964

Werkt het Chrononutrition Dieet Echt Zo Goed? Review + Dagmenu

Chrononutrition is vooral de laatste jaren populair geworden. Het is een manier van eten op verschillende momenten van de dag.

Het idee achter het chrononutrition dieet is dat bepaalde soorten voedingsmiddelen binnen een bepaalde tijd moeten worden gegeten.

Het dieet werkt op basis van het circadiaanse ritme, een biologisch ritme waarvan de cyclus ongeveer 24 uur duurt.

Volgens de bedenker van het dieet er zijn bepaalde momenten van de dag waarop ons lichaam van nature hormonen en enzymen vrijgeeft.

Deze zouden voeding afbreken en gebruiken als energie in plaats van ze als vet op te slaan.

Hoe werkt het chrononutrition dieet? En is het een effectieve manier om gewicht kwijt te raken? Dat leer je allemaal in dit artikel.

Inhoudsopgave

Wat is chrononutrition?

Kaft van het chrono dieet boek van Dr. Alain Delabos

Het chrononutrition dieet (ook wel het chrono dieet genoemd) wordt steeds populairder en lijkt een manier van leven te worden zoals bijvoorbeeld vasten, koolhydraatarm eten en vegetarisme.

Maar het chrononutrition dieet is geen nieuw dieet. Het werd in 1986 bedacht door de voedingsdeskundige Dr. Alain Delabos.

Chrononutrition is gebaseerd op het natuurlijke ritme van het menselijk lichaam. Volgens Dr. Alain Delabos zijn de natuurlijke behoeften van de mens biologisch bepaald in ons lichaam.

Volgens de bedenker van het dieet scheidt het menselijk lichaam verschillende soorten stoffen (enzymen en hormonen) af om op een geplande manier het voedsel af te breken dat we hebben gegeten.

Bij dit dieet is het niet zozeer van belang wat je precies eet, maar is het vooral belangrijk wanneer je iets eet en hoe je verschillende soorten voedingsmiddelen combineert.

Hij noemt het dan ook geen dieet maar een manier om een balans te vinden in voedsel en een gebalanceerd voedingspatroon te bereiken. Door de jaren heen is het chrononutrition dieet aangepast en verbeterd.

Daar waar de meeste commerciële diëten één of meer voedselgroepen uitsluiten, zoals het Dukan dieet, legt chrononutrition de gebruiker geen beperkingen op.

Het enige dat kenmerkend is aan het chrono dieet, is dat de maaltijden worden gegeten op het juiste moment van de dag en dat bepaalde voedingsmiddelen met elkaar worden gecombineerd.

Zoals bij vrijwel elk dieet mag tijdens de maaltijden niet buitensporig veel worden gegeten.

Doe deze test en krijg jouw unieke op maat gemaakte keto schema, recepten en menu

 

Ontdek hoe je met jouw lichaam en behoeften je streefgewicht bereikt.

 

Vul een aantal simpele vragen in en laat ons voor jou een uniek plan maken waardoor jij in korte tijd voorgoed afrekent met overbodig vet.

 

Dit is geen jojo dieet, maar een manier waarop jij vol plezier resultaten behaalt en tegelijkertijd lekker eet.

 

Start keto test

 

Hoe werkt het chrononutrition dieet?

Timing van maaltijden met het Chrononutrition dieet

Eten op het juiste moment is essentieel bij het chrononutrition dieet.

Het is gebaseerd op het idee dat voedsel op verschillende tijden anders wordt opgenomen door ons lichaam.

We weten dat wat we precies eten en hoeveel we eten van invloed is op onze gezondheid.

Maar hoe zit het met de timing van een maaltijd?

Het chrononutrition dieet benadrukt maaltijdplanning als een sleutelstuk voor een goede gezondheid.

Aangenomen wordt dat onze fysiologische processen zijn afgestemd op de natuurlijke cycli van de dag. Daarom zijn er richtlijnen voor voedselinname, fysieke activiteit en slaap.

Circadiaans ritme

Dit biologisch ritme wordt wel het circadiaans ritme genoemd. Dit is een biologische ritme waarvan de cyclus ongeveer 24 uur duurt. De centrale biologische klok loopt synchroon met perifere klokken die zich onze organen en weefsels bevinden (bron, bron).

Verschillende fysiologische reacties zijn verweven met ons circadiane ritme, waaronder onze slaap- en waakcyclus, regulering van lichaamstemperatuur, hormonale balans, voedselinname en het ontgiftingsproces van ons lichaam (bron, bron). 

Een van de belangrijkste factoren die het circadiaans ritme kan beïnvloeden is ons dag en nacht ritme. Dat is ook een van de redenen waarom nachtdiensten slecht zijn voor de gezondheid (bron).

 • Een langdurige verstoring van het natuurlijke ritme van het lichaam kan het risico diabetes, en hart en vaatziekten vergroten (bron).

Verschillende studies die zijn uitgevoerd bij zowel proefdieren als mensen hebben aangetoond dat een verstoring van het circadiaans ritme in verband staat met obesitas, het metabool syndroom en zelfs kanker (bron, bron, bron). Een studie ontdekte dat late eters gedurende de dag minder calorieën verbranden (bron).

Uit een onderzoek onder 85 vrouwen met overgewicht en obesitas, blijkt dat een veranderd circadiaans ritme kan worden gebruikt als een voorspeller van toekomstig gewichtsverlies (bron).

Een onderzoek bij ratten heeft aangetoond dat een slaaptekort veranderingen in de stofwisseling teweeg kan brengen en voor meer vetopslag zorgt door een verhoogde voedselinname (bron).

Maaltijdplanning belangrijk voor gezonde balans?

Het lijkt er dus op dat maaltijdplanning een cruciale rol speelt bij het behouden van een goede gezondheid.

Het kan dus mogelijk worden gebruikt als een maatregel om overgewicht en metabole ziekten te voorkomen. In feite verwijst de naam ‘chrononutrition’ naar het afstemmen van de voedselinname met de dagelijkse cycli van het lichaam.

Deze benadering trekt steeds meer aandacht van onderzoekers aangezien een reeks enzymen die betrokken zijn bij de glucosestofwisseling, worden geregeld volgens het circadiaanse ritme.

Als zodanig kan elke verstoring van dit ritme, zoals bijvoorbeeld gebeurt met nachtelijke ploegendienst of jetlag (bron), het ritme van het lichaam uit balans brengen en het risico op verschillende ziektes verhogen.

Wanneer het circadiaans ritme echter is hersteld, al is het maar gedeeltelijk, verbeteren deze risicofactoren (bron). Het chrononutrition dieet probeert om het lichaam weer in evenwicht te krijgen.

Zo stelt het chrono dieet dat vetten en suikers in het lichaam worden opgeslagen als ze s ’avonds worden gegeten, terwijl ze in de ochtend worden omgezet in energie voor de rest van de dag. Je zou dan niet in lichaamsgewicht moeten aankomen, mits je alles met mate eet.

Tijdens het dieet worden verschillende voedingsmiddelen aangeraden die gedurende de dag moeten worden gegeten.

Op dit dieet moeten maaltijden om de vier uur worden gegeten om de snelheid van je stofwisseling te verhogen. Aangeraden wordt om meerdere kleinere porties te eten in plaats van slechts één of twee keer grote porties te eten.

Word een metabolisme machine en reken voorgoed af met buikvet via de nieuwste en verbeterde keto methode

 

Welke hoeveelheid calorieën, koolhydraten en andere nutriënten zijn perfect voor jouw lichaam om jouw metabolisme maximaal aan te zetten?

 

Doe onze test en laat het ons exact voor jouw lichaam berekenen. Ieder lichaam is anders en door je te focussen op wat werkt voor jouw lichaam

 

Een op maat gemaakte dieet voor jou werkt tot driemaal effectiever om je streefgewicht te bereiken dan een regulier dieet.

 

Klik hier om het dieet te ontdekken dat perfect is geoptimaliseerd voor jouw lichaam.

De principes van het chrononutrition dieet

Wat het dieet bijzonder zo maakt is dat alle voedselgroepen in principe mogen worden gegeten. Ook is er geen sprake van calorietelling.

Chrononutrition benadrukt vooral het ontbijt en de lunch, maaltijden die vaak worden overgeslagen.

Voor de lunch mag je minder eten dan tijdens het ontbijt. De lunch maaltijd moet vooral uit dierlijke eiwitbronnen bestaan, bij voorkeur mager vlees (kipfilet, rundvlees, kalkoenfilet) en vis.

Vier uur na het eten van de lunch moet je een snack eten als tussendoortje. Denk hierbij aan een portie fruit of pure chocolade. Maar kijk uit met hoogcalorisch voedsel als je je porties niet kunt beheersen. Vaak je zie dat mensen de hele chocoladereep opeten in plaats van slechts een klein stukje.

Beperking van eten bij overgewicht

Man houdt meetlint om zijn flinke buik

Veel mensen hebben tegenwoordig last van overgewicht, dus werd er in het dieet een periode geïntroduceerd waarbij voedsel beperkt moet worden gegeten.

De beperking betekent dat tussendoortjes volledig buiten het dagmenu vallen, zelfs fruit.

Het is noodzakelijk om de inname van voedsel in deze periode over het algemeen te verminderen, met name suikers.

Deze periode van beperking duurt minimaal 28 dagen (een maand). Maar je kunt de beperking natuurlijk vóór deze deadline beëindigen als je de gewenste hoeveelheid gewicht al bent verloren.

Als iemand echt veel overgewicht heeft, kan de beperking wel een jaar duren.

Het ontbijt als belangrijkste maaltijd van de dag

Eieren met spek en tosti als ontbijt

Ben je bekend met de uitdrukking ‘eet het ontbijt als een koning, lunch als een prins en dineer als een bedelaar’?

Deze uitdrukking wordt door het chrononutrition dieet erg serieus genomen.

Dr. Alain Delabos legt in zijn boek uit dat je jezelf mag toestaan om twee keer in de week van dit dieet af te wijken.

Dat wilt zeggen dat je twee maaltijden per week op een andere tijd mag eten (bijvoorbeeld in de avond). Maar verbreek de regels van het dieet niet vaker dan dat.

Het chrononutrition dieet is gebaseerd op het principe dat je zoveel mag eten als je wilt en wat je maar wilt (eiwitten, koolhydraten en vetten) en toch niet aankomt in lichaamsgewicht.

Om niet in gewicht aan te komen, moet je enkele basisprincipes volgen.

Het belangrijkste principe van chrononutrition is dat je 5 uur tussen je maaltijden moet laten. Gedurende die tijd mag je niets eten en alleen water drinken.

De belangrijkste principes van chrononutrition

 • Opletten wat je eet
 • Opletten wanneer je iets eet
 • Voorzichtig zijn met het combineren van verschillende voedingsmiddelen

Andere chrononutrition dieet principes

 • Ontbijt is de belangrijkste maaltijd (ontbijt vóór 9 uur)
 • Er moeten minimaal 5 uren tussen de maaltijden zitten, wat betekent dat als je ontbijt om 09.00, de lunch pas om 14.00 is toegestaan en het avondeten om 19.00.
 • Het drinken van koffie en thee is slechts twee keer per dag toegestaan (na het ontbijt en na de lunch). Het is verboden om melk suiker, room en zoetstoffen aan de koffie toe te voegen.
 • De dag begint niet met koffie als je het chrononutrition dieet volgt. Als je gewend bent om voor het ontbijt koffie te drinken, vervang dit dan met groene thee of water.
 • Suiker mag niet worden gegeten. Dus geen honing, fructose, witte suiker, etc.
 • Melk en yoghurt zijn ook verboden omdat ze melksuiker bevatten (lactose).
 • Zuivelproducten zijn drie keer per week alleen tijdens het ontbijt toegestaan. Je mag dan kefir, yoghurt, zure room en magere jonge kaas eten.
 • Alcohol mag niet worden gedronken omdat het veel calorieën bevat. Alcoholische dranken bestaan bovendien uit lege calorieën die geen voedingswaarde opleveren.
 • Brood en pasta mag alleen als ontbijt worden gegeten. Lunch en diner zijn dus zonder pasta en zonder brood.
 • Aangeraden wordt om dagelijks 2 liter wat te drinken. Suikervrije frisdrank en thee mag onbeperkt worden gedronken.
 • Vleesproducten zijn alleen toegestaan tijdens het ontbijt.
 • Zetmeelrijke groenten mogen niet worden gegeten. Vermijd daarom bonen, aardappelen, erwten, linzen en rijst.
 • Je mag blijven eten totdat je verzadigd bent.

Maaltijdplanning is een dagelijks terugkerend fenomeen Je moet je strikt houden aan deze tijden wil je resultaten en de gezondheidsvoordelen zien van chrononutrition.

 • Ontbijt: van 06.30 tot 09.30
 • Lunch: van 12.00 tot 13.30
 • Tussendoortje: van 17.00 tot 18.30
 • Avondeten: uiterlijk twee uur voor het slapen gaan

Het is belangrijk om drie maaltijden per dag te hebben en tussen de maaltijden door moet een onderbreking zijn van ongeveer vijf uur om de bloedsuikerspiegel en het insulinegehalte in het lichaam te reguleren.

Het overslaan van maaltijden is verboden, vooral het avondeten, dat in veel commerciële diëten vaak wordt vermeden.

Ontbijt

Het ontbijt is de maaltijd waarbij je alles mag eten wat je maar wilt. Zuivel mag alleen worden gedronken tijdens het ontbijt.

Wat nog meer opvalt is dat chrononutrition juist het ontbijt aanraadt en bovendien uit alle macronutriënten moet bestaan: koolhydraten, vetten en eiwitten.

Het dieet onderstreept het gezegde dat het ontbijt de belangrijkste maaltijd van de dag is. Alle calorieën die tijdens het ontbijt worden gegeten zouden overdag voor energie worden gebruikt.4

Lunch

Tijdens de lunch moet je eiwitten met groenten combineren. Dit betekent dat een lunch bijvoorbeeld uit stukje kipfilet en een salade kan bestaan.

De lunch is in ieder geval zonder brood. Als je als lunch een pasteitje kiest, moet dit met groenten en zonder vlees zijn.

Avondeten

Het diner moet minstens 2 uur voor het naar bed gaan worden gegeten. Dit zou volgens Dr. Alain Delanos net genoeg tijd voor je lichaam moeten zijn om voedsel te verbranden.

Het avondeten moet worden gezien als de lichtste maaltijd van de dag en het voedsel moet licht verteerbaar zijn, zoals vis en groente.

Sla nooit het avondeten over, ook niet als je geen honger hebt. Het overslaan van het avondeten zou volgens dit dieet het basale metabolisme vertragen.

Tijdens het avondeten mag je geen koolhydraten eten. Vermijd ook toegevoegde suikers voor het avondeten, want het doel is om de aanmaak van insuline te voorkomen.

Door dit te doen, zorgt het chrono dieet ervoor dat je lichaam minder energie opslaat als vet in het lichaam.

Voordelen van het chrononutrition dieet

Voordeel #1: je hoeft niet op te geven wat je lekker vindt

Bij dit dieet hoef je geen calorieën te tellen of af te zien van sommige voedingsmiddelen.

Het enige wat van je verwacht wordt is dat je voedsel tot je neemt op bepaalde tijden en dat sommige voedingsmiddelen moeten worden gecombineerd.

Het voordeel is dat je dus tijdens sommige maaltijden (zoals het ontbijt) mag eten wat je maar wilt!

Als ontbijt mag je eiwitten, koolhydraten en vetten eten. Je kunt eieren, kaas, ham, melk, boter, brood, pasteien en wat vleesproducten eten.

Voordeel #2: dieet geeft een langdurig verzadigd gevoel

Bij het chrononutrition dieet mag je in principe zoveel eten als je wilt. Aangezien vrijwel alle voedingsmiddelen zijn toegestaan, heb je de mogelijkheid om zelf je eigen recepten te maken en te kiezen wat je maar wilt.

Het idee achter chrononutrition is dat je mag eten zoveel als je wilt op nauwgezette tijden, zolang je maaltijd maar bestaat uit een combinatie van specifieke voedingsmiddelen.

Doordat je volop eiwitrijke en vetrijke voedingsmiddelen mag eten zal je hongergevoel sterk onderdrukt worden. Hierdoor ben je in staat om het dieet veel makkelijker vol te houden.

Nadelen van het chrononutrition dieet

Nadeel #1: maaltijdfrequentie versnelt niet je metabolisme

Het is een veelgehoorde discussie: meerdere maaltijden per dag zouden je stofwisseling stimuleren.

Sommige diëten suggereren om elke twee tot drie uur iets te eten. Anderen stellen voor het te beperken tot drie keer per dag of slechts twee keer per dag.

Maar hoe zit het nou werkelijk?

De waarheid is dat het helemaal niet uitmaakt hoeveel maaltijden je op een dag eet.

Hoewel dit eetpatroon sommige mensen kan helpen, is het absoluut niet noodzakelijk voor gewichtsverlies.

Regelmatig eten kan je helpen om je honger te beheersen, zodat je goede keuzes kunt maken en minder geneigd bent om te snacken.

Maar iedere drie uur een kleine maaltijd nuttigen is geen garantie dat je stofwisseling sneller gaat werken.

Het eten van 2-3 maaltijden op een dag heeft exact hetzelfde effect op je energieverbruik als 5-6 kleinere maaltijden (met dezelfde energiebalans) (bronbron).

Kortom, het eten van minder calorieën helpt je om af te vallen. Maar wanneer je eet en hoe vaak je eet heeft geen invloed op gewichtsverlies.

Nadeel #2: ontbijt niet de belangrijkste maaltijd van de dag

Bij chrononutrition wordt het ontbijt als de belangrijkste maaltijd van de dag gezien.

Een van de redenen waarom aangeraden wordt om te ontbijten, is omdat het ontbijt de stofwisseling op gang zou brengen.

Maar dit is nooit wetenschappelijk bewezen. Onderzoek laat geen verschil zien in het aantal verbrandde calorieën gedurende 24 uur tussen ontbijters en mensen die het ontbijt overslaan (bron).

Wat wel van belang is voor de stofwisseling, is de totale hoeveelheid voedsel die gedurende de dag wordt geconsumeerd. Het maakt niet uit op welke tijden je dit doet of hoe vaak je eet.

Hoe kan het dan dat ontbijten zo populair is?

Ontbijten is niet zozeer een gezondere keuze, maar ontbijters blijken er vaker gezondere gewoonten op na te houden.

Om deze reden wordt vaak aangenomen dat het ontbijt goed voor je zou moeten zijn. Deze onderzoeken tonen aan dat mensen die ontbijten eerder geneigd zijn om gezonder te leven, maar ze kunnen niet bewijzen dat het ontbijt hetgeen is dat mensen gezond maakt.

Ontbijters leven over het algemeen gezonder

De kans is groot dat ontbijters andere gezonde gewoonten erop nahouden die dit kunnen verklaren.

Mensen die bijvoorbeeld ontbijten, hebben ook de neiging gezonder te eten, met meer vezels en essentiële voedingstoffen (bron, bron). Mensen die het ontbijt overslaan hebben vaker de neiging om meer te roken, meer alcohol te drinken en minder vaak te sporten (bron).

Dus je meet hier niet of het ontbijt overslaan slecht is, maar je meet hier de gezondheid van mensen die een ongezonde levensstijl erop nahouden.

Het overslaan van het ontbijt leidt ook niet tot gewichtstoename. Sommige mensen beweren dat het overslaan van het ontbijt ervoor zorgt dat je erg hongerig wordt, zodat je later op de dag te veel eet. Dit lijkt logisch, maar wordt niet ondersteund door wetenschappelijk onderzoek.

Het is waar dat het overslaan van het ontbijt ertoe leidt dat mensen meer honger hebben en meer eten tijdens de lunch, maar dit is niet voldoende om te compenseren voor het ontbijt dat werd overgeslagen.

Sommige onderzoeken hebben zelfs aangetoond dat het overslaan van het ontbijt de totale calorie-inname met maximaal 400 calorieën per dag kan verminderen bron , bron , bron ). Dit lijkt vrij logisch, aangezien je elke dag een maaltijd uit je dieet weglaat.

Kortom, studies laten zien dat het geen verschil maakt of mensen ontbijten of niet. Ontbijten is dus optioneel en het komt eigenlijk allemaal neer op persoonlijke voorkeur.

Nadeel #3 : je mag in de avond niets meer eten

Het chrononutrition dieet is gebaseerd op de mythe dat in de avond eten leidt tot gewichtstoename. In de nacht eten zou ervoor zorgen dat het voedsel sneller wordt omgezet in vet.

Maar deze claim is nooit wetenschappelijk bewezen. Eten in de avond veroorzaakt geen gewichtstoename.

Het maakt niet uit op welk tijdstip van de dag je eet. Het is wat je eet, hoeveel je eet en hoeveel fysieke activiteit je doet gedurende de dag die bepaalt of je afvalt, op gewicht blijft of in gewicht aankomt.

Waar komt deze claim dan vandaan?

De reden waarom laat in de avond eten je dikker maakt is omdat het extra calorieën zijn die je eigenlijk niet meer nodig hebt.

Hoogstwaarschijnlijk heb je al verschillende maaltijden die dag gegeten. Dat betekent dat in de nacht snacken leidt tot meer calorieën dan je dagelijkse caloriebehoefte (bron).

En vaak zie je dat snacken in de nacht leidt tot overeten.

Mensen eten vaak grote porties calorierijk voedsel (zoals chips, koekjes en snoep) terwijl ze voor de televisie of computer zitten. In zo’n situatie is het gemakkelijk om teveel te eten zonder dat je het merkt.

Het tijdstip waarop je eet is niet slecht, maar de extra calorieën die je daardoor binnenkrijgt wel.

Nadeel #4: plaatselijk vet verbranden niet mogelijk

Een andere reden waarom dit dieet populair is, is een verkoopargument van het boek: de mogelijkheid om vet te verliezen op specifieke probleemgebieden. Wie wilt dat niet? We willen allemaal wat lichaamsvet kwijt op de benen, buik of heupen.

Maar plaatselijk vet verbranden is onmogelijk. Je kunt niet alleen vet verminderen op specifiek je buik, benen, billen of een ander lichaamsdeel.

Waar vet wordt opgeslagen is vooral een genetische kwestie. Daar heb je geen invloed op.

Waar je wél invloed op hebt is je algehele vetpercentage verlagen zodat bijvoorbeeld je buikspieren uiteindelijk zichtbaar worden en je love handles verdwijnen.

Ervaringen met chrononutrition

Een rondgang op het internet leert dat de ervaringen van gebruikers die het chrononutrition hebben gevolgd over het algemeen redelijk positief zijn.

Mensen zitten beter in hun vel en zijn er in geslaagd om de hoeveelheden toegevoegde suikers in hun eten drastisch te beperken.

De negatieve ervaringen op het internet zijn vooral te lezen van mensen die vinden dat dit dieet niet bij hun past omdat alle voedingsmiddelen zijn toegestaan.

Hierdoor vinden ze het moeilijk om van hun ongezonde voedingspatroon af te komen. Het gevolg is dat sommige mensen amper zijn afgevallen met dit dieet.

Kosten van het chrononutrition dieet

Het chrononutrition boek van Dr. Alain Delabos is verkrijgbaar via het internet en in verschillende grote boekenhandels.

De prijs varieert tussen de € 16,- en € 22,- afhankelijk van waar je het boek koopt.

Naast het boek kun je een consult volgen bij een chrononutritionist bij jou in de buurt.  Het eerste adviesgesprek kost circa € 70,-. Een vervolgconsult kost circa € 30,-.

Conclusie chrononutrition dieet

Het chrononutrition dieet is een voedingspatroon die iedereen kan volgen, niet alleen mensen met overgewicht.

We beoordelen vaak de gezondheid van een persoon op basis van hun uiterlijk.

Meestal geeft dit ons een goede indicatie. Maar hoe iemand eruit ziet vertelt ons niet het complete verhaal van wat er binnen in het lichaam gebeurt.

Je hebt misschien ooit van de term ‘skinny fat’ gehoord.

Deze beschrijving verwijst naar iemand die er gezond uit kan zien, maar tegelijkertijd een slechte metabole gezondheid heeft (bron).

Een ongezond voedingspatroon heeft tal van nadelige effecten op ons lichaam.

Dat iemand niet in lichaamsgewicht aankomt, betekent niet dat deze persoon zo gezond leeft. Ook het vetpercentage van deze persoon kan ontzettend hoog zijn.

Er zijn bijvoorbeeld verschillende gezondheidsmarkers, zoals nuchtere bloedglucose, insulinegehalte en ons cholesterolprofiel.

Deze markers kunnen positief of negatief zijn, ongeacht hoeveel we wegen. Een slank persoon kan dus een hoog insulinegehalte hebben en slechte cholesterol waarden (bron, bron).

Het chrononutrition dieet kan bijdragen aan het verbeteren van je gezondheid en ervoor zorgen dat jij je energieker voelt.

Is het Chrononutrition dieet de moeite waard of niet?

De principes achter het chrononutrition dieet zijn niet nieuw. We hebben allemaal ooit gelezen dat je beter niet met een volle maag kunt slapen en s ’nachts niet zou moeten eten.

Is het chrononutrition dieet nuttig? Dat ligt helemaal aan je doelstellingen….

Als je last hebt van (zwaar) overgewicht, dan denk ik dat chrononutrition niet de juiste manier is om je vetpercentage te verlagen.

Het duurt simpelweg te lang om resultaat te zien. Zonder zichtbaar resultaat op de weegschaal raken we ontmoedigd en hebben we de neiging om op te geven.

Bovendien is het dieet vrij ingewikkeld om te volgen. Er zijn tientallen principes waar je je aan dient te houden. Dat maakt het er niet makkelijker op.

Motivatie is een van de belangrijkste factoren om afvallen te laten slagen.

Wanneer je voortdurend moet controleren wat je wel en niet mag eten (zo zijn bijvoorbeeld zuivelproducten drie keer per week toegestaan), dan zal je wilskracht erg snel afnemen.

Een ander punt is dat zwaarlijvige mensen moeite hebben met zelfbeheersing. Emotioneel overeten leidt vroeg of laat tot overgewicht.

Bij het chrononutrition dieet mag je zoveel eten als je wilt, waardoor je al snel het risico loopt op overeten. Dit is niet erg bevorderlijk als je doel is om gewicht kwijt te raken.

Het volgen van een koolhydraatarm dieet is een effectievere manier om – zonder vervelend hongergevoel –  op een gezonde manier gewicht kwijt te raken en vet te verbranden.

Chrononutrition dagmenu

Als je lekkere chrononutrition maaltijden en inspiratie zoekt dan ben je hier aan het juiste adres.

De maaltijden zouden er ongeveer zo uit moeten zien:

:

 • Ontbijt: twee sneetjes brood met humus of sandwich spread
 • Lunch: gevulde paprika met gehakt en twee gebakken eieren
 • Diner: gebakken vis naar keuze met caesar salade

Alternatief:

:

 • Ontbijt: gebakken eieren met spek
 • Lunch: aardappelpuree en gehaktballetjes in tomatensaus
 • Diner: kipfilet met komkommersalade

Welk van de 5 buiktype heb jij? Doe de test en ontdek het direct (en hoe jij met jouw type een platte buik krijgt)

Wil je weten welke buiktype je hebt? En hoe je met jouw type een platte en strakke buik krijgt en effectief buikvet weet te verbranden?

Doe dan mijn test en ontdek het in slechts 2 minuten.

Je zal het volgende te weten komen:

 • Welk type buik jij hebt
 • Potentiële fouten die je maakt die jouw buikvet veroorzaken
 • Wat jij kan veranderen om een mooie platte of strakke buik te krijgen

Start buiktype test

Hoe nuttig was dit artikel voor jou?

Klik op een ster voor een beoordeling!

Omdat je dit artikel nuttig vond...

Volg ons op social media!

Jammer dat je dit artikel niet (zo) nuttig vindt.

Graag horen we hoe we dit artikel kunnen verbeteren!

Plaats een reactie

Over HappyHealthy

Oscar Helm, MSc Afslankcoach, voedingsdeskundige, psycholoog, dieetpsycholoog, orthomoleculair therapeut en bestsellerauteur

Hoi, ik ben Oscar Helm en in de afgelopen jaren heb ik duizenden mensen geholpen naar een gezonder gewicht en betere gezondheid.

HappyHealthy.nl trekt inmiddels ruim 10.000 bezoekers per dag en met mijn bestseller de Afslank Receptenbijbel laat ik zien dat afvallen zowel eenvoudig als leuk kan zijn!

Wil jij je kennis over afvallen testen? Doe dan deze test en ontdek direct je “Afslank IQ”.

Top artikelen

Wat je mag eten bij een koolhydraatarm dieet + De Voordelen & een Schema

Wat is het koolhydraatarm dieet precies en wat kan je wel en niet eten. Ontdek hier een voedingstabe...

Intermittent Fasting: Uitleg, 9 Voordelen en 10 Schema’s

Intermittent Fasting / vasten (onderbroken vasten) schrijft voor wanneer en hoe lang je wel en niet ...

12 Tips om Snel Buikvet te Verbranden + 5 Fouten

Hoe kun je snel afvallen rond de buik? Ontdek 12 gouden buikvet verbranden tips en ontwijk 5 ernstig...

23 Bewezen Tips voor Snel Afvallen (zonder ongefundeerde hypes)

Hoe kan je snel afvallen? Ontdek 23 bewezen tips om snel gewicht te verliezen zonder ongefundeerde c...

Oscar’s sapjes

Array ( [0] => Male )