1063

9 Redenen Waarom Thuis Yoga Werkt & Face-2-Face Onnodig is

Yoga beoefenen in het comfort van je eigen huis heeft verschillende voordelen.

Wil je graag starten met thuis yoga, maar weet je niet waar je op moet letten?

In dit artikel ontdek je de belangrijkste 9 redenen waarom thuis yoga effectief is.

Ook krijg je tips om thuis veilig yoga te beoefenen.

Inhoud van dit artikel

Waarom thuis yoga doen?

Yoga wordt steeds populairder als een manier om te ontspannen en gezond bezig te zijn met je lichaam en geest.

Daarom zijn er overal yogastudio’s te vinden. Desondanks geven steeds meer mensen er de voorkeur aan om alleen thuis yoga te beoefenen.

‘Moet ik thuis yoga of in een studio beoefenen?’ Het is een vraag die vaak door beginnende Yogi gesteld wordt.

Vooral als je nieuw bent in de wereld van Yoga, dan kan er veel op je af komen.

Vaak vergeten we bewust tijd thuis door te brengen, maar soms is dat precies wat we nodig hebben: we hebben tijd alleen thuis nodig, in onze gezellige en veilige zone.

Je hoeft niet altijd naar een yogastudio te gaan, soms is yoga thuis precies wat je zoekt, omdat je je op jezelf kunt concentreren en niet afgeleid kunt worden door andere mensen.

Het is algemeen bekend dat er veel voordelen zijn aan het regelmatig beoefenen van yoga. Een groot voordeel van yoga is dat er geen vereisten zijn voor de beoefenaars. Iedereen kan op elk moment met yoga beginnen.

Laten we de belangrijkste redenen voor thuis yoga bespreken:

#1: Thuis voel je je comfortabel

Vooral voor beginnende yogi’s kan het zenuwslopend zijn om voor het eerst een yoga studio binnen te stappen.

Kijkt iedereen naar mij? Wat als ik iets verkeerd doe tijdens de eerste yogales?

Thuis kun je het jezelf gemakkelijk maken en nog beter naar je eigen lichaam luisteren en je niet laten afleiden door naar andere mensen te kijken.

Hoewel je waarschijnlijk niet wordt beoordeeld door de meer gevorderde yoga beoefenaars in een yoga studio, voel je je misschien toch meer op je gemak als je de basis onder de knie hebt voordat je probeert yoga te doen in een meer openbare setting.

Thuis yoga kan ontspannen in je eigen tempo worden gedaan zonder groepsdruk.

Terwijl je thuis yoga beoefent, kun je een sfeer creëren die bevorderlijk is voor ontspanning en je helpt een verbinding tussen geest en lichaam te bereiken.

Je kan de temperatuur in de kamer veranderen en planten of geuren gebruiken om een aangename en rustgevende sfeer in je huis te creëren.

Als je van plan bent om thuis yoga wekelijks of zelfs dagelijks te gaan doen, dan kan het handig zijn om een speciale ruimte in je huis in te richten waar je je op je gemak voelt.

Leer yoga stap voor stap en krijg meer ontspanning (en kracht!)

Klaar om alle voordelen te ontdekken van yoga? Denk aan meer ontspanning, meer energie, meer flexibiliteit, een sterk lichaam en gezonde geest!

Kijk dan eens naar de online cursus ‘Yoga Stap voor Stap’ van erkende yogadocenten Melanie en Rolf.

#2: Thuis yoga geeft veel meer flexibiliteit

Veel mensen hebben de beste bedoelingen om yoga in hun dag in te passen, maar soms kan een drukke agenda dat in de weg staan.

Zeker als je een drukke werkagenda hebt, dan is het vaak niet mogelijk om aan lessen in yoga studio’s deel te nemen.

Het kan een uitdaging zijn om een balans te vinden tussen gezinsleven, carrière en je gezondheid. Je kunt echter makkelijker thuis yoga beoefenen door een halfuurtje tijd voor jezelf vrij te maken.

Je kunt bijvoorbeeld in de ochtend direct na het ontwaken thuis yoga trainen. Je hoeft jezelf niet te forceren en haasten om naar een yoga les te gaan. Is er een betere manier om de dag te beginnen?

Onthoud: yoga is niet alleen fysiek aanwezig zijn in een yoga studio, het gaat er met name om dat je tijd voor jezelf neemt.

#3: Thuis yoga bevordert een gezonde levensstijl

Thuis yoga is niet alleen interessant vanwege de comfort en flexibiliteit die je krijgt, het bevordert ook een gezonde levensstijl.

Door thuis yoga te doen kun je een vaste routine ontwikkelen.

De druk en verwachtingen waarmee we vandaag de dag worden geconfronteerd houden ons lichaam in een constante staat van stress.

Deze stress activeert het sympathische zenuwstelsel, de tegenhanger van het parasympatische zenuwstelsel.

Onderzoek heeft aangetoond dat yoga helpt bij het verminderen van stress en angst en het verminderen van de kans op een depressie (bron).

Het parasympatische zenuwstelsel zorgt er juist voor dat we ons lichaam en geest kunnen ontspannen en tot rust komen.

Onderzoek uit 2012 laat zien dat de frequentie en duur van yoga thuis beoefenen veel belangrijker is om van de gezondheidsvoordelen van yoga te profiteren dan het bijwonen van yogalessen. Meer dan 4000 willekeurig geselecteerde yoga beoefenaars namen deel aan het onderzoek (bron).

In dit artikel lees je de beste yogaoefeningen die je thuis kunt proberen.

Als je yoga wilt beoefenen zonder yoga docent aanwezig, vereist dat wel een hoge mate van eigen verantwoordelijkheid.

De instructies van de video’s moeten zorgvuldig worden opgevolgd, zodat de oefening correct wordt uitgevoerd. Onjuiste uitvoering van oefeningen kan het risico op blessures vergroten.

#4: Thuis yoga training is altijd mogelijk

Als de corona lockdowns ons één ding hebben geleerd, dan is het wel dat we door omstandigheden noodgedwongen thuis kunnen zitten. Yoga is een geweldige manier om thuis het maximale uit je dag te halen.

Terwijl de yoga studio’s dicht waren en deelnemers moesten wachten, heb je thuis alle vrijheid om yoga toe te passen.

De enige storende factor in huis zijn misschien andere huisgenoten of huishoudelijke taken. Maar er is altijd wel een moment te vinden waarop je alle rust en stilte vindt binnen je eigen vier muren. Het perfecte moment om yoga te beoefenen bepaal je helemaal zelf.

#5: Er is nauwelijks yoga materiaal voor nodig

Als je net begint met thuis yoga, weet je misschien niet wat je kunt verwachten. Ik kan je geruststellen dat je geen duur yoga materiaal nodig hebt om thuis yoga te beoefenen.

Natuurlijk wil je comfortabele omstandigheden voor je yogatraining creëren. Daarom heb je enkele basis yogaspullen nodig, zoals een yogamatje en comfortabele, flexibele kleding en een handdoek om je yogamatje te bedekken.

Een yogamatje zorgt voor demping tussen je lichaam en de vloer. Wat kleding betreft, wil je kiezen voor kleding die met je mee rekt en goed blijft zitten. Een hoofdband en sportbeha kunnen ook handig zijn.

#6: Yoga blokken en weerstandsbanden

Na verloop van tijd kun je andere yoga accessoires toevoegen aan je trainingen. Denk bijvoorbeeld aan yoga blokken of weerstandsbanden om kracht en lenigheid te trainen.

Yoga blokken zijn een optie voor gevorderden omdat ze je kunnen helpen om in verschillende yoga houdingen te komen.

Aangezien voor sommige yogaoefeningen minstens twee yoga blokken nodig zijn, is het handig om de yoga blokken in een set te kopen.

Als je tijdens yoga op kracht en uithoudingsvermogen wilt oefenen, kunnen weerstandsbanden je yogatraining extra moeilijk maken. Onderzoek heeft aangetoond dat weerstandsbanden vergelijkbaar zijn met conventionele gewichten (bron).

Als je de basis eenmaal onder de knie hebt, kun je altijd doorgaan met meer uitdagende variaties van de asana’s en geavanceerde oefeningen.

#7: Thuis yoga is relatief veilig

Iedereen die regelmatig sport kent de kleine kwaaltjes tijdens of na de training. Yoga is in vergelijking met andere sporten een relatief veilige ‘sport’ zonder een verhoogd risico op blessures.

Het risico op blessures neemt toe naarmate je ouder wordt. Dit is precies waar je op moet letten als je niet meer de jongste bent.

Uit onderzoek blijkt dat met name mensen van 65 jaar of ouder meer kans hebben op blessures tijdens het beoefenen van yoga, vaak door een verrekking (bron).

Doe het daarom rustig aan als beginner en probeer de yoga houdingen onder de knie te krijgen.

Ga nooit verder dan de natuurlijke beperkingen van je lichaa, Zorg ervoor dat je elke dag de basis yoga houdingen traint. Zodra je pijntjes of ongemak voelt moet je met de positie stoppen.

Onthoud: oefening baart kunst. Ga langzaam en aandachtig te werk. Vooral als je nieuw bent met yoga of niet gewend bent om te trainen.

#8: Thuis yoga beoefenen zoals je zelf wilt

Yoga moet bij jou passen en niet andersom. Het maakt niet uit of het yin yoga, vinyasa yoga of yoga nidra is. Misschien wel het grootste voordeel van thuis yoga is dat je het kunt doen zoals je zelf wilt.

Thuis ben je alleen met jezelf bezig. Beginners worden vaak overweldigd door de grote verscheidenheid aan yogastijlen en mogelijkheden. Weet je niet zeker welke yogastijl bij je past? Dan helpt deze online cursus je verder.

We hebben allemaal muzikale voorkeuren. Het is ontzettend om zelf de muziek te kunnen kiezen die bij je stemming past.

Misschien wil je tijdens het trainen geen rustgevende muziek op de achtergrond, maar wil je volledig in stilte trainen? Yoga vanuit huis geeft je alle kans om de sfeer te bepalen zoals jij dat wilt.

Doe de deur dicht en zet je telefoon uit. En als er anderen in de buurt zijn, laat ze dan vooraf weten dat je nu naar de mat gaat en niet gestoord wilt worden. Zelfs opstandige pubers kunnen dit begrijpen als je het ze liefdevol uitlegt.

#9: Thuis yoga kost je weinig geld

Yoga studio’s zijn over het algemeen duur. Voor een yogales in een yoga studio betaal je rond de 15-30 euro. Op jaarbasis ben je al snel meer dan duizend euro kwijt.

Door te kiezen voor thuis yoga met online yogalessen ben je een stuk goedkoper uit. Bovendien heb je met online yoga eindeloos veel inspiratie en kun je sowieso op elk moment opzeggen.

Met online yoga video’s maakt het niet uit of je thuis, op vakantie of op zakenreis bent: je hebt alleen je inloggegevens nodig en je hebt altijd je yoga trainingen bij de hand.

Neem op vaste tijden afscheid en beoefen yoga wanneer het beste past in je dagelijks leven. ’s Ochtends een half uur na het opstaan, tijdens de lunchpauze of ’s avonds na een lange dag. Met thuis yoga kan het allemaal.

Zo kun je als beginner thuis yoga leren

Ben jij een nieuwe yogi? En wil je het liefst goede thuis yoga begeleiding en de beste video voorbeelden?

Dan kan de online cursus ‘Yoga Stap voor Stap’ van yogadocenten Rolf en Melanie voor yoga beginners de moeite waard zijn.

Je kunt je lichaam goed herpositioneren aan de hand van deze professionele video’s en daardoor werkt deze online cursus ontzettend goed.

De betrokkenheid van deze ervaren yogadocenten zorgt ervoor dat ze je als beginner bij de hand nemen. Want vergeet niet, je moet jarenlange ervaring hebben en een opleiding hebben gevolgd om te mogen lesgeven.

In deze beginnerscursus leer je de belangrijkste yogahoudingen, series en ontspanningsoefeningen voor meer ontspanning, een gezonde geest en persoonlijke kracht.

De houdingen die je aanleert kun je thuis vanuit je woonkamer of slaapkamer doen. Wel zo makkelijk! Deze video’s zijn voor yoga beginners erg fijn om er goed in te komen.

Ben je nieuwsgierig en enthousiast geworden?

Klik hier voor meer informatie over de ‘Yoga Stap voor Stap’ beginnerscursus (en bemachtig met een flinke korting).

De beste thuis yoga oefeningen voor beginners

Als je denkt dat je pas yoga kunt beoefenen als je je voeten al achter je oren kunt doen, dan heb je het mis. Yoga-oefeningen zijn geschikt voor iedereen.

Slechts tien minuten per dag kunnen je meer ontspannen en flexibel maken, je spieren losser maken, spanning verlichten en gewoon een positief effect hebben op je welzijn.

In een ander artikel leg ik uit hoe je de beste yoga oefeningen voor beginners vanuit thuis kunt doen.

Tot slot

Er zijn dus genoeg goede redenen om vandaag nog met yoga te beginnen.

Yoga is gezond voor lichaam en geest, of je nu in een yoga studio of thuis bent.

Thuis regelmatig yoga beoefenen is een stuk makkelijker dan je denkt. Probeer het gewoon. Het allerbelangrijkste: zet jezelf niet onder druk! In het begin is halfuur per dag voldoende.

Dankzij de professionele online yoga cursussen zoals ‘Yoga Stap voor Stap’ kun je yoga thuis eenvoudig beoefenen zonder dat er een yoga docent bij aanwezig hoeft te zijn.

Op het internet zijn veel zeer goede online trainingen te vinden waarin gediplomeerde yogadocenten stap voor stap uitleggen hoe je de betreffende yoga oefening correct uitvoert. Van beginners tot gevorderden, iedereen vindt hier wat hij of zij zoekt.

Hoe nuttig was dit artikel voor jou?

Klik op een ster voor een beoordeling!

Omdat je dit artikel nuttig vond...

Volg ons op social media!

Jammer dat je dit artikel niet (zo) nuttig vindt.

Graag horen we hoe we dit artikel kunnen verbeteren!

Plaats een reactie

Over HappyHealthy

Oscar Helm, MSc Afslankcoach, voedingsdeskundige, psycholoog, dieetpsycholoog, orthomoleculair therapeut en bestsellerauteur

Hoi, ik ben Oscar Helm en in de afgelopen jaren heb ik duizenden mensen geholpen naar een gezonder gewicht en betere gezondheid.

HappyHealthy.nl trekt inmiddels ruim 10.000 bezoekers per dag en met mijn bestseller de Afslank Receptenbijbel laat ik zien dat afvallen zowel eenvoudig als leuk kan zijn!

Wil jij je kennis over afvallen testen? Doe dan deze test en ontdek direct je “Afslank IQ”.

Top artikelen

Wat je mag eten bij een koolhydraatarm dieet + De Voordelen & een Schema

Wat is het koolhydraatarm dieet precies en wat kan je wel en niet eten. Ontdek hier een voedingstabe...

Intermittent Fasting: Uitleg, 9 Voordelen en 10 Schema’s

Intermittent Fasting / vasten (onderbroken vasten) schrijft voor wanneer en hoe lang je wel en niet ...

12 Tips om Snel Buikvet te Verbranden + 5 Fouten

Hoe kun je snel afvallen rond de buik? Ontdek 12 gouden buikvet verbranden tips en ontwijk 5 ernstig...

23 Bewezen Tips voor Snel Afvallen (zonder ongefundeerde hypes)

Hoe kan je snel afvallen? Ontdek 23 bewezen tips om snel gewicht te verliezen zonder ongefundeerde c...

Oscar’s sapjes

Array ( [0] => Male )