1063

8 Gezondheidsvoordelen van Bloemkool + 3 Recepten

Er is één productgroep waarvan elke voedingsexpert zegt dat het gezond is, en dat is groente.

En datzelfde geldt ook voor bloemkool. Er is letterlijk niemand die gaat beweren dat bloemkool ongezond is.

Maar wat maakt bloemkool zo gezond? Dat heeft met meerdere voedingsstoffen in bloemkool te maken. Welke dit precies zijn leer je in dit artikel.

Inhoud van dit artikel

Eet je dagelijkse portie groente

Als kind krijg je maar al te vaak te horen dat jij bij het avondeten in ieder geval je portie groenten moet opeten omdat je anders geen toetje krijgt.

Op zich vind ik dit een hele goede regel. Want over het algemeen worden er te weinig groenten gegeten.

bloemkool, broccoli en tomaten op verschillende bordenIdealiter eet je gedurende de dag minimaal 300 gram groenten. Groenten horen namelijk de basis te vormen van je voedingspatroon.

Mensen eten ze al vanaf de prehistorie omdat ze letterlijk aan bomen, planten of in de grond groeien. Er was dus weinig moeite voor nodig om ze te vinden en eten.

In tegenstelling tot jagen was het vinden van groenten minder tijdrovend en minder gevaarlijk. Hierdoor konden ze zichzelf altijd voeden. En dat was het belangrijkste om te overleven in de prehistorie.

Dit artikel gaat over bloemkool en welke gezondheidsvoordelen deze groente kent. Om dat uit te kunnen leggen, moet ik je eerst uitleggen waarom groente over het algemeen gezond zijn.

Doe deze test en krijg jouw unieke op maat gemaakte keto schema, recepten en menu

 

Ontdek hoe je met jouw lichaam en behoeften je streefgewicht bereikt.

 

Vul een aantal simpele vragen in en laat ons voor jou een uniek plan maken waardoor jij in korte tijd voorgoed afrekent met overbodig vet.

 

Dit is geen jojo dieet, maar een manier waarop jij vol plezier resultaten behaalt en tegelijkertijd lekker eet.

 

Start keto test

 

Wat maakt groente zo gezond?

Dit is op zichzelf al een leuk verhaal. Groente is in essentie namelijk niet gezond.

“Maar waarom moet ik dan in hemelsnaam die vieze groenten eten?”

Dat zal ik je uitleggen.

Alle groenten haten het om opgegeten te worden. Ze willen net als wij in leven blijven. Hierdoor hebben ze zichzelf volgestopt met toxines (licht giftige stofjes). Op deze manier kunnen zij zich beschermen tegen vraatzuchtige zoogdieren, insecten, vogels en mensen.

Eigenlijk zijn groenten dus giftig. Maar de meeste groenten bevatten te weinig gifstoffen om ons ziek te maken. Ze zijn dus “licht giftig”. En dat is nu net wat groente zo gezond maakt.

Deze licht giftige stoffen zorgen er in ons lichaam voor dat onze cellen allerlei verdedigingsmechanismen activeren, waardoor onze cellen sterker worden. Hierdoor zijn onze cellen beter bestand tegen nog veel gevaarlijkere toxines zoals vrije radicalen, infecties of andere heftige ziekteverwekkers.

Het anti-kankereffect van groente

En zo zijn er onderzoeken die laten zien dat verschillende soorten groente tegen specifieke kankers werkzaam zijn. Dit anti-kankereffect is meer uitgesproken bij groente dan bij fruit.

Bepaalde stoffen in groente kunnen het ontstaan van DNA schade verhinderen en soms zelfs omkeren (bron). Mutaties (fouten) in ons DNA zorgen voor kanker en andere verouderingsziekten.

En groenten zorgen ervoor dat ons lichaam deze mutaties beter op kan sporen.

Zo blijkt uit een onderzoek dat mannen die drie of meerdere keren groente per week eten, 41% minder kans hadden op het ontwikkelen van prostaatkanker vergeleken met mannen die minder dan één keer per week groenten aten (bron).

Een ander onderzoek liet zien dat vrouwen die minstens 1 kilogram broccoli  per maand aten, 40% minder kans hadden op het ontwikkelen van borstkanker, dan degenen die minder dan 350 gram broccoli per maand aten (bron).

Naast het feit dat groenten een antikankereffect met zich mee brengen, zijn ze ook goed in het afremmen van verouderingsziekten.

De opstapeling van afval in cellen is een van de redenen waarom we oud worden en dood gaan. Dit proces gebeurt overal in ons lichaam. Op den duur stapelt zich zoveel afval in onze cellen op dat onze cellen hierdoor verstikken en afsterven.

  • Wanneer dit bij de hersenen gebeurt ontstaat dementie
  • Wanneer dit in onze spiercellen gebeurt ontstaat sarcopenie (afname van spiermassa)
  • Wanneer dit in onze ogen gebeurt ontstaat staar en maculaire degeneratie (afsterven van netvliescellen in de ogen)

Groente bevat allerlei stoffen die verhinderen dat afvalstoffen zich in cellen kunnen opstapelen. Zo wordt de kans op verouderingsziekten sterk teruggeschroefd.

Nu vraag jij je wellicht af welke groente dit sterkste effect hebben. Dit zijn vooral de groenten uit de kruisbloemfamilie en de groene bladgroente die een sterk gezondheidseffect hebben.

De kruisbloemfamilie

En dit is waar bloemkool het verhaal binnen komt stormen. Zoals ik hierboven al benoemde, zijn met name groente van de kruisbloemfamilie erg gezond. En laat bloemkool nu net in die familie thuishoren.

De kruisbloemfamilie bestaat uit de volgende groenten:

  • Bloemkool
  • Broccoli
  • Boerenkool
  • Spruitjes
  • Chinese en witte kool
  • Waterkers
  • Koolrabi
  • Paksoi

Bloemkool behoort dus tot de gezondste groentefamilie. De kruisbloemigen danken hun naam aan de vier losse kroonblaadjes van bloemen die kruislings tegenover elkaar staan. Zo dan weet je dat ook weer.

Verschillende onderzoeken hebben bewezen dat de groenten die tot de kruisbloemfamilie de gezondste groente zijn omdat ze het best beschermen tegen kanker (bron). Dit hebben deze groente met name te danken aan een aantal specifieke stofjes. Welke dit zijn leer je in de volgende tips.

Word een metabolisme machine en reken voorgoed af met buikvet via de nieuwste en verbeterde keto methode

 

Welke hoeveelheid calorieën, koolhydraten en andere nutriënten zijn perfect voor jouw lichaam om jouw metabolisme maximaal aan te zetten?

 

Doe onze test en laat het ons exact voor jouw lichaam berekenen. Ieder lichaam is anders en door je te focussen op wat werkt voor jouw lichaam

 

Een op maat gemaakte dieet voor jou werkt tot driemaal effectiever om je streefgewicht te bereiken dan een regulier dieet.

 

Klik hier om het dieet te ontdekken dat perfect is geoptimaliseerd voor jouw lichaam.

Voordelen van bloemkool

Bloemkool bevat veel voedingsstoffen die erg gezond zijn voor het lichaam, die veel andere groenten niet bevatten. En dat is dus ook wat bloemkool zo gezond maakt.

Het grootste voordeel is misschien wel dat bloemkool aan bijna alle gerechten toe te voegen is omdat het redelijk neutraal van smaak is. Je zou deze groente alleen om die reden al elke dag kunnen eten.

Hieronder benoem ik 8 voordelen van bloemkool.

Tip #1: Het bevat veel voedingsstoffen

In dit gehele artikel heb ik het al over het feit dat bloemkool veel gezonde voedingsstoffen bevat. Maar wat zijn die gezonde voedingsstoffen dan precies?

Bloemkool bevat erg veel vitamines, mineralen en antioxidanten.

  • Zo bevat bloemkool de volgende vitaminen: vitamine C, vitamine K, Vitamine B6, Vitamine E, Foliumzuur en panthotheenzuur.
  • Bloemkool bevat de volgende mineralen: kalium, mangaan, magnesium en fosfor.

Dit zijn stuk voor stuk allemaal gezonde voedingsstoffen, en dat terwijl 100 gram bloemkool (vers) maar 24 kilocalorie bevat. Als je enkel bloemkool eet heb je dus een goede bron van vitaminen en mineralen zonder dat je ooit ook maar dik wordt.

Waar heeft dit mee te maken? 

Vitaminen en mineralen leveren geen calorieën, maar heb je dus wel nodig om in leven te blijven. Honderd gram bloemkool bestaat daarnaast voor 92 gram uit water, wat ook geen calorieën levert. Daarnaast bevat het per 100 gram:

  • 3 gram koolhydraten (waarvan 2 gram suikers)
  • 2 gram eiwitten
  • 2,2 gram vezels

Zoals je inmiddels wel gezien hebt, bevat het dus weinig voedingsstoffen die calorieën leveren. En hetgeen wat het bevat is erg gezond. Met name de vezels hebben een positieve invloed op het lichaam. Het feit dat bloemkool bijna net zoveel koolhydraten als vezels bevat, is wat het product nog gezonder maakt.

Maar met deze voedingsstoffen zijn we er nog niet. Bloemkool bevat namelijk ook hele gezonde antioxidanten. Wat mij gelijk bij de volgende tip brengt:

Tip #2: Het bevat veel antioxidanten (licht giftige stofjes)

Zodra ik dit woord in een artikel laat vallen, veranderen de gezichten van de meeste mensen van vrolijk naar iets minder vrolijk…

…maar dit is wel degelijk wat bloemkool zo gezond maakt. Dus ik kan het helaas niet achterwege laten. Wat ik alleen wel kan doen, is op een zo simpel mogelijke manier aan jou proberen uit te leggen wat antioxidanten doen.

Vrije radicalen zijn ongezonde stoffen die ontstaan tijdens verschillende lichamelijke processen. En deze vrije radicalen willen reageren met gezonde cellen in ons lichaam, waardoor deze cellen beschadigd raken.

Dit is waar antioxidanten het goede werk doen. Antioxidanten zorgen er namelijk voor dat vrije radicalen in ons lichaam opgeruimd worden. Daarnaast zorgen antioxidanten er in ons lichaam voor dat ons afweersysteem actiever wordt. Hierdoor zijn onze cellen beter bestand tegen nog veel gevaarlijkere toxines zoals vrije radicalen, infecties of andere heftige ziekteverwekkers.

illustratie van gezonde atomen, vrije radicalen en antioxidanten

Antioxidanten zorgen ervoor dat:

  • In eerste instantie dat er geen DNA schade ontstaat, door te reageren met vrije radicalen.
  • Ten tweede, dat ons lichamelijke afweersysteem actiever wordt, waardoor DNA schade beter opgespoord kan worden

De meest bekende antioxidanten in bloemkool zijn:

  • Glucosinolaten
  • Isothiocyanaten
  • Carotenoïden
  • Flavanoïden

Geloof mij, je hoeft ze niet te onthouden, want dat doe ik zelfs niet. Maar wat wel fijn om te weten is, is dat met name die eerste twee de groei van kankercellen vertragen (bron) (bron).

En de laatste twee blijken een antikankereffect te hebben en verkleinen daarnaast de kans op verouderingsziekten zoals hart- en vaatziekten (bron, bron).

Naast bovenstaande antioxidanten, bevat bloemkool ook nog veel vitamine C, wat ook als antioxidant fungeert. Vitamine C heeft een grote ontstekingsremmende werking (bron).

Tip #3: Het bevat veel vezels

Bij tip #1 had ik het er al even over dat bloemkool eigenlijk weinig calorieën bevat, maar in verhouding wel veel vezels heeft.

En als er één macronutriënt is waar je eigenlijk niet teveel van kunt eten, dan zijn het vezels wel.

Vezels hebben een gunstig effect op je algehele gezondheid. Bloemkool bevat 2,2 gram vezels per 100 gram. Dat klinkt als niet veel, maar je eet al snel 300 gram bloemkool waardoor dit toch bijna 7 gram aan vezels is. En dat is toch al een aanzienlijk deel van de totale vezelinname van de gemiddelde Nederlander (23 gram).

Maar misschien zegt dat meer over de gemiddelde vezelinname van de gemiddelde Nederlander dan over de hoeveelheid vezels die bloemkool bevat.

Vezels komen komen in twee soorten voor. Hieronder beschrijf ik ze beide:

Oplosbare en onoplosbare vezels

  1. Groenten bevatten zowel oplosbare- als onoplosbare voedingsvezels. Oplosbare voedingsvezels worden ook wel fermenteerbare vezels genoemd. Deze vezels kunnen opgelost worden in water en kunnen door de gezonde darmbacteriën van ons lichaam verder verwerkt worden. Deze darmbacteriën houden je darmflora gezond.
  2. Onoplosbare (niet-fermenteerbare) voedingsvezels kunnen niet verder verwerkt worden door de bacteriën in onze darmen. Maar wat deze vezels wel doen, is veel water opnemen in de dunne darm. Hierdoor neemt het volume van de ontlasting toe, wat er weer voor zorgt dat de darmperistaltiek (samentrekking van darmen) toeneemt. Ook dit heeft positieve gevolgen voor het lichaam.

Beide vezels wil je dus heel graag in je dieet hebben.

Wanneer je vezelrijke groenten zoals bloemkool eet, dan heb je een kleinere kans op het ontwikkelen van verschillende ziekten zoals kanker, hart- en vaatziekten en diabetes (bron, bron).

Daarnaast zorgen voedingsvezels ervoor dat je een lange tijd gevuld bent en je hongergevoel ook minder snel weer op komt (bron). Om deze reden blijkt het eten van vezels ook een positief effect te hebben op gewichtsverlies, maar daar lees je straks meer over.

Tip #4: Helpt bij gewichtsverlies

Als je goed opgelet hebt bij de vorige tips, dan hoef ik de volgende tip eigenlijk niet meer toe te lichten. Maar voor degenen die het toch nog graag uitgelegd willen hebben, licht ik het hieronder toe:

  1. Bloemkool bevat per 100 gram erg weinig calorieën (24 kcal per 100 gram). Oftewel, je kunt hier erg veel van eten zonder ooit ook maar dik te worden.
  2. Bloemkool bevat behoorlijk wat vezels. Vezels hebben een positief effect op je darmflora. Ze bevorderen je spijsvertering en zorgen ervoor dat het volume van de voedselbrij toeneemt. Hierdoor ben je voor een langere tijd verzadigd.
  3. Oplosbare vezels zorgen ervoor dat je bloedsuikerspiegel minder snel en hoog stijgt. Dat komt omdat de vezels ervoor zorgen dat de suikers minder snel opgenomen kunnen worden. Met name wanneer je bloemkool met een koolhydraatrijke bron zoals aardappelen eet, vertraagt dit de opname. Om deze reden zorgen vezels voor een stabielere bloedsuikerspiegel (bron). Een stabielere bloedsuikerspiegel betekent minder afgifte van het groeihormoon insuline. Hierdoor is de kans op gewichtstoename veel kleiner (bron).
  4. Honderd gram bloemkool bestaat voor 92% uit water. Om af te vallen heb je veel vocht nodig. Toch zijn er maar weinig mensen die genoeg water drinken. Met bloemkool krijg je al een behoorlijke lading vocht binnen zonder ook maar iets te hoeven drinken.

Alle bovenstaande eigenschappen van bloemkool hebben een positief effect op gewichtsverlies, zo blijkt ook uit onderzoek (bron). Hup aan de bloemkool dus;)

Tip #5: Bloemkool is gezond voor de hersenen

Bloemkool is rijk aan de voedingsstof choline. Deze stof is essentieel voor het ontwikkelen van het brein omdat het helpt bij het repareren en onderhouden van de celmembranen van de hersenen.

Bloemkool bevat 40 mg choline per 100 gram bloemkool. Choline zit bijvoorbeeld in grote hoeveelheden in moedermelk zodat de ontwikkeling van het brein van de baby goed verloopt.

bloemkool afgebeeld in de hersenpan van een mens Het lichaam kan zelf ook een klein deel choline aanmaken, maar dit is niet voldoende waardoor de rest uit voeding verkregen moet worden. En in 300 gram bloemkool zit al snel 120 mg choline. Mannen en vrouwen moeten dagelijks gemiddeld 400 tot 500 mg aan choline binnenkrijgen.

Bloemkool is dus alvast een goed begin.

Aangezien veel mensen een tekort aan deze voedingsstof hebben, is het verstandig om wat vaker bloemkool te eten.

Welke functies heeft choline in het lichaam?

Choline speelt een hele belangrijk rol bij het gezond houden van de hersenen. Zo bleek uit een groot reviewartikel dat de aanwezigheid van genoeg choline de neurale en cognitieve ontwikkeling tijdens de prenatale periode (eerste drie maanden van de baby) positief te beïnvloeden (bron).

Daarnaast is choline ook betrokken bij de productie van neurotransmitters. Zo ook bij de productie van acetylcholine. Deze neurotransmitter is nodig voor een gezonde werking van het zenuwstelsel en voor het transport van lipiden uit de lever (bron) .

Naast choline bevat bloemkool ook veel vitamine E, wat ook een belangrijke antioxidant is voor de hersenen. Een studie uit 2011 liet zien dat voedingsmiddelen rijk aan vitamine E, zoals bloemkool het langetermijnrisico op neurodegeneratieve ziekten zoals de ziekte van alzheimer verkleinen (bron).

Tip #6: Het is goed voor je hart- en bloedvaten

Naast de hersenen is bloemkool ook goed voor je hart en bloedvaten.

Dit is niet te wijten aan choline, maar aan sulforafaan.

Hart- en vaatziekten zijn in de westerse wereld een steeds groter probleem. Dit komt met name door de ongezonde eetgewoonten en slechte beweegpatronen van deze mensen. Hart- en vaatziekten is in Nederland al doodsoorzaak nummer 2.

Een gezonder eet- en beweegpatroon zal wonderen doen. En in dat gezonde eetpatroon hoort bloemkool absoluut thuis. Niet per se omdat de voedingswaarde van bloemkool zo goed is dat het overgewicht tegengaat en hierdoor de kans op hart- vaatziekten verkleint (bron).

Maar met name omdat bloemkool een behoorlijke hoeveelheid van het antioxidant sulforafaan bevat. En deze antioxidant heeft een positief effect op hart- en bloedvaten.

Zo ontdekte een groep onderzoekers in 2009 dat het eten van bloemkool de wanden van de bloedvaten kon helpen beschermen (bron).

De onderzoekers ontdekten dat een bepaald eiwit in de wanden van bloedvaten inactief is waardoor deze gevoeliger zijn voor ziekten. Met behulp van muizen ontdekten ze dat sulforafaan dit eiwit kan stimuleren en daardoor de slagadres kan beschermen.

Dit soort onderzoeken zijn dus wel op muizen uitgevoerd. Dit hoeft daardoor niet gelijk te betekenen dat hetzelfde geldt voor mensen. Maar het is zeker iets om nader te onderzoeken.

Tip #7: Het verkleint de kans op kanker

Helaas bestaan er ontzettend veel ziekten op de wereld. En de ziekte wat voor de meeste doden in Nederland zorgt, is toch wel kanker.

Iedereen kent wel iemand die is overleden aan deze rotziekte. En ondanks dat een groot deel genetisch bepaald is, blijkt ook een deel voedingsgerelateerd te zijn. Zo blijkt overgewicht de kans op kanker zeker te vergroten (bron).

Maar andersom zijn er ook veel gezonde voedingsstoffen die de kans op kanker juist verkleinen. En je raadt het al, datzelfde geldt voor bloemkool.

En ook dit heeft te maken met de antioxidant sulforafaan.

Sulforafaan kan op drie manieren helpen tegen kanker:

  • Sulforafaan vertraagt het proces waarbij afvalstoffen zich opstapelen in gezonde cellen, op deze manier heeft het reparatiesysteem meer tijd om zijn werk te doen.
  • Het bevordert het afsterven van kankercellen.
  • En het onderdrukt de ontwikkeling van kanker door het remmen van de enzymen die kankergroei bevorderen.

Bovenstaande voordelen blijken met name een belangrijke rol te spelen tegen het ontwikkelen van darm- en prostaatkanker.

Een studie uit 2007 liet zien dat een dieet rijk aan broccoli en bloemkool de kans op het ontwikkelen van prostaatkanker drastisch verlaagde (bron). In dit onderzoek volgden ze 29000 mannen over een periode van 4 jaar. Hierbij werden hun eetgewoonten bijgehouden en werden ze regelmatig gecontroleerd op tekenen van prostaatkanker.

Aan het einde van deze studie vonden ze dat mannen die twee keer per week bloemkool aten, hun kansen om prostaatkanker te ontwikkelen met 52% afnamen.

Tip #8: Het is een hele goede koolhydraat vervanger

Het laatste voordeel heeft niks met je gezondheid te maken. Maar past wel heel goed in een koolhydraatarm dieet.

Het blijkt namelijk dat bloemkool de perfecte vervanger is voor bepaalde koolhydraatbronnen.

Een koolhydraatarm dieet is voor veel Nederlanders een lastig dieet. Dat heeft er alles mee te maken dat het gemiddelde Nederlandse eetpatroon voor ongeveer 60% uit koolhydrrood kruis door geraffineerde koolhydratenaten bestaat. Immers, we eten brood als ontbijt en lunch, en we eten aardappelen als hoofdonderdeel bij het avondeten.

Alle bovenstaande producten zitten bomvol koolhydraten en zijn lastig te vervangen. Ten minste dat is wat de meeste mensen denken. Maar bloemkool is een hele veelzijdige groenten die heel goed kan dienen als koolhydraat vervanger.

En zoals je inmiddels wel weet bevat bloemkool maar weinig koolhydraten per 100 gram. Dus dit is een ideale koolhydraatarme vervanger voor aardappelen, pasta en rijst:

  • Zo kun je bloemkool raspen en het even roerbakken of koken en dit vervangen voor rijst.
  • Je kunt de bloemkool vermalen en er vervolgens deeg van maken zodat het als pizzabodem kan dienen.
  • Bloemkoolpuree in plaats van aardappelpuree. Gooi wat crème fraische en kaas bij de gekookte bloemkool en stamp dit fijn. Vervolgens heb je een heerlijke bloemkoolpuree.
  • Combineer geblende en gestoomde bloemkool met eieren en je hebt de perfecte koolhydraatarme tortilla’s.

Niet alleen verminder je op deze manier de hoeveelheid koolhydraten maar je verhoogd ook je groente inname wat het nog veel gezonder maakt.

En om je even een beeld te geven hoe koolhydratarm bloemkool is, geef ik je hieronder een vergelijking:

  • 100 gram bloemkool bevat 3 gram koolhydraten
  • 100 gram witte rijst bevat 78 gram koolhydraten
  • 100 gram blanke pasta bevat 67 gram koolhydraten
  • 100 gram aardappelen onder schil (gekookt) bevat 20 gram koolhydraten

Als je deze verhoudingen ziet, dan is de keus snel gemaakt. Wil je meer informatie over het koolhydraatarme dieet? Lees dan het volgende artikel even door:

Koolhydraatarm Dieet: Uitleg, Weekmenu, 9 Recepten en 7 Gevaren

3 recepten met bloemkool

Recept 1: Bloemkoolpuree met gehakt en bonen

Bloemkoolpuree is de de ideale vervanger voor aardappelpuree. Dit is veel koolhydraatarmer en daarom veel gezonder. En het is erg simpel te maken. Het volgende gerecht is bedoeld voor twee personen.

Wat heb je nodig:

  • 1 grote (600 gram) bloemkool
  • 300 gram rundergehakt
  • 100 gram crème fraîche
  • 50 gram geraspte kaas
  • 1 ui
  • 1 knoflookteentje
  • 250 gram limabonen
  • 1 eetlepel olijfolie of 10 gram roomboter
  • Peper en zout

Bereidingswijze:

Je snijdt de bloemkool in roosjes en zet deze op het vuur. Kook het in ongeveer 15 minuten gaar.

Verwarm de olie of boter in een koekenpan. Snij de knoflook en ui in kleine stukjes en fruit deze vervolgens aan in de boter of olie. Voeg het rundergehakt toe en rul deze totdat het gaar is.

Spoel de limabonen om in een vergiet totdat deze schoon zijn. Voeg deze vervolgens aan het gehakt mengsel toe. Bak deze voor ongeveer 5 minuten mee zodat ze warm zijn.

Ondertussen kun je de bloemkool afgieten en even laten staan in het vergiet zodat de damp verdwijnt. na een aantal minuten kun je de bloemkool overgieten naar de pan. Voeg hier vervolgens de crème fraîche, geraspte kaas en peper en zout aan toe. Vervolgens stamp je dit mengsel fijn totdat een bloemkoolpuree ontstaat.

Eventueel kun je het gehaktmengsel nog door de bloemkoolpuree heen mengen met een lepel, maar je kunt ze ook prima apart op het bord leggen.

Recept 2: Bloemkool salade met feta

Een heerlijke koolhydraatarme bloemkool salade met feta. Deze kun je prima tijdens de lunch of het avondeten nuttigen.

Wat heb je nodig:

  • 400 gram bloemkool
  • 150 gram feta
  • 250 gram cannellinibonen
  • 7,5 gram munt
  • 1 eetlepel olijfole
  • 1 rode paprika
  • 1 theelepel salie
  • Peper

Bereidingswijze:

Snijd de bloemkool en paprika in kleine stukjes en doe ze in een sla-kom. Spel de bonen om in een vergiet zodat deze helemaal schoon zijn. Voeg deze vervolgens toe aan de sla-kom.

Hak vervolgens de muntblaadjes fijn en voeg ook deze toe.

Snijd de feta in kleine blokjes en gooi deze bij het mengsel. Voeg als laatst de olijfolie, salie en de peper toe om de salade op smaak te brengen.

Recept 3: Ovenschotel met bloemkool

Als laatst een heerlijke bloemkool ovenschotel. Welke Nederlander houdt er nu niet van bloemkool en al helemaal in combinatie met een ovenschotel. Dit is een hele fijne avondmaal en zal je voor een lange tijd gevuld houden.

Wat heb je nodig:

  • 400 gram bloemkool
  • 150 gram prei
  • 1 courgette
  • 150 gram rundergehakt (mager)
  • 100 gram geitenkaas
  • 60 milliliter kokosmelk
  • 60 gram geraspte kaas (48+)
  • 1 eetlepel kokosolie
  • Snufje zwarte peper

Bereidingswijze:

Snijd de bloemkool in kleine roosjes en kook deze in een pan met water voor 10 minuten. Verwarm ondertussen de oven voor op 200 graden.

Snijd de prei in kleine ringen, de courgette in kleine blokjes. Rul vervolgens het gehakt in een koekenpan gaar en voeg de prei en courgette daarna toe. Voeg voor de smaak wat peper en zout toe. Bak dit in zijn geheel nog voor 5 minuten.

Verwarm de kokosmelk in een klein steelpannetje op laag vuur en smelt hierin de geitenkaas. hierdoor ontstaat een gezonde kaassaus.

Vet ondertussen de ovenschaal in met olijfolie of kokosboter en voeg hier de bloemkoolroosjes aan toe. Scheck vervolgens het prei mengsel hier bovenop en schenk als laatst de kaassaus over het gehele gerecht in de ovenschaal. Besprenkel de ovenschotel met geraspte kaas.

Zet de ovenschaal voor 15 minuten in de oven.

Welk van de 5 buiktype heb jij? Doe de test en ontdek het direct (en hoe jij met jouw type een platte buik krijgt)

Wil je weten welke buiktype je hebt? En hoe je met jouw type een platte en strakke buik krijgt en effectief buikvet weet te verbranden?

Doe dan mijn test en ontdek het in slechts 2 minuten.

Je zal het volgende te weten komen:

  • Welk type buik jij hebt
  • Potentiële fouten die je maakt die jouw buikvet veroorzaken
  • Wat jij kan veranderen om een mooie platte of strakke buik te krijgen

Start buiktype test

Hoe nuttig was dit artikel voor jou?

Klik op een ster voor een beoordeling!

Omdat je dit artikel nuttig vond...

Volg ons op social media!

Jammer dat je dit artikel niet (zo) nuttig vindt.

Graag horen we hoe we dit artikel kunnen verbeteren!

1 reactie op dit artikel

  • Mijn man en ik hebbengenoten van de bloemkool ovenschotel.
    We hadden er alleen nog gerookte spekjes aan toegevoegd, omdat die op moesten.
    Wel meer calorieën, niet meer koolhydraten.

    Jeanet

Plaats een reactie

Over HappyHealthy

Oscar Helm, MSc Afslankcoach, voedingsdeskundige, psycholoog, dieetpsycholoog, orthomoleculair therapeut en bestsellerauteur

Hoi, ik ben Oscar Helm en in de afgelopen jaren heb ik duizenden mensen geholpen naar een gezonder gewicht en betere gezondheid.

HappyHealthy.nl trekt inmiddels ruim 10.000 bezoekers per dag en met mijn bestseller de Afslank Receptenbijbel laat ik zien dat afvallen zowel eenvoudig als leuk kan zijn!

Wil jij je kennis over afvallen testen? Doe dan deze test en ontdek direct je “Afslank IQ”.

Top artikelen

Wat je mag eten bij een koolhydraatarm dieet + De Voordelen & een Schema

Wat is het koolhydraatarm dieet precies en wat kan je wel en niet eten. Ontdek hier een voedingstabe...

Intermittent Fasting: Uitleg, 9 Voordelen en 10 Schema’s

Intermittent Fasting / vasten (onderbroken vasten) schrijft voor wanneer en hoe lang je wel en niet ...

12 Tips om Snel Buikvet te Verbranden + 5 Fouten

Hoe kun je snel afvallen rond de buik? Ontdek 12 gouden buikvet verbranden tips en ontwijk 5 ernstig...

23 Bewezen Tips voor Snel Afvallen (zonder ongefundeerde hypes)

Hoe kan je snel afvallen? Ontdek 23 bewezen tips om snel gewicht te verliezen zonder ongefundeerde c...

Oscar’s sapjes

Array ( [0] => Male )