shopify site analytics

Extra vierge olijfolie helpt in strijd tegen Alzheimer

  • Extra vierge (virgin) olijfolie gaat geheugenverlies tegen en beschermt het brein tegen dementie, zo blijkt uit nieuw onderzoek (bron).
  • Olijfolie is een belangrijk ingrediënt van het mediterrane dieet, dat veel gezondheidsvoordelen kent
  • Nieuwe onderzoeksresultaten tonen aan dat olijfolie bijdraagt aan de verwijdering van schadelijke ophopingen in de hersenen
  • Olijfolie reduceert de hoeveelheid amyloïde plaques en neurofibrilaire tangles (knopen)

De ontdekking wordt beschouwd als een spannende doorbraak in de strijd tegen de ziekte van Alzheimer.

De olie is een belangrijk bestanddeel van het mediterrane dieet, dat een grote verscheidenheid aan gezondheidsvoordelen heeft, waaronder een vermindering van het risico op Alzheimer.

Onderzoekers hebben ontdekt dat olijfolie het risico op dementie vermindert, door de hersenen toe te zetten om schadelijke afval te verwijderen.

Hoe beschermt olijfolie tegen dementie?

Het consumeren van extra vierge olijfolie vermindert de vorming van schadelijke structuren in de hersenen, waaronder amyloïde plaques en neurofibrillaire tangles. Het is bewezen dat de aanwezigheid van deze structuren in de hersenen de kans op de ziekte van Alzheimer verhoogt.

De onderzoekers identificeerden ook de mechanismen die verband houden met de beschermende effecten van extra vierge olijfolie. De olie blijkt een proces te activeren dat bekend staat als autofagie. Autofagie is een beschermend proces waarbij oude cellen worden afgebroken en ongewenste afvalstoffen het lichaam verlaten.

Hoe is de studie uitgevoerd?

Muizen met Alzheimer die werden gevoed met een dieet van vetten uit olijfolie, hadden volgens de onderzoekers hogere niveaus van autofagie in de hersenen.

De onderzoekers verdeelden de muizen in twee groepen. De ene groep muizen kreeg voeding verrijkt met extra vierge olijfolie en de andere groep alleen de standaard voeding.

De olijfolie werd geïntroduceerd in het dieet toen de muizen zes maanden oud waren, voordat de symptomen van de ziekte van Alzheimer bij muizen ontstaan. In algemeen voorkomen werd er geen verschil ontdekt tussen de groepen muizen.

Echter, op de leeftijd van 9 en 12 maanden bleek de groep muizen met olijfolie het aanzienlijk beter te doen op testen die zijn ontworpen om werkgeheugen, ruimtelijk geheugen en leervaardigheden te evalueren.

Resultaten en vervolgonderzoek

Hersenweefsel van beide groepen muizen onthulde flinke verschillen en afwijkingen. De resultaten worden als een belangrijke ontdekking gezien, omdat de onderzoekers vermoeden dat een vermindering van de autofagie (recycling-systeem binnen cellen) het voorstadium is van de ziekte van Alzheimer.

Dr Praticò en zijn collega’s willen zich nu richten op wat extra vierge olijfolie doet met muizen van 12 maanden die al plaques en tangles in de hersenen hebben ontwikkeld.

Het team wetenschappers wilt kijken of toegevoegde olijfolie in een later stadium de ziekte van Alzheimer bij muizen alsnog kan stoppen of keren.

Laat een reactie achter

Verplichte velden zijn gemarkeerd met *