852

Je Darmen Reinigen & Detoxen in 5 Dagen met 9 Sapjes

Het gezond houden van je darmen is essentieel om je goed en energiek te voelen.

Het reinigen van je darmen is een populaire aanpak waarvan voorstanders beweren dat het je immuunsysteem ondersteunt en kan helpen om gifstoffen en afvalstoffen af te voeren.

In dit artikel bespreek ik de meest populaire darmen detox manieren om je darmen te reinigen met natuurlijke middelen.

Disclaimer: In dit artikel worden geen medische manieren (klysma, etc.) besproken om je darmen te detoxen. We richten ons enkel op natuurlijke manieren.

Inhoud van dit artikel

Je darmen detoxen en reinigen op een natuurlijke manier?

Darmbacteriën in het microbioom van de mens

Over onze darmen praten we niet graag. Mensen associëren darmen met poep en viezigheid.

En toch is dit taboe ontzettend jammer als je het mij vraagt. Het maagdarmstelsel is namelijk enorm belangrijk voor een gezond lichaam.

Wat als ik jou vertel dat ons lichaam niet één maar twee hersenen heeft? Met het menselijk brein ben je bekend. Maar je lichaam heeft ook nog een orgaan dat het ‘tweede brein’ wordt genoemd. Ik heb het over ons maagdarmstelsel (bron).

De darmen zijn verantwoordelijk voor het afbreken van voedsel en het opnemen van de voedingsstoffen in het bloed. Daarvoor is een goede doorbloeding van de darmen cruciaal.

Het lichaam kan de benodigde voedingsstoffen alleen optimaal opnemen wanneer de darmen goed functioneren. Wanneer de haarvaten van je maag-darmstelsel verstopt zijn met suikers, dan zal je daar de gevolgen van ondervinden.

Het darmmicrobioom heeft een belangrijke functie en voorkomt dat schadelijke bacteriën zich in de darmen vermenigvuldigen. Door stress, ziekte, ongezonde voeding en antibiotica kan het darmmicrobioom worden verstoord.

Voorstanders beweren dat door je darmen te reinigen, afvalstoffen en gifstoffen uit het maagdarmstelsel worden afgevoerd. Er is vooralsnog weinig wetenschappelijk bewijs dat dit ondersteunt.

Toch beweren veel mensen in de praktijk baat te hebben bij een natuurlijke darm reiniging als een manier om hun lichaam te ontgiften.

Dit zijn de voordelen die worden genoemd:

 • Minder problemen met de stoelgang
 • Toenemende energie
 • Verbeterde stemming
 • Minder last van een opgeblazen buik
 • Draagt bij aan gewichtsverlies
 • Verbetering van de leverfunctie
 • Het afvoeren van gifstoffen en afvalstoffen

Als je een detox voor je darmen op de natuurlijke manier wilt doen, loont het enorm om je eetkeuzes flink op de schop te gooien.

Met de juiste voeding is namelijk veel meer mogelijk dan je denkt. We zien daarom ook dat zodra je je leef- en eetpatroon aanpast, je van veel gezondheidsproblemen af kunt komen.

We gaan nu verschillende natuurlijke manieren onderzoeken om de gezondheid van de darmen op natuurlijke wijze te verbeteren of te reinigen.

Doe deze test en krijg jouw unieke op maat gemaakte keto schema, recepten en menu

 

Ontdek hoe je met jouw lichaam en behoeften je streefgewicht bereikt.

 

Vul een aantal simpele vragen in en laat ons voor jou een uniek plan maken waardoor jij in korte tijd voorgoed afrekent met overbodig vet.

 

Dit is geen jojo dieet, maar een manier waarop jij vol plezier resultaten behaalt en tegelijkertijd lekker eet.

 

Start keto test

 

Manier #1: doe een darmen detox met een sapkuur

En dat brengt me bij tip 1. Wil jij je darmen ontgiften met een detox kuur? Een detox sapkuur met gezonde sapjes kan helpen om je organen te ontlasten.

Tijdens een detox reiniging krijgen de organen (de darmen, lever en nieren) even rust. Ook wordt het lichaam gestimuleerd om via de ontlasting, de urine en zweet toxische stoffen en afvalstoffen af te voeren.

Dit kan helpen om verschillende gezondheidsklachten te verlichten, zoals (bron):

 • Spijsverteringsproblemen
 • Een opgeblazen gevoel
 • Chronische vermoeidheid
 • Auto-immuunziekten
 • Allergieën
 • Inflammatie en obesitas

100% natuurlijke verse groentesapjes

Je kunt een detox sapkuur zelf maken, maar het is niet eenvoudig om een gezond detox programma zelf samen te stellen. Dit kan veel makkelijker met HappyJuicy!

‘Hoe kan ik mijn darmen ontslakken met behulp van groentesapjes?’

De groentesapjes die je tijdens deze kuur gaat drinken zijn gemaakt van 100% natuurlijke koudgeperste groenten en fruit om optimaal te kunnen ontgiften.

Elk flesje is gevuld met ruim 250 gram groenten en een beetje fruit. Het drinken van gezonde groentesapjes kun je eenvoudig en snel in je routine opnemen.

Ze bevatten natuurlijke vitamines, mineralen en antioxidanten in hun meest biologisch beschikbare vorm. Het wordt letterlijk meteen opgenomen in je lichaam.

Je kunt een detox darmen reiniging doen met een sapkuur programma van 3, 5 of 7 dagen. Je drinkt dan gedurende enkele dagen maar liefst 9 verschillende soorten sapjes.

Bij jouw sapjespakket zit bovendien een handig weekschema zodat je altijd weet wat je moet drinken. Alles is dus al van tevoren voor je bedacht, je hoeft alleen de stappen te volgen.

De detox sapkuur van HappyJuicy neemt je alle zorgen uit handen.

In 5 dagen je detox darmen reinigen met behulp van gezonde groentesapjes

Deze sapvastenkuur is vrij mild en is ook geschikt voor iedereen die voor het eerst een detox darm reiniging willen doen.

Word een metabolisme machine en reken voorgoed af met buikvet via de nieuwste en verbeterde keto methode

 

Welke hoeveelheid calorieën, koolhydraten en andere nutriënten zijn perfect voor jouw lichaam om jouw metabolisme maximaal aan te zetten?

 

Doe onze test en laat het ons exact voor jouw lichaam berekenen. Ieder lichaam is anders en door je te focussen op wat werkt voor jouw lichaam

 

Een op maat gemaakte dieet voor jou werkt tot driemaal effectiever om je streefgewicht te bereiken dan een regulier dieet.

 

Klik hier om het dieet te ontdekken dat perfect is geoptimaliseerd voor jouw lichaam.

Manier #2: doe een zoutwaterspoeling

Je kunt ook een darmen detox doen met een zoutwaterspoeling. Een spoeling met zout water wordt soms gebruikt om je darmen te reinigen en te ontgiften. Ook kan het helpen om een chronische verstopping te behandelen.

Toch is er weinig wetenschappelijk bewijs dat een spoeling met zout water het lichaam ontgift of de zogenaamde afvalophoping uit je spijsverteringskanaal verwijdert.

Een onderzoek uit 2010 heeft aangetoond dat zout water mogelijk de dikke darm kan zuiveren wanneer het wordt gecombineerd met bepaalde yoga houdingen (bron).

Hoe moet je een zoutwaterspoeling doen?

 1. Los twee theelepels zeezout of Himalaya zout (niet-gejodeerd) op in een liter warm water.
 2. Voeg eventueel wat citroensap toe om de smaak te verbeteren.
 3. Drink het mengsel zo snel mogelijk op een lege maag.

Een spoeling met zout water om je darmen te reinigen wordt meestal in de ochtend gedaan, direct nadat je wakker wordt. Binnen enkele minuten zul je waarschijnlijk de drang voelen om naar het toilet te gaan.

Het drinken van zout water op een lege maag kan misselijkheid en braken veroorzaken.

Manier #3: detox je darmen met intermittent fasting

In jouw darmen bevinden zich miljarden goede en slechte bacteriën.

Samen worden deze bacteriën ook wel het darmmicrobioom genoemd.

Er zijn aanwijzingen dat intermittent fasting, oftewel periodiek vasten, goed is voor je darmen.

Door meer tijd tussen maaltijden te laten, wordt de darmflora beter en zit je beter in je vel, aldus hoogleraar maag-, darm- en leverziekten Maikel Peppelenbosch (bron).

Een ‘darmen detox’ kan het darmmicrobioom verbeteren en het immuunsysteem versterken.

Intermitterend vasten kan ook de functie van je darmbarrière verbeteren, de cellagen die de bekleding van je darm vormen, die voedingsstoffen doorlaten en je beschermen tegen ziekten en toxische stoffen (bron).

Onderzoek suggereert dat het verlengen van het vasten in de ochtend ook kan helpen om chronische ontstekingen te verminderen, wat leidt tot minder risico op hartaandoeningen en diabetes type 2.

Meer weten over intermittent fasting? In dit artikel geef ik je de populairste vasten schema’s voor een detox darmen reiniging.

Manier #4: volg een vezelrijk dieet

Heb je moeite met afvallen? Zit je niet lekker in je vel? Of heb je last van een moeizame ontlasting of verstopping? Dan kan vezelrijk eten weleens de oplossing voor je zijn.

Een vezelrijk dieet verwijst naar het eten van voedingsmiddelen die rijk zijn aan voedingsvezels.

Vezels zijn onmisbaar voor het menselijk lichaam en zijn daarom een essentiële voedingstof. Voedingsmiddelen rijk aan vezels zijn onder andere noten, zaden, bonen en granen.

Dit betekent dat je lichaam deze voedingstof niet zelf kan aanmaken en dat ze uit voeding moeten worden verkregen.

Niet-oplosbare vezels

De meeste voedingsvezels worden in de dikke darm afgebroken (zo’n 75%) en opgegeten door bacteriën. Niet-oplosbare vezels werken als een soort spons en nemen vocht op en vergroten daarmee het volume van de ontlasting, wat zorgt voor een laxerende werking.

Deze vezels spelen ook een belangrijke rol in het maagdarmstelsel, omdat darmbacteriën het kunnen verteren en omzetten in bruikbare energie. Daar helpen oplosbare vezels de goede darmbacteriën te voeden die essentieel zijn voor een goede gezondheid.

Een vezelsupplement met bewezen claims als het gaat om gewichtsverlies is glucomannan.

Glucomannan is een vezel die wordt gewonnen uit de Konjac-wortel en vermindert de eetlust en verhoogt het verzadigingsgevoel. Deze voedingsvezel veroorzaakt een bescheiden gewichtsverlies bij gebruik als supplement

Klik hier voor meer informatie en bekijk mijn eigen merk Glucomannan (zonder extra vulmiddelen).

Manier #5: drink vaker kruidenthee

kopje verse thee met citroen op een dienblad

Naast het drinken van gezonde sapjes voor een darmen detox, kun je ook kruidenthee proberen. Dit wordt soms detox thee genoemd, maar feitelijk bevatten ze vaak dezelfde natuurlijke ingrediënten.

Volgens voorstanders kan het drinken van kruidenthee de spijsvertering bevorderen en kan het ook gunstig zijn voor de darmen.

Een Australisch onderzoek uit 2014 ontdekte en verband tussen de consumptie van kruidenthee en een lager risico op darmkanker (bron).

Andere natuurlijke theesoorten, zoals gemberthee of groene thee, zijn ook goed voor de darmen. Deze theesoorten voor het reinigen van de dikke darm bevatten ook ingrediënten die bekend staan ​​als diuretica en die helpen om meer te urineren.

Het drinken van kruidenthee heeft een kalmerende en vochtafdrijvende werking en kan helpen de darmen verlichting te bieden.

Bovendien zijn ze rijk aan belangrijke antioxidanten die ons lichaam helpen beschermen tegen schadelijke vrije radicalen.

Manier #6: probiotica voor detox darmen en een sterke weerstand

Probiotica zijn heilzame darmbacteriën die kunnen worden geconsumeerd als gefermenteerde voedingsmiddelen of als supplementen.

Probiotica bevorderen een gezond darmmicrobioom en zijn in verband gebracht met vele gezondheidsvoordelen zoals gewichtsverlies, gezonde spijsvertering, verbeteren van de immuunfunctie en nog veel meer.

De bacteriën in je darmen helpen de spijsvertering en een aantal andere lichaamsprocessen onder controle te houden.  Ze beïnvloeden ook je lichaamsgewicht.

Probiotica is zeker geen magische dieetpil voor een darm detox. Het kan echter wel helpen om je lichaam te functioneren zoals het hoort. Ze kunnen bovendien chronische ontstekingen helpen verminderen en de immuniteit te verhogen.

Gefermenteerde voedingsmiddelen

Gefermenteerde voedingsmiddelen bevatten vaak een hoog gehalte aan probiotica. Je kunt dan denken aan Griekse yoghurt, kefir, skyr en appelciderazijn.

Door ze aan je dieet toe te voegen in de vorm van supplementen of gefermenteerd voedsel kan je gezondheid verbeteren en mogelijk zelfs wat kilo’s kwijtraken.

Hoewel er vele gezondheidsvoordelen in verband staan met probiotica, kunnen er ook bijwerkingen optreden.

Als je een allergie of intolerantie hebt dan  is het belangrijk dat je de etiketten van probiotica supplementen zorgvuldig leest.

Sommige supplementen bevatten namelijk zuivel, eieren of soja. Melksuiker of lactose wordt ook gebruikt in veel probiotica producten (bron).

Gebruik je medicijnen en wil je probiotica nemen? Ga dan eerst met je huisarts in gesprek over mogelijke bijwerkingen of interacties met andere medicijnen die je momenteel gebruikt.

Manier #7: dieet met resistent zetmeel

Veel koolhydraatrijke voedingsmiddelen die je eet zijn zetmeel. Maar niet al het zetmeel dat je eet, wordt verteerd. Een deel wordt niet verteerd in de darmen.

Dit type zetmeel wordt resistent zetmeel genoemd, dat werkt als oplosbare vezels. Resistent zetmeel zijn koolhydraten die voor het lichaam moeilijker zijn om af te breken.

Hoe meer massa er in de ontlasting zit, hoe eerder de darm tot actie wordt gestimuleerd, wat mogelijk helpt bij het reinigen van de dikke darm.

Verschillende onderzoeken laten zien dat resistent zetmeel gezondheidsvoordelen kan hebben, zoals lagere bloedsuikerwaarden en verminderde eetlust (bron).

Rijst is een goede bron van resistent zetmeel, vooral als het na het koken wordt afgekoeld.

Manier #8: drink meer water en citroensap

Drinkwater is een van de gemakkelijkste manieren voor een detox darmen reiniging op natuurlijke wijze.

Het drinken van water draagt bij aan een soepele ontlasting en geeft het meer volume, waardoor de doorgang wordt vergemakkelijkt.

Naast water en groentesap, kan ook citroensap helpen om de afvalstoffen in de darmen beter af te voeren.

Het lijkt erop dat mensen het meeste voordeel ervaren als ze het op een lege maag drinken, waardoor de stoffen in citroensap gemakkelijker kunnen interageren met het darmslijmvlies.

Citroensap bevat ook veel vitamine C. Van vitamine C weten we dat het kan helpen bij het reinigen van de dikke darm (bron).

Tot slot

Natuurlijke manieren om de darmen te ontlasten kunnen de spijsvertering helpen verbeteren. De manier die je kiest om je darmen te reinigen hangt af van je persoonlijke voorkeur en behoeften.

De darmen van een gezond persoon hebben in principe  een zelfreinigend vermogen. Helaas leven de meeste mensen niet gezond en belasten ze hun lichaam met ongezonde vetten, geraffineerde suikers en andere schadelijke stoffen (alcohol, tabak, etc.). Dit heeft ook een grote invloed op  je mentale staat, zo blijkt uit onderzoek (bron).

Hier kun je op den duur lichamelijke klachten van ondervinden en deze klachten zullen geleidelijk aan erger worden.

Sapvasten met gezonde groentesapjes kan bijdragen aan een gezonde spijsvertering en je mentale gezondheid en immuunsysteem ondersteunen.

Klik hier voor meer informatie en start met het ontslakken van je darmen met een detox sapkuur.

Zorg er voor dat je vooral natuurlijke, onbewerkte voeding eet en water of groentesap drinkt. Want de juiste voedingsmiddelen eten is de beste manier om je darmen te reinigen. Het eten van een verscheidenheid aan natuurlijke en onbewerkte producten maakt een enorm verschil in het detoxen van je darmen.

Een darm reiniging is niet voor iedereen geschikt. Als je zwanger bent of borstvoeding geeft dan kun je beter geen detox darm reiniging volgen. Als je medicijnen gebruikt of problemen hebt om je bloedglucose onder controle te houden, raadpleeg dan eerst je huisarts voordat je met een darm reiniging begint.

Hoe nuttig was dit artikel voor jou?

Klik op een ster voor een beoordeling!

Omdat je dit artikel nuttig vond...

Volg ons op social media!

Jammer dat je dit artikel niet (zo) nuttig vindt.

Graag horen we hoe we dit artikel kunnen verbeteren!

Plaats een reactie

Over HappyHealthy

Oscar Helm, MSc Afslankcoach, voedingsdeskundige, psycholoog, dieetpsycholoog, orthomoleculair therapeut en bestsellerauteur

Hoi, ik ben Oscar Helm en in de afgelopen jaren heb ik duizenden mensen geholpen naar een gezonder gewicht en betere gezondheid.

HappyHealthy.nl trekt inmiddels ruim 10.000 bezoekers per dag en met mijn bestseller de Afslank Receptenbijbel laat ik zien dat afvallen zowel eenvoudig als leuk kan zijn!

Wil jij je kennis over afvallen testen? Doe dan deze test en ontdek direct je “Afslank IQ”.

Top artikelen

Wat je mag eten bij een koolhydraatarm dieet + De Voordelen & een Schema

Wat is het koolhydraatarm dieet precies en wat kan je wel en niet eten. Ontdek hier een voedingstabe...

Intermittent Fasting: Uitleg, 9 Voordelen en 10 Schema’s

Intermittent Fasting / vasten (onderbroken vasten) schrijft voor wanneer en hoe lang je wel en niet ...

12 Tips om Snel Buikvet te Verbranden + 5 Fouten

Hoe kun je snel afvallen rond de buik? Ontdek 12 gouden buikvet verbranden tips en ontwijk 5 ernstig...

23 Bewezen Tips voor Snel Afvallen (zonder ongefundeerde hypes)

Hoe kan je snel afvallen? Ontdek 23 bewezen tips om snel gewicht te verliezen zonder ongefundeerde c...

Oscar’s sapjes

Array ( [0] => Male )