657

Lidl IJs: de Beste Koop Maar Geen Verstandige Koop!

De afgelopen week werden veel bus- en tramhaltes opgesierd met reclame van Lidl. Op zich niets bijzonders natuurlijk.

Reclames van supermarkten zoals Albert Heijn, Lidl en Aldi verschijnen aan de lopende band op de abri’s. Meestal geef ik geen aandacht aan de reclames maar deze reclame van Lidl trok wel mijn aandacht.

Wat ik in dit artikel ga bespreken:

 • Waarom de consumentenbond ijs test?
 • De HappyHealthy ijs test
 • Wat er ongezond aan fabrieksijs is
 • Hoe je wel verantwoord ijs kunt maken

Inhoud van dit artikel

De Lidl ijs reclame[anchors_h2]

Als je in een stad woont dan komt deze reclame je vast bekend voor, deze reclame heeft in mijn wijk in ieder geval een week lang het straatbeeld geterroriseerd.

Ik zal je vertellen waarom deze reclame mijn aandacht trok. De ijsjes worden aangeprezen als beste koop volgens de Consumentenbond. Wat ik me dan afvraag is:

Hoe kan een bonk suiker en vet op een stokje in hemelsnaam een ‘beste koop’ zijn?

Waarom wordt er reclame gemaakt voor voedingsmiddelen welke diabetes type 2 en overgewicht in de hand werken? Of heeft Lidl soms ijsjes gemaakt welke onze gezondheid niet schaden?

Wat wordt er exact bedoeld met ‘beste koop’?

Ik zocht de ijsjes test van de Consumentenbond er bij om uit te zoeken wat ze bedoelen met beste koop. En het werd me al snel duidelijk…

Zoals ik al vermoede is de test van de Consumentenbond uitgevoerd door mensen met verstand van smaak. Met beste koop wordt de prijs / smaak verhouding bedoeld. Met het Lidl ijsje krijg je blijkbaar de meeste smaak voor het minste geld.

Maak jij onnodige fouten die het afvallen vertragen?

Doe deze gratis test en ontdek je “Afslank IQ”.

Waarom doet de Consumentenbond dit?

Het bevreemd me eerlijk gezegd dat de Consumentenbond zich met onderzoeken bezig houdt waarbij ongezonde voedingsmiddelen worden onderzocht op basis van smaak.

Is de consumentbond er niet om de belangen van de consumenten te bedienen? En is ons grootste belang niet onze gezondheid en die van onze kinderen? Of heb ik iets gemist?

Zou de Consumentenbond niet beter kunnen onderzoeken wat gezonde versnaperingen zijn voor een warme zomerdag?

Zou de Consumentenbond ons niet moeten beschermen voor het fabrieksvoer welke de voedselindustrie ons door de strot probeert te douwen?

In plaats daarvan wordt het eten van fabrieksvoer aangemoedigd. Dan krijgen we straks zeker een test naar het beste medicijn bij diabetes type 2? Of een bloeddrukmeter test? Oh, wacht, de bloeddrukmeters hebben ze al getest.

Begrijp me niet verkeerd. Ik probeer hier niet de Consumentenbond af te kraken. Ik vindt het goed dat ze er zijn en dat ze veel belangrijk werk verrichten. Zo vond ik het goed dat zij onderzoek naar maaltijdvervangers deden. De Consumentenbond zei over maaltijd vervangers het volgende:

Gezond afvallen doe je er niet mee. Maaltijdvervangers als repen en shakes worden aangeprezen als uitgebalanceerde maaltijd met alle essentiële voedingsstoffen, om gezond af te vallen. Merkwaardig, want ze bevatten vaak erg weinig eiwit en vezels, en juist erg veel suiker. Niet zo gezond dus.

maaltijdvervangerKijk, daar kan je als consument wat mee! Als je dat leest dan weet je dat geld besteed aan maaltijdvervangers weggegooid geld is.

Ik snap gewoon niet waarom de Consumentenbond zich bezig houdt met smaakonderzoeken van ongezonde voedingsmiddelen en hiermee de suggestie (kan) wekken dat het eten van roomijsjes oké is.

De HappyHealthy ijsjes test

Het leek mij wel een idee om de ‘beste koop’ van Lidl te gaan testen. Maar dan volgens onze HappyHealthy normen en niet op basis van smaak en prijs.

Met HappyHealthy normen bedoelen we overigens: draagt dit voedingsmiddel bij aan een gezond gewicht en een optimale gezondheid?

Lidl Gelatelli Amandel voorkantVoor het ijsje van Lidl ben ik op de fiets gestapt en naar de plaatselijke Lidl gereden. Na het lezen van de ingrediënten op de verpakking was ik niet van plan deze ijsjes ooit te gaan eten dus maakte ik in de winkel een foto van de verpakking. Aan de ingrediëntenlijst hebben we genoeg om de ijsjes volgens de HappyHealthy normen te testen.

Ingrediënten van de Lidl Gelatelli Almond:

 • Magere melk
 • Suiker
 • Vloeibaar weiconcentraat (melk)
 • Kokosvet
 • Glucose-fructosestroop
 • Cacaoboter
 • Amandelstukjes
 • Melkeiwitten
 • Boterconcentraat (melk)
 • Magere melkpoeder
 • Cacaomassa
 • Mono- en diglyceriden
 • Lecithinen (soja)
 • Polyglycerolpolyricinoleaat
 • Natuurlijk Bourbon vanillearoma
 • Johannesbroodpitmeel
 • Guarpitmeel
 • Vruchten- en plantenconcentraten (wortel, pompoen, saffloer, citroen)
 • Geëxtraheerde gemalen vanillestokjes
 • Natuurlijk vanillearoma

Het Gelatelli Almond ijsje bevat maar liefs 20 ingrediënten, we bekijken ze stuk voor stuk en geven er ons oordeel over.

Wil je een voorbeeld afslank weekmenu incl. recepten en boodschappenlijstje?

Klik hier en ik stuur ze direct gratis naar je toe.

Melk

lactose intolerantHet eerste ingrediënt op de lijst is magere melk. Ik ben niet zo’n voorstander van melk, en al helemaal niet van magere melk.

Melk leidt tot toename van het groeihormoon IGF-1 in het lichaam. Lage waarden van dit groeihormoon worden in verband gebracht met een langer leven en hoge waarden worden in verband gebracht met bepaalde vormen van kanker.

Verder bevat melk lactose (melksuikers) wat bij veel mensen zorgt voor spijsverteringsproblemen (vaak zonder dat ze zich er van bewust zijn dat deze door zuivel worden veroorzaakt). Naar schatting is 75% van de wereldbevolking lactose-intolerant.

Suiker

Het tweede ingrediënt van het Lidl Gelatelli ijsje is suiker. En dat is best verontrustend. Ingrediënten worden namelijk op volgorde van gebruikte hoeveelheid op verpakkingen aangegeven.

Dat er veel suiker in de ijsjes zit blijkt ook wel als we bij de voedingswaarde kijken. Per 100 gram product bevatten de Lidl ijsjes 28,9 gram suiker. De ijsjes zijn 90 gram waarmee ieder ijsje 26 gram suiker bevat. Dat zijn 6,5 klontjes suiker per ijsje!

De Lidl Gelatelli Almond bevat 6,5 klontjes suiker.

Van suiker is algemeen bekend dat dit niet goed voor de gezondheid is. Suikers zijn de grootste boosdoener van overgewicht onder de bevolking.

Suiker wordt vrijwel direct door het bloed opgenomen waarna de bloedsuikerspiegel stijgt. Om het suiker uit het bloed op te kunnen nemen maakt het lichaam het hormoon insuline aan. Als je veel suiker eet dan wordt je insulineniveau te hoog. Dit hormoon is de grootste boosdoener van overgewicht, het zorgt ervoor dat het lichaam vet gaat opslaan waardoor je aankomt.

Als je vaak veel suiker eet (of drinkt) dan wordt je insulineresistent waardoor je op de langere termijn diabetes type 2 kan krijgen.

In onderstaande video bespreek de 3 meest ernstige gevaren van toegevoegd suiker:

Vloeibaar weiconcentraat

Bij de productie van kaas ontstaat wei als bijproduct. Positief aan weiconcentraat is dat het rijk is aan eiwitten. Weiconcentraat bevat echter wel lactose (ongeveer de helft van melk) en wij zijn vanwege het lactose niet echt happy met weiconcentraat in ijs.

Kokosvet

Het gebruik van kokosvet juichen wij toe. Kokosvet is weliswaar een verzadigd vetzuur maar het is wel degelijk een gezond vetzuur. Kokosvet bestaat uit middellange ketenvetzuren welke niet in de bloedbaan komen. Kokosvet wordt door de lever opgenomen waar ze het lichaam voorziet van energie, zonder dat het door het lichaam wordt opgeslagen. Kokosvet is bovendien een belangrijke bron van laurinezuur welke belangrijk is voor een gezond afweersysteem.

Glucose-fructosestroop

glucose-fructosestroopGlucose-fructosestroop is een zoetstof welke wordt gemaakt van mais of tarwezetmeel (meestal mais). Het heeft een hoog gehalte aan fructose, een vorm van suiker welke erg zoet is en snel door het bloed wordt opgenomen en nog slechter voor je is dan kristalsuiker.

In veel onderzoeken wordt de consumptie van glucose-fructosestroop gelinkt aan overgewicht. Bovendien bevat glucose-fructosestroop vaak kleine hoeveelheden kwik welke toxisch voor het lichaam zijn. Of in de glucose-fructosestroop van de Lidl ijsjes kwik zit kunnen we aan de hand van de verpakking niet beoordelen.

Ons oordeel: alles waar glucose-fructosestroop in zit is een no-go.

Cacaoboter

Rauwe cacaoboterCacaoboter bevat palmitinezuur, stearine en oliezuur. Palmitinezuur en stearine zijn verzadigde vetzuren. Van stearinezuur is bekend dat dit vetzuur het cholesterol niet verhoogd terwijl palmitinezuur dit wel doet.

Oliezuur is een enkelvoudig onverzadigd verzuur waarvan bekend is dat het goed is voor hart- en bloedvaten.

Ons oordeel is dat cacaoboter gezond is. Al geven wij de voorkeur aan rauwe cacaoboter. Rauwe cacaoboter wordt op lage temperaturen bewerkt waardoor de antioxidanten, waaraan cacao zeer rijk is, bewaard blijven. Hierdoor is rauwe cacaoboter vele malen gezonder dan gewone cacaoboter.

Amandelstukjes

AmandelenAmandelen zijn gezond. Ze bevatten veel goede onverzadigde vetzuren, vezels en vitamine E. Dagelijks een handje amandelen eten zorgt er voor dat het slechte cholesterol (LDL) en de bloeddruk wordt verlaagd. De Lidl ijsjes bevatten 5,5 gram amandelen per ijsje en zijn naast het kokosvet en cacaomassa het enige gezonde ingrediënt wat wij aan dit ijsje konden ontdekken.

Melkeiwitten

Melkeiwitten bevatten lactose, en zoals onder melk al toegelicht, zijn wij geen fan van lactose.

Boterconcentraat (melk)

Boterconcentraat is een melkvet welke uit boter gewonnen is. Boterconcentraat is puur (minimaal 99,8%) verzadigd vet. Als het dieet verder uit voldoende onverzadigde vetzuren bestaat zal het boterconcentraat niet schadelijk zijn voor de gezondheid.

Magere melkpoeder

Magere melkpoeder is melk in poedervorm. Over het gebruik van melkpoeder hebben wij dezelfde mening als over het gebruik van melk.

Cacaomassa

cacaomassaCacaomassa is een ander woord voor chocolade. Chocolade bevat belangrijke antioxidanten waardoor het een gunstige werking heeft bij het voorkomen van hart- en vaatziekten. Uit onderzoeken blijkt tevens dat cacao een bloeddrukverlagend effect heeft.

Ons oordeel over chocolade: iedere dag een paar stukjes pure chocolade eten (met minimaal 70% cacao) is gezond. De chocolade op het Lidl ijsje is helaas van minder gezonde melkchocolade.

Mono- en diglyceriden

e471Mono- en diglyceriden zijn synthetische vetketens welke verkregen worden uit glycerol en natuurlijke vetzuren. Deze vetten worden aan het ijs toegevoegd als stabilisatoren. Het E-nummer van mono- en diglyceriden is E471.

In E-nummer tabellen wordt het E471 in het rood als schadelijk aangegeven. Als je teveel E471 eet dan loop je het risico dat (essentiële) vetzuren niet meer goed door het lichaam worden opgenomen. E471 in grote hoeveelheden kan de lever, de nieren, de baarmoeder en de zaadballen aantasten.

Ons oordeel: ook al is een voedingsmiddel goedgekeurd door de Europese Unie, en een E-nummer heeft, dan wil dat nog niet zeggen dat het niet schadelijk voor je kan zijn. In onze optiek wil een E-nummer alleen maar zeggen dat je niet ter plekke dood neer valt als je het eet en kunnen de meeste E-nummers beter vermeden worden.

Lecithinen (soja)

Lecithine helpt andere vetten zoals cholesterol om in vocht op te lossen waardoor het uit het lichaam afgevoerd kan worden. Lecithine ondersteunt je lichaam in de energievoorziening en kan leverschade helpen repareren. Voor een goede gezondheid zouden we regelmatig lecithinen binnen moeten krijgen.

Maar om ons lichaam van lecithinen te gaan voorzien via roomijs lijkt ons geen goed plan. Wij geven de voorkeur aan natuurlijke bronnen van lecithinen zoals vis en peulvruchten of lecithinekorrels (welke gemaakt zijn van eieren en niet van soja) welke te koop zijn bij de natuurwinkel.

Polyglycerolpolyricinoleaat

Polyglycerol polyricinoleaat is het E-nummer E476 en is een synthetische stabilisator. Er zijn onderzoeken welke aangeven dat E476 het risico voor allergieën zou kunnen vergroten. Verder is er nog weinig met zekerheid te stellen over dit E-nummer. Ons oordeel: liever geen E476.

Natuurlijk Bourbon vanillearoma

Bourbon vanillePrima dat Lidl natuurlijk bourbon vanillearoma in haar ijsjes gebruikt. Dit vanillearoma komt van Bourbon vanillestokjes uit Madagaskar welke bekend staan om haar goede kwaliteit. Natuurlijk vanillearoma wordt aan het ijs toegevoegd voor de smaak en de geur. Natuurlijk vanillearoma heeft geen nadelige effecten op de gezondheid.

Johannesbroodpitmeel

Johannesbroodpitmeel ken je misschien wel, het wordt vaak gebruikt in de avondfles voor baby’s welke last van reflux hebben. Het maakt de melk dikker en zwaarder waardoor het minder snel terug omhoog komt. Johannesbroodpitmeel heeft in de E-nummer tabel code oranje wat oppassen betekend. Het zou kunnen dat Johannesbroodpitmeel astma, ademhalingsallergieën en huidreacties kunnen veroorzaken. Dit is echter niet met wetenschappelijke zekerheid vastgesteld.

Aan de andere kant wordt johannesbroodpitmeel, ook wel carobemeel genoemd, aangeprezen als superfood. Het bevat eiwitten en mineralen en stoffen welke werken als een antidepressivum. Al met al staan wij neutraal tegenover het gebruik van johannesbroodpitmeel.

Guarpitmeel

Guarpitmeel is een verdikkingsmiddel en staat ook wel bekend als E412. Het is geen slecht E-nummer maar ook geen goed E-nummer. Van E412 wordt vermoed dat het bij grote hoeveelheden de opname van vitamine en mineralen kan verminder en kan zorgen voor huidallergieën. Ons oordeel: omdat guarpitmeel in kleine hoeveelheden in het Lidl ijsje zit verwachten wij dat het niet veel kwaad kan.

Vruchten- en plantenconcentraten (wortel, pompoen, saffloer, citroen)

Deze concentraten bevatten een hoog gehalte aan suikers en worden in het Lidl ijsje gebruikt voor de smaak en waarschijnlijk de kleur. Het is een van de laatste ingrediënten op de verpakking, de gebruikte hoeveelheden zullen dan ook laag zijn waardoor het weinig kwaad kan.

Geëxtraheerde gemalen vanillestokjes

Dit zijn de vanillestukjes waar de merg uitgehaald is. De stokjes worden gemalen in het ijs verwerkt zodat je de zwarte stukjes in het ijs kunt zien om de illusie te weken dat er veel vanille in het ijsje verwerkt is. De gemalen vanillestokjes zijn niet schadelijk voor de gezondheid.

Natuurlijk vanillearoma

Natuurlijk vanillearoma wordt verkregen uit vanillestokjes. We vragen ons af waarom natuurlijk vanillearoma gebruikt wordt naast natuurlijk Bourbon vanillearoma. Misschien is het Bourbon vanillearoma te kostbaar om het ijsje op smaak te brengen. Natuurlijk vanillearoma heeft in ieder geval geen nadelige effecten op de gezondheid, dus prima dat het in het ijsje verwerkt is.

Ons eindoordeel

We beoordelen de Lidl Gelatelli Almond aan de hand van de HappyHealthy test normen. De maximale score per onderdeel is 10 punten.

2 punten voor het voorkomen van overgewicht

overgewichtHet Lidl ijsje krijgt van ons 2 punten voor het voorkomen van overgewicht. Het bevat veel suikers (26 gram per ijsje) en 304 calorieën per ijsje. Deze grote hoeveelheid suikers zorgen ervoor dat de bloedsuikerspiegel omhoog zal schieten en het lichaam veel insuline aan zal moeten maken.

Het hormoon insuline is verantwoordelijk voor het opslaan van vetten in ons lichaam. Omdat het ijsje naast de suikers ook nog eens 19 gram vet bevat kunnen deze vetten in het lichaam opgeslagen worden. In hoeverre deze vetten daadwerkelijk in de lichaamsreserves worden opgeslagen is per persoon verschillend en mede afhankelijk van de rest van het voedingspatroon.

3 punten voor het voorkomen van diabetes type 2

diabetes type 2Het kan nog erger dan de Lidl ijsjes en daarom geen 1. Je zou een zak pepermuntjes kunnen leeg eten, deze bestaan voor 97% uit suiker.

De Lidl ijsjes bestaan voor 29% uit suikers en de totale hoeveelheid van 26 gram is voldoende om de bloedsuikerspiegel en insulinewaarden ernstig te verstoren.

Nu zal je van het eten van een enkel ijsje geen diabetes type 2 krijgen. Maar als je regelmatig een ijsje eet dan zal dat zeker het risico op diabetes type 2 verhogen. Je risico op diabetes type 2 wordt overigens bepaald door je gehele leefstijl; onvoldoende beweging, roken, drinken, suiker en koolhydraatrijke voeding zijn allemaal factoren welke het risico op diabetes type 2 verhogen.

6 punten voor het risico op hart- en vaatziekten

Het Lidl ijsje bevat geen transvet, wat positief is. Verder bevat het weinig zout, van zout is bekend dat het de bloeddruk verhoogt als je er teveel van eet (en dat doen de meeste mensen want het wordt veelvuldig toegevoegd aan veel voedingsmiddelen). Vanwege het overgewicht wat de ijsjes in de hand kunnen werken verhogen de ijsjes indirect wel het risico op hart- en vaatziekten

Ons eindcijfer

Eindoordeel: het Lidl ijsje krijgt van ons 3 punten van de maximaal haalbare 10 punten.

De ingrediënten van de andere ijsjes uit de test van de Consumentenbond hebben we ook bekeken. De gebruikte ingrediënten van de andere ijsjes uit de test vertonen veel overlap. Bepaalde ijsjes bevatten nog meer suikers, calorieën en vet. Het ontloopt elkaar allemaal niet zoveel. Het is daarom niet zo dat wij alleen de Lidl ijsjes uit de test als ongezond beschouwen. Alle de ijsjes uit de test van de Consumentenbond zijn volgens onze normen ongezond en wij zullen deze ijsjes zelf nooit in huis halen.

De ijsjes met hoorntjes vinden wij overigens nog ongezonder dan de ijsjes op het stokje. Vanwege de snelle koolhydraten en verzadigde veten waarvan de koek van het hoorntje gefabriceerd is.

We denken wel dat het nadelige effect op de gezondheid niet groot zal zijn indien je bij wijze van uitzondering het Lidl Gelatelli Almond ijsje zal eten. Wij raden in ieder geval af het ijsje regelmatig te eten. We raden je aan een gezond alternatief zelf te bereiden.

Heb je moeite om gezond en ongezond eten uit elkaar te houden? Dan kan het advies van een afslankcoach je op de goede weg helpen. Hier heb je de rest van je leven iets aan.

Hieronder geven we je een tweetal recepten van ijsjes welke je zelf kunt maken en zonder schuldgevoel kunt eten.

Banaan pecannoten ijs

banaan pecan ijsDit ijs kan je makkelijk zelf maken zonder dat je een ijsmachine nodig hebt en het is helemaal vrij van lactose, gluten, soja en toegevoegde suikers. En helemaal puur natuur!

Het belangrijkste ingrediënt is banaan. Banaan bevat de vitamines A, B1, B2, B6, B11 en C en de mineralen kalium, calcium, fosfor, magnesium, koper, zink en ijzer. Per 100 gram bevat banaan 19 gram koolhydraten, 86 kcal, 2 gram vezels en slechts 0,2 gram vet.

Pecannoten zijn rijk aan essentiële mineralen en bevatten veel gezonde onverzadigde vetzuren.

Ingrediënten voor 4 personen:

 • 4 rijpe bananen
 • 50 gram pecannoten (ongebrand en ongezouten)
 • 4 theelepels rauwe cacao nibs
 • 4 theelepels gepaste kokos

Bereiding:

 • Pel de rijpe bananen en snij ze in partjes. Leg ze minimaal 3 uur in de vriezer.
 • Haal de bananen uit de vriezer en laat ze eerst een paar minuten op het aanrecht staan, dan zijn ze wat makkelijker te verwerken.
 • Doe de banaanpartjes in een keukenmachine of sterke blender (of gebruik een staafmixer) en mix tot dat je een mooie gladde massa hebt.
 • Roer met een lepel gebroken stukjes pecannoten door de banaan.
 • Verdeel de gladde massa over 4 schaaltjes. Strooi ter garnering de gepaste kokos en de rauwe cacao nibs over de ijsjes. Eet smakelijk!

Bevroren banaan kan je eindeloos gebruiken als basis van je eigen ijscreaties. Bananensmaak gaat goed samen met chocolade, kaneel, bosbessen, kokos, kersen en frambozen. Door de banaan langer in de keukenmachine te mixen kan je het zo zacht maken als softijs, lekker, en ook voor kleine kinderen makkelijk te eten.

Frambozen sorbet

frambozen sorbetDeze sorbet is heerlijk verfrissend. Je kan deze sorbet maken zonder ijsmachine en is vrij van lactose, gluten, soja en toegevoegde suikers.

100 gram frambozen bevatten 52kcal, 12 gram koolhydraten en 7 gram voedingsvezels. Frambozen zijn rijk aan vitamine C, foliumzuur en antioxidanten. De lekkerste frambozen sorbet kan je maken door goed rijpe frambozen in te vriezen. Je kunt frambozen ook ingevroren kopen, deze zijn een stuk goedkoper maar soms wel wat minder zoet.

Ingrediënten voor 4 personen:

 • 300 gram ingevroren frambozen
 • 1 theelepeltje vanille extract
 • ½ limoen
 • Een scheutje water

Bereiding

 • Doe de bevroren frambozen met het vanille extract in de blender of keukenmachine en knijp er een halve limoen (meer of minder naar smaak) boven uit voor het sap. Voeg een scheutje water toe zodat het geheel goed kan mixen. Mix tot dat je een mooi glad geheel hebt.
 • Verdeel het over 4 glazen en genieten maar.

17 reacties op dit artikel

 • Reclame op suikerhoudende middelen zou verboden moeten worden net zoals reclame voor sigaretten

  Simone
  • In ieder geval voor partijen zoals de consumentenbond.
   Als iemand een morele plicht heeft dan zijn zij het wel.

   John
  • Absoluut niet goed om zo’n reclame te maken.. Verbieden als het ongezond is.
   Alleen ….waar trekken we de grens want waar zit nou geen verborgen suiker in???

   Corrie
   • Persoonlijk vind ik dat als de consumentenbond magnum ijs aanbeveelt dat het al 5 stappen te ver gaat.
    Magnum ijs is zowat het ongezondste dat je kan vinden in de supermarkt.

    Ik vind ook dat de consumentenbond niet de taak heeft om zich 100% op gezondheid te richten, consumenten willen ook smaak en een goedkope prijs.
    Dus het is de vraag waar de grens getrokken moet worden.

    Maar in de categorie ” magnum”, als je daar niet allang voorbij de grens bent. Dan betekent dat er simpelweg geen grens is qua gezondheid, dan is dat niet eens een maatstaf. Dat vind ik persoonlijk vrij kwalijk.

    Het blijft een goede vraag hoor, waar trekken we de grens, gelukkig is in dit geval duidelijk dat het hoe dan ook over de grens heen is.

    Jonathan
 • De Lidl zou zich kapot moeten schamen, reclame maken voor die suikerhoudende troep van ze. Laat ze weer lekker reclame maken met dat ze zijn uitgeroepen tot beste groenteafdeling en zo, dat is iets waar je als prijsvechter trots op mag zijn.

  Anna
  • Niet alleen de Lidl, iedere supermarkt zou dit niet meer moeten doen, anderen doen er net zo hard aan mee. En wat @simone zegt, reclame op suikerhoudende zooi verbieden, geen reclame voor Red Bull op tv en zo

   Michel
  • men maakt voor zoveel reclame!ligt toch aan mij consument wat ik er mee doe!

   Cathy Zilla
 • Beste Oscar,

  Een vriendin stuurden me deze artikel door en het heeft mijn ogen geopend. Ik ben te zwaar en mij man ook te zwaar. En ja ik kocht het ijs van lidl en ik wist niet dat er overal zoveel suiker in word gestopt door fabrieken en nu gaan we daar opletten want ik denk dat we te zwaar zijn omdat overal suiker in zit. Ik ga vanmiddag je banaanijs recept voor de kinderen maken, bedankt daarvoor

  Karin
 • Indrukwekkend en zeer leerzaam !

  Danny
 • geen natuurlijke voeding is gezond alles wat synthetisch wordt geproduceerd is ongezond. dat betekent niet dat je het niet kunt eten, alles wat je teveel eet brengt schade aan de gezondheid ook natuurlijke voedsel. onthoudt dat alles wat je graag lust gewoon niet overdrijft met eten. zo kun je een hoop eten en gezond en gelukkig blijven!!!

  rika
 • Je kunt natuurlijk ook zeuren om het zeuren.
  Natuurlijk zijn er altijd ongezonde aspecten te vinden in ingrediënten maar gemiddeld genomen kun je alles eten wat eer te koop is mits je dit met een beheerste terughoudendheid doet.
  Simpeler dan dit advies kan verantwoord advies over voeding niet worden. Al het spijkers op laag water zoeken leidt niet tot gezondheidswinst, langer leven, meer geluk of beter mens zijn. Doe geweaun een beetje normaal en stel je niet zo superieur (egalitair) op!

  Remco
 • Vraag me af waarom lidl wordt aangepakt? Pak Unilever eens aan. Dat zijn de producenten. Bv alle mayonaises volgepompt met suiker..geldt ook voor alle ah merken

  paul
 • Ik voelde mij echt genoodzaakt om op dit artikel te reageren. Ik vind het maar een jankartikel.. jeetje zeg. Alsof mensen zelf niet over hun leven mogen beslissen! Ijsjes blijven ijsjes, of ze nou goed zijn of slecht. En ALS men dan besluit om een ijsje te kopen, dan worden zij tenminste gewezen op het feit dat dit ijsje als beste uit de test van de consumentenbond komt. Dan krijgen zij tenminste waar voor hun geld, toch? Leven en laten leven, ik vind de auteur van dit artikel maar een grote jankerd, zo’n op hol geslagen healthy bimbo. Zoek een leven alsjeblieft.

  Boris
  • Helemaal mee eens!!!!!

   Han
 • Pfff, al dat gezeur tegenwoordig over correctheid op alle fronten, betutteling ten top. Het mag algemeen bekend worden geacht dat ijs ‘niet het gezondste is’, maar we kunnen toch zelf ook wel een beetje nadenken; alles met mate, ook de lekkere ‘zonden’ van het leven. Dat je uit ‘beste koop’ verstaat dat het goed voor je is, dat zegt meer over het eigen intellect. Fijn dat de consumentenbond test waar je het meeste waar krijgt voor je geld.

  René
 • dus als alternatief een bananenprakje boordevol suiker en koolhydraten !even getest en nagemaakt en als ik dit moet eten als alternatief voor de weinige ijsjes die ik verbruik !stop ik er mee !gewoon ongenietbaar en uren buikpijn achteraf waarvoor mijn dank!laat mensen toch zelf beslissen wat ze eten !

  Cathy Zilla
 • Ja, je mist iets. Gezond leven is niet hetzelfde als nooit meer iets ongezonds eten.

  Vincent

Plaats een reactie

Doe de GRATIS afslank quiz en meet je ‘Afslank IQ’

Doe binnen 5 minuten mijn quiz en zie direct jouw afslank IQ score inclusief goede antwoorden.

Doe de quiz

Over HappyHealthy

Drs. Oscar Helm Afslankcoach, voedingsdeskundige, dieetpsycholoog en orthomoleculair therapeut

Hoi, ik ben drs. Oscar Helm en in de afgelopen jaren heb ik duizenden mensen geholpen naar een gezonder gewicht en betere gezondheid.

HappyHealthy.nl trekt inmiddels ruim 10.000 bezoekers per dag en met mijn bestseller de Afslank Receptenbijbel laat ik zien dat afvallen zowel eenvoudig als leuk kan zijn!

Wil jij je kennis over afvallen testen? Doe dan deze test en ontdek direct je “Afslank IQ”.

HappyHealthy.nl is Website van het Jaar 2020!

Top artikelen

Keto Dieet: Uitleg, Voedingsschema, 9 Recepten en 4 Gevaren

Wat is het ketogeen dieet en waarom val je er zoveel van af? Is het keto dieet gevaarlijk? Lees hier...

Koolhydraatarm Dieet: Uitleg, Gratis Schema + Voedingstabel

Wat is het koolhydraatarm dieet precies en wat kan je wel en niet eten. Ontdek hier een voedingstabe...

12 Tips om Snel Buikvet te Verbranden + 5 Fatale Fouten

Hoe kun je snel afvallen rond de buik? Ontdek 12 gouden buikvet verbranden tips en ontwijk 5 FATALE ...

25 Gouden Tips voor Snel Afvallen (zonder onzin hypes)

Hoe kan je snel afvallen? Ontdek 25 gouden tips om snel gewicht te verliezen zonder een waardeloos d...

HappyHealthy op Facebook!

HappyHealthy Facebook