852

9 Gezondheidsvoordelen van Camu Camu + Ervaringen

Ben je al bekend met Camu Camu? Deze tropische vrucht heeft een hoge voedingswaarde en bevat de hoogste hoeveelheid vitamine C ter wereld!

De bessen zijn vrij nieuw op de markt, maar hun populariteit groeit wereldwijd.

Door de vele vermeende gezondheidsvoordelen wordt Camu Camu gezien als een superfood.

Wordt er een nieuwe hype gecreëerd rond deze bessen of is deze vrucht echt zo geweldig als wordt gezegd?

In dit artikel ontdek je de gezondheidsvoordelen, of Camu Camu gevaarlijk is en wat de bijwerkingen kunnen zijn.

Inhoud van dit artikel

Waar is Camu Camu goed voor?

Myrciaria dubia, ook wel bekend als Camu Camu, is een plantensoort uit het Amazonegebied in Peru en Brazilië, die tot 5 meter hoog wordt en kersachtige vruchten draagt.

Wat de Camu Camu vrucht onderscheidt van andere fruitsoorten is de enorme hoeveelheid vitamine C. Daarom is het een populair supplement met de hoogste vitamine C-waarde van elke plant ter wereld.

Als je de bessen in het wild zou zien, dan zou je kunnen denken dat ze giftig zijn. Nou dat zijn ze beslist niet!

Deze bes is nauw verwant aan de Guave bes die ook een hoge concentratie vitamine C bevat (een portie guave van 100 gram levert 293% van de aanbevolen dagelijkse hoeveelheid vitamine C).

Camu camu bessen bevatten veel vitamines, mineralen en andere voedingsstoffen. Het vitamine C-gehalte in Camu Camu bessen is afhankelijk van de bodemsamenstelling en vochtigheidsgraad van het teeltgebied in de Amazone.

Doe deze test en krijg jouw unieke op maat gemaakte keto schema, recepten en menu

 

Ontdek hoe je met jouw lichaam en behoeften je streefgewicht bereikt.

 

Vul een aantal simpele vragen in en laat ons voor jou een uniek plan maken waardoor jij in korte tijd voorgoed afrekent met overbodig vet.

 

Dit is geen jojo dieet, maar een manier waarop jij vol plezier resultaten behaalt en tegelijkertijd lekker eet.

 

Start keto test

 

Sterke zure smaak

Door het hoge gehalte aan vitamine C kunnen deze bessen erg zuur smaken. Om die reden wordt Camu Camu ook wel vermengd met melk en suiker voor gebruik in jam en gelei.

Benieuwd welke gezondheidsvoordelen het gebruik van Camu Camu jou oplevert?

Deze heb ik hieronder voor je op een rijtje gezet.

Welke Camu Camu ik aanraad om te kopen

Ik raad de camu camu van royal green aan.

Dit is een goed merk dat doorgaans hoge kwaliteit producten op de markt brengt zonder overbodige toevoegingen.

Ik raad af om in een winkel offline camu camu te kopen, meestal kost dit meer en krijg je er een lagere kwaliteit voor terug.

Op de site van de vitaminstore heb je nog meer camu camu producten die en goede kwaliteit hebben.

Video: CAMU CAMU – Wat Zijn De Voordelen?

Word een metabolisme machine en reken voorgoed af met buikvet via de nieuwste en verbeterde keto methode

 

Welke hoeveelheid calorieën, koolhydraten en andere nutriënten zijn perfect voor jouw lichaam om jouw metabolisme maximaal aan te zetten?

 

Doe onze test en laat het ons exact voor jouw lichaam berekenen. Ieder lichaam is anders en door je te focussen op wat werkt voor jouw lichaam

 

Een op maat gemaakte dieet voor jou werkt tot driemaal effectiever om je streefgewicht te bereiken dan een regulier dieet.

 

Klik hier om het dieet te ontdekken dat perfect is geoptimaliseerd voor jouw lichaam.

Gezondheidsvoordelen van Camu Camu

Camu Camu wordt net als granaatappel als een krachtig superfood beschouwd vanwege de potentiële gezondheidsvoordelen.

Dit is wat de wetenschap erover zegt:

Voordeel #1: het is rijk aan vitamine C

‘Eet je sinaasappel op!’ hoe vaak heb je dit niet in je jeugd gehoord? En dat allemaal omdat een sinaasappel veel vitamine C zou bevatten.

Nou, die hoeveelheid stelt niets voor als je het vergelijkt met de Camu Camu vrucht. Maak kennis met de onbekende Amazone vrucht die bomvol zit met vitamine C!

Camu Camu is rijk aan de bekendste vitamine die mensen kennen. We hebben het over vitamine C.

Het Nederlandse Voedingscentrum beveelt dagelijks 75 milligram vitamine C aan voor zowel (jonge) mannen als (jonge) vrouwen vanaf 14 jaar (bron). De Camu Camu vrucht bevat per 100 gram maar liefst 3000 mg vitamine C!

Deze vitamine is betrokken bij allerlei processen in ons lichaam en werkt als een krachtige antioxidant en beschermt het lichaam tegen vrije radicalen.

Een te veel aan vrije radicalen zorgt voor oxidatieve stress. Dit zorgt voor een groter risico op schade aan het DNA van de cel en snellere lichaamsveroudering.

Het gebruik van voedingsmiddelen die rijk zijn aan vitamine C, zoals Camu Camu, kan oxidatieve stress helpen voorkomen en schade ontstaan door vrije radicalen helpen bestrijden.

Camu camu bessen hebben ook een verrassend aminozuurprofiel met valine, leucine en serine, die nuttig zijn voor tal van lichaamsfuncties, waaronder spiergroei.

Voordeel #2: vermindert laaggradige ontstekingen

De bessen kunnen helpen bij het verminderen van chronische ontstekingen en oxidatieve stress.

Chronische ziekten – zoals diabetes en artritis – hebben een gemeenschappelijke deler: inflammatie (bronbronbron). Inflammatie is een (beschermende) reactie van het lichaam op een virus, bacterie, schade of verwonding aan het lichaam.

De hoofdsymptomen van inflammatie zijn:

  • Roodheid
  • Warmte
  • Pijn
  • Zwelling
  • Functieverlies

Fruitpulp van de Camu camu bessen bevatten ellaginezuur, dit is een antioxidant waarvan is bewezen dat het enzymen remt die ontstekingen opwekken (bron, bron).

Hoewel deze resultaten veelbelovend zijn, is er meer toekomstig onderzoek nodig om de mogelijke ontstekingsremmende effecten van Camu Camu te verklaren.

Voordeel #3: ondersteunt cardiovasculaire gezondheid

Een chronisch hoge bloeddruk kan het risico op een beroerte of hartaanval verhogen. Het goede nieuws is dat Camu Camu als natuurlijk middel werkt om een ongezond hoge bloeddruk te verlagen.

Verondersteld wordt dat Camu Camu bessen als krachtige ontstekingsremmende voedingsmiddelen werken die het hart en de bloedvaten helpen beschermen tegen verdikking en verharding (dit is een risicofactor voor hartaandoeningen).

Ook kan het gebruik van Camu Camu de bloedsuikerspiegel en de insulinerespons helpen verbeteren:

Een studie van de Tokyo University of Agriculture uit 2018 onder tien gezonde mannen en vrouwen vond dat Camu Camu kan helpen bij het verwijden van de bloedvaten en het verbeteren van de bloeddruk onder jonge volwassenen (bron).

Deze studie laat zien dat zelfs een enkele dosis Camu Camu de bloeddruk enorm kan verlagen en vaatverwijding kan verbeteren om een gezonde doorbloeding extra te stimuleren.

Let op: als je medicijnen gebruikt voor de bloeddruk en/of voor het verlagen van de bloedglucose en gaat beginnen met het consumeren van Camu Camu, dan is het verstandig om dit in overleg met je specialist te doen. Door het slikken van een Camu Camu supplement kan je bloeddruk of bloedglucose in combinatie met medicijnen te laag worden.

Voordeel #4: draagt bij aan een goede mondgezondheid

Ongezond tandvlees kan een lelijk gezicht zijn. Gezond tandvlees zegt veel over de staat van je gebit.

Ontstoken tandvlees in het eerste stadium wordt gingivitis genoemd.

Door een gezond dieet te volgen of het gebruik van vitaminesupplementen zoals Camu Camu, kunnen vrije radicalen worden bestreden (bron). Vrije radicalen zijn oorzakelijke ontstekingsfactoren van tandvleesproblemen.

Voordeel #5: ondersteunt het immuunsysteem

Het meest voor de hand liggende voordeel van Camu Camu is dat het helpt bij de ondersteuning van het afweersysteem.

Dit is niet zo vreemd dankzij het hoge vitamine C-gehalte. Camu Camu extract bevat echter ook betulinezuur, een plantaardige stof met ontstekingsremmende eigenschappen en een anti-kanker remmende werking (bron).

Factoren zoals roken, blootstelling aan gifstoffen door luchtverontreiniging en alcoholgebruik zorgen ervoor dat extra vitamine C voor veel mensen nodig is.

Iraanse wetenschappers suggereren dat Camu Camu kan helpen bij de afweer tegen virussen die een verkoudheid veroorzaken. Met andere woorden, het voorkomt dat je verkouden wordt (bron).

Voordeel #6: beschermt tegen veroudering

Ooit huidverzorgingsreclames op televisie gezien die de voordelen van vitamine C aanprijzen tegen de zichtbare tekenen van veroudering?

Waarschijnlijk hebben ze gelijk. Het hoge gehalte aan vitamine C en andere antioxidanten in Camu Camu helpt bij het ondersteunen van de natuurlijke collageenproductie van het lichaam. Collageen is wat onze huid zijn jeugdige elasticiteit geeft.

Zowel orale toediening van vitamine C supplementen als crème kan helpen bij het tegengaan van huidveroudering (bron).

Een gerandomiseerd, dubbelblind onderzoek uit 1999 met 19 deelnemers zag een verbetering van bijna 60%(!) bij de groep die de huid met vitamine C behandelde.

Voordeel #7: mogelijk goed voor de lever

Omdat de bessen veel antioxidanten en biologisch actieve stoffen bevatten, ondersteunt dit de lever op verschillende manieren.

Een dierstudie uit 2010 van de Gifu Universiteit in Japan toonde aan dat dieren die camu camu poeder kregen toegediend, een significante verbetering zagen van de leverfunctie (bron).

Vooral mensen met leveraandoeningen (zoals cirrose) hebben baat bij een hogere vitamine C opname.

Voordeel #8: verbetert de bloedsuikerspiegel

Ik hoef je niet te vertellen dat een regelmatig te hoge bloedsuikerspiegel schadelijk is voor de gezondheid.

Een stabiele bloedsuikerspiegel zorgt op de lange termijn voor het voorkomen en vertragen van hart- en vaatziekten, beroertes, schade aan zenuwen en nieren (bron).

Wetenschappers hebben aangetoond dat Camu Camu de nuchtere bloedsuikerspiegel significant kan verlagen en de triglycerideniveaus mogelijk kan verbeteren (bron).

Onderzoek van de Faculteit Farmaceutische Wetenschappen aan de Universiteit van São Paulo onder 23 gezonde deelnemers laat zien dat Camu Camu de piek in de bloedsuikerspiegel kan verminderen na het eten van een koolhydraatrijke maaltijd (bron).

Deze potentiële gezondheidsvoordelen maken Camu Camu tot een effectief huismiddeltje. Maar net als bij andere supplementen kan overmatig gebruik van Camu Camu tot gezondheidsklachten leiden (hierover dadelijk meer).

Voordeel #9: het voorkomt infecties en scheurbuik

Een tekort aan vitamine C is zeldzaam in Westerse landen, maar kan zich ontwikkelen bij mensen die een restrictief dieet volgen of bijna geen fruit of groenten eten.

Mensen met drugsverslaving of alcoholisme lopen ook een groter risico.

Een ernstig gebrek aan vitamine C leidt tot een ziekte die bekend staat als scheurbuik. Bij deze ziekte wordt collageen niet aangemaakt. Bindweefsel (collageen) heeft vitamine C nodig om op te bouwen als bouwsteen in het proces van aanmaak. Dus als je onvoldoende vitamine C hebt dan wordt het collageen niet aangemaakt (bron).

Vandaag de dag hoef je dus niet snel bang te zijn dat je een risico op scheurbuik loopt als je niet tot de bovenstaande risicogroepen behoort. Er is slechts 10 milligram vitamine C per dag nodig om scheurbuik te voorkomen.

Ervaringen met Camu Camu

De meningen en ervaringen over Camu Camu zijn voornamelijk positief. Het lijkt erop dat de smaak door sommige gebruikers als te sterk wordt gevonden.

Hieronder een kleine selectie uit de ervaringen die ik heb mogen ontvangen:

Voor mij is het een beetje een superfood geworden. In de ochtend merk ik een toename van energie als ik het neem. Het past goed in mijn ochtendsmoothie en havermoutpap. Afgezien van de smaak (waar ik niet zo’n fan van ben), ben ik dol op de gezondheidsvoordelen van camu camu! Het mengt ook prima met een sapje moet ik zeggen.

Ik gebruik camu poeder al een tijdje om mijn vitamine C inname te verhogen en neem het dagelijks om mijn immuunsysteem te versterken. Het neemt wat tijd in beslag om het goed in water te vermengen, maar verder kan ik er niks negatiefs over zeggen. Met een beetje stevia erbij zorg ik dat de zure smaak verdwijnt. Sinds ik camu gebruik als supplement ben ik zelden verkouden. Ik kan het iedereen aanraden die een goed vitamine C supplement zoekt!

In het verleden heb ik camu camu in poedervorm gekocht met goede resultaten. In poedervorm kan ik het niemand aanraden omdat het een gedoe was om het met water in te nemen en het gewoon niet lekker smaakte. Daarom ben ik overgestapt naar biologische capsules. Ik ben er erg blij mee!

Ik heb meer energie als ik dit elke dag gebruik. Helaas kan ik maar niet wennen aan de smaak die echt ranzig is. Of ik het nu vermeng met yoghurt of thee, de smaak is zo overweldigend en bitter dat ik ervan moet kokhalzen. Ook al heb ik een ander merk geprobeerd, maar dit maakt geen verschil. Als je gevoelige smaakpapillen hebt dan raad ik dit supplement niet aan.

Dit supplement gebruik ik al jaren! Het werkt voor mij geweldig! Ik deed het poeder in smoothies en ontbijtgranen. Eerder vond ik de smaak vies en erg sterk, maar nadat ik het in verschillende maaltijden had geprobeerd, begon ik de smaak toch wel lekker te vinden. Bovendien kun je de sterke smaak makkelijk maskeren als het vermengd wordt met yoghurt of fruit in smoothies. Mijn partner en ik zijn erg tevreden met dit supplement.

Camu Camu kopen of bestellen?

Zelf neem ik het Camu Camu supplement van Royal Green. Dit product bestaat uit 100% plantaardige vitamine C en bevat 120 vegicaps.

Uit eigen ervaring weet ik dat veel commerciële merken van supplementen Camu Camu vermengen met o.a. maltodextrine. Hierdoor zal de werking fors minder zijn en heb je geen puur product meer. En dat wil je natuurlijk vermijden.

Heb je liever extract poeder in plaats van capsules? Ga dan voor de Absolute Camu Camu Extract Poeder. Dit is 100% biologische Camu Camu poeder.

Is Camu Camu gevaarlijk?

Nu je dit allemaal gelezen hebt, vraag je je misschien af: kan ik Camu Camu veilig gebruiken? De bijwerkingen van camu Camu zijn nog niet uitgebreid bestudeerd.

Het is mogelijk dat het gebruik van Camu Camu poeder bij sommige mensen bijwerkingen kan veroorzaken. De mogelijke bijwerkingen van Camu Camu houden verband met het hoge vitamine C-gehalte.

Omdat het een zeer hoge hoeveelheid vitamine C bevat, kan het voor sommige gebruikers mogelijk leiden tot bijwerkingen zoals maagklachten, misselijkheid of diarree.

De EFSA (Europese Autoriteit voor Voedselveiligheid) heeft vastgesteld dat 2000 mg per dag voor vitamine C de veilige bovengrens is (bron). De aanvaardbare bovengrens is de hoogste inname waarbij er geen schadelijke gevolgen voor de gezondheid te verwachten zijn.

Vitamine C helpt om de opname van ijzer beter op te nemen, dus mensen met een ijzerstapelingsziekte (hemochromatose) kunnen het gebruik van Camu Camu beter vermijden.

Camu Camu is echter veilig voor gebruik voor de meeste mensen omdat hoog gedoseerde vitamine C een wateroplosbare vitamine is en daarom niet in het lichaam wordt opgeslagen. Dus al het vitamine C wat je niet nodig hebt plas je gewoon weer uit!

Serotoninespiegel

Wees ervan bewust dat Camu Camu de serotoninespiegel in het lichaam kan verhogen. Serotonine is essentieel voor het reguleren van je stemming en onderdrukt de eetlust.

Serotonine is een neurotransmitter dat de eetlust onderdrukt. Het maakt ook stofjes aan die ervoor zorgen dat je je gelukkig gaat voelen.

Hoewel een gezond serotonineniveau belangrijk is voor je emotioneel welbevinden, kan een te hoge serotoninespiegel leiden tot klachten, zoals een gebrek aan slaap en een verminderde eetlust.

Als je medicijnen gebruikt of zwanger bent is het altijd raadzaam om je arts te raadplegen voordat je Camu Camu in supplementvorm neemt.

Tot slot

Camu camu is een krachtige vrucht met unieke eigenschappen.

Het gebruik van Camu camu is over het algemeen veilig en biedt veel gezondheidsvoordelen dankzij het hoge vitamine C-gehalte en krachtige antioxidanten.

Deze stoffen helpen ontstekingen te verminderen, gaan het verouderingsproces tegen, ondersteunen het immuunsysteem en nog veel meer.

Zoals gezegd is Camu Camu vrij zuur. Wil je het proberen? Overweeg dan om een supplement te nemen of het poeder toe te voegen aan je yoghurt of smoothie.

Het is belangrijk om op te merken dat veel van het beschikbare onderzoek naar Camu Camu voortkomt uit reageerbuis- en dierstudies. Daarom is meer toekomstig onderzoek nodig om de huidige bevindingen over Camu Camu te bevestigen.

Veelgestelde vragen over Camu Camu

Hoe Camu Camu innemen?

Hoe kun je het beste Camu Camu innemen? Liefst innemen bij het eten van een maaltijd en de dagelijkse dosering niet overschrijden. Bewaar het supplement koel en droog en buiten het bereik van jonge kinderen.

Camu camu supplementen zijn er in verschillende vormen: poeder, pillen, capsules of gezonde sapjes. Het wordt meestal vermalen tot poeder en gemengd met zoetstoffen of vloeistoffen om de zure smaak van Camu Camu fruit enigszins te maskeren.

Het kan daarom het beste worden gebruikt door het in smoothies en shakes te mengen. Je kunt het ook toevoegen aan havermout of yoghurt. Het kan ook in gebakken goederen worden gebruikt, hoewel het koken op hoge temperaturen een deel van de bioactieve stoffen kan vernietigen.

Waar koop je camu camu?

Het poeder is het gemakkelijkst te vinden in winkels, terwijl je de capsules met 100% pure Camu Camu het beste online kunt bestellen.  Lees voor het kopen van poeder of supplementen altijd het etiket.

Hoeveel vitamine C bevat Camu Camu?

Camu Camu kan tot 3 gram vitamine C bevatten per 100 gram fruit (bron). Oftewel: het kan 60(!) keer meer vitamine C bevatten dan een sinaasappel.

Houd er rekening mee dat het vitamine C-gehalte in Camu Camu supplementen kan variëren. Lees daarom eerst het etiket voordat je een supplement koopt.

Vanwege de vrij sterke zure smaak wordt Camu Camu zelden vers gegeten en vooral in poedervorm verkocht.

Hoeveel gram camu camu per dag?

De dosering aanbevelingen voor Camu Camu poeder variëren, maar een normale dosering is ongeveer 1-3 theelepels poeder per dag.

Recepten

https://www.youtube.com/watch?v=NGvGo6XRqzM

Welk van de 5 buiktype heb jij? Doe de test en ontdek het direct (en hoe jij met jouw type een platte buik krijgt)

Wil je weten welke buiktype je hebt? En hoe je met jouw type een platte en strakke buik krijgt en effectief buikvet weet te verbranden?

Doe dan mijn test en ontdek het in slechts 2 minuten.

Je zal het volgende te weten komen:

  • Welk type buik jij hebt
  • Potentiële fouten die je maakt die jouw buikvet veroorzaken
  • Wat jij kan veranderen om een mooie platte of strakke buik te krijgen

Start buiktype test

Hoe nuttig was dit artikel voor jou?

Klik op een ster voor een beoordeling!

Omdat je dit artikel nuttig vond...

Volg ons op social media!

Jammer dat je dit artikel niet (zo) nuttig vindt.

Graag horen we hoe we dit artikel kunnen verbeteren!

Plaats een reactie

Over HappyHealthy

Oscar Helm, MSc Afslankcoach, voedingsdeskundige, psycholoog, dieetpsycholoog, orthomoleculair therapeut en bestsellerauteur

Hoi, ik ben Oscar Helm en in de afgelopen jaren heb ik duizenden mensen geholpen naar een gezonder gewicht en betere gezondheid.

HappyHealthy.nl trekt inmiddels ruim 10.000 bezoekers per dag en met mijn bestseller de Afslank Receptenbijbel laat ik zien dat afvallen zowel eenvoudig als leuk kan zijn!

Wil jij je kennis over afvallen testen? Doe dan deze test en ontdek direct je “Afslank IQ”.

Top artikelen

Wat je mag eten bij een koolhydraatarm dieet + De Voordelen & een Schema

Wat is het koolhydraatarm dieet precies en wat kan je wel en niet eten. Ontdek hier een voedingstabe...

Intermittent Fasting: Uitleg, 9 Voordelen en 10 Schema’s

Intermittent Fasting / vasten (onderbroken vasten) schrijft voor wanneer en hoe lang je wel en niet ...

12 Tips om Snel Buikvet te Verbranden + 5 Fouten

Hoe kun je snel afvallen rond de buik? Ontdek 12 gouden buikvet verbranden tips en ontwijk 5 ernstig...

23 Bewezen Tips voor Snel Afvallen (zonder ongefundeerde hypes)

Hoe kan je snel afvallen? Ontdek 23 bewezen tips om snel gewicht te verliezen zonder ongefundeerde c...

Oscar’s sapjes

Array ( [0] => Male )