876

Top 16 Leugens van Instanties en Reguliere Media over Voeding

Ondanks de wetenschappelijke vooruitgang die we jaarlijks boeken op het gebied van voeding en gezondheid, lijken sommige voedingsmythes maar niet weg te gaan.

Er circuleren heel wat onwaarheden over gezonde voeding op het internet en op de televisie. De meeste mensen denken daardoor veel te weten over afvallen en gezonde voeding.

Ze hebben namelijk via instanties, reguliere media, vrienden, familie en voedingsdeskundigen gehoord wat wel en niet gezond is. Of dit allemaal klopt hebben ze eigenlijk niet bij stilgestaan.

In dit artikel reken ik voorgoed af met de 16 grootste mythes, misvattingen en leugens die over gezonde voeding de ronde doen.

Je leert onder andere:

 • De grootste misvattingen over voeding
 • Welke producten een beter alternatief zijn dan brood (om een jodiumtekort te voorkomen)
 • Waarom ’s avonds eten niet zo slecht is als je denkt (mits je op één dingetje let)
 • Hoeveel stukken fruit je dagelijks mag eten als je wilt afvallen
 • Waarom het gebruik van plantaardige olie niet zo gezond is als je denkt
 • Wat het allerbelangrijkste is voor blijvend gewichtsverlies (nog belangrijker dan sporten)
 • Waarom eieren heel goed helpen bij afvallen
 • Hoeveel gram zout je dagelijks mag binnenkrijgen (het is meer dan je denkt)
 • Hoe het komt dat verzadigd vet in slecht daglicht is komen te staan
 • En nog veel en veel meer…

Inhoud van dit artikel

#16: als je geen brood eet krijg je een jodiumtekort

koolhydraatrijk brood in mandje

Veel Nederlanders eten dagelijks een paar sneetjes brood bij hun maaltijden. Het is een belangrijk onderdeel geworden van het moderne dieet.

Omdat jodium het grootste tekort is in Nederland heeft de overheid besloten om het bakkerszout te verrijken met jodium.

De aanbevolen dagelijkse hoeveelheid van jodium is 150 mcg. Elk sneetje brood bevat namelijk 25 microgram jodium en bij 6 boterhammen kom je dan op 150 mcg.

Jodium is een mineraal dat belangrijk is voor een goed functionerende schildklier. Het mineraal verhoogt namelijk de aanmaak van schildklierhormonen (bron). Als je hier een tekort aan hebt (samen met selenium en andere factoren) kun je een trage schildklier ontwikkelen.

Een veelgehoorde bewering is dat je brood moet eten om een jodiumtekort te voorkomen met bijv. berichten van nu.nl (bron). Hierin staat dat je niet per se te veel zout binnenkrijgt als je brood eet omdat dat afhangt van wat je nog meer eet MAAR je krijgt wel per definitie een jodiumtekort als je geen brood eet.

Als je enigszins logisch denkt, weet je dat de vorige beredenering nooit kan kloppen…

Of je een jodiumtekort krijgt hangt uiteraard ook af van wat je nog meer eet. Jodium kun je ook uit nog veel meer producten halen dan brood. Een stukje kool- of schelvis levert je al 4x meer jodium op dan brood, en in de natuurlijke vorm.

Hieronder zie je een overzicht van producten met een hoog jodiumgehalte:

Maak jij onnodige fouten die het afvallen vertragen?

Doe deze gratis test en ontdek je “Afslank IQ”.

#15: het ontbijt overslaan is slecht voor je

Het ontbijt wordt nog altijd spiegelei met spek en wit brood op wit bord gezien als gezond, nog belangrijker dan andere maaltijden. Het Voedingscentrum noemt het ontbijt zelfs ‘een onmisbaar begin van de dag’.

Ze zijn blijkbaar vrij overtuigd daarvan. Maar klopt dit ook volgens de nieuwste wetenschappelijke inzichten?

Is het overslaan van het ontbijt slecht voor je? De resultaten uit recente studies zullen je verrassen.

Laat ik om te beginnen vermelden dat mensen die ontbijten over het algemeen gezonder zijn dan mensen die het ontbijt overslaan. Ze hebben minder kans op overgewicht en een lager risico op verschillende chronische ziekten. Dat komt omdat ze vooral gezond eten.

Echter, zijn de studies die dit laten zien wel observationeel. Met andere woorden, deze studies tonen aan dat ontbijters gemiddeld gezonder zijn, maar ze kunnen niet bewijzen dat het ontbijt hiervoor verantwoordelijk is.

Het is aannemelijker dat mensen die het ontbijt overslaan, ook de mensen zijn die meer drinken, vaker roken, vaker werkloos zijn, tot laat uitgaan etc. En dat uit zich dan weer in een slechte gezondheid (bron).

Dus je meet hier niet of het ontbijt overslaan slecht is, maar je meet hier de gezondheid van mensen die een ongezonde levensstijl erop nahouden.

Nieuwe gerandomiseerde gecontroleerde onderzoeken (ook wel RCT genoemd) laten echter een heel ander verhaal zien. RCT wordt gezien als de gouden standaard voor wetenschappelijk onderzoek.

Ontbijten verandert niet je metabolisme

Uit deze nieuwe studies blijkt dat:

 • Ontbijten niet je stofwisseling stimuleert

Sommige mensen beweren dat het overslaan van je ontbijt je stofwisseling vertraagt. Maar dit is grote onzin. Deze mensen bedoelen het thermische effect van voedsel. Dit is de toename van calorieën die verbrand worden nadat je iets gegeten hebt.

Het enige wat ertoe doet voor je stofwisseling, is de totale hoeveelheid voedsel die je op een dag eet. Het maakt feitelijk geen verschil op welk tijdstip je eet of hoe vaak je eet.

Over een periode van 24 uur zagen wetenschappers tussen ontbijters en mensen die het ontbijt hadden overgeslagen, geen verschil in de hoeveelheid verbrandde calorieën (bron).

Het overslaan van het ontbijt leidt niet tot gewichtstoename

In tegenstelling tot wat vaak wordt gedacht maakt het overslaan van het ontbijt je niet dikker.

De theorie hierachter is dat het overslaan van je ontbijt je stofwisseling later op gang brengt en dat je hierdoor de rest van de dag meer gaat eten ter compensatie.

De stofwisselingsmythe heb ik inmiddels ontkracht. Maar hoe zit het dan met overeten de rest van de dag als je het ontbijt overslaat?

Dat zou in eerste instantie logisch zijn, maar wordt niet ondersteund door wetenschappelijk bewijs. Het is waar dat je misschien wat meer honger hebt tijdens de lunch, maar dit is niet voldoende om je overgeslagen ontbijt te compenseren.

Uit verschillende studies blijkt dat het overslaan van het ontbijt de totale calorie-inname kan verminderen met 400 calorieën per dag (bron, bron). Dit is niet zo vreemd als je beseft dat je een volledige maaltijd hebt verwijderd uit je dieet.

Interessant genoeg was dit niet terug te zien in een 4 maanden lange studie, waarbij meer dan 300 zwaarlijvige mannen en vrouwen werden onderzocht (bron).

De deelnemers werden in twee groepen verdeeld: de ene groep had een dagelijks ontbijt, de andere groep sloeg het ontbijt over. Na 4 maanden was er geen verschil in gewicht te zien tussen de twee groepen. Het maakte simpelweg niet uit of je koos voor een ontbijt of niet.

Deze resultaten worden ondersteund door andere studies, waaruit blijkt dat het overslaan van het ontbijt geen zichtbare effecten heeft op gewichtsverlies of gewichtstoename (bron, bron, bron).

Er zijn nog een hele reeks meer voordelen van maaltijden overslaan zoals het versnellen van groeihormoon aanmaak, vertraagde celveroudering, meer insulinegevoelig worden etc. Bekijk daarom mijn artikel over intermittent fasting hierover of bekijk mijn video waarin ik de mythes over het overslaan van het ontbijt bespreek:

Samenvattend: uit hoge kwaliteit studies blijkt dat het geen verschil maakt of mensen ontbijten of niet. Het overslaan van je ontbijt zorgt niet voor een vertraagde stofwisseling.

Wil je een voorbeeld afslank weekmenu incl. recepten en boodschappenlijstje?

Klik hier en ik stuur ze direct gratis naar je toe.

#14: laat in de avond eten maakt je dik

Je hebt vast wel eens gehoord dat eten voor je naar bed gaat, slecht voor je is. Ik dacht vroeger precies hetzelfde, maar het ligt toch wat genuanceerder dan je in eerste instantie denkt.

Dat laat eten in de avond slecht voor je zou zijn, is afkomstig van het idee dat deze calorieën automatisch worden opgeslagen als vet.

Misschien denk je dat slapen zorgt voor een langzamere stofwisseling, maar dat is onjuist. Je basale metabolische snelheid blijft in de nacht gemiddeld hetzelfde als gedurende de dag. Ook tijdens je slaap heeft je lichaam voldoende energie nodig (bron).

Er is ook geen bewijs dat de calorieën die je laat in de avond eet zwaarder tellen dan overdag. Maar ondanks het feit dat er geen fysiologische redenen voor lijken te zijn, hebben verschillende studies eten voor het slapen gaan gelinkt aan gewichtstoename (bron).

Hoe kan dat? De reden hiervoor is eenvoudiger dan je zou verwachten.

Stel dat je drie maaltijden op een dag hebt gegeten en aan je calorieënbehoefte hebt voldaan, dan is een snack voor het slapen gaan een extra maaltijd en dus extra calorieën.

Niet alleen dat, de avond is ook het laatste deel van de dag waarbij mensen zich het meest hongerig voelen. Eten voor het slapen gaan kan er dus voor zorgen dat je meer calorieën tot je neemt dan je werkelijk nodig hebt. Dit zorgt uiteindelijk voor gewichtstoename (bron).

Voeg daaraan toe dat de meeste mensen snacken als ze naar de TV kijken. Je staat dan minder stil bij wat je in je mond stopt.

Sommige mensen worden ook extreem hongerig voordat ze naar bed gaan, omdat ze overdag niet genoeg eten. Dit kan leiden tot een ongezonde cyclus waarbij je in de ochtend niets eet omdat je vol zit van de nacht ervoor en s ‘avonds meer calorieën eet dan je nodig hebt (bron).

Samenvattend: s’ avonds eten is niet per se slecht. Het gaat om het totale aantal calorieën dat je binnenkrijgt. Het zijn de ongezonde eetgewoonten voor het slapen gaan die voor overgewicht kunnen zorgen.

#13: eet geen of weinig fruit want het bevat veel suikers

fruit- en groentesoorten in rietenmand

Fruit is een belangrijk onderdeel van een gezond voedingspatroon.

Fruit bevat veel voedingsstoffen en is in verband gebracht met allerlei gezondheidsvoordelen.

Verschillende studies  laten zien dat het dagelijks eten van fruit het risico op vroegtijdig overlijden verlaagt (bron, bron).

Sommige mensen eten echter weinig of geen fruit vanwege de hoge hoeveelheid natuurlijke suikers. Suiker is inderdaad suiker, dat is scheikunde, maar hoe de suiker is verpakt heeft een enorme invloed op je lichaam.

Wat we keer op keer zien is dat iets wat je in zijn geheel eet hele andere effecten heeft op je lichaam. We moeten daarom niet te veel doorschieten met het willen ontleden van stoffen in producten.

Het is bijvoorbeeld onmogelijk om alle stoffen van een appel bij elkaar te krijgen en er een appel van te maken. Het gaat je niet lukken.

Waarom niet?

Omdat een echte appel bestaat uit veel meer dan de som van de gezamenlijke stoffen. Dit concept noemen we gestalt, namelijk het geheel is méér dan de som van de samenstellende delen.

Veel mensen denken dat meer fruit eten dan dat slecht is en de kans op ziektes en overgewicht verhoogt, maar dat is niet waar. Zo is fruit in zijn geheel erg gezond en heeft het weinig effect op de bloedsuikerspiegel (bron), maar fruit halen uit een bewerkt product is verre van gezond.

Bovendien is fruit hoog in vezels, wat de vertering en opname van suiker daadwerkelijk vertraagt en ervoor zorgt dat het bloedsuikergehalte stabiel blijft (bron).

De voedingsvezels in fruit kunnen ook insulineresistentie verminderen en helpen tegen diabetes type 2 (bron, bron). Fruit bevat ook antioxidanten (polyfenolen), die de bloedsuikerspiegel helpen reguleren (bron).

Hoeveel fruit eten is gezond?

Een meta-analyse uit 2017 analyseerde maar liefst 95 studies over groenten en fruit. De meta-analyse omvatte 2 miljoen mensen uit populaties wereldwijd. Daaruit kwam naar voren dat het eten van 2 tot 5 stukken fruit per dag (80 gram per portie) optimaal is (bron). Maar meer fruit eten is zelfs nog gezonder.

En bang voor overgewicht hoef je niet te zijn. Er is een studie waarbij mensen 20 porties fruit per dag aten en na weken of maanden niet waren aangekomen (bron, bron).

Het dagelijks eten van fruit kan zelfs helpen met afvallen. Uit onderzoek blijkt dat mensen die fruit in hun dieet hadden, uiteindelijk meer gewicht hadden verloren dan de groep die zich onthield van fruit (bron).

Eet fruit zoveel je wilt

Uit een ander onderzoek blijkt dat iedere 100 gram fruit die je per dag eet geassocieerd is met 300 gram gewichtsverlies in 6 maanden tijd, ongeacht wat je anders eet, aan sport doet of niet (bron). Groenten gaf in dit onderzoek nog een betere afslank resultaten.

Voel je dus vrij om fruit te eten als je daar zin in hebt. Alleen mensen met diabetes type 2 moeten uitkijken met onbeperkt fruit eten. Voor hen adviseer ik met name fruit met een lage glycemische index zoals kleinfruit.

Samenvattend: eet minstens 2 tot 5 stukken fruit per dag (80 gram per portie). Maar meer fruit eten is zelfs nog gezonder. Fruit bevat weliswaar suiker, maar de vezels en antioxidanten houden de bloedsuikerspiegel stabiel en beschermen je tegen diabetes type 2.

#12: plantaardige olie is gezond omdat het van planten komt

plantaardige olie in glazen flessen

Veel plantaardige olieproducten (zonnebloemolie, sojaolie, notenolie, maisolie) bevatten meervoudig onverzadigde vetten.

Meervoudig onverzadigde vetzuren kunnen we indelen in twee groepen:

Omega-3 vetzuren en omega-6 vetzuren.

Plantaardige olie bevat over het algemeen veel omega-6 vetzuren, die ontstekingsbevorderend zijn. Het Voedingscentrum adviseert je om zonnebloemolie of olijfolie te gebruiken (bron), maar onderzoek ondersteunt dit niet.

Veel omega 6 ten opzichte van omega 3 wordt in verband gebracht met toename op infecties en een verhoogd risico ziekten welke verband houden met het metabool syndroom zoals hart- en vaatziekten (bron).

Kokosolie

Kokosolie bevat weliswaar verzadigde vetzuren, maar dat zijn vooral middellange vetzuren. Die werken ontstekingsremmend. Dankzij die verzadigde vetzuren is kokosolie bij verhitting ook stabieler dan bijvoorbeeld zonnebloemolie.

Bakken met plantaardige olie die veel omega 6 bevatten is dus geen slim idee, omdat de onverzadigde vetzuren uit plantaardige oliën bij verhitting kunnen oxideren.

Baskische onderzoekers hebben aangetoond dat bij langdurige verhitting (40 uur op 190 graden) van bepaalde plantaardige olieproducten (zonnebloem-, lijnzaad- en olijfolie) schadelijke stoffen als aldehyden en ketonen ontstaan (bron).

Verhitten van vet

Veel mensen denken ook dat het verhitten van vet leidt tot transvet, maar dat is niet waar. Transvet ontstaat door het harden van olie zoals palmolie. In margarine, pindakaas en honderden andere producten kun je dit terugvinden. Op de verpakking staat dan geharde palmolie, geharde palm of gehard palmvet.

Overigens is volledig gehard palmvet beter aangezien dan vrijwel al het transvet is omgezet in verzadigd vet, iets dat bij gedeeltelijk gehard palmvet nog zeker niet zo is. Maar ik raad het beide verre van af.

 • Bekijk hier wat de beste olie is om in te bakken.

Of bekijk mijn video over de gezondste olie om in te bakken en koud te eten:

#11: voor afvallen is sporten belangrijker dan voeding

zwetende zwaarlijvige man op fietstrainer in sportschool

Als het aankomt op afvallen en het bereiken van een gezond gewicht, dan is hetgeen wat en hoeveel je eet veel belangrijker dan sporten.

Natuurlijk draagt sporten bij aan een gezonde levensstijl, maar het is niet het allerbelangrijkste om een platte buik te krijgen.

Wat dan wel? Voeding!

In een verslag met alle onderzoeken van 25 jaar vóór 1997 is gekeken of voeding of beweging meer impact heeft op afvallen, waarbij de deelnemers overgewicht hadden (rond de 90 kilo) (bron).

Als we daarbij kijken naar onderzoeken die naar circa 15 weken kijken, zijn dit de gemiddelde resultaten:

afvallen stats voeding beweging 15 weken

Soms krijg ik kritiek op dat ik een onderzoek uit 1997 pak maar ook recente onderzoeken laten zien dat voeding veel belangrijker is dan beweging bij afvallen (bron). Een studie in 2007 liet zelfs zien dat extra lichaamsbeweging maar 2,5% gewichtsverlies tot gevolg had (bron).

Op basis van de data, kunnen we uitgaan van ongeveer deze verhouding:

De verhoudingen voeding beweging vs. beweging bij afvallen

Een ander recente Amerikaanse studie heeft uitgewezen dat je met sporten en beweging niet drastisch veel zal afvallen (bron). De meeste sporters overschatten het aantal calorieën dat ze verbranden tijdens het uitvoeren van oefeningen.

Laten we als voorbeeld een vrouw nemen met flink wat overgewicht. Ze consumeert 1000 calorieën meer dan haar dagelijkse caloriebehoefte. Dit betekent dat ze 1000 calorieën weer zal moeten verbranden om in balans te komen.

Vaak wordt het aantal calorieën dat men verbrandt met sporten schromelijk overschat.

Let op je voeding

Met 30 minuten joggen of zwemmen verbrand je gemiddeld 350 calorieën. De kans is groot dat je helemaal niet de wilskracht hebt om dag in dag uit 30 minuten aan fysieke inspanning te doen. Veel makkelijker is het om bepaalde voedingsmiddelen uit je dieet te vervangen of weg te laten.

Bovendien zorgt het sporten ook voor een verhoogde eetlust. Wanneer je flink wat calorieën verbrandt, dan krijgt je hersenen een signaal om ze te vervangen.

Veel mensen kunnen het nog net opbrengen om een uurtje naar de sportschool te gaan, maar klagen ondertussen dat ze geen tijd hebben om een gezonde, zelfgemaakte maaltijd te maken. Wat natuurlijke grote onzin is. Je zult veel betere afslank resultaten zien als je je wat meer bewust bent van wat je in je mond stopt en overstapt op gezond eten.

Samenvattend: pas het Pareto-principe (80/20-regel) toe op je dieet. Daarmee bedoel ik dat je 80% van je tijd gezond eet en daarnaast 20% ongezond mag eten. Dit levert veel meer resultaten op dan alleen gefocust zijn op sporten.

#10: rood vlees is slecht want het verhoogt de kans op kanker en vele andere ziekten

rood vlees op houten tafel

We worden voortdurend gewaarschuwd over het eten van rood en bewerkt vlees.

Onlangs kwam uit een observatiestudie naar voren dat het eten van rood en bewerkt vlees het risico op een vroegtijdige dood zou verhogen (bron).

Maar als we dieper in deze studie duiken dan zien we enkele problemen. Het eerste probleem waar we tegenaan lopen is dat de onderzoekers bewerkt en onbewerkt vlees onder één groep hebben gegooid.

Zo bevatte de rode vleescategorie onbewerkt vlees als rundvlees, varkenshaas, hamburger en biefstuk, maar ook bewerkt vlees als gerookte spek, ham, knakworstjes en hotdogs.

In de categorie wit vlees werd onbewerkt vlees ook samengevoegd met bewerkt vlees.

In totaal was 25% van het geconsumeerde rode vlees bewerkt, terwijl slechts 9% van het witte vlees bewerkt was. Dus mensen die tijdens het onderzoek minder rood vlees hebben gegeten, hebben ook minder bewerkt vlees in het algemeen gegeten.

De gerapporteerde sterftecijfers uit het onderzoek vloeien vooral voort uit het eten van meer bewerkt vlees, niet van het eten van meer rood vlees. Zelfs gezond verstand vertelt ons dat het eten van meer bewerkt vlees niet gezond is.

Uiteraard betekent dit niet dat we onbeperkt rood vlees moeten gaan eten. Bij een studie waar mensen 6 jaar werden gevolgd bleek dat bijna vegetariërs de kleinste kans op vroegtijdige sterfte, kanker en hart- en vaatziekten (bron). Met de nadruk op ‘bijna’ want veganisten deden het slechter in deze studie.

Samenvattend: onbewerkt rood vlees is niet per se ongezond. Het is met name bewerkt vlees wat slecht is.

#9: het (te) veel eten van eiwitten leidt tot nierfalen

eiwitrijk voedsel op witte tafel

Zo nu en dan kom ik het nog steeds tegen: een dieet dat bestaat uit een hoog eiwitgehalte, zou kunnen leiden tot botontkalking en nierfalen.

Het is waar dat eiwitten op korte termijn calciumafscheiding van de botten verhoogt, maar de lange termijn studies tonen eigenlijk het tegenovergestelde effect.

Op de lange termijn worden eiwitten geassocieerd met een verbeterde botgezondheid en een lager risico op botfracturen (bron, bron).

Bovendien laten studies geen link zien tussen een hogere inname van eiwitten bij gezonde mensen en de kans op nierfalen. Tenzij je een nierziekte hebt, heeft een dieet bestaande uit veel eiwitten geen schadelijke gevolgen voor je nierfunctie (bron).

Als het gaat om gezond eten dan zijn eiwitten onmisbaar.

Wel adviseer ik je om niet meer dan 50% van je eiwitten uit dierlijke eiwitten te halen. Dat is omdat de nieren organische zuren van dierlijk eiwit moeten verwijderen, terwijl dit niet het geval is bij plantaardige eiwitbronnen.

Samenvattend: het eten van veel hoogwaardige eiwitten zorgt voor een goede botgezondheid en een lager risico op botfracturen. Een eiwitdieet is bij gezonde mensen niet schadelijk voor de nieren.

#8: alleen mensen met een glutenallergie hebben last van gluten

glutenvrij

Je zou denken dat alleen mensen met coeliakie (een ernstige vorm van glutenintolerantie) glutenvrij door het leven moeten gaan.

Maar niets is minder waar. Een veel grotere groep mensen is non-coeliakie glutensensitief en zou baat hebben bij een glutenvrij dieet (bron).

Gluten kun je zien als een familie van eiwitten dat voorkomt in granen zoals tarwe, rogge, spelt en gerst. Van de granen die gluten bevatten wordt tarwe het meest geconsumeerd.

Het is niet exact bekend hoeveel mensen last hebben van glutenintolerantie, maar geschat wordt dat 0,5 tot 13% van de bevolking er in enige mate last van heeft (bron).

Symptomen van glutenintolerantie

Symptomen van glutenintolerantie zijn:

 • Diarree
 • Buikpijn
 • Vermoeidheid
 • Opgeblazen gevoel
 • Neerslachtigheid

Het aantal gluten is tevens flink toegenomen in ons voedingspatroon met name door tarwebrood. Ik denk dat dit de logische verklaring is waarom steeds meer mensen last krijgen. Toch doet de reguliere media en instanties nog steeds alsof die mensen zich dat inbeelden.

Sommige professoren noemen dit zelfs nocebo. Dit betekent het tegenovergestelde van placebo, namelijk dat je met iets weghalen een beter resultaat verwacht ondanks dat hetgeen wat je weghaalt geen effect zou moeten hebben.

Niet alleen zit tarwe bomvol met een agressieve vorm van gluten en laat het je bloedsuikspiegel flink stijgen, maar het is in de laatste decennia’s genetisch gemanipuleerd waardoor de concentraties zink, koper, ijzer en magnesium 19-28% lager zijn geworden (bron).

Wetenschappers denken ook dat glutenvrije diëten de symptomen van prikkelbare darm syndroom, schizofrenie, autisme en epilepsie kunnen verminderen (bron, bron, bron, bron).

Samenvattend: studies hebben aangetoond dat veel mensen kunnen profiteren van een glutenvrij dieet, niet alleen patiënten met coeliakie.

#7: te veel eieren eten is slecht want het verhoogt je ‘slechte’ cholesterol

eierdoosjes in de supermarktschappen

Mensen worden al decennialang geadviseerd om niet te veel eieren te eten, het zou namelijk slecht zijn voor je cholesterolgehalte.

Het waren vooral kleine studies die daarmee aankwamen.

Maar uit verschillende studies van de afgelopen jaren blijkt dat eieren niet het slechte cholesterol in het bloed verhoogt en er geen verband bestaat tussen hart- en vaatziekten en eieren (bron, bron).

Er zit weliswaar vet en cholesterol in de dooier, maar het vet is voornamelijk onverzadigd.

Wat overblijft is een bron van hoogwaardige eiwitten, belangrijke aminozuren en maar liefst 13 verschillende vitaminen en mineralen, gezonde onverzadigde vetten en antioxidanten.

Je zou wel gek zijn om niet dagelijks een eitje te eten als onderdeel van gezonde voeding. Van hoogwaardige eiwitten in eieren is bovendien bewezen dat het de eetlust vermindert en het verzadigingsgevoel stimuleert (bron, bron).

Samenvattend: Eieren verhogen het slechte cholesterol niet. Het eten van maximaal 3 eieren per dag is onderzocht en gezond bevonden (bron).

#6: zout is slecht want het verhoogt de kans op hoge bloeddruk

zoutpotje op houten tafel

Volgens het Voedingscentrum zorgt te veel zout eten voor een verhoogde bloeddruk (en daarmee de kans op hart- en vaatziekten). Ook de Hartstichting adviseert ons om maximaal 6 gram zout te eten.

Ook het consumentenprogramma Kassa besteed veel aandacht om mensen minder zout te laten eten.

Uit nieuw grootschalig onderzoek blijkt dat echter dat er helemaal geen verschil is tussen een hoge en lage inname van zoutconsumptie! Het blijkt zelfs dat het zogeheten ‘slechte’ LDL cholesterol hoger wordt als je juist minder dan 7,5 gram zout per dag eet (bron).

De onderzoekers adviseren om maximaal 17,5 gram zout per dag te eten, want daarboven heb je een verhoogde kans op maagkanker (bron). De resultaten staan haaks op de oude aanbevelingen om minder zout te eten.

Zout en hart- en vaatziekten

Uit een groot onderzoek blijkt ook dat zout geen belangrijke rol speelt bij hart- en vaatziekten (bron). Wel zeggen de onderzoekers dat de inname van zout bij mensen die reeds lijden aan hart- en vaatziekten verminderd moet worden.

Wel is geconcludeerd dat het verhogen van de inname van kalium de bloeddruk verlaagt (bron), wat je kunt vinden in banaan, avocado, zwarte chocolade etc. Lees hier meer over je bloeddruk verlagen.

Hoewel minder zout eten de bloeddruk kan verlagen met gemiddelde van 1-5 mm / Hg, heeft het geen effect op hart- en vaatziekten.

Gemiddeld eten Nederlanders 9-10 gram zout per dag, wat betekent dat het gros van de mensen binnen de marge zit dat door onderzoekers wordt aanbevolen.

 • Tot slot wil ik erbij vermelden dat dit geen pleidooi is om bewerkte voeding te gaan eten met veel zout. Zo kan te veel zout wel de kans op een hersenbloeding verhogen (bron, bron).

Samenvattend: nieuwe onderzoeken adviseren een zoutinname van 7,5 tot max 17,5 gram per dag. Te veel zout staat in verband met maagkanker, maar een zouttekort is eigenlijk een stuk gevaarlijker. Met name de verhoging van kalium verlaagt de bloeddruk.

#5: verzadigd vet is slecht en de oorzaak van hart- en vaatziekten

voedingsmiddelen rijk aan verzadigd vet

Het idee dat verzadigd vet en cholesterol slecht zou zijn is enkele decennia geleden de wereld in geholpen door de Amerikaanse wetenschapper Ancel Keys. Het was zijn onderzoek uit 1958 dat ervoor zorgde dat cholesterol en verzadigd vet geassocieerd werd met hart- en vaatziekten (bron).

Dit was een zwak observationeel onderzoek want het ging slechts om 7 landen. Vijftien andere landen werden niet meegenomen omdat Keys de gegevens van deze landen niet betrouwbaar vond (bron), maar mogelijk liet hij ze buiten beschouwing omdat ze niet zijn theorie ondersteunde. Via deze zwakke studie werd het idee dat verzadigd vet en cholesterol slecht zijn de wereld in geholpen en synoniem gesteld voor dichtgeslibde aders, vernauwde bloedvaten en hartaanvallen.

Toch betekent correlatie (verband) geen causaliteit (oorzaak-gevolg). Zelfs een instantie als de American Heart Association (AHA) maakt deze fout en zegt dat een verhoogd LDL een belangrijke oorzaak (‘a leading cause‘) is voor arteriosclerose (bron). Hierbij maken ze gebruik van een handjevol onderzoeken van 25-50 jaar geleden waaronder dierstudies.

 American Heart Association (AHA)

De AHA neemt trouwens geld aan van de voedingsindustrie en farmaceutische industrie waaronder de Ag Canada en de Canola Oil Council die graag hun plantaardige olie in een goed daglicht zetten. Op die manier begrijp je waarschijnlijk wat beter hun verslag waarbij we massaal plantaardige olie moeten gebruiken en niet kokosolie.

Het idee dat verzadigd vet slecht is voor hart- en vaatziekten is op z’n minst vreemd te noemen, want een studie uit 2014 – met een totaal van 650.000 deelnemers – bevestigde dat er geen verband is tussen de inname van verzadigd vet en hart- en vaatziekten (bron). Ook een studie uit 2011 – met een totaal van 350.000 deelnemers – geeft aan dat er geen verband is tussen verzadigd vet en hart- en vaatziekten (bron).

Verzadigd vet: ongezond of niet?

Er zijn steeds meer bloggers, artsen, diëtisten etc. die in twijfel trekken of verzadigd vet nou echt zo slecht is.

Dat de relatie verzadigd vet en hart- en vaatzieken niet bestaat komt mogelijk omdat verzadigd vet LDL niet of minimaal verhoogt. De studies hierover zijn vaak decennia oud, geven inconsistente resultaten en zijn slechts observationeel (bron, bron).

Overigens is de vraag of een laag LDL zo goed is want LDL heeft ook functies. Een studie met ouderen van 60 jaar of ouder geeft aan dat hoe lager je LDL is hoe groter de kans is op sterfte (bron).

Aangezien men negatief is over verzadigd vet wordt kokosolie ten oprechte gezien als ongezond. De verzadigde vetzuren in kokosolie zouden het ‘slechte’ cholesterol (LDL) verhogen en daarmee het risico op hart- en vaatziekten (bron).

Hierbij zijn in mijn optiek drie grote valkuilen:

 • Zoals gezegd is er geen verband tussen de inname van verzadigd vet en hart- en vaatziekten (bron).
 • Het gaat niet per se om de hoogte van het LDL maar de oxidatie hiervan. Dit ontstaat meestal alleen in combinatie met laaggradige ontstekingen. Een hoog LDL hoeft dus niet slecht te zijn op zichzelf.
 • Er wordt niets gezegd over de kwaliteitsverschillen van kokosolie, terwijl virgin kokosolie anti-oxidanten bevatten die zelfs kunnen helpen tegen de oxidatie van LDL. Hier vind je een uitgebreid artikel waarom de meeste kokosolie geraffineerde rommel is.

 • Tot slot wil ik erbij vermelden dat dit geen pleidooi is om maar onbeperkt verzadigde vetten te eten. Ook dat is ongezond. Maar dat is met alles waar je te veel van eet (behalve groente).

Samenvattend: het zijn niet de verzadigde vetten die het risico op hart- en vaatziekten verhogen, maar de geraffineerde (bewerkte) koolhydraten en suikers.

#4: alle calorieën zijn hetzelfde dus het maakt niet uit wat je eet

bewerkt voedsel vs. groente en fruit

Het klopt dat een calorie een calorie is.

Energie kan namelijk niet ontsnappen, maar dit wil nog niet zeggen dat de verpakking waarin de calorie wordt aangeleverd hetzelfde is.

De hoeveelheid energie (kcal/joule) die je lichaam krijgt, hangt af van de macronutriënt die je eet.

Macronutriënten (eiwitten, vetten en koolhydraten) zijn de belangrijkste componenten van ons voedsel.

Vetten, eiwitten en koolhydraten bevatten verschillende hoeveelheden calorieën per gram.

Hier zijn de calorieën per macronutriënt:

 • Eiwitten: ±4 kcal per 1 gram
 • Koolhydraten: ±4 kcal per 1 gram
 • Vetten: ±9 kcal per 1 gram

Als je puur naar deze getallen kijkt, dan is de meest logische gedachte dat je zo min mogelijk vetten moet eten om af te vallen. Maar die redenering is onjuist! Je moet namelijk ook kijken naar het effect van het type verpakking van de calorie.

effect macronutrienten insuline verzadiging

In dit figuur zie je het volgende:

 • Eiwitten:
  • Middelmatige insuline aanmaak
  • Hoogste verzadigingsgevoel
 • Vetten:
  • Minste insuline aanmaak
  • Middelmatig verzadigingsgevoel
 • Koolhydraten:
  • Hoogste insuline aanmaak
  • Laagste verzadigingsgevoel

Het voedsel dat we eten kan een enorme impact hebben op de biologische processen die bepalen wanneer, wat en hoeveel we eten. Met name de verzadiging van voeding is een belangrijk punt.

Zo vallen mensen sneller af die iedere dag een handje amandelen eten, dan mensen die dat niet doen (bron). Amandelen bevatten namelijk behoorlijke hoeveelheid eiwitten en gezonde vetten die erg goed verzadigen en de honger onderdrukken (bron).

Je snapt nu waarschijnlijk dat te veel calorieën halen uit geraffineerde koolhydraten niet slim is. Ze verzadigen amper, hebben een hoge door-eet-factor en stimuleren het lichaam om het vetopslag hormoon insuline in grote hoeveelheden aan te maken.

Samenvattend: Je kunt calorieën halen uit eiwitten, vetten en koolhydraten.  Een calorie is weliswaar energie en die behoud je altijd, maar de ene calorie doet iets anders met het lichaam dan de ander.

#3: het grootste gedeelte van je voedingspatroon moet uit koolhydraten bestaan

De algemene opvatting is nog steeds dat een vetarm dieet de beste keuze is als het gaat om gezonde voeding en afvallen.

Koolhydraten zouden je grootste bron van calorieën moeten zijn.

Instanties houden vast aan het idee dat  – met name – verzadigd vet geassocieerd is met een verhoogd risico op hart- en vaatzieken, ondanks dat nieuwe studies het tegendeel laten zien.

Het grootste gedeelte van je voedingspatroon zou volgens de reguliere adviezen uit koolhydraten moeten bestaan, met name volkoren producten.

Inmiddels weten we wel beter. Deze hoeveelheid koolhydraten is niet goed voor mensen die willen afvallen en aan hun algehele gezondheid willen werken.

Zo blijkt uit onderzoeken dat een koolhydraatarm dieet veel gezonder en effectiever is om mee af te vallen, dan een vetarm dieet. Dit is grondig bestudeerd en de resultaten zijn consequent ten gunste van koolhydraatarme diëten (bron, bron, bron).

Ook staan in mijn optiek geraffineerde koolhydraten (brood zijn geen onbewerkte granen) sterker in verband met hart- en vaatziekten dan bijv. verzadigd vet (bron, bron).

Niet alleen dat want grote hoeveelheden glucose (haal je uit koolhydraten) heeft invloed op het cholesterol omdat cholesterol zich hecht aan eiwitten die overal in het lichaam zitten, crosslinking genoemd. Normaal gesproken kan cholesterol zich vrij bewegen maar de overmaat aan glucose zorgt ervoor dat cholesterol vast blijft zitten in bloedvaten met arteriosclerose als gevolg.

Samenvattend: met een koolhydraatarm dieet haal je maximale resultaten op het gebied van vetverbranding. Het is bovendien veel gezonder en makkelijker vol te houden dan het vetarm dieet.

#2: veel kleine maaltijden eten leidt tot een sneller metabolisme

zalm met boontjes op wit bord

“Eet meerdere, kleine maaltijden gedurende de dag om je metabolisme (stofwisseling) hoog te houden.”

Je zult het ongetwijfeld wel eens van een dieetexpert of voedingsdeskundige gehoord hebben.

Ik wacht echter nog steeds op een studie die dit laat zien, ze zijn er namelijk niet.

De waarheid is dat het helemaal niet uitmaakt hoeveel maaltijden je op een dag eet. Althans, niet voor je metabolisme.

Het eten van 2-3 maaltijden op een dag heeft exact hetzelfde effect op je energieverbruik als 5-6 kleinere maaltijden (met dezelfde energiebalans) (bron, bron).

Er zal niet meer thermogenese plaatsvinden als je de maaltijdfrequentie op een dag verhoogt. Thermogenese is de toename van de ruststofwisseling, als reactie op voedselinname, inspanning of blootstelling aan koude of warme temperaturen.

Vaker eten voorkomt wellicht dat je last van hongergevoelens krijgt, maar het is onjuist dat dit enige invloed heeft op de hoeveelheid calorieën die je op een dag verbrandt.

Sterker nog, er zijn zelfs studies waaruit blijkt dat het eten van veel kleinere maaltijden schadelijk voor je gezondheid kan zijn.

In een studie uit 2014 werden gezonde mannen blootgesteld aan een hoog-calorie dieet. Het calorieoverschot bestond voornamelijk uit vet en suiker en werd tijdens of tussen de drie hoofdmaaltijden door gegeten, waardoor de maaltijdgrootte of de maaltijdfrequentie werd verhoogd.

Niet een grotere maaltijd, maar een verhoging van de maaltijdfrequentie bleek juist te zorgen voor meer lever- en buikvet (bron).

#1: vet en cholesterol is slecht en maakt je dik

Vet eten maakt je vet, dus zou je vet moeten vermijden als je wilt afvallen en gezond eten belangrijk vindt. Klinkt in eerste instantie logisch, maar dat is het niet.

Een dieet dat bestaat uit veel vetten en koolhydraten kan je dik maken, maar dat komt niet zozeer door de vetten. Een koolhydraatarm en vetrijk dieet zorgt namelijk voor meer gewichtsverlies dan een vetarm dieet, zelfs als deelnemers in de vetarme groep aan calorie-restrictie deden (bron, bron).

Cholesterol is een vetachtige stof die mensen nodig hebben om te overleven. Je weet inmiddels dat cholesterol in voedsel geen hart- en vaatziekten veroorzaakt (bron, bron).

De waarheid is dat cholesterol zo belangrijk is dat het lichaam veel complexe mechanismen heeft ontwikkeld om ervoor te zorgen dat we altijd genoeg hebben. Je lichaam maakt daarbij 70-80% van het cholesterol zelf aan.

Als je veel cholesterol eet, dan maakt je lever minder cholesterol aan en omgekeerd. Het balanceert zich uit dus.

Is  LDL cholesterol slecht?

Hoe zit het dan met het ‘slechte’ LDL cholesterol?

Eigenlijk bestaat ‘slecht’ cholesterol (LDL) niet. Het gaat namelijk om lipoproteïnen. Lipoproteïnen zijn de pakketjes waarmee cholesterol wordt getransporteerd. De vulling (cholesterol) van het pakketje is niet slecht maar het soort pakket (lipoproteïnen) kan goed of slecht zijn (alhoewel ze beide een functie hebben).

Veel kleine LDL deeltjes (small dense LDL – patroon B) zouden voor een verhoogde kans op hart- en vaatziekten zorgen. Deze zijn namelijk veel gevoeliger voor oxidatie in tegenstelling tot de grotere LDL deeltjes (patroon A) (bron, bron).

Vrijwel geen enkele blogger of instantie spreekt over de voordelen van verzadigde vetzuren op het cholesterol. Hier twee belangrijke voordelen:

 • Verzadigde vetzuren veranderen de kleine LDL deeltjes naar grotere LDL deeltjes, wat de kans op hart- en vaatziekten zou moeten verlagen (bron, bron, bron)
 • Verzadigde vetzuren verhogen het HDL wat ook het risico zou moeten verlagen (bron, bron)

Maar wat is nu de oorzaak van veel kleine LDL deeltjes? Hieronder vind je mijn mening hierover.

Ik snap dat alle meningen over wat nou gezonde voeding is verwarrend voor je kunnen zijn. Wil je slanker en gezonder worden dan kan je enorm veel baat hebben bij de adviezen van een afslankcoach. Zo leer je wat gezonde en ongezonde voeding is.

De oorzaak van het ontwikkelen van veel kleine LDL deeltjes zijn:

 • Transvetten
 • Geraffineerde suikers en koolhydraten
 • Omega 6 vetzuren

Bovenstaande voeding leidt tot ontstekingsreacties die de aders vernauwen waardoor arteriosclerose (vroeger aderverkalking genoemd) kan ontstaan. Daarbij probeert cholesterol de ontstekingsreacties aan te pakken zodat de aderen soepel en elastisch blijven.

Cholesterol is dus waarschijnlijk niet de oorzaak van arteriosclerose maar een gevolg. De oorzaak is ontstekingsreacties (bron). Er was een bericht, die zeer viraal ging op Facebook, van een arts die na 25 jaar ervaring stellig zegt dat ontstekingsreacties (inflammatie) de belangrijkste oorzaak is van arteriosclerose.

Dus wat is de oorzaak van een verhoogde kans op hart en vaatziekten?

Nee:

 • Hoog totaal cholesterol
 • Hoog ‘slecht’ cholesterol (LDL)
 • Veel kleine LDL deeltjes

 

In principe moet je cholesterol zien als brandweermannen die een brand proberen te blussen of een pleister die een wond wilt genezen. We kunnen dan niet stellen dat brandweermannen de oorzaak zijn van de brand, net als dat de pleister niet de oorzaak is van de wond. Ze staan wel sterk met elkaar in verbrand (correlatie) maar dat geeft nog geen oorzaak-gevolg relatie (causaliteit).

Ja: 

Ontstekingsreacties die verhoogd worden door het veel eten van:

 • Transvetten (bron, bron)
 • Geraffineerde suikers en koolhydraten (bron)
 • Omega 6 vetzuren (bron)

En wist je dat voedingsmiddelen die veel cholesterol bevatten, ook vaak super gezond en voedzaam zijn? Volvette zuivel, visolie, eieren, schelpdieren en sardientjes zijn voedingsmiddelen die ongelooflijk voedzaam zijn, vermijd ze dus niet vanwege hun cholesterolgehalte.

Doe mijn gratis dieet test en ontdek welke dieet voor jou het meeste resultaat oplevert

Wil je succes maar wil je je tijd niet verspillen aan diëten die niet passen bij jouw situatie?

Met al mijn kennis en ervaring heb ik een korte test ontwikkeld. De uitslag geeft je een dieet dat het beste past bij jouw situatie, jouw persoonlijkheid en jouw behoeften.

Hiermee vergroot je je kansen op een succesvol dieetproces, zonder jojo-effect of andere vervelende bijeffecten.

Het duurt slechts enkele minuten.

Ga naar de test en ontdek welke dieet het beste bij jou past »»

Hoe nuttig was dit artikel voor jou?

Klik op een ster voor een beoordeling!

Omdat je dit artikel nuttig vond...

Volg ons op social media!

Jammer dat je dit artikel niet (zo) nuttig vindt.

Graag horen we hoe we dit artikel kunnen verbeteren!

7 reacties op dit artikel

 • Fijn om een keer zo’n duidelijk verhaal te lezen!

  Tike
 • De uitleg is buitengewoon interessant en goed gedocumenteerd !
  Het geeft veel duidelijkheid hoe men zich gezonder kan voeden !

  Madeleine Cuppens
 • Hé man,
  Mooi overzicht en het doet mij zeer veel deugd om nummer 11 te zien! Vooral door programma’s zoals “Obese” had ik de moed opgegeven, want de wijze waarop die extreem zware mensen zichzelf moesten afbeulen leek mij zeer ongezond. Ik dacht: “Dan maar wat dikker, want op versleten gewrichten e.d. – door zware overbelasting doordat ik teveel ga bewegen om maar af te vallen – daar zit ik ook niet op te wachten”. Totdat ik er door een Engelse documentaire (Focus) achterkwam dat het enorm veel energie (Joule) kost om mijn lichaam in stand te houden, zelfs wanneer ik er vrijwel verder niets mee doe! Toen dacht ik: “OK, elk pondje komt dus echt door het mondje!” en daarnaast: “Goed bewegen is vooral om m’n lijf soepel en fit te houden, en niet om veel af te vallen”. Sindsdien ben ik op mijn eten gaan letten en ben in bijna een jaar over de 20 kilo afgevallen. Daarnaast ging ik als vanzelf ook weer meer bewegen en zo is er een positieve spiraal ontstaan.
  Het blijft wel oppassen geblazen, want toen ik m’n pols brak, zaten er in vijf weken weer vier kilo bij , mede doordat ik gefrustreerd was (ook omdat we aan het begin van een verbouwing stonden waar ik zelf veel aan zou doen). Tja … frustratie … dat ligt gevoelig, zeker als het op m’n eetgedrag aankomt. Gelukkig heb ik inmiddels het vertrouwen dat dit er nou eenmaal bijhoort en dat ik er zelf wat aan kan doen … rustig en gestaag ;-)
  Eén van de dingen die ik er aan heb leren doen is de voedingsmiddelen vermijden waar stofjes in zitten die maar één ding willen bereiken: dat ik er meer van ga eten en meer van ga kopen. Zoals in mijn beleving alcohol wordt overschat als verslavend (want niet iedereen die alcohol drinkt raakt verslaafd), worden die stofjes onderschat als verslavend (want bijna niemand ontkomt aan bijvoorbeeld de “sugar rush”). Het gemene van de voedingsindustrie is dat ze zelfs alcohol gewoon blijven verkopen (en over die andere stofjes hoeven het dan helemaal niet meer te hebben).
  Gelukkig ben ik mijzelf daar enorm bewust van geworden en zoals ik al zei: “Ïk doe wat ik zelf kan doen”. Ik laat de voedingsindustrie en de politiek maar lekker verder gaan met waar ze mee bezig zijn (zakken vullen), want om daar wat aan te veranderen (door meer te doen dan zo-nu-en-dan ’s de kans te pakken het onder de aandacht te brengen en daarmee wellicht een “bottom-up” effect te creëren) is alleen maar frustrerend voor mij en je weet inmiddels waar dat bij mij toe kan leiden …

  Met vriendelijke groet,
  Rob.

  Rob Broekhof
 • Spot on !
  Mag ik deze webpagina citeren in mijn eBook dat binnenkort gaat uitkomen ?
  Het is een belangrijke en zeer nuttige pagina waar vele mensen bijzonder veel uit kunnen leren.
  Het eBook waarvan sprake is een relaas over mijn gewichtsverlies (-31kg) én over het omkeren van diabetes mellitus type 2. Alle 16 items die je hier hebt aangehaald passen perfect in de LCHF-levensstijl die ik sinds 1 juni 2015 als de mijne heb gemaakt.
  Ikzelf ben géén wetenschapper en wil ook niet als dusdanig beschouwd worden. Daarom lijkt het me een geweldig idee om naar deze webpagina te kunnen verwijzen omdat bij elk item verschillende links naar bestaande studies ter beschikking worden gesteld. Ik hoop van harte dat U deze pagina nooit zal verwijderen en dat U een eventuele wijziging van de link zou kunnen melden.
  MvG.

  Dirk Van Giel
 • Verwarrend want sommige dingen stroken niet met de docu ‘what the health’ maar als afslankcoach/pt kan ik me in het meeste van wat je schrijft goed vinden.

  Karen
 • Het artikel gaat op bepaalde punten in tegen kennis die ik uit andere bronnen heb gehaald, ik hoop dat je toe kan lichten waarom jij denkt dat jij het bij het rechte eind hebt.

  Bij punt #10 noem je 1 ‘matige’ studie die heeft bevonden dat rood vlees nadelige gezondheidseffecten heeft, maar er zijn toch talloze studies die tot dezelfde conclusie zijn gekomen die wel goed zijn uitgevoerd? Meta analyses noemen vooral rood vlees en inderdaad bewerkt vlees als boosdoeners.

  http://jamanetwork.com/journals/jamainternalmedicine/article-abstract/2540540
  De conclusie uit deze grote studie is wat voorzichtiger en zegt dat er risicogroepen zijn die beter minder vlees kunnen eten. Die groepen beslaan een groot gedeelte van de Nederlandse bevolking, dus het lijkt me niet dat je zomaar kunt zeggen dat er niets aan de hand is. Ook dit is natuurlijk maar één studie, maar wel een hele grote.
  De link tussen een verhoogde IGF-1 activiteit en negatieve effecten op de gezondheid is ook redelijk sterk lees ik vaak, alleen om die reden ben ik zelf al wat voorzichtiger.

  Punt #14 gaat lijnrecht in tegen wat ik heb geleerd de timing van voeding, hier verbaasde ik me dan ook enorm over. Ik volg het werk van professor Satchin Panda al een tijdje – hij heeft een lab dat onderzoek naar het circadiaanse ritme doet – en hij heeft juist bevonden dat de timing van voeding een vrij groot effect heeft. In het algemeen lees ik ook vaak dat het verstoren van het circadiaanse ritme flink wat negatieve effecten heeft en ook dat je lichaam in de avond je bloedsuiker minder goed kan controleren dan in de ochtend.

  Ik vond het een interessant artikel en ben altijd benieuwd hoe iemand tot andere conclusies is gekomen. Ik denk dat dit soort artikelen erg belangrijk zijn, want er wordt een hoop verkeerde informatie verspreid tegenwoordig.

  https://www.youtube.com/watch?v=5Ua-WVg1SsA Deze video illustreert dat probleem wel mooi

  Joas

Plaats een reactie

Over HappyHealthy

Oscar Helm, MSc Afslankcoach, voedingsdeskundige, psycholoog, dieetpsycholoog, orthomoleculair therapeut en bestsellerauteur

Hoi, ik ben Oscar Helm en in de afgelopen jaren heb ik duizenden mensen geholpen naar een gezonder gewicht en betere gezondheid.

HappyHealthy.nl trekt inmiddels ruim 10.000 bezoekers per dag en met mijn bestseller de Afslank Receptenbijbel laat ik zien dat afvallen zowel eenvoudig als leuk kan zijn!

Wil jij je kennis over afvallen testen? Doe dan deze test en ontdek direct je “Afslank IQ”.

Top artikelen

Koolhydraatarm Dieet: Uitleg, Gratis Schema + Voedingstabel

Wat is het koolhydraatarm dieet precies en wat kan je wel en niet eten. Ontdek hier een voedingstabe...

Intermittent Fasting: Uitleg, 9 Voordelen en 10 Schema’s

Intermittent Fasting / vasten (onderbroken vasten) schrijft voor wanneer en hoe lang je wel en niet ...

12 Tips om Snel Buikvet te Verbranden + 5 Fouten

Hoe kun je snel afvallen rond de buik? Ontdek 12 gouden buikvet verbranden tips en ontwijk 5 ernstig...

23 Bewezen Tips voor Snel Afvallen (zonder ongefundeerde hypes)

Hoe kan je snel afvallen? Ontdek 23 bewezen tips om snel gewicht te verliezen zonder ongefundeerde c...

HappyHealthy.nl wint prijs ‘Website van het Jaar’ 2020!

Doe de “Afslank IQ” test

HappyHealthy op Facebook!

HappyHealthy Facebook

Oscar’s sapjes

Array ( [A1 - Dopamine] => 91 [A2 - Acetylcholine] => 92 [A3 - GABA] => 93 [A4 - Serotonine] => 94 [B1 - Dopamine] => 96 [B2 - Acetylcholine] => 97 [B3 - GABA] => 98 [B4 - Serotonine] => 99 [Deel A] => 90 [Deel B] => 95 [Fysiek] => 101 [Geheugen en aandacht] => 100 [Karakter] => 103 [Persoonlijkheid] => 102 )