shopify site analytics

6 Verrukkelijke Lijnzaad Crackers Recepten Op een Rij (Genieten!)

Of het nu om het ontbijt, de lunch of een smakelijk tussendoortje gaat; lijnzaad crackers zijn altijd een welkome toevoeging op je dagelijkse maaltijden.

Niet alleen zijn ze erg lekker en veelzijdig, lijnzaad crackers zijn ook nog eens erg gezond.

Maar wat maakt deze heerlijke snacks nou zo goed en gezond?

Lijnzaad geeft je vleugels

Lijnzaad is het zaad van vlas. Het is een plantaardig zaad dat de stoelgang bevordert en erg handig is bij het tegengaan van verstoppingen.

Dit komt door de veelvoorkomende voedingsvezels. Hierdoor wordt lijnzaad ook gebruikt in veel diëten; voedingsvezels zijn namelijk goed voor gewichtsverlies.

Een ander belangrijk voordeel van lijnzaad is dat het veel omega-3 vetzuren bevat. Deze kunnen niet worden aangemaakt door het menselijk lichaam, waardoor lijnzaad een erg goede aanvulling is op je voedingspatroon.

Een hoog omega-3 percentage bevordert de opbouw van veren bij vogels, maar ook voor de gezondheid van mensen is het dus erg nuttig. Overigens hoef je je geen zorgen te maken: mensen krijgen geen veren door het eten van lijnzaad.

Lijnzaad crackers: afwisseling in je koolhydraatarm dieet

Binnen een koolhydraatarm dieet is er geen plek voor sneetjes brood of crackers. Deze worden gemaakt van granen, die erg veel zetmeel bevatten. Zetmeel is een koolhydraat en zorgt ervoor dat de vetverbranding wordt vertraagd en het insulineniveau in je lichaam stijgt. Granen eten doe je dus liever niet binnen een koolhydraatarm dieet of als je probeert af te vallen.

Maar wat als je toch zin hebt in een cracker?

We kunnen ons voorstellen dat je wel eens toe bent aan wat afwisseling. Elke ochtend een kommetje kwark of een omelet met spinazie of vis wordt na een tijdje minder lekker.

Afwisseling is wat eten zo leuk (en lekker) maakt! Geen zorgen, voor crackers heb je niet altijd granen nodig. Lijnzaad is een uitstekende basis voor het creëren van de lekkerste crackers. Wij geven je alvast zes recepten om uit te proberen.

Van zonnebloempitten en pompoenpitten tot Italiaans en sambal

Ook bij het bakken van lijnzaad crackers kun je genoeg variatie aanbrengen, zodat je lang van de crackers kunt genieten.

Een koolhydraatarm dieet mag niet saai worden, en daar helpt HappyHealthy je graag bij. Begin bijvoorbeeld eens met de basic lijnzaad crackers om te proberen wat je van de pure smaak van lijnzaad vindt.

Goedgekeurd? Dan is het tijd om te experimenteren.

Voeg zonnebloempitten en/of pompoenpitten toe aan het recept, of ga voor de iets specialere lijnzaad crackers met Italiaanse kruiden of sambal.

Experimenteer erop los, proef welke crackers jij het lekkerst vindt en laat ons vooral weten als je zelf originele recepten voor zulke crackers hebt verzonnen. Wij horen je ervaringen graag!

Recept #1: Basic lijnzaad crackers

2 personen / 60 minuten

Wat heb je nodig:

  • 150 g gebroken lijnzaad
  • 100 g sesamzaad
  • 200 ml water

Werkwijze:

  • Neem een kom en doe hier het gebroken lijnzaad en het sesamzaad in.
  • Voeg vervolgens het water toe en schep alles goed door elkaar. Laat dit papje 15 minuten weken.
  • Verwarm de oven voor op 180 graden en bedek in de tussentijd een bakplaat met bakpapier.
  • Verdeel het beslag gelijkmatig over de bakplaat, zodat de laag beslag niet dikker is dan 4 millimeter.
  • Schuif de bakplaat vervolgens in de oven en bak het geheel ongeveer 25 minuten.
  • Haal de bakplaat uit de oven en snijd de crackers tot het gewenste crackerformaat.
  • Draai de crackers vervolgens om. Doe dit door ze voorzichtig van het bakpapier te halen, want ze kunnen nog een beetje vochtig zijn.
  • Bak de crackers vervolgens nog eens 15 minuten op 180 graden.
  • Laat de crackers ten slotte even afkoelen, voordat je ze kunt opeten.

Recept #2: Italiaanse lijnzaad crackers

2 personen / 45 minuten

Wat heb je nodig:

  • 150 g gemalen lijnzaad
  • 75 g zonnebloempitten
  • 75 g pompoenpitten
  • 200 ml water
  • 1 el kokosolie
  • Italiaanse kruiden
  • Rozemarijn
  • Tijm

Werkwijze:

  • Verwarm de oven voor op 180 graden.
  • Doe het lijnzaad, de zonnebloempitten en de pompoenpitten in een kom. Voeg hier de Italiaanse kruiden, de rozemarijn en de tijm naar smaak aan toe.
  • Doe het water erbij en roer alles goed door elkaar.
  • Wacht totdat het lijnzaad het water opneemt en voeg eventueel wat lijnzaad toe als het geheel te nat blijft, of wat water toe als het geheel te droog blijft. Dit duurt ongeveer 15 minuten.
  • Bekleed een bakplaat met bakpapier en vet deze in met wat kokosolie.
  • Bedek de bakplaat met het beslag en druk dit goed plat, zodat er een dunne laag over de hele bakplaat verspreid wordt.
  • Zet het geheel ongeveer 25 minuten in de oven, zodat de crackers goed hard worden.
  • Haal de crackers uit de oven en snijd ze in het gewenste crackerformaat. Serveer de crackers eventueel met zongedroogde tomaatjes voor een Italiaans tintje.

Recept #3: Lijnzaadcrackers met zonnebloempitten

2 personen / 60 minuten

Wat heb je nodig:

  • 125 g gebroken lijnzaad
  • 25 g sesamzaad
  • 75 g zonnebloempitten
  • 180 ml water

Werkwijze:

  • Meng het gebroken lijnzaad, het sesamzaad en de zonnebloempitten in een kom en voeg het water hieraan toe.
  • Laat de zaden en pitten 20 minuten weken in het water. Verwarm ondertussen de oven voor op 180 graden.
  • Na 20 minuten zijn de zaden en pitten veranderd in een soort beslag, nu ze het water hebben opgenomen. Verdeel dit beslag over een met bakpapier bedekte bakplaat en bedek het deeg met nog een laagje bakpapier.
  • Plet het geheel met een deegroller, zodat er een dun laagje beslag overblijft. Vervolgens verwijder je de bovenste laag bakpapier weer.
  • Bak het geheel circa 25 minuten in de oven, totdat er een knapperige crackerplak ontstaat.
  • Snijd de crackerplak na het bakken in het gewenste crackerformaat en keer ze om. De onderkant is mogelijk nog nat. Bak ze daarom nogmaals ongeveer 10 minuten, totdat ook de onderkant van de crackers mooi droog en knapperig is.
  • Laat het geheel afkoelen, voordat je de crackers serveert.

Recept #4: Lijnzaad crackers met pompoenpitten

2 personen / 60 minuten

Wat heb je nodig:

  • 125 g gebroken lijnzaad
  • 25 g sesamzaad
  • 75 g pompoenpitten
  • 180 ml water

Werkwijze:

  • Neem een kom en doe hier het gebroken lijnzaad, het sesamzaad en de pompoenpitten in. Voeg vervolgens het water toe en roer alles door elkaar.
  • Laat het geheel ongeveer 20 minuten weken, zodat de zaden en pitten het water opnemen en veranderen in een beslag.
  • Verwarm in de tussentijd de oven voor op 180 graden.
  • Neem een bakplaat. Leg hierop een laag bakpapier, gevolgd door het gecreëerde beslag en nog een laag bakpapier om het geheel af te dekken. Plet het deeg met een deegroller tot een effen, dunne laag. Verwijder vervolgens de bovenste laag bakpapier.
  • Bak het geheel circa 25 minuten in de oven. Het resultaat is een knapperige crackerplak.
  • Snijd de crackerplak na het bakken in kleinere crackers en keer deze stukken om. De onderkant is namelijk nog niet helemaal droog. Bak ze nogmaals 10 minuten, zodat ook de onderzijde mooi droog en knapperig wordt.
  • Laat het geheel afkoelen, voordat je de crackers serveert.

Recept #5: Pittige lijnzaad crackers met sambal

2 personen / 40 minuten

Wat heb je nodig:

  • 25 g eiwit
  • 1 tl honing
  • 10 g lijnzaad
  • 20 g kokosolie
  • 90 g sesamzaad
  • 1 tl sambal
  • Snufje zwarte peper

Werkwijze:

  • Rooster het sesamzaad kort in een droge koekpan. Neem de sesamzaadjes uit de pan en maal ze fijn in een keukenmachine of molentje.
  • Smelt de kokosolie in het pannetje.
  • Splits het eiwit uit het ei en doe hier 25 g van in een kommetje. Klop het eiwit los en voeg vervolgens de honing, het lijnzaad, de kokosolie, het sesamzaad en de sambal toe. Breng het geheel op smaak met een beetje zwarte peper en roer alles goed door elkaar.
  • Verwarm de oven voor op 160 graden.
  • Schep het beslag in een bakvorm en plet het geheel met een deegroller tot een platte laag. Hoe beter je de crackerlaag aandrukt, hoe minder kwetsbaar de crackers uiteindelijk zullen zijn. Maal eventueel nog wat extra zwarte peper over de laag beslag.
  • Bak de crackers 10 minuten in de oven. Draai ze vervolgens voorzichtig om en bak het geheel nogmaals 5 minuten, zodat beide kanten goed droog zijn.
  • Laat de crackers ten slotte afkoelen en uitharden op een rooster.

Recept #6: Kaascrackers met lijnzaad en knoflook

 

2 personen (4 stuks)/ 70 minuten

Wat heb je nodig:

  • 5 el warm water
  • 5 el gebroken lijnzaad
  • 35 g Parmezaanse kaas
  • ½ tl knoflookpoeder

Werkwijze:

  • Verwarm de oven voor op 175 graden en voeg het lijnzaad samen met het water toe aan een kom. Laat dit 5 minuten weken.
  • Voeg de kaas, het knoflookpoeder en een snufje zout toe en roer goed door totdat je een deegbeslag krijgt. Is het deeg iets te droog? Voeg dan wat extra water toe.
  • Bedek een bakplaat met bakpapier en verdeel het deeg over de plaat. Je kunt een grote plak maken, maar ook eigen vormen creëren.
  • Bak de crackers ca. 20 minuten, waarna je ze omkeert en nogmaals 15 minuten bakt. De crackers moeten goed hard zijn.

Drs. Oscar Helm

MSc Oscar Helm is afslankcoach, voedingsdeskundige, dieetpsycholoog, orthomoleculair therapeut en bestseller-auteur. Met HappyHealthy.nl heeft hij het doel om mensen te informeren en te inspireren om de meest optimale en gezonde leefstijlkeuzes te maken op basis van wetenschappelijk onderbouwde adviezen.