844

Sportvasten: Uitleg, Schema en Werkt het Echt zo Goed?

Vasten. Het wordt al eeuwen gedaan, maar het is nog steeds een effectieve manier om af te vallen en je lichaam te reinigen.

Het mag geen verrassing dat er steeds meer verschillende vormen van vasten ontstaan, zoals sportvasten.

Bij sportvasten wordt vasten met sporten gecombineerd. Het doel hiervan is dat je lichaam overschakelt van suikerverbranding naar vetverbranding en dat je trek naar zoetigheid een stuk minder wordt.

Dit artikel gaat je niet alleen leren wat sportvasten precies is, maar ook wat het met je lichaam doet en of het effectief is om vet te verbranden.

Ook krijg je een goed sportvasten voorbeeld schema, zodat je na het lezen van dit artikel aan de slag kan gaan.

Om je alvast op weg te helpen, kun je hier gezonde sapjes bestellen die je helpen bij het sportvasten.

Inhoud van dit artikel

Ondanks dat sportvasten niet geheel nieuw is, lijkt er steeds meer belangstelling voor te komen. Zo zijn er meerdere websites die je hierin zeggen te kunnen begeleiden en sportvasten sappen aanbieden.

Maar is het werkelijk zo gezond? Wat mij betreft reden genoeg om er eens uitgebreid op in te gaan!

Wat is sportvasten?

vrouw doet een push-up op het strand

Sportvasten is een trainingsprogramma dat 10 dagen duurt en bedoeld is om de vetverbranding te stimuleren.

Tijdens deze periode wordt de hoeveelheid aan voedsel steeds verder afgebouwd totdat je nauwelijks nog calorieën binnenkrijgt.

Bij sommige trajecten is er vervolgens een vastenperiode, wat betekent dat je één of meerdere dagen achter elkaar niet mag eten.

Zoals de naam al doet vermoeden wordt er met sportvasten wel gesport. Ook mag je gedurende het traject in sommige gevallen gewoon gezonde groentesapjes blijven drinken die geen suikers of andere schadelijke toevoegingen bevatten.

Dit zorgt ervoor dat je lichaam alsnog voorzien zal zijn van belangrijke voedingsstoffen, zoals vitamines en mineralen.

Met sportvasten komt je lichaam niet volledig in de vasten-stand terecht, zoals wel het geval is met intermittent fasting.

Omdat je toch een kleine hoeveelheid koolhydraten binnenkrijgt door het drinken van sapjes komt je lichaam minder snel in de ketose toestand terecht.

Om te controleren of je in ketose bent gebracht kun je een urinetest doen (hier kom ik later op terug).

Het doel is om na het vasten stapsgewijs weer terug te gaan naar vaste voeding. Er wordt door sommige websites beweerd dat de afbouwperiode ervoor zorgt dat het nadien makkelijker is om gezonde keuzes te maken.

Welk intermittent fasting schema past het beste bij jou?

Beantwoord de korte vragen om er achter te komen welk dieet het beste bij jou past. Het resultaat zal gebaseerd zijn op jouw situatie, jouw persoonlijkheid en jouw behoeften.

Hoe werkt sportvasten?

Het idee achter sportvasten is dat je gedurende de kuur minder calorieën binnenkrijgt dan gewoonlijk, zodat je op den duur zult afvallen.

Niet geheel verrassend, gezien dit bij vrijwel de meeste diëten zo is. Al wordt het calorietekort in dit geval veroorzaakt door het links te laten liggen van bepaalde voedingsmiddelen, met name producten die rijk zijn aan suiker en geraffineerde koolhydraten. Deze geleidelijke afbouw zorgt ervoor dat de kuur makkelijker vol te houden is.

Sapdagen

3 glazen sapjes met groentes op houten tafel

De sportvastenkuur begint met het afbouwen van je huidige eetpatroon.

Geleidelijk aan neem je minder vast voedsel en vul je dit aan met voedingssupplementen. Dan volgen drie vastendagen waarbij je voornamelijk groentesapjes en water drinkt.

Op deze dagen mag je geen vast voedsel eten. Heb je dat doorstaan? Dan gaat de voedselinname weer omhoog met een afgewogen voedingspatroon waarin eiwitten, gezonde vetten, vitamines en mineralen een belangrijke rol spelen.

Complexe koolhydraten worden grotendeels vervangen en dat houdt in dat je dus ook veel minder rijst, brood en pasta zult eten.

Minder suiker eten

Er is bij sportvasten naast gewichtsverlies ook nog een ander doel: van je suikerverslaving afkomen! Te veel suikers zijn niet bepaald gezond voor je lichaam.

Het enige “positieve” is dat ze je gelukkig laten voelen. En zelfs dat heeft een keerzijde. Wanneer je het plaatje van een hersenscan hiernaast bekijkt, dan kun je zien dat je hersenen op een gegeven moment gewend raken aan de hoeveelheid suikers die je eet.

Download nu onze gratis mijn beginnersgids voor intermittent fasting!

Wil je starten met intermittent fasting? Download dan gratis mijn ultieme beginnersgids en start vandaag nog!

De negatieve effecten van suiker op de gezondheid

Het eten van te veel suiker verhoogt de kans op:

  • Overgewicht (bron)
  • Diabetes (suikerziekte) type 2 (bron)
  • Slechte cholesterol waarden (bron)
  • Hart- en vaatziekten (bron)
  • Indirect de ziekte van alzheimer (door de associatie met diabetes)  (bron)
  • Sommige vormen van kanker (bron)

In één keer stoppen met het eten van suiker is niet realistisch. Daar moet je aardig wat wilskracht voor hebben.

Daarom is het beter om dit langzaam af te bouwen. Sportvasten is daarvoor een effectieve manier. Met sportvasten maak je schoon schip en stap je over naar een gezondere leefstijl.

Het is tijdens de vastendagen ook de bedoeling dat je een speciale urinetest doet, om te kijken of er ketonen in de urine aanwezig zijn.

Ketose

Je lichaam wordt namelijk in ketose gebracht wanneer het minimaal wordt voorzien van glucose en zich daardoor moet wenden tot een andere energiebron voor primaire brandstof.

Het lichaam kan echter zowel koolhydraten als vetten gebruiken voor brandstof (bron). Wanneer de inname van koolhydraten erg laag is, schakelt het lichaam over naar vetverbranding voor energie.

Als dit voor meerdere dagen gebeurt, dan komt je lichaam in staat van ketose.

Tussendoortjes en alcohol zijn tijdens de gehele sportvastenkuur uit den boze.

Daarnaast is het de bedoeling dat je iedere dag een workout van zo’n 30 minuten volgt. Het doel hiervan is om meer te bewegen en je spieren te gebruiken en op die manier nog meer vet te verbranden.

Als jij met sportvasten wilt beginnen dan kun je daarvoor een speciale coach inschakelen. Deze coach gaat met jou in gesprek om te kijken of sportvasten voor jou geschikt is en waar je rekening mee moet houden.

Tijdens het sportvasten worden ook verschillende supplementen aanbevolen. Deze supplementen moet je tijdens het sportvasten innemen, om zo eventuele tekorten aan belangrijke voedingsstoffen te voorkomen.

Veganistisch vasten

Er is ook een variant van sportvasten die zich richt op het afbouwen van dierlijke producten. Dit wordt door sommige aanbieders ‘Vegan Flex’ genoemd. Ook hierbij is het de bedoeling dat je speciale producten en supplementen aanschaft.

Gezien het bij Vegan Flex draait om plantaardige voeding kan deze methode ook geschikt zijn voor mensen die willen overstappen op een veganistisch dieet. Dit kan een flinke uitdaging zijn als je niet gewend bent om zoveel plantaardig voedsel te eten.

Maak jij onnodige fouten die het afvallen vertragen?

Doe deze gratis test en ontdek je “Afslank IQ”.

Zelfstandig sportvasten

Wil je zelf aan de slag met sportvasten zonder coach? Geen probleem! Natuurlijk staat het je vrij om zelfstandig met een sportvastenkuur te beginnen.

Al brengt dit wel een aantal potentiële nadelen met zich mee. Allereerst weet je niet zeker of je het wel goed doet.

Daarnaast kan investeren in een traject met professionele begeleiding ervoor zorgen dat je als het ware een stok achter de deur hebt. Als je ergens voor betaalt dan is de kans groter dat je er ook daadwerkelijk wat mee gaat doen.

Een voordeel aan zelfstandig sportvasten is dat je een stuk goedkoper uit zult zijn. Je hoeft tenslotte niet te investeren in begeleiding en dure supplementen. Mocht jij hier interesse in hebben dan kun je hieronder een voorbeeld schema vinden.

Wees er bewust van dat vasten (en de varianten daarop) voor sommige mensen niet zonder risico’s is. Als je bijvoorbeeld diabetes type 2 hebt, ga dan alleen intermittent fasting toepassen in overleg met je behandelend arts.

Ervaringen met sportvasten

Wat zijn de ervaringen met sportvasten? Hieronder kun je enkele ervaringen lezen van mensen die sportvasten hebben geprobeerd.

Ik heb een aantal keren dat (soort van) vasten geprobeerd in combinatie met gewoon trainen. Dit had als gevolg dat ik bijna flauwviel. Ik voelde me slecht en alleen sapjes gaven me niet de energie die ik nodig had om mijn dag goed door te komen.  Deze vorm van vasten is niets voor mij, wel ben ik in deze periode 2 kg kwijtgeraakt.

Inmiddels ben ik drie dagen bezig met sportvasten en het valt reuze mee moet ik zeggen. De tweede dag was vrij lastig en ik was draaierig en moe. Het sporten ging toen juist wel weer goed. Het ging vandaag ook goed, ondanks dat ik alleen groentesap mocht hebben. De drang naar suiker speelt af en toe op.  Ik ben heel benieuwd of ik dit tot dag 10 kan volhouden!

Sportvasten voorbeeldschema

Om je op gang te helpen heb ik een sportvasten voorbeeldschema voor je gemaakt.

Let op: voor dit sportvasten voorbeeldschema heb je gezonde groentesapjes nodig die je hier met korting kunt bestellen.

Hieronder zie je wat je wel en niet mag eten tijdens je sportvastenkuur:

Afbouwdag 1:

  • Ontbijt: Bieten Boost groentesapje met rode biet, appel, peer, wortel, bleekselderij, gember en citroen
  • Lunch: salade en noten
  • Avondeten: Gewokte groentemix, rijst en amandelen

Afbouwdag 2:

  • Ontbijt: Blushing Boost groentesapje met gele wortel, venkel, pastinaak, komkommer, rode biet, bleekselderij, ananas en limoen
  • Lunch: gewokte groentemix met amandelen
  • Avondeten: Groene Verjonging groentesapje met broccoli, venkel, komkommer, spinazie, appel, peer, spirulina en munt

Afbouwdag 3:

  • Ontbijt: 100% Oranje groentesapje met wortel, gele paprika, gemberwortel en limoen
  • Lunch: Groene Genezing groentesapje met broccoli, venkel, spinazie, komkommer, munt, spirulina en citroen
  • Avondeten: Wortel Weerstand groentesapje met wortel, appel, gember, gele paprika, ananas en goji bessen

3 vastendagen:

Het is op deze dagen de bedoeling dat je helemaal niets eet. Al raden sommige sportvasten methodes aan om gezonde groentesapjes te drinken, zodat je in elk geval voldoende vitamines en mineralen binnenkrijgt.

Opbouwdag 1:

  • Ontbijt: Kurkuma Geel groentesapje met gele wortel, witte kool, gele biet, appel, komkommer, gember, citroen en kurkuma
  • Lunch: salade
  • Avondeten: kip en gewokte groenten

Opbouwdag 2:

  • Ontbijt: Griekse yoghurt met een beetje fruit
  • Lunch: salade met ei
  • Avondeten: kip met broccoli

Dan zijn er nog opbouwdagen 3 en 4, waarop je langzaam terugkeert naar een gezond koolhydraatarm eetpatroon. Op dit dieet wordt de inname van koolhydraten (sterk) verminderd en vervang je dit met eiwitten en gezonde vetten.

Sporten

En hoe zit het met sporten? Daar kan ik vrij kort over zijn: sporten doe je op alle dagen minstens 30 minuten per dag.

Het is de bedoeling dat je op alle dagen minstens 30 minuten sport. Wat voor sport je kiest mag je in principe zelf weten, zolang er maar voldoende inspanning plaatsvindt.

Houd er rekening mee dat je op de vastendagen waarschijnlijk minder energie zult hebben dan normaal. Dus ga je niet over je grenzen heen. Luister naar je lichaam!

Sportvasten met groentesapjes

Zoals je hebt gelezen is sportvasten een bijzondere methode die afwijkt van intermittent fasting.

Wat sportvasten fundamenteel verschillend maakt is dat je tijdens de vastenperiode groentesapjes mag drinken.

Om zo min mogelijk suikers binnen te krijgen raad ik je geen vruchtensappen aan (zoals coolbest) en fruitsappen van de supermarkt. Je wilt het detox ontgiftingsproces niet verstoren.

Kies daarom vooral voor sapjes die veel groenten bevatten, aangezien groente van nature minder suikers bevat dan fruit.

Een beter en gezonder alternatief zijn de groentesapjes van HappyJuicy. Dit zijn sapjes vol seizoensgebonden groenten, kruiden, specerijen en een klein beetje fruit. Ontdek hier de 100% natuurlijke sapjes van HappyJuicy.

De sapjes bevatten gemiddeld meer dan 7 gezonde ingrediënten en zijn aangevuld met superfoods!

Nu je lichaam weer helemaal gezuiverd is wil je dit natuurlijk zo lang mogelijk vasthouden. Dit is dan ook een mooi moment om over te schakelen naar gezonde en onbewerkte voeding waarin biologische en plantaardig voeding de boventoon voeren (voor zover dat nog niet het geval was).

Sportvasten is een kuur die alleen geschikt is voor de echte doorzetters. Mocht jij hierin interesse hebben dan raad ik je aan om op dit op een verantwoorde manier te doen. Succes met sportvasten!

Disclaimer: In sommige gevallen kan sportvasten slecht zijn voor je gezondheid. Indien je medicijnen slikt is het verstandig om eerst met je behandelend arts contact op te nemen. Er zijn bepaalde medicijnen die maagklachten op een lege maag kunnen veroorzaken.

Video: VASTEN VOOR & TIJDENS HET SPORTEN – Is het effectiever?

https://www.youtube.com/watch?v=c88EcdyKyyc

Begin met mijn ultieme beginnersgids voor intermittent fasting

Klaar om eens intermittent fasting te proberen? Download dan nu mijn gratis gids.

Hierin leer je onder andere meer over:

  • Waarom je niet verhongert bij intermittent fasting
  • Wat mag je precies wel en niet eten tijdens het vasten
  • Een verdere verdieping op de gezondheidsvoordelen
  • Een overzicht van de verschillende schema’s
  • En nog veel meer…

Klik hier om mijn ultieme beginnersgids voor intermittent fasting te downloaden

Ben je al bekend met intermittent fasting maar weet je niet zeker welk schema het beste bij je past?

Beantwoord de korte vragen om er achter te komen welk dieet het beste bij jou past

 

Hoe nuttig was dit artikel voor jou?

Klik op een ster voor een beoordeling!

Omdat je dit artikel nuttig vond...

Volg ons op social media!

Jammer dat je dit artikel niet (zo) nuttig vindt.

Graag horen we hoe we dit artikel kunnen verbeteren!

1 reactie op dit artikel

  • Hallo,

    Interessant artikel.
    Als ik het sportvasten pakket opzoek op het internet dan merk ik echter ook een resem aan supplementen op. Welke supplementen worden aangeraden te nemen tijdens het sportvasten en welke hoeveelheden (per dag)? Is het belangrijk om deze in te nemen tijdens het traject? Kan je deze ook apart verkrijgen?

    Alvast bedankt,
    Stephanie

    Stephanie

Plaats een reactie

Over HappyHealthy

Oscar Helm, MSc Afslankcoach, voedingsdeskundige, psycholoog, dieetpsycholoog, orthomoleculair therapeut en bestsellerauteur

Hoi, ik ben Oscar Helm en in de afgelopen jaren heb ik duizenden mensen geholpen naar een gezonder gewicht en betere gezondheid.

HappyHealthy.nl trekt inmiddels ruim 10.000 bezoekers per dag en met mijn bestseller de Afslank Receptenbijbel laat ik zien dat afvallen zowel eenvoudig als leuk kan zijn!

Wil jij je kennis over afvallen testen? Doe dan deze test en ontdek direct je “Afslank IQ”.

Top artikelen

Wat je mag eten bij een koolhydraatarm dieet + De Voordelen & een Schema

Wat is het koolhydraatarm dieet precies en wat kan je wel en niet eten. Ontdek hier een voedingstabe...

Intermittent Fasting: Uitleg, 9 Voordelen en 10 Schema’s

Intermittent Fasting / vasten (onderbroken vasten) schrijft voor wanneer en hoe lang je wel en niet ...

12 Tips om Snel Buikvet te Verbranden + 5 Fouten

Hoe kun je snel afvallen rond de buik? Ontdek 12 gouden buikvet verbranden tips en ontwijk 5 ernstig...

23 Bewezen Tips voor Snel Afvallen (zonder ongefundeerde hypes)

Hoe kan je snel afvallen? Ontdek 23 bewezen tips om snel gewicht te verliezen zonder ongefundeerde c...

Oscar’s sapjes

Array ( [0] => Male )