel (het deel met de biologisch actieve stoffen). Je kunt deze hier bestellen.

Welk van de 5 buiktype heb jij? Doe de test en ontdek het direct (en hoe jij met jouw type een platte buik krijgt)

Wil je weten welke buiktype je hebt? En hoe je met jouw type een platte en strakke buik krijgt en effectief buikvet weet te verbranden?

Doe dan mijn test en ontdek het in slechts 2 minuten.

Je zal het volgende te weten komen:

  • Welk type buik jij hebt
  • Potentiële fouten die je maakt die jouw buikvet veroorzaken
  • Wat jij kan veranderen om een mooie platte of strakke buik te krijgen

Start buiktype test

Hoe nuttig was dit artikel voor jou?

Klik op een ster voor een beoordeling!

Omdat je dit artikel nuttig vond...

Volg ons op social media!

Jammer dat je dit artikel niet (zo) nuttig vindt.

Graag horen we hoe we dit artikel kunnen verbeteren!

Plaats een reactie

Over HappyHealthy

Oscar Helm, MSc Afslankcoach, voedingsdeskundige, psycholoog, dieetpsycholoog, orthomoleculair therapeut en bestsellerauteur

Hoi, ik ben Oscar Helm en in de afgelopen jaren heb ik duizenden mensen geholpen naar een gezonder gewicht en betere gezondheid.

HappyHealthy.nl trekt inmiddels ruim 10.000 bezoekers per dag en met mijn bestseller de Afslank Receptenbijbel laat ik zien dat afvallen zowel eenvoudig als leuk kan zijn!

Wil jij je kennis over afvallen testen? Doe dan deze test en ontdek direct je “Afslank IQ”.

Top artikelen

Wat je mag eten bij een koolhydraatarm dieet + De Voordelen & een Schema

Wat is het koolhydraatarm dieet precies en wat kan je wel en niet eten. Ontdek hier een voedingstabe...

Intermittent Fasting: Uitleg, 9 Voordelen en 10 Schema’s

Intermittent Fasting / vasten (onderbroken vasten) schrijft voor wanneer en hoe lang je wel en niet ...

12 Tips om Snel Buikvet te Verbranden + 5 Fouten

Hoe kun je snel afvallen rond de buik? Ontdek 12 gouden buikvet verbranden tips en ontwijk 5 ernstig...

23 Bewezen Tips voor Snel Afvallen (zonder ongefundeerde hypes)

Hoe kan je snel afvallen? Ontdek 23 bewezen tips om snel gewicht te verliezen zonder ongefundeerde c...

Oscar’s sapjes

Array ( [0] => Male )