1058

5 Stappen Voor Mindfulness, De Voordelen & Cursussen

Mindfulness is een effectieve manier om stress en angst te verminderen en je mentale veerkracht te verbeteren.

In dit artikel zullen we dieper ingaan op wat mindfulness precies is en de verschillende voordelen ervan.

Je ontdekt ook de belangrijkste stappen om een mindfulness cursus in je dagelijks leven te integreren.

Inhoud van dit artikel

Wat betekent mindfulness?

Mindfulness is een begrip dat al een tijdje de ronde doet, maar wat is het precies? In simpele termen is mindfulness het beoefenen van volledig aanwezig zijn in het moment, zonder oordeel.

Het is een vorm van meditatie waarbij je je aandacht richt op het huidige moment, zonder verstrikt te raken in je gedachten of emoties.

Het gaat erom dat je je bewust bent van je omgeving, je lichaam en je ademhaling, en ze accepteert zoals ze zijn, zonder ze te willen veranderen.

Het doel is om een gevoel van rust en helderheid te ontwikkelen en om beter afgestemd te zijn op je eigen ervaringen.

5 stappen voor mindfulness

Wil je mindfulness beoefenen dan is het belangrijk dat je een aantal stappen volgt. Deze stappen voor mindfulness zorgen ervoor dat je het snelste resultaten behaalt.

Leer yoga stap voor stap en krijg meer ontspanning (en kracht!)

Klaar om alle voordelen te ontdekken van yoga? Denk aan meer ontspanning, meer energie, meer flexibiliteit, een sterk lichaam en gezonde geest!

Kijk dan eens naar de online cursus ‘Yoga Stap voor Stap’ van erkende yogadocenten Melanie en Rolf.

Stap #1: kies een rustige plek

Voor mindfulness is het belangrijk om een plek te kiezen waar je ongestoord kunt zijn en waar je je niet afgeleid voelt door externe prikkels. Dit kan bijvoorbeeld een rustig hoekje in je huis of kantoor zijn of een park.

Je wilt een goede, rustige plek kiezen die voor jou geschikt is en waar je je comfortabel en veilig voelt. Zorg ervoor dat je genoeg ruimte hebt om te zitten of liggen zonder dat je gestoord wordt door lawaai of bewegingen van anderen.

Plaats eventueel een kussen of matje op de grond om je comfortabeler te voelen.

Stap #2: stel jezelf open voor het moment

Als je klaar bent om te beginnen met mindfulness, neem dan een comfortabele houding aan en richt je aandacht op je ademhaling.

Dit betekent dat je je aandacht richt op wat er op dit moment gebeurt, zonder oordeel of beoordeling.

Concentreer je op  de sensaties in je lichaam of op wat je ziet, hoort, ruikt of proeft.

Laat afleidingen los en probeer niet te oordelen over wat je waarneemt.

Stap #3: richt je op de ademhaling

Mindfulness staat of valt met een goede ademhaling. Dit is een belangrijke stap voor beginners van mindfulness, omdat de ademhaling verbonden is met ons zenuwstelsel en onze emoties.

Door je aandacht op je ademhaling te richten, breng je jezelf in het hier en nu en kun je je emoties beter onder controle houden.

Het is belangrijk om rustig en ontspannen te ademen, zonder te forceren of te hijgen.

Adem in door je neus en voel hoe je borst en buik zich uitzetten. Adem uit door je mond of je neus en voel hoe je borst en buik zich weer ontspannen.

Laat je ademhaling op een natuurlijke manier stromen, zonder er te veel aandacht aan te besteden.

Als je afgeleid wordt door gedachten of geluiden, keer dan rustig terug naar je ademhaling. Dit kan helpen om je aandacht te vestigen en om afgeleide gedachten los te laten.

Stap #4: laat je gedachten los

Laat alle gedachten los. Het is normaal om tijdens het beoefenen van mindfulness af en toe afgeleid te worden door gedachten. Dit kan gebeuren omdat ons brein gewend is om continu te piekeren en te plannen.

Als je merkt dat je gedachten afdwalen, laat deze gedachten dan los zonder er aandacht aan te geven of te oordelen.

Stel je bijvoorbeeld voor dat de gedachten zijn zoals wolken die voorbijtrekken in de lucht. Ze zijn er, maar je hoeft er niet aan vast te houden. Laat de gedachten gewoon voorbijgaan en richt je aandacht weer op je ademhaling.

Als je moeite hebt om gedachten los te laten, kun je ook een simpele meditatieoefening doen, zoals het tellen van je ademhaling of het herhalen van een mantra. Dit kan helpen om je aandacht te vestigen en negatieve gedachten los te laten.

Stap #5: mindfulness blijven beoefenen

Zoals met elke vaardigheid is oefening nodig om vooruitgang te boeken en om de voordelen van mindfulness te ervaren. Probeer daarom om mindfulness regelmatig te beoefenen, bijvoorbeeld een paar keer per week of zelfs dagelijks.

Zoek een tijdstip dat het beste bij je past en reserveer daarvoor enige tijd in je agenda. Het is ook belangrijk om een geschikte plek te vinden waar je ongestoord kunt beoefenen.

Blijf de andere stappen voor mindfulness volgen, zoals het openstellen voor het moment, het accepteren van wat er is en het richten van je aandacht op je ademhaling.

Als je regelmatig oefent, zal je merken dat je steeds beter in staat bent om je aandacht te vestigen en afgeleide gedachten los te laten.

Dit kan helpen om je emoties beter te reguleren en om meer rust en ontspanning te ervaren in je dagelijks leven.

Wat zijn de voordelen van mindfulness?

Waarom is mindfulness goed voor je? Er zijn verschillende redenen waarom mindfulness zoveel voordelen heeft.

Hieronder heb ik de belangrijkste voordelen van mindfulness voor je op een rijtje gezet:

Voordeel #1: helpt om angst en stress te verminderen

Een van de bekendste voordelen van mindfulness is dat het kan helpen om stress en angst te verminderen (bron, bron).

Als we gestrest of angstig zijn, maakt ons lichaam hormonen zoals cortisol en adrenaline aan. Deze hormonen kunnen klachten veroorzaken zoals snelle hartslag, gespannen spieren en snelle ademhaling.

Mindfulness kan helpen om deze symptomen tegen te gaan door ontspanning te bevorderen en het zenuwstelsel te kalmeren (bron).

Dit kan worden bereikt door middel van technieken zoals diepe ademhaling en lichaamsbewustzijn, die kunnen helpen om de hartslag te vertragen en de spieren te ontspannen.

Door regelmatig mindfulness te beoefenen, kunnen mensen leren om hun stress en angst effectiever te beheren, wat leidt tot een meer evenwichtige geest en een betere gemoedstoestand.

Voordeel #2: verbeterde concentratie en focus

Een ander belangrijk voordeel van mindfulness is dat het kan helpen om concentratie en focus te verbeteren.

Als we afgeleid zijn door piekergedachten en stress, dan kunnen we ons niet concentreren op de taak voor ons.

Mindfulness kan helpen om de geest te kalmeren en ons concentratievermogen te verbeteren.

Door aandacht te schenken aan het huidige moment en het te accepteren zonder oordeel, kunnen we onze geest trainen om meer gericht en attent te zijn. Dit kan nuttig zijn in vele aspecten van het leven, zoals werk, school en relaties.

Voordeel #3: het bevordert empathie onder mensen

Door mindfulness te beoefenen, kunnen we meer compassie ontwikkelen voor anderen omdat het ons bewustzijn vergroot van onze eigen gedachten en gevoelens.

Als we mindful zijn, zijn we meer aanwezig in het moment en meer afgestemd op onze eigen ervaringen.

Dit kan ons helpen om te begrijpen en mee te leven met de ervaringen van anderen, omdat we in staat zijn om dingen vanuit hun perspectief te zien en hun emoties te begrijpen.

Bovendien kan mindfulness ons helpen om oordelen en vooroordelen los te laten, zodat we anderen duidelijker en zonder vooroordeel kunnen zien. Dit kan leiden tot meer medeleven en betere interacties met familie, vrienden en collega’s.

Voordeel #4: het leidt tot een betere ademhaling

Ooit gehoord van oppervlakkige ademhaling? Misschien doe jij het onbewust ook wel. Veel mensen doen aan oppervlakkig ademhalen.

Een van de meest voorkomende redenen is stress of angst. Als we gestrest of angstig zijn dan maakt ons lichaam hormonen aan die invloed hebben op de ademhaling. Als gevolg hiervan kan hyperventilatie ontstaan waardoor je te veel gaat ademen.

Dit is het natuurlijke ‘vecht of vlucht’ mechanisme van het lichaam, dat ons voorbereidt om te reageren op een waargenomen dreiging. In het moderne leven ervaren we echter vaak chronische stress van werk, school, relaties en andere dagelijkse veeleisende taken, wat kan leiden tot oppervlakkige ademhaling zelfs als er geen directe dreiging is.

Mindfulness werkt goed tegen oppervlakkige ademhaling

Mindfulness is goed tegen oppervlakkige ademhaling omdat het ons kan helpen om onze ademhaling bewust te beheersen en te vertragen (bron).

Als we oppervlakkig ademhalen, kunnen we ons moe en ongemakkelijk voelen en kan het leiden tot fysieke reacties zoals een snelle hartslag en gespannen spieren.

Bovendien kan mindfulness ons helpen om ons bewust te zijn van ons lichaam en om fysieke signalen te herkennen die kunnen wijzen op stress of ongemak. Door mindfulness te beoefenen, kunnen we leren om ons lichaam beter te begrijpen en om snel te reageren op fysieke gezondheidsklachten.

Voordeel #5: kan helpen bij depressie

Depressie is een psychische aandoening dat gevoelens van verdriet, hopeloosheid en verlies van interesse in het leven kan veroorzaken. Het kan ook leiden tot veranderingen in eetlust en slaappatronen en concentratieproblemen.

Mindfulness kan effectief zijn bij het verminderen van symptomen van depressie, zo blijkt uit een onderzoek uit 2016 (bron).

Ander recent onderzoek laat zien dat mindfulness oefeningen kunnen helpen symptomen van depressie te verminderen (bron).

Een studie uit 2017 keek naar meer dan 180 verpleegkundestudenten en vond dat meditatie in vergelijking met bewegingstherapie nog meer voordelen zou kunnen bieden bij het beheersen van depressies (bron).

Mindfulness kan helpen om deze symptomen te verminderen door mensen te leren om zich te concentreren op het huidige moment en om hun gedachten en gevoelens te accepteren zonder oordeel.

Dit kan jou helpen om piekeren en negatieve gedachten en gevoelens te verminderen. Bovendien kan mindfulness ons helpen om zelfbewustzijn te vergroten, wat ons zelfvertrouwen en zelfwaarde kan verbeteren.

Voordeel #6: helpt bij slapeloosheid

Uit onderzoek blijkt dat mindfulness kan helpen bij slapeloosheid.

Een studie uit 2018 toonde aan dat mindfulness effectief was bij het verminderen van slapeloosheid en het verbeteren van de slaapkwaliteit bij mensen met chronische slapeloosheid (bron).

Een ouder onderzoek uit 2014 concludeerde dat mindfulness een alternatief zou kunnen zijn voor traditionele behandelingen voor slapeloosheid (bron).

Mindfulness kan de kwaliteit van onze slaap verbeteren door ons te leren om aandacht te geven aan de sensaties van het lichaam en spanning los te laten. Dit kan ons helpen om comfortabeler te slapen en energiek wakker te worden.

Door regelmatig mindfulness te beoefenen, kunnen we leren om onze slaappatronen te beheersen en onze algehele slaapgezondheid te verbeteren.

Wat doe je op een mindfulness cursus?

Een mindfulness cursus bestaat vaak uit een reeks begeleide meditaties, waarbij een leraar je leidt door het proces van aandacht te schenken aan je ademhaling en je lichaam.

Deze meditaties kunnen zittend, staand of zelfs lopend worden gedaan en kunnen variëren van enkele minuten tot een uur.

Naast de meditaties kan een mindfulness cursus ook instructies bevatten over hoe je mindfulness kunt inlijven in je dagelijks leven en hoe je het kunt toepassen op verschillende situaties.

Wat is de beste mindfulness cursus?

Een goede mindfulness cursus moet effectief zijn en de cursist een positieve ervaring kunnen bieden. De mindfulness instructeur moet gekwalificeerd zijn in mindfulness uitleg oefeningen en de instructies duidelijk en bondig kunnen geven. Ook moet de instructeur in staat zijn om vragen te beantwoorden en deelnemers online ondersteuning kunnen bieden.

Cursus ‘Mindfulness voor het dagelijks leven’

De online mindfulness cursus waar ik zelf goede ervaringen mee heb is die van Rolf en Melanie. Gedurende 8 weken krijg je elke dag een mail met uitleg en waardevolle mindfulness oefeningen en tips om een gewoonte te maken van mindfulness.

Klik hier voor meer informatie over deze online cursus en start direct met tijdelijke korting >>

De mindfulness oefeningen die je gaat leren kun je altijd en overal doen. Ook zijn de audiobestanden te downloaden zodat je deze kunt beluisteren als je even geen internet hebt.

Wat zijn enkele voorbeelden van mindfulness?

Hier zijn 3 voorbeelden van mindfulness:

Bewust ademhalen

Dit betekent dat we ons richten op de ademhaling en deze gebruiken als anker om ons te helpen ons te concentreren op het huidige moment.

Dit kan door aandacht te besteden aan de sensaties van de ademhaling als deze het lichaam in- en uitgaat, zonder te proberen de ademhaling te veranderen. Net als bij yoga helpt dit om de geest te kalmeren en om stress en angst te verminderen.

Bewust luisteren

Dit betekent dat we aandacht geven aan geluiden in onze omgeving, zoals vogels die zingen of het verkeer, zonder ons te laten meeslepen door gedachten of oordelen.

Dit kan helpen om ons bewustzijn te vergroten en zorg ervoor dat we beter kunnen omgaan met gedachten die afdwalen.

Bewust eten

Bewust eten oftewel mindful eten betekent dat we aandacht geven aan de sensuele ervaring van eten, zoals de smaak, structuur en temperatuur van voedsel. Dit kan helpen om meer genot en waardering voor voedsel te ontwikkelen en om overmatig eten en eetbuien te verminderen.

Door aandacht te geven aan het huidige moment en de sensaties van ons lichaam, kunnen we leren om bewust te eten en ons lichaam te voeden met gezonde en heerlijke voedingsmiddelen.

Bewust eten kan ook helpen om ons bewust te zijn van onze eetgewoonten en om gezonde keuzes te maken.

Ook kan het ons helpen om beter te luisteren naar ons lichaam en om te reageren op fysieke signalen van honger en verzadiging.

Mindfulness en yoga hebben veel gemeen. In een ander artikel leg ik uit waarom yoga thuis goed werkt.

Kun je mindfulness zelf leren?

Ja, je kunt mindfulness zelf leren door te oefenen en te studeren.

Er zijn veel boeken, artikelen en online bronnen die je kunnen helpen om de basisprincipes van mindfulness te leren en om oefeningen te doen. Bovendien zijn er veel workshops, cursussen en retraites die je kunnen helpen om mindfulness te leren en te beoefenen.

Als je mindfulness zelf wilt leren, is het belangrijk om regelmatig te oefenen om de vaardigheden te versterken.

Het is ook nuttig om een mindfulness-beoefenaar of docent te zoeken die je kan begeleiden en ondersteunen tijdens je reis naar mindfulness. Een goede mindfulness cursus kan je helpen om de volgende stap te zetten.

Tot slot

Mindfulness is een waardevolle meditatievorm die nuttig kan zijn in het dagelijks leven. Door mindfulness te beoefenen kun je leren om aandacht te geven aan het huidige moment en je negatieve gedachten loslaten.

Door mindfulness in onze dagelijkse routine op te nemen, kunnen we genieten van de vele voordelen van deze krachtige manier van leven.

Wil je een gewoonte maken van mindfulness?

In de cursus ‘Mindfulness voor het dagelijkse leven’ leer je hoe je mindfulness gemakkelijk kunt toepassen in je dagelijkse routine. Klik hier voor meer informatie.

Hoe nuttig was dit artikel voor jou?

Klik op een ster voor een beoordeling!

Omdat je dit artikel nuttig vond...

Volg ons op social media!

Jammer dat je dit artikel niet (zo) nuttig vindt.

Graag horen we hoe we dit artikel kunnen verbeteren!

Plaats een reactie

Over HappyHealthy

Oscar Helm, MSc Afslankcoach, voedingsdeskundige, psycholoog, dieetpsycholoog, orthomoleculair therapeut en bestsellerauteur

Hoi, ik ben Oscar Helm en in de afgelopen jaren heb ik duizenden mensen geholpen naar een gezonder gewicht en betere gezondheid.

HappyHealthy.nl trekt inmiddels ruim 10.000 bezoekers per dag en met mijn bestseller de Afslank Receptenbijbel laat ik zien dat afvallen zowel eenvoudig als leuk kan zijn!

Wil jij je kennis over afvallen testen? Doe dan deze test en ontdek direct je “Afslank IQ”.

Top artikelen

Wat je mag eten bij een koolhydraatarm dieet + De Voordelen & een Schema

Wat is het koolhydraatarm dieet precies en wat kan je wel en niet eten. Ontdek hier een voedingstabe...

Intermittent Fasting: Uitleg, 9 Voordelen en 10 Schema’s

Intermittent Fasting / vasten (onderbroken vasten) schrijft voor wanneer en hoe lang je wel en niet ...

12 Tips om Snel Buikvet te Verbranden + 5 Fouten

Hoe kun je snel afvallen rond de buik? Ontdek 12 gouden buikvet verbranden tips en ontwijk 5 ernstig...

23 Bewezen Tips voor Snel Afvallen (zonder ongefundeerde hypes)

Hoe kan je snel afvallen? Ontdek 23 bewezen tips om snel gewicht te verliezen zonder ongefundeerde c...

Oscar’s sapjes

Array ( [0] => Male )