shopify site analytics

Lijnzaadcrackers met Diverse Pitten

Crackers zijn het perfecte tussendoortje, geschikt op ieder moment van de dag. Ze zijn – uiteraard met de juiste ingrediënten – gezond, lekker en goedvullend.

Deze veelzijdige maaltijd kun je voorzien van zo veel diverse ingrediënten dat geen enkele cracker hetzelfde is. De crackers uit dit recept bevatten voornamelijk veel pitten. Een krachtige cracker met pit; een tussendoortje voor overwinnaars.

Zaden en pitten

Deze lijnzaadcrackers zijn niet alleen lekker, maar ook nog eens koolhydraatarm. De crackers zijn dan ook goede broodvervangers voor het ontbijt of de lunch.

Lijnzaad is rijk aan omega 3 vetzuren en is tevens een goede bron van voedingsvezels.

Beleg ze met groenten, een gekookt eitje of zalm. Zo geniet je iedere dag weer van dezelfde crackers, maar dan anders.

De lijnzaadcrackers bevatten naast de vele mogelijkheden om te beleggen ook nog eens pompoenpitten en zonnebloempitten; twee rijke bronnen van vitaminen en mineralen.

Zo voorzie jij jezelf van veel voedingsstoffen, zonder al te veel koolhydraten binnen te krijgen.

Snijd de crackers, voordat je ze in de oven bakt, alvast in de gewenste grootte en het juiste aantal stukken; nadat ze gebakken zijn kun je ze enkel nog breken.

Dan krijg je nooit de mooie crackers die je voor ogen had. Crackers zijn weliswaar gezond en lekker, maar het oog wilt ook wat!

Wat heb je nodig:

 • 70 g pompoenpitten
 • 70 g zonnebloempitten
 • 70 g lijnzaad
 • 20 g amandelmeel
 • 10 el water

Werkwijze:

 • Maal ongeveer 25 g van de pompoenpitten, 25 g van de zonnebloempitten en 25 g van het lijnzaad met een blender of staafmixer tot een soort meel.
 • Meng het zaadmeel met de overgebleven pompoenpitten, zonnebloempitten, het lijnzaad en het amandelmeel. Roer alles goed door elkaar.
 • Voeg 5 el water toe en roer alles nogmaals goed door elkaar. Laat dit ongeveer 10 minuten staan, zodat het vocht kan worden opgenomen.
 • Roer alles nogmaals door en het water geleidelijk toe. Blijf roeren totdat er een dikke, smeerbare substantie ontstaat. De benodigde hoeveelheid water hangt af van hoe fijn de pitten en zaden gemalen zijn.
 • Verwarm de oven voor op 180 graden.
 • Leg de gecreëerde substantie tussen twee vellen bakpapier en wrijf dit met je handen uit naar de randen. Rol eventueel na met een deegroller, zodat het een mooie egale plak wordt.
 • Haal het bovenste vel bakpapier er voorzichtig af. Maak de randen zo recht mogelijk en snijd het eventueel bij met een mes.
 • Snijd met hetzelfde mes de vorm van de crackers. Zorg voor verschillende formaten, zodat je altijd wat te kiezen hebt. Bak de voorgesneden crackers 10 minuten in de oven. Draai ze vervolgens om en bak ze nogmaals 10 minuten, totdat ze goed droog zijn. Laat ze na het bakken afkoelen op een rooster in een luchtdichte, donkere ruimte.

Samenvatting
recipe image
Recept naam
Lijnzaadcrackers met diverse pitten
Voorbereidingstijd
Bereidingstijd
Totale Tijd
Gemiddelde rating
31star1star1stargraygray Based on 2 Review(s)

Drs. Oscar Helm

MSc Oscar Helm is afslankcoach, voedingsdeskundige, dieetpsycholoog, orthomoleculair therapeut en bestseller-auteur. Met HappyHealthy.nl heeft hij het doel om mensen te informeren en te inspireren om de meest optimale en gezonde leefstijl keuzes te maken op basis van wetenschappelijk onderbouwde adviezen.

Laat een reactie achter

Verplichte velden zijn gemarkeerd met *