610

6 Mogelijke Gevaren bij een Strikt Koolhydraatarm Dieet

inuit6 Mogelijke Gevaren bij een Strikt Koolhydraatarm Dieet

Het lichaam heeft niet per se koolhydraten nodig voor glucose. Dit kan het lichaam ook zelf produceren vanuit eiwitten of vetten (gluconeogenese).

Er zijn volkeren zoals de Inuit en de Masai die zeer weinig toegang hebben tot plantaardig voedsel maar wel in uitstekende conditie zijn (bron).

De ervaringen voor sommige Westerlingen is in de praktijk helaas soms anders. Er zijn namelijk een aantal klachten die kunnen ontstaan bij een strikt koolhydraatarm dieet (keto dieet).

Maak jij onnodige fouten die het afvallen vertragen?

Doe deze gratis test en ontdek je “Afslank IQ”.

Mogelijk gevaar #1: moe en sloom

Wanneer je erg weinig koolhydraten eet, rapporteren sommige mensen dat ze (erg) weinig energie ervaren. Dit kan zijn omdat ze nog moeten wennen aan het dieet (1 á 2 weken), maar ook op lange termijn voelen sommige mensen zich moe en sloom.

Toch zijn er veel mensen met positieve ervaringen. Je zou dus voor jezelf moeten testen tot hoe ver je kunt gaan. In ieder geval moet een koolhydraatbeperkt in bijna alle gevallen lukken.

Mogelijk gevaar #2: last van spierpijn

Mensen die aan explosieve krachttraining doen, zoals gewichtheffen, rapporteren last te hebben van te weinig herstel van hun spieren (bron).

Dit komt omdat je bij het eten van koolhydraten groeihormonen aanmaakt, zoals HGH. Deze hoeveelheid hormonen ontbreekt in een strikt koolhydraatarm dieet.

Doe je niet aan explosieve krachttraining, dan kan dit waarschijnlijk wel lukken.

Mogelijk gevaar #3: te weinig fruit eten

In fruit zitten best wat koolhydraten. Zo zit er in banaan per 100 gram iets van 20 gram koolhydraten, in een appel 14 gram en een aardbei 8 gram. In groente zit over het algemeen minder, zoals 7 gram per 100 gram in een broccoli.

Steeds meer mensen denken dat fruit dikmakend is omdat het zoveel fruitsuikers bevat. Maar uit onderzoek blijkt dat je zelfs afvalt van fruit. Uit onderzoek blijkt dat mensen die fruit in hun dieet hadden, uiteindelijk meer gewicht hadden verloren dan de groep die zich onthield van fruit (bron).

Uit een ander onderzoek blijkt dat iedere 100 gram fruit die je per dag eet geassocieerd is met 300 gram gewichtsverlies in 6 maanden tijd, ongeacht wat je anders eet, aan sport doet of niet (bron). Groenten gaf in dit onderzoek nog een betere afslank resultaten.

Als we puur kijken naar gezondheid blijkt uit onderzoek dat de kans op vroegtijdige sterfte (bijvoorbeeld door kanker) het laagst is wanneer je 300 gram fruit en 375 gram groente per dag eet (bron, bron). Ik weet wat je denkt: maar dat is onhaalbaar!

Voor de meeste mensen is dat inderdaad zo. In Nederland haalt 95% van de bevolking niet eens 200 gram groente per dag (bron). Toch kun je met een dagelijkse grote groene smoothie al ver komen.

Maar stel dus dat je die 300 gram fruit haalt uit 100 gram banaan, 100 gram appel en 100 gram aardbeien. Dan kom je al op 45 gram koolhydraten. Met wat groente, noten en zaden kom je zo vrij gemakkelijk boven de 50 gram per dag.

Kortom, bij een strikt koolhydraatarm dieet van 20-50 gram koolhydraten per dag kom je dus niet aan je hoeveelheid fruit per dag, en hiermee mis je essentiële voedingsstoffen. 

Wist je overigens dat de Australische overheid al in 2005 de “Go for 2+5” campagne is gestart? Deze raad je aan om 2 porties fruit (300 gram) en 5 porties groente per dag te eten (375 gram).

Dit in tegenstelling tot het Voedingscentrum die het in hun Schijf van Vijf houdt bij 2 stukken fruit (200 gram) en 250 gram groente per dag.

Wil je een voorbeeld afslank weekmenu incl. recepten en boodschappenlijstje?

Klik hier en ik stuur ze gratis naar je toe.

Mogelijk gevaar #4: onregelmatige menstruatiecyclus

Als je een strikt koolhydraatarm dieet volgt kan je een onregelmatige menstruatiecyclus krijgen of zelfs amenorroe.

Amenorroe houdt in dat je menstruatiecyclus al 3 maanden afwezig is. Dit probleem kan ontstaan als je te weinig calorieën nuttigt, te weinig koolhydraten eet, bij gewichtsverlies, stress of te veel beweging (bron).

Amenorroe treed op doordat verschillende hormonen dalen in niveau, zoals het GnRH hormoon, dat de menstruatiecyclus start (bron).

Het bewijs dat een strikt koolhydraten dieet leidt tot menstruatieproblemen is nog schaars, en ontstaan voornamelijk pas over een lange tijd (bron).

Mogelijk gevaar #5: jodiumtekort

Zoals besproken is er jodium toegevoegd aan het bakkerszout waar brood mee gebakken wordt. Als je stopt met brood eten en verder niet let op het voldoende binnenkrijgen van jodium kan dat probleem geven.

Bij een tekort aan jodium kun je een vergrote schildklier ontwikkelen (struma genoemd) waardoor je diarree kunt krijgen, hartkloppingen, kortademigheid, etc. (bron)

Volgens het voedingscentrum moeten we daarom brood niet laten staan. Ieder sneetje brood bevat namelijk 25 microgram jodium en bij 6 boterhammen kom je om de aanbevolen dagelijkse hoeveelheid van 150 mcg.

Toch zijn er veel meer alternatieven voor brood zoals reeds besproken. Denk aan witvis, vette vis, eieren en noten.

Mogelijk gevaar #6: vertraagde schildklier

Wanneer je echt weinig koolhydraten gaat eten, kun je een vertraagde schildklier krijgen. Dit komt omdat je zonder koolhydraten te weinig insuline aanmaakt.

Het klopt dat insuline het vetopslag hormoon is, maar alleen als deze in hoge hoeveelheden aanwezig is. Insuline heeft namelijk veel meer functies.

Door een vertraagde schildklier zal je metabolisme vertragen.

Hieronder vind je nog een aantal instinkers van het koolhydraatarm dieet.

3 instinkers van het koolhydraatarme dieet

Instinker #1: tijdelijk slecht voelen

Sommige mensen denken meer energie te krijgen van koolhydraatarm eten, maar in de eerste 1 á 2 weken voelen ze zich slecht.

Dat is ook niet zo gek, want je lichaam moet zich aanpassen aan je nieuwe eetpatroon. Omdat je minder koolhydraten eet, gaat je lichaam geforceerd vetten verbranden. Voor deze aanpassing heb je 1 tot 2 weken nodig.

Wees dus niet verbaasd als je je tijdelijk niet zo goed voelt.

Instinker #2: vochtverlies bij start

In de eerste week van een koolhydraatarm dieet kun je veel kilo’s verliezen, maar dat is met name water/vocht en geen vet.

Dit komt omdat je glycogeen (suikervoorraad) opraakt in de eerste week. Glycogeen houdt water vast, dus door het verdwijnen van de glycogeen verdwijnt ook dit water. Ook de nieren verliezen water (bron).

Pas na de eerste week ga je dus vet verbranden.

Instinker #3: geen dieet

Het koolhydraatarm dieet moet je eigenlijk niet zien als een dieet. Een dieet betekent tegenwoordig namelijk een tijdelijk aanpassing, en die geven ook altijd tijdelijke resultaten.

Oorspronkelijk betekent ‘dieet’ een ‘leefgewoonte’, maar deze betekenis is ondertussen ‘verloederd’.

Je kunt het dus beter zien als een koolhydraatarme leefstijl in plaats van een dieet. Of om nog preciezer te zijn: een onbewerkte koolhydraatarme leefstijl.

Samenvattend heeft het koolhydraatarm dieet de volgende voordelen:

  • Minder hongergevoelens door meer verzadiging
  • Leidt tot gewichtsverlies en -behoud
  • Geeft een (licht) verhoogd metabolisme
  • Meer stabiele bloedsuikerspiegel
  • Verhoogd HDL en verlaagd triglyceriden
  • Helpt bij hoge bloeddruk, diabetes type 2, hart- en vaatziekten en neurologische aandoeningen
  • De vetverbranding wordt aangesproken!

Samenvattend heeft het koolhydraatarm dieet de volgende nadelen:

  • Lastig vol te houden in de eerste 1 á 2 weken
  • Slechte adem als gevolg van ketonen
  • De 6 mogelijke gevaren (reeds benoemd)

 

Verbrand snel overtollig buikvet met HappyHealthy Premium

De meeste diëten zijn incompleet, focussen zich op een beperkt aantal van de belangrijke elementen en pakken jouw doel niet bij de kern aan.

Met wekelijkse video’s, heerlijke recepten, weekmenu’s, apps en meer exclusieve tools leer jij binnen no-time een gezonde en leuke leefstijl te hebben waarmee jij jouw streefgewicht zal bereiken.

Het is belangrijk voor ons om ervoor te zorgen dat je een leefstijl aanleert waardoor je niet terugvalt in oude gewoonten.

Dus geen jojo-effect en geen honger lijden maar voorgoed afrekenen met overtollig buikvet.

Je kan HappyHealthy Premium op dit moment een maand lang voor één euro uitproberen.

Klik op de volgende link:

Neem direct een kijkje op de informatiepagina en leer hoe jij binnenkort jouw streefgewicht kan bereiken

Plaats een reactie

Doe de GRATIS afslank quiz en meet je ‘Afslank IQ’

Doe binnen 5 minuten mijn quiz en zie direct jouw afslank IQ score inclusief goede antwoorden.

Doe de quiz

Over HappyHealthy

Drs. Oscar Helm Afslankcoach, voedingsdeskundige, dieetpsycholoog en orthomoleculair therapeut

Hoi, ik ben drs. Oscar Helm en in de afgelopen jaren heb ik duizenden mensen geholpen naar een gezonder gewicht en betere gezondheid.

HappyHealthy.nl trekt inmiddels ruim 10.000 bezoekers per dag en met mijn bestseller de Afslank Receptenbijbel laat ik zien dat afvallen zowel eenvoudig als leuk kan zijn!

Wil jij je kennis over afvallen testen? Doe dan deze test en ontdek direct je “Afslank IQ”.

Top artikelen

Keto Dieet: Uitleg, Voedingsschema, 9 Recepten en 4 Gevaren

Wat is het ketogeen dieet en waarom val je er zoveel van af? Is het keto dieet gevaarlijk? Lees hier...

Koolhydraatarm Dieet: Uitleg, Gratis Schema + Voedingstabel

Wat is het koolhydraatarm dieet precies en wat kan je wel en niet eten. Ontdek hier een voedingstabe...

12 Tips om Snel Buikvet te Verbranden + 5 Fatale Fouten

Hoe kun je snel afvallen rond de buik? Ontdek 12 gouden buikvet verbranden tips en ontwijk 5 FATALE ...

25 Gouden Tips voor Snel Afvallen (zonder onzin hypes)

Hoe kan je snel afvallen? Ontdek 25 gouden tips om snel gewicht te verliezen zonder een waardeloos d...

HappyHealthy op Facebook!