Als je regelmatig Netflix kijkt of het keto dieet hebt gevolgd (of misschien van plan bent om te volgen) dan heb je waarschijnlijk gehoord van de documentaire The Magic Pill.
De documentaire The Magic Pill van de Australische bekende chef-kok Pete Evans heeft voor heel wat controverse gezorgd.
Een groep artsen heeft Netflix zelfs opgeroepen om de controversiële documentaire te verwijderen.
In de film worden vrij gewaagde beweringen gedaan. Maar hoe zit het werkelijk?
In dit artikel ga ik de meest gewaagde claims tegen het licht houden en bespreken.
Inhoud van dit artikel
The Magic Pill op Netflix
The Magic Pill is een documentaire uit 2017 en te bekijken op Netflix, waarin wordt gepleit voor het ketogeen dieet, een dieet dat extreem weinig koolhydraten bevat, maar rijk is aan vetten en eiwitten.
Het ketogene dieet is in populariteit toegenomen, dus het is geen verrassing dat er een nieuwe documentaire over het onderwerp op Netflix is verschenen.
De documentaire volgt het leven van een inheemse stam uit Australië, families van autistische kinderen en mensen met gezondheidscomplicaties. Allemaal leren ze hoe ze drastische veranderingen in hun leven kunnen aanbrengen door het keto dieet te volgen.
De documentaire is in zowel Australië als de Verenigde Staten opgenomen en volgt vijf mensen die worstelen met hun gezondheid. In de loop van de documentaire veranderen ze hun oude eetgewoontes naar het keto dieet.
Zo wordt een jong autistisch meisje gevolgd dat enorme verbeteringen ziet in haar communicatie en concentratie na overgestapt te zijn op het keto dieet.
De persoonlijke verhalen zijn erop gericht om duidelijk te maken dat vetarme voeding niet goed is voor de menselijke gezondheid.
In de film worden verschillende medische experts, koks en boeren aan het woord gelaten om hun visie te delen. Ook krijgen we als kijker de invloed te zien die de voedingsindustrie heeft op hetgeen wat we eten.
De documentaire roept meteen een interessante vraag op. Dieren houden hun gewicht automatisch onder controle. De enige uitzondering is de mens!
Waarom hebben mensen wilskracht nodig terwijl het bij dieren vanzelf lijkt te gaan? We eten blijkbaar voedsel dat erop gericht is om je te dik te maken.
Wie zijn boosdoeners volgens de documentaire? Suikers en geraffineerde (bewerkte) koolhydraten!
Doe deze test en krijg jouw unieke op maat gemaakte keto schema, recepten en menu
Ontdek hoe je met jouw lichaam en behoeften je streefgewicht bereikt.
Vul een aantal simpele vragen in en laat ons voor jou een uniek plan maken waardoor jij in korte tijd voorgoed afrekent met overbodig vet.
Dit is geen jojo dieet, maar een manier waarop jij vol plezier resultaten behaalt en tegelijkertijd lekker eet.
Sceptisch
Voordat ik de film had gekeken was ik een beetje sceptisch omdat de berichtgeving in de media over de documentaire nou niet echt positief was. Zo kopte het Britse dagblad de Daily Telegraph dat de film ‘pijnlijk, schadelijk en gemeen’ was voor de kijker (bron).
Gewaagde (medische) beweringen doen in een documentaire zijn nooit verstandig omdat dergelijke claims moeten worden ondersteund door wetenschappelijk onderzoek. Documentaires – zoals What the Health in het verleden – kunnen bepaalde voedingsmiddelen een onnodige slechte reputatie geven.
Nu is het zo dat het keto dieet regelmatig onder vuur ligt in de media. Vaak wordt het ketogeen dieet door journalisten verward met het Atkins dieet of het Paleo dieet.
Bewering #1: Vroeger at men alleen groente en vlees
In de documentaire wordt de stelling gebracht dat de oermens alleen groente en vlees at. De documentaire geeft aan dat we nog maar vijfhonderd generaties een dieet volgen dat is gebaseerd op landbouw. Koolhydraten eten zou iets relatief nieuw zijn.
Deze claim is niet waar. We waren helemaal niet zulke goede jagers als altijd werd gedacht, en we aten ook gewoon koolhydraten.
Archeologisch onderzoek heeft aangetoond dat koolhydraten een groot deel van het dieet van onze voorouders zijn geweest (lang voor de industriële evolutie) en een rol hebben gespeeld in de evolutie van het menselijk brein. Koolhydraten vormen een integraal onderdeel van de voeding van de (oer)mens.
Gemiddeld genomen is ongeveer 35% van wat mensen in de oertijd aten van jacht afkomstig. De rest van het voedsel werd verzameld (bron).
De volkeren die we jagers-verzamelaars noemen zijn voor hun levensonderhoud vooral afhankelijk van andere bronnen dan vlees, namelijk wilde planten, schaaldieren en vissen. Niet zo vreemd als je erover nadenkt, het is makkelijker om schaaldieren of planten te eten dan te jagen met een speer op een olifant!
Bewering #2: Alle koolhydraten zijn ongezond
In de hele documentaire worden koolhydraten als dé vijand gezien en voortdurend in een kwaad daglicht gesteld.
Alle soorten koolhydraten worden gelijkgesteld aan suikers en geraffineerde koolhydraten. De slechte variant dus. Slechte koolhydraten zijn koolhydraten die je lichaam niet voeden en/of je bloedglucose snel doen stijgen.
Afhankelijk van het soort koolhydraat dat je eet, hebben ze een heel ander effect op de bloedsuikerspiegel vanwege hun vezelgehalte.
Gezonde koolhydraten zijn de onbewerkte of volkorenvarianten.
Het zijn de koolhydraten die minimaal bewerkt zijn, zoals onbewerkte volkorenvarianten, fruit, groenten, peulvruchten en zilvervliesrijst.
Deze voedingsmiddelen bevatten naast koolhydraten ook micronutriënten die je nodig hebt. Ze leveren je lichaam in tegenstelling tot macronutriënten geen energie, maar je hebt ze wel nodig voor een goede stofwisseling en gezondheid.
Word een metabolisme machine en reken voorgoed af met buikvet via de nieuwste en verbeterde keto methode
Welke hoeveelheid calorieën, koolhydraten en andere nutriënten zijn perfect voor jouw lichaam om jouw metabolisme maximaal aan te zetten?
Doe onze test en laat het ons exact voor jouw lichaam berekenen. Ieder lichaam is anders en door je te focussen op wat werkt voor jouw lichaam
Een op maat gemaakte dieet voor jou werkt tot driemaal effectiever om je streefgewicht te bereiken dan een regulier dieet.
Klik hier om het dieet te ontdekken dat perfect is geoptimaliseerd voor jouw lichaam.
Bewering #3: Bewerkte voedingsmiddelen zijn ongezond
Gedurende de documentaire worden bepaalde bewerkte voedingsmiddelen gedemoniseerd terwijl de kijker wordt aangemoedigd om met andere bewerkte voedingsmiddelen mee te koken.
Dit is misleidend, vooral omdat de documentaire niet de tijd neemt om het verschil aan te tonen dus bewerkt en ultra-bewerkt voedsel (ontbijtgranen, diepvriesmaaltijden, etc.).
Over het algemeen kun je er vanuit gaan dat bewerkte voedingsmiddelen slecht voor je zijn. Toch mogen we niet alle bewerkte producten als ongezond bestempelen. Bewerkte producten als yoghurt en volkorenbrood zijn hartstikke gezond!
Ironisch genoeg promoot de documentaire verschillende bewerkte voedingsmiddelen zoals kaas, olijfolie, kokosolie en spek.
Bewering #4: Voeding als de magische pil
Ik ondersteun het idee dat voeding veel invloed heeft op aankomen of afvallen. Maar er zijn ook nog andere dingen belangrijk voor je gezondheid en gewicht.
De documentaire richt zich grotendeels op voeding en specifieke voedingsstoffen als de sleutel tot een goede gezondheid.
Het besteedt heel weinig tijd aan het erkennen dat leefstijlfactoren ook een belangrijke rol spelen bij de lichamelijke en geestelijke conditie van een persoon. Denk maar aan roken, alcohol, sporten en bewegen.
En in sommige gevallen zijn medicatie en andere interventies de enige oplossing. Door de kijker het gevoel te geven dat alles te genezen valt met voedsel, bevindt de documentaire zich op een hellend vlak.
Conclusie
De documentaire moet het vooral hebben van anekdotisch bewijsmateriaal, dat wil zeggen, bewijs dat volledig op persoonlijke getuigenissen berust.
In The Magic Pill wordt voldoende aandacht gegeven aan het het keto dieet, wat ik een goede zaak vind. De staat van ketose draagt niet alleen bij aan gewichtsvermindering op de korte termijn, ook op de lange termijn heeft het keto dieet gunstige gezondheidseffecten op het lichaam.
Het keto dieet is naar mijn mening wat te radicaal en bovendien niet voor iedereen geschikt.
Maar ik zie geen problemen in eten van voedingsmiddelen, zoals oliën, avocado’s, etc. die rijk zijn aan gezonde vetten. Het is vooral belangrijk dat je een gezond en gevarieerd dieet volgt die je op de lange termijn kunt volhouden en voor jou goed werkt.