855

Visolie (omega 3) biedt toch bescherming tegen hart- en vaatziekten

Dat omega 3 vetzuren belangrijk zijn voor de gezondheid zal niemand de laatste jaren ontgaan zijn. Miljoenen mensen nemen inmiddels visoliesupplementen.

Ook op HappyHealthy raden we aan om minimaal 2 keer per week vette vis eten. Want gezondheidsorganisaties en voedingsdeskundigen zijn het erover eens dat omega 3 veel gezondheidsvoordelen opleveren voor je lichaam en hersenen.

Maar een meta-analyse uit 2018 werpt nieuw licht op deze aanbeveling. Deze nieuwe analyse heeft aangetoond dat supplementen die omega 3-vetzuren bevatten (dat zijn de vetzuren die in vette vis voorkomen), niet effectief zijn voor de preventie van hart- en vaatziekten (bron).

Althans, de onderzoekers konden het beschermende effect niet aantonen. In de meta-analyse werden 10 trialstudies met in totaal 77.917 personen met een hoog risico op hart- en vaatziekten onderzocht.

De onderzoekers keken naar hart- en vaatziekten met fatale afloop, hartinfarct en beroerte. De gemiddelde behandelingsduur van omega 3 supplementen was 4,4 jaar. De deelnemers werden willekeurig ingedeeld in de omega 3- of placebogroep.

De behandeling met omega 3 supplementen had geen significant beschermend effect tegen hart- en vaatziekten. De algemene resultaten van deze meta-analyse suggereren dat visolie weliswaar veilig is om te gebruiken, maar geen enkel voordeel biedt.

Verder is opmerkelijk dat Daan Kromhout en Marianne Geleijnse hebben meegewerkt aan dit onderzoek. Dhr. Kromhout was één van de eersten die het verband tussen vis en hart- en vaatziekten naar voren bracht. Ook voedingsepidemioloog Geleijnse heeft veel onderzoek gedaan naar het effect van visolie.

Visolie biedt toch bescherming tegen hart- en vaatziekten

Zoals aangegeven hebben eerdere analyses gemengde resultaten resultaten opgeleverd over de vraag of dagelijkse suppletie met EPA/DHA (visolie) het risico op hartaandoeningen kunnen verminderen.

Een nieuwe meta-analyse uit 2019 laat zien dat visolie tóch bescherming biedt tegen hart- en vaatziekten. In deze nieuwe analyse zijn drie recente grootschalige onderzoeken meegenomen en is gebruik gemaakt van veel grotere datasets. De steekproefomvang werd daardoor met meer dan de helft vergroot.

De nieuwe analyse verzamelde gegevens van in totaal 127.477 deelnemers met een gemiddelde leeftijd van 64 jaar bij aanvang van het onderzoek. Van de deelnemers was 60% man.

De analyse toonde aan dat de groep die dagelijks omega-3 visolie supplementen nam, een lager risico had op hart- en vaatziekten in vergelijking met de placebogroep. Het risico op een beroerte werd helaas niet kleiner.

Een 8% vermindering van het risico op een hartaanval en andere cardiovasculaire aandoeningen lijkt misschien wat bescheiden, maar de onderzoekers wijzen erop dat ‘zelfs een bescheiden risicovermindering honderdduizenden hartaanvallen en vroegtijdige sterfgevallen kan helpen voorkomen’ (bron).

Kortom, volgens het nieuwste wetenschappelijke bewijs blijft het verstandig om regelmatig vette vis te eten en een omega 3 supplement in te nemen.

1 reactie op dit artikel

  • Ik ben benieuwd, hoe goed ik bezig ben!

    Nancy

Plaats een reactie

Over HappyHealthy

Oscar Helm, MSc Afslankcoach, voedingsdeskundige, psycholoog, dieetpsycholoog, orthomoleculair therapeut en bestsellerauteur

Hoi, ik ben Oscar Helm en in de afgelopen jaren heb ik duizenden mensen geholpen naar een gezonder gewicht en betere gezondheid.

HappyHealthy.nl trekt inmiddels ruim 10.000 bezoekers per dag en met mijn bestseller de Afslank Receptenbijbel laat ik zien dat afvallen zowel eenvoudig als leuk kan zijn!

Wil jij je kennis over afvallen testen? Doe dan deze test en ontdek direct je “Afslank IQ”.

Top artikelen

Koolhydraatarm Dieet: Uitleg, Gratis Schema + Voedingstabel

Wat is het koolhydraatarm dieet precies en wat kan je wel en niet eten. Ontdek hier een voedingstabe...

Intermittent Fasting: Uitleg, 9 Voordelen en 10 Schema’s

Intermittent Fasting / vasten (onderbroken vasten) schrijft voor wanneer en hoe lang je wel en niet ...

12 Tips om Snel Buikvet te Verbranden + 5 Fouten

Hoe kun je snel afvallen rond de buik? Ontdek 12 gouden buikvet verbranden tips en ontwijk 5 ernstig...

23 BewezenTips voor Snel Afvallen (zonder ongefundeerde hypes)

Hoe kan je snel afvallen? Ontdek 23 bewezen tips om snel gewicht te verliezen zonder ongefundeerde c...

HappyHealthy.nl wint prijs ‘Website van het Jaar’ 2020!

Doe de “Afslank IQ” test

HappyHealthy op Facebook!

HappyHealthy Facebook

Oscar’s sapjes