shopify site analytics

6 Overheerlijke Koolhydraatarme Soep Recepten Op een Rij (Genieten!)

Wat is er heerlijker dan op een druilerige dag te genieten van een kom warme soep?

Of wat dacht je van een lekker, romig soepje als voorgerecht tijdens een driegangendiner?

Soep is één van de gerechten waar we het eerst aan denken in koude tijden, en niet zonder goede reden. Maar het is ook een ideale manier om je lichaam op warme dagen van vocht te voorzien.

Negatieve eigenschappen van soep

Soep wordt vaak gegeten bij ziekte. Het bevat immers vaak veel vitaminen en vocht.

Soep heeft nog veel meer voordelen; je kunt het lang bewaren, het is zeer eenvoudig en snel te bereiden en het vult de maag goed. In feite is soep een ideaal gerecht, toch?

Naast alle goede eigenschappen die hierboven zijn opgesomd, heeft soep ook een aantal negatieve eigenschappen. Het bevat ten eerste erg veel zout. Met name de kant-en-klare soepen hebben een hoog zoutgehalte.

Daarnaast zit er ook nog eens een hoop extra suiker in de meeste kant-en-klare soepen. Erg ongezond, terwijl dat helemaal niet hoeft.

Soep kan ook heerlijk zijn zonder al deze onnodige toevoegingen. Onderstaande recepten van HappyHealthy zijn daar een goed voorbeeld van.

Maak je eigen soep

In plaats van het kopen van een kant-en-klare soep, kun je veel beter je eigen soep maken.

Het is niet alleen gezonder, maar je kiest dan ook helemaal zelf welke ingrediënten er worden gebruikt. Hierdoor bepaal je de smaak, kleur en het karakter van je eigen soep.

Bovendien hoeft het bereiden van een soep helemaal niet lang te duren. De meeste soepen zet je met 15 tot 20 minuten op tafel.

Het is dus eenvoudig en snel klaar te maken als je weinig tijd hebt.

De recepten van HappyHealthy bevatten relatief weinig zout in vergelijking met de kant-en-klare soepen. Het enige zout in de recepten komt in principe uit de bouillonblokjes.

In principe is het niet erg dat je zo nu en dan het zout uit deze blokjes binnenkrijgt, je lichaam heeft immers ook zout nodig.

De soepen worden vooral op smaak gebracht door (verse) kruiden.

Hierdoor is de soep eigenlijk veel lekkerder dan de kant-en-klare variant; de zoute smaak overheerst de soep namelijk niet meer (dit is in veel soepen wel het geval).

  • Daarnaast zijn onderstaande recepten koolhydraatarm. Het past dus perfect binnen een koolhydraatarm dieet.

De ideale maaltijd

Wil ik suggereren dat je soep al met al beter kunt vermijden? Absoluut niet! Door de soep zelf te maken, ben je eigenlijk al van de belangrijkste negatieve eigenschap af: het teveel aan zout.

Daarom blijft het plaatje van een heerlijke kop soep op een koude, druilerige dag nog volledig in stand. Wat mij betreft blijft het de ideale maaltijd!

Recept #1: Tomatensoep

2 personen / 15 minuten

Wat heb je nodig:

  • 5 g basilicum
  • 235 g boerensoepgroente
  • 1½ blokje groentebouillon
  • 2/3 el kokosolie
  • 2/3 tl oregano
  • 2/3 rode ui
  • 2/3 tl rozemarijn
  • 200 g rundergehaktballetjes
  • 2/3 tl salie
  • 2/3 teentje knoflook
  • 2/3 tl tijm
  • 500 g tomaten
  • 45 g tomatenpuree, ongezoet
  • 500 ml water
  • 100 g winterwortel

Werkwijze:

  • Breng het water aan de kook in een waterkoker. Snipper ondertussen het uitje en hak de knoflook fijn.
  • Verhit een beetje kokosolie in een steelpan. Fruit vervolgens de stukjes ui en knoflook kort in de pan. Voeg de rundergehaktballetjes toe en bak het geheel tot de balletjes bruin zijn.
  • Verwijder ondertussen de kern van de tomaten en snijd de winterwortel in plakjes. Schep daarna de balletjes uit de pan en zet deze even apart. Giet de achtergebleven ‘jus’ in een hoge soeppan met een dikke bodem. Zet deze op het vuur.
  • Voeg de tomaten, winterwortel, tomatenpuree en basilicum aan toe. Roerbak het geheel kort. Giet vervolgens het water in de pan en voeg de groentebouillonblokjes toe. Kook alles ongeveer 5 minuten lang.
  • Pureer het geheel met een staafmixer tot een egale tomatensoep. Voeg vervolgens de boerensoepgroente, samen met de rundergehaktballetjes, toe aan de soep.
  • Doe de oregano, tijm, salie en rozemarijn in de soep. Maak de soep al roerend warm.

Recept #2: Bloemkool-courgettesoep

2 personen / 25 minuten

Wat heb je nodig:

  • ½ sjalot
  • ½ teentje knoflook
  • 1 el kokosolie
  • 175 g bloemkool
  • 150 g courgette
  • 1-2 tl kerrie
  • Snufje chilipoeder
  • ½ liter groentebouillon
  • 3 kastanjechampignons
  • 50-100 ml kokosmelk
  • Sap en rasp van ½ citroen
  • 1 handje verse peterselie

Werkwijze:

  • Fruit de sjalot gedurende ongeveer 3 minuten op een middelhoog vuur in de kokosolie. Snijd ondertussen de bloemkool in roosjes. Snijd daarna de courgette in blokjes.
  • Pers de knoflook uit boven de sjalot en voeg de bloemkool en courgette toe. Bak de groenten samen met de kerrie en het chilipoeder gedurende circa 5 minuten. Schep het geheel af en toe om. Was ondertussen de citroen grondig en schil deze vervolgens. Pers de rest van de citroen uit, gebruik ongeveer de helft hiervan.
  • Doe de citroenrasp bij de groenten en giet de groentebouillon er ook bij. Breng het geheel aan de kook. Draai daarna het vuur iets zachter; laat het ongeveer 15 minuten pruttelen.
  • Pureer de soep een beetje met een staafmixer. Proef af en toe en breng het op smaak met kokosmelk en citroensap. Bak de kastanjechampignons vlak voor het serveren en hak de verse kruiden fijn.
  • Serveer de soep in kommen en garneer het gerecht met de champignons en kruiden.

Recept #3: Broccolisoep

2 personen / 20 minuten

Wat heb je nodig:

  • 150 g broccoli
  • ½ ui
  • ½ teentje knoflook
  • ¼ preistengel
  • ½ liter water
  • 1 bouillonblokje
  • 1 el kokosolie

Werkwijze:

  • Maak de broccoli goed schoon en snijd deze in kleine roosjes. Snijd vervolgens de ui en prei in kleine stukjes.
  • Verhit de kokosolie in een grote pan en fruit hier de ui en knoflook in. Voeg daarna de prei en broccoli toe en laat deze kort meebakken.
  • Giet het water in de pan en doe het bouillonblokje erbij. Breng het geheel aan de koek. Laat de soep ongeveer 15 minuten doorkoken.
  • Pureer de soep een beetje met een staafmixer tot een egale massa. Laat de soep daarna nog circa 5 minuten doorkoken.

Recept #4: Paprikasoep

2 personen / 35 minuten

Wat heb je nodig:

  • ½ ui
  • 1 teentje knoflook
  • 1 stengel bleekselderij
  • 2 rode en/of gele paprika’s
  • 1 el kokosolie
  • ½ mespuntje chilipoeder
  • Gerookt paprikapoeder
  • 1 handje verse tijm
  • ½ liter bouillon
  • 1 handje verse peterselie
  • Snufje zwarte peper

Werkwijze:

  • Snijd de ui, bleekselderij en paprika in kleine stukjes. Verhit de kokosolie in een pan op middelhoog vuur en fruit hier vervolgens de ui en knoflook in, samen met het chilipoeder, het paprikapoeder en de tijm.
  • Voeg na 5 minuten de paprika en bleekselderij toe, roer het even door elkaar en doe vervolgens de deksel op de pan. Laat het geheel ongeveer 5 minuten garen op een laag vuur.
  • Voeg de bouillon toe en breng de soep aan de kook. Laat het 15 minuten zachtjes pruttelen.
  • Pureer de soep vervolgens met een staafmixer tot een egale massa. Serveer de soep in kommen en garneer het gerecht met de tijm, peterselie en de zwarte peper.

Recept #5: Wortelsoep

2 personen / 15 minuten

Wat heb je nodig:

  • 1 tl gember
  • 10 g geschaafde amandelen, ongezouten en ongebrand
  • 1 knoflookteentje
  • 100 ml kokosmelk
  • 1 el kokosolie
  • ½ limoen
  • 100 g spinazie
  • 1 ui
  • 500 ml water
  • 500 g wortelen
  • 1 el yellow curry paste

Werkwijze:

  • Breng het water aan de kook in een waterkoker. Zet ondertussen een pan op een middelhoog vuur en verhit de kokosolie hierin.
  • Snijd de knoflook en ui in kleine stukjes. Fruit de ui en knoflook vervolgens kort in de pan op een laag vuurtje.
  • Schil ondertussen de wortelen en snijd ze doormidden. Maak van de halve stukken lange plakken. Voeg de wortel vervolgens toe aan de ui en knoflook. Doe de yellow curry paste ook in de pan en roerbak alles kort.
  • Schil en rasp de gember en doe deze in de pan. Giet het kokende water in de pan, samen met de kokosmelk, en breng het geheel nog eens aan de kook.
  • Knijp ongeveer de halve limoen uit boven de soep. Rooster ondertussen het amandelschaafsel in een steelpan.
  • Pureer 1 minuut voor tijd de soep met een staafmixer. Roer de spinazie door de soep en garneer het geheel met het geroosterde amandelschaafsel voor de finishing touch.

Recept #6: Champignonsoep

2 personen / 15 minuten

Wat heb je nodig:

  • 250 g champignons
  • 1 ui
  • 1 teentje knoflook
  • 1 bouillonblokje
  • 250 ml water
  • 1 el kokosolie
  • Snufje zwarte peper

Werkwijze:

  • Verhit de kokosolie in een koekenpan. Snijd ondertussen de ui fijn. Was daarna de champignons en snijd deze in plakjes. Doe zowel de ui als de knoflook in de pan en fruit deze kort.
  • Voeg de champignons toe aan de ui en knoflook en bak deze even mee. Laat het geheel pruttelen op een laag vuur. Breng het eventueel op smaak met peper.
  • Laat het water koken in een waterkoker en voeg vervolgens het bouillonblokje toe. Doe het na een paar minuten bij de champignons en roer alles daarna goed door.
  • Je kunt eventueel de soep pureren met een staafmixer, hierdoor worden de champignons ook fijngemalen.