855

Ultra bewerkt voedsel kan het risico op diabetes type 2 verhogen

Suikerhoudende dranken, industrieel gemaakte koekjes, verpakte snacks en kant-en-klare maaltijden hebben in elk geval één ding met elkaar gemeen: we scharen ze onder ultra bewerkt voedsel.

Uit eerder onderzoek van voedselwaakhond Foodwatch is gebleken dat aan meer dan de helft (56%) van de voedingsproducten in de supermarkt suiker is toegevoegd! In een steekproef van Foodwatch werden meer dan 650 producten van de grootste supermarktketens in Nederland onder de loep genomen. Gezonde verse onbewerkte producten zijn ver in de minderheid (bron).

Met andere woorden, het typische Westerse dieet zit er vol mee. Maar een groot, nieuw Frans onderzoek waarschuwt dat hoe meer van deze en andere sterk bewerkte voedingsmiddelen je consumeert, des te groter je het risico loopt op diabetes type 2.

Nieuw onderzoek stelt vast dat ultra-bewerkte voedingsmiddelen ook het risico op diabetes type 2 verhoogt. De Franse onderzoeker Bernard Srour van de Universiteit en zijn team onderzochten de eetgewoonten van meer dan 100.000 mensen. Van deze deelnemers waren ongeveer 20.000 mannen en iets meer dan 80.000 vrouwen betrokken. De gemiddelde leeftijd was 42 jaar.

De onderzoekers verzamelden gegevens over de inname van voedsel met behulp van herhaalde 24-uurs dieetrecords die werden ontwikkeld om de gebruikelijke consumptie van deelnemers voor meer dan 3.500 verschillende voedingsmiddelen te registreren.

Tijdens het onderzoek ontwikkelden 821 deelnemers diabetes type 2. De onderzoekers ontdekten dat voor iedere 10% meer ultra bewerkte voedingsmiddelen in een dieet, het risico op diabetes vergroot werd met 13%. Zelfs als de deelnemers tijdens de follow-up niet aankwamen in lichaamsgewicht, liepen ze het risico om diabetes te ontwikkelen als hun ultra-bewerkte voedselconsumptie hoger was.

De resultaten van hun analyse verschenen in het medische tijdschrift JAMA Internal Medicine (bron). Dit bevestigt dat niet alleen gewichtstoename, maar ook andere slechte levensstijlgewoonten het risico op diabetes kunnen vergroten.

Een simpel ezelsbruggetje om industrieel bewerkt voedsel te herkennen. Stel jezelf de vraag: zou mijn overgrootmoeder dit product als voedsel herkennen? Als dit niet het geval is dan weet je dat je met ultra bewerkt voedsel te maken hebt.

In dit artikel leg ik uit wat de symptomen zijn van diabetes type 2 en hoe je deze ziekte kunt omkeren.

Plaats een reactie

Over HappyHealthy

Oscar Helm, MSc Afslankcoach, voedingsdeskundige, psycholoog, dieetpsycholoog, orthomoleculair therapeut en bestsellerauteur

Hoi, ik ben Oscar Helm en in de afgelopen jaren heb ik duizenden mensen geholpen naar een gezonder gewicht en betere gezondheid.

HappyHealthy.nl trekt inmiddels ruim 10.000 bezoekers per dag en met mijn bestseller de Afslank Receptenbijbel laat ik zien dat afvallen zowel eenvoudig als leuk kan zijn!

Wil jij je kennis over afvallen testen? Doe dan deze test en ontdek direct je “Afslank IQ”.

Top artikelen

Koolhydraatarm Dieet: Uitleg, Gratis Schema + Voedingstabel

Wat is het koolhydraatarm dieet precies en wat kan je wel en niet eten. Ontdek hier een voedingstabe...

Intermittent Fasting: Uitleg, 9 Voordelen en 10 Schema’s

Intermittent Fasting / vasten (onderbroken vasten) schrijft voor wanneer en hoe lang je wel en niet ...

12 Tips om Snel Buikvet te Verbranden + 5 Fouten

Hoe kun je snel afvallen rond de buik? Ontdek 12 gouden buikvet verbranden tips en ontwijk 5 ernstig...

23 BewezenTips voor Snel Afvallen (zonder ongefundeerde hypes)

Hoe kan je snel afvallen? Ontdek 23 bewezen tips om snel gewicht te verliezen zonder ongefundeerde c...

HappyHealthy.nl wint prijs ‘Website van het Jaar’ 2020!

Doe de “Afslank IQ” test

HappyHealthy op Facebook!

HappyHealthy Facebook

Oscar’s sapjes