1063

Voeding en orthodontie, wat is de connectie?

Wat heeft orthodontie te maken met het voeding? Heeft orthodontie niet alleen maar te maken met het rechtzetten van tanden? Niets is minder waar!

Eerst moet men weten waarom kinderen scheve tanden hebben. Zijn de tanden te groot? Daar hebben ze studies naar gedaan, en het blijkt dat de vorm van de tanden geen invloed heeft. Dan kan het maar een ding betekenen; de plaats waar de tanden staan is te klein. En dat betekend dat de kaken te klein zijn. We hebben het dus over een groeiachterstand van de kaken.

Artsen denken vanuit pathologie, dat wil zeggen, in de medische opleiding redeneert men vanuit de zieke mens. Er zijn vele vormen van lichamelijke aandoeningen en geestelijke aandoeningen. Men kan ook anders redeneren. Wat is nu een gezonde mens? En als men die definitie gevonden heeft, kan men kijken hoe zijn of haar leefpatroon is.

Zo kan men ook kijken naar de ontwikkeling naar de kaken. Waar leven mensen die brede kaken hebben en daardoor ook geen plaatsgebrek voor tanden?

Weston Price

Weston Price (1870-1948) was een tandarts, voedingsdeskundige en van 1914 tot 1928 voorzitter van de Amerikaanse nationale tandartsorganisatie. In de jaren ’30 heeft hij een langdurig onderzoek gedaan naar  de relatie van voeding en gezondheid, en heeft diverse geïsoleerde culturen bezocht in de wereld. Hij deed metingen bij deze culturen die biologisch voedsel aten de gezondheid van de tanden en kaken. Daarna mat hij bij deelnemers van dezelfde culturen die waren overgestapt op een westers voedingspatroon de gezondheid van de tanden.

Het bleek dat de traditioneel levende cultuur nauwelijks tandbederf hadden, mooie brede kaken, waarbij de verstandskiezen genoeg ruimte hadden. Dit in tegenstelling tot gebruikers van westerse voeding en tot traditioneel levende personen die overgestapt waren naar een westerse voeding. Met westerse voeding bedoelde hij wit meel, suiker, margarine, bewerkte oliën en blikvoer.

Ook concludeerde hij dat westerse voeding dermate nutteloos is, dat moeders grote problemen hebben met kinderen baren, kinderen gedegenereerd ter wereld komen, en geboren kinderen in uiterlijk ‘lelijker’ zijn dan kinderen van ouders die traditioneel eten.

In traditionele culturen kregen moeders vanaf vier maanden voor de zwangerschap extra waardevolle voeding.

Tijdens de zwangerschap halen andere leden uit het dorp eten met veel voedingswaarde uit de omgeving en gaat dit door tot ver in de tijd dat de moeders de kinderen borstvoeding geeft. Door borstvoeding ontwikkeld een baby sterke mond spieren. Het kost veel kracht om melk uit de borst te zuigen. Wanneer men flesvoeding geeft, kost een kind dit minder kracht, waardoor de mondspieren zich minder sterk ontwikkelen. Daarom is juiste (natuurlijke) voeding tijdens  en na de zwangerschap zeer belangrijk. Niet alleen voor het kind dat geboren wordt, maar ook voor de generatie erna.

In Nederland heeft men onderzoek gedaan naar ondervoede vrouwen die zwanger waren in de hongersnood tijdens de 2e wereld oorlog. De gevolgen waren meetbaar tot de 2e generatie erna, zoals het optreden van hart en vaat ziekten, orgaan problemen van lever en nieren enz.

Men moet bedenken dat op dit moment dat 80 % van de Nederlandse kinderen een of andere vorm van een malocclusie heeft. Dit komt omdat er in de zeer vroege levensfase geen goede balans is tussen de intra orale en extra orale spieren. Door deze disbalans ontwikkelen de kaken zich niet voldoende  in  de breedte en in de voorwaartse richting. Dit kan een nadelige invloed hebben op de luchtwegen omdat deze ook onder ontwikkeld raken in het onderontwikkeld kaakgebied. Slaapapnoe bij jonge kinderen  is momenteel een hot item bij onderzoekers.

Smalle kaken kan eigenlijk al in een melkgebit door een orthodontist vastgesteld worden. Deze groeiachterstand kan wel degelijk al behandeld worden door een orthodontist die aan vroeg behandeling doet. Men kan gebruik maken van de groei die bij jonge kinderen gemakkelijker te manipuleren is dan bij oudere kinderen. De gedachte dat men pas kan starten met orthodontie wanneer men gewisseld is, is daarom foutief en achterhaald, en laat men mooie kansen liggen om de kaken zich mooi te laten ontwikkelen, ofwel het laten ontwikkelen van een mooi en gezond aangezicht.

Bronnen

  • Dr.T. J. Roseboom, Amsterdam Medisch Centrum. Lezing 8 September 2017 Healthy Food Congress 2017.
  • Voeding en fysieke degeneratie, Weston Price, ISBN 9789079872428.
  • An examination of dental crowding and its relationship to tooth size and arch dimension, Howe,Mc Namara et al. 1983, Am J Ortod 1983 May:83(5): 363-73.
  • Pediatric obstructive sleep apnoe and the critical role of oral-facial growth:evedences, Yu-Shu Huang, Christian Guilleminault, frontiers in Neurology, Jan 2013, volume 3, article 184.
  • Innovative imaging techniques to predict treatment outcome in pediatric obstructive sleep apnoe. Proefschrift Monique Slaats, Antwerpen 2019.

Hoe nuttig was dit artikel voor jou?

Klik op een ster voor een beoordeling!

Omdat je dit artikel nuttig vond...

Volg ons op social media!

Jammer dat je dit artikel niet (zo) nuttig vindt.

Graag horen we hoe we dit artikel kunnen verbeteren!

Plaats een reactie

Over HappyHealthy

Oscar Helm, MSc Afslankcoach, voedingsdeskundige, psycholoog, dieetpsycholoog, orthomoleculair therapeut en bestsellerauteur

Hoi, ik ben Oscar Helm en in de afgelopen jaren heb ik duizenden mensen geholpen naar een gezonder gewicht en betere gezondheid.

HappyHealthy.nl trekt inmiddels ruim 10.000 bezoekers per dag en met mijn bestseller de Afslank Receptenbijbel laat ik zien dat afvallen zowel eenvoudig als leuk kan zijn!

Wil jij je kennis over afvallen testen? Doe dan deze test en ontdek direct je “Afslank IQ”.

Top artikelen

Wat je mag eten bij een koolhydraatarm dieet + De Voordelen & een Schema

Wat is het koolhydraatarm dieet precies en wat kan je wel en niet eten. Ontdek hier een voedingstabe...

Intermittent Fasting: Uitleg, 9 Voordelen en 10 Schema’s

Intermittent Fasting / vasten (onderbroken vasten) schrijft voor wanneer en hoe lang je wel en niet ...

12 Tips om Snel Buikvet te Verbranden + 5 Fouten

Hoe kun je snel afvallen rond de buik? Ontdek 12 gouden buikvet verbranden tips en ontwijk 5 ernstig...

23 Bewezen Tips voor Snel Afvallen (zonder ongefundeerde hypes)

Hoe kan je snel afvallen? Ontdek 23 bewezen tips om snel gewicht te verliezen zonder ongefundeerde c...

Oscar’s sapjes

Array ( [0] => Male )