943

Werkt Afvallen met de DNP Fatburner? Review en Ervaringen

Over DNP fatburners kan ik vrij duidelijk zijn: het is misschien wel het gevaarlijkste afslankmiddel dat op het internet te krijgen is.

DNP verhoogt de ruststofwisseling om de vetverbranding te versnellen. Dit kan leiden tot een levensgevaarlijk hoge lichaamstemperatuur die niet meer gereguleerd kan worden.

Na het lezen van deze review zal er geen haar op je hoofd zijn die eraan denkt om DNP ooit nog uit te proberen.

Ook ontdek je welke afslankpil wél effectief en veilig is om te gebruiken. Klik hier om meteen naar mijn persoonlijk favoriet te gaan (van dit afslanksupplement heb je waarschijnlijk nog nooit gehoord).

Inhoud van dit artikel

Het is de lente van 2015. De 21-jarige Eloise Parry wil graag slanker zijn. Op het internet heeft ze gelezen over DNP fatburners en ze besluit deze te bestellen. Het is deze bestelling die haar het leven zou kosten.

In de avond neemt ze acht afslankpillen met DNP in. Niet veel later wordt ze onwel en met spoed opgenomen in het ziekenhuis. Daar sterft ze niet veel later. De artsen hadden geen enkele kans om haar te redden. Eloise Parry was het zoveelste slachtoffer van DNP.

Wat is DNP?

DNP fatburner in potten als verboden vetverbrander

DNP of dinitrofenol is een organische verbinding en komt als geelkleurige stof voor in gele kristallen of als kristallijn poeder en is goed oplosbaar in water (bron).

DNP is een illegale drug voor vetverbranding die vooral wordt gebruikt in de wereld van bodybuilding. Ook jongeren experimenteren steeds vaker met DNP als fatburner. Niet zelden met een fatale afloop.

DNP warmt je lichaam op en voorkomt dat de mitochondriën in de cellen de energie absorberen die net uit je lichaam is vrijgegeven en voedingstoffen afbreekt.

mitochondriën

De mitochondriën zijn essentieel voor onze algehele gezondheid en spelen een cruciale beschermende rol in onze cellen. De mitochondriën breken koolhydraten en vetzuren af en zetten ze om in een bruikbare vorm van energie (adenosinetrifosfaat, oftewel ATP).

Wanneer dit niet gebeurt komt energie in het lichaam vrij als warmte. Dit zorgt voor een verhoging van de lichaamstemperatuur.

Stel je eens voor dat je bij elke stap die je neemt bijna de helft meer calorieën verbrandt. Zó effectief is DNP in het verbranden van calorieën!

Door een enorme verhoging van de stofwisseling kun je moeiteloos gewicht verliezen.

Ook zijn de eetlust onderdrukkende effecten zo sterk dat je niet eens meer wil eten. Maar daar betaalt je gezondheid wel een hoge prijs voor.

Het is al jaren bekend dat DNP als fatburner mensen kan helpen gewicht te verliezen, maar niet zonder gevaar!  Honderden mensen zijn op deze manier gestorven als gevolg van fatale oververhitting.

Doe deze test en krijg jouw unieke op maat gemaakte keto schema, recepten en menu

 

Ontdek hoe je met jouw lichaam en behoeften je streefgewicht bereikt.

 

Vul een aantal simpele vragen in en laat ons voor jou een uniek plan maken waardoor jij in korte tijd voorgoed afrekent met overbodig vet.

 

Dit is geen jojo dieet, maar een manier waarop jij vol plezier resultaten behaalt en tegelijkertijd lekker eet.

 

Start keto test

 

De geschiedenis van DNP als fatburner

Engelse soldaten in een loopgraaf tijdens de Eerste Wereldoorlog

Het is het voorjaar van 1918. De Eerste Wereldoorlog loopt op zijn einde. Franse fabrieksarbeiders vermengen een heldergeel poeder met picrinezuur in holle projectielen met een explosieve lading.

Het werkt als een krachtig ontstekingsmiddel. Maar er is iets geks aan de hand, de arbeiders voelen zich oververmoeid, zweten overmatig en hebben verhoogde lichaamstemperaturen. Ze verliezen ook wekelijks gewicht.

Pas wanneer enkele arbeiders sterven gaan de alarmbellen gaan af. De boosdoener? DNP! De overheid legt controles op en DNP raakt in de vergetelheid.

DNP herontdekt in Amerika

Tijdens de Grote Depressie duikt DNP weer op. In 1933 ontdekte een Amerikaanse wetenschapper dat wanneer DNP door mensen wordt ingenomen, de stofwisseling aanzienlijk versnelt (bron, bron). Dit leidt tot snel gewichtsverlies.

Amerikaanse zakenlieden zien enorme kansen. Producten met DNP worden snel op de markt gebracht door meer dan 20 farmaceutische bedrijven. Op dit moment was DNP nog steeds als stof legaal verkrijgbaar, dus de meeste mensen konden deze producten zonder moeite kopen in lokale apotheken.

Meer dan honderdduizend Amerikanen nemen de nieuwe dieetpil uiteindelijk in. Maar niet alle ervaringen zijn positief. Naarmate de tijd versterkt worden de nadelige effecten duidelijk en in sommige gevallen met fatale gevolgen.

Gebruikers van DNP krijgen massaal last van uitdrogingsverschijnselen, ademhalingsproblemen, staar en huidklachten. De Amerikaanse Federal Food, Drug and Cosmetic Act oordeelt dat DNP extreem gevaarlijk is en niet meer mag worden gebruikt voor menselijke consumptie.

In de jaren tachtig wordt DNP opnieuw als dieetpil gebruikt voor gewichtsverlies. De Russisch-Amerikaanse arts Dr. Nicholas Bachynsky geeft DNP als behandeling voor mensen met overgewicht.

De gezondheidsklachten van gebruikers stapelen zich weer op, wat leidt tot een onderzoek van de Amerikaanse Food and Drug Administration. Bachynsky wordt gevangengezet en DNP wordt uiteindelijk in zowel Amerika als het Verenigd Koninkrijk verboden.

Bijwerkingen van DNP

Potje met bijwerkingen

Ondanks de risico’s van DNP is de stof als dieetpil populairder dan ooit.

Een van de bijwerkingen van DNP is dat het de stofwisseling tot een gevaarlijk snel niveau versnelt.

Het versnellen van de stofwisseling kan helpen vet te verbranden, maar het kan ook een aantal potentieel gevaarlijke bijwerkingen veroorzaken, zoals koorts en uitdroging. Hierover in het volgende hoofdstuk meer.

Word een metabolisme machine en reken voorgoed af met buikvet via de nieuwste en verbeterde keto methode

 

Welke hoeveelheid calorieën, koolhydraten en andere nutriënten zijn perfect voor jouw lichaam om jouw metabolisme maximaal aan te zetten?

 

Doe onze test en laat het ons exact voor jouw lichaam berekenen. Ieder lichaam is anders en door je te focussen op wat werkt voor jouw lichaam

 

Een op maat gemaakte dieet voor jou werkt tot driemaal effectiever om je streefgewicht te bereiken dan een regulier dieet.

 

Klik hier om het dieet te ontdekken dat perfect is geoptimaliseerd voor jouw lichaam.

Wat maakt DNP als fatburner gevaarlijk?

DNP verstoort de energieproductie van het lichaam en wordt daarom als afslankmiddel aangeboden. Het wordt bovendien als doping beschouwd door de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA) en roept op illegale verkoop afslankmiddelen met DNP te melden (bron).

Een van de grootste risico’s van DNP is dat het de stofwisseling levensgevaarlijk versnelt.

Het versnellen van de stofwisseling kan helpen bij het verbranden van lichaamsvet. Maar wanneer je stofwisseling zodanig versnelt dat je lichaam niet goed meer functioneert en organen het opgeven door oververhitting, dan heb je een groot probleem.

De dodelijke dosis van DNP is ongeveer 1 gram per dag. Het is moeilijk om een exacte hoeveelheid vast te stellen omdat mensen verschillend kunnen reageren op basis van hun leeftijd, lichaamsgewicht en geslacht. De meeste DNP fatburners die op de zwarte markt worden aangeboden bevatten 200 mg DNP per capsule.

Ondanks alle waarschuwingen wordt DNP door mensen nog steeds online gekocht als fatburner. Dit ondanks het feit dat DNP ongeschikt is voor menselijke consumptie.

In 2004 stierf een 22-jarige jongeman als gevolg van het gebruik van DNP als fatburner (bron). Enkele uren na inname van DNP kwam hij op de eerstehulppost terecht. Daar stierf hij niet veel later.

Een soortgelijk incident deed zich voor in 2005, toen een tienermeisje DNP op het internet kocht als afslanksupplement en bezweek aan de bijwerkingen (bron).

Wat zijn de gevaarlijke bijwerkingen van DNP?

DNP kan potentieel gevaarlijke bijwerkingen veroorzaken zoals:

 • Koorts
 • Uitdroging
 • Braken
 • Overmatig zweten
 • Hoofdpijn
 • Snelle of onregelmatige hartslag
 • Huidklachten
 • Duizeligheid
 • Snel ademhalen

Wetenschappelijke studies hebben vastgesteld dat DNP:

 • Een snelle en korte ademhaling, drastisch verhoogde hartslag en verhoogde bloeddruk kan veroorzaken (bron)
 • Hyperthermie (ongecontroleerde stijging van de temperatuur) kan veroorzaken (bron)
 • Blindheid kan veroorzaken (bron)
 • Koorts, verwarring en stuiptrekkingen veroorzaakt (bron, bron).

Deze combinatie van bijwerkingen kan extreem gevaarlijk zijn voor het menselijk lichaam. Misschien wel het ergste is dat er geen remedie tegen bestaat. Eenmaal ingenomen en opgenomen in het lichaam is het een heel moeilijk proces om terug te draaien.

Er is geen effectieve behandeling voor iemand die te veel heeft ingenomen. Er zijn weliswaar verschillende medische behandelingen beschikbaar die kunnen proberen om de lichaamstemperatuur te verlagen, maar de meeste interventies zijn niet succesvol gebleken.

Ervaringen met DNP als fatburner

De ervaringen van gebruikers met DNP zijn schaars. Dat is niet vreemd als je weet wat de kans op bijwerkingen is. Op een enkele bodybuilding pagina na dan.

Anonieme forumleden meldden dat DNP veilig kan worden gebruikt en beweren dat dodelijke slachtoffers zeldzaam zijn. Andere leden verklaren gebruikers weer voor gek.

Hier is het heftige verhaal van een anoniem forumlid:

Enthousiast bestelde ik een potje via het darkweb. De DNP-capsules konden gelukkig gewoon door de brievenbus. Wat mij meteen opviel was dat de pillen eruitzagen als normale afslankpillen. Ik probeerde er een paar uit en voelde een ander effect in mijn lichaam dan de cafeinepillen die ik in het verleden vaker heb gebruikt om mijn stofwisseling te versnellen. Ik kreeg spijt! Had ik ze toch niet moeten nemen?

Het voelde net als Russisch roulette, wat als ik teveel had genomen? Ik begon enorm te zweten en functioneerde steeds minder goed. Mijn vriendin sprak tegen me, maar ik kon me niet concentreren op wat ze tegen me zei. Na een uur of twee begon ik te gloeien en kreeg ik het ontzettend benauwd. Mijn gezicht werd rood en het voelde alsof ik van binnenuit opbrandde. Ik ben op mijn bed gaan liggen tot deze hel voorbij was. De volgende dag werden de bijwerkingen met het uur minder tot het uit mijn lichaam leek te zijn verdwenen. Iedereen die overweegt deze stof te gebruiken: doe het niet!!! Het is het absoluut niet waard.

DNP fatburners kopen of bestellen?

Ondanks zijn gruwelijke geschiedenis wint DNP als fatburner weer aan populariteit.

Met name bodybuilders en ook steeds meer vrouwen zien DNP fat burners als een ideaal afslanksupplement om het vetpercentage te verlagen.

De Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA) heeft in 2017 een waarschuwing uitgebracht voor het gebruik van DNP:

“De Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA) waarschuwt voor de aanwezigheid van de schadelijke stof DNP op de Nederlandse markt. DNP is een toxische stof die bij gebruik ernstige gezondheidsgevolgen kan hebben. Het vermoeden bestaat dat DNP wordt verwerkt in illegale middelen die door bodybuilders worden gebruikt. De NVWA roept op om illegale verkoop van het middel of middelen die de stof DNP bevatten te melden. (

Ook al is DNP zowel in de Verenigde Staten als in Nederland als in het Verenigd Koninkrijk verboden, het is nog steeds vrij eenvoudig om het online te bestellen. Internet is tenslotte voor iedereen toegankelijk.

Het wordt door louche handelaren op tientallen websites aangeboden als pil of crème vorm en kan voor een niet al te dure prijs eenvoudig worden besteld. En daardoor is ook het aantal sterfgevallen door DNP het afgelopen decennium aanzienlijk toegenomen.

Ook vrouwen lijken steeds sneller naar DNP te grijpen als een manier om snel vet te verbranden. Dit toenemende gebruik door vrouwen is zorgwekkend omdat de potentiële markt voor DNP als hulpmiddel bij het afvallen bij vrouwen vele malen groter is dan die van mannelijke bodybuilders.

Aanbevolen dosering

Op internet wordt gesproken over een dosis van 200-400 mg per dag en dit niet langer voor 2 weken gebruik. Er is echter geen informatie beschikbaar voor de beste doseringen van gewichtsverlies.

De dierstudies waarin het gebruik van DNP werd onderzocht, gebruikten allemaal een dosering van 5 mg per kg en alleen voor kortdurende periodes (bron, bron). Sterfgevallen bij mensen zijn gemeld vanaf 4,3 mg tot maximaal 5 g, wat suggereert dat een veilige dosering niet kan worden vastgesteld.

De halfwaardetijd (de tijd die nodig is om de hoeveelheid van de stof in het bloed te halveren) van DNP is over circa 36 uur, wat betekent dat deze gevaarlijke stof lang in je systeem kan blijven zitten.

DNP als fatburner in hoge doses kan oververhitting veroorzaken, waardoor je letterlijk van binnenuit kunt koken. Dit spul is daarom zeker niet iets waarmee je zelf wil experimenteren.

Tot slot

Zoals ik in dit artikel heb uitgelegd zijn DNP fatburners levensgevaarlijk en het risico zeker niet waard. Het menselijk lichaam kan de extreme verhoging van de lichaamstemperatuur niet reguleren met oververhitting en de dood tot gevolg.

Als je overweegt om dit paardenmiddel te gebruiken, zelfs na het lezen van dit artikel, onthoud dan de bijwerkingen enorm gevaarlijk zijn.

Hoewel het verleidelijk kan zijn om een afslankpil te kopen die daadwerkelijk je vet wegsmelt, is het dit risico niet waard. Je lichaam zal je bedanken voor het volgen van een duurzame manier om af te vallen.

Als het gaat om afvallen dan bestaan er vrijwel geen magische pillen die je kunnen helpen om je streefgewicht te bereiken. Slechts een handjevol afslanksupplementen hebben zich wetenschappelijk bewezen, en dragen bij aan gewichtsverlies (en in de context van een energiebeperkt dieet).

Gezond afvallen met een bewezen dieetpil?

Gezond en blijvend afvallen komt vooral neer op het volgen van een gezond en gevarieerd dieet, geduld en doorzettingsvermogen. Waarom deze troep gebruiken als er veel effectievere en gezondere manieren zijn om vet te verbranden en gewicht te verliezen?

Wil je toch veilig en effectief gewicht verliezen met behulp van een pil? Ga dan voor glucomannan! Glucomannen ondersteunt gewichtsverlies omdat de vezels veel water absorberen en daarmee bijdragen aan een verminderde eetlust en een verhoogd verzadigingsgevoel. Je verliest gewicht omdat je minder honger hebt.

Ontdek precies hoe Glucomannan werkt en hoe Christien er gewicht mee verloor en een strakkere buik kreeg.

Bekijk hier mijn eigen merk Glucomannan (zonder extra vulmiddelen).

Welk van de 5 buiktype heb jij? Doe de test en ontdek het direct (en hoe jij met jouw type een platte buik krijgt)

Wil je weten welke buiktype je hebt? En hoe je met jouw type een platte en strakke buik krijgt en effectief buikvet weet te verbranden?

Doe dan mijn test en ontdek het in slechts 2 minuten.

Je zal het volgende te weten komen:

 • Welk type buik jij hebt
 • Potentiële fouten die je maakt die jouw buikvet veroorzaken
 • Wat jij kan veranderen om een mooie platte of strakke buik te krijgen

Start buiktype test

Hoe nuttig was dit artikel voor jou?

Klik op een ster voor een beoordeling!

Omdat je dit artikel nuttig vond...

Volg ons op social media!

Jammer dat je dit artikel niet (zo) nuttig vindt.

Graag horen we hoe we dit artikel kunnen verbeteren!

Plaats een reactie

Over HappyHealthy

Oscar Helm, MSc Afslankcoach, voedingsdeskundige, psycholoog, dieetpsycholoog, orthomoleculair therapeut en bestsellerauteur

Hoi, ik ben Oscar Helm en in de afgelopen jaren heb ik duizenden mensen geholpen naar een gezonder gewicht en betere gezondheid.

HappyHealthy.nl trekt inmiddels ruim 10.000 bezoekers per dag en met mijn bestseller de Afslank Receptenbijbel laat ik zien dat afvallen zowel eenvoudig als leuk kan zijn!

Wil jij je kennis over afvallen testen? Doe dan deze test en ontdek direct je “Afslank IQ”.

Top artikelen

Wat je mag eten bij een koolhydraatarm dieet + De Voordelen & een Schema

Wat is het koolhydraatarm dieet precies en wat kan je wel en niet eten. Ontdek hier een voedingstabe...

Intermittent Fasting: Uitleg, 9 Voordelen en 10 Schema’s

Intermittent Fasting / vasten (onderbroken vasten) schrijft voor wanneer en hoe lang je wel en niet ...

12 Tips om Snel Buikvet te Verbranden + 5 Fouten

Hoe kun je snel afvallen rond de buik? Ontdek 12 gouden buikvet verbranden tips en ontwijk 5 ernstig...

23 Bewezen Tips voor Snel Afvallen (zonder ongefundeerde hypes)

Hoe kan je snel afvallen? Ontdek 23 bewezen tips om snel gewicht te verliezen zonder ongefundeerde c...

Oscar’s sapjes

Array ( [0] => Male )