855

5 onterechte kritiekpunten over het koolhydraatarm dieet

Als het om het koolhydraatarm dieet gaat zijn er veel voor- en tegenstanders.

Ze hebben allemaal hun argumenten voor waarom het wel of niet goed zou zijn…

In dit artikel benoem ik 5 kritiekpunten die ik geregeld krijg in mijn inbox over koolhydraatarm eten.

Er is overigens geen vaste definitie van koolhydraatarm dieet maar het is ergens tussen de 50 en 200 gram koolhydraten per dag.

Wil je enkele voorbeelden zien van koolhydraatarme recepten? Download dan gratis mijn afslank weekmenu.

Kritiekpunt #1: je hebt koolhydraten nodig (voor energie)

In dit kritiekpunt zit een aanname, namelijk dat je minder energie krijgt als je weinig koolhydraten eet en dat de vervanging (eiwitten en vetten) niet die energie levert.

Maar waar is dat op gebaseerd?

Als het goed is weet je dat de macronutriënten gemiddeld de volgende aantal calorieën (energie) bevatten:

  • Eiwitten: ±4 kcal per 1 gram
  • Koolhydraten: ±4 kcal per 1 gram
  • Vetten: ±9 kcal per 1 gram

Kortom, vetten bevat de meeste energie, het bevat gemiddeld namelijk ruim 2 keer zoveel energie als eiwitten of vetten.

Het klopt wel dat het lichaam koolhydraten makkelijker kan omzetten naar energie dan vetten of eiwitten, maar daar zit wel een nadeel aan vast: als je constant koolhydraten tot je neemt, ben je continue glucose aan het verbranden terwijl je juist vetten wilt verbranden.

Echt vet verbranden doe je met de Afslank Receptenbijbel!

Daarbij is het niet nodig om veel koolhydraten tot je te nemen als je een zittend beroep hebt, want die koolhydraten geven vaak snelle energie. En wie heeft er snelle energie nodig bij een kantoorbaan?

Kritiekpunt #2: je mist belangrijke voedingsstoffen

Een ander kritiekpunt die geregeld wordt besproken in tv programma’s is dat je belangrijke voedingsstoffen mist als je koolhydraatarm eet.

Waar ze dan meestal op doelen zijn jodium en B-vitamines.

Jodium

Deze theorie gaat als volgt: omdat langdurig jodiumtekort schade aan de gezondheid kan geven (denk aan trage schildklier) zijn bakkers sinds 1942 verplicht om hun bakkerszout te verrijken met jodium.

Als je nu geen of weinig brood eet, zou je een tekort aan jodium kunnen krijgen. Huh? Dus je moet brood blijven eten omdat er handmatig jodium aan toegevoegd is?

Wat als de overheid verplicht om jodium toe te voegen aan slagroomtaart, moeten we dat dan ook dagelijks eten?

Waarom eten we niet producten die van nature jodium bevatten? En die zijn er, zo bevat schelvis en schoolvis ruim 4 keer zoveel jodium als brood. Ook vette vis, eieren en noten bevat jodium.

Ben je vegetarisch of veganistisch? Suppleer dan de aanbevolen dagelijkse hoeveelheid van 150 microgram jodium per dag.

B-vitamines

In brood, rijst en aardappelen zitten B-vitamines namelijk B1, B5 en B6. Wat er (vrijwel) niet in zit is: B2, B3, B8, B11 (foliumzuur) en B12.

Hierbij is B12 de belangrijkste B-vitamine. Een tekort hiervan kan de werking van het zenuwstelsel aantasten.

Maar die B12 zit dus niet in brood, rijst of aardappelen. Dat zit met name in vis, vlees, zuivel en ei. Met die vier productengroepen pak je alle B-vitamines.

En wat ga je meer eten als je koolhydraatarm gaat eten? Juist, precies die producten!

Ben je vegetarisch of veganistisch? Neem dan altijd een B-complex supplement!

Kritiekpunt #3: je gaat het vervangen met (verzadigde) vetten

In dit kritiekpunt zit weer een aanname, want wie zegt dat je verzadigde vetten tot je gaat nemen?

Het schadelijke van verzadigde vetzuren zou zijn dat het de kans op hart- en vaatziekten zou verhogen.

Wetenschappers twijfelen tegenwoordig over deze stelling door een aantal recente grote onderzoeken die geen verband laten zien. Daarom zegt de Hartstichting tegenwoordig op hun site het volgende:

“Mensen die veel verzadigde vetten binnenkrijgen blijken in recente onderzoeken geen hoger risico op hart- en vaatziekten te hebben…. Mogelijk zijn ze zelfs gunstig om hart- en vaatziekten te voorkomen””

Ik denk zelf dat deze theorie binnen 5-10 jaar herzien zal worden door de Wereldgezondheidsorganisatie, en hopelijk gaan ze daarbij ook onderscheid maken in de oorsprong van de verzadigde vetten (bijv. gebak versus vlees).

Kritiekpunt #4: je mist de voordelen van granen

Graanproducten, zoals volkoren brood, verlagen het risico op hart- en vaatziekten. Dat klinkt goed, maar als je verder onderzoek doet kom je er achter dat de vezels grotendeels verantwoordelijkheid zijn voor dit gezondheidsvoordeel.

We hoeven ons dus niet per se te focussen op granen, maar op producten met een hoge concentratie aan vezels.

En waar zitten de meeste vezels in? Nou, dat zijn groente, fruit en peulvruchten! (en niet granen dus)

Maar omdat het lastig is om al je vezels uit fruit, groente en peulvruchten te halen raad ik je aan om dagelijks één portie onbewerkte granen te eten zoals haver, quinoa, boekweit etc. Leer hier meer over in de Afslank Receptenbijbel.

De perfecte vezelrijke producten met weinig koolhydraten zijn trouwens: broccoli, bloemkool, rode kool, groene bladgroenten, noten en zaden.

Kritiekpunt #5: afvallen gaat om minder eten, niet om koolhydraten minderen

Dat is correct, maar een koolhydraatarm dieet is wel een manier om je hongerhormoon (ghreline) en verzadingshormoon (leptine) te verlagen.

Gevolg is dat mensen meer controle krijgen over hun eetlust en het makkelijker wordt om minder te eten.

Tijdens een recent onderzoek werden 164 mensen op een dieet gezet met 20%, 40% of 60% koolhydraten. Na 20 weken verbrandden de lage koolhydraat groep 200 kcal meer per dag dan de hoge koolhydraatgroep.

Dit betekent dat de lage koolhydraatgroep het minste moeite had met op gewicht te blijven.

Kortom, het klopt dat je afvalt door minder te eten en niet perse door minder koolhydraten, maar door minder koolhydraten te eten wordt minder eten wel makkelijker.

Op zoek naar gratis koolhydraatarme recepten?

Klik hier voor het afslank weekmenu en ontdek de lekkerste gerechten. Inclusief boodschappenlijstje.

Array ( [0] => Male )