shopify site analytics

Wat Is Glucomannan / Konjac en Werkt het bij Afvallen? Ervaringen

In de afgelopen decennia is glucomannan geïntroduceerd in de VS en Europa als voedingsadditief en afslankcapsule. Hoewel vast staat dat glucomannan een aantal gezondheidsvoordelen biedt, is het maar de vraag of het gewichtsverlies in de hand werkt.

Wat is glucomannan en kan het supplement helpen met afvallen? Lees het artikel om daarachter te komen.

Wat je in dit artikel gaat leren is onder andere:

 • Wat de unieke eigenschap is van glucomannan
 • De gezondheidsvoordelen van glucommanan
 • De nadelen en bijwerkingen van glucomannan
 • Of ik je glucomannan aanraad als je wilt afvallen
 • De ervaringen van gebruikers met glucomannan
 • Waar je glucomannan kunt kopen en bestellen

Wat is Glucomannan / Konjac?

Glucomannan is een in water oplosbare voedingsvezel afgeleid van de wortel van een plant genaamd konjak. De plant groeit in de warme subtropische gebieden van Oost-Azië. Het is ook bekend onder andere namen zoals olifant yam, konjaku en konnyaku aardappel. De konjak plant is laag in calorieën maar heeft een hoog gehalte aan vezels.

Glucomannan bestaat uit 40% van het droge gewicht van de plant, en wordt in de Aziatische keuken vaak gebruikt als voedingsadditief omdat het als een verdikkingsmiddel werkt.

Het heeft een lange geschiedenis in Aziatische kruidengeneesmiddelen en voedingsmiddelen.

In de Westerse samenleving heeft de glucomannan voedingsvezel recentelijk aandacht gekregen omdat het zou werken als een gewichtsverlies supplement.

Konjak glucomannan heeft inmiddels een E-nummer gekregen (E425) (bron). E-nummers zijn codes voor stoffen die mogen worden gebruikt als additief in voedingsmiddelen binnen de Europese Unie.

Een normale portie van glucomannan poeder is een halve theelepel (2 gram) die ongeveer 5 calorieën en 2,5 gram vezels bevat. Dit voldoet aan ongeveer 10 procent van de dagelijkse vezelbehoefte.

Maak jij onnodige fouten die het afvallen vertragen?

Doe deze test en ontdek je “Afslank IQ”.

De werking van Glucomannan

De vezel van de wortelknol absorbeert uitzonderlijk veel water in de darmen en wordt dan gelachtig. Deze opzwellende gel kan de maag en darmen opvullen en bevordert een gevoel van volheid, waardoor je minder calorieën eet (bron).

Het absorbeert zo veel vloeistof dat als je een glucomannan capsule in een klein glas water zou laten vallen, de volledige inhoud verandert in stroperige, gelachtige substantie.

Kunnen de unieke eigenschappen van glucomannan helpen met gewichtsverlies? Onderzoek heeft aangetoond dat mannen en vrouwen die glucomannan supplementen innamen, een beetje meer gewicht verloren dan de deelnemers die dat niet deden (bron).

Onderzoekers denken dat glucomannan kan helpen met afvallen middels verschillende mechanismen in het lichaam:

 • Het bevat weinig calorieën
 • Het vult de maag en darmen op waardoor je een voller gevoel krijgt
 • Het zorgt voor een vertraging van het legen van de maag, wat bijdraagt aan een verminderde eetlust en verhoogde verzadiging
 • Het voedt ook de vriendelijke (gezonde) bacteriën in de darmen, die de vezels omzetten korte-keten vetzuren, zoals boterzuur.

In dierenstudies is aangetoond dat deze vriendelijke bacteriën de vetopslag kunnen verminderen (bron, bron).

Afvallen met Glucomannan?

Werkt het écht als gewichtsverlies supplement?

Kan glucomannan als hulpmiddel worden gebruikt bij het afvallen?

Dat is ongetwijfeld voor veel mensen de belangrijkste vraag. Het bestuderen van de resultaten van dierenstudies kan interessant zijn, maar wat we echt willen weten is of het gebruik van dit supplement leidt tot aanzienlijk gewichtsverlies.

Gelukkig zijn er verschillende gerandomiseerde controleerde proeven naar glucomannan gedaan. Dergelijke wetenschappelijke experimenten bij mensen worden als de beste onderzoeksmethode gezien.

In een studie uit 2005 werden verschillende glucomannan supplementen getest bij mensen met overgewicht. De proefpersonen kregen willekeurig verschillende doseringen glucomannan of placebo capsules toegediend, terwijl ze op een dieet waren (bron).

Hier de resultaten in een grafiek:

glucomannan afvallen onderzoek

Het gebruik van glucomannan in combinatie met een gebalanceerd dieet, leidde tot significante gewichtsvermindering bij de deelnemers ten opzichte van de groep die de placebo pil slikte. De verschillende glucomannan doseringen leverde echter geen significante verschillen op.

De resultaten van andere onderzoeken laten soortgelijke resultaten zien. Het gebruik van glucomannan bij mensen met overgewicht, kan leiden tot bescheiden gewichtsverlies wanneer het wordt ingenomen vlak voor een maaltijd (bron, bron).

Doordat de voedingsvezels de maag opvullen, wordt een sneller gevoel van volheid bereikt en krijg je minder calorieën binnen. Daarbij moet wel gezegd worden dat glucomannan vooral effectief lijkt te zijn wanneer het wordt gecombineerd met een calorie-restrictief dieet. Het is geen toeval dat dit geldt voor de meeste commerciële afslankmethoden op de markt.

Dokter Oz is er uiterst enthousiast over in deze video:

Toch is naar mijn mening het afslanken met groene thee extract een stuk beter wetenschappelijk onderbouwd. Daarom heb ik ook een capsule hiervan laten maken met een hoge concentratie werkende stof.

Bekijk hier mijn eigen merk Groene Thee Extract met een hoge dosis EGCG

Voordelen van Glucomannan

Behalve (bescheiden) gewichtsverlies heeft glucomannan ook andere wetenschappelijk bewezen gezondheidsvoordelen die interessant zijn.

Wil je een voorbeeld afslank weekmenu incl. recepten en boodschappenlijstje?

Klik hier en ik stuur ze gratis naar je toe.

 #1: Verlaagt cholesterol

Volgens een systematische review van 14 originele studies kan glucomannan (bron):

 • Het totaal cholesterolgehalte verlagen met 19 mg / dL (0,5 mmol / L).
 • Het slechte LDL-cholesterol verlagen met 16 mg / dL (0,4 mmol / L).
 • De triglyceriden waarden verlagen met 11 mg / dL (0,12 mmol / L).
 • De normale nuchtere bloedsuikerspiegel verlagen met 7,4 mg / dl (0,4 mmol / L).

Glucomannan had geen invloed op HDL-cholesterol of bloeddruk.

De belangrijkste wijze waarop glucomannan het bloedcholesterol vermindert, is door de opname van cholesterol in de darm te verminderen.

Volgens deze onderzoeken zou glucomannan (als aanvulling op je dieet) het risico op hart- en vaatziekten en diabetes type 2 mogelijk kunnen verlagen.

#2: Onderdrukt het hongergevoel

In het menselijk lichaam spelen hormonen als ghreline en leptine een belangrijke rol bij vetopslag en vetverbranding. We noemen ghreline ook wel het hongerhormoon omdat het vrij komt wanneer je maag leeg begint te raken. Via de hypothalamus, een onderdeel van de hersenen, komt het hormoon in de bloedbaan terecht en heeft het een honger stimulerend effect.

Thaise onderzoekers hebben ontdekt dat het gebruik van glucomannan voor lagere ghreline waarden zorgt (bron). Het innemen van een glucomannan capsule voor de maaltijd zorgde ervoor dat de hoeveelheid ghreline binnen 2 uur met 30% werd verminderd. Dit had een sterk verminderde eetlust tot gevolg.

Het ghreline-niveau bleek zowel op de korte als lange termijn te zijn verminderd.

#3: Verlaging van de triglyceriden waarden

Triglyceriden zijn vetmoleculen die zich in je bloedbaan bevinden. Nadat je iets gegeten hebt converteert je lichaam de overtollige calorieën die je niet nodig hebt in triglyceriden en slaat ze op om later als energiebron te gebruiken.

Je hebt triglyceriden nodig om je lichaam van energie te voorzien, maar teveel triglyceriden in je bloed kunnen het risico op hart- en vaatziekten verhogen (bron).

 • Alles boven 200 mg / dL (2,26 mmol / L) wordt gezien als teveel triglyceriden in het bloed.

Uit onderzoek is gebleken dat glucomannan effectief kan zijn als hulpmiddel om je triglyceriden waarden te verlagen (bron).

#4: Vermindert constipatie

Constipatie, ook wel obstipatie en verstopping genoemd, is een veel voorkomend probleem bij volwassenen. Meestal wordt constipatie veroorzaakt door het eten van te weinig vezels en het gebrek aan voldoende lichaamsbeweging.

Meerdere studies hebben bewezen dat glucomannan nuttig kan zijn voor het verhelpen van constipatie. Wanneer glucomannan wordt geslikt, dan werkt het poeder als prebiotica (niet-verteerbare voedingstoffen), wat zeer nuttig is voor het bevorderen van gezonde darmbewegingen.

Een dubbelblind onderzoek (studie waarbij noch de deelnemer, noch de onderzoeker op de hoogte is van wie tot de controlegroep behoort) concludeerde dat glucomannan nuttig kan zijn voor obstipatiebehandeling. Volgens de studie is 3 tot 4 gram effectief bij constipatie problemen (bron).

Een studie uit 2008 heeft vastgesteld dat een bescheiden dosis van glucomannan, de darmbewegingen bij volwassenen met verstopping problemen met 30% stimuleert (bron).

#5: Kan helpen voor diabetici

Het gebruik van glucomannan suppletie kan diabetici type 2 patiënten helpen de bloedsuikerspiegel onder controle te krijgen. Glucomannan vertraagt de leging van de maag, wat leidt tot meer geleidelijke suikeropname en een lagere bloedsuikerspiegel na het eten van een maaltijd.

In een studie moesten 72 deelnemers met diabetes type 2 gedurende 65 dagen voeding met glucomannan nuttigen. Na het bekijken van de resultaten werd geconcludeerd dat glucomannan suppletie zeer nuttig is bij het voorkomen en behandelen van hyperglycemie (te hoge bloedsuikerspiegel) (bron). Hyperglycemie komt vaak voor bij diabetici.

Nadelen en bijwerkingen van Glucomannan

Glucomannan poeder wordt over het algemeen als veilig beschouwd voor gezonde volwassenen wanneer het wordt gebruikt als voedingssupplement gedurende maximaal vier maanden.

Het gebruik van glucomannan mag dan veilig zijn, kleine risico’s en bijwerkingen zijn er altijd, dus voorzichtigheid is altijd geboden.

Denk aan ongewenste bijwerkingen als:

 • Diarree
 • Winderigheid
 • Opgeblazen gevoel

Ook voor kinderen is het gebruik van glucomannan niet aan te raden, omdat de vezels soms keel- of darmblokkering kunnen veroorzaken.

Een van de gezondheidsvoordelen van glucomannan is tegelijkertijd ook een van de bijwerkingen. De voedingsvezel verlaagt namelijk de bloedsuikerspiegel. Als je diabetes type 2 hebt en bloedsuikerverlagende medicatie slikt, wees dan extra voorzichtig met glucomannan omdat je bloedsuikerspiegel teveel kan dalen.

 • Raadpleeg altijd eerst een arts om te kijken of de dosis van je diabetes medicatie  moet worden gewijzigd in combinatie met glucomannan.

Als je zwanger bent of borstvoeding geeft, is het sowieso onverstandig om glucomannan te gebruiken, aangezien de invloed van glucomannan onder dergelijke omstandigheden niet onderzocht is.

Ervaringen met Glucomannan

Onderzoek op internet leert dat de persoonlijke ervaringen van gebruikers van glucomannan variëren van slecht tot tevredenheid. Sommige mensen hadden last van vervelende bijwerkingen, zoals winderigheid en diarree en zagen geen enkele verandering op de weegschaal. Deze groep gebruikers was op zijn zachtst gezegd niet bijzonder positief over glucomannan.

Anderen waren juist te spreken over het supplement vanwege een verminderde eetlust, waardoor ze enkele kilo’s in gewicht kwijtraakten.

Glucomannan kopen

Benieuwd of glucomannan jou kan helpen met afvallen?

Het voedingssupplement is te koop bij verschillende drogisterijen (Kruidvat, Holland & Barrett, Trekpleister), maar kan ook eenvoudig worden besteld via het internet.

De prijs van de glucomannan capsules varieert tussen de 10,- en 25,- euro, afhankelijk van het merk dat je koopt.

In de voedingssupplementenlijn van Dieet Pro wordt glucomannan als afslankcapsule verkocht. Ook het belangrijkste ingredient van de bekende Amerikaanse afslankpil Lipozene is glucomannan.

Welke glucomannan raad ik aan en waar bestel je deze?

Glucomannan poeder dat ik zelf gebruik en aanraad is deze van de vitaminstore.

Het voordeel van glucomannan poedervorm is dat je eenvoudig een schepje kunt toevoegen aan een groene smoothie of een eiwitshake.

Glucomannan dosering

Houd rekening met het aanbevolen doseringsadvies van glucomannan. Begin met een zeer kleine dosis per dag en drink voldoende water bij het innemen van de capsule om uitzetting van de capsule in de keel te voorkomen. Geïnteresseerd in het proberen van glucomannan? Geadviseerd wordt om de capsule een halfuur voor de maaltijd in te nemen, met een flink glas water.

Glucomannan pasta

Glucomannan kan tegenwoordig ook worden gegeten als pasta (penne, spaghetti) en noedels. Omdat de plantaardige vezel van de Konjak plant weinig calorieën bevat en een langdurig vol gevoel geeft, is het ideaal om als vervanging te gebruiken voor deegwaren van harde tarwe.

 • Een portie van 100 gram Glucomannan noedels bevat slechts 6 calorieën.
 • De slim pasta / zero pasta variant is ook volledig gemaakt van de glucomannan vezels en levert 12 calorieën per 100 gram.

Waar kun je de glucomannan pasta en noedels kopen? Tegenwoordig zijn de glucomannan producten verkrijgbaar in de meeste drogisterijen en zelfs bij Jumbo supermarkt.

Conclusie

Mensen zijn geïnteresseerd in supplementen als glucomannan en garcinia cambogia omdat het gebruik ervan zou kunnen helpen met afvallen. De wetenschap laat weliswaar zien dat het in beperkte mate kan helpen met gewichtsverlies, maar zoals altijd bestaat er geen magische afslankpil.

Gezonde voeding en regelmatige lichaamsbeweging zijn de belangrijkste ongeschreven regels voor een slank en gezond lichaam.

Als je doel is om met deze capsules snel af te vallen, dan moet ik je teleurstellen. Het supplement kan wat bijdragen aan je gezonde inspanningen om gewicht te verliezen, maar wonderen mogen niet worden verwacht.

Wel kan het poeder van de konjak plant bijdragen aan het verminderen van constipatieproblemen en helpen bij het normaliseren van afwijkende cholesterolwaarden en een te hoge bloedsuikerspiegel.

Glucomannan als afslankcapsule helpt dus niet bijzonder goed, maar het gebruik ervan kan in elk geval ook geen kwaad.

Wil je de vetverbranding verhogen met een supplement?

Ga dan het liefst voor groene thee extract, omdat deze wetenschappelijk gezien het beste is onderbouwd.

Bekijk hier mijn eigen merk Groene Thee Extract met een hoge dosis EGCG

Verbrand snel overtollige kilo’s en buikvet met simpel te maken afslank recepten

Wist je dat uit onderzoek blijkt dat 1 op de 3 juist aankomt van een dieet in plaats van afvalt? (bron)

Om die reden heb ik een effectieve en moderne afslankmethode ontwikkeld die makkelijk vol te houden is en het jojo-effect compleet vermijdt.

Je krijgt daarbij overheerlijke recepten voor snelle vetverbranding met blijvend resultaat.

Je vindt onder andere het volgende in mijn populaire afslank receptenboek:

 • Meer dan 100 overheerlijke recepten die snel en makkelijk klaar te maken zijn (en waar de rest van het gezin ook van meegeniet)
 • Hoe je met mijn lekkere recepten, zoals vlees-, vis-, kip- of vegetarische gerechten, meerdere kilo’s per week verliest
 • 6 verschillende categorieën van recepten, met onder meer kipgerechten, visgerechten, vegetarische gerechten, salades, sauzen, dressings, desserts en meer
 • Tijdbesparende kant-en-klare dag- en weekmenu’s + boodschappenlijstjes

Ontdek hoe je meerdere kilo’s per week verliest met lekkere en simpel te maken afslank recepten:

Afslank Receptenbijbel Risicovrij Uitproberen

Summary
Reviewed Item
Glucomannan
Author Rating
31star1star1stargraygray

1 Reactie op "Wat Is Glucomannan / Konjac en Werkt het bij Afvallen? Ervaringen"

 1. Jeannine

  says:

  Goedendag
  Ik heb het afslankmiddel glucomannan bij juice plus gekocht. (Rib uit mijn lijf)
  Als ik dit gebruik krijg ik accuut diaree.
  Moet ik dan minder innemen of het helemaal weglaten?
  Ik val idd niks af. Maar ben wel 90 euro lichter.

Laat een reactie achter

Verplichte velden zijn gemarkeerd met *