shopify site analytics

5 Overheerlijke Koolhydraatarme Koekjes Recepten (Genieten!)

Er bestond een tijd dat koekjes onlosmakelijk verbonden waren met suiker. We kennen allemaal wel de speculaas, lange vingers, roze koeken, gevulde koeken en bokkenpootjes die je lief aankeken als je bijvoorbeeld bij je oma op bezoek was.

Als je er eenmaal aan begon, kon je niet stoppen met eten. Alleen al die suikers… We hoeven je niet uit te leggen dat die niet goed voor je zijn.

Maar wist je dat tegenwoordig koekjes niet per se vol hoeven te zitten met suiker?

Er zijn genoeg varianten te bedenken die niet per se ongezond zijn en ook nog eens hartstikke lekker! Alleen dan moet je wel even je mouwen opstropen en de keuken induiken.

Geen culinaire knobbel? Geen paniek: we helpen je hier graag mee. Het is leuk en ontspannend om zelfgemaakte koekjes op tafel te zetten.

Leuk om in het weekend te doen, samen met je kinderen of partner. Doe je je schort alvast aan?

Koolhydraatarme koekjes: verantwoord zondigen

Heb je weleens koolhydraatarme koekjes geprobeerd? Het fijne aan dit soort lekkernijen is dat je er geen groot schuldgevoel aan overhoudt.

Lekker bij de koffie en een prima tussendoortje. Ook leuk om te maken als je een keer wilt trakteren op het werk. Een fijne afwisseling op alle onverantwoorde koekjes!

Zomaar wat ingrediënten die je kunt gebruiken in ‘koolhydraatarme’ koekjes: pompoen, pompoenzaden, lijnzaad, pecannoten, amandelen, aardbeien, bosbessen, avocado of bijvoorbeeld kiwi.

Zie je? Hier kun je zeker wat gezonds mee op tafel zetten. Koekjes eten betekent niet meteen zondigen!

Te veel vs. te weinig

Maar let wel op met koolhydraten. Een teveel aan koolhydraten zorgt voor een berg energie die je niet verbrandt.

Koolhydraten worden namelijk omgezet in glucose. En een hoge glucosewaarde is niet goed voor je.

In frisdrank, koek en snoep zitten veel koolhydraten. Zoals je zelf ook kunt bedenken, bevatten deze producten weinig voedingsstoffen.

Wil je dus wat kilo’s verliezen? Dan is een koolhydraatarm dieet een goede oplossing!

Recept #1: Pindakaas-ijssandwiches

2 personen / 60 minuten

Wat heb je nodig:

  • 195 g amandelmeel
  • 30 g kokosmeel
  • 1,5 tl bakpoeder
  • 1 tl Xanthaangom
  • 170 g biologische pindakaas
  • 115 g kokosolie
  • 65 g honing
  • 1 ei
  • t tl vanille-extract
IJsvulling
  • 175 g biologische pindakaas
  • 65 g honing
  • ½ tl vanille-extract

Werkwijze:

  • Zet de oven aan op 160 graden.
  • Doe in een middelgrote schaal het amandelmeel, kokosmeel, bakpoeder en Xanthaangrom. Meng dit goed.
  • Doe de pindakaas en kokosolie in een grote schaal. Even roeren tot deze goed gemengd zijn. Doe de honing erin, breek vervolgens het ei in de kom en voeg het vanille-extract toe.
  • Doe het amandelmeelmengsel in de grote schaal. Blijf roeren tot er deeg ontstaat.
  • Vorm van het deeg een aantal balletjes van ongeveer 2,5 centimeter. Pak een bakschaal en leg de balletjes erin. Wel eerst even bakpapier klaarleggen.
  • Pak een glas en bedek de bodem met bakpapier. Stamp hier de balletjes plat mee.
  • Bak de koekjes 13 tot 15 minuten in de oven tot ze lichtbruin zijn.
IJsvulling
  • Pak een grote kom en doe daar de pindakaas in. Doe er ook de honing en het vanille-extract bij. Meng alles goed door elkaar.
  • Pak een pindakaaskoekje en smeer 2,5 eetlepels met de pindakaasvulling eroverheen. Doe er vervolgens nog een pindakaaskoekje bovenop. Doe dit ook met de rest tot alles op is.
  • Bevries de koekjes 2 uur. Klaar om te eten? Haal de koekjes uit de vriezer en laat ze even 10 minuten op temperatuur komen.

Recept #2: Dadel bites

2 personen / 20 minuten

Wat heb je nodig:

  • 12 ontpitte dadels
  • 100 g ongebrande noten
  • 1 el chiazaad
  • 40 g rauwe cacaopoeder
  • 1,5 el kokosolie
  • Snufje kokosschaafsel

Werkwijze:

  • Laat de dadels even weken in warm water. Zo worden ze zachter.
  • Doe de noten, het cacaopoeder, de kokosolie en het chiazaad in de keukenmachine. Voeg de dadels toe.
  • Goed mixen tot alles gemengd is.
  • Draai balletjes van het mengsel en haal deze door het kokossschaafsel.
  • Bewaar de balletjes even de vriezer. Zo worden ze steviger. Smakelijk!

Recept #3: Kleurrijke koekjes

2 personen / 40 minuten

Wat heb je nodig:

  • 75 g roomboter
  • 40 g honing
  • 1 ei
  • 1 tl vanille-extract
  • 1 tl amandel-extract
  • 130 g kokosmeel
  • 1 tl bakpoeder
  • Natuurlijke kleurstoffen

Werkwijze:

  • Mix het bakpoeder, het kokosmeel, het ei en de honing in een kom. Doe de roomboter en de extracten erbij. Kneed het deeg.
  • Verdeel het deeg in drie stukken. Gebruik de natuurlijke kleurstoffen om ze verschillende kleuren te geven.
  • Doe de stukken in plasticfolie en laat ze een uur rusten. Je kunt ze ook een hele nacht in de vriezer laten.
  • Haal het deeg uit de vriezer en snij er een mooi figuurtje uit.
  • Leg bakpapier in een schaal en leg daar de koekjes in. Verwarm de oven voor op 170 graden. Bak de koekjes 10 minuten. Goed in de gaten houden of ze niet verbranden.

Recept #4: Kruidige koekjes

2 personen / 40 minuten

Wat heb je nodig:

  • 115 g amandelboter
  • 2 tl kokosolie
  • 2 eieren
  • ½ tl vanille-extract
  • 1 tl kaneel
  • 1 el kokosmeel
  • Een handje pecannoten, ongezouten en ongebrand
  • 1 kopje geraspte kokosrasp

Werkwijze:

  • Verwarm de oven voor op 170 graden.
  • Leg bakpapier klaar.
  • Smelt de kokosolie indien nodig.
  • Pak een kom en roer daar de amandelboter, eieren, kokosolie en het vanille-extract in. Goed blijven roeren: het kan een tijdje duren voordat het goed mengt.
  • Doe langzaam kaneel en kokosmeel erbij en blijf roeren. Doe vervolgens de pecannoten en de kokosrasp erbij.
  • Lepel het beslag uit en verdeel het over ongeveer 8 bergjes op het bakpapier. Je kunt ze met een vork bewerken tot een plat koekje. Doe wel wat kokosmeel op je vork, zodat de koekjes blijven plakken.
  • Bak ze 12 tot 14 minuten. Niet te lang, want dan worden ze droog!

Recept #5: Chocolade shortbread koekjes

2 personen / 40 minuten

Wat heb je nodig:

  • 170 g kokosolie
  • 1 tl vanille-extract
  • 85 g ongezoete appelmoes
  • 260 g amandelmeel
  • 3 el rauwe cacaopoeder

Werkwijze:

  • Verwarm de oven voor op 150 graden.
  • Mix de kokosolie, appelmoes en het vanille-extract.
  • Doe er het amandelmeel en het cacaopoeder bij
  • Doe het amandelmeel en het cacaopoeder bij het mengsel en mix tot alles goed gemengd is.
  • Laat het deeg 1 uur in de koelkast rusten.
  • Rol het deeg in balletjes en leg deze op wat bakpapier. Gebruik een vork om de koekjes om een mooi kruispatroon te geven.
  • Bak de koekjes 35 tot 40 minuten.
  • Laat ze even 10 minuten koelen.