1063

Helpen Psylliumvezels / Husk bij de Stoelgang en Afvallen?

De meeste Nederlanders eten te weinig vezels.

Vezels helpen bij je stoelgang en voorkomen dat suikers te snel in je bloed terecht komen. Ze bevorderen ook het verzadigingsgevoel.

Dat is waar vezelsupplementen – zoals psyllium – kunnen helpen. Dit is de 100% pure psyllium husk die we aanraden.

Dit artikel onderzoekt hoe psyllium kan bijdragen aan een goede gezondheid. Ook krijg je antwoord op de vraag of je kunt afvallen met psylliumvezels.

Inhoud van dit artikel

Wat zijn psylliumvezels?

Psyllium is een vezel die wordt gewonnen uit de buitenste schilletjes van de zaden van de Plantago ovata-plant. Psylliumvezels worden ook wel psyllium husk genoemd.

Psyllium is een algemeen bekend als een laxeermiddel, dat helpt de ontlasting los te weken en de stoelgang regelmatig te houden. Psyllium bestaat voor 70% uit oplosbare vezels, wat betekent dat de vezels een verzadigd gevoel kunnen geven en de spijsvertering kunnen vertragen (bron, bron).

Doe deze test en krijg jouw unieke op maat gemaakte keto schema, recepten en menu

 

Ontdek hoe je met jouw lichaam en behoeften je streefgewicht bereikt.

 

Vul een aantal simpele vragen in en laat ons voor jou een uniek plan maken waardoor jij in korte tijd voorgoed afrekent met overbodig vet.

 

Dit is geen jojo dieet, maar een manier waarop jij vol plezier resultaten behaalt en tegelijkertijd lekker eet.

 

Start keto test

 

Wil je gewicht verliezen met behulp van een pil?

Een effectief en krachtig supplement dat gewichtsverlies ondersteunt is glucomannan. Dit omdat de vezels van glucomannan veel water absorberen en daarmee bijdragen aan een verminderde eetlust en een verhoogd verzadigingsgevoel.

Ontdek precies hoe glucomannan werkt en hoe Christien er gewicht mee verloor en een strakkere buik kreeg.

Bekijk mijn eigen merk Glucomannan (zonder extra vulmiddelen)

De overige 30% bestaat uit onoplosbare vezels, dus psyllium gaat redelijk onaangetast door de darmen, zorgt voor massa en helpt bij het reguleren van de stoelgang (bron).

Psyllium lijkt veel op andere bronnen van oplosbare vezels die worden aangetroffen in voedingsmiddelen zoals zaden, bonen, linzen en erwten. Psylliumvezels kunnen gebruikt worden als voedingssupplement. Het is verkrijgbaar als korrels, capsules en in poedervorm.

Kun je afvallen met psylliumvezels?

Zowel psyllium als glucomannan zijn oplosbare vezels die kunnen worden gebruikt als hulpmiddel bij het afvallen. Het belangrijkste verschil tussen deze twee zijn de planten waaruit ze gemaakt zijn.

Beide vezelsoorten werken door water in de darmen te absorberen, waardoor het volume van de ontlasting vele malen groter wordt.

Net als glucomannan is psyllium verkrijgbaar in verschillende vormen, waaronder poeder, capsules en tabletten.

Toch raad ik je aan om voor glucomannan te kiezen als je ondersteuning zoekt bij het afvallen.

Glucomannan is de enige dieetpil die goedgekeurde claims heeft van de EFSA (Europese Autoriteit voor Voedselveiligheid) voor gewichtsverlies.

Door het nemen van de capsules ontstaat een verhoogd verzadigingsgevoel, eet je minder en val je op natuurlijke wijze af (in context van een energiebeperkt dieet).

Wil je gewicht verliezen met behulp van glucomannan?

Ontdek hier hoe Christien een strakkere buik kreeg en wat glucomannan voor jou kan betekenen.

Zijn psylliumvezels goed voor de stoelgang?

Ja, want door de inname van psylliumvezels te verhogen, kun je een regelmatige stoelgang krijgen. Psyllium heeft het vermogen om je ontlasting te verzachten indien je voldoende water drinkt.

Net zoals glucomannan kan psyllium een gelachtige massa worden wanneer je water toevoegt. Dit kan handig zijn als je last hebt van verstopping of obstipatie (bron, bron).

Door psylliumvezels te gebruiken kun je aambeien en anusscheurtjes voorkomen. Psyllium kan ook pijnlijke symptomen verlichten die gepaard gaan met de ziekte van Crohn en het prikkelbare darm syndroom (PDS) (bron, bron).

Word een metabolisme machine en reken voorgoed af met buikvet via de nieuwste en verbeterde keto methode

 

Welke hoeveelheid calorieën, koolhydraten en andere nutriënten zijn perfect voor jouw lichaam om jouw metabolisme maximaal aan te zetten?

 

Doe onze test en laat het ons exact voor jouw lichaam berekenen. Ieder lichaam is anders en door je te focussen op wat werkt voor jouw lichaam

 

Een op maat gemaakte dieet voor jou werkt tot driemaal effectiever om je streefgewicht te bereiken dan een regulier dieet.

 

Klik hier om het dieet te ontdekken dat perfect is geoptimaliseerd voor jouw lichaam.

Video: Heb Je Psylliumvezels Nodig?

Andere gezondheidsvoordelen van psylliumvezels

Het mag duidelijk zijn psyllium positieve effecten heeft op de gezondheid. Interessant zijn ook de andere gezondheidsvoordelen van psyllium.

De laatste jaren is er veel onderzoek naar psyllium verricht. Ik zal me in dit artikel uitsluitend richten op de gezondheidsvoordelen die een wetenschappelijke basis hebben.

Voordeel #1: verlaagt het cholesterol

Als je worstelt met een te hoog cholesterolgehalte, dan kan psyllium gunstig voor je zijn.

Uit een onderzoek van de British Journal of Nutrition blijkt dat psylliumvezels van nature het cholesterolgehalte verlagen wanneer het wordt gebruikt in combinatie met een gezond dieet (bron).

Het lijkt erop dat psylliumvezels zich binden aan vet en galzuren, waardoor het lichaam ze kan uitscheiden. Bij het vervangen van deze galzuren gebruikt de lever cholesterol om meer te produceren. Als gevolg hiervan daalt het cholesterolgehalte in het bloed (bron).

In een onderzoek uit 2012 zagen de deelnemers gemiddeld een verlaging van 6% van het LDL-cholesterol na inname van 6 gram psyllium per dag gedurende 6 weken (bron).

Interessant is dat een overzicht van 21 studies laat zien dat verlagingen van het totale en LDL-cholesterol dosisafhankelijk zijn. Dit suggereert dat er betere resultaten werden gezien bij behandelingen van 20 gram psylliumvezels per dag dan bij 3 gram per dag (bron).

Voordeel #2: Helpt tegen diarree

Onderzoeken hebben aangetoond dat psylliumvezels kunnen helpen bij de behandeling van diarree. En dit is ook weer omdat de vezels water absorberen.

De resultaten uit een oudere studie uit 2000 laten zien dat psylliumvezels diarreeklachten significant kunnen verminderen bij kankerpatiënten die bestralingstherapie ondergaan (bron).

In nog een andere studie werden acht deelnemers met door lactulose veroorzaakte diarree driemaal daags met 3,5 psylliumvezels behandeld. Hierdoor nam hun maagledigingstijd toe van 69 naar 87 minuten, met bijbehorende vertraging in de dikke darm, wat voor minder stoelgang zorgde (bron).

Voordeel #3: goed voor de bloedsuikerspiegel

Het consumeren van psylliumvezels kan helpen de glycemische reactie van het lichaam op een maaltijd onder controle te houden, waardoor schommelingen van insulinewaarden en de bloedsuikerspiegel worden voorkomen.

Dit komt omdat de vezels de vertering van voedsel kunnen vertragen, wat helpt bij het reguleren van de bloedsuikerwaarden. Wanneer psylliumvezels bij de maaltijd worden ingenomen, is aangetoond dat het helpt om de bloedwaarden te stabiliseren.

Onderzoek suggereert dat een dagelijkse dosis van minimaal 10 g kan helpen om je te hoge bloedsuiker te verlagen (bron).

Voordeel #4: gunstig voor mensen met diabetes type 2

Psyllium husk is zowel goed voor mensen met diabetes type 2 als mensen die diabetes proberen te voorkomen.

Uit onderzoek blijkt dat het dagelijks innemen van psylliumvezels kan helpen om de bloedsuikerspiegel van patiënten met diabetes type 2 onder controle te krijgen (bron).

Een ander onderzoek leverde vergelijkbare resultaten op, wat wijst op een gunstig therapeutisch effect van psyllium (bron). Patiënten met diabetes type 2 dienen deze vezels alleen in te nemen onder medisch toezicht.

Let op: Gebruik je medicijnen voor het verlagen van de bloedglucose? En wil je psylliumvezels gaan innemen? Dan is het verstandig om dit in overleg met een arts of specialist te doen. Door het consumeren van psyllium husk kan je bloedglucose in combinatie met medicijnen te laag worden.

Voordeel #5: ondersteunt de gezondheid van het hart

Het toevoegen van vezelrijk eten aan je voedingspatroon kan het risico op hart-en vaatziekten verlagen.

Een studie uit 2002 onderzocht de effecten van psyllium bij mensen met diabetes type 2 en zag dat psyllium husk niet alleen de bloedsuikerwaarden verbeterde, maar ook het risico op coronaire hartziekten verminderde (bron).

Voordeel #6: het kan de bloeddruk verlagen

Het is aangetoond dat psyllium hypertensie of hoge bloeddruk verbetert. Het gevaarlijke van een te hoge bloeddruk is dat je er weinig van merkt. Het is een stille aandoening zonder dat er alarmbellen gaan rinkelen.

Wanneer het bloed aanhoudend tegen de vaatwand drukt dan zorgt dat in de loop der jaren voor schade aan de vaten. Het gevolg? Vitale organen raken minder goed doorbloed, wat kan leiden tot een beroerte, hartinfarct en nierfalen.

In een gerandomiseerd klinisch onderzoek verminderde 6 maanden suppletie met psylliumvezel significant zowel de zogenaamde bovendruk (systolische bloeddruk) als de onderdruk (diastolische bloeddruk) bij mensen met overgewicht met hypertensie (bron).

Voordeel #7: psyllium husk als prebiotica

Psylliumvezels zijn ook een prebioticum. Dit zijn een soort vezels die het menselijk lichaam niet kan verteren.

Ze dienen als voedsel voor probiotica (levende micro-organismen, waaronder bacteriën en gisten). Zowel prebiotica als probiotica kunnen nuttige bacteriën en andere organismen in de darm ondersteunen.

Psylliumvezels inname en dosering

Hoeveel psyllium per dag?

Er is geen aanbevolen dagelijkse hoeveelheid voor psylliumvezels. De exacte dosering van psylliumvezels hangt ook af van het product dat je gebruikt. Je kunt het beste de dosering instructies op de verpakking volgen.

Gebruikelijke doseringen zijn 3 tot 10 gram (1 eetlepel is 5 g) bij voorkeur voor de maaltijd 1 tot 3 maal daags vlak voor de maaltijd. Wanneer je psyllium husk neemt zul je ook de vochtinname moeten verhogen. Het is belangrijk om gedurende de dag voldoende water (1,5 tot 2 liter) te drinken.

Een studie heeft laten zien dat het tweemaal daags nemen van 5 gram psyllium mensen met diabetes type 2 kan helpen om hun bloedsuikerwaarden onder controle te houden (bron).

Hoe moet je psylliumvezels innemen?

Voor volwassenen is het 1 tot 3 keer per dag 1 eetlepel gemengd in een flink glas water innemen. De aangegeven dosering op het etiket nooit overschrijden.

Begin altijd met een kleine dosis psylliumvezels om gasvorming in de buik en een opgeblazen gevoel te voorkomen. Het kan ook de opname van medicijnen vertragen.

Daarom kun je het beste je medicijnen minimaal 1 uur voor of 2 uur erna innemen. Bij twijfel is het belangrijk om eerst een arts te raadplegen, met name als je gezondheidsproblemen hebt of medicijnen slikt.

Psylliumvezels moeten altijd met water worden gemengd en gedronken. Slik de capsules, pillen of poeder nooit zomaar door. Meng het met een flink glas water of vruchtensap. Aanvullend kun je nog een glas water drinken om de resten weg te drinken.

Psylliumvezels of lijnzaad?

Voedingsvezels zijn rijkelijk aanwezig in zowel psyllium als lijnzaad. Lijnzaad bevat meer voedingswaarde, aangezien psyllium geen eiwit en vet bevat.

Wat betreft calorieën is psyllium een betere optie, aangezien het bijna de helft minder calorieën bevat dan lijnzaad.

Als je meer vet en eiwit nodig hebt in je dieet, is lijnzaad de beste keuze, terwijl psyllium husk de juiste keuze is als je calorieën wilt verminderen.

Wat zijn de mogelijke bijwerkingen van psylliumvezels?

De meeste gebruikers kunnen psylliumvezels goed verdragen. Wel kunnen de vezels een opgeblazen gevoel en gasvorming in de buik veroorzaken. Te veel psyllium kan ook diarree veroorzaken. Wanneer je te weinig water drinkt dan kan dit leiden tot verstopping.

Daarom is het advies om altijd voldoende water te drinken. Zonder voldoende vloeistof kan psyllium mogelijk opzwellen in de keel, wat verstikking kan veroorzaken.

Neem geen psyllium husk als je ooit een allergische reactie hebt gehad. Als je maagklachten hebt of moeite met slikken dan is het raadzaam om eerst een arts te raadplegen of psyllium veilig is om te gebruiken.

Psylliumvezels kunnen de opname van medicatie remmen.

Indien je medicijnen slikt dan kun je die beter één uur vóór of vier uur na inname van psyllium innemen om interacties te helpen voorkomen die de opname van het geneesmiddel kunnen vertragen of verminderen. Neem bij twijfel altijd contact op met je behandelend arts.

Als je zwanger bent of borstvoeding geeft is het ook raadzaam om eerst een arts te raadplegen. Bovendien kunnen doseringen verschillen tijdens de zwangerschap of het geven van borstvoeding. Geef elk geval nooit kinderen psylliumvezels zonder medisch advies.

Doe deze test en krijg jouw unieke op maat gemaakte keto schema, recepten en menu

 

Ontdek hoe je met jouw lichaam en behoeften je streefgewicht bereikt.

 

Vul een aantal simpele vragen in en laat ons voor jou een uniek plan maken waardoor jij in korte tijd voorgoed afrekent met overbodig vet.

 

Dit is geen jojo dieet, maar een manier waarop jij vol plezier resultaten behaalt en tegelijkertijd lekker eet.

 

Start keto test

 

Wil je gewicht verliezen met behulp van een pil?

Een effectief en krachtig supplement dat gewichtsverlies ondersteunt is glucomannan. Dit omdat de vezels van glucomannan veel water absorberen en daarmee bijdragen aan een verminderde eetlust en een verhoogd verzadigingsgevoel.

Ontdek precies hoe glucomannan werkt en hoe Christien er gewicht mee verloor en een strakkere buik kreeg.

Bekijk mijn eigen merk Glucomannan (zonder extra vulmiddelen)

Psylliumvezels / husk kopen of bestellen?

Wil je weten waar je psylliumvezels / husk kunt kopen of bestellen? Wij raden de psyllium husk omdat deze voor 100% uit psyllium bestaat.

Let op dat je altijd een psyllium supplement koopt dat 100% puur is. Dat wil zeggen dat het product vrij is van gluten, suiker, kunstmatige smaakstoffen, kleurstoffen en vulstoffen.

Daarbij kan je een maatlepel zelf bepalen hoeveel je neemt. Doorgaans neem je ongeveer 500-625 milligram. olg de aanwijzingen op de verpakking voor het beste resultaat.

Alle psyllium supplementen moeten bij kamertemperatuur worden bewaard en uit de buurt van warmte en zonlicht. Zorg ervoor dat je het potje goed gesloten houdt om het tegen vocht te beschermen.

Ervaringen met psylliumvezels

Een rondgang op het internet laat zien dat de meeste gebruikers neutraal tot positief zijn over het gebruik van psylliumvezels als voedingssupplement:

Ik heb psylliumvezels gekocht om een voller gevoel te krijgen. Achteraf had ik toch beter voor glucomannan moeten kiezen. Dat supplement blijkt beter te werken voor gewichtsverlies. En het is een stuk goedkoper. De vezels vermengen zich gelukkig wel goed met water en proeven een beetje brokkelig aan. Enige bijwerking waar ik last van heb is meer gasvorming dan normaal. Mijn vrouw zegt het verschil niet te merken, ze zegt dat ik er altijd last van heb gehad haha. – Robert

In het verleden veel last van obstipatie gehad en psylliumvezels hebben mij geholpen om mijn ontlasting weer soepel te krijgen. Veel laxeermiddelen werkte voor mij niet. In het begin vond ik het een beetje raar om in te nemen met water, maar je went eraan. – Tineke

Ik merkte dat mijn stoelgang minder frequent werd, maar ik schreef het toe aan minder eten. Maar naarmate de tijd verstreek, werd het moeilijker om te poepen. Ik verhoogde de hoeveelheid psylliumvezels en het werd nog erger. Pijnlijk zelfs, met een beetje bloed. Echt harde ontlasting. Toen gestopt met het nemen van deze vezels en onmiddellijk keerde mijn ontlasting weer terug naar de normale ‘staat’. Dus ik ben helaas gestopt met het innemen ervan. – Anja

Ik meng het graag met havermout en dan zie je niet eens dat het erin zit. Zorg wel dat je voldoende water bij de hamermout mengt. De vezels nemen veel water op en mengen je havermout dikker. Als je te veel roert, wordt het een slijmerig goed en zal het niet lekker smaken. Psyllium husk is zeker aan te raden voor mensen die meer vezels nodig hebben – Simone

Deze vezels zijn erg nuttig! Ik eet ze nu een paar maanden. In het begin gebruikte ik het om af te vallen en het werkt! In plaats van een tussendoortje te nemen, pak ik een theelepel hiervan als ik honger heb. Ook is mijn cholesterolgehalte gedaald en ervaar ik een goede ontlasting. Ik vind het niet lekker maar het is wel effectief. – Shayenne

Mijn zus raadde me dit aan nadat ik veel last had van buikklachten door een moeilijke stoelgang. De vezels lijken een beetje te helpen met mijn spijsverteringsproblemen als je het met voldoende water drinkt. Ook heb ik het gevoel dat ik minder kan eten en toch een verzadigd gevoel heb. – Veerle

Tot slot

Vezels zijn essentieel voor een goede gezondheid, maar sommige mensen hebben moeite om voldoende vezels binnen te krijgen.

In dat geval kunnen vezelsupplementen een uitkomst bieden. Veel commerciële merken van vezel producten die je online of in winkels kunt kopen, zitten boordevol kunstmatige smaak-, kleur- en vulstoffen. Houd daar rekening mee als je een product koopt.

Is het veilig om elke dag psylliumvezels in te nemen? Het is nog altijd het beste om vezels uit voedsel te halen, maar er is geen bewijs dat dagelijks gebruik van vezelsupplementen zoals psyllium of glucomannan schadelijk is.

Welk van de 5 buiktype heb jij? Doe de test en ontdek het direct (en hoe jij met jouw type een platte buik krijgt)

Wil je weten welke buiktype je hebt? En hoe je met jouw type een platte en strakke buik krijgt en effectief buikvet weet te verbranden?

Doe dan mijn test en ontdek het in slechts 2 minuten.

Je zal het volgende te weten komen:

  • Welk type buik jij hebt
  • Potentiële fouten die je maakt die jouw buikvet veroorzaken
  • Wat jij kan veranderen om een mooie platte of strakke buik te krijgen

Start buiktype test

Hoe nuttig was dit artikel voor jou?

Klik op een ster voor een beoordeling!

Omdat je dit artikel nuttig vond...

Volg ons op social media!

Jammer dat je dit artikel niet (zo) nuttig vindt.

Graag horen we hoe we dit artikel kunnen verbeteren!

Plaats een reactie

Over HappyHealthy

Oscar Helm, MSc Afslankcoach, voedingsdeskundige, psycholoog, dieetpsycholoog, orthomoleculair therapeut en bestsellerauteur

Hoi, ik ben Oscar Helm en in de afgelopen jaren heb ik duizenden mensen geholpen naar een gezonder gewicht en betere gezondheid.

HappyHealthy.nl trekt inmiddels ruim 10.000 bezoekers per dag en met mijn bestseller de Afslank Receptenbijbel laat ik zien dat afvallen zowel eenvoudig als leuk kan zijn!

Wil jij je kennis over afvallen testen? Doe dan deze test en ontdek direct je “Afslank IQ”.

Top artikelen

Wat je mag eten bij een koolhydraatarm dieet + De Voordelen & een Schema

Wat is het koolhydraatarm dieet precies en wat kan je wel en niet eten. Ontdek hier een voedingstabe...

Intermittent Fasting: Uitleg, 9 Voordelen en 10 Schema’s

Intermittent Fasting / vasten (onderbroken vasten) schrijft voor wanneer en hoe lang je wel en niet ...

12 Tips om Snel Buikvet te Verbranden + 5 Fouten

Hoe kun je snel afvallen rond de buik? Ontdek 12 gouden buikvet verbranden tips en ontwijk 5 ernstig...

23 Bewezen Tips voor Snel Afvallen (zonder ongefundeerde hypes)

Hoe kan je snel afvallen? Ontdek 23 bewezen tips om snel gewicht te verliezen zonder ongefundeerde c...

Oscar’s sapjes

Array ( [0] => Male )