852

10 Tips om het Ontslakken van het Lichaam te Ondersteunen

Ben je op zoek naar manieren om je lichaam te ontslakken op een natuurlijke wijze?

Heb je het gevoel dat je vastzit in een vicieuze cirkel van ongezonde gewoonten?

In dit artikel geven we je 10 tips om je lichaam te ondersteunen en te ontslakken op een natuurlijke manier.

Het is tijd om je lichaam de aandacht de geven die het verdient!

Wil je direct een detox kuur bestellen om het ontslakken van je lichaam te ondersteunen?

Klik dan hier om een 100% natuurlijke detox sapkuur van HappyJuicy uit te proberen of om meer te lezen.

 

Inhoud van dit artikel

Wat is ontslakken van je lichaam?

sapjes met fruit en groenten uitgelicht op houten tafel

Er zijn verschillende manieren om je lichaam te ontslakken. De tips in dit artikel zijn erop gericht om je lichaam op natuurlijke wijze ontslakken. Voordat ik de tips geef, ga ik je eerst uitleggen wat ontslakken precies is.

Ik hoor je denken: “ontslakken: wat is dat?” Ontslakken is een ander woord voor detoxen. Het staat ook wel bekend als ontgiften en reinigen van je lichaam.

Al deze benamingen beschrijven hetzelfde proces, namelijk om je lichaam te bevrijden van gifstoffen en afvalstoffen, en het als het ware van binnenuit te reinigen.

Het menselijk lichaam moet dagelijks afvalstoffen en gifstoffen (slakken) verwerken en afvoeren. Wanneer de organen, zoals bijv. de nieren en lever, minder goed functioneren, hopen afvalstoffen en gifstoffen zich op in het lichaam.

Daardoor blijven er meer toxische stoffen in je lichaam zitten dan gezond voor je is. Deze giftige stoffen worden door je lichaam opgeslagen in de vetcellen waar ze zo min mogelijk schade veroorzaken.

Is ontslakken gezond?

Ontslakken kan zowel gezond als ongezond zijn, afhankelijk van hoe het wordt gedaan. In sommige gevallen kan het helpen om je lichaam te detoxen en afvalstoffen en gifstoffen af te voeren, wat kan leiden tot verbetering van de algehele gezondheid.

Aan de andere kant kan ontslakken ook ongezond zijn als het te drastisch is of als het het lichaam van belangrijke voedingsstoffen wordt beroofd. Het is daarom belangrijk om ontslakken te benaderen met gezond verstand. Om je lichaam te ontslakken hoef je geen extreme dingen te doen.

Wat doet ontslakken met je lichaam?

Ontslakken, wanneer het op een goede manier wordt gedaan, kan helpen om het functioneren van onze organen en biologische processen te ondersteunen.

Door te ontslakken kan het lichaam zich beter concentreren op de gezonde werking van onze organen. Dit kan zorgen voor een verhoogde productiviteit, meer energie, betere nachtrust, een gezondere huid en zelfs gewichtsverlies (als je overgewicht hebt).

Ontslakken: hoe doe je dat?

Ontslakken (detoxen) is erop gericht om opgeslagen afvalstoffen en gifstoffen in je lichaam efficiënter af te voeren.

Het doel van het ontslakken van het lichaam is om je beter, gezonder en energieker te voelen.

Het gaat erom hoe je je lichaam minder kunt belasten en hoe je je lichaam extra kunt ondersteunen. En dat kan op allerlei gezonde en natuurlijke manieren.

Dat het menselijk lichaam sowieso in staat is om zichzelf te ontslakken (of ontgiften) wordt door sommige mensen als argument gebruikt om te consumeren wat ze willen. Dat zou betekenen dat je je lichaam kunt blootstellen aan allerlei schadelijke stoffen en toch verwacht dat het zichzelf zal herstellen.

Het is echter belangrijk om je lichaam te ondersteunen in zijn natuurlijke ontgiftingsproces door gezonde leefstijlkeuzes te maken, zoals gezond eten, voldoende beweging en ontspanning.

Als we minder toxische stoffen binnenkrijgen, hoeft ons lichaam ook minder schadelijke stoffen uit ons lichaam te verwijderen. Dit kan onze gezondheid en het functioneren van ons lichaam ten goede komen.

Hierdoor kan je lichaam efficiënter werken en beter omgaan met eventuele giftige stoffen.

Zo kun jij het ontslakken en ontgiften van je lichaam ondersteunen

Daarom is voorkomen beter dan genezen. Zoals gezegd kun je het ontslakken van je lichaam op allerlei manieren doen

Ik geef je 10 tips om het ontslakken van je lichaam te ondersteunen.

Tip #1: ontslak je lichaam op natuurlijke wijze met gezonde voeding

Vaak wordt het ontslakken van je lichaam gecombineerd met een streng dieet, waarbij enkel water en thee zijn toegestaan. Maar het gaat veel verder dan dat.

We weten allemaal dat bepaalde dingen onze gezondheid bevorderen of verslechteren. Elke dag maken we keuzes die ons leven beïnvloeden.

Kies ik voor een gezonde maaltijdsalade of liever junkfood? Hoewel deze kleine beslissingen misschien onbelangrijk lijken, tellen ze op en kunnen ze na verloop van tijd een groot verschil maken. Je leeft maar één keer en het is jouw verantwoordelijkheid om hier iets van te maken.

Met het juiste voedsel kun je je lichaam ondersteunen in het ontgiften en ontslakken. Zo verminder je het risico op gezondheidsproblemen en voel je je energieker en fitter.

Maak slim gebruik van gezonde voeding zoals groenten, fruit, volle granen, peulvruchten, noten en vette vis om je lichaam te ondersteunen in het ontgiften.

Door te kiezen voor onbewerkte en biologische producten kun je ook de hoeveelheid pesticiden en andere schadelijke stoffen die je binnenkrijgt verminderen.

Tip #2: reinig je op lichaam met slowjuice sap

HappyJuicy sapjes

Ontslakken kan op vele manieren gebeuren, maar een methode die aan populariteit wint is een detox sapkuur met 100% natuurlijke slowjuice sapjes.

Het voordeel van een detox sapkuur is dat je enkel 100% natuurlijke en onbewerkte groenten en fruitsappen binnenkrijgt en niet te maken hebt met mogelijk schadelijke stoffen zoals antibiotica of zware metalen in vlees (kip) en vis.

Als je aan overgewicht lijdt of je vaak gezondheidskwaaltjes hebt, is het aan te raden om je lichaam te reinigen en ontgiften met een gezonde detox sapkuur vol met vitamines, mineralen en krachtige antioxidanten.

Je krijgt niet alleen alle vitamines, mineralen en antioxidanten die je nodig hebt, maar groene sappen zijn ook krachtige ontgifters. Alle smaken bevatten minimaal één superfood.

De antioxidanten in slowjuice sap zorgen ervoor dat de cellen in je lichaam en hersenen worden beschermd en niet worden aangevallen door schadelijke stoffen (bron). Antioxidanten zijn daarom de meest natuurlijke manier om je lichaam te ontslakken vanuit huis.

Sapjes die je kunt kopen in de supermarkt zijn vaak geconcentreerd of met hoge druk of verhitting gemaakt.

Hierdoor gaan veel vitaminen en mineralen verloren. Ook worden er allerlei onnatuurlijke ingrediënten zoals suikers aan toegevoegd. Dat is wat je absoluut wilt vermijden als je bezig bent met ontslakken.

Je lichaam ontslakken met 100% natuurlijke  sapjes

Kies daarom voor de groentesapjes van HappyJuicy. De groentesapjes van HappyJuicy bevatten maar liefst 250 gram groente en fruit per flesje en zijn vrij van toegevoegde suikers, e-nummers en kunstmatige kleur- en smaakstoffen.

Klik hier voor meer informatie en ondersteun het ontslakken van je lichaam met 100% natuurlijke sapjes die lokaal zijn geteeld.

Naast het ontgiften van je lichaam kan je deze gezonde sapjes ook drinken om af te vallen. Dit komt omdat je door alleen gezonde sapjes te drinken minder calorieën tot je neemt en je als resultaat snel gewicht zult verliezen.

Tip #3: darmen ontslakken met vezelrijke voeding

‘Hoe kan ik mijn darmen ontslakken?’ is een vraag die ik regelmatig te horen krijg.

Als je regelmatig buikpijn hebt, een opgeblazen buik hebt of gasvorming ervaart, dan kan dit wijzen op een slechte darmgezondheid. Bij ernstige symptomen is het altijd raadzaam om contact op te nemen met je huisarts.

Er zijn verschillende natuurlijke manieren om je darmen te ontgiften en te ontslakken. Een goede manier om te beginnen is door gezond en gevarieerd te eten, en voldoende water te drinken. Dit kan helpen om gifstoffen en afvalstoffen uit je darmen te spoelen en de darmwerking te verbeteren.

Het is ook aan te raden om voedingsmiddelen te eten die rijk zijn aan voedingsvezels, zoals fruit, groenten en volkoren granen.

Deze voedingsmiddelen kunnen helpen om de stoelgang te verbeteren en de ontlasting soepeler te maken. Hierdoor worden gifstoffen en afvalstoffen sneller uit het lichaam afgevoerd, wat kan bijdragen aan een gezonde darmgezondheid.

Vezels helpen ook om het darm-microbioom in balans te houden. De darmflora is het ecosysteem van micro-organismen (waaronder bacteriën en schimmels) dat in de darmen leeft. Een gezonde darmflora is belangrijk voor de darmgezondheid, en vezels kunnen helpen om de groei van bepaalde soorten gezonde darmbacteriën te bevorderen.

Tip #4: verminder de inname van suiker en ultra-bewerkt voedsel

lepel met suiker en letters 'geen suiker'

Een van de beste manieren om je lichaam te ontslakken is door de inname van suiker en bewerkte voedingsmiddelen drastisch te verminderen.

  • Deze voedingsmiddelen zitten vaak vol zitten met ongezonde stoffen die ons lichaam overbelasten en het moeilijker maken om optimaal te functioneren.

Hier zijn enkele voorbeelden van en suikerrijke en bewerkte voedingsmiddelen:

  • Suikerrijke voedingsmiddelen: snoep, koekjes, gebak, ijs, frisdrank, vruchtensap, sportdranken, ontbijtgranen met toegevoegde suiker, ontbijtkoek, honing, siroop, jam, chocolade, chips.
  • Bewerkte voedingsmiddelen: hotdogs, hamburgers, pizza, worst, kant-en-klaarmaaltijden, gefrituurde snacks, bewerkte vleeswaren, pakjes met sausen en dressings.

Door onze inname van deze voedingsmiddelen te verminderen, kunnen we ons lichaam helpen om afvalstoffen en gifstoffen te verwijderen en tegelijkertijd onze gezondheid verbeteren.

Tip #5: vermijd alcohol en nicotine

Zorg ervoor dat je minder alcohol en nicotine consumeert om je lichaam te helpen ontgiften. Alcohol en nicotine zijn beide schadelijke stoffen voor je lichaam, die onder andere effect hebben op je longen, hart, immuunsysteem en huid.

Het afbreken van alcohol in je lever kan de celstructuur beschadigen en de afbraak van vetzuren vertragen. Door alcohol en nicotine te vermijden, krijgt je lichaam de kans om te ontgiften en zichzelf gezonder te maken.

Tip #6: bewegen en frisse lucht

Cliché als het klinkt, fluitende vogels en frisse lucht doen een mens goed.

Frisse lucht is belangrijk voor ons lichaam omdat het zuurstof bevat die we nodig hebben om onze cellen te laten functioneren.

Wanneer we voldoende frisse lucht inademen, kunnen onze longen effectief zuurstof opnemen en afgeven aan ons bloed, wat ons helpt om goed te functioneren en onze spieren en organen te laten werken.

Daarnaast kan voldoende blootstelling aan frisse lucht ook helpen om ons lichaam te ontgiften. Onze longen zijn namelijk een belangrijke uitwisselingsplaats voor gassen, waaronder gifstoffen en afvalstoffen.

Wanneer we voldoende frisse lucht inademen, kan dit ons helpen om deze gifstoffen en afvalstoffen uit ons lichaam te verwijderen.

Dit kan bijdragen aan een betere gezondheid en een efficiëntere afvoer van afvalstoffen. Daarom is het belangrijk om voldoende tijd buiten door te brengen en voldoende frisse lucht in te ademen, vooral wanneer we ons lichaam willen ontslakken.

Tip #7: zorg voor een goede nachtrust

Een goede nachtrust is belangrijk voor het ontslakken van het lichaam, omdat het tijdens de slaap de afvalstoffen afvoert.

Met een slaaptekort krijg je lichaam niet de tijd om deze afvalstoffen af te voeren. Hierdoor kunnen afvalstoffen en gifstoffen zich opstapelen en negatief effect hebben op je gezondheid (bron).

Slaapt helpt als het ware de hersenen te ontgiften. Dit ‘schoonspoelen’ van de hersenen wordt met behulp van cerebrospinale vloeistof (hersenvocht) gedaan.

 

Een onderzoek uit 2019 toonde aan dat de cerebrospinale vloeistof tijdens de slaap efficiënter door het hersenweefsel stroomt en afvalstoffen zoals amyloïde-beta-eiwit (een afvalstof die wordt geassocieerd met de ontwikkeling van Alzheimer) afvoert (bron).

Daarnaast is voldoende slaap ook belangrijk voor een goede algehele gezondheid en kan het helpen met het reguleren van hormonen en het immuunsysteem.

Tip #8: zorg voor voldoende ontspanning

Het is belangrijk om stress te verminderen als je je lichaam wilt ontgiften, omdat chronische stress schadelijk is voor tal van belangrijke functies in het lichaam.

Stress verzwakt het immuunsysteem, verzwakt het cardiovasculaire systeem en kan de mentale prestaties negatief beïnvloeden.

Onderzoekers van Stanford University hebben ontdekt dat als je chronisch onder stress staat, het hormoon cortisol in bepaalde delen van de hersenen stijgt (bron).

Dit kan leiden tot snellere veroudering van zenuwcellen en zelfs de vorming van nieuwe zenuwcellen voorkomt.

afvallen door ontspanning

Als je je lichaam wilt ontslakken, is het verminderen van cortisol dus van groot belang om je gezondheid en mentale prestaties te verbeteren.

Een manier om stress te verminderen en cortisol te laten dalen is door regelmatig te ontspannen.

Ontspanning kan in allerlei vormen plaatsvinden, zoals meditatie, yoga, luisteren naar rustgevende muziek of door simpelweg even niks te doen.

Tip #9: ontslakken en ontgiften met probiotica

Probiotica zijn levende bacteriën die voordelig zijn voor de gezondheid van je darmen en het hele lichaam.

Ze kunnen het lichaam op natuurlijke wijze ondersteunen en ontslakken door de darmflora te verbeteren en de balans van bacteriën in de darmen te herstellen (bron).

Dit kan de spijsvertering verbeteren, de weerstand verhogen en het risico op darmziekten verminderen (bron). Probiotica kunnen ook helpen om ontstekingen te verminderen en de opname van voedingsstoffen uit voedsel te verbeteren.

Er zijn verschillende manieren waarop je probiotica kunt consumeren om je lichaam te ondersteunen en te ontslakken. Een van de makkelijkste manieren is om probiotische supplementen te nemen, zoals capsules of poeder.

Je kunt ook probiotische voedingsmiddelen eten, zoals yoghurt, kombucha, tempeh, kimchi en zuurkool. Het is belangrijk om te kiezen voor producten die rijk zijn aan verschillende soorten probiotische bacteriën, zoals Lactobacillus en Bifidobacterium (bron).

Het is aan te raden om probiotica onderdeel te maken van een gezonde levensstijl, in combinatie met een koolhydraatarm dieet en voldoende lichaamsbeweging. Dit kan helpen om je lichaam te ondersteunen en te ontslakken op een natuurlijke wijze, en kan bijdragen aan een gezonde spijsvertering en een goede darmgezondheid.

Tip #10: gebruik aanvullende supplementen

Als je op zoek bent naar manieren om je lichaam te ondersteunen met behulp van natuurlijke supplementen, dan zijn magnesium, visolie, calcium, vitamine D en zink een goede keuze.

Dit zijn allemaal vitamines en mineralen die belangrijk zijn voor de gezondheid van ons lichaam.

  • Magnesium speelt een belangrijke rol bij het behoud van een gezonde bloeddruk en het ondersteunen van de gezonde werking van onze spieren en zenuwen.
  • Visolie bevat omega-3-vetzuren die belangrijk zijn voor de gezondheid van ons hart en ons brein.
  • Calcium is belangrijk voor de gezondheid van onze botten en tanden.
  • Vitamine D helpt ons lichaam om calcium op te nemen en is belangrijk voor onze botten en ons immuunsysteem.
  • Zink is belangrijk voor de gezondheid van onze huid en onze immuuncellen.

Hoe merk je dat je lichaam aan het ontgiften is?

Er zijn verschillende symptomen die kunnen duiden op het feit dat je lichaam aan het ontgiften is.

Dit kan bijvoorbeeld gepaard gaan met veranderingen in je huid, zoals een gezondere huid of een vermindering van huidproblemen zoals acne of eczeem.

Ook kun je tijdelijk last krijgen van vermoeidheid, hoofdpijn, spierpijn, opgeblazen gevoel of veranderingen in de kleur van je ontlasting. Dit zijn allemaal normale reacties van je lichaam tijdens het ontslakken.

Als je je lichaam aan het ontgiften bent, kun je tijdelijke symptomen ervaren omdat je lichaam aan het werk is om gifstoffen en afvalstoffen af te voeren. Dit proces kan de bloedbaan bereiken en kan daarom gepaard gaan met tijdelijke symptomen.

Deze symptomen zouden na verloop van tijd moeten verdwijnen zodra je lichaam de gifstoffen en afvalstoffen heeft afgevoerd en zich weer heeft hersteld.

Als deze symptomen voor langere tijd aanhouden, raadpleeg dan altijd een arts voor advies.

Tot slot

Dit is alles wat je moet weten om het ontslakken van je lichaam te ondersteunen. Met deze tips kun jij gezondheid op natuurlijke wijze verbeteren.

Door bewust te zijn van wat je eet en drinkt, en door regelmatig te bewegen en te ontspannen, kun je je lichaam ondersteunen en minder belasten.

Richt je tot voedingsmiddelen die rijk zijn aan antioxidanten en voedingsstoffen, zoals groenten, fruit, volkoren granen, peulvruchten en noten. Drink voldoende water om je lichaam te hydrateren en om afvalstoffen af te voeren.

Door deze aanpassingen in de praktijk te brengen, kun je je lichaam ondersteunen en ontslakken op een natuurlijke wijze, waardoor je gezonder en energieker zult voelen.

Hoe nuttig was dit artikel voor jou?

Klik op een ster voor een beoordeling!

Omdat je dit artikel nuttig vond...

Volg ons op social media!

Jammer dat je dit artikel niet (zo) nuttig vindt.

Graag horen we hoe we dit artikel kunnen verbeteren!

Plaats een reactie

Over HappyHealthy

Oscar Helm, MSc Afslankcoach, voedingsdeskundige, psycholoog, dieetpsycholoog, orthomoleculair therapeut en bestsellerauteur

Hoi, ik ben Oscar Helm en in de afgelopen jaren heb ik duizenden mensen geholpen naar een gezonder gewicht en betere gezondheid.

HappyHealthy.nl trekt inmiddels ruim 10.000 bezoekers per dag en met mijn bestseller de Afslank Receptenbijbel laat ik zien dat afvallen zowel eenvoudig als leuk kan zijn!

Wil jij je kennis over afvallen testen? Doe dan deze test en ontdek direct je “Afslank IQ”.

Top artikelen

Wat je mag eten bij een koolhydraatarm dieet + De Voordelen & een Schema

Wat is het koolhydraatarm dieet precies en wat kan je wel en niet eten. Ontdek hier een voedingstabe...

Intermittent Fasting: Uitleg, 9 Voordelen en 10 Schema’s

Intermittent Fasting / vasten (onderbroken vasten) schrijft voor wanneer en hoe lang je wel en niet ...

12 Tips om Snel Buikvet te Verbranden + 5 Fouten

Hoe kun je snel afvallen rond de buik? Ontdek 12 gouden buikvet verbranden tips en ontwijk 5 ernstig...

23 Bewezen Tips voor Snel Afvallen (zonder ongefundeerde hypes)

Hoe kan je snel afvallen? Ontdek 23 bewezen tips om snel gewicht te verliezen zonder ongefundeerde c...

Oscar’s sapjes

Array ( [0] => Male )