shopify site analytics

Poll: Is overgewicht een ziekte?

Een discussie waar we niet uitkwamen, wat denk jij?

[poll id=”8″]

Doe mijn gratis dieet test en ontdek welke dieet voor jou het meeste resultaat oplevert

Wil je succes maar wil je je tijd niet verspillen aan diëten die niet passen bij jouw situatie?

Met al mijn kennis en ervaring heb ik een korte test ontwikkeld. De uitslag geeft je een dieet dat het beste past bij jouw situatie, jouw persoonlijkheid en jouw behoeften.

Hiermee vergroot je je kansen op een succesvol dieetproces, zonder jojo-effect of andere vervelende bijeffecten.

Het duurt slechts enkele minuten.

Ga naar de test en ontdek welke dieet het beste bij jou past  »»

Drs. Oscar Helm

MSc Oscar Helm is afslankcoach, voedingsdeskundige, dieetpsycholoog, orthomoleculair therapeut en bestseller-auteur. Met HappyHealthy.nl heeft hij het doel om mensen te informeren en te inspireren om de meest optimale en gezonde leefstijl keuzes te maken op basis van wetenschappelijk onderbouwde adviezen.

10 Reacties op "Poll: Is overgewicht een ziekte?"

 1. Pien van Leeuwen

  says:

  Neen, ik noem het géén "ziekte"....maar het kan wel 'in de genen' zitten en is uiteraard schadelijk voor je lijf.

  • Drs. Oscar Helm

   says:

   Bedankt voor je feedback Pien. Er zijn maar zeer weinig mensen die overgewicht hebben door de genen. Het is vaak de omgeving die ons dik maakt, want hierdoor is het lastig een gezonde leefstijl te realiseren.

 2. niek

  says:

  Komt allemaal door het voedsel wat je eet.
  Eet je gezond dan ben je gezond, eet je slecht dan word je ziek en krijg je ziektes uiteraard. Dus kijk wat je eet, 90% is troep en kun je overslaan in de super!
  Beste is zelf je hapjes kweken.

  • Imka

   says:

   Overgewicht komt niet altijd door teveel eten. Kan ook door medicijnen of ziekte komen

   • Drs. Oscar Helm

    says:

    Klopt. De meeste mensen denken dat iedereen die te dik is minder moet eten.

    Maar in de praktijk kom ik ook mensen tegen die chronisch te weinig eten en hierdoor niet afvallen.

 3. Henrieke

  says:

  Ik vind 'ja' of 'nee' iets te ongenuanceerd. Als je een beetje te royaal eet (wat logisch is in deze maatschappij waar op elke hoek een fastfoodketen vindt) en je 5-20 kilo te zwaar bent ligt het aan jezelf en is het geen ziekte. Maar wanneer ik programma's kijk als obese, my 600-pound life, bijvoorbeeld, is toch wel duidelijk dat deze mensen écht ziek zijn. Een gezond persoon zou zichzelf nooit dood eten. Bijna altijd is dik zijn een gevolg van emotioneel onverwerkt trauma en dan staat dik zijn voor mij op zichzelf als een psychische ziekte met een lichamelijke uiting.

  • Drs. Oscar Helm

   says:

   Mee eens. Ik denk eerder aan een welvaartsziekte, niet per se een ziekte.

   De rijksoverheid vindt overheid een somatische (lichamelijk) welvaartsziekte, maar bij obesitas of morbide obesitas is het vaak een onverwerkt trauma waarbij mensen troost zoeken in lekker eten.

 4. Dominique

  says:

  Ik vind ja en nee ook een beetje kort door de bocht. Ik heb nee gezegd als het gaat om de invloed van slecht voedsel op onze hormoonhuishouding waardoor vooral vrouwen moeite hebben om af te vallen. Voor mannen ook maar dan in mindere mate. Maar de psychische problemen die mensen ervaren kunnen ook leiden tot overgewicht en dan spreek je wel van een ziekte maar voedsel heeft ook weer invloed op onze geest dus de antwoorden ja en nee kunnen beiden

 5. Wim

  says:

  De keuze ja/nee is afhankelijk aan wie je het vraagt. Iemand die geen overgewicht heeft en zelfs kan eten wat hij wil zal zeker ja zeggen. Ik zelf worstel al jaren met overgewicht en elke keer probeer je weer een nieuw dieet/levensstijl. Ben nu bijvoorbeeld 5 weken bezig met eten vanuit jou receptenbijbel.
  week 1 -2,9 kg
  week 2 -1,7 kg
  week 3 -0,4 kg
  week 4 -0,4 kg
  week 5 +0,5 kg
  Week 3 was voor mij een tegenslag want had niks anders gedaan. Mij hier over heen gezet. Maar vandaag (week 5) vind ik teleurstellend en alleen omdat ik op 1 dag brood heb gegeten tijdens een lunchmeeting waar ik niet onderuit kon. Ik zou zeggen ja het is een ziekte om mijn tegenslag(gen) te verwerken.
  Oscar het jij nog tips om weer minimaal richting -0,4 kg te komen.

Laat een reactie achter

Verplichte velden zijn gemarkeerd met *