998

4 Foute Sapjes Die je Niet Wilt Bestellen + Juice Tips

Het drinken van groente- en fruitsapjes is goed voor je, toch?

Toch betekent dat niet dat alle sapjes even gezond zijn.

Hoewel de beste sapjes rijk zijn aan vitamines, mineralen en andere voedingsstoffen, zijn sommige sapjes net zo schadelijk voor je gezondheid als suikerhoudende frisdrank. Je moet alleen het verschil weten!

Wat zijn gezonde sapjes en welke kun je maar beter vermijden? Op al deze vragen (en meer) geef ik je antwoord in dit artikel.

Wil je direct gezonde, verse sapjes bestellen en een kant-en-klaar sapkuur schema ontvangen?

Klik dan hier en ontdek meer over mijn 100% natuurlijke slowjuice sapjes

Inhoud van dit artikel

Sapjes kopen of bestellen? Hier wil je opletten

verschillende soorten groentesapjes in glazen

Wie geniet er niet van een sapje bij het ontbijt? De realiteit is echter dat de meeste sapjes ongezond zijn om bij het ontbijt te serveren.

Want het is helaas waar: de meeste dranken in de supermarkt zitten vol met toegevoegde suikers. Als je je favoriete sapmerk omdraait om het etiket te bekijken, zal je geschokt zijn dat het vol zit met suikers en kunstmatige kleur- en smaakstoffen.

Zelfs merken die vermelden dat ze geen suiker hebben toegevoegd kunnen ongezonde hoeveelheden suiker bevatten vanwege de concentratie aan fruitsuikers. Zowel frisdrank als 100% puur vruchtensap kunnen tot 26 gram suiker bevatten per 240 ml (bron, bron).

Dat gezegd hebbende, sommige sapjes bevatten een stuk minder suiker dan andere. Ze zijn vooral rijk aan vitamines, mineralen en antioxidanten die in verband worden gebracht met verschillende gezondheidsvoordelen. Deze antioxidanten helpen bij het bestrijden van vrije radicalen die schade aan de gezondheid kunnen toebrengen.

Ik heb het dan over verse en onbewerkte sapjes die een goede aanvulling kunnen zijn op je dagelijkse voeding. Wil je graag iets drinken dat lekker is en goed is voor je lichaam?

Dat komt goed uit, want in dit artikel leer je welke sapjes niet alleen gezond zijn maar ook lekker wegdrinken en welke ongezonde sapjes je beter niet kunt bestellen.

Foute sapjes #1: sap uit concentraat

Sap uit concentraat versus hele fruitsoorten

Sapconcentraat ofwel geconcentreerd vruchtensap, is een bijproduct van vruchtensap waar het meeste water uit is verwijderd.

Om sap uit concentraat te maken worden vruchten geplet en gemengd om er een pulp van te maken. Het grootste deel van het vocht wordt vervolgens geëxtraheerd (het proces om een extract te maken) en verdampt (bron).

Omdat de natuurlijke smaak en zoetheid van het fruit hierdoor wordt aangetast, gebruiken fabrikanten toegevoegde suikers en kunstmatige kleur- en smaakstoffen.

Is geconcentreerd vruchtensap slecht voor je gezondheid? In de meeste gevallen wel ja. Anders gezegd: het is gewoon water met suiker.

Het doel van veel fabrikanten is ook niet om het meest voedzame sapje te maken dat mogelijk is. Uiteindelijk willen ze het goedkoopste sap maken dat het langst houdbaar is voor de consument.

Sap uit concentraat is namelijk 1-2 weken houdbaar in de koelkast terwijl dat voor sapjes gemaakt met een slowjuicer hooguit 48 uur geldt (slowjuice sapjes kunnen wel maandenlang in de vriezer bewaard worden).

Houd er dus rekening mee dat veel sapconcentraten in de supermarkt toegevoegde suikers bevatten. Dus lees de etiketten zorgvuldig voordat je sapjes koopt of bestelt! De meeste sapconcentraten bevatten grote hoeveelheden glucose-fructosestroop en vrijwel geen voedingsstoffen.

In feite ben je dus lege calorieën naar binnen aan het werken. Dit betekent dat je al snel een grote hoeveelheid suikers consumeert zonder dat je verzadigd raakt. Het drinken van grote hoeveelheden sap uit concentraat kan het risico op diabetes type 2 en gewichtstoename verhogen.

Foute sapjes #2: sapjes gemaakt met HPP-techniek

productieproces van sapjes in een fabriek

Veel sapjes die in je in de schappen van de supermarkt ziet zijn gemaakt met de HPP-techniek (hogedrukpasteurisatie).

Dit is een pasteurisatieproces dat voedsel converteert en steriliseert door zeer hoge druk toe te passen in plaats van hitte. De hoge druk doodt bepaalde micro-organismen en enzymen.

En dit is het grote probleem. Hoewel het potentiële bacteriën in het sap kan verminderen, vernietigt het ook belangrijke voedingsstoffen die erin zitten.

In principe haal je dus alles weg wat juist groenten en fruit zo gezond maakt. Groenten en fruit bevatten veel enzymen. Ze zijn nodig voor een gezonde spijsvertering en het afvoeren van afvalstoffen. De vitamine- en mineraalrijke enzymen zitten in alle groenten en fruit in hun natuurlijke vorm.

Daarmee is HPP een techniek die voor een lage kwaliteit van sapjes zorgt. Wel is het productieproces van HPP vrij goedkoop, maar in dit geval is goedkoop dus duidelijk ‘duurkoop’.

Wanneer je sapjes in de schappen van de supermarkt ziet dan is het overgrote deel HPP gemaakt. HPP verlengt aanzienlijk de houdbaarheid van sapjes en zijn daardoor gemakkelijker te vervoeren en te verkopen.

Koudgeperst sap dat met de hogedrukpasteurisatie techniek wordt gemaakt, mag niet als vers worden aangeduid.

Al met al genoeg redenen dus om HHP bewerkte sapjes in de supermarkt te vermijden. Ze zijn misschien nog steeds koudgeperst, maar verre van vers en voedzaam!

In dit artikel ontdek je wat het beste sap is dat je kunt kopen.

Foute sapjes #3: Sapjes met toegevoegde suikers

suiker ongezond

Sap wordt vaak als een gezond alternatief beschouwd voor frisdrank.

Toch bevatten veel populaire sappen meestal veel toegevoegde suikers en kleur- en smaakstoffen. Zo bevat Coolbest vruchtensap maar liefst 2,5 suikerklontjes per 100 ml!

Je denkt misschien dat het eenvoudig is om erachter te komen of een voedselfabrikant suiker aan je eten en drinken heeft toegevoegd, maar dat is vaak niet zo.

Uit onderzoek van voedselwaakhond Foodwatch is gebleken dat aan meer dan de helft (56%) van de voedingsproducten in de supermarkt suiker is toegevoegd! Gezonde verse onbewerkte producten zijn ver in de minderheid (bron).

Het slechte nieuws is dus dat je niet zomaar kant en klare sapjes uit de schappen van de supermarkt kunt pakken als je een grote hoeveelheid suiker wilt voorkomen. De meeste sapjes zitten vol met toegevoegde suikers.

Etiketten lezen? Zo doe je dat

etiket van een voedingsproduct uitgelicht

Hoe kom je daar nou achter als consument? Welke juice kun je beter niet bestellen?

De eisen van de voedselveiligheid stellen dat fabrikanten verplicht zijn om het ingrediënt met de grootste hoeveelheid in een product als eerste op de verpakking te vermelden. Als suiker bij de eerste twee ingrediënten staat dan weet je al dat dit sapje een grote hoeveelheid suiker bevat.

Het eerste ingrediënt dat op de verpakking staat zou dus het vruchtensap zelf moeten zijn. Houd er rekening mee dat fabrikanten verschillende suikernamen gebruiken om een geflatteerd beeld te geven van de totale hoeveelheid suikers.

Hoewel veel voedingsmiddelen toegevoegde suikers hebben, worden er veel verschillende benamingen gegeven voor suikersoorten die qua voedingswaarde even slecht zijn. Het toepassen van deze techniek noemen we ook wel clean-labeling.

In dit artikel geef ik je maar liefst 68(!) schuilnamen van suiker (ook wel verborgen suikers genoemd).

Foute sapjes #4: Fruitsappen met additieven

Additieven, waarschijnlijk heb je er ooit wel eens van gehoord.

Het zijn stoffen die bewust aan voedingsmiddelen worden toegevoegd om het beter te laten smaken en ruiken en de houdbaarheid te verhogen (bron).

E-nummers en additieven die je beter kunt mijden zijn:

Kunstmatige zoetstoffen

Kunstmatige zoetstoffen zijn additieven die de zoetheid van een suiker nabootsen, maar dan met minder calorieën. De suikervervangers die synthetisch zijn noemen we kunstmatige zoetstoffen.

Deze kunstmatige zoetstoffen zijn heel intens in hun zoetheid omdat ze vele malen zoeter zijn dan gewone suiker. Zo weten we van de zoetstof aspartaam dat het 200 keer zoeter is dan suiker (bron).

Kunstmatige smaak- en kleurstoffen

Kunstmatige smaak- en kleurstoffen en e-nummers

Kunstmatige smaakstoffen en kleurstoffen worden aan voedingsproducten toegevoegd om de smaak te behouden of versterken. Voorbeelden van kleur- en smaakstoffen zijn E102, E110, E124 en E133.

Zo is mononatriumglutamaat (MSG) oftewel E621 een smaakversterker dat wordt gebruikt om de smaak te verbeteren.

In een rapport uit 1995 werd al door de Amerikaanse Food and Drug Adminstration (FDA) erkend dat een percentage van bevolking klachten (hoofdpijn, misselijkheid, zweten, etc.) zou kunnen krijgen dor de consumptie van MSG (bron).

Als we praten over kleuradditieven dan bedoelen we alle pigmenten of stoffen die worden gebruikt om kleur te geven aan eten of drinken. Dit wordt door fabrikanten gedaan om het kleurverlies door verwerking te compenseren.

Glucose-fructosestroop

Glucose-fructosestroop op lepel

En dan hebben we nog glucose-fructosestroop. Dit is een kunstmatige suiker gemaakt van glucosestroop en zit in bijna alle geraffineerde voedingsmiddelen, zoals snoep, blikgroenten en gezoete dranken.

Deze vorm van suiker wordt door sommige deskundigen gezien als een sleutelfactor in de ‘obesitas-epidemie’ (bron, bron).

Voordat sucrose (tafelsuiker of kristalsuiker genoemd) en glucosestroop op de markt werden gebracht, bevatte de voedingsmiddelen van mensen slechts een kleine hoeveelheid fructose uit natuurlijke voedingsbronnen, zoals groente en fruit (bron).

Fructose-glucosestroop is gevaarlijk voor de gezondheid omdat het in grote hoeveelheden kan leiden tot leververvetting.

Onderzoek toont aan dat het consumeren van dranken met een hoog fructosegehalte het levervet aanzienlijk kan verhogen in vergelijking met het drinken van light frisdrank of water (bron).

Op de lange termijn kan dit leiden tot ernstige gezondheidsproblemen, zoals leververvetting en zelfs diabetes type 2 (bron, bron).

We kunnen stellen dat hoe meer bewerkte voedingsmiddelen je consumeert, des te meer additieven je ook zult binnenkrijgen. Dus de gemakkelijkste manier om additieven te vermijden is door pure en verse sapjes te bestellen die gemaakt zijn van onbewerkte groente en fruit.

Gezonde en verse sapjes bestellen?

HappyJuicy groentesap in flesjes

Zoals je hebt gelezen zijn de meeste sapjes in de supermarkt misleidend en ongezond. Als je waarde hecht aan je gezondheid dan kun je deze sapjes het beste vermijden.

Maar met welke sapjes kun je deze het beste vervangen? Welke juice is goed om te bestellen? Je drinkt niet alleen sapjes omdat je dorst hebt maar ook omdat je ze lekker vindt.

Daarom wil je voor sapjes kiezen die een goede bron zijn van belangrijke voedingsstoffen, weinig suikers bevatten en je smaakpapillen verwennen.

Door sapjes te drinken die grotendeels bestaan uit groenten (en een klein beetje fruit) zal het suikergehalte altijd een stuk minder zijn. De hoogwaardige sapjes van Happyjuicy zijn hiervoor de perfecte oplossing.

Met HappyJuicy weet je in elk geval dat je kwaliteit en verantwoorde sapjes voor jou en je gezin in huis haalt.

Zeker als je te weinig groente en fruit eet en toch manieren zoekt om gezond te blijven. Het smaakt beter, bevat ontzettend veel vitamines, mineralen en antioxidanten en wordt niet bewerkt.

Andere voordelen van de sappen van Happyjuicy

  • Erg fris en unieke smaak
  • Enkel van lokale boeren
  • Duurzaam (Overblijfselen van het groente en fruit worden aan een lokale boer gegeven die het voert aan zijn scharrelvarkentjes )
  • De sapjes zijn ongeopend maar liefst 7 dagen houdbaar in de koelkast
  • 9 verschillende sapjes (waarvan 6 uit 70% groente en 30% fruit, en 3 bestaan uit 100% groente)
  • Maken gebruiken van seizoengroente
  • Tot 15% korting bij een abonnement

Deze sappen zijn ook verrijkt met extra gezonde superfoods, kruiden en specerijen, zoals kurkuma en gember, die een waslijst aan gezondheidsvoordelen hebben. Dat maakt deze groentesapjes geweldige krachtpatsers om de dag goed mee te beginnen.

Je kan ze drinken voor je gezondheid, maar ze zijn ook ideaal om mee te sapvasten. Als je sapvast dan drink je voor een aantal dagen sapjes en eet je niks. Doordat je sap drinkt tijdens dit proces hou je het makkelijker vol en krijg je essentiële voedingsstoffen binnen.

Voor het drinken van verse en gezonde sapjes maakt het niet uit welke tijd van het jaar het is. Je immuunsysteem kan altijd wel een boost gebruiken!

Klik hier voor meer informatie en om de lekkerste sapjes te bestellen met de hoogste korting.

Het is de ideale manier om af te vallen of te detoxen en ze zijn ontzettend lekker!

De flesjes worden gebotteld en ingevroren aan huis geleverd op de door jou gewenste dag en tijd. In de vriezer zijn de sapjes ten minste 6 maanden goed. Eenmaal ontdooid kunnen de groentesapjes voor maximaal 7 dagen worden bewaard in de koelkast.

Hoe nuttig was dit artikel voor jou?

Klik op een ster voor een beoordeling!

Omdat je dit artikel nuttig vond...

Volg ons op social media!

Jammer dat je dit artikel niet (zo) nuttig vindt.

Graag horen we hoe we dit artikel kunnen verbeteren!

Plaats een reactie

Over HappyHealthy

Oscar Helm, MSc Afslankcoach, voedingsdeskundige, psycholoog, dieetpsycholoog, orthomoleculair therapeut en bestsellerauteur

Hoi, ik ben Oscar Helm en in de afgelopen jaren heb ik duizenden mensen geholpen naar een gezonder gewicht en betere gezondheid.

HappyHealthy.nl trekt inmiddels ruim 10.000 bezoekers per dag en met mijn bestseller de Afslank Receptenbijbel laat ik zien dat afvallen zowel eenvoudig als leuk kan zijn!

Wil jij je kennis over afvallen testen? Doe dan deze test en ontdek direct je “Afslank IQ”.

Top artikelen

Koolhydraatarm Dieet: Uitleg, Gratis Schema + Voedingstabel

Wat is het koolhydraatarm dieet precies en wat kan je wel en niet eten. Ontdek hier een voedingstabe...

Intermittent Fasting: Uitleg, 9 Voordelen en 10 Schema’s

Intermittent Fasting / vasten (onderbroken vasten) schrijft voor wanneer en hoe lang je wel en niet ...

12 Tips om Snel Buikvet te Verbranden + 5 Fouten

Hoe kun je snel afvallen rond de buik? Ontdek 12 gouden buikvet verbranden tips en ontwijk 5 ernstig...

23 Bewezen Tips voor Snel Afvallen (zonder ongefundeerde hypes)

Hoe kan je snel afvallen? Ontdek 23 bewezen tips om snel gewicht te verliezen zonder ongefundeerde c...

Oscar’s sapjes

Array ( [0] => Male )