shopify site analytics

Traditie in Volle glorie: Witlof uit de Oven met Ham en Kaas

De oven leent zich uitstekend voor allerlei lekkere gerechten, zoals diverse ovenschotels. Het voordeel van een ovenschotel is dat er een hoop verschillende ingrediënten ingestopt kunnen worden.

Kies voor de voedingstoffen die jij nodig hebt in je dieet, en er is altijd wel een ovenschotel die daarbij aansluit. In dit recept maken we gebruik van witlof in combinatie met ham en kaas. Een machtig hoofdgerecht waarvan je gegarandeerd geniet.

Witlof als snack

Witlof is één van de meest gezonde groenten als je wilt afvallen. Witlof bevat weinig calorieën en bestaat voornamelijk uit water.

Een heel geschikte snack, want witlof vult wel. Als je tussendoor honger hebt, kun je dus het best witlof – of een andere groente – eten, in plaats van snoep of chips.

Daarnaast leent witlof zich uiteraard ook uitstekend voor het avondeten, zoals in deze overheerlijke ovenschotel.

Witlof bevat veel vitamine C en is dan ook een belangrijke bron om te zorgen dat je genoeg vitamine C in je lichaam hebt. De ham en de kaas in deze ovenschotel maken het tot een machtig recept dat goed zal vullen, waardoor je ’s avonds minder honger hebt om te snacken.

Wat heb je nodig:

  • 350 g witlof
  • 2 el kokosolie
  • 15 g bloem
  • 150 ml amandelmelk
  • 150 g Parmezaanse kaas (48+)
  • 200 g gekookte ham (plakjes)
  • Snufje gemalen zwarte peper
  • Snufje nootmuskaat

Werkwijze:

  • Verwarm de oven voor op 200 graden.
  • Maak de witlof schoon en halveer de stronkjes in de lengte. Verwijder de bittere stronk uit het midden.
  • Laat 1 el kokosolie in een pan smelten en bak de witlof hier 5 minuten in aan. Haal de witlof vervolgens uit de pan en leg de gehalveerde stronkjes even apart.
  • Laat nog 1 el kokosolie smelten en meng de bloem hierdoor. Voeg vervolgens beetje bij beetje de amandelmelk toe. Roer voortdurend met een garde het mengsel door elkaar. Laat dit al roerend ongeveer 5 minuten sudderen.
  • Roer de helft van de Parmezaanse kaas door het mengsel en laat dit smelten. Breng dit op smaak met een snufje gemalen zwarte peper en een snufje nootmuskaat. Roer nogmaals goed door elkaar.
  • Wikkel iedere helft witlof in een plakje ham en leg deze in een enkele laag in een ovenschaal.
  • Bestrooi de hamrolletjes met de overige Parmezaanse kaas.
  • Giet de saus over de witlof en bak het geheel in 25 minuten goudbruin in de voorverwarmde oven.

Samenvatting
recipe image
Recept naam
Traditie in volle glorie: witlof uit de oven met ham en kaas
Voorbereidingstijd
Bereidingstijd
Totale Tijd
Gemiddelde rating
51star1star1star1star1star Based on 1 Review(s)

Drs. Oscar Helm

MSc Oscar Helm is afslankcoach, voedingsdeskundige, dieetpsycholoog, orthomoleculair therapeut en bestseller-auteur. Met HappyHealthy.nl heeft hij het doel om mensen te informeren en te inspireren om de meest optimale en gezonde leefstijlkeuzes te maken op basis van wetenschappelijk onderbouwde adviezen.

Laat een reactie achter

Verplichte velden zijn gemarkeerd met *