855

Onderzoek: Mediterraan dieet goed voor het darmmicrobioom

Wat je dagelijks eet kan de darmbacteriën enorm beïnvloeden. In jouw darmen bevinden zich miljarden goede en slechte bacteriën.

Samen worden deze bacteriën ook wel het darmmicrobioom genoemd. Bacteriën, virussen, schimmels en andere microscopische levende wezens worden micro-organismen of microben genoemd. Het darm microbioom evolueert vanaf je geboorte tot je vroege tienerjaren.

Als je eenmaal in de puberteit bent dan is je microbioom behoorlijk stabiel tot je ouder wordt. Veroudering is een van de dingen waarvan we zeker weten dat het ons microbioom aantast.

Ook kunnen er veranderingen optreden wanneer we onze levensstijl drastisch aanpassen. Als je bijvoorbeeld veganist bent en ineens vlees begint te eten, of als je chronische stress hebt. Door stress, ziekte, ongezonde voeding en antibiotica kan het darmmicrobioom worden verstoord en worden de goede bacteriën aangetast.

Onderzoekers weten alleen nog niet of dat een oorzaak of een gevolg is. Veroorzaakt de ziekte een veranderend microbioom? Of leiden veranderingen in het microbioom tot de ontwikkeling van een chronische ziekte? Dat is vooralsnog onduidelijk.

Mediterraans eten versterkt goede darmbacteriën

Het mediterrane dieet is gebaseerd op de traditionele voedingsmiddelen die mensen in landen als Italië en Griekenland, Spanje en Portugal eten.

Het lijkt erop dat het mediterrane dieet – dat vol zit met groenten, fruit, vis, peulvruchten en olijfolie, de goede soorten bacteriën in onze darmen stimuleren die verband houden met gezond ouder worden.

Onder de basisproducten vallen:

 • Groente: broccoli, koolsoorten, uien, bloemkool, wortelen, spruiten, spinazie komkommer en tomaten
 • Fruit: avocado’s, appels, sinaasappelen, peren, aardbeien, druiven, bananen, meloenen, perziken  dadels en vijgen
 • Noten: walnoten, amandelen, cashewnoten, macadamianoten
 • Zaden: zonnebloemzaad, pompoenzaad en lijnzaad
 • Peulvruchten: allerlei bonensoorten, linzen, kikkererwten, pinda’s
 • Aardappels: gewone aardappelen, zoete aardappelen en koolrapen
 • Kruiden: knoflook, tijm, oregano, rozemarijn, basilicum, munt, kaneel en peper
 • Vis: zalm, tonijn, witvis, sardines, forel, oesters, mosselen, garnalen etc.
 • Olijfolie: extra vergine olijfolie wordt met name gebruikt om in te bakken en als basis voor een dressing

Talrijke studies hebben de verschillende gezondheidsvoordelen van het mediterrane dieet inmiddels aangetoond:

 • Het verkleinen van het risico op een hartaanval, beroerte of overlijden door hart en vaatziekte met 30% (bron)
 • Een verlaging van het risico op het metabool syndroom, ook wel stofwisselingssyndroom genoemd, met 6,7% tot 13.7% (bron).
 • Een mediterraan dieet, rijk aan olijfolie, vermindert het risico op het ontwikkelen van type 2 diabetes met maar liefst 52% (bron).
 • Mensen met diabetes die het mediterrane dieet volgen, verbeteren hun bloedglucose en insulinewaarden meer dan met een vetarm dieet (bron).

Effect van het meditterraans dieet op ouderen

Volgens een nieuwe studie gepubliceerd in het tijdschrift Gut, kan het volgen van een mediterraan dieet het darmmicrobioom verbeteren van oudere mensen.

Het darmmicribioom van meer dan zeshonderd ouderen uit Nederland, Verenigd Koninkrijk, Frankrijk, Polen en Italië werden geanalyseerd. In de studie werden 612 deelnemers (variëren van 65 tot 79 jaar) onderverdeeld in twee groepen: 323 deelnemers in groep 1 en 289 deelnemers in groep 2.

De deelnemers in groep 1 volgden een jaar lang het mediterrane dieet, terwijl de andere groep als controlegroep dienden en hun normale dieet bleven volgen.

De mediterrane dieetgroep verhoogde de consumptie van groenten, peulvruchten, fruit, noten, olijfolie, vis en at minder rood vlees, zuivelproducten en verzadigde vetten.

De onderzoekers analyseerden ook het darmmicrobioom van de deelnemers zowel voor als na de periode van één jaar. Om de effecten van het mediterrane dieet op de gezondheid te bepalen, werden de deelnemers op bepaalde biomarkers getest.

Biomarkers zijn indicatoren die worden gebruikt om processen of reacties in het lichaam te meten. Ze kunnen worden gevonden in het bloed of urine en zijn biologische aanwijzingen die ons kunnen vertellen wat er in het lichaam aan de gang is.

Na een jaar namen de onderzoekers voor de tweede keer ontlastingsmonsters van alle deelnemers om mogelijke veranderingen van darmbacteriën te vergelijken. Wat waren hun bevindingen?

De deelnemers die het mediterrane dieet volgden, zagen een toename van de goede soorten bacteriën die bijdragen aan een goede weerstand en spijsvertering. Ook hadden ze lagere chronische ontstekingswaarden dan de deelnemers die hun normale dieet hadden gevolgd.

‘Deze studie was groot en goed opgezet en laat zien dat er in de loop van een jaar door veranderingen in het dieet aanzienlijke veranderingen in het microbioom waren opgetreden’ aldus de onderzoekers.

Met name de toename van voedingsvezels, foliumzuur, koper, ijzer, mangaan, magnesium, vitamine C en B6 hadden een gunstig effect op het microbioom. 

En terwijl deze studie zich richtte op mensen van 65 jaar en ouder, denken de onderzoekers dat ook jongeren en volwassenen baat hebben bij het mediterrane dieet. Vervolgonderzoek kan de effecten van het microbioom bij jongere mensen onderzoeken.

Wat kun je nog meer doen voor een goede darmgezondheid? Zorg voor een goede nachtrust, eet voldoende vezels (groenten en fruit), beweeg genoeg en neem eventueel probiotica. Dit zijn goede darmbacteriën die als voedingssupplement kunnen worden ingenomen en dan het darmmicrobioom versterken.

Plaats een reactie

Over HappyHealthy

Oscar Helm, MSc Afslankcoach, voedingsdeskundige, psycholoog, dieetpsycholoog, orthomoleculair therapeut en bestsellerauteur

Hoi, ik ben Oscar Helm en in de afgelopen jaren heb ik duizenden mensen geholpen naar een gezonder gewicht en betere gezondheid.

HappyHealthy.nl trekt inmiddels ruim 10.000 bezoekers per dag en met mijn bestseller de Afslank Receptenbijbel laat ik zien dat afvallen zowel eenvoudig als leuk kan zijn!

Wil jij je kennis over afvallen testen? Doe dan deze test en ontdek direct je “Afslank IQ”.

Top artikelen

Koolhydraatarm Dieet: Uitleg, Gratis Schema + Voedingstabel

Wat is het koolhydraatarm dieet precies en wat kan je wel en niet eten. Ontdek hier een voedingstabe...

Intermittent Fasting: Uitleg, 9 Voordelen en 10 Schema’s

Intermittent Fasting / vasten (onderbroken vasten) schrijft voor wanneer en hoe lang je wel en niet ...

12 Tips om Snel Buikvet te Verbranden + 5 Fouten

Hoe kun je snel afvallen rond de buik? Ontdek 12 gouden buikvet verbranden tips en ontwijk 5 ernstig...

23 BewezenTips voor Snel Afvallen (zonder ongefundeerde hypes)

Hoe kan je snel afvallen? Ontdek 23 bewezen tips om snel gewicht te verliezen zonder ongefundeerde c...

HappyHealthy.nl wint prijs ‘Website van het Jaar’ 2020!

Doe de “Afslank IQ” test

HappyHealthy op Facebook!

HappyHealthy Facebook

Oscar’s sapjes