shopify site analytics

Zoete aardappelschotel met kip en spinazie

De zoete aardappel is anno 2017 niet meer weg te denken uit het receptenboek van de gezonde eter. En terecht: de zoete aardappel is niet alleen healthy, maar ook goedkoop en breed inzetbaar.

Je kunt hem koken, bakken, grillen en nog veel meer. Of je maakt er gewoon een ovenschotel van, zoals we vandaag gaan doen. Het resultaat: een heerlijk gerecht met spinazie en kip.

Wil je een voorbeeld afslank weekmenu incl. recepten en boodschappenlijstje?

Klik hier en ik stuur ze gratis naar je toe.

‘Zoete knol’

Grappig feitje: de zoete aardappel is eigenlijk geen aardappel, maar een knol. Andere namen voor de zoete aardappel zijn batatas, yam en boniato. En zoals zijn naam doet vermoeden, is deze knol inderdaad zoeter dan de gewone aardappel.

Oorspronkelijk komt de knol uit Mexico, maar tegenwoordig wordt hij vaak gebruikt in de gemiddelde Nederlandse keuken. Ook in Suriname is hij populair. De zoete aardappel zit vol met vitamines en andere gezonde stoffen.

Diabetespatiënten zijn gebaat bij de zoete aardappel, aangezien het een gunstiger effect heeft op het reguleren van de bloedsuikerspiegel dan de gewone aardappel.

  • Lees hier alle bewezen gezondheidsvoordelen van de zoete aardappel.

De zoete aardappelschotel met kip en spinazie is om een paar redenen de moeite waard om te maken: er zitten veel groenten in, het is makkelijk te bereiden en het is een uniek recept dat je niet vaak tegenkomt. Lees je mee?

Wat heb je nodig:

  • 300 g zoete aardappel
  • 100 g kipdijfilet (ga voor biologisch!)
  • 50 g witte bonen
  • 75 g kastanjechampignons
  • 150 g spinazie
  • 1 bolletje mozzarella
  • 1 ui
  • 1½ teentje knoflook
  • 1 el ketjap
  • ½ tl komijn
  • ½ tl nootmuskaat
  • 1 el za’atar-kruiden
  • Olie
  • Een beetje peper

Werkwijze:

  • Verwarm de oven alvast voor op 180 graden.
  • Snij de zoete aardappel in kleine blokjes. Doe die in een pan met water en breng het aan de kook. Let op: de stukjes mogen beetgaar worden, maar let op dat je ze niet doorkookt.
  • Snij de ui en knoflook fijn. Tip: druk met de zijkant van je mes op een knoflookteentje, totdat hij knakt. Dan kun je het velletje zonder moeite verwijderen.
  • Snij de champignons in plakjes en de kip in blokjes.
  • Bak in een koekenpan de ui. Doe vervolgens de champignons en de knoflook erbij. Schep na een paar minuten het mengsel in een ovenschaal.
  • Doe in dezelfde pan de kip met olie. Als de kip bruin kleurt, voeg je de champignons, ui, knoflook, ketjap, nootmuskaat, komijn en peper toe. Even laten pruttelen.
  • Tijd om de zoete aardappel af te gieten. Smeer de ovenschaal in met wat olie en doe de kip erin.
  • Bak de spinazie in een pan, zodat deze flink slinkt. Voeg de zoete aardappel toe.
  • Spoel de witte bonen af en voeg deze ook toe aan de pan. Vervolgens doe je de za’atarkruiden erbij.
  • Schep de spinazie en zoete aardappelstukjes op de kip en de champignons.
  • Leg dunne plakken mozzarella bovenop de schotel. Nog een beetje za’atarkruiden eroverheen en je bent zo goed als klaar. Laat de oven nu 20 minuten zijn werk doen. Als er een bruine korst ontstaat, is het tijd om te tafelen.
Samenvatting
Recept naam
Zoete aardappelschotel met kip en spinazie
Voorbereidingstijd
Bereidingstijd
Totale Tijd
Gemiddelde rating
2.5 Based on 19 Review(s)