844

Coronavirus: 11 Feiten en Tips om Gezond te Blijven

De wereld is in de ban van het coronavirus.

Het nieuwe coronavirus dat eind vorig jaar voor het eerst werd gemeld in Wuhan, China, heeft zich snel over de hele wereld verspreid.

In meer dan 90 landen is het virus opgedoken. Wereldwijd worden maatregelen genomen om verdere verspreiding van het virus tegen te gaan.

Het nieuwe virus lijkt zich van persoon tot persoon te verspreiden. Het virus kan leiden tot een ziekte die gekenmerkt wordt door griepsymptomen en ademhalingsproblemen die meestal mild zijn maar ernstig kunnen zijn bij ouderen en mensen met onderliggende gezondheidsproblemen.

Ook in Nederland zijn inmiddels honderden mensen besmet met het coronavirus. De kans is klein dat je in het ziekenhuis belandt, maar toch is het risico op besmetting aanwezig.

Lees in dit artikel de belangrijkste symptomen en tips om besmetting en verspreiding van het coronavirus te voorkomen.

Disclaimer: de informatie die je gaat lezen vormt geen medisch advies. Heb je last van gezondheidsklachten als hoesten en koorts? Neem dan telefonisch contact op met de huisarts.

De informatie heb ik door middel van uitgebreid onderzoek op internet gevonden. De informatie die voorhanden is verandert continu en er worden ook veel tegenstrijdigheden gevonden. Neem deze tekst dus niet als keiharde feiten aan.

Inhoud van dit artikel

Wat is het coronavirus?

Aziaten lopen met mondkapjes rond in binnenhal

In de laatste dagen van 2019 ontdekte de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) een uitbraak van een onbekend virus in Wuhan City, China. Een week later meldden de Chinese autoriteiten dat de infectie was veroorzaakt door een nieuwe stam van coronavirus, COVID-19.

Door alle plotselinge media-aandacht zou je bijna gaan denken dat coronavirussen een nieuw verschijnsel zijn. Maar dat is het niet! Het coronavirus (ook wel SARS-CoV-2 of Wuhan-virus genoemd) is een virusstam uit het geslacht betacoronavirussen uit de onderfamilie van coronavirussen (bron).

Corona is het Latijnse woord voor ‘kroon’.  Het coronavirus dankt zijn naam aan de manier waarop het er onder een microscoop uitziet: als een kroontje.

Het is niet de eerste keer dat een coronavirus de wereld in zijn greep houdt. De dodelijke uitbraak van SARS in 2003 werd ook veroorzaakt door een coronavirus. Het SARS-virus werd voor het eerst onder dieren gevonden voordat zich op mensen verspreidde.

Wetenschappers vermoeden dat COVID-19 ook waarschijnlijk bij een dier begonnen is en zich naar mensen heeft verspreid. Dit virus is geen SARS, het is geen MERS en het is geen influenza. Het is een uniek virus met unieke kenmerken.

Coronavirussen worden met name aangetroffen bij zoogdieren en vogels. Bij mensen kunnen deze virussen aantal aandoeningen veroorzaken, variërend van milde luchtweginfecties tot meer ernstige ziekten zoals SARS of MERS.

Het coronavirus is een nieuwe stam die voor het eerst werd waargenomen in de Chinese stad Wuhan. Inmiddels zijn tienduizenden Chinezen besmet met het coronavirus en is het wereldwijde dodenaantal opgelopen tot enkele duizenden.

Doe deze test en krijg jouw unieke op maat gemaakte keto schema, recepten en menu

Ontdek hoe je met jouw lichaam en behoeften je streefgewicht bereikt.

Vul een aantal simpele vragen in en laat ons voor jou een uniek plan maken waardoor jij in korte tijd voorgoed afrekent met overbodig vet.

Dit is geen jojo dieet, maar een manier waarop jij vol plezier resultaten behaalt en tegelijkertijd lekker eet.

Start keto test

 

Wat zijn de symptomen van het coronavirus?

zieke vrouw ligt op de bank

Het coronavirus oftewel COVID-19 veroorzaakt meestal griepachtige symptomen, waaronder koorts en hoesten.

Bij sommige patiënten – met name ouderen en anderen met andere chronische gezondheidsproblemen – kunnen deze symptomen zich ontwikkelen tot een longontsteking, beklemming op de borst, pijn en steken op de borst en kortademigheid.

Na enkele dagen kunnen deze klachten leiden tot kortademigheid, waarbij ongeveer 20% van de patiënten een ziekenhuisbehandeling nodig heeft.

Wat frappant is dat het coronavirus zelden leidt tot een loopneus, niezen of keelpijn. Deze symptomen worden slechts bij ongeveer 5% van de patiënten waargenomen. Symptomen als keelpijn, niezen een verstopte neus zijn meestal tekenen van een verkoudheid.

De gerapporteerde zieken variëren van mensen met milde symptomen tot mensen die ernstig ziek zijn en aan het virus overlijden.

Veelvoorkomende symptomen van corona

De meest voorkomende symptomen zijn vergelijkbaar met andere luchtweginfecties. Een studie onder 138 gehospitaliseerde Chinese patiënten uit Wuhan vertelt ons wat de veel voorkomende symptomen zijn (bron):

De gemiddelde waargenomen tijd was 5 dagen van de eerste symptomen tot kortademigheid. En 7 dagen van de eerste symptomen tot ziekenhuisopname.

Andere symptomen zijn onder meer:

  • Kortademigheid
  • Pijn op de borst
  • Ademhalingsproblemen

In ernstige gevallen kan het coronavirus ook ernstigere problemen veroorzaken, waaronder longontsteking, nierfalen, ernstig acuut ademhalingssyndroom of zelfs de dood.

De symptomen van het coronavirus kunnen ontstaan tussen 2-14 dagen na infectie. Dit is de langst bekende besmettelijke periode voor dit virus. Het kan dus zo zijn dat sommige mensen geen symptomen ervaren of niet weten dat ze symptomen van COVID-19 hebben omdat ze vergelijkbaar zijn met een verkoudheid of griep.

Voor een genuanceerd beeld: 80% van de mensen die besmet raakt met het cornavirus, vertoont alleen milde griepachtige symptomen vertoont en kan gewoon thuis herstellen.

Een kleiner percentage van bijna 14% ontwikkelt ernstige gezondheidsklachten, waaronder een longontsteking en kortademigheid. In ongeveer 2% van de gemelde gevallen is het virus dodelijk. Hoewel de cijfers hiervan variëren op het internet.

Kinderen lijken vooralsnog de dans te ontspringen. Er zijn relatief weinig ernstige gevallen bekend bij kinderen. Dit betekent niet dat kinderen niet besmet kunnen raken, maar dat de infectie asymptomatisch verloopt. Ze ervaren dus weinig tot geen symptomen. Wel is het belangrijk om te onthouden dat geïnfecteerde kinderen een infectiebron vormen voor kwetsbare ouderen. Mocht je kind ziek zijn, breng dan geen bezoekje aan opa en oma.

Welke mensen lopen het meeste risico op corona?

Hoewel het coronavirus iedereen kan infecteren, neemt het sterftecijfer toe met de leeftijd.

Voor mensen met een verzwakt immuunsysteem en kwetsbare ouderen bestaat de kans dat het virus een lagere, en veel ernstiger, luchtwegaandoening veroorzaakt, zoals een longontsteking of bronchitis. Ook medisch personeel in ziekenhuizen loopt een grotere kans op om met het virus besmet te raken.

Word een metabolisme machine en reken voorgoed af met buikvet via de nieuwste en verbeterde keto methode

Welke hoeveelheid calorieën, koolhydraten en andere nutriënten zijn perfect voor jouw lichaam om jouw metabolisme maximaal aan te zetten?

Doe onze test en laat het ons exact voor jouw lichaam berekenen. Ieder lichaam is anders en door je te focussen op wat werkt voor jouw lichaam

Een op maat gemaakte dieet voor jou werkt tot driemaal effectiever om je streefgewicht te bereiken dan een regulier dieet.

Klik hier om het dieet te ontdekken dat perfect is geoptimaliseerd voor jouw lichaam.

Hoe verspreidt het coronavirus zich?

Het virus lijkt zich te verspreiden van persoon tot persoon. Een vroege analyse van de eerste vierhonderd bevestigde gevallen in China schatte dat elk geïnfecteerde persoon het virus verspreidde naar ongeveer 2,2 andere mensen (bron).

Wanneer een besmet persoon hoest of niest kunnen luchtdruppels andere mensen bereiken. Volgens het RIVM kunnen deze druppels maximaal 2 meter door de lucht vliegen. Dat betekent dat mensen binnen deze afstand van een geïnfecteerde persoon de meeste kans hebben om ziek te worden.

Mensen die het coronavirus krijgen lijken ziek te worden in een tijdsbestek van een paar dagen tot twee weken na blootstelling. Op dit moment is er geen reden om aan te nemen dat het virus via voedsel of geïmporteerde goederen kan worden overgedragen.

Kan het coronavirus worden voorkomen of behandeld?

Omdat het virus zo nieuw is, is er momenteel geen remedie voor de ziekte.

Er is dan ook geen vaccinbehandeling beschikbaar maar wetenschappers zijn hard aan het werk om een vaccin (naar verwachting zal dit vaccin in het najaar voor het eerst op mensen worden getest) op de markt te brengen. Daarom richt de behandeling zich nu op het beheersen van de symptomen terwijl het coronavirus zijn beloop heeft.

6 tips om jezelf en anderen te beschermen

Tot het moment komt dat een vaccin of behandeling voor het virus wordt vrijgegeven, is het verstandig om een ​​paar belangrijke beschermende maatregelen te nemen.

Het nemen van een paar maatregelen tegen infectie is een eenvoudige strategie die kan helpen de verspreiding van het coronavirus tegen te gaan. Hier zijn een paar tips die je kunt volgen om jezelf en anderen te beschermen.

Tip #1: regelmatig handen wassen

persoon was handen onder de kraan

Gezondheidsdeskundigen zijn het er over het algemeen over eens dat veelvuldig handenwassen de meest effectieve manier is om besmetting met het coronavirus te voorkomen.

Was je handen regelmatig met zeep en water of een alcoholhoudende handgel, die virussen kan helpen doden en de verspreiding van bacteriën kan voorkomen. Zorg ervoor dat je de handen minstens 20 seconden wast voordat je eet en na hoesten, niezen of je neus snuiten.

Door je handen te wassen en oppervlakken en materialen te desinfecteren, kun je het risico op een besmetting verkleinen.

Bekijk onderstaande video voor hoe je het beste je handen kunt wassen:

Niet alle desinfecterende handgels in drogisterijen doden de bacteriën en sommige producten hebben dus weinig nut.

Voor een efficiënte werking moet er minsten 70% ethanol in de gel zitten. Tenzij er ook nog propanol in zit, dan volstaat een kleinere dosis ethanol.

Raak je gezicht, ogen, neus of mond niet aan als je buitenshuis bent en je handen niet gewassen zijn. Bedek je mond met de binnenkant van je elleboog als je niest of hoest. Gooi alle papieren zakdoekjes meteen weg die je gebruikt om je neus te snuiten.

Thuis kun je ook desinfecterende middelen gebruiken om je telefoon, computer, keukengerei, serviesgoed en deurklinken te ontsmetten.

Tip #2: verhoog je weerstand met vitamine C

Over de hele wereld worden massaal mondkapjes, handdesinfectiemiddelen, voedselblikken en zelfs toiletrollen gehamsterd.

Maar wat kun je nog meer doen om je gezondheid en immuunsysteem op peil te houden?

Veel supplementen en natuurlijke behandelingen worden gepromoot om coronavirus te voorkomen of te behandelen. Van geen enkele is wetenschappelijk bewezen dat het werkt, maar sommige hebben mogelijk een beperkt voordeel.

We weten van vitamine C dat het kan helpen om een verkoudheid en griep te bestrijden en het immuunsysteem een boost te geven.

Vitamine C, ook bekend als ascorbinezuur en L-ascorbinezuur, is een vitamine die voorkomt in voedsel en wordt gebruikt als voedingssupplement.

Chinese artsen op ic-afdelingen in diverse ziekenhuizen melden dat patiënten een grotere genezingskans hebben als ze hoge doses (24.000 tot 30.000 milligram per dag) vitamine C per infuus krijgen toegediend (bron).

Ook fijnchemiebedrijf DSM heeft meer dan 100 miljoen vitamine C-pillen aan ziekenhuizen in en rond Wuhan in China gedoneerd (bron).

Een te veel aan vitamine C verlaat via de urine het lichaam. Dit maakt vitamine C in hoge doseringen behoorlijk veilig. Het kan daarom zeker geen kwaad om je immuunsysteem een boost te geven. Tijdens een infectieziekte is de hoeveelheid vitamine C in het lichaam snel uitgeput (bron).

Gezond blijven is belangrijk

Zeker in het geval van stress en ziekte kan je immuunsysteem extra vitamine C gebruiken. In het geval van virusziekten is het raadzaam om zo snel mogelijk een voldoende hoge vitamine-C-spiegel te verkrijgen en deze te handhaven.

In de strijd tegen het coronavirus is een sterk immuunsysteem essentieel.

Al met al raad ik je aan om 10-20 mg per dag per kilo lichaamsgewicht aan vitamine C (uit alle bronnen!) tot je te nemen om je immuunsysteem te versterken.

  • Een vrouw van 60 kg neemt dan ongeveer (60*15 =) 900 mg vitamine C per dag.
  • Een man van 80 kg neemt dan ongeveer (80*15 =) 1200 mg vitamine C per dag.

Welke vitamine C raad ik aan en waar bestel je deze?

Zelf gebruik ik Ester-C Plus, een gepatenteerde vorm van vitamine C. Deze ‘ontzuurde’ variant is milder voor de maagwand en tanden en wordt beter opgenomen door het lichaam.

Deze vitamine C kan je hier goedkoop bestellen.

(Opmerking: als je veel vitamine C (bijv. 1000 mg) in één keer neemt dan heb je kans op lichte maagklachten en hoofdpijn. Daarom raad ik aan om de inname van vitamine C over de dag te verspreiden en het liefst altijd iets eten erbij).

Tip #3: Belangrijkste risicofactor is obesitas?

In rapporten wordt door artsen obesitas als belangrijkste risicofactor genoemd voor ic-opname in Lombardije (Italië) (bron).

Zwaarlijvige mensen lopen een groter risico om gezondheidscomplicaties te ontwikkelen. Dit komt waarschijnlijk omdat overgewicht leidt tot risicofactoren, zoals diabetes en hartaandoeningen.

Als je wilt weten of je te dik bent kun je eenvoudig hier je BMI berekenen. De BMI is de meest gebruikte methode om te controleren of je een gezond gewicht hebt.

Val jij in de risicogroep? Dan wordt het tijd dat je wat aan je overgewicht gaat doen. Hoe je snel kan afvallen terwijl je je gezondheid verbetert lees je in mijn uitgebreide artikel over het koolhydraatarme dieet.

In dit artikel vind je tevens een productenlijst, weekmenu en recepten zodat je er gelijk mee aan de slag kunt gaan!

Tip #4: Blijf in beweging

Aangezien sportscholen en fitnesscentra massaal hun deuren sluiten als gevolg van de pandemie van het coronavirus, kan het moeilijk zijn om aan je dagelijkse hoeveelheid beweging te komen.

Veel mensen zitten momenteel in thuisisolatie. Zie dit echter niet als een excuus om te ontspannen. Want lichamelijke inspanning heb je nodig om je immuunsysteem te versterken.

Dat zit zo: tijdens fysieke inspanning t-cellen en nk-cellen (Natural killer cellen) acuut gemobiliseerd naar de bloedsomloop. Het zijn deze cellen die we hard nodig hebben om ongewenste indringers – zoals bacteriën en virussen – te lijf te gaan.

Zoek je een makkelijk en snel te volgen schema die je thuis kunt uitvoeren? Zie dit artikel:

8 Tips voor Afvallen met Sporten + Thuis Schema

Tip #5: vermijd mensenmassa’s en houd afstand

mensenmassa tijdens feest

Als je naar de supermarkt gaat of met het OV reist, let er dan op dat je afstand houdt van mensen die hoesten of niezen. Dit kan helpen voorkomen dat je microscopisch kleine druppels met het virus inademt, die door hoesten en niezen in de lucht worden verspreid.

Evenementen gaan vooralsnog gewoon door. Maar nieuwe ontwikkelingen rondom het coronavirus kunnen hier een streep door zetten. Als je tot een risicogroep behoort is het sowieso niet verstandig om je in een ruimte te begeven waar zich veel mensen begeven.

Tip #6: noodvoorraad eten en medicijnen

verschillende voedingsmiddelen in voorraadkast

‘Hamstereeen!’ Wie had gedacht dat de marketingcampagne van de Albert Heijn ooit nog de realiteit zou worden?

Als je naar de ontwikkelingen in China en Italië kijkt dan zie je dat het coronavirus veel impact heeft. In Italië en China zijn hele gebieden afgesloten van de buitenwereld om de verspreiding van het virus tegen te gaan. Ook in Nederland worden deze extreme maatregelen niet uitgesloten.

Hoewel het RIVM het gebruik van een gezichtsmasker niet aanbeveelt (tenzij je echt ziek bent of in direct contact staat met mensen die besmet zijn), is het wel verstandig om andere huishoudelijke benodigdheden in te slaan. In het ideale geval wil je een voorraad hebben van 30 dagen voor essentiële benodigdheden.

Voedselvoorraad inslaan

Lege schappen in de supermarkt zijn vooralsnog in Nederland niet aan de orde. Maar het laatste wat je wilt is ruziemaken om een toiletrol. OK, die was flauw. Maar het inslaan van voedsel en water voor enkele weken kan helemaal geen kwaad.

De kans is altijd aanwezig dat er iets gebeurt waardoor de logistiek in Nederland problemen krijgt. Je hoeft geen voorraad aan te leggen voor het einde van de wereld, maar blijf op de hoogte van wat je moet doen om ervoor te zorgen dat je voedsel niet opraakt als je een paar weken ziek bent of het huis niet mag verlaten (in geval van quarantaine).

Het is een kleine moeite om een kleine voedselvoorraad in huis te hebben. Bovendien is het nooit weggegooid geld. Toiletpapier en voedsel hebben we tenslotte altijd nodig. Zoek vooral naar diepvriesproducten en voedsel uit blik. Vaak wat minder gezond, maar wel jarenlang houdbaar.

Gebruik je medicijnen? Zorg er dan voor dat je een voorraad hebt van minimaal 60 dagen. Dit geldt vooral voor medicijnen die moeilijk te verkrijgen zijn in het geval dat er toeleveringsproblemen ontstaan. Mensen met een onderliggende aandoening – zoals longaandoeningen, hartaandoeningen of diabetes – moeten nog waakzamer zijn om zichzelf te beschermen.

Tip #7: volg het lokale nieuws

Het belangrijkste is dat je op de hoogte blijft van wat er zich afspeelt bij jou in de buurt.

Dit is een situatie die zich snel ontwikkelt. Elke dag komt er nieuwe informatie uit – dus hoe we ons moeten voorbereiden en reageren zal de komende weken waarschijnlijk duidelijker worden.

De verwachting is dat het allemaal wel los zal lopen, maar je kan maar beter voorbereid zijn in het geval het een pandemie wordt en voedselvoorraden schaars worden. Voor ouders met kinderen is het verstandig om alvast na te denken over hoe je als gezin te werk gaat als scholen of opvangcentra worden gesloten.

Tip #8: laat je niet gek maken

Het coronavirus lijkt behoorlijk angstaanjagend als je het nieuws leest over nieuwe sterfgevallen, quarantaines en nieuwe reisverboden.

Het coronavirus heeft mensen over de hele wereld op scherp gezet. Dat heeft geleid tot een toename van berichten op sociale media die valse theorieën en claims over het virus verspreiden, wat deze crisis niet ten goede komt.

Het belangrijkste is om als gezin op een open manier met elkaar te praten. Als je gezinsleden hebt die zich zorgen maken, praat er dan met elkaar over. Wees ook niet bang om de televisie eens een avondje uit te zetten.

Het is soms goed om afstand te nemen van de laatste nieuwtjes. Uitgebreide berichtgeving over de nieuwe uitbraak van het coronavirus kan de situatie er veel slechter uit laten zien dan het in werkelijkheid is. Bedenk dat de kans dat je met een gewone griep te maken hebt nog altijd veel groter is.

Blijf in elk geval kalm en raak niet in paniek. en volg de instructies van de GGD op als bij jou of een gezinslid het coronavirus wordt vastgesteld. Dit helpt de infectie te herstellen en voorkomt dat het virus zich verder verspreid.

Wereldwijd is ongeveer 3,4% van de gemelde coronavirus gevallen overleden. Het goede nieuws is dat er op het moment van schrijven meer dan 66.000 corona patiënten zijn genezen (bron).

Welk van de 7 buiktype heb jij en wat is jouw ideale dieetschema om jouw doel te bereiken?

Doe de test en ontdek direct hoe specifiek jij een platte buik krijgt

Wil je weten welke buiktype je hebt? Hoeveel calorieën jij per dag moet eten om je doel te bereiken? En hoe je met jouw type een platte en strakke buik krijgt en effectief buikvet weet te verbranden?

Doe dan mijn test en ontdek het in slechts 2 minuten.

Je zal het volgende ontdekken:

  • Welk type buik jij hebt en potentiële fouten die je maakt die jouw buikvet veroorzaken
  • Hoeveel calorieën en koolhydraten we aanraden voor jouw gewichtsdoel
  • Wat jij kan veranderen om een mooie platte of strakke buik te krijgen
  • Een op maat gemaakt voedingsschema en recepten op basis van jouw lichaam en voorkeuren waardoor jij in korte tijd voorgoed afrekent met overbodig vet en de buik van je dromen krijgt

Start buiktype test

Hoe nuttig was dit artikel voor jou?

Klik op een ster voor een beoordeling!

Omdat je dit artikel nuttig vond...

Volg ons op social media!

Jammer dat je dit artikel niet (zo) nuttig vindt.

Graag horen we hoe we dit artikel kunnen verbeteren!

Plaats een reactie

Over HappyHealthy

Oscar Helm, MSc Afslankcoach, voedingsdeskundige, psycholoog, dieetpsycholoog, orthomoleculair therapeut en bestsellerauteur

Hoi, ik ben Oscar Helm en in de afgelopen jaren heb ik duizenden mensen geholpen naar een gezonder gewicht en betere gezondheid.

HappyHealthy.nl trekt inmiddels ruim 10.000 bezoekers per dag en met mijn bestseller de Afslank Receptenbijbel laat ik zien dat afvallen zowel eenvoudig als leuk kan zijn!

Wil jij je kennis over afvallen testen? Doe dan deze test en ontdek direct je “Afslank IQ”.

Top artikelen

Wat je mag eten bij een koolhydraatarm dieet + De Voordelen & een Schema

Wat is het koolhydraatarm dieet precies en wat kan je wel en niet eten. Ontdek hier een voedingstabe...

Intermittent Fasting: Uitleg, 9 Voordelen en 10 Schema’s

Intermittent Fasting / vasten (onderbroken vasten) schrijft voor wanneer en hoe lang je wel en niet ...

12 Tips om Snel Buikvet te Verbranden + 5 Fouten

Hoe kun je snel afvallen rond de buik? Ontdek 12 gouden buikvet verbranden tips en ontwijk 5 ernstig...

23 Bewezen Tips voor Snel Afvallen (zonder ongefundeerde hypes)

Hoe kan je snel afvallen? Ontdek 23 bewezen tips om snel gewicht te verliezen zonder ongefundeerde c...

Oscar’s sapjes

Array ( [0] => Male )