shopify site analytics

Nieuw onderzoek: smartphone binnen handbereik maakt je dommer

Het hebben van een smartphone binnen handbereik vermindert het denkvermogen, zelfs als de smartphone is uitgeschakeld. Dat is de conclusie van nieuw Amerikaans onderzoek (bron).

  • Het wegleggen van je smartphone in je tas of broekzak is niet voldoende om je goed te kunnen concentreren
  • Een smartphone binnen het zicht of handbereik maakt je dommer, zelfs als de telefoon op vliegtuigmodus staat of volledig is uitgeschakeld

Smartphone binnen handbereik leidt je hersenen af

Een smartphone in de buurt is slechter voor onze hersenen dan de meeste mensen denken. De cognitieve capaciteiten van mensen functioneert aanzienlijk minder goed als een smartphone binnen handbereik is, dat is de bevinding van een nieuwe studie van de Universiteit van Texas in Austin.

Hoe werd de studie uitgevoerd?

De onderzoekers hebben experimenten uitgevoerd met bijna 800 smartphone-gebruikers in een poging om voor het eerst te meten hoe goed mensen taken kunnen voltooien wanneer ze hun smartphones in de buurt hebben, ook als ze die op dat moment niet gebruiken.

In het eerste experiment werden 520 proefpersonen gevraagd om hun smartphone in de stille modus (vliegtuigmodus) zetten. Vervolgens werden de deelnemers in groepen opgedeeld. De eerste groep moest hun smartphone omdraaien, met het beeldscherm richting de tafel. De tweede groep kreeg de instructie om hun smartphone in hun broekzak of tas te stoppen. De laatste groep werd geïnstrueerd om de smartphone in een andere kamer te leggen.

Alle deelnemers moesten vervolgens achter de computer een aantal cognitieve capaciteitentesten uitvoeren.

De onderzoekers constateerden dat deelnemers met hun telefoons in een andere kamer aanzienlijk beter presteerden dan die met hun telefoons op het bureau, en dat ze ook een beetje beter waren dan de deelnemers die hun telefoons in een zak of tas hadden gehouden.

In een ander experiment werden 275 proefpersonen eerst gevraagd in hoeverre ze afhankelijk waren van smartphones. Vervolgens werden ze ook in groepen verdeeld en werd het experiment herhaald met dezelfde computer-gebaseerde tests. Het enige verschil was dat sommige deelnemers ook de instructie kregen om hun telefoon volledig uit te schakelen.

De onderzoekers zagen dat deelnemers die het meest afhankelijk waren van hun smartphones slechter presteerden dan de deelnemers die minder afhankelijk waren van hun smartphone.

Conclusie

Wat het onderzoek ook interessant maakt, is dat het voor de cognitieve prestaties van mensen niet uitmaakt of een smartphone volledig uitstaat of niet.

Het onderzoek maakt duidelijk dat louter de aanwezigheid van een smartphone binnen het zicht of handbereik, ongeacht of het apparaat uit staat of niet, het vermogen van mensen vermindert om zich te concentreren en informatie te onthouden.

Je bewustzijn is weliswaar niet bezig met je smartphone, maar het negatieve effect ontstaat omdat een deel van de hersenen van smartphone-gebruikers actief is gewijd aan het proberen om niet na te denken over afleidingen, zoals de vraag of je misschien berichtjes hebt ontvangen of niet.

Laat een reactie achter

Verplichte velden zijn gemarkeerd met *