998

11 Soorten Diëten om in 2018 te Allen Tijde te Ontwijken

Welkom in 2018! Uiteraard gaan mensen in januari weer volop beginnen met afvallen maar uiteraard de rest van het jaar.

In dit artikel bespreek ik welke diëten je beter kunt vermijden in 2018… helaas zijn dat een heleboel!

In dit artikel leg ik je uit welke dieet soorten je wilt vermijden als gezond en blijvend afvallen het belangrijkste goede voornemen voor het nieuwe jaar is.

Je leert onder andere:

  • Verschillende dieet soorten die geen wetenschappelijke basis hebben
  • Wat de gevolgen zijn van een crash dieet
  • Welk crash dieet in Nederland immens populair werd (waarschijnlijk heb je het zelf ook geprobeerd)
  • De grootste nadelen van een shake dieet
  • Met welk gezond dieet je succesvol kunt afvallen in het nieuwe jaar
  • En nog veel en veel meer..

Inhoud van dit artikel

Afvallen als goed voornemen voor het nieuwe jaar

De kater is verwerkt, de buik zit vol en het vuurwerk is afgeschoten.

Het nieuwe jaar is weer aangebroken.

Dit is voor de meeste mensen de tijd van bezinning, inspiratie en het ondernemen van actie.

Met name afvallen is populair, gevolgd door meer sporten en bewegen, zo blijkt uit onderzoek (bron).

Meer dan 60% van de Nederlanders heeft het goede voornemen om gezonder door het leven te gaan, het liefst met wat kilos lichaamsvet minder. Maar slechts een derde van de Nederlanders lukt het om gezonde voornemens vol te houden.
Mensen die willen afvallen stellen vaak doelen die onrealistisch zijn. Wanneer mensen het gevoel hebben dat ze gefaald hebben, neigen ze ernaar de handdoek voorgoed in de ringen te gooien.
Daarnaast helpen de verschillende soorten diëten op de markt, die gericht zijn op afvallen, ook niet echt mee. Sommige richten zich op het verminderen van de eetlust, terwijl anderen zich richten op het beperken van voedselgroepen, calorieën, koolhydraten of vet.

Allemaal beweren ze het beste dieet te zijn om het nieuwe jaar goed te beginnen. De waarheid is dat veel verschillende soorten diëten geen wetenschappelijke basis hebben. En wat voor jou misschien jou werkt, hoeft niet te werken voor iemand anders.

Nieuwjaarsdag komt maar eenmaal per jaar en biedt jou een nieuwe start om het goed te doen, slanker te worden en uiteindelijk jouw doelstellingen met afvallen te bereiken.

In dit artikel bespreek ik verschillende soorten diëten die bijna altijd averechts werken en waar je in het nieuwe jaar niet aan wilt beginnen.

Maak jij onnodige fouten die het afvallen vertragen?

Doe deze gratis test en ontdek je “Afslank IQ”.

Crash dieet

Laat ik beginnen met het crash dieet.

Er zijn verschillende soorten diëten op de markt die eigenlijk gewoon onder een crash dieet vallen (al zal misschien niet iedereen het daarmee eens zijn).

We kennen allemaal wel een vriend of familielid die absurd weinig calorieën eet omdat hij of zij zo snel mogelijk wilt afvallen.

Vaak zien we aan het einde van de rit geen enkel resultaat of is er zelfs gewicht bijgekomen. Hoe kan dat?

Ik zal je uitleggen wat een crash dieet is. Een crash dieet is een extreem caloriearm dieet om zo snel mogelijk gewicht te verliezen.

Een typisch crash dieet kenmerkt zich door:

  • De persoon probeert in korte tijd veel gewicht kwijt te raken
  • Het totale aantal dagelijkse calorieën dat wordt gegeten is minder dan de ruststofwisseling (BMR)
  • Er is een afname van spiermassa

Het komt altijd neer op het extreem beperken van je dagelijkse caloriebehoefte, zoals het terugbrengen van 1000 calorieën per dag. De tijdsduur verschilt dieet tot dieet, maar ze hebben altijd een einddatum.

De belangrijkste reden waarom ik een crash dieet in het nieuwe jaar afraad is omdat ze schadelijk kunnen zijn voor de gezondheid. Als je bezwijkt voor al dat eten tijdens kerst en je daarna zorgen maakt om gewichtstoename, ga dan niet voor een extreme oplossing in het nieuwe jaar.

Een crash dieet is geen hulpmiddel om snel gewicht te verliezen.

Hier zijn 3 nadelen waarom je niet aan een crash dieet moet beginnen:

Nadeel #1: het vertraagt je stofwisseling

Hoewel een crash dieet snel resultaat kan opleveren, zijn ze niet voor duurzame verandering. Wanneer plotseling het eten van calorieën drastisch wordt beperkt, dan roept dat altijd een lichamelijke reactie op.

Uit onderzoek blijkt dat je stofwisseling vertraagt na 3 dagen (96 uur) vasten of ontzettend weinig calorieën eten (bron). Je lichaam weet niet wanneer het weer wordt gevoed, dus doet het er alles aan om energie te besparen. Je verbrandt dus niet alleen minder calorieën met normale activiteiten, maar je beweegt ook minder omdat je minder energie hebt.

Nadeel #2: spierverlies

Een ander groot nadeel aan een crash dieet is dat het voor spierverlies zorgt. Dat komt omdat een extreem caloriearm dieet het spierweefsel beschadigt. Allereerst worden glycogeenvoorraden (opgeslagen glucose uit koolhydraten) aangesproken. Dit is eigenlijk je snelle energievoorraad.

Zodra de glycogeenvoorraad is verbrand gaat je lichaam op zoek naar een andere energiebron om te overleven. Je lichaam kan de ontbrekende energie uit twee bronnen halen: spierweefsel en opgeslagen lichaamsvet.

Helaas is spierweefsel gemakkelijk af te breken. De aminozuren in spieren kunnen worden afgebroken en omgezet in glucose voor energie.

Het gebrek aan koolhydraten als energiebron dwingt je lichaam om spierweefsel af te breken om energie te leveren.

In de eerste paar weken van een crash dieet komt ongeveer de helft van de energie die je verbrandt uit vetopslag, terwijl de andere helft bestaat uit spierweefsel en vocht (bron).

De verbranding van spierweefsel gaat ook sneller omdat de meeste mensen die een crash dieet volgen niet aan fitness of krachttraining doen. Ook word je kracht aangetast waardoor je sowieso al minder zin hebt om gewichten te tillen.

En wat gebeurt er met spieren die niet worden gebruikt? Inderdaad, die worden afgebroken. Je lichaam heeft ze immers niet nodig.

Daarom is periodiek vasten met weerstandstraining ontzettend belangrijk: het zorgt ervoor dat je spiermassa grotendeels behouden blijft.

Terug naar het verlies van spierweefsel. Als je een punt bereikt hebt waarop je weinig vet of spieren meer over hebt, zal je lichaam je organen gebruiken als energiebron om je hersenen te laten functioneren. Dit kan leiden tot een hartaanval, beroerte en lever- en nierfalen.

Gelukkig is dit niet iets wat snel gebeurt als je een paar weken een crash dieet volgt. Maar een langdurig extreem voedseltekort leidt uiteindelijk wel tot dit soort horrorscenarios.

Wil je een voorbeeld afslank weekmenu incl. recepten en boodschappenlijstje?

Klik hier en ik stuur ze direct gratis naar je toe.

Nadeel #3: je hebt voortdurend honger

Een restrictief dieet met extreem weinig calorieën laat het hormoon ghreline aanzienlijk stijgen als je in hongersnood bent. Ghreline is een hongeropwekkend hormoon dat je eetlust verhoogt.

Dat is niet zo vreemd, want een paar honderd calorieën per dag zijn niet voldoende om goed te kunnen functioneren en leidt op den duur tot een tekort aan essentiële voedingsstoffen. Je kunt je lichaam nou eenmaal niet voor de gek houden.

Onderzoek toont aan dat mensen die met een crash dieet beginnen weinig bereiken op de lange termijn (bron). Het korte termijn succes is meestal te wijten aan verlies van vocht en spiermassa.

Bekende voorbeelden van een crash dieet

Tot zover de theorie waarom een crash dieet niet gezond voor je is. Welke diëten op de markt hebben veel weg van een crash dieet?

Laat ik een paar bekende voorbeelden opnoemen:

Koolsoep dieet

Het koolsoep dieet is precies zoals de naam al doet vermoeden: het volgen van een dieet dat voornamelijk bestaat uit koolsoep.

Het koolsoep dieet heeft geen wetenschappelijke basis, het is enkel bedoeld om snel gewicht kwijt te raken.

Je wordt ook aangemoedigd om vier tot acht glazen water per dag te drinken. Wat is er mis met het koolsoep dieet? Bijna alles! Je kunt ermee afvallen, maar het zal op een ongezonde manier zijn. Geen enkele voedingsdeskundige zal het koolsoep dieet ondersteunen.

Het koolsoep dieet belooft snel gewichtsverlies van ongeveer 5 tot 10 kilo in één week. Dit is in principe onmogelijk.

In dit artikel leg ik je uit hoeveel kilo per week je echt kunt afvallen (zonder onzin hypes).

Wat ook opvalt is dat het dieet geen enkele moeite doet om gebruikers te helpen met het veranderen naar een gezonde levensstijl.

Het wordt enkel gepromoot als een snelle manier om wat kilos kwijt te raken om er goed uit te zien voor een speciale gelegenheid. Dit gewichtsverlies zou dan moeten gebeuren door het creëren van een ernstig calorietekort.

Kinderen, zwangere vrouwen, volwassenen met gezondheidscomplicaties en iedereen met speciale voedingsbehoeften mogen nooit aan het koolsoepdieet beginnen.

Zelfs gezonde volwassenen wordt geadviseerd het koolsoep dieet niet langer dan zeven dagen te volgen. Mocht je dit dieet toch overwegen, ondanks alle waarschuwingen, dan raad ik je aan om eerst met je huisarts te praten voordat je eraan begint.

HCG dieet

Wat is het HCG dieet en hoe werkt het?

Het HCG dieet is al enige tijd populair.

Het is een extreem caloriearm dieet waarvan wordt beweerd dat het snel gewichtsverlies kan veroorzaken, tot wel een halve kilo per dag.

HCG, afkorting voor humaan choriongonadotrofine, is een hormoon dat in de vroege zwangerschap op hoog niveau aanwezig is. HCG helpt de productie van belangrijke hormonen zoals progesteron en oestrogeen te handhaven, die essentieel zijn voor de ontwikkeling van het embryo en de foetus (bron).

HCG is ook gebruikt voor de behandeling van vruchtbaarheidsproblemen bij zowel mannen als vrouwen (bron).

Helpt HCG met afvallen? Om die vraag te beantwoorden moeten we teruggaan naar 1954. Een Britse arts genaamd Albert Simeons stelde toen HCG voor als hulpmiddel voor gewichtsverlies.

Zijn dieet bestond uit twee onderdelen:

  • Een extreme calorierestrictie van 500 calorieën per dag
  • Het HCG hormoon dat via injecties werd toegediend

Voorstanders van het HCG dieet beweren dat het de stofwisseling stimuleert en helpt bij vetverbranding, en dat allemaal zonder honger te lijden!

Meerdere studies zijn echter tot de conclusie gekomen dat gewichtsverlies door het HCG dieet vooral te danken is aan de extreme caloriebeperking en niet door HCG-hormoon (bron, bron, bron).

In deze onderzoeken werden de effecten van HCG-injecties vergeleken met placebo-injecties bij deelnemers tijdens het volgen van een caloriearm dieet. Tussen beide groepen deelnemers werd geen verschil in gewichtsverlies opgemerkt.

Ook kwam men tot de conclusie dat het HCG-hormoon ook de honger niet verminderde.

DeFDA (de Food and Drug Administration in de Verenigde Staten) noemt het dieet zelfs gevaarlijk, illegaal en frauduleus.

De conclusie die je hieruit kan trekken? Als je ooit iemand enthousiast hoort praten over het HCG dieet, loop dan heel snel weg!

Sonja Bakker dieet

Geloof het of niet, maar het Sonja Bakker dieet valt onder een crash dieet.

Het (ooit) zo populaire dieet is volledig gericht op het aantal calorieën dat je mag eten. Het is een crash dieet omdat de inname van calorieën beperkt wordt tot ongeveer 1000 calorieën per dag.

Dit dieet heeft een eetschema dat je nauwkeurig moet volgen. Als je iets niet lust dan mag je het vervangen met een ander voedingsproduct met hetzelfde aantal calorieën.

Door het eetschema te volgen hoef je verder niet meer na te denken hoeveel calorieën je tot je mag nemen: je zult ver onder je dagelijkse caloriebehoefte zitten.

Een ander nadeel aan het Sonja Bakker dieet is dat het eetschema dure merkproducten aanbeveelt. Er wordt in het boek met geen woord gerept over goedkopere alternatieven.

Sommige aanbevelingen en uitspraken in het boek kunnen ook met een korreltje zout worden genomen. Zo is bijvoorbeeld de eierkoek ontzettend populair geworden door Sonja Bakker.

Maar is de eierkoek werkelijk gezond? Niet echt.

Een eierkoek bevat weliswaar weinig vet, maar dat maakt een voedingsproduct niet automatisch gezond. Een portie eierkoek van 75 gram bevat maar liefst 49 gram koolhydraten, waarvan 21 gram suikers. Tot zover het gezonde tussendoortje van Sonja Bakker..

Andere uitspraken, bijvoorbeeld dat witte wijn cellulitis zou veroorzaken, is ook volledig uit de lucht gegrepen.

Het Sonja Bakker dieet levert net als ieder ander crash dieet geen blijvende resultaten op. Wat doet het dan wel? Op korte termijn resultaten geven en je metabolisme in de war schoppen. Het grootste probleem van een crash dieet is misschien nog wel het jojo-effect.

Een verleden van crash diëten volgen blijkt volgens onderzoekers een goede voorspeller te zijn voor een verhoogd vetpercentage en een toename van buikvet in de toekomst. Iedere jojo-cyclus leidt tot extra kilos omdat een crash dieet je metabolisme ontregelt (bron).

Yoghurt dieet

Een ander crash dieet is het zogenaamde yoghurt dieet.

Nee ik maak geen grapje, de bedoeling van dit dieet is dat je ongeveer twee liter yoghurt verspreid over de dag naar binnen werkt.

Daarnaast eet je een beetje groente, fruit, mager vlees of bruin brood.

Vanwaar nou de yoghurt?

Het belangrijkste argument met betrekking tot yoghurt en gewichtsverlies heeft te maken met calcium. Van calcium wordt verondersteld dat het de eetlust kan beïnvloeden als je het dagelijks niet genoeg binnen krijgt.

Voorstanders van het yoghurt dieet zeggen dat wanneer je niet genoeg calcium in je lichaam hebt, de hersenen dit detecteren en de eetlust opwekken. Dit zou betekenen dat het eten van meer calcium (via yoghurt en andere zuivelproducten) dat kan stoppen.

De andere reden die wordt gegeven voor het yoghurt dieet is dat yoghurt veel eiwitten bevatten. Het klopt weliswaar dat het eten van eiwitten het gevoel van volheid en verzadiging vergroot.

Maar zelfs als we voor het gemak er even van uitgaan dat calcium en eiwitten helpen met het verminderen van de eetlust, dan nog zou het onzinnig zijn om twee liter yoghurt op een dag te eten.

Yoghurt is namelijk niet het enige voedingsproduct dat hoogwaardige eiwitten bevat. Gevogelte, kwark peulvruchten, noten en zelfs groenten bieden ook eiwitten.

De Amerikaanse National Institutes of Health overheidsinstelling heeft de claim over calcium onderzocht en vond geen enkel wetenschappelijk bewijs dat het helpt met afvallen. Ze wijzen erop dat reclamecampagnes van de zuivelindustrie gebaseerd zijn op een gesponsord onderzoek.

Is yoghurt het geheim als je snel wilt afvallen? Nee natuurlijk niet. Je kunt ook afvallen door dagelijks 4 frikandellen te eten (760 calorieën). Dat maakt frikandellen nog geen supervoedsel voor gewichtsverlies.

Sap dieet

Overal duiken nationale beroemdheden op die de voordelen van een sap dieet benadrukken.

Het lijkt erop dat we met een nieuwe dieet rage te maken hebben: het sap reinigingskuurtje.

Als je van plant bent om in het nieuwe jaar een dieet met uitsluitend sap te volgen, let dan even op.

Je zult er waarschijnlijk geen gewicht mee verliezen. Slechts ’n sapje kan je al evenveel calorieën opleveren als een gezonde maaltijd met vast voedsel.

Het grote nadeel van leven op sap is dat je vaker moet drinken om je verzadigd te voelen. Het is bewezen dat het eten van vast voedsel meer verzadigt dan het drinken van vloeibare calorieën (bron).

Sappen bevatten over het algemeen ook geen eiwitten. Als je bijvoorbeeld probeert droge spiermassa op te bouwen, dan werkt een sapdieet averechts (sowieso is eigenlijk ieder crash dieet dat je volgt funest voor je spiermassa). En als je eenmaal spiermassa begint te verliezen, dan daalt ook je stofwisseling.

Een andere reden waarom ik een sap dieet niet aanraad is omdat sappen nogal wat natuurlijke suikers bevatten. Stukken fruit kun je niet onbeperkt blijven eten omdat de voedingsvezels ervoor zullen zorgen dat je uiteindelijk vol zit.

Een appel bijvoorbeeld bevat 11 tot 20 gram suiker, maar ook vezels. Maar het voor maken van geconcentreerd (vruchten)sap is veel meer nodig dan alleen maar een stukje fruit.

Je kunt je voorstellen dat al die toegevoegde suikers zullen leiden tot een behoorlijke schommelende bloedsuikerspiegel.

Mensen met diabetes hebben baat bij een stabiele bloedsuikerspiegel, en zelfs voor mensen zonder diabetes kunnen drastische veranderingen in de bloedsuikerspiegel leiden tot allerlei klachten (bron).

Bovendien wordt fructose, het soort suiker dat van nature zit in fruit, door de lever uit de bloedbaan verwijderd. Als je een sap dieet (of zogeheten ‘sapreiniging’) volgt en veel fructose in korte tijd je lever bereikt, dan kan het zijn dat je lever de verwerking van fructose naar glucose niet meer aankan.

Het gevolg is dat de rest wordt opgeslagen als lichaamsvet. Is dat wat je wilt bereiken met een sap dieet? Ik dacht het niet.

Ziekenhuis dieet

beschuit bij het ziekenhuisdieet

Het ziekenhuisdieet was oorspronkelijk bedoeld voor patiënten die last hadden van overgewicht en op zeer korte termijn moesten afvallen om te kunnen worden geopereerd.

Men beweert dat je met het ziekenhuis dieet makkelijk 5 kilo kan afvallen in slechts 10 dagen.

Het ziekenhuis dieet staat bekend als een crash dieet is ook alleen bedoeld om maximaal 5 tot 10 dagen te worden gebruikt.

Alleen specifieke voedingsmiddelen zijn toegestaan en het dieet benadrukt een extreme caloriebeperking. Het voedsel wat wel is toegestaan is redelijk gezond, maar bevat amper calorieën.

Het dieet hamert er ook op dat je veel water moet drinken. Ook light frisdrank is toegestaan. Het aantal calorieën dat je dagelijks tot je neemt varieert van 800 tot 1000 calorieën per dag.

De grootste inspanning is dan ook om jezelf ervan te weerhouden om niets anders te eten. En dat is waar de meeste mensen falen. Ook bij dit dieet zal je waarschijnlijk wat resultaten zien, maar dit is geen duurzame methode.

Diëten die alleen gericht zijn op bepaalde voedselgroepen zijn op de lange termijn niet houdbaar. Het is geen gezond dieet dat blijvend gewichtsverlies bevordert. De meeste mensen komen dan ook weer snel terug op hun oude gewicht.

Shake dieet

Vervelende Nadelen van Afvallen met (Eiwit)Shakes-Poeder

Veel mensen hebben geen zin of de tijd om zelfgemaakte, gezonde maaltijden te bereiden.

Gezien de drukte die veel mensen vandaag de dag hebben, is het niet verrassend dat shake diëten op de afslankmarkt terrein winst hebben geboekt.

Anderen zien weer shakes als ideale maaltijdvervangers en d oplossing voor gewichtsverlies. Je vraagt je misschien af maaltijdshakes het antwoord zijn?

Hoewel er geen twijfel over bestaat dat shakes gemakkelijk te bereiden zijn, zie ik maaltijdshakes niet als een gezond alternatief voor vast voedsel. En ik zal je ook vertellen waarom.

Alleen omdat een maaltijdshake wordt geadverteerd als gezond en beweert essentiële vitaminen en mineralen te leveren, betekent dat nog niet dat het ook echt een gezonde keuze is.

Ik geef je 3 nadelen waarom ik afvallen met shakes afraad:

Nadeel #1: synthetische voedingsstoffen

De meeste vitaminen en mineralen in afslankshakes en maaltijdvervangers zijn synthetisch.

Synthetische voedingsstoffen zijn niet afkomstig van natuurlijk voedsel, waardoor ze moeilijk te absorberen zijn.

Wat is dan een betere optie?

Haal essentiële voedingsstoffen uit onverwerkte, natuurlijke voedingsmiddelen, zoals groenten, fruit, hoogwaardige eiwitten (aminozuren) en gezonde vetten (met name omega-3 vetzuren).

Een groene smoothie met behoud van vezels is ook gezond.

Nadeel #2: veel toegevoegde suikers

Een meerderheid van de afslankshakes heeft veel toegevoegde suikers en kunstmatige zoetstoffen toegevoegd.

Zo bevat de Kruidvat afslank shake maar liefst 45 gram suiker (per 100 gram).

Ongeacht of je doelstelling is om af te vallen in gewicht aan te komen, toegevoegde suikers zijn nog steeds een bron van lege calorieën.

Toegevoegde suiker eten of drinken is ongezond en veroorzaakt allerlei gezondheidsproblemen.

Nadeel #3: weinig hoogwaardige eiwitten en voedingsvezels

Omdat de meeste afslankshakes op de markt geen echte vezelrijke voedingsmiddelen bevatten (zoals fruit, groenten, noten, zaden of andere vezelbronnen), zullen ze je geen langdurig vol gevoel geven, zelfs als ze veel calorieën bevatten.

Ook bestaan de eiwitten in dit soort shakes vaak uit plantaardige eiwitten, zoals soja-eiwit.

Soja-eiwit is kwalitatief minder goed dan whey. Dit blijkt ook uit onderzoek onder krachtsporters.

Krachtsporters werden onderverdeeld in twee groepen: whey en soja-eiwit. Voordat ze gingen trainen moesten ze een eiwitshake drinken. Na 9 maanden bleek de soja-eiwit groep de helft minder in spiermassa te zijn aangekomen dan de whey groep (1.8 kg vs 3.3 kg) (bron).

Dit komt waarschijnlijk doordat het aminozuur leucine niet in soja-eiwit aanwezig is.

Volledig leunen op vloeibare voeding, zoals maaltijdvervangers en afslankshakes, is onverantwoord en kan op den duur leiden tot een tekort aan voedingsstoffen en het verstopt raken van je darmen.

Afvallen met shakes zorgt bovendien voor lichamelijke stress (door strenge caloriebeperking). Uit onderzoek blijkt dat een ingrijpende caloriebeperking binnen een aantal weken leidt tot een drastische stijging van het stresshormoon cortisol bij vrouwen (bron).

Bekijk ook mijn video over het afvallen met shakes:

Geef je toch de voorkeur aan vloeibare voeding? Maak dan wat vaker zelfgemaakte groene smoothies, eventueel aangevuld met eiwitpoeders en gezonde vetten.

En onthoud dat als succesvol afvallen je belangrijkste doelstelling is, het altijd het beste is om jezelf niet voor de gek te houden met dieet soorten die niet werken.

Richt je op gewoontes die je levenslang kunt volhouden en ook gezond zijn. Denk aan sporten, intermittent fasting, lichamelijke beweging, het verminderen van stress, goed slapen en het vasthouden aan een gezond dieet.

Herbalife dieet

Het Herbalife dieet is gebaseerd op maaltijdshakes.

Deze shakes zouden de eetlust onderdrukken en gewichtsverlies bevorderen. De Herbalife maaltijdshakes behoren tot de duurste afslankproducten in de afslankindustrie.

De Herbalife producten zijn ook meerdere keren het middelpunt geweest van een rel.

In 2004 startte de Israelische overheid een onderzoek in nadat vier mensen leverschade opliepen na het gebruik van Herbalife shakes (bron). Ook in andere landen kwamen meldingen binnen van leverproblemen door Herbalife producten (bron,bron,bron).

De Herbalife shakes missen ook essentiële voedingsstoffen en zit vol met kunstmatige smaakstoffen en conserveermiddelen.

Wat verder opvalt is het hoge aantal suikers per portie (9 gram) en het feit dat er amper eiwitten inzitten. Met Herbalife shakes afvallen in 2018? Geen verstandig idee.

Detox dieet

 

Ontgifting (detox) is net al sapreiniging populairder dan ooit.

Het detox dieet beweert het bloed te reinigen en schadelijke gifstoffen uit het lichaam te verwijderen.

Hoe dit dan precies zou moeten gebeuren is merkwaardig genoeg nooit echt onderbouwd.

Een typisch detox dieet bestaat uit een periode van vasten, gevolgd door een strikt dieet van fruit, groenten, vruchtensappen en water. Soms bevat een detox kuur ook wat kruiden, thee, supplementen en zelfs klysmas.

Een detox kuur zou de volgende gezondheidsvoordelen opleveren:

  • De organen komen in rusttoestand door vasten
  • Het stimuleert de lever om gifstoffen kwijt te raken
  • Het bevordert de verwijdering van afvalstoffen door urine, ontlasting en zweet
  • Het lichaam krijgt gezonde voedingsstoffen binnen

Bovenstaande claims zijn echter nooit wetenschappelijk bewezen. Er zijn verschillende manieren om een detox dieet te doen, varirend van totale uithongering en sap tot kleine voedselaanpassingen.

Werkt het detox dieet?

De grote vraag is of het detox dieet ook een gezonde manier is om af te vallen. Sommige gebruikers melden dat ze zich meer geconcentreerd en energieker voelen tijdens en na het detoxen.

Dit verbeterde welzijn kan te maken hebben met het feit dat mensen in deze periode geen geraffineerde koolhydraten, alcohol en andere ongezonde stoffen nemen. Ook kan een verhoogde inname van vitaminen en mineralen zorgen voor een tijdelijke opleving.

Momenteel zijn er weinig onderzoeken beschikbaar die de effectiviteit van detox diëten voor gewichtsverlies hebben onderzocht.

Hoewel sommige gebruikers claimen snel veel gewicht te hebben verloren, lijkt dit vooral te wijten te zijn aan het verlies van vocht en glycogeen, en niet zozeer lichaamsvet. Het verloren gewicht komt vaak snel weer terug zodra men weer normaal begint te eten.

Als een detox dieet zorgt voor extreme caloriebeperking, dan zal het zeker leiden tot gewichtsverlies. Maar dit crash dieet leidt waarschijnlijk niet goed langetermijnresultaten, tenzij je overstapt naar een gezonde levensstijl.

Vetarm dieet

Al decennia lang wordt er door de overheid op gehamerd dat een vetarm dieet de beste keus is om gezonder te leven en voor het kwijtraken van gewicht.

De afgelopen vijftig jaren was men ervan overtuig dat verzadigd vet de grootste boosdoener was van hart- en vaatziekten.

De laatste jaren ligt deze hypothese steeds meer onder vuur. Er zijn steeds meer bloggers, doktoren, diëtisten en instanties die het slechte imago van verzadigd vet in twijfel trekken.

Toch is het idee dat verzadigd vet hart- en vaatziekten kan veroorzaken nog steeds het fundament van het moderne voedingsbeleid en n van de redenen waarom gezondheidsorganisaties en instanties de inname hiervan zoveel mogelijk afraden.

Dit is op zijn minst vreemd te noemen, want een studie uit 2014 – met een totaal van 650.000 deelnemers – bevestigde dat er geen verband bestaat tussen de inname van verzadigd vet en het lijden aan hart- en vaatziekten (bron).

Veel vetarme diëten richten zijn op plantaardig voedsel. De richtlijn is dat maximaal 10% van de calorieën uit vet bestaat.

De inname van dierlijke producten, zoals melk, vlees en eieren wordt zoveel mogelijk beperkt. Maar ook vetrijke plantaardige voedingsmiddelen die als gezond worden beschouwd (denk aan olijven of noten) mogen niet worden gegeten.

Dit kan uiteindelijk gezondheidsproblemen opleveren, omdat gezonde vetzuren een belangrijke functie hebben in het lichaam.

Gezonde vetten zijn een belangrijke bron van calorieën en helpen bij het opbouwen van celmembranen en hormonen. Ze helpen ook het lichaam om in vet oplosbare vitaminen zoals vitamine A, D, E en K te absorberen.

Kan een vetarm dieet helpen met afvallen?

Meerdere studies hebben aangetoond dat dit dieet op de lange termijn niet effectief is. Verschillende grootschalige en langdurige onderzoeken laten slechts kleine gewichtsreducties zien. Ook werd het risico op hart- en vaataandoeningen en kanker niet kleiner (bron, bron, bron, bron).

Wat is een gezond dieet?

Je weet inmiddels welke dieet soorten je het beste links kunt liggen als je succesvol wilt afvallen. Maar wat is dan een gezond alternatief?

Veel voedingsdeskundigen (waaronder ikzelf) geloven dat een koolhydraatarm dieet een veel betere en gezondere optie is om overgewicht, obesitas, diabetes type 2 en andere chronische welvaartsziektes te behandelen.

Houd in gedachten dat geraffineerde koolhydraten en toegevoegde suikers verantwoordelijk zijn voor de grootste gezondheidsproblemen in de Westerse wereld.

Dat koolhydraatarme diëten effectiever zijn voor blijvend gewichtsverlies dan vetarme diëten, blijkt ook uit meerdere gerandomiseerde gecontroleerde onderzoeken (bron, bron, bron, bron, bron, bron). Deze manier van onderzoeken worden gezien als de gouden standaard in de wetenschap.

Een koolhydraatarm dieet is eigenlijk geen dieet maar een gezonde levensstijl. Je kunt het voor de rest van je leven toepassen.

Klaar voor gewichtsverlies in het nieuwe jaar? Je weet nu hoe je het jaar gezond en succesvol kunt beginnen!

Welk van de 5 buiktype heb jij? Doe de test en ontdek het direct (en hoe jij met jouw type een platte buik krijgt)

Wil je weten welke buiktype je hebt? En hoe je met jouw type een platte en strakke buik krijgt en effectief buikvet weet te verbranden?

Doe dan mijn test en ontdek het in slechts 2 minuten.

Je zal het volgende te weten komen:

  • Welk type buik jij hebt
  • Potentiële fouten die je maakt die jouw buikvet veroorzaken
  • Wat jij kan veranderen om een mooie platte of strakke buik te krijgen

Start buiktype test

Hoe nuttig was dit artikel voor jou?

Klik op een ster voor een beoordeling!

Omdat je dit artikel nuttig vond...

Volg ons op social media!

Jammer dat je dit artikel niet (zo) nuttig vindt.

Graag horen we hoe we dit artikel kunnen verbeteren!

3 reacties op dit artikel

  • Je boek de recepten bijbel ontvangen,een prachtig boek met mooie recepten,er staan ook nog al recepten met eieren,laat ik nu een allergeen hebben van het kippenei,nu is mijn vraag hoe kan je dit nu vervangen,om toch nog lekker te kunnen eten,je komt ook met het bakken te zitten van bepaalde producten,ik ben steeds op zoek naar vervangers,maar ik vind het wel moeilijk om die te vinden,en dan is het nog maar de vraag is dat lekker,of het wordt niet wat,ik ben benieuwd naar het antwoord. Groetjes Jannie Enkhoff.

    J.Enkhoff-Lam
  • hoi

    lara
  • nou lekker!

    lara

Plaats een reactie

Over HappyHealthy

Oscar Helm, MSc Afslankcoach, voedingsdeskundige, psycholoog, dieetpsycholoog, orthomoleculair therapeut en bestsellerauteur

Hoi, ik ben Oscar Helm en in de afgelopen jaren heb ik duizenden mensen geholpen naar een gezonder gewicht en betere gezondheid.

HappyHealthy.nl trekt inmiddels ruim 10.000 bezoekers per dag en met mijn bestseller de Afslank Receptenbijbel laat ik zien dat afvallen zowel eenvoudig als leuk kan zijn!

Wil jij je kennis over afvallen testen? Doe dan deze test en ontdek direct je “Afslank IQ”.

Top artikelen

Koolhydraatarm Dieet: Uitleg, Gratis Schema + Voedingstabel

Wat is het koolhydraatarm dieet precies en wat kan je wel en niet eten. Ontdek hier een voedingstabe...

Intermittent Fasting: Uitleg, 9 Voordelen en 10 Schema’s

Intermittent Fasting / vasten (onderbroken vasten) schrijft voor wanneer en hoe lang je wel en niet ...

12 Tips om Snel Buikvet te Verbranden + 5 Fouten

Hoe kun je snel afvallen rond de buik? Ontdek 12 gouden buikvet verbranden tips en ontwijk 5 ernstig...

23 Bewezen Tips voor Snel Afvallen (zonder ongefundeerde hypes)

Hoe kan je snel afvallen? Ontdek 23 bewezen tips om snel gewicht te verliezen zonder ongefundeerde c...

Oscar’s sapjes

Array ( [0] => Male )