876

Ketogeen dieet superieur tegen overgewicht in Nederlandse studie

Nederlandse diëtisten hebben onderzoek gedaan naar welk type dieet het beste is voor patiënten met diabetes type 2 en overgewicht/obesitas.

Er kwamen een aantal opmerkelijke resultaten uit het onderzoek naar voren.

De onlangs gepubliceerde resultaten van het onderzoek werpen een nieuw licht op het effect van het keto dieet op diabetesbehandeling.

Meer dan 1 miljoen Nederlanders heeft diabetes type 2 (suikerziekte) en elke week komen er zo’n 1200 nieuwe diabetici bij (bron). Van deze groep is 80% te zwaar of zwaarlijvig.

Het aanpassen van het voedingspatroon kan helpen de ziekte in remissie te brengen (bron). Zolang je overgewicht hebt wordt het moeilijk om diabetes type 2 onder controle te krijgen.

Gewichtsverlies door gezonde voeding is belangrijk bij het beheersen van diabetes. Om de insulinegevoeligheid te verbeteren is het bereiken van een gezond gewicht van cruciaal belang. Om die reden worden koolhydraatarme diëten steeds populairder.

In een recentelijk gepubliceerde Nederlandse studie werden de bestaande gegevens verzameld van 344 patiënten uit 16 verschillende diëtistenpraktijken die gedurende 1 jaar op dieet waren gezet (bron).

In het onderzoek werden drie diëten met elkaar vergeleken:

Na 12 maanden waren 227 patiënten (66%) nog in behandeling. Uitvalpercentages waren lager in de keto dieetgroep (31%) en de gematigde koolhydraatarme dieetgroep (30%) dan in de energiebeperkte dieetgroep (42%).

Na 1 jaar waren de resultaten opmerkelijk. Het keto dieet zorgde bij de patiënten voor meer gewichtsverlies en minder diabetesmedicatie dan bij de andere twee diëten.

* Het 6×6 dieet is het keto dieet
** Het verschil in gewichtsverlies tussen het 6×6 dieet en het koolhydraatarme dieet en tussen het 6×6-dieet (keto) was statistisch significant na 3, 6 en 12 maanden

Het gebruik van insuline kon worden verminderd of stopte zelfs, omdat de weinige koolhydraten die men wel binnenkreeg werden gebruikt door de hersenen en rode bloedcellen (erytrocyten). Bij de patiënten op het keto dieet was gemiddeld sprake van 8,7% gewichtsverlies na 1 jaar.

Bij het koolhydraatarme dieet was dit 6,4% en bij het energiebeperkte dieet 5,8%. Ook de hbA1c waarden waren bij het keto dieet het meest verbeterd. Na een jaar was de HbA1c waarde 35% gedaald tot onder de 43 mmol/mol. Bij het koolhydraatarm dieet was dit 21% en bij het energiebeperkte dieet 9%.

De enige zwakte in het onderzoek is dat niet systematisch de energie-inname en het energieverbruik van de patiënten werd gemeten. We weten dus niet of de keto groep uiteindelijk ook minder calorieën nam. Er was immers geen beperking in calorie- en vetinname.

De bevindingen van dit onderzoek laten zien dat een zeer koolhydraatarm keto dieet met veel eiwitten en onbeperkte hoeveelheid vetten, meer gewichtsverlies veroorzaakt, de hbA1c waarde verbetert en voor minder diabetesmedicatie zorgt dan bij een minder koolhydraatarm dieet of energiebeperkt dieet.

De onderzoekers pleiten wel voor de juiste begeleiding van een diëtist. Wanneer niet goed uitgevoerd kan het keto dieet met zeer weinig koolhydraten leiden tot tekortkomingen in micro-nutriënten en vezels.

Zoek je meer informatie over het keto dieet? In deze blog staan alle onderzoeken die gedaan zijn naar het keto dieet op een rij.

keto dieet

keto dieet

Hoe nuttig was dit artikel voor jou?

Klik op een ster voor een beoordeling!

Omdat je dit artikel nuttig vond...

Volg ons op social media!

Jammer dat je dit artikel niet (zo) nuttig vindt.

Graag horen we hoe we dit artikel kunnen verbeteren!

Plaats een reactie

Over HappyHealthy

Oscar Helm, MSc Afslankcoach, voedingsdeskundige, psycholoog, dieetpsycholoog, orthomoleculair therapeut en bestsellerauteur

Hoi, ik ben Oscar Helm en in de afgelopen jaren heb ik duizenden mensen geholpen naar een gezonder gewicht en betere gezondheid.

HappyHealthy.nl trekt inmiddels ruim 10.000 bezoekers per dag en met mijn bestseller de Afslank Receptenbijbel laat ik zien dat afvallen zowel eenvoudig als leuk kan zijn!

Wil jij je kennis over afvallen testen? Doe dan deze test en ontdek direct je “Afslank IQ”.

Top artikelen

Koolhydraatarm Dieet: Uitleg, Gratis Schema + Voedingstabel

Wat is het koolhydraatarm dieet precies en wat kan je wel en niet eten. Ontdek hier een voedingstabe...

Intermittent Fasting: Uitleg, 9 Voordelen en 10 Schema’s

Intermittent Fasting / vasten (onderbroken vasten) schrijft voor wanneer en hoe lang je wel en niet ...

12 Tips om Snel Buikvet te Verbranden + 5 Fouten

Hoe kun je snel afvallen rond de buik? Ontdek 12 gouden buikvet verbranden tips en ontwijk 5 ernstig...

23 Bewezen Tips voor Snel Afvallen (zonder ongefundeerde hypes)

Hoe kan je snel afvallen? Ontdek 23 bewezen tips om snel gewicht te verliezen zonder ongefundeerde c...

HappyHealthy.nl wint prijs ‘Website van het Jaar’ 2020!

Doe de “Afslank IQ” test

HappyHealthy op Facebook!

HappyHealthy Facebook

Oscar’s sapjes

Array ( [A1 - Dopamine] => 91 [A2 - Acetylcholine] => 92 [A3 - GABA] => 93 [A4 - Serotonine] => 94 [B1 - Dopamine] => 96 [B2 - Acetylcholine] => 97 [B3 - GABA] => 98 [B4 - Serotonine] => 99 [Deel A] => 90 [Deel B] => 95 [Fysiek] => 101 [Geheugen en aandacht] => 100 [Karakter] => 103 [Persoonlijkheid] => 102 )