855

Onderzoek: fysieke activiteit belangrijker dan dieet (om op gewicht te blijven)

Wat is het beste om op gewicht te blijven: diëten of lichaamsbeweging? Een gepubliceerd onderzoek eerder dit jaar geeft antwoord op deze vraag. Het antwoord zal je misschien verbazen.

Een onderzoek van de Universiteit van Colorado die eerder dit jaar is uitgebracht, onthulde dat lichaamsbeweging meer doet om gewichtsverlies te handhaven dan een dieet (bron).

Dit is opmerkelijk omdat altijd werd gedacht dat diëten dé belangrijkste factor is om slank te blijven. De bevindingen van het onderzoek laten zien dat succesvolle lijners ook afhankelijk zijn van training (in plaats van alleen te richten op caloriearme diëten) om gewichtstoename te voorkomen.

De studie laat weliswaar zien dat groep die op gewicht blijft na te zijn afgevallen, hetzelfde aantal calorieën consumeert als personen met overgewicht en obesitas, maar dat ze gewichtstoename voorkomen door dit te compenseren met zware lichamelijke inspanning.

Onderzoekers van de Universiteit van de Colorado vergeleken 3 groepen met elkaar:

  • Groep 1 werd gevormd door mensen die erin geslaagd waren om af te vallen en hun nieuwe gewicht (gemiddeld 70 kg) voor minimaal 1 jaar te behouden.
  • Groep 2 bestond uit mensen met een gemiddeld lichaamsgewicht ongeveer 70 kg.
  • Groep 3 bestond uit mensen met overgewicht (95 kg). Het BMI van de zwaarlijvige deelnemers was vergelijkbaar met die van groep 1 voordat deze groep was afgevallen.

Het TDEE (Total Daily Energy Expenditure) van de deelnemers – wat betekent hoeveel calorieën je lichaam nodig heeft en verbruikt – werd gemeten met urinemonsters.

Gedurende de onderzoeksperiode behielden alle groepen hun gewicht, wat betekent dat het aantal calorieën dat ze per dag verbrandden, gelijk was aan de hoeveelheid calorieën die ze innamen.

De onderzoekers ontdekten dat groep 1 meer calorieën verbruikte dan groep 2 (de normale gewichtsgroep) en vergelijkbaar met dat van groep 3 (de groep met overgewicht).

Dit laat zien dat de groep die succesvol was afgevallen en dat er ook af hield, een vergelijkbare hoeveelheid calorieën innam als de groep met overgewicht.

Hoe kwam het dat bij groep 1 dan geen gewichtstoename te zien was? De onderzoekers vermoeden dat vooral te wijten is aan lichamelijke inspanning. De mensen die erin geslaagd waren om hun gezond gewicht te behouden (groep 1), verbrandden ongeveer 300 calorieën per dag méér dan de deelnemers met een vergelijkbaar lichaamsgewicht (groep 2).

Groep 1 liep de meeste stappen per dag: 12.100 stappen. Bij groep 2 (deelnemers met een normaal lichaamsgewicht) was dit 8900 stappen en bij 3 groep (deelnemers met overgewicht) was dit 6500 stappen per dag.

(Lees ook het artikel: Hoeveel Stappen Per Dag Is Gezond en Nodig Om Af te Vallen?)

We weten dat het menselijk lichaam verschillende metabole veranderingen doormaakt als het veel gewicht is verloren. Zo is het hongerhormoon ghreline actiever bij mensen die in het verleden veel zijn afgevallen.

Dit komt omdat het lichaam terug wilt naar zijn oude gewicht als overlevingsmodus. Onze vetvoorraden zijn tenslotte de energievoorraden van het lichaam. Op het moment dat die verdwijnen denkt ons lichaam dat er iets ernstigs aan de hand is en probeert het dit koste wat kost terug te krijgen. Ook vertraagt de stofwisseling.

Met andere woorden, je verbrandt dus minder calorieën bij een lager lichaamsgewicht dan bij een zwaarder gewicht.

Om het gewicht eraf te houden is het belangrijk dat je ofwel je calorie-inname vermindert met behulp van een dieet of je calorieverbranding verhoogt door meer te bewegen. Of een combinatie van beide natuurlijk.

Maar op basis van dit onderzoek kunnen we concluderen dat mensen hun streefgewicht goed kunnen handhaven met extra lichaamsbeweging.

De beste strategie is natuurlijk de strategie die het beste bij jou past. Mijn persoonlijk advies is nog altijd om een gebalanceerd dieet (zoals het koolhydraatarme dieet) te combineren met fysieke uitdaging.

Wil je meer informatie over hoe je dit het beste kunt doen? Dan raad ik je aan om dit artikel te lezen waarin je leert hoe je kunt afvallen met sporten.

Plaats een reactie

Over HappyHealthy

Oscar Helm, MSc Afslankcoach, voedingsdeskundige, psycholoog, dieetpsycholoog, orthomoleculair therapeut en bestsellerauteur

Hoi, ik ben Oscar Helm en in de afgelopen jaren heb ik duizenden mensen geholpen naar een gezonder gewicht en betere gezondheid.

HappyHealthy.nl trekt inmiddels ruim 10.000 bezoekers per dag en met mijn bestseller de Afslank Receptenbijbel laat ik zien dat afvallen zowel eenvoudig als leuk kan zijn!

Wil jij je kennis over afvallen testen? Doe dan deze test en ontdek direct je “Afslank IQ”.

Top artikelen

Koolhydraatarm Dieet: Uitleg, Gratis Schema + Voedingstabel

Wat is het koolhydraatarm dieet precies en wat kan je wel en niet eten. Ontdek hier een voedingstabe...

Intermittent Fasting: Uitleg, 9 Voordelen en 10 Schema’s

Intermittent Fasting / vasten (onderbroken vasten) schrijft voor wanneer en hoe lang je wel en niet ...

12 Tips om Snel Buikvet te Verbranden + 5 Fouten

Hoe kun je snel afvallen rond de buik? Ontdek 12 gouden buikvet verbranden tips en ontwijk 5 ernstig...

23 BewezenTips voor Snel Afvallen (zonder ongefundeerde hypes)

Hoe kan je snel afvallen? Ontdek 23 bewezen tips om snel gewicht te verliezen zonder ongefundeerde c...

HappyHealthy.nl wint prijs ‘Website van het Jaar’ 2020!

Doe de “Afslank IQ” test

HappyHealthy op Facebook!

HappyHealthy Facebook

Oscar’s sapjes