624

De kracht van kleine veranderingen

Inhoud van dit artikel

Heb je als lijner ooit de handdoek in de ring willen gooien? Ik vermoed van wel. Afvallen kan een ontzettend frustrerend proces zijn.

Wekelijks krijg ik mailtjes van mensen die zich ergeren aan het feit dat ze de afgelopen tijd amper gewicht hebben verloren of een plateau bij het afvallen hebben bereikt. Frustratie en woede omdat resultaten bij het afvallen uitblijven zijn emoties die ik heel goed kan begrijpen.

Je wilt graag een beloning zien voor iets wat veel inspanning heeft gekost. En laten we eerlijk zijn: tijdens het afvallen wordt onze wilskrachtig flink op de proef gesteld. Als mens zijn we gemaakt om in de comfortzone te blijven.

En dat heeft allemaal te maken met overleving en voortplanting. Alles wat je doet in het leven is om je kans op overleven en voorplanting te vergroten. En daarbij vermijden we pijn zoveel mogelijk. De angst voor pijn is groter dan het plezier dat we krijgen voor het behalen van een doel.

De angst om in het leven iets te verliezen is sterker aanwezig dan de kans om iets te winnen. Voor sommige mensen is dat een reden om helemaal nergens aan te beginnen.

Misschien laat je graag ongezonde maaltijden thuisbezorgen, puur omdat je ervan uitgaat dat lekker koken met gezonde ingrediënten voor jou niet is weggelegd. Je ziet een sexy figuur met slanke benen en billen als iets onbereikbaar. Maar is dat werkelijk zo? Natuurlijk niet! Laten we de soms eens op de proef nemen.

Stel je voor dat je elke dag 1% beter in iets wordt. En even tussen jou en mij: 1% is iets wat iedereen kan realiseren! Je vraagt niet het onmogelijke van jezelf. Sterker nog, op sommige dagen denk je misschien dat je amper vooruitgaat.

In het begin zal een dagje meer of minder sporten of gezond eten niet zoveel invloed op je gewicht hebben, maar naarmate de tijd verstrijkt gaan deze kleine veranderingen merkbare resultaten opleveren. Je broek zit minder strak om je buik, je krijgt zo nu en dan een complimentje dat je er beter uit ziet, je loopt een paar kilometer verder met hardlopen, etc.

Als je iedere dag met 1% verbetert, doe je het aan het einde van het jaar 37 keer beter dan aan het begin. Kleine veranderingen doorvoeren in je leven lijkt contra intuïtief. Maar om iets groots te bereiken, moeten we klein beginnen.

Als je te hard van stapel loopt dan mislukt het vaak. Kleine veranderingen leiden uiteindelijk tot nieuwe gewoontes die een grote invloed hebben op je lichaam. Wanneer een gezonde gewoonte eenmaal ingebakken is, kan deze levenslang meegaan.

Door herhaaldelijk dingen te doen die waarde toevoegen aan je leven (zoals gezond en gevarieerd eten, afvallen, sporten, opdoen van nieuwe kennis, etc.), kan het niet anders dan dat je daar uiteindelijk de vruchten van gaat plukken.

En besef je ook dat kleine negatieve veranderingen in je leven voor een omgekeerd effect kunnen zorgen. Want als jij stopt met sporten of weinig waarde meer hecht aan gezond eten, is de achteruitgang van je gezondheid onvermijdelijk. In dat opzicht staat niets stil in het leven, oftewel ga je erop vooruit of achteruit.