836

8 Onderbouwde Voordelen van Ginseng & Opvallende Bijwerkingen

Ginseng, is naast Ginkgo Biloba, een ander welgekend voedingssupplement dat haar oorsprong vindt in de traditionele Oosterse geneeskunde.

Wij bespreken de voordelen van Panax ginseng die wetenschappelijk ondersteund worden. Daarnaast bekijken we welke dosering aan te raden is en mogelijke bijwerkingen.

Inhoud van dit artikel

Wat is ginseng?

Ginseng is een traag-groeiende, korte plant, met bleke, vlezige wortels die al eeuwenlang gebruikt wordt in de traditionele Chinese geneeskunde.

Volgens de oude Chinezen vertoont de wortel gelijkenissen met het menselijk lichaam en kan aldus ingezet worden voor allerhande kwalen. Zo dienden ze ginseng toe om het immuunsysteem een boost te geven en hartgezondheid te verbeteren. Ook suikerziekte en impotentie werden ermee behandeld. Daarnaast gebruikten ze de wortel om meer energie te hebben en beter om te gaan met stress.

Er zijn twee verschillende soorten ginseng, met verschillende concentraties van de actieve stoffen ginsenosides en gintonin, en met andere effecten op het lichaam (bron). Amerikaanse ginseng (Panax quinquefolius) heeft een eerder kalmerend effect. Deze variant groeit in Noord-Amerika, vooral in Canada. En Aziatische (Panax ginseng), ook bekend als Koreaanse of Chinese ginseng, die een eerder opwekkend en warmend effect heeft (bron).

Daarnaast zijn er 4 classificaties afhankelijk van de groeitijd:

 • Vers = Minder dan 4 jaar groeitijd
 • Wit = 4 tot 6jaar groeitijd, gedroogd en onverwerkt
 • Rood = Meer dan 6 jaar groeitijd, gestoomd en gedroogd
 • Zwart = herhaaldelijk gestoomd en gedroogd

Andere kruiden worden ook ginseng genoemd, bijvoorbeeld Siberische of Indische ginseng, maar behoren tot een andere plantfamilie. In dit artikel hebben we het over de Amerikaanse en Aziatische Panax ginseng.

Kijk je graag meteen naar welke ginseng producten je in Nederland kan kopen, klik dan op Vitaminstore.

Voordelen van ginseng

Ondanks het feit dat ginseng een natuurlijk supplement is -waarvoor grote onderzoeksbudgetten ontbreken- zijn er best wat studies gepubliceerd die enkele gezondheidsclaims ondersteunen:

# 1. Antioxidant en ontstekingsremmer

Uit labonderzoek blijkt dat ginseng extract en ginsenoside het vermogen heeft om ontsteking te minderen en het antioxidant vermogen van cellen te verhogen (bron, bron, bron, bron). Zo kon rode Koreaanse ginseng ontsteking remmen en antioxidant activiteit verhogen in huidcellen van mensen met eczema (bron).

Ook studies bij mensen ondersteunen dit. Atleten die gedurende een week 3 keer per dag rode Koreaanse ginseng extract namen, hadden significant minder ontstekingssignalen dan de placebo groep (bron). Een ander onderzoek bij postmenopauzale vrouwen die 3gram rode ginseng per dag namen voor 12 weken toonde dat het de oxidatieve stress vermindert (bron).

# 2. Handhaving bloedsuikerspiegel

Ginseng biedt een voordeel wat betreft het op peil houden van de bloed glucose spiegel bij mensen met en zonder diabetes (bron, bron). Zo zorgde 6 gram rode Koreaanse ginseng in combinatie met anti-diabetes medicatie of dieet voor 12 weken voor een goede bloedsuiker handhaving. Bovendien maten de onderzoekers 11% minder bloedsuiker gehalte, 38% daling in nuchtere insuline, en een 33% stijging in insuline gevoeligheid (bron).

Zowel Amerikaanse als Aziatische ginseng zorgen voor een stijging van de pancreatische celfunctie en insulineproductie en bevorderen de opname van bloedsuiker in het weefsel (bron).

Gefermenteerde rode ginseng blijkt het meest effectief om het glucose niveau in het bloed te handhaven. De fermentatie door levende bacteriën zet ginsenosides om in een sterkere, beter absorbeerbare vorm (bron). Inname van 2,7gram gefermenteerde rode ginseng bleek meest effectief (bron).

Daarnaast biedt het wortel extract antioxidant bescherming bij diabetes (bron).

# 3. Verbetering hersenfunctie

Ginseng kan de hersenen beschermen tegen schade door vrije radicalen (bron, bron, bron, bron). En het kan helpen voor geheugen, gedrag en gemoed (bron, bron). Zo vond een wetenschappelijke overzichtsstudie een verbetering van korte termijn geheugen (bron).
Daarnaast zorgde 200mg Panax ginseng per dag voor 4 weken, voor een verbetering van geestelijke gezondheid, sociaal functioneren, en gemoed. Maar het effect nam af na 8 weken (bron).

In een ander onderzoek bleek zowel 200 als 400mg Panax ginseng voor een betere mentale prestatie en bloedsuikerspiegel te zorgen en minder mentale vermoeidheid. Dit resultaat was iets sterker in de groep die 200mg kreeg (bron).

Verder werd aangetoond dat 400mg Panax ginseng per dag voor 8 dagen meer kalmte en betere wiskundige vermogens met zich meebracht (bron).

Ook op latere leeftijd biedt een ginseng supplement mogelijke voordelen. Ouderen die meer dan 5 jaar het supplement innamen, functioneerden mentaal beter dan een vergelijkbare groep die geen ginseng nam (bron). Voor ondersteuning van het geheugen bij ouderen wordt het vaak gecombineerd met ginkgo biloba.

Er zijn ook enkele studies die een positief effect noteren van ginseng op hersenfunctie en gedrag bij Alzheimer’s ziekte (bron, bron, bron, bron).

# 4. Behandeling erectiestoornissen

In de traditionele Chinese geneeskunde werd de wortel reeds gebruikt voor de behandeling van impotentie. Hedendaags onderzoek toont aan dat ginseng inderdaad een nuttig alternatief biedt voor de behandeling van erectiestoornissen (bron, bron, bron). Uit een meta-analyse (2018) van 24 studies bleek Panax ginseng effectief voor erectiestoornissen (bron). Koreaanse rode ginseng zorgde voor 60% verbetering van symptomen van erectiestoornissen in vergelijking met 30% door medicatie (bron). Ander onderzoek toonde een significante verbetering in erectiestoornissen en algemene tevredenheid na inname van 1000mg rode ginseng extract voor 8 weken (bron, bron).

Dit effect zou te wijten zijn aan de antioxidant werking van ginseng in de bloedvaten en weefsels in de penis en het herstellen van de normale functie (bron, bron). Bovendien toonde onderzoek aan dat ginseng de productie van stikstof oxide bevordert, wat spierrelaxatie en bloeddoorstroming in de penis verbetert (bron, bron).

Ook bij vrouwen kan het supplement nut hebben. Zo bood ginseng hulp bij de afname in zin in sex tijdens de menopauze (bron). Het hielp niet tegen de symptomen van menopauze maar verbeterde wel de seksuele functie (bron).

# 5. Boost voor afweersysteem

Ginseng kan de symptomen van verkoudheid en griep voorkomen en verminderen. Zo blijkt uit dieronderzoek dat het griep en RSV (respiratoir syncytiol virus) kan helpen voorkomen (bron). En uit labonderzoek bleek dat het griep kan afweren in longcellen (bron).

Bij mensen bleek dat ginseng extract het effect van het griepvaccin kan versterken (bron).

# 6. Vitaliteit

Een wetenschappelijke overzichtsstudie van 155 onderzoeken toonde aan dat ginseng vermoeidheid vermindert en fysieke activiteit verhoogt (bron).

Verder werd in dieronderzoek de werking van specifieke componenten in de ginseng zoals polysachariden en oligopeptiden nagegaan. Deze verminderen de oxidatieve stress en verhogen de energieproductie in de cellen, wat de vermoeidheid doet afnemen (bron, bron, bron).

Ook bij chronische vermoeidheid resulteerde 1 a 2 gram Panax ginseng voor 4 weken in minder mentale en fysieke vermoeidheid. En er was een daling van oxidatieve stress in vergelijking met de groep die een placebo (suikerpil, geen behandeling) ontving (bron).
Daarenboven, zorgde 2000mg Amerikaanse ginseng, bij kanker overlevenden, na 8 weken voor significant lagere vermoeidheid niveaus dan de placebo groep (bron, bron).

# 7. Mogelijke voordelen bij kanker

Ginseng is daarnaast nuttig bij de preventie van specifieke kankers en ter versterking van de afweer en gezondheid van mensen die voor kanker behandeld worden:

Onderzoek onderstreept voorzichtig dat ginseng het risico op bepaalde kankers kan verminderen (bron), bijvoorbeeld darmkanker (bron). Of zoals uit observationeel onderzoek blijkt, lopen ginsenggebruikers minder kans op lip-, mond-, slokdarm-, maag-, darm-, lever-, en longkanker (bron). Uit een wetenschappelijke overzichtsstudie bleek dat mensen die ginseng nemen tot 16% minder kans om kanker te ontwikkelen (bron).

Ginsenosides verminderen ontsteking en verhogen de antioxidant werking. Tegelijkertijd voorkomen ze abnormale cel productie en groei (bron, bron). Dit kan de groei van tumoren voorkomen en verspreiding van kankercellen stoppen (bron). De component saponin zou daarvoor verantwoordelijk zijn (bron).

Ginseng kan de gezondheid versterken van patiënten die chemotherapie ondergaan. Het vermindert de bijwerkingen. En verhoogt het effect van de behandel medicatie (bron).

Daarnaast kan ginseng het afweersysteem versterken van kankerpatiënten na de operatie en bij chemotherapie:

 • Wie na een operatie van maagkanker 5400mg ginseng per dag nam voor 2 jaar, kende een significante stijging in afweer en daling van terugkerende symptomen (bron).
 • Inname van rode ginseng bij postoperatieve chemotherapie voor voortgezette maagkanker resulteerde na 3 maanden in betere immuunsysteem markers dan de controle of placebo groep (bron).
 • Onderzoek suggereert dat mensen die ginseng nemen een tot 35% hogere kans hebben om ziektevrij te zijn na de operatie en tot 38% hogere overlevingskans hebben in vergelijking met diegene die geen ginseng nemen (bron).

# 8. Huidverzorging

Het gebruik van ginseng in huid- en verzorgingsproducten zit ook in de lift. Dit werd vooral in gang gezet door Koreaanse influencers die weliswaar al jaren vertrouwd zijn met de voordelen van de wortel voor gezondheid en verzorging. Er bestaat een volledig gamma aan ginseng verzorgingsproducten, in de vorm van huidreinigers, serums, toners, en vochtinbrengers. Voor volgende voordelen vonden we wetenschappelijke ondersteuning:

 • Gaat huidveroudering en rimpels tegen (bron, bron, bron).
 • Bevordert elasticiteit en collageenproductie (bron). Daarnaast is ginseng rijk aan vitamine D en B12 welke zorgen voor een betere bloeddoorstroming, meer zuurstof, en een boost in collageenproductie.
 • Vermindert zwelling en ontsteking (bron, bron).
 • En minder gewenst in het Westen: Behandeling met gefermenteerde zwarte ginseng crème (2x per dag voor 8 weken) zorgt voor huidverbleking (bron).

Hoe ginseng gebruiken?

Gebruik

Gingseng kan op verschillende manieren gebruikt worden.

Je kan het toevoegen aan een maaltijd, een soep of een stir-fry. Het is populair in de Koreaanse keuken. Je kan het ook rauw eten of licht gestoomd om het zachter te maken.

Thee trekken van dunne plakjes rauwe ginseng, is een andere mogelijkheid.

En natuurlijk is ginseng extract ook beschikbaar in poeder, tablet, capsule of olie vorm. Om een idee te krijgen van welke ginseng producten je in Nederland kan kopen kan je op Vitaminstore terecht.

Dosering van ginseng

De hoeveelheid is afhankelijk van waarvoor je het gebruikt. Bij de meeste onderzoeken werd 1 tot 2 gram rauwe wortel of 200- 400mg extract gebruikt, hoewel de dosering voor behandeling van specifieke aandoeningen aanzienlijk hoger kan liggen (bron). Het gingseng extract bevat best 2-3% ginsenosides. Innemen voor de maaltijd zorgt voor betere absorptie en volledige voordelen.

Begin steeds met laagste dosis. Vermeerder stapsgewijs tot je jouw werkzame dosis bereikt.

Uit onderzoek blijkt verder dat je het supplement best in cycli neemt voor 2-3 weken met telkens een pauze van 1-2weken omdat het effect bij langdurig gebruik afneemt (bron).

Risico’s en bijwerkingen van ginseng

Het gebruik van ginseng lijkt veilig, en produceert geen serieuze bijwerkingen.

Maar bij diabetes moet je wel opletten dat de bloedsuikerspiegel niet te sterk daalt.

Ginseng kan ook interageren met medicatie, dus je doet er goed aan voor gebruik even met de huisarts te overleggen. Er werden negatieve interacties genoteerd met bloeddrukmedicatie, bloedverdunners, antistollingsmiddel, MAOIs, afweeronderdrukkers, en insuline.

Er werd tot nog toe weinig onderzoek gedaan naar de veiligheid van ginseng gebruik tijdens de zwangerschap en borstvoeding. Een overzichtsstudie (Canada) bevestigt dat het gebruik veilig lijkt, maar raden voorzichtigheid tijdens de zwangerschap aan (bron) gezien uit een onderzoek bij dieren bleek dat er zich tijdens het eerste trimester embryonale afwijkingen voordeden (bron) .

Mogelijke bijwerkingen van ginseng

 • Problemen met slapen
 • Hoofdpijn
 • Draaiingen
 • Verhoogde hartslag
 • Hoge bloeddruk
 • Diarree
 • Spijsverteringsproblemen
 • Huiduitslag

Ginseng kan het effect van cafeïne verhogen.
Een ietwat verrassende bijwerking van ginseng bij overmatige gebruik is het produceren van “excessieve hitte”. Dit kan gaan van  roodheid en koorts, tot zweren in de mond en keel (bron).

 

Tot slot

Ginseng, een eeuwenoud Chinees natuurlijk geneesmiddel, doorstaat de tand des tijds en wetenschappelijke lens. Uit hedendaags onderzoek blijkt dat het een sterke antioxidant en ontstekingsremmende werking heeft, die de hersenactiviteit en bloedsuikerspiegel ten goede komt. Het ondersteunt de werking van het afweersysteem, en zorgt voor meer vitaliteit. Daarnaast wordt het ingezet bij erectiestoornissen. En biedt het voordelen bij het voorkomen en de nabehandeling van kanker. Ook kan het je huid verjongen, elastisch en ontstekingsvrij houden.

Een overzicht van beschikbare ginsengproducten in Nederland vind je op Vitaminstore.

Plaats een reactie

Over HappyHealthy

Oscar Helm, MSc Afslankcoach, voedingsdeskundige, psycholoog, dieetpsycholoog, orthomoleculair therapeut en bestsellerauteur

Hoi, ik ben Oscar Helm en in de afgelopen jaren heb ik duizenden mensen geholpen naar een gezonder gewicht en betere gezondheid.

HappyHealthy.nl trekt inmiddels ruim 10.000 bezoekers per dag en met mijn bestseller de Afslank Receptenbijbel laat ik zien dat afvallen zowel eenvoudig als leuk kan zijn!

Wil jij je kennis over afvallen testen? Doe dan deze test en ontdek direct je “Afslank IQ”.

Top artikelen

Koolhydraatarm Dieet: Uitleg, Gratis Schema + Voedingstabel

Wat is het koolhydraatarm dieet precies en wat kan je wel en niet eten. Ontdek hier een voedingstabe...

Intermittent Fasting: Uitleg, 9 Voordelen en 10 Schema’s

Intermittent Fasting / vasten (onderbroken vasten) schrijft voor wanneer en hoe lang je wel en niet ...

12 Tips om Snel Buikvet te Verbranden + 5 Fouten

Hoe kun je snel afvallen rond de buik? Ontdek 12 gouden buikvet verbranden tips en ontwijk 5 ernstig...

23 BewezenTips voor Snel Afvallen (zonder ongefundeerde hypes)

Hoe kan je snel afvallen? Ontdek 23 bewezen tips om snel gewicht te verliezen zonder ongefundeerde c...

HappyHealthy.nl wint prijs ‘Website van het Jaar’ 2020!

HappyHealthy op Facebook!

HappyHealthy Facebook

Oscar’s sapjes