1019

Intermittent fasting kan de levensverwachting van hartpatiënten verlengen

Intermittent fasting (periodiek vasten) is één van de meest populaire manieren om gewicht te verliezen en je gezondheid te verbeteren.

Volgens nieuw onderzoek verhoogt intermittent fasting de overlevingskans van hartpatiënten.

Lees verder om te weten hoe intermittent fasting onze hartfunctie verbetert en andere gezondheidsvoordelen oplevert.

Voor mensen die willen afvallen zijn er meer dan genoeg diëten op de markt waaruit ze kunnen kiezen. Maar steeds vaker kiezen mensen voor intermittent fasting als een nieuwe levensstijl.

Onderzoekers hebben ontdekt dat het overslaan van eten en calorierijke dranken gedurende een bepaalde periode kan leiden tot een langere levensverwachting van hartpatiënten.

Dat is althans de conclusie van een nieuw onderzoek waarbij meer dan 2000 patiënten werden onderzocht die een hartkatheterisatie tussen 2013 en 2015 ondergingen (bron).

Hartkatheterisatie is een procedure waarbij een katheter – een buisje – in een slagader of ader in de lies, nek of arm wordt ingebracht door medisch personeel.

Het buisje wordt vervolgens door de bloedvaten naar het hart geleid, waarna artsen diagnostische tests kunnen uitvoeren of behandeling voor hartaandoeningen kunnen bieden.

Onderzoekers vonden dat patiënten die regelmatig aan periodiek vasten deden, een hogere kans op overleven hadden dan degenen die dat niet deden.

Intermittent fasting was een sterke voorspeller van overleving en een lager risico op hartfalen, zelfs nadat andere factoren zoals levensstijl, medicatie en andere gezondheidsproblemen waren weggelaten. Ze merkten ook op dat periodiek vasten het aantal rode bloedcellen van een persoon beïnvloedt, evenals de niveaus van hemoglobine en het menselijk groeihormoon.

Het is gebleken dat het ongeveer 12 uur duurt voordat intermittent fasting bepaalde mechanismen in het lichaam in gang zet. Door minimaal één keer in de maand 24 uur te vasten, train je het lichaam om die mechanismen te activeren.

Volgens de onderzoekers heeft vasten invloed op iemands hemoglobinegehalte, natriumgehalte, groeihormonen en het aantal rode bloedcellen in het lichaam.

Het kan ook helpen bij het lichaam in staat van ketose brengen (ketose is een toestand waarin vet de meeste brandstof voor het lichaam levert) en de autofagie (proces om de cellulaire kwaliteit te verbeteren) van ons lichaam, die beide het risico op hartfalen en hart- en vaatziekten verminderen.

De bevindingen werden afgelopen week gepresenteerd op de jaarlijkse bijeenkomst van de American Heart Association in Philadelphia. Hoofdonderzoeker Benjamin Horne sprak het publiek toe en legde uit:

Het is een voorbeeld van hoe we ontdekken dat intermittent fasting kan leiden tot betere gezondheidsresultaten en een langer leven.

De onderzoekers wijzen erop dat intermittent fasting niet moet worden gedaan door zwangere vrouwen en vrouwen die borstvoeding geven. Ook moeten kinderen en ouderen intermittent fasting vermijden. Mensen die medicijnen gebruiken voor diabetes, bloeddruk of hartaandoeningen en aan vasten willen doen, moeten dit eerst bespreken met hun arts.

Voor toekomstige studies is het onderzoeksteam van plan om te kijken naar de lichamelijke effecten van intermittent fasting op verhoogde cholesterolspiegels en de psychologische effecten op eetlust.

Uit de bevindingen van eerdere studies blijkt al dat intermittent fasting een gunstige invloed heeft op een hoge bloeddruk, een verhoogde LDL-cholesterol, verhoogde triglyceriden, verhoogde inflammatie en verhoogde bloedsuikerspiegel (bronbronbronbron).

Wil je meer weten over intermittent fasting of het ketogeen dieet? Dan raad ik je van harte aan om onderstaande artikelen te lezen:

Hoe nuttig was dit artikel voor jou?

Klik op een ster voor een beoordeling!

Omdat je dit artikel nuttig vond...

Volg ons op social media!

Jammer dat je dit artikel niet (zo) nuttig vindt.

Graag horen we hoe we dit artikel kunnen verbeteren!

1 reactie op dit artikel

  • Wat mag je drinken als ji 24u niets eet maar wat met noodzakelijke medicatie

    Trudy

Plaats een reactie

Over HappyHealthy

Oscar Helm, MSc Afslankcoach, voedingsdeskundige, psycholoog, dieetpsycholoog, orthomoleculair therapeut en bestsellerauteur

Hoi, ik ben Oscar Helm en in de afgelopen jaren heb ik duizenden mensen geholpen naar een gezonder gewicht en betere gezondheid.

HappyHealthy.nl trekt inmiddels ruim 10.000 bezoekers per dag en met mijn bestseller de Afslank Receptenbijbel laat ik zien dat afvallen zowel eenvoudig als leuk kan zijn!

Wil jij je kennis over afvallen testen? Doe dan deze test en ontdek direct je “Afslank IQ”.

Top artikelen

Wat je mag eten bij een koolhydraatarm dieet + De Voordelen & een Schema

Wat is het koolhydraatarm dieet precies en wat kan je wel en niet eten. Ontdek hier een voedingstabe...

Intermittent Fasting: Uitleg, 9 Voordelen en 10 Schema’s

Intermittent Fasting / vasten (onderbroken vasten) schrijft voor wanneer en hoe lang je wel en niet ...

12 Tips om Snel Buikvet te Verbranden + 5 Fouten

Hoe kun je snel afvallen rond de buik? Ontdek 12 gouden buikvet verbranden tips en ontwijk 5 ernstig...

23 Bewezen Tips voor Snel Afvallen (zonder ongefundeerde hypes)

Hoe kan je snel afvallen? Ontdek 23 bewezen tips om snel gewicht te verliezen zonder ongefundeerde c...

Oscar’s sapjes

Array ( [0] => Male )