shopify site analytics

Grip Op Koolhydraten: Waardevol Receptenboek of Teleurstellend?

Grip op koolhydraten is een dieetboek dat bedacht is door diëtiste Yvonne Lemmers. En je raadt het waarschijnlijk al, het boek bevat alle informatie over een koolhydraatarm voedingsprogramma.

Er zijn natuurlijk veel diëten op de markt die koolhydraatarm eten aanraden. Maar Yvonne probeert het net weer even in een ander jasje te steken. Op deze manier probeert ze iedereen die haar boek koopt, gewicht te laten verliezen.

Naast haar boek “Grip op Koolhydraten: Opgewicht”, heeft ze ook nog twee aanvullende kookboeken uitgebracht waarin verschillende recepten staan beschreven. Op deze manier heb je alle handvatten om zelf gewicht te kunnen verliezen en weer gezond door het leven te gaan.

Of het receptenboek voor jou waardevol is weet je na het lezen van dit artikel. Daarnaast leer je de volgende punten:

  • Wat het basisboek precies inhoudt
  • Waarom koolhydraatarm eten je gewicht laat verliezen
  • Wat dit dieet anders maakt dan andere koolhydraatarme diëten
  • Wat de voordelen zijn van het boek Grip op Koolhydraten
  • Wat eventuele nadelen van het dieetboek zijn

Wat is Grip op Koolhydraten?

De afvalwereld is inmiddels ontzettend groot geworden. En als je denkt dat het bij het Atkins- of het Cambridge dieet wel ophoudt, dan heb je het mis. Iedere maand komen er weer nieuwe receptenboeken uit om jou van dat overtollige gewicht af te helpen.

Natuurlijk is het ook erg belangrijk om mensen van hun overgewicht af te helpen. Overgewicht verhoogt namelijk de kans op:

  • Diabetes type 2 (bron)
  • Slechte cholesterol waarden (bron)
  • Hart- en vaatziekten (bron)
  • Kanker (bron)
  • De ziekte van Alzheimer (bron)

Maar ik begrijp ook met alle informatie die je nu op het internet vindt, dat je door de bomen het bos niet meer ziet.

Moet je vetvrij, koolhydraatarm of eiwitrijk eten?

En wanneer je eindelijk besloten hebt om voor een kamp te kiezen, dan nog komt er een hele waslijst aan diëten, die je allemaal hetzelfde en toch verschillende dingen vertellen.

Ik kan jou alvast één ding vertellen:

Van bijna alle diëten verlies je gewicht.

De kans dat je minder of gezonder gaat eten is namelijk erg groot wanneer je kiest voor elk denkbare dieet. En natuurlijk bestaat er goed, beter en best, ook in dieetland. Maar in principe kun je met alle diëten je doel behalen.

Diëtiste Yvonne Lemmers, is een voorstander van het koolhydraatarme dieet. Zij is het brein achter de receptenboeken: “Grip op koolhydraten”. Met dit voedingsprogramma worden koolhydraten beperkt.

Koolhydraatrijke producten mogen maar in kleine hoeveelheden geconsumeerd worden. Hierbij moet je denken aan producten zoals:

  • Aardappelen
  • Pasta
  • Rijst
  • Brood

Als je wel koolhydraten wilt eten, dan mag dit maar op bepaalde moment van de dag. Hoe dit precies zit leer je hieronder.

Maak jij onnodige fouten die het afvallen vertragen?

Doe deze test en ontdek je “Afslank IQ”.

Grip op koolhydraten: Basisboek op gewicht

Zoals je inmiddels al wel begrepen hebt, raadt het boek je aan minder koolhydraten te eten (bron). De koolhydraten die je wel eet, zijn daarnaast kwalitatiever. Het boek bestaat uit twee fasen:

  • Fase 1: opgewicht komen
  • Fase 2: opgewicht blijven

Hierbij worden in het boek verschillende richtlijnen, recepten en voorbeeldmenu’s gegeven om op gewicht te komen en te blijven. Het boek draait niet om calorieën tellen, maar om het letten op koolhydraten. Haar methode wordt verder niet wetenschappelijk onderbouwd.

In het receptenboek wordt gewerkt met lijsten die verschillende kleuren bevatten. Zo is er een groene, oranje en rode lijst.

  • De groene lijst geeft producten aan die je onbeperkt mag eten.

  • De oranje lijst bevat producten die slechts af en toe zijn toegestaan.

  • De rode lijst bevat producten die je niet mag eten.

Fase 1

Fase 1 van het dieet is strenger omdat je in eerste instantie op gewicht moet komen. Dit is normaal gesproken moeilijker dan op gewicht te blijven.

Ook de consumptie van koolhydraten is strenger in fase 1. Je mag de koolhydraten enkel op bepaalde momenten van de dag eten. In fase 1 van het dieet, mag je koolhydraten enkel 1 uur per dag nuttigen. De koolhydraten mogen alleen uit de groene en oranje lijst komen.

Je kiest dus één maaltijd uit waarbij je de koolhydraten het liefst wilt eten. Voor de één is dit het ontbijt, voor de ander is dat het avondmaal.

De verhoudingen van de macronutriënten moeten in het uur dat je ervoor kiest om koolhydraten te eten, wel kloppen. Zo zijn de verhoudingen als volgt:

  • 1/4 van de calorieën moeten uit eiwitten komen
  • 1/4 van de calorieën moeten uit groente komen
  • 1/4 van de calorieën moeten uit fruit komen
  • 1/4 van de calorieën mogen uit overige koolhydraten komen

Het is de bedoeling dat je in dit uur alles achter elkaar eet. Oftewel je eet één grote maaltijd, zodat je ook maar één bloedsuiker- en insulinepiek krijgt. De rest van de dag eet je vervolgens alles van de groene lijst of producten die uit eiwitten en vetten bestaan. Idealiter heb je nog 4 eetmomenten op een dag.

Fase 2

In fase 2 worden 5 strategieën uitgelegd. Vervolgens mag je zelf bepalen waar jij je het best in kunt vinden. Je kunt iets minder streng met “het uur” omgaan. Zo mag je twee momenten kiezen waarop je koolhydraten uit de oranje lijst eet. Je kunt voor jezelf een patroon vinden, dat voor jou werkt.

Als je vervolgens weer aankomt, dan kun je teruggaan naar fase 1. Het is de bedoeling dat je nooit meer teruggaat naar je oude eetpatroon. De kans is dan groot dat je weer vervalt in oude gewoonten en het gewicht weer aan zult komen.

Wil je een voorbeeld afslank weekmenu incl. recepten en boodschappenlijstje?

Klik hier en ik stuur ze gratis naar je toe.

Wanneer is het verstandig haar boek aan te schaffen?

Yvonne stelt op de achterkant van haar boek acht verschillende vragen. Wanneer je vier van deze vragen met “ja” beantwoordt, dan is het volgens haar mogelijk dat je overgevoelig bent voor koolhydraten (allergisch). Dan is het koolhydraatbeperkte en eiwitrijke “Grip op koolhydraten” programma zeker een aanrader voor je.

Echter kun je niet echt allergisch zijn voor koolhydraten. Ze gebruikt de term hier dus niet goed. Wat ze waarschijnlijk bedoelt is dat je verslavingsgevoeliger bent voor koolhydraten.

De vragen die worden gesteld zijn:

  • Heb je vaak honger of trek?
  • Kies je bewust voor vetarm en light producten?
  • Kun je moeilijk afvallen of op gewicht blijven?
  • Heb je darmklachten of stoelgang problemen?
  • Wil je meer energie?
  • Heb je een onregelmatige menstruatie of stemmingswisselingen?
  • Heb je last van kwaaltjes en ben je vaak futloos?
  • Heb je overgewicht, een dikke buik of diabetes type 2?

“Overgevoeligheid” voor koolhydraten kan ervoor zorgen dat je meer eet dan normaal. Je ontwikkelt dan een voedselverslaving, ook wel suikerverslaving genoemd. Om van die verslaving af te komen, een mooi figuur te krijgen en je tegelijkertijd weer optimaal te voelen is het Grip op koolhydraten programma ontwikkelt.

Een te hoog insulinegehalte, die ontstaat wanneer je gedurende de dag veel koolhydraten en suikers eet, is de oorzaak van honger, overeten en overtollig vet. Beperking van deze koolhydraten kan dit allemaal voorkomen.

Het stellen van dit soort vragen is een goede graadmeter om te bepalen of je veel ongezonde koolhydraten eet. 

Grip op koolhydraten: Kookboek 1 en 2

Naast het basisboek om je te helpen gewicht te verliezen, heeft ze ook nog twee kookboeken uitgebracht. Deze dienen ter aanvulling op het eerste boek.

In beide boeken staan 24 dagmenu’s en meer dan 120 koolhydraatarme recepten. Daarnaast worden de verkorte richtlijnen van het programma in deze boeken beschreven.

In principe is het natuurlijk erg handig om een boek met recepten te krijgen, maar toch raad ik je aan het eerste boek ook te bestellen. Hierin leert ze je namelijk waarom de meeste koolhydraten ongezond zijn en wat een product wel of niet gezond maakt.

Ken je de uitspraak:

“Geef een man een vis en hij heeft eten voor een dag. Leer een man vissen en hij heeft eten voor de rest van zijn leven.”

Deze uitspraak is ook van toepassing op diëten. Je kunt beter leren wat wel en niet gezond is en waarom dat zo is, dan dat je alleen gezonde maaltijden voorgeschoteld krijgt.

De voordelen van het Grip op Koolhydraten boek

Het koolhydraatarme dieet kent veel voordelen. En het boek Grip op Koolhydraten wijkt daar gelukkig niet vanaf.  Het grootste voordeel is toch wel dat het dieet geen crashdieet is aangezien je geen calorieën hoeft te tellen en onbeperkt uit de groene lijst mag eten. Dit in tegenstelling tot bijvoorbeeld het Atkins-, Cambridge en het Modifast dieet.

Ook maakt het dieet geen gebruik van vervangende eiwitshakes voor bepaalde maaltijden. Iets wat veel andere koolhydraatarme diëten wel doen. Deze eiwitshakes zijn op lange termijn ongezond en vergroten de kans op het jojo-effect. Wil je weten waarom afvallen met shakes nog meer ongezond is? Lees dan het onderstaande artikel eens door:

7 Redenen Waarom Ik Afvallen met Shakes / Maaltijdvervangers Afraad

Tot dusver ziet het dieet erg goed uit. Wat zijn andere voordelen van het koolhydraatarme dieet.

Voordeel #1: het helpt je gewicht verliezen

Zodra mensen gewicht aankomen, is het de grootste noodzaak om dat er weer af te krijgen. En het liefst zo snel mogelijk. Vervolgens zijn er natuurlijk meerdere wegen die naar Rome leiden. Maar de beste en snelste weg is over het algemeen dan wel het koolhydraatarme dieet.

Het gewichtsverlies door het volgen van een koolhydraatarm dieet ontstaat door middel van verschillende punten.

  1. De aanmaak van insuline daalt waardoor er minder vet wordt opgeslagen. Zodra je koolhydraten eet, is de aanmaak van het hormoon insuline het sterkst in vergelijking met eiwitten en vetten. Insuline zorgt ervoor dat voedingsstoffen opgeslagen worden en datzelfde geldt voor vet. Wanneer je koolhydraatarm eet, zal de aanmaak van insuline minder zijn en zal er dus minder vet opgeslagen worden (bron).
  2. Door het eten van meer eiwitten raak je meer verzadigd (bron). Eiwitten hebben het grootste effect op je verzadigingsgevoel in vergelijking met koolhydraten en vetten. Dat komt doordat eiwitten het moeilijkst verteerd worden en dus het langst in je maag-darmkanaal blijven.
  3. Een lager hongergevoel zorgt er op zichzelf weer voor dat je minder calorieën eet (bron).

Zo is er een groot onderzoek geweest waarbij vrouwen een dieet kregen voorgeschoteld dat voor 30% uit eiwitten bestond (meer dan gemiddeld). Dit zorgde ervoor dat ze 441 calorieën minder calorieën per dag aten en daardoor 5,5 kilogram gewicht verloren in 12 weken tijd (bron).

Voordeel #2: je hebt een stabiele bloedsuikerspiegel

Nadat we suikers of koolhydraten hebben gegeten, worden deze verwerkt en vervolgens opgenomen in het bloed.

Om deze suikers vervolgens te kunnen vervoeren naar de lichaamscellen, is er insuline nodig. Insuline is een hormoon dat de poorten van de lichaamscellen als het ware opent waardoor suikers zich kunnen verplaatsen. In de lichaamscellen worden deze suikers vervolgens gebruikt als energiebron.

Hoe meer glucose er in het bloed zit, des te meer insuline er nodig is om de suikers te kunnen verplaatsen. Wanneer je bloedsuikerspiegel een snelle en hoge piek krijgt door snelle koolhydraten, wordt er door ons lichaam heel snel heel veel insuline afgegeven zodat er geen suikers in de bloedbaan achterblijven (bron).

Over het algemeen wordt er TEveel insuline afgegeven waardoor na enige tijd een bloedsuikerdip ontstaat.

Idealiter eet je dus producten die voor een minder hoge bloedsuikerpiek zorgen. Dit zijn met name vet- eiwitrijke producten.

Voordeel #3: Je hebt minder last van insulinedipjes

Hierboven is dit voordeel al even kort benoemd. Eigenlijk is het een gevolg op het voorgaande voordeel.

Zowel eiwitten als vetten zorgen voor minder hoge suiker- en insulinepieken. Door een langzamere stijging van je bloedsuikerspiegel, kan de energie ook geleidelijker gebruikt worden. Hierdoor is de kans op vetopslag kleiner.

Maar niet alleen is de kans op vetopslag kleiner. Veel mensen ervaren gedurende de dag vaak momenten waarop ze “inkakken” en last van eetbuien krijgen.

Dat heeft alles te maken met die zogenaamde bloedsuikerdipjes. Deze ontstaan eigenlijk alleen na het eten van een koolhydraatrijke maaltijd. Je lichaam raakt in paniek door de snelle stijging van je bloedsuiker. Er wordt vervolgens veel insuline aan het bloed afgegeven waardoor je bloedsuiker ook snel weer daalt.

Een te lage bloedsuiker resulteert in:

  • Moeheid
  • Honger
  • Opgejaagd gevoel

Dit voorkom je door minder snelle koolhydraten te eten of de hoeveelheid koolhydraten te verlagen.

Wil je meer weten over het verschil tussen snelle en langzame koolhydraten? Lees dan het onderstaande artikel eens door:

Snelle vs. Langzame Koolhydraten: Wat Is het Verschil + Beste Soorten

Voordeel #4: het vermindert de kans op vele verouderingsziekten

Dit is misschien wel één van de balngrijkste voordelen van dit artikel. Het beperken van je koolhydraten kan er namelijk voor zorgen dat je veel verouderingsziekten voorkomt.

Ons lichaam kan niet zo goed omgaan met teveel suiker. Ten eerste worden we er dik van. Maar dat is niet het ergst. Een koolhydraatarm dieet verkleint de kans op de volgende aandoeningen:

  • Diabetes type 2 (bron)
  • Een te hoog cholesterol (bron)
  • een te hoge bloeddruk (bron)
  • Slechte darmflora (bron)
  • Het controleren van de bloedsuiker bij diabetespatiënten (bron)
  • Hart- en vaatziekten (bron)
  • De ziekte van alzheimer (bron)

Alle bovenstaande ziekten ontstaan door een toename van ontstekingsprocessen in het lichaam, een verslechtering van je cholesterolwaarden en/of een verlaging van je insulinegevoeligheid.

Door het eten van teveel en met name de verkeerde koolhydraten ontstaan alle bovenstaande problemen. Je lever kan het eten van teveel suikers niet goed verwerken (met name fructose dat in veel bewerkte producten zit) waardoor je lever deze in het verkeerde cholesterol (LDL cholesterol) omzet. Hierdoor ontstaan allerlei ontstekingsprocessen en een verslechtering van je cholesterolwaarden. Daarnaast wordt je lichaam insuline-ongevoeliger wanneer het continu gebombardeerd wordt met suikers. Hierdoor is steeds meer insuline nodig om de suikers te kunnen verwerken.

Het is allemaal een redelijk gecompliceerd verhaal, maar het eten van teveel (toegevoegde) suikers en koolhydraten brengt op de lange termijn veel nadelen met zich mee.

Nadelen van het Grip op Koolhydraten boek

Het koolhydraatarme dieet kent veel voordelen met betrekking tot gewichtsverlies en het verkleinen van ziekten op de lange termijn. Elke vorm van diëten kent nadelen, de één meer dan de ander. Koolhydraatarme diëten kunnen met name in het begin even zwaar zijn, maar al snel zul je er aan wennen.

Nadeel #1: De eerste weken zijn lastig vol te houden

  • De gemiddelde man eet dagelijks 280 gram koolhydraten.
  • De gemiddelde vrouw eet 225 gram koolhydraten.

Dat zijn erg veel koolhydraten…

Bij het koolhydraatarme dieet volgens het Grip op Koolhydraten boek, waar je één maaltijd met koolhydraten eet, eet je gemiddeld rond de 50 gram koolhydraten per dag. Dit is voor de gemiddelde Nederlander dus erg weinig koolhydraten.

Nu moet ik eerlijk zeggen dat dit meer zegt over het dieet van de gemiddelde Nederlander, dan over de hoeveelheid koolhydraten van dit dieet.

Maar wat je misschien wel kunt inschatten is dat het eerst even wennen is om zo weinig koolhydraten te eten. En datzelfde geldt voor je lichaam. Je lichaam moet het namelijk opeens met minder suiker doen, terwijl suiker de makkelijkste energiebron voor je lichaam is.

Indien je lichaam maar weinig koolhydraten binnenkrijgt dan zal je lichaam zijn energie uit andere bronnen moeten halen. Over het algemeen schakelt het dan over naar vetverbranding. Hierdoor kun je je de eerste weken zwak voelen. Soms voelt het zelfs alsof je een griepje hebt opgelopen. Zodra je lichaam over is gegaan op vetverbranding, zal het minder moeite kosten.

Nadeel #2: Het boek heeft een rommelige lay-out

Dit is wat meerdere malen op het internet benoemd wordt (bron, bron)

Het boek is rommelig en onsamenhangend. Er staan veel persoonlijke teksten in. Dit maakt het boek minder geloofwaardig.

Er worden in het boek veel uitroeptekens gebruikt. Het boek is moeilijk leesbaar omdat er van de hak op de tak wordt gesprongen. Er zit volgens lezers weinig opbouw in en er is geen hoofdstuk indeling.

Voor mensen die weinig van voeding afweten, maakt dit het moeilijker de informatie te begrijpen.

Yvonne Lemmer heeft het boek zelf uitgegeven. Dit is waarschijnlijk de reden waarom het boek minder leesbaar is. Je moet veel heen en weer bladeren om informatie opnieuw lezen.

Er worden veel statements gemaakt die in het boek niet goed toegelicht worden. Hierdoor is het moeilijk de informatie te begrijpen en zelf te begrijpen wat gezond en ongezond is. Daarnaast is het boek niet wetenschappelijk onderbouwd, wat de informatie minder betrouwbaar maakt.

Ervaringen van klanten

Voordelen volgens klanten
  • Het is geen dieet, maar een levensstijlverandering.
  • Je verliest gewicht.
  • Geen last meer van eetbuien en een hongergevoel.
  • Je hebt meer energie.
  • Je kunt één maaltijd kiezen, waarbij je normaal kunt eten. Dat is volgens veel mensen handig als je bijvoorbeeld uiteten gaat of een feestje hebt.

Nadelen volgens klanten
  • Recepten in het boek: “Opgewicht”, zijn beperkt.
  • Het is duur om drie boeken aan te schaffen.
  • Het boek is rommelig van opzet.
  • Er is geen wetenschappelijke onderbouwing.

Verbrand snel overtollige kilo’s en buikvet met simpel te maken afslank recepten

Wist je dat uit onderzoek blijkt dat 1 op de 3 juist aankomt van een dieet in plaats van afvalt? (bron)

Om die reden heb ik een effectieve en moderne afslankmethode ontwikkeld die makkelijk vol te houden is en het jojo-effect compleet vermijdt.

Je krijgt daarbij overheerlijke recepten voor snelle vetverbranding met blijvend resultaat.

Je vindt onder andere het volgende in mijn populaire afslank receptenboek:

  • Meer dan 100 overheerlijke recepten die snel en makkelijk klaar te maken zijn (en waar de rest van het gezin ook van meegeniet)
  • Hoe je met mijn lekkere recepten, zoals vlees-, vis-, kip- of vegetarische gerechten, meerdere kilo’s per week verliest
  • 6 verschillende categorieën van recepten, met onder meer kipgerechten, visgerechten, vegetarische gerechten, salades, sauzen, dressings, desserts en meer
  • Tijdbesparende kant-en-klare dag- en weekmenu’s + boodschappenlijstjes

Ontdek hoe je meerdere kilo’s per week verliest met lekkere en simpel te maken afslank recepten:

Afslank Receptenbijbel Risicovrij Uitproberen

Oscar Helm

MSc Oscar Helm is afslankcoach, voedingsdeskundige, dieetpsycholoog, orthomoleculair therapeut en bestseller-auteur. Met HappyHealthy.nl heeft hij het doel om mensen te informeren en te inspireren om de meest optimale en gezonde leefstijlkeuzes te maken op basis van wetenschappelijk onderbouwde adviezen.

2 Reacties op "Grip Op Koolhydraten: Waardevol Receptenboek of Teleurstellend?"

  1. JG BAAS

    says:

    Ik zou graag willen beginnen met het intermittent fasten , maar slik medicijnen voor mijn schildklier, thyrax, kan ik deze vorm van eten wel doen?

  2. Caroline

    says:

    Hi Oscar,
    Even een paar puntjes:
    - Er zijn inmiddels 4 boeken verschenen, geen 3: Opgewicht, kookboek 1, kookboek 2 en Grip op koolhydraten. Binnenkort verschijnt er een 5e boek. Je hoeft ze niet allemaal aan te schaffen, want in boek 4, Grip op koolhydraten, staat de methode uitgebreid en overzichtelijk beschreven, mét voorbeeldmenu's.
    - Idealiter eet je drie maaltijden per dag, en als je trek krijgt kun je een klein, koolhydraatbeperkt, tussendoortje nemen, maar zo min mogelijk.
    - Je reviewt het boek "Grip op koolhydraten", maar de kritiek dat je veel heen en weer moet bladeren (rommelige lay out) gaat over het boek "Opgewicht".
    - De wetenschappelijke onderbouwing is er wel. In "Opgewicht" staat een vrij uitgebreide literatuurlijst. Beetje storend aan dit puntje van commentaar vind ik wel dat je stelt dat er geen wetenschappelijke onderbouwing is terwijl je zelf steeds die wetenschappelijke onderbouwing geeft van koolhydraatbeperkt eten. Jullie eetmanieren verschillen in de basis niet zoveel van elkaar: beide koolhydraatbeperkt en compleet met een verschil in welke voedingsmiddelen je op welk moment eet. In de basis is de wetenschappelijke onderbouwing voor beide gelijk.
    - Over stijl valt een hoop te zeggen maar niet te twisten. Jij "valt" over de vele uitroeptekens in "Opgewicht", ik ben dan weer niet zo dol op de vele Hoofdletters die jij Te Pas en Te Onpas in je Titels Gebruikt. En ook niet op fouten met de d's en de t's in werkwoorden, maar een kniesoor die daarop let.
    - De vraag die je in de titel opwerpt: "Grip Op Koolhydraten: Waardevol Receptenboek of Teleurstellend?" wordt niet beantwoord. Eigenlijk blijf je nogal op de vlakte. Je zegt iets over de methode, je geeft vooral commentaar op een ander boek en na het lezen van deze blog weet de lezer nog steeds niet of hij het boek "Grip op koolhydraten" nou wel of niet moet kopen en waarom/waarom niet. Geen woord over de recepten.
    - De schrijfster heet Yvonne Lemmers. Met een s op het eind.

Laat een reactie achter

Verplichte velden zijn gemarkeerd met *