shopify site analytics
caffeine koffie

Cafeïne Stimuleert Enzym dat zou Kunnen Beschermen tegen Dementie

Onderzoekers van een studie van de Indiana University hebben 24 verbindingen geïdentificeerd – waaronder cafeïne – met de potentie om een enzym in het brein te stimuleren die beschermd tegen dementie.

Het beschermende effect van het enzym, genaamd NMNAT2, werd vorig jaar ontdekt door een onderzoek uitgevoerd door IU Bloomington. De nieuwe studie verschijnt vandaag in het tijdschrift Scientific Reports.

“Dit werk zou kunnen helpen om medicijnen te ontwikkelen die dit enzym in de hersenen verhogen, het creëren van een chemische ‘blokkade’ tegen de slopende effecten van neurodegeneratieve aandoeningen,” zei Hui-Chen Lu, die de studie leidde. Lu is een Gill professor in de Linda en Jack Gill Centrum voor Biomoleculaire Wetenschap en het ministerie van Psychological and Brain Sciences, een deel van de IU Bloomington College van Kunsten en Wetenschappen.

Opmerking: het is de typische geest van wetenschappers om gelijk in termen van medicatie te denken om dit enzym te verhogen of dingen te blokkeren voor effecten. Je kunt het beter op de natuurlijke manier doen, want je kunt zelden geïsoleerd één ding verhogen, verlagen of blokkeren zonder het geheel uit balans te brengen (met bijwerkingen als gevolg).

Lu en collega’s hadden al ontdekt dat NMNAT2 twee belangrijke rollen in de hersenen spelen: een beschermende functie om neuronen van stress en een “chaperone functie” om “verkeerd gevouwen” eiwitten genaamd “tau” tegen te gaan, die zich ophopen in de hersenen als “plaques” als gevolg van veroudering. De studie was de eerste die de “chaperone functie” onthullen het enzym.

Verkeerd gevouwen eiwitten werden gekoppeld aan neurodegeneratieve aandoeningen zoals Alzheimer, Parkinson en de ziekte van Huntington, en amyotrofe laterale sclerose, ook bekend als ALS of de ziekte van Lou Gehrig. De ziekte van Alzheimer, de meest voorkomende vorm van deze aandoeningen, treft meer dan 5,4 miljoen Amerikanen, waarbij de aantallen naar verwachting toenemen naarmate de bevolking ouder wordt.

Wil je een voorbeeld afslank weekmenu incl. recepten en boodschappenlijstje?

Klik hier en ik stuur ze gratis naar je toe.

Om stoffen te identificeren met het potentieel om de productie van de NMNAT2 enzym in de hersenen te beïnvloeden, heeft Lu’s team gescreend op 1280 verbindingen, waaronder bestaande medicijnen, volgens een methode ontwikkeld in het laboratorium. Een totaal van 24 verbindingen werden geïdentificeerd als potentieel om de productie van NMNAT2 in de hersenen te verhogen.

Eén van de stoffen die de productie van het enzym verhoogt was cafeïne, waar tevens van is aangetoond dat het de geheugenfunctie kan verbeteren van muizen welke genetisch gemodificeerd zijn om hoge niveaus van verkeerd gevouwen tau-eiwitten te produceren.

Eerder onderzoek van Lu vonden dat muizen die aangepast waren om verkeerd gevouwen tau te produceren ook lagere niveaus van NMNAT2 produceren.

Om het effect van cafeïne te bevestigen, IU onderzoekers diende muizen cafeïne toe die gemodificeerd waren om lagere NMNAT2 te produceren. Als gevolg begonnen de muizen dezelfde niveaus van het enzym te producten als normale muizen.

Maak jij onnodige fouten die het afvallen vertragen?

Doe deze test en ontdek je “Afslank IQ”.

Een andere stof die sterk de NMNAT2 productie stimuleert in de hersenen was rolipram, een ‘verweesde drug “, waarvan de ontwikkeling als een antidepressivum werd stopgezet in het midden van de jaren 1990. De verbinding blijft in belangstelling bij hersenonderzoekers door een aantal andere studies die aantoonde dat het de impact van ‘verwarde’ eiwitten in de hersenen kan verminderen.

Andere verbindingen die uit de studie blijken om de productie van NMNAT2 in de hersenen te verhogen – hoewel niet zo sterk als cafeïne of rolipram – waren ziprasidon, kantaridin, wortmannine en retinezuur. Het effect van retinezuur kan aanzienlijk zijn omdat de verbinding afgeleid is van vitamine A, zei Lu.

Een extra 13 verbindingen werden geïdentificeerd als potentieel om de productie van NMNAT2 verlagen. Lu zei dat deze verbindingen ook belangrijk zijn omdat het begrijpen van hun rol in het lichaam kan leiden tot nieuwe inzichten in hoe deze kunnen bijdragen aan dementie.

“Vergroting van onze kennis over de wegen in de hersenen die lijken op een natuurlijke oorzaak van de daling van deze noodzakelijke eiwit is net zo belangrijk als het identificeren van verbindingen die een rol spelen in de toekomstige behandeling van deze slopende psychische stoornissen,” zei ze.

(dit artikel is vertaald)

1 Reactie op "Cafeïne Stimuleert Enzym dat zou Kunnen Beschermen tegen Dementie"

 1. den Aantrekker Ludo

  says:

  Beste ik heb duidelijk last van overgewicht en teveel buikvet! Echter om gezond te kunnen vermageren heb ik jammer genoeg 2 ernstige obstakels!
  1)ik heb diabetes type2 en spuit mij 4x/dag insuline in!
  2) ik lijd aan aan li hemiparese(halfzijdige verlamming; die mobiliteit ernstig vermindert!
  Kan u mij desondanks helpen met vermageren aub?
  Hartelijk dank voor uw aandacht!
  vriendelijke groeten,
  Ludo den Aantrekker

Laat een reactie achter

Verplichte velden zijn gemarkeerd met *