843

Werkt Afvallen met Gobento? Kritische Review + Ervaringen

De afslankmarkt wordt tegenwoordig overspoeld door honderden websites die verschillende stromingen binnen het koolhydraatarm dieet aanbieden.

Waar het ene dieet koolhydraatarm is, is het andere vetarm of juist eiwitrijk.

Er zijn letterlijk zoveel diëten om te volgen dat als je het voornemen hebt om iedere week met een nieuw dieet te beginnen, je daar de komende jaren wel zoet mee bent.

Maar uitzoeken welk dieetsoorten voor jou het beste werken, kan een hele opgave zijn.

In dit artikel ga ik dieper in op Gobento en geef ik mijn eerlijke review en ervaringen met deze site.

Inhoud van dit artikel

Wat is Gobento?

Gobento logo

Gobento is een website en biedt informatie aan over koolhydraatarm en keto eten, waaronder gratis recepten en weekmenu’s (jump start menu).

Op de site wordt koolhydraatarm en keto eten regelmatig met elkaar afgewisseld waardoor het verschil tussen deze twee diëten niet altijd even duidelijk is.

Aangezien Gobento de nadruk legt op het in ketose komen (max. 20-30 gram koolhydraten per dag) van je lichaam, mogen we spreken van een keto dieet.

Het is dus zeker geen gematigd koolhydraatarm dieet. Op de website van Gobento leer je alle do’s and dont’s die gericht zijn op het stimuleren van de vetverbranding met ketose.

Maak jij onnodige fouten die het afvallen vertragen?

Doe deze gratis test en ontdek je “Afslank IQ”.

Gobento 7 dagen jump start menu

Het Gobento 7 dagen jump start menu is bedoeld voor iedereen die wilt beginnen met koolhydraten, keto of terug in ketose wilt komen.

Met dit weekmenu volg je de eerste zeven dagen om in ketose te komen.

Na het jumpstart weekmenu voor beginners zijn er nog verschillende weekmenu’s die kunnen worden gevolgd.

Belangrijk is dat je zoveel mogelijk gevarieerd eet. Mochten er voedingsmiddelen zijn die je niet lust dan mag je een vervanging hiervoor zoeken.

Vergeet daarbij nooit om de voedingswaardes met elkaar te vergelijken. Het Gobento weekmenu zit zo in elkaar dat de macronutriënten op elkaar zijn afgestemd.

De keto griep kan voorkomen bij mensen die met Gobento beginnen. Wat deze keto griep precies inhoudt en of dit gevaarlijk is leer je verderop in dit artikel.

Hoe werkt Gobento?

Gobento jump start reclame over het 7 dagen weekmenu

Met behulp van de weekmenu’s en recepten van Gobento kun je koolhydraatarm eten en in de staat van ketose komen.

Dat betekent, kort gezegd, dat je lichaam vetzuren (ketonen) verbrandt voor energie in plaats van koolhydraten.

Wanneer je een optimaal niveau van ketonen in je bloedbaan hebt, worden je hersenen en de rest van je lichaam gevoed door opgeslagen lichaamsvet.

Maar de enige manier om zeker te weten of je in staat van ketose bent, is door gebruik te maken van ketose sticks en ketose strips.

Er zijn bloed-, adem-, en urine strips verkrijgbaar om te testen of je in de staat van ketose verkeert. Sommige mensen adviseren om te testen via de adem, maar bloedtesten zijn het meest nauwkeurig.

Ketoacidose

Nu is het mogelijk om een gevaarlijk hoge hoeveelheid ketonen in het bloed te krijgen. Dit is een aandoening dat ketoacidose genoemd. Tenzij je diabetes type 1 hebt, hoef je je geen zorgen te maken over ketoacidose.

De hoeveelheid koolhydraten die op een dag worden gegeten is het grootste verschil tussen een koolhydraatarm dieet en een keto dieet. Ook worden er relatief meer eiwitten gegeten op een koolhydraatarm dieet.

Je vraagt je misschien af waarom je moet opletten met de hoeveelheid eiwitten in een keto dieet?

Als je te veel eiwitten eet dan je lichaam nodig heeft, dan heb je kans dat deze aminozuren worden omgezet in glucose via een proces dat gluconeogenese wordt genoemd (bron). Hierdoor kun je uit ketose raken. Iets wat je natuurlijk wilt vermijden als je een keto dieet volgt. Eet daarom nooit meer dan 0,9 gram eiwit per kilogram lichaamsgewicht.

Met een ketogeen dieet ga je zo koolhydraatarm als het maar zijn kan en kom je uit op zo’n 20-30 gram koolhydraten per dag. Koolhydraatarme dieten zijn meestal niet laag genoeg in koolhydraten om je in volledige ketose te brengen.

Of je keto of koolhydraatarm wilt eten hangt af van je doelstellingen. Misschien voel je je beter als je wat meer koolhydraten eet. Of misschien vind je het keto dieet te streng om te volgen. Andere mensen doen het weer beter op weinig koolhydraten.

Ook zijn de bijwerkingen van in ketose komen niet altijd even prettig. Dit wordt de keto-griep genoemd, als gevolg van het drastisch verminderen van de hoeveelheid koolhydraten die je op een dag eet. Deze klachten zijn meestal tijdelijk van aard en zouden binnen een week moeten verdwijnen.

Wil je een voorbeeld afslank weekmenu incl. recepten en boodschappenlijstje?

Klik hier en ik stuur ze direct gratis naar je toe.

Wat is een bento box?

verschillende kleuren bento boxen achter elkaar gezet

Gobento verkoopt ook bentoboxen.

Waarschijnlijk heb je nog nooit van een bento box gehoord. Het is geen term die je vaak hoort vallen. Maar het ontwerp ben je zeker tegengekomen.

De bento box is van origine een Japanse lunchbox. Het belangrijkste verschil met onze Westerse lunchbox of broodtrommel is dat het vol zit met verse en gezonde ingrediënten. Het helpt ook om de portiegrootte te controleren en je de juiste hoeveelheid voedsel en groenten inpakt.

Japanners staan tenslotte bekend om hun vermogen om gebruik te maken van elk klein beetje ruimte. Als je ooit in een Japanse metro bent geweest dan weet je wat ik bedoel…

De lunchboxen zijn geen uitzondering. In de bento box is de maaltijd netjes en goed verpakt, waardoor het gemakkelijk is voor kinderen en volwassenen om te vervoeren.

De bento box van Gobento borduurt hierop verder. Het is een lunchtrommel bedoeld voor keto gerechten en gezonde maaltijden. Door de verschillende compartimenten in de bento box kun je meerdere gerechtjes kwijt.

Werkt afvallen met Gobento?

vrouw staat gehurkt op weegschaal en is gefrustreerd

Er zijn vele studies gedaan naar strikt koolhydraatarm eten en afvallen.

Sommige onderzoekers beweren dat strenge koolhydraatarme/keto diëten niet beter zijn dan vetarme diëten als het gaat om afvallen.

Een Amerikaanse studie uit 2018 levert bewijs dat mensen meer calorieën verbranden op een dieet met weinig koolhydraten dan op een dieet met veel koolhydraten.

Voor deze studie werd maar liefst 12 miljoen dollar uitgetrokken en werden 164 deelnemers onderworpen aan een strikt gecontroleerd regime. De onderzoekers wilden weten of de deelnemers meer calorieën verbranden op een dieet met veel of weinig koolhydraten.

De deelnemers waren al flink afgevallen want ze moesten eerst 12% van hun lichaamsgewicht verliezen in 10 weken tijd. We weten dat de meeste mensen gewicht kunnen verliezen bij elk soort dieet. Het moeilijkste is om het verloren gewicht eraf te houden. De onderzoekers wilden weten of een koolhydraatarm dieet hierbij zou kunnen helpen.

Na 20 weken waren de resultaten opvallend. Hoe minder koolhydraten werden gegeten, des te meer calorieën werden verbrand, en hoe makkelijker het was om op om gezond gewicht te blijven. De deelnemers op het koolhydraatarme dieet verbrandden dagelijks meer dan 200 extra calorieën.

Blijf op gewicht met koolhydraatarm eten

De studie onderschrijft dat niet alle calorieën metabolisch gelijk zijn en dat gewichtsbehoud na afvallen beter werkt met koolhydraatarm eten.

Dus terug naar de hoofdvraag. Werkt afvallen met een streng koolhydraatarm dieet als Gobento? Ja, deze studie bevestigt dat gewichtsverlies met koolhydraatarme en keto diëten effectiever werkt dan met vetarme diëten.

De studie laat zien dat een voedingspatroon met veel koolhydraten (met name geraffineerde koolhydraten en suikers) leidt tot gewichtstoename. Dit komt omdat veel koolhydraten eten de aanmaak van insuline stimuleert, waardoor het lichaam vet vasthoudt en de verbranding van calorieën tegenhoudt.

Als je koolhydraatarm wilt gaan eten dan kan je dit indelen in 3 niveaus:

  1. Normaal koolhydraatarm; geschikt om in een redelijk tempo gewicht te verliezen of om op gewicht te blijven terwijl je gezonder wordt – 100 tot 150 gram koolhydraten / dag
  2. Redelijk streng koolhydraatarm; geschikt om snel kilo’s te verliezen – 50 tot 100 gram koolhydraten / dag
  3. Extreem streng koolhydraatarm; je lichaam raakt in ketose(vetverbranding) waardoor je snel gewicht verliest, niet geschikt voor lange termijn omdat je geen fruit en peulvruchten meer kunt eten – 20 tot 50 gram koolhydraten / dag

Lees voor meer achtergrond informatie mijn artikel over hoeveel koolhydraten je op een dag kunt eten.

Ervaringen met Gobento

Op de website van Gobento staat voldoende informatie om als beginner met een koolhydraatarm dieet of keto dieet te starten.

Ook biedt de website tientallen gratis koolhydraatarme recepten aan voor de lunch, ontbijt en diner. Ook kun je producten zoals een bentobox of lunchtrommel aanschaffen via de webshop.

Op Facebook is Gobento actief met verschillende openbare groepen waar koolhydraatarme en keto recepten met elkaar kunnen worden uitgewisseld.

Conclusie

kip salade in kom

Het is mogelijk om af te vallen op zowel een koolhydraatarm dieet als een keto dieet. Een koolhydraatarm dieet brengt je echter niet automatisch in ketose. De ideeën van Gobento over koolhydraten eten zijn over het algemeen goed.

Ze raden zoete aardappelen en quinoa af, maar deze voedingsmiddelen zijn juist goed om te eten vanwege de vele voedingstoffen en lage glycemische index (GI). Ook bevatten deze voedingsmiddelen relatief weinig zetmeel.

Ook fruit wordt afgeraden en dat is wat overdreven. Fruit is een belangrijk onderdeel van een gezond voedingspatroon. Fruit bevat veel voedingsstoffen en is in verband gebracht met allerlei gezondheidsvoordelen.

Met name fruit en groenten bevatten een lage calorie-dichtheid en een relatief groot volume. Ze zijn rijk aan voedingsvezels die je een voller gevoel geven en zorgen voor een stabiele bloedsuikerspiegel (bron). Er zijn studies waarbij mensen iedere dag 20 porties fruit aten en na enkele weken of maanden niet aankwamen (bron, bron).

Als je diabetes type 2 patiënt bent dan moet je misschien geen bananen eten vanwege de hoge GI-waarde (GI= 51). Maar over het algemeen is het altijd beter om 2 porties fruit per dag te eten, ook als je een koolhydraatarm dieet volgt.

Wil je snel afvallen door minder koolhydraten te eten, maar vind je 50 gram (of minder) koolhydraten per dag eten wel erg weinig? Begin dan met een normaal koolhydraatarm dieet in plaats van een keto dieet.

Het koolhydraatarme dieet geeft je de ruimte om minder strikt te zijn met wat je eet, wat op de lange termijn beter voor je kan werken als het gaat om op gezond gewicht te blijven na te zijn afgevallen.

1 reactie op dit artikel

  • Hallo Oscar is dit dieet voor iedereen geschikt. Ik hou mij er erg goed aan maar val niet veel af.
    Doe ik iets verkeerd?
    gr. Mei

    Mei

Plaats een reactie

Over HappyHealthy

Oscar Helm, MSc Afslankcoach, voedingsdeskundige, psycholoog, dieetpsycholoog, orthomoleculair therapeut en bestsellerauteur

Hoi, ik ben Oscar Helm en in de afgelopen jaren heb ik duizenden mensen geholpen naar een gezonder gewicht en betere gezondheid.

HappyHealthy.nl trekt inmiddels ruim 10.000 bezoekers per dag en met mijn bestseller de Afslank Receptenbijbel laat ik zien dat afvallen zowel eenvoudig als leuk kan zijn!

Wil jij je kennis over afvallen testen? Doe dan deze test en ontdek direct je “Afslank IQ”.

Top artikelen

Koolhydraatarm Dieet: Uitleg, Gratis Schema + Voedingstabel

Wat is het koolhydraatarm dieet precies en wat kan je wel en niet eten. Ontdek hier een voedingstabe...

Intermittent Fasting: Uitleg, 9 Voordelen en 10 Schema’s

Intermittent Fasting / vasten (onderbroken vasten) schrijft voor wanneer en hoe lang je wel en niet ...

12 Tips om Snel Buikvet te Verbranden + 5 Fouten

Hoe kun je snel afvallen rond de buik? Ontdek 12 gouden buikvet verbranden tips en ontwijk 5 ernstig...

23 BewezenTips voor Snel Afvallen (zonder ongefundeerde hypes)

Hoe kan je snel afvallen? Ontdek 23 bewezen tips om snel gewicht te verliezen zonder ongefundeerde c...

HappyHealthy.nl wint prijs ‘Website van het Jaar’ 2020!

HappyHealthy op Facebook!

HappyHealthy Facebook

Oscar’s sapjes