859

Wat is Kilokick en Hoe Werkt Het? + Het Kilokick Recept

Goede kans dat je nog nooit van kilokick gehoord hebt. Het is een populair dieetrecept in Duitsland. Het is een interessante manier om het gewichtsplateau te doorbreken.

In dit artikel ga je ontdekken wat de filosofie achter kilokick is en hoe je het recept kunt bereiden.

Inhoud van dit artikel

Wat is een gewichtsplateau?

Iedereen die een dieet volgt krijgt er vroeg of laat mee te maken: het beruchte gewichtsplateau. Je bent goed bezig met het lijnen; de kilo’s vliegen er vanaf en opeens lijkt de wijzer van de weegschaal vastgeroest te zitten. Wat je ook probeert, het lukt maar niet om af te vallen. En dat weken of zelfs maanden achter elkaar.

Een gewichtsplateau is niet raar of ongezond of zo. Het is het lichaam wat zich heeft aangepast op de verlaagde calorie inname waardoor er een nieuw evenwicht tussen calorie inname en calorie verbranding ontstaat. Door het lijnen heeft het lichaam zich aangepast en gaat het zuiniger (efficiënter) met de calorieën om die het nog binnen krijgt.

Je valt af door een calorietekort. Zodra je lichaam op een punt komt dat het net zoveel calorieën verbrand als dat het binnen krijgt ontstaat er een evenwicht en blijft je gewicht stabiel.

Het gevaar van een gewichtsplateau zit hem vooral in het feit dat dit demotiverend zal zijn. Stel je voor dat je braaf nee zegt tegen zoete traktaties, een salade zit te eten terwijl je collega’s aan een broodje kroket zitten en je het ontbijt dagelijks overslaat; dan wordt het natuurlijk frustrerend als je niet (meer) afvalt.

Je zal makkelijk in de valkuil kunnen vallen waarbij je jezelf aanpraat dat het lijnen toch geen zin meer heeft waarna je in je oude eetgewoonten zal vervallen. De oude eetgewoonten die je in eerste instantie brachten tot overgewicht.

Het is tijdens een dieet overigens normaal dat je gewicht een paar kilo kan fluctueren, naar gelang je meer over minder vocht vasthoudt door het eten van meer of minder koolhydraten en natrium. Schommelingen in je gewicht zijn dan ook geen reden tot zorgen. Als je je dagelijks weegt kijk dan naar de lange termijn trend; indien deze neergaand is dan ben je goed bezig.

Indien je tijdens het lijnen ook bent gaan sporten dan kan de weegschaal ook ‘rare’ dingen gaan doen. Hierdoor kan je misschien gaan denken dat je op een gewichtsplateau bent aanbeland, terwijl dit niet zo hoeft te zijn.
Dit kan te verklaren zijn door een toename in spiermassa door het trainen. Realiseer je dat je spiermassa meer weegt dan vetmassa. Zo kan het zijn dat je riem wel een paar gaatjes strakker kan, terwijl je hetzelfde blijft wegen.

Wat heeft kilokick met het gewichtsplateau te maken?

Kilokick is bedacht om het gewichtsplateau te doorbreken. Kilokick is geen dieet wat je volgt maar een recept wat je gebruikt binnen een dieet (binnen het koolhydraatarme dieet bijvoorbeeld) op het moment dat je merkt dat je op een gewichtsplateau bent aanbeland.

Het heeft overigens geen nut om het kilokick recept te gaan bereiden als je niet al in een dieet zit (waarbij je bent blijven hangen op een plateau).

Hoe werkt kilokick?

De illusie die met de naam kilokick wordt gewekt is dat je er een kilo van je gewicht mee kunt ‘afschoppen’. Dat is helaas niet helemaal waar maar volgens mensen, op de forums die ik er over gelezen heb, geeft de weegschaal de volgende ochtend tussen de 2 en 8 ons minder aan. En nee, dat is niet omdat het kilokick recept zorgt voor diarree of zoiets. Het is het gevolg van het opschudden van je metabolisme.

Het kilokick recept bestaat uit veel eiwitten (uit kwark en eieren). Met deze eiwitrijke maaltijd schud je de stofwisseling even door elkaar en dwing je het vet te gaan verbranden.

Je lichaam heeft, in tegenstelling tot koolhydraten en vetten, weinig mogelijkheden om een overschot aan eiwitten op te gaan slaan is de filosofie achter kilokick. Het overschot aan eiwitten zal het lichaam zoveel mogelijk willen verbranden (omzetten in warmte). Om 100 calorieën aan eiwitten te verbranden heeft het lichaam 24 calorieën meer nodig dan voor dezelfde hoeveelheid koolhydraten. Door dit overschot aan eiwitten zal de stofwisseling wakker worden geschud, waarmee het gewichtsplateau kan worden doorbroken.

Een voordeel van dit eiwitrijke recept is dat je er lang een verzadigd gevoel van zult hebben. Dit komt eiwitten moeilijk te verteren zijn en daardoor langer in de maag blijven zitten. Dit betekend dat je niet de neiging zult hebben om later op de avond nog een snack te gaan nemen.

Na het eten van het kilokick recept is het overigens absoluut niet de bedoeling is dat je nog een snack of tussendoortje eet. Het is de bedoeling dat je lichaam hard gaat werken om de eiwitten af te breken en te verbranden en geen toegang heeft tot een makkelijkere bron van energie (koolhydraten/suikers).

Het kilokick recept is bedoeld als vervanging van het avondeten waarbij je tot de volgende ochtend niets meer eet. Omdat je lichaam geen energie uit koolhydraten kan halen (de voorkeursbrandstof van het lichaam) zal het overschakelen tot het verbranden van lichaamsvet om aan energie te komen. Dit is precies wat je wilt. Hiermee zal je echt lichaamsvet verliezen en het gewichtsplateau kunnen doorbreken.

Vitamine C en kilokick

In het kilokick zit vitamine C verwerkt (in de vorm van citroensap). Deze vitamine C zou moeten helpen bij het verbranden van vet. Dat klinkt misschien als onzin maar Amerikaanse onderzoekers ontdekte in 2006 dat vitamine C inderdaad helpt bij het verbranden van vet (bron).

Wat Vitamine C doet is ons lichaam het vermogen geven vet als energiebron te gebruiken. Het is betrokken bij de vetstofwisseling en vetoxidatie. De extra vitamine C heeft alleen een positief effect als je een klein beetje een tekort hebt. Als je al veel vitamine C in je dieet hebt dan ga je niet ineens meer vet verbranden als je nog meer vitamine C gaat eten.

Goed om te weten

Er is geen enkel wetenschappelijk bewijs te vinden over de werking van het kilokick recept. Er is nog nooit wetenschappelijk onderzoek naar de werking gedaan. We kunnen daardoor niet met zekerheid zeggen of het werkt of niet werkt. De werking van het kilokick recept is gebaseerd op ervaringen van mensen die het probeerde.

Zelf denk ik dat het geen kwaad kan om het uit te proberen indien je al meer dan 2 weken op een gewichtsplateau zit, zonder te smokkelen met het dieet wat je volgt natuurlijk.

Indien je een eiwitdieet volgt (een dieet rijk aan eiwitten) dan zal het kilokick recept je (waarschijnlijk) niet van je gewichtsplateau afhelpen; je eet al eiwitrijk en dit eiwitrijke recept zal dan geen verandering in je stofwisseling brengen.

Het meeste kans op succes heb je als je een vetarm dieet volgt waarin veel koolhydraten zijn opgenomen. Je lichaam moet dan een grote omschakeling maken in macronutriënten die gebruikt worden als bron van energie.

Indien je een koolhydraatarme dieetvorm volgt dan vraag ik me af of kilokick je van een gewichtsplateau af kan helpen. Je lichaam is dan namelijk ook al gewend om vet te verbranden in plaats van koolhydraten.

Het kilokick recept is bedoeld om maximaal 2 maal per week te gebruiken. Als je het vaker gaat gebruiken dan verliest het zijn kracht om de stofwisseling op te schudden; je lichaam zal zich dan simpelweg instellen op het kilokick recept.

In het kilokick recept gaan 2 rauwe eieren. Hierbij heb je altijd het risico op salmonella besmetting, wat klachten kan geven als diarree en maag- en darmklachten.

In principe mogen er geen eieren worden verkocht die besmet zijn met salmonella maar toch kan dit altijd voorkomen. Gebruik altijd verse eieren en werk hygiënisch in de keuken om het risico op salmonella besmetting zo klein mogelijk te houden.

Het kilokick recept

Voor het maken van het kilokick recept heb je maar weinig ingrediënten nodig. Wat je nodig hebt is:

  • 2 verse eieren
  • 250 gram magere kwark
  • Een citroen
  • Eventueel een zoetstof zoals Stevia

Het recept is ook makkelijk klaar te maken. Dit doe je als volgt:

  • Scheid het eiwit van het eigeel
  • Doe het eiwit in een blender en klop het op tot een eiwitschuim
  • Doe het opgeklopte eiwit in een schaal voeg hier het sap van een halve citroen aan toe
  • De kilokick zal zuur zijn door de citroen. Om je kilokick zoet te maken kan je een vloeibare zoetstof gebruiken; bij voorkeur Stevia (gebruik absoluut geen echt suiker)
  • Doe de kwark bovenop het eiwitschuim en klop het geheel met een garde goed door elkaar

Je kilokick is nu klaar. Eet smakelijk.

Voor extra smaak kan je eventueel nog wat kaneelpoeder over je kilokick strooien.

Kaneelpoeder zorgt voor een wat zoete smaak en heeft daarnaast nog een positief effect op de bloedsuikerspiegel. Er zit in kaneel stof in die sterk lijkt op het lichaamseigen insuline. Hierdoor wordt glucose beter uit het bloed opgenomen en hoeft het lichaam minder echte insuline aan te maken (bron). Kaneel kan de bloedsuikerspiegel met wel 29% verlagen (bron).

Een lagere bloedsuikerspiegel is gunstig als je wilt afvallen. Door de lage bloedsuikerspiegel hoeft je lichaam minder insuline aan te maken. Dit is zo gunstig omdat insuline de opslag van vet bevordert. In de afwezigheid van insuline kan het lichaam veel beter vet verbranden.

Als je op het internet gaat rond zoeken dan kom je nog allerlei kilokick recepten tegen die opgeleukt zijn met stukjes fruit zoals appel of frambozen. Dit ziet er natuurlijk allemaal heel lekker en gezond uit maar zijn voor het effect van je kilokick niet wenselijk. Ze bevatten koolhydraten (fruitsuikers) en dat wil je juist niet; de kilokick is bedoeld om je lichaam tot het verbranden van vetten te dwingen en dit zal het niet doen zoals het koolhydraten kan verbranden.

Kilokick recept 2: de gebakken kilokick

Hou je niet van rauwe eiwitten of ben je bang voor salmonella besmetting? Dan biedt de gebakken kilokick uitkomst.

Het recept is eenvoudig. Je maakt de kilokick zoals hierboven, in het eerste recept, beschreven. In plaats van dat je de kilokick gelijk op eet zet je deze in een voorverwarmde oven. Je bakt de kilokick gedurende 30 minuten op 150 graden. Hierna zet je de kilokick een paar uurtjes in de koelkast zodat deze kan afkoelen en klaar is om op te eten.

Na het bakken kan je ook deze kilokick (eventueel) met kaneel bestrooien. Eet smakelijk!

Plaats een reactie

Over HappyHealthy

Oscar Helm, MSc Afslankcoach, voedingsdeskundige, psycholoog, dieetpsycholoog, orthomoleculair therapeut en bestsellerauteur

Hoi, ik ben Oscar Helm en in de afgelopen jaren heb ik duizenden mensen geholpen naar een gezonder gewicht en betere gezondheid.

HappyHealthy.nl trekt inmiddels ruim 10.000 bezoekers per dag en met mijn bestseller de Afslank Receptenbijbel laat ik zien dat afvallen zowel eenvoudig als leuk kan zijn!

Wil jij je kennis over afvallen testen? Doe dan deze test en ontdek direct je “Afslank IQ”.

Top artikelen

Koolhydraatarm Dieet: Uitleg, Gratis Schema + Voedingstabel

Wat is het koolhydraatarm dieet precies en wat kan je wel en niet eten. Ontdek hier een voedingstabe...

Intermittent Fasting: Uitleg, 9 Voordelen en 10 Schema’s

Intermittent Fasting / vasten (onderbroken vasten) schrijft voor wanneer en hoe lang je wel en niet ...

12 Tips om Snel Buikvet te Verbranden + 5 Fouten

Hoe kun je snel afvallen rond de buik? Ontdek 12 gouden buikvet verbranden tips en ontwijk 5 ernstig...

23 BewezenTips voor Snel Afvallen (zonder ongefundeerde hypes)

Hoe kan je snel afvallen? Ontdek 23 bewezen tips om snel gewicht te verliezen zonder ongefundeerde c...

HappyHealthy.nl wint prijs ‘Website van het Jaar’ 2020!

Doe de “Afslank IQ” test

HappyHealthy op Facebook!

HappyHealthy Facebook

Oscar’s sapjes