846

23 Bewezen Tips voor Snel Afvallen (zonder ongefundeerde hypes)

In dit artikel zal ik je leren om snel overtollige kilo’s af te vallen in één of enkele weken tijd, en dat op een gezonde manier zonder ongefundeerde claims.

Ik geef je de 23 gouden tips om gezond en snel te kunnen afvallen. Alle tips zullen wetenschappelijk onderbouwd zijn.

Je krijgt ook psychologische tips, informatie over hoe snel je kan afvallen en antwoord op veel gestelde vragen.

Inhoud van dit artikel

Hoe snel kan je afvallen?

De snelheid waarmee je afvalt hangt af van persoonlijke factoren, zoals je metabolisme, huidig gewicht, levensstijl en eetpatroon. Gemiddeld kun je door de adviezen in dit artikel te volgen rekenen op een gewichtsverlies van 1 tot 4 kilo per week. Dit kan echter oplopen voor mensen met extreem overgewicht of voor degenen die intermittent fasting doen als methode om af te vallen.

Doe deze test en krijg jouw unieke op maat gemaakte keto schema, recepten en menu

Ontdek hoe je met jouw lichaam en behoeften je streefgewicht bereikt.

Vul een aantal simpele vragen in en laat ons voor jou een uniek plan maken waardoor jij in korte tijd voorgoed afrekent met overbodig vet.

Dit is geen jojo dieet, maar een manier waarop jij vol plezier resultaten behaalt en tegelijkertijd lekker eet.

Start keto test

 

Hoe kun je zo snel mogelijk 5 kilo afvallen in 1 week?

Het verliezen van 5 kilo in slechts een week is een flinke uitdaging en vereist drastische aanpassingen in je eet- en leefgewoonten. Je zou kunnen overwegen om te vasten of een extreem caloriearm dieet te volgen, terwijl je tegelijkertijd zeer actief bent. Maar wees je ervan bewust dat dit niet alleen invloed heeft op je vetreserves, maar ook op je spiermassa en vochtbalans.

Hoe kan ik snel 10 kilo afvallen en is dit binnen 1 week mogelijk?

10 kilo afvallen in één week is echt een te ambitieus en ongezond doel. Om een dergelijke hoeveelheid vet te verliezen (wat uiteindelijk ons doel is), zou je zo’n 77.000 calorieën moeten verbranden. Dit betekent dat je elke dag een calorietekort van 11.000 calorieën zou moeten hebben. Dit is niet alleen bijna onmogelijk, maar ook nog eens enorm riskant voor je gezondheid.

Als je toch snel gewicht wilt verliezen, kun je proberen om elke week ongeveer 3 kilo of 5 kilo kwijt te raken. Dit vereist nog steeds aanzienlijke veranderingen in je eet- en leefgewoonten, zoals het volgen van een extreem caloriearm dieet en het beoefenen van intermittent fasting, gecombineerd met dagelijkse fysieke activiteit.

Val snel af en verbrand vet met Mijn Keto Menu in ketose 

Als je snel en gezond wilt afvallen, is het belangrijk om niet alleen naar de cijfers op de weegschaal te kijken, maar ook naar wat je eet.

Ontdek Mijn Keto Menu: dé revolutionaire oplossing voor iedereen die doelgericht 5, 10 kilo of meer wil verliezen in slechts enkele weken tijd met een keto dieet.

Wij bieden je meer dan 250+ overheerlijke, keto-vriendelijke recepten die naadloos aansluiten bij jouw persoonlijk Afslankplan.

Van smaakvolle ontbijtjes tot voedzame diners — onze recepten zorgen ervoor dat je elke dag met enthousiasme je voedingskeuzes maakt.

Vul nu direct onze gratis test in en krijg direct toegang tot jouw persoonlijk afgestemde Keto Menu!

Word een metabolisme machine en reken voorgoed af met buikvet via de nieuwste en verbeterde keto methode

Welke hoeveelheid calorieën, koolhydraten en andere nutriënten zijn perfect voor jouw lichaam om jouw metabolisme maximaal aan te zetten?

Doe onze test en laat het ons exact voor jouw lichaam berekenen. Ieder lichaam is anders en door je te focussen op wat werkt voor jouw lichaam

Een op maat gemaakte dieet voor jou werkt tot driemaal effectiever om je streefgewicht te bereiken dan een regulier dieet.

Klik hier om het dieet te ontdekken dat perfect is geoptimaliseerd voor jouw lichaam.

De 23 gouden tips om snel af te vallen

Voeding: hoeveel je eet (hoeveelheid)

Deze tips beïnvloeden eigenlijk allemaal hoeveel je eet, door je hormonen te beïnvloeden of psychologische trucjes. Zonder sport kun je met deze tips al flink snel afvallen.

Tip #1: eet langzamer

Ik weet dat dit flauw klinkt, maar je zult je verbazen hoe groot de impact is van deze simpele tip.

Mensen die snel eten hebben ongeveer twee keer meer kans op overgewicht ten opzichte van mensen die langzaam eten (bron).

In een ander onderzoek met 529 mannen, waren de deelnemers die rapporteerden ‘zeer snel’ te eten twee keer meer gewicht aangekomen in 8 jaar tijd ten opzichte van deelnemers die in ‘langzaam’ of ‘gemiddeld’ tempo aten (bron). Ook bij kinderen is dit effect te zien, een studie vond dat kinderen die snel eten 3 keer meer kans hadden op overgewicht (bron).

Het effect van langzamer eten op afvallen is dus groot. Dit heeft een aantal verklaringen, namelijk:

 • Je onderdrukt het hongergevoel waardoor je je sneller verzadigd voelt en daardoor 10% minder calorieën nuttigt (bron) (bron)
 • Je kauwt intensiever, waardoor je tot wel 15% minder calorieën nuttigt (bron)
 • Je bloedsuikerspiegel piekt minder, waardoor vetverbranding beter mogelijk is

Samenvatting:

Wie bewust de tijd neemt voor de maaltijd, voelt zich sneller verzadigd en is dus minder geneigd te veel te eten.

Tip #2: ontbijt met eiwitten

Veel mensen starten de ochtend met koolhydraten zoals brood of muesli. Dit is een gemiste kans om maximaal gewicht te verliezen in één of meerdere weken.

In plaats van koolhydraten kan je beter eiwitten in de ochtend eten. Uit onderzoeken blijkt namelijk dat je dat een verzadigd gevoel geeft. De gevolgen zijn als volgt:

 • Mensen denken 60% minder vaak aan eten (bron)
 • Mensen hebben 50% minder zin in snacks in de avond (bron)
 • Mensen eten ruim 400 calorieën per dag minder! (bron)

Een hoge eiwitinname verhoogt de stofwisseling, vermindert de eetlust en stimuleert de aanmaak van eetlustremmende hormonen (bronbronbron).

Dit is dus een uitstekende manier om het aantal genuttigde calorieën te doen verlagen en snel gewicht te verliezen.

Samenvatting:

Kies bij het ontbijt voor eiwitten zoals eieren, vlees, tonijn of gevogelte in plaats van koolhydraten. Hierdoor voel je je verzadigd, eet je minder snacks en consumeer je tot 400 calorieën per dag minder.

Tip #3: drink water voor de maaltijd

Door water te drinken kun je het afvallen enorm versnellen, met name als je water drinkt voor een maaltijd.

Zo bleek uit een onderzoek onder volwassenen en ouderen dat een halve liter water drinken voor de maaltijd het afvallen met 44% versnelt in een periode van 12 weken ten opzichte van mensen die dat niet deden (bron).

Hiervoor zijn twee verklaringen te geven:

 • Door het drinken van een halve liter water voor een maaltijd daalt je hongergevoel en eet je uiteindelijk minder
 • Onderzoeken laten zien dat je 24-30% meer calorieën verbrand een uur nadat je een halve liter water hebt gedronken (bron, bron)

Het komt ook vaak voor dat mensen het gevoel van honger verwarren met dorst. Neem dus eerst eens een glas water (of kopje groene thee) en wacht tien minuten om te kijken of je nou werkelijk honger had of gewoon dorst.

Een onderzoek uit 2024 toont aan dat langdurig vasten, waarbij alleen water wordt gedronken, meer gezondheidsvoordelen kan hebben dan alleen gewichtsverlies (bron). 

Samenvatting:

Drink een half uur voor elke maaltijd twee glazen water. Zo  onderdruk je je hongergevoel, eet je minder en verbrand je zelfs meer calorieën. Voel je trek? Wacht even na dat glas water, misschien was je gewoon dorstig!

Psychologische tips:

Tip #4: gebruik kleine borden

Een reeks studies laat zien dat je automatisch minder gaat eten als je gebruik maakt van kleine borden.

Dit komt omdat je de portie op je bord dan op een andere manier bekijkt (bron, bron). Mensen vullen hun bord op dezelfde manier, of deze nou klein of groot is (bron).

Als het bord groot is en er weinig eten op ligt, krijg je het idee dat je weinig gegeten hebt. Is het bord klein dan lijkt deze al snel vol en heb je het idee dat je ook meer eet.

Door borden met een diameter van 32 centimeter te vervangen met borden van 24 centimeter eet je gemiddeld al 27% minder (bron).

Samenvatting:

Eet van kleinere borden: dit zorgt ervoor dat porties groter lijken, waardoor je automatisch minder eet en toch voldaan bent.

Tip #5: gebruik hoge, smalle glazen

Een onderzoek toonde aan dat als je hoge, dunne glazen gebruikte je tot wel 57% minder drinkt (bron). Gebruik daarom hoge, smalle glazen als je alcoholische of calorierijke dranken drinkt. Gebruik daarentegen lage, brede glazen als je water en thee drinkt.

Tip #6: gebruik rode borden bij ongezond eten

Nog een trucje: als je ongezond voedsel eet op een rood bord dan eet je minder voedsel dan op een wit of blauw bord (bron). Een mogelijke verklaring hiervoor is dat onze hersenen de kleur rood associëren met ‘stoppen’.

Tip #7: schep minder op

Uit onderzoek blijkt dat als je 45% minder opschept (500 in plaats van 900 gram) je bijna 40% minder eet (bron). In de meeste gevallen haal je deze calorieën bij een volgende maaltijd niet meer in, net zoals bij intermittent fasting.

Tip #8: kijk niet naar voedselreclames

Mensen die blootgesteld worden aan voedselreclames tijdens het televisiekijken kiezen 28% meer ongezonde snacks dan mensen die naar niet voedingsgerelateerde reclames kijken (bron). Kijk dus uit met het kijken naar voedselreclames net voor dat je beslist wat je wilt gaan eten en vermijd deze reclames tijdens het eten!

Voeding: wat je eet (type)

Tip #9: stop met (light) frisdrank en vruchtensappen

De tip dat je weinig suiker moet eten ligt voor de hand maar het is niet altijd duidelijk waar suiker inzit.

Wat je moet weten is dat frisdranken en vruchtensappen je grootste vijand zijn omdat die echt bomvol met suiker zit. Daarom noem ik frisdrank en vruchtensappen vaak ook wel ‘vloeibaar snoep’.

Met vruchtensappen bedoel ik overigens geen verse sappen. Verse sappen zijn aan te raden vanwege de vitamines en mineralen. 

Als je calorierijke dranken als frisdrank en vruchtensappen vervangt met water ga je al spectaculair snel afvallen (bron).

Maar ook light frisdranken zijn verre van aan te raden. Deze bevatten kunstmatige zoetstoffen.

Alhoewel kunstmatige zoetstoffen een bescheiden gewichtsverlies geeft ten opzichte van suiker (bron, bron), raad ik in de praktijk op geen enkele manier kunstmatige zoetstoffen aan wegens de volgende 4 argumenten:

 1. De lange termijn effecten van kunstmatige zoetstoffen zijn onbekend
 2. Vrijwel alle onderzoeken rondom kunstmatige zoetstoffen zijn gesponsord door de industrie
 3. Het is niet raadzaam om je te laten wennen aan zoetstoffen (paar honderd keer zoeter dan suiker)
 4. Het bevat geen enkele voedingswaarde, dus bijv. een kopje groene thee blijft altijd gezonder dan een glas light frisdrank

Samenvatting:

Vervang suikerrijke dranken zoals frisdrank en vruchtensap door water of verse sappen om snel gewicht te verliezen. Vermijd ook light frisdranken met kunstmatige zoetstoffen en geef de voorkeur aan gezondere opties zoals groene thee.

Tip #10: ontwijk suikers met schuilnamen

Naast vruchtensappen zijn er nog meer verborgen suikers.

Wist je dat er…

 • 44 klontjes suiker in een fles tomatenketchup zitten?
 • 40 klontjes suiker in een fles saladedressing zitten?
 • 28 klontjes suiker in een potje satésaus zitten?
 • 25 klontjes suiker in een pot pasta saus zitten?
 • 13 klontjes suiker in drinkyoghurt zitten?
 • En ga zo maar door…

Dat zijn zeer hoge getallen, maar er zijn ook ontiegelijk veel producten met kleinere hoeveelheden suiker.

Eigenlijk zou je beter kunnen zeggen: een klein aantal producten in een supermarkt bevat geen suiker.

Aan ongeveer 56% van de supermarktproducten wordt suiker toegevoegd (bron). Althans, suiker óf suikerschuilnamen.

Er zijn namelijk bizar veel schuilnamen voor suiker. Meestal eindigen de schuilnamen met ‘ose’ of bevatten de term ‘stroop’ of ‘siroop’.

Deze schuilnamen hebben naar mijn idee als enige functie om onwetende consumenten het bos in te sturen. Dit wordt gedaan vanuit twee effectieve technieken:

 • Als je consument de schuilnaam niet herkent, concludeert deze eerder dat er geen suiker in zit.
 • Het ingrediënt dat het meeste voorkomt in een product moet de producent vooraan zetten. Als deze producent de suikers opknipt in verschillende namen, kan deze veel gemakkelijker de verschillende suikernamen verderop de lijst zetten, waardoor de consument eerder concludeert dat er weinig suiker in zit.

Al deze technieken behoren tot het begrip ‘clean labeling‘ waarin producenten niet hun product verbeteren maar beter (of eerder: minder slecht) voordoen dan dat ze in werkelijkheid zijn.

Samenvatting:

Let op verborgen suikers in producten, vaak verstopt achter misleidende namen eindigend op ‘ose’, ‘stroop’ of ‘siroop’.

Tip #11: eet koolhydraatarm

Mensen in het westen eten veel te veel koolhydraten. Als je ons huidige eetpartroon vergelijkt met de jagers-verzamelaars samenlevingen zijn we de weg kwijt.

Uit een onderzoek uit 2000 hebben wetenschappers achterhaald hoeveel koolhydraten de jagers-verzamelaars samenlevingen gemiddeld aten (bron). Als we dat naast onze huidige voeding zetten, komen we hier op uit:

macronutrienten verhoudingen

We zouden dus veel meer koolhydraten moeten schrappen en deze vervangen met gezonde vetten en eiwitten.

In mijn artikel over het koolhydraatarm dieet ga ik hier uitvoerig op in (leestip!).

Samenvatting tip #6: ga terug naar de oorspronkelijke hoeveelheid koolhydraten met een koolhydraatarm dieet.

Tip #12: eet meer vezels

Suiker en weinig vezels eten zijn een garantie voor hoge pieken in je bloedsuikerspiegel. Het gevolg is een grote aanmaak van insuline, welke (buik)vet gaat opslaan.

Door vezels toe te voegen in je voeding reduceer je dat. Vezels vind je in groente, fruit, noten, zaden, donkere chocolade, graanproducten en bonen.

Ook zorgen vezels sneller voor een verzadigd gevoel en ga je automatisch minder eten (bron). Dit komt omdat vezels er letterlijk voor zorgen dat je maag langzamer wordt geleegd (bron).

Het is daarom aan te raden om bij iedere maaltijd één van de genoemde producten te nemen. De beste optie is om bij iedere maaltijd een (kleine) salade te eten. Uiteraard kan je daar wat noten bij doen, of fruit, bonen, etc.

Samenvatting:

Eet bij elke maaltijd vezelrijke producten zoals groenten, fruit, noten of volkoren granen. Vezels helpen je bloedsuiker stabiel te houden, geven snel een vol gevoel en zorgen dat je automatisch minder calorieën consumeert.

Psychologische tips:

Tip #13: hang een spiegel op in je keuken

Uit onderzoek blijkt dat als je een spiegel ophangt in je keuken, je 32% minder ongezond voedsel eet (bron).

Tip #14: maak ongezond eten moeilijker bereikbaar

Uit onderzoek blijkt dat als je ongezonde snacks verder weglegt de kans dat je het ook echt gaat eten sterk vermindert. Dit heeft twee redenen:

 1. Het duurt namelijk ongeveer 20 seconden om te denken: heb ik dat echt nodig?
 2. “Out of sight, is out of mind”, als je bijvoorbeeld snoep bewaard in een doorzichtige trommel die zichtbaar is, open je deze trommel 71% meer en eet je gemiddeld 77 calorieën meer per dag dan dat deze trommel niet doorzichtig is (bron).

Leg daarom je ongezonde snacks eens ergens hoog in de keuken waar je moeilijk bij komt, of ergens achterin de kelder. Je zult er later de vruchten van plukken. Of koop helemaal geen ongezond voedsel… dan kun je niet eens in de verleiding komen.

[/colorbox]

Video van 7 psychologische tips

 

Voeding: wanneer je eet (timing)

Tip #15: sla soms het ontbijt over

Het ontbijt is de onbelangrijkste maaltijd van de dag!

“Huh?” zal je zeggen. Maar laat mij dit uitleggen…

Punt 1: de metabolisme mythe

Volgens velen zouden we moeten ontbijten omdat je metabolisme dan op gang komt. Dat is een leuke theorie, maar dit staat lijnrecht tegenover wetenschappelijke bevindingen.

Uit een studie is gebleken dat als je één maaltijd van 2000 kcal eet op een dag óf dezelfde maaltijd eet in 5 á 6 porties verspreid over de gehele dag, je exact evenveel calorieën verbrandt die dag (als alle andere factoren hetzelfde zijn). (bron, bron)

Je metabolisme gaat pas vertragen als je langer dan circa 3 tot 4 dagen (72-96 uur) niets eet (bron). 

Vasten voor kortere periodes versnelt je metabolisme (bron, bron). Uit een studie met 11 mannen blijkt bijvoorbeeld dat je metabolisme versnelt met 14% als je 3 dagen vast (bron).

Punt 2: vetverbranding in plaats van suikerverbranding

Het lichaam heeft twee energiebronnen:

 1. Suiker (ook wel glucose, die je uit koolhydraten haalt)
 2. Vet

Je lichaam kan dus ook in twee standen staan:

 1. Suikerverbranding
 2. Vetverbranding

Zodra je suikers of koolhydraten eet gaat je lichaam DIRECT suikers verbranden (uitzondering van de regel vind je bij tip 9). Dat komt omdat het minder moeite kost voor het lichaam om suikers te verbranden in plaats van vet.

Helaas verlies je dan dus geen gewicht in de vorm van vet.

De oplossing is simpel… vergroot het aantal uren dat je niet eet. De handigste manier om dat te doen is het ontbijt over te slaan, omdat je dan ook al (als het goed is) 7-8 uur hebt geslapen.

Punt 3: gezondheidsvoordelen

Ik zou letterlijk een heel werkstuk kunnen schrijven over alle gezondheidsvoordelen van het overslaan van het ontbijt.

Hier een rijtje met voordelen als je net die paar uurtjes niet eet:

 • Je insulinegevoeligheid neemt toe, waardoor vetverbranding beter mogelijk is
 • Het groeihormoon HGH neemt toe waardoor vetverbranding versnelt
 • Je bloeddruk gaat naar beneden
 • Je levensverwachting neemt toe als je dit geregeld doet (tot wel 30% bij ratten)
 • Etc.

Samenvatting tip #8: sla 1 tot 3 keer per week het ontbijt over en eet pas rond 12 uur ’s middags. Daarbij hoef je niet per se minder te eten op een dag.

Tip #16: eet koolhydraten en eiwitten na sporten

In de vorige tip zei ik dat het lichaam DIRECT suikers gaat verbranden als je ze die geeft, waaronder dus ook koolhydraten.

Maar er is een uitzondering op de regel. Als je namelijk ná het sporten koolhydraten eet blijf je vet verbranden.

Dit komt omdat na het sporten je suikervoorraad (ook wel glycogeen genoemd) gedeeltelijk of geheel op is. Als je nu koolhydraten eet wordt dit eerst aangevuld (bron).

Als je dus de gehele dag vet wil verbranden, eet je je koolhydraten na je training. Koolhydraten zorgen er ook voor dat je spieren herstellen omdat ze het groeihormoon HGH activeren.

Als je helemaal geen koolhydraten eet, kun je op lange termijn last krijgen als je aan intensieve sporten doet, want je spieren kunnen dan moeilijk herstellen (bron).

De eiwitten eet je om spiermassa aan te komen. Voor vrouwen raad ik dit ook aan te doen, want hoe meer spiermassa je krijgt hoe sneller je vet gaat verbranden.

Samenvatting:

Na het sporten is het slim om koolhydraten en eiwitten te eten. De koolhydraten vullen je suikervoorraad aan zonder vetverbranding te remmen, terwijl eiwitten je spieren helpen herstellen en versterken, wat je stofwisseling een boost geeft.

Hier vind je nog de 9 voedingstips om gezond en snel af te vallen in video formaat:

Beweging

Tip #17: doe aan korte hoge intensiteitstraining

Als het om bewegen gaat, gaan mensen blindelings aan cardio doen. Want ja, cardio is sporten en dus moet je er wel gewicht mee verliezen.

Een manier van sporten waarmee je 7x meer vet verbrand is korte hoge intensiteitstraining. Dit is een manier van sporten waarbij je niet de gehele tijd op hetzelfde tempo sport, zoals bij cardio.

Daarentegen zijn er korte periodes, van bijvoorbeeld 30 seconden met intensieve oefeningen, waarna 10 seconden rust is.

Als je een 5 minuten warming-up doet en een 5 minuten cooldown is deze training ongeveer 20 minuten.

Als je 3 keer 20 minuten aan korte hoge intensiteitstraining doet, bereik je VEEL meer dan even lange of zelfs langere cardio trainingen.

Heb je dus weinig tijd en wil je maximale resultaten?

Stop met cardio en begin met korte hoge intensiteitstraining. Binnenkort zal ik een video maken met een voorbeeld van korte hoge intensiteitstraining.

Stress-management

Stress is een onderschat onderwerp als het gaat om afvallen. Als je te veel stress ervaart, zal je langzamer kunnen afvallen, want door stress ga je sneller vet vasthouden.

Samenvatting:

Kies voor korte, intensieve trainingen in plaats van lange cardiosessies. Door intervallen van 30 seconden hoge intensiteit af te wisselen met korte rustpauzes, verbrand je tot 7 keer meer vet in slechts 20 minuten.

Tip #18: vermijd chronische stress

Door stress maak je meer het anti- stresshormoon cortisol aan. Als dit kort is, zoals wanneer je schrikt of als er iets spannend gebeurt, is dit geen probleem. Wel wordt het een probleem als dit chronisch/langdurig is.

Wanneer je cortisolniveaus hoog zijn leidt dat tot vetopslag rond de buikstreek (bron). Daarnaast stijgt je bloedsuikerspiegel (bron), en hiermee wordt afvallen lastiger.

Wanneer je een crashdieet volgt waarbij je zeer weinig calorieën nuttigt kan je ook last krijgen van hogere stressniveaus, waardoor je meer cortisol gaat aanmaken (bron).

Cortisol is overigens niet je vijand, want het is het hormoon dat schadelijke gevolgen van stress verlaagt. Cortisol is dus niet zozeer slecht, maar wel een teken dat je te gestrest bent.

In dit opzicht is het te vergelijken met cholesterol. Een verhoogd cholesterol is een gevolg van een ongezonde leefstijl en probeert je helpen om processen in je lichaam alsnog goed te laten verlopen. Cholesterol is er dus ook om je te helpen, en is niet je vijand.

Samenvatting:

Chronische stress en crash diëten verhogen het stresshormoon cortisol, wat leidt tot buikvet en een bloedsuikerstijging. Kies voor een gezonde leefstijl om je cortisolniveaus te verlagen en afvallen makkelijker te maken.

Manieren om je stressniveau te verlagen

Hier een aantal manieren om je stressniveaus drastisch te doen verlagen:

 • Mediteren: dit kan je cortisolgehalte met 20% omlaag halen (bron)
 • Planten in huis of op je werk: deze kunnen stress verlagen met circa 15% (bron, bron)
 • Luister naar muziek
 • Doe niet aan een crashdieet
 • Kijk tv of een rustige of komische film

Samenvatting tip #12: vermijd chronische stress door beter te slapen en meer te ontspannen.

Stress-management

Stress is een onderschat onderwerp als het gaat om afvallen. Als je te veel stress ervaart, zal je langzamer kunnen afvallen, want door stress ga je sneller vet vasthouden.

Tip #19: slaap voldoende

Deze tip ligt in het verlengde van tip 12 om meer te ontspannen zodat je cortisolgehalte laag blijft.

Slapen heeft een enorme impact op het afslankproces. Hier enkele resultaten van onderzoeken:

Een mens heeft minimaal 7 uur slaap nodig. Sommigen hebben meer nodig, maar eigenlijk nooit meer dan 9 uur.

Hier wat slaaptips:

 • Gebruik na 20:00 uur geen schermen meer of gebruik het programma Flux om blauw licht weg te filteren, voor Android telefoons gebruik je Twilight en bij Apple telefoons Night Shift (zit al als standaardinstelling op Apple toestel na IOS 9.3 update)
 • Drink geen cafeïnehoudende dranken in de avond, zoals koffie, cola, groene thee etc.
 • Slaap volgens het bioritme en ga op dezelfde tijden naar bed
 • Kijk niet naar de klok als in slaap vallen niet lukt, want dit leidt tot stress

Samenvatting: slaap voldoende om stress te vermijden en je eetlust beter te reguleren.

Mentaliteit/mindset

Ook mentaliteit en mindset zijn onderschatte onderwerpen rond gewicht verliezen. Met de verkeerde mindset ga je alleen één of twee weken afvallen en daarna wordt het jojoën geblazen.

Tip #20: intrinsieke of extrinsieke motivatie?

Vaak willen mensen in mijn praktijk afvallen voor de verkeerde redenen. Ze moeten het eigenlijk van anderen doen.

Dat zijn met name twee redenen:

 • Afvallen voor je partner of anderen in je directe omgeving
 • Afvallen om te voldoen aan bepaalde maatschappelijke verwachtingen

Je bent dan aan het afvallen voor een ander, en zo ben je extrinsiek gemotiveerd. Dit zou dus intrinsieke motivatie moeten zijn. De enige voor wie je wilt afvallen, ben jezelf!

Ga dus van ‘ik MOET afvallen’ naar ‘ik WIL afvallen’ en geef ook redenen op waarom je dat wilt. Het beste kun je deze opschrijven, want de kans dat je je er dan ook naar gaat gedragen is groter.

Samenvatting: denk in termen van ‘ik WIL afvallen’ (intrinsieke motivatie) in plaats van ‘ik MOET afvallen’ (extrinsieke motivatie).

Tip #21: zie voeding niet als vullen

Veel mensen zien eten als het vullen van hun maag. Dat is een gemiste kans, want de voeding die je eet heeft eigenlijk andere doelen.

Daarbij zijn er twee hoofdzakelijk doelen:

 1. Je nieuwe energie geven
 2. Je nieuwe voedingsstoffen geven

Als je je mindset meer op die twee doelen richt, ga je automatisch al gezonder eten.

Een hongersignaal is dan niet het teken om je maag vol te proppen maar om jezelf de juiste energiebronnen te geven, incl. voedingsstoffen.

Samenvatting tip #15: focus je op voeden voor energie en voedingsstoffen in plaats van puur je maag willen vullen.

Tip #22: zoek ondersteuning

Om de kans op succes te verhogen is het vinden van support een zeer goed idee.

Op deze manier hoef je het allemaal niet alleen te doen. Je hebt meerdere opties hierbij:

 • Vind een maatje om mee te sporten
 • Vertel over je afslankdoelen aan familie en vrienden die je mogelijk willen ondersteunen
 • Sluit je aan bij een groep, zoals een groepstraining of kookclub

Al deze manieren kunnen zorgen voor de nodige extra motivatie en inspiratie.

Samenvatting tip #16: vind support bij vrienden, familie of groepen die hetzelfde doel hebben als jij.

Tip #23: stel realistische doelen voor jezelf

“Mensen overschatten wat ze op korte termijn kunnen doen en onderschatten wat ze op lange termijn kunnen doen.”

Vaak hebben mensen onrealistische doelen, zoals in een korte tijd extreem veel gewicht verliezen. Hiermee garanderen ze zich op een gefaalde poging want dat is onmogelijk.

Ik zie regelmatig dat mensen zeer hoge verwachtingen hebben voor op de korte termijn, deze vervolgens niet halen en daarmee hun motivatie verliezen.

Ondertussen vergeten ze de lange termijn doelen, welke qua verwachtingen vaak onderschat worden. Dit zie je ook vaak bij startende ondernemers: ze willen in het eerste jaar van hun onderneming bij wijze van spreken al miljonair worden, maar denken niet na hoe groot hun bedrijf wel niet kan worden als ze er 5 of 10 jaar aan werken.

Zet realistische afslank doelen en knip ze zoveel mogelijk op zodat ieder klein doel dat je haalt je kunt zien als een overwinning op jezelf. Hierdoor bekrachtig je positief je eigen gedrag.

Samenvatting: zet realistische doelen om niet je motivatie te verliezen en zie ieder behaald doel (hoe klein ook) als een overwinning.

Hier vind je nog de 5 mentaliteit tips om gezond en snel af te vallen in video formaat:

Bij deze nogmaals 18 goede tips in een infographic(16 komen uit dit artikel):

snel afvallen tips infographic

Hoeveel gewicht kun je per week verliezen? Geloof niet in sprookjes!

Als je Googelt op termen rond (gezond) afvallen of snel afvallen zie je paginatitels met de grootst mogelijke claims.

Je leest bijvoorbeeld vaak de claim dat je 5 tot 10 kilo kan afvallen in een week. Helaas geven deze sites niet een reëel beeld van hoeveel je kunt afvallen. 

Er zijn veel factoren die van invloed zijn bij het afvallen. De snelheid waarmee je gewicht verliest hangt af van je lengte, je vetpercentage, je huidige voedingspatroon, etc.

Toch is er wel een algemene regel van wat je aan gewicht kunt verliezen per week.

Experts zeggen dat je in de regel 0,5 tot 2 kilo vet per week kunt verliezen.

Let op: dat is dus vet! Je wilt uiteraard altijd vet verliezen, maar je kunt ook water of glycogeen (een suikervoorraad in je lichaam) verliezen. Dat laatste gebeurt vaak als je net begint met een koolhydraatarm dieet.

Hoe snel kan je afvallen?

Op een gezonde manier kan je maximaal 4 tot 8 kilo per maand aan vet verliezen. Hoe snel het voor jou gaat hangt af van je huidige gewicht, inspanning en andere persoonlijke omstandigheden.

Als je voor lange termijn gaat vasten of erg lage hoeveelheden calorieën gaat eten dan is dat ongezond maar kan je nog sneller gewicht verliezen.

Hoe kan je snel afvallen?

Je kan snel afvallen door met een groot verschil meer energie te verbruiken dan je binnenkrijgt door voeding. Je krijgt minder energie binnen door minder te eten en gezonder te eten zoals het mijden van snelle koolhydraten. Je verbruikt meer energie door te bewegen en te sporten.

Hoe kan je snel afvallen als kind?

Als kind kan je op dezelfde manier snel afvallen als volwassenen. Belangrijk hierbij is wel dat je dit op een gezonde manier doet om een gezonde groei niet te belemmeren. 

Als er geen sprake is van overgewicht dan moet een calorierestrictie vermeden worden. Er kan dan gericht worden op afvallen door gezond te eten, te rusten en veel te bewegen.

Hoe kan je snel afvallen bij je buik?

Specifiek alleen afvallen bij je buik is niet mogelijk. Je lichaam distribueert vetweefsel met een eigen unieke verdeling over het lichaam en verbruikt vetweefsel op zijn eigen manier. 

Als je veel buikvet hebt dan kan je dit verminderen door ervoor te zorgen dat je in het geheel afvalt en minder vet hebt.

Hoe kan je snel afvallen zonder te sporten?

Je valt af door minder energie binnen te krijgen dan je verbruikt. Je kan zonder sport snel afvallen door minder te eten, gezonder te eten en meer te bewegen. Wandelen of fietsen telt ook als beweging.

Hoe kan je snel afvallen na een bevalling?

Afvallen na een bevalling werkt op dezelfde manier als zonder bevalling. Er moet wel rekening gehouden worden met dat je lichaam zal moeten herstellen en vanzelf meer de vorm terugkrijgt van voor de bevalling.

In het geval er borstvoeding gegeven wordt moet er ook rekening gehouden worden met dat er genoeg voeding binnenkrijgt om moedermelk aan te blijven maken. In dat geval is het verstandig om te wachten met afvallen, of enkel af te vallen als er sprake is van overgewicht in hoge mate. Er kan dan afgevallen worden door gezond te eten, niet teveel te eten en te wandelen.

Hoe kan ik snel afvallen in 1 week?

Dit kan door meer energie te verbruiken dan dat je binnen krijgt. Je kan het dus zowel doen door minder te eten, gezonder te eten, minder stress en meer rust te ervaren of door meer te bewegen.

In een week kan je op gezonde manier 0,5 tot 2 kilo aan vet verliezen.
 
Mocht je meer willen verliezen dan zal dit je uit kunnen putten en zal je veel vocht verliezen welke je achteraf snel weer aanvult.

Hoe kun je snel veel afvallen?

Je kunt snel veel afvallen door direct te beginnen met een stuk minder te eten, gezonder te eten, en veel meer te bewegen. Let hierbij wel op dat je je lichaam niet overbelast, je niet daarna een terugval hebt en je niet gestrest wordt.

Rigoureuze aanpassingen zijn moeilijk om vol te houden en raden we daarom niet aan als methode om langdurig een gezond gewicht te hebben en houden.

Hoe snel afvallen is gezond?

Op een gezonde manier kan je maximaal 4 tot 8 kilo per maand verliezen. Of je op een gezonde manier afslankt is afhankelijk van of je voeding gezond is, je er niet teveel stress door ervaart en je je lichaam niet ontzegd van belangrijke voedingsstoffen en de minimale behoefte aan energie.

Hoe kan je snel afvallen met krachttraining of fitness?

Door je spieren sterker te maken zal je lichaam meer energie uit je voeding halen om deze nieuwe massa en kracht te onderhouden. Hierdoor zal je lichaam eerder meer energie verbruiken dan het binnenkrijgt waardoor je lichaam meer vet gaat verbranden of afbreken.

Welk van de 7 buiktype heb jij en wat is jouw ideale dieetschema om jouw doel te bereiken?

Doe de test en ontdek direct hoe specifiek jij een platte buik krijgt

Wil je weten welke buiktype je hebt? Hoeveel calorieën jij per dag moet eten om je doel te bereiken? En hoe je met jouw type een platte en strakke buik krijgt en effectief buikvet weet te verbranden?

Doe dan mijn test en ontdek het in slechts 2 minuten.

Je zal het volgende ontdekken:

 • Welk type buik jij hebt en potentiële fouten die je maakt die jouw buikvet veroorzaken
 • Hoeveel calorieën en koolhydraten we aanraden voor jouw gewichtsdoel
 • Wat jij kan veranderen om een mooie platte of strakke buik te krijgen
 • Een op maat gemaakt voedingsschema en recepten op basis van jouw lichaam en voorkeuren waardoor jij in korte tijd voorgoed afrekent met overbodig vet en de buik van je dromen krijgt
Start buiktype test

Hoe nuttig was dit artikel voor jou?

Klik op een ster voor een beoordeling!

Omdat je dit artikel nuttig vond...

Volg ons op social media!

Jammer dat je dit artikel niet (zo) nuttig vindt.

Graag horen we hoe we dit artikel kunnen verbeteren!

60 reacties op dit artikel

 • Richard, biologische producten worden altijd als gezonder gedacht, ben jij het hiermee eens?
  Biologische producten zijn vaak wel dubbel de prijs, is dat het ’t wel waard? (zie AH biologische kip 26/per kilo, scharrelkip 13/per kilo)

  Dedrick
  • Eigenlijk moet je die stelling omdraaien. Een biologisch product heeft de ‘normale’ prijs en de voedingsindustrie probeert op allerlei (vaak onnatuurlijke manieren) de prijs te drukken om hun winsten te verhogen. Want zo kunnen ze competitief zijn.

   Biologische voeding heeft zeker voordelen. Hier vind je een goed onderzoek van het Louis Bolk instituut.

   Veel mensen die overschakelen op biologische eten, rapporteren: minder ziek zijn, korter ziek zijn, zich fitter en energieker voelen, een betere spijsvertering etc.

   Avatar for Drs. Oscar Helm
   Drs. Oscar Helm Auteur
 • Beste Oscar,

  Ik weeg nu 147 kilo, en ik overweeg een lipo te nemen.
  Maar ik denk niet dat dat mijn onderliggende probleem- mijn voedselpatroon, zal verhelpen.
  Wat denk jij dat ik moet doen?

  Max
  • Met het innemen van een pil los je nooit de oorzaak op.

   Zodra je stopt kom je weer kilo’s aan en waarschijnlijk wordt je zwaarder dan dat je was voordat je begint.

   Lees artikelen op dit blog, want die kunnen je helpen de oorzaak aan te pakken. Doe ook eens mijn quiz op https://happyhealthy.nl/quiz/.

   Avatar for Drs. Oscar Helm
   Drs. Oscar Helm Auteur
  • Beste Max, Nee, geen lipo. Gewoon gezond eten icm sport. Dit geeft misschien pas een resultaat op langere termijn, maar het is wel duurzaam (als het jouw lifestyle wordt). Een goede tip is om in kaart te brengen wat je lekker vindt, maar ook wat beperkt is in vet (en verstopte suikers). Hierdoor lukt het mij ook beter om de motivatie vast te houden. Fabrikanten doen er alles aan om voedsel lekker te houden. Zo zie je vaak bij low fat producten er er veel verstopte suikers in zitten (zodat je het lekker blijft vinden). Andersom is dat ook het geval. Nog een tip: stel haalbare doelen om het goed vol te houden. Vind een sportmaatje zodat je ook naar de sportschool of sportclub blijft gaan. Veel succes en vind inspiratie/motivatie om het vol te houden.

   Wilma van Arendonk
 • hallo,
  Ik wilde even zeggen dat een crash dieet inderdaad erg gevaarlijk is.
  Ik zelf had het een paar jaar geleden gedaan, en belandde daardoor in het ziekenhuis..
  Volg gewoon maar gezonde dieeten, waarbij je normaal eet.
  Het gewicht dat ik verloor door dat crash dieet was er btw na een maandje weer terug.
  Crashdieet? Nooit meer!

  Koosje
  • Hey Koosje, ja bijna iedereen krijgt het gewicht weer terug van een crashdieet. Bij alles dat je niet vol kunt houden, kom je weer terug bij af.

   Avatar for Drs. Oscar Helm
   Drs. Oscar Helm Auteur
  • Hoi Koosje, Ook ik volgde een tijd een crash dieet. Net als bij jou vlogen bij mij de kilo’s er helaas vrij snel weer aan na afloop. Toch wil ik nog steeds graag een aantal kilo’s kwijt. Ik vraag me daarom af of jij inmiddels een dieet gevonden hebt dat wel werkt voor jou, en of jij die met mij wilt delen. Groetjes, Irene

   Irene
 • Kan ik ipv het ontbijt overteslaan misschien mijn tussendoortjes overslaan?
  zal dat hetzelfde effect hebben?

  Marlies
  • Het enige voordeel daarvan is dat je spijsvertering meer rust krijgt. Persoonlijk plak ik de tussendoortjes ook aan mijn grote maaltijden, meestal net daarna als een soort toetje.

   Maar om echt vet te gaan verbranden, moet je minimaal 6 tot 8 uur niet eten. Daarbij kun je slaap meetellen. Vandaar dat niet ontbijten je al snel de meeste uren geeft.

   Avatar for Drs. Oscar Helm
   Drs. Oscar Helm Auteur
   • Een vraagje Oscar,
    De meningen over tussendoortjes zijn nogal verdeeld. Zo heb ik een levensstijl gevolgd waarbij de theorie was: nooit langer dan 3 uur tussen maaltijden / tussendoortjes, want dat houdt je metabolisme op gang en dan verdeel je de inname van calorieën beter over de dag.
    Hier zie ik jou zeggen dat rust voor je spijsvertering een voordeel is. Wat is daar de reden van?
    Dankjewel alvast voor je reactie!

    Denise
    • Dat je je metabolisme op gang houdt door vaker te eten, is nooit bewezen. Het is wel bewezen dat je evenveel calorieën verbrand op een dag ongeacht hoe vaak je eet.

     Als je maaltijden overslaat ga je wel meer vet verbranden in plaats van suikers, omdat de suikers dan op zijn.

     Persoonlijk noem ik dit de ‘metabolisme mythe’. Het klinkt als een leuke theorie maar ik heb geen enkel onderzoek nog gezien die dit aantoont.

     Dus als je wilt afvallen, is het beter om zo min mogelijk maaltijden per dag te eten, bijvoorbeeld 2 of 3. Een ander voordeel is dat je meer controle krijgt over je hongergevoel, je bloeddruk omlaag gaat, je langer leeft, je spijsvertering eens rust geeft in plaats van dat die hele dag aan het werk is (dat kost ook energie) en nog veel meer…

     Avatar for Drs. Oscar Helm
     Drs. Oscar Helm Auteur
     • interessant zeg! mensen nemen idd vaak veel te snel die dingen van ‘men zegt’ voor waarheid aan helemaal over dingen die goed zijn voor de gezondheid

      yolanda
 • Heeft u ook vegetarische recepten? of dieet?
  gr, Kenneth

  Kenneth
  • Die heb ik zeker. Hier vind je een aantal koolhydraatarme recepten waarvan de meeste vegetarisch zijn.

   In mijn boek de Afslank Receptenbijbel vind je nog veel meer gerechten, waarvan veel ook vegetarisch zijn.

   Avatar for Drs. Oscar Helm
   Drs. Oscar Helm Auteur
   • Ik heb je boek inmiddels aangeschaft, en ik moet je erop complimenteren.
    Jouw recepten zijn niet alleen gezond maar ook erg lekker!
    Erg bedankt Oscar :) gr Kenneth

    Kenneth
    • Mooi om te horen!

     Avatar for Drs. Oscar Helm
     Drs. Oscar Helm Auteur
     • Hallo,

      Hoe veel calorieën moet je als man minimaal eten zodat je lichaam juist geen extra vetten gaat opslaan? Daarnaast heb ik enige tijd bezig met vasten (8/16). Kun je gewoon voor onbepaalde tijd doen? Of is afwisselen juist beter?

      Piet
 • Beste Oscar,

  Ik ga zeker gebruik maken van al de tips vooral voeding en veel water drinken ipv frisdrank. misschien dat ik later ook de receptenbijbel ga aanschaffen. Een vraag waarop ik in dit artikel geen antwoord vind gaat over de ochtend. Het ontbijt overslaan is geen probleem dat deed ik al regelmatig. Echter een bakkie koffie met een suikerklontje is wel een ritueel wat ik niet graag oversla. In hoeverre bevorderen die suikerklontjes in de ochtend het proces dat mijn lichaam direct overgaat in suikerverbranden ipv vetverbranden?

  Robert
  • Je gaat dan wel over op suiker verbranden maar niet voor lange tijd denk ik. Je zou ook eens een bulletproof koffie kunnen nemen. Daarbij haal je de suiker er uit en blend je je koffie met een lepel roomboter en kokosolie. Klinkt vreemd, maar smaakt volgens velen erg lekker.

   Hierdoor ontwijk je de suikers en blijft je lichaam vet verbranden.

   Avatar for Drs. Oscar Helm
   Drs. Oscar Helm Auteur
 • Bedankt voor alle tips. Zelf woog ik eerst 105 kilo en na een paar maanden nu 93 kilo. Ik gebruik een koolhydraat arm dieet. En de tips die ik heb gelezen ga ik zeker gebruiken om mijn doel te halen om 80 kilo te zijn. Want ik blijf al een maand hangen op hetzelfde gewicht.
  Voor de mensen die dit ook lezen was voor mij teveel suiker wat ik at of drink. Ik let goed nu op mijn voeding en met jouw verhaal gaat het me nu helemaal lukken. BEDANKT!!

  Jeroen
  • Mooi om te horen.

   Ongemerkt suikers eten is een veel voorkomende valkuil bij snel afvallen.

   Het probleem is ook al die mooie spreuken op de verpakking. Die zou je moeten negeren en gewoon achterop de verpakking kijken.

   Avatar for Drs. Oscar Helm
   Drs. Oscar Helm Auteur
  • Ik ben het gedeeltelijk eens met bovenstaand commentaar.
   Sinds 11-11-2019 volg ik een kh arm dieet en een calorieberking.Resultaat:94,5 naar 91,8 Heb diabetes : resultaat nu : Hba1c en 10 eenheden insuline( was 26 ) minder en een strakke buik.Tennis 2 keer per week, fitness en zwemmen.
   Ben echter teleurgesteld in de gewichtsafname(al 8 weken ongeveer 92kg)Streefgewicht 87 kg ( is dit getal realistisch ?)
   Licht de oorzaak van het stabiele gewichtstableau in mijn medicijngebruik(insuline
   en gliclazide voor diabetes 2 en antidepressiva ( nortrilen en lithium ).Hoe kan ik de gewichtsafname weer aanzwengelen?

   Groeten
   Gjalt

   Gjalt Woudstra
 • Hallo oscar
  Hoe kom ik van mijn gewoonte af
  ik kan niet van die zakken met capucino afblijven merk grubon typ cappuccino café classic
  en energy drankjes Hoe kan ik deze 2 dingen vervangen

  Nicole
  • Hallo Nicole,

   Dan zou je iets moeten vinden wat je lekkerder vind. Overigens is één kopje cappuccino niet zo’n probleem.

   Energiedrankjes is wel een groot probleem. Probeer eens een zoete groene smoothie te maken met banaan, aardbei, bramen, mango etc. + spinazie.

   Je hebt de gewoonte een keer aangeleerd, dus kan je dat ook afleren. Beste is om een alternatief te vinden dat je even lekker of zelfs lekkerder vind.

   Maar energiedrankjes is in ieder geval killing bij het afvallen. Als je dat blijft drinken, ga je nergens komen… tja, ik kan maar beter zeggen waar het op staat.

   Avatar for Drs. Oscar Helm
   Drs. Oscar Helm Auteur
 • He Oscar,

  Over het algemeen houd ik me redelijk goed aan hetgeen je hierboven hebt beschreven. Ik ben nu ongeveer 8 weken bezig. Ik sport 3 a 4 keer in de week, eet vrijwel geen koolhydraten en ongezonde vetten en slaap goed. Ik heb nog wel ‘buikje’. Die wil ik graag kwijt. Hoe lang kan zoiets duren? Ik weet dat je in het begin van het artikel aangaf dat dit moeilijk te zeggen is, maar ik wil graag weten aan wat voor tijdsbestek ik moet denken om een strakkere buik te krijgen.

  Maikel
  • Beste Maikel, dat is moeilijk te zeggen. Ik weet niet wat jouw persoonlijke situatie is. Als je een hoog vetpercentage hebt dan duurt het langer voordat je een platte buik hebt. Rome is ook niet in één dag gebouwd ;) Geef het de tijd en ga zo verder. Je kunt ook iedere 2 weken een foto van jezelf maken om je progressie beter bij te houden. Zo raak je niet ontmoedigd.

   Avatar for Drs. Oscar Helm
   Drs. Oscar Helm Auteur
 • maanden al probeer ik af te vallen maar lukte steeds niet.. had ik wat kilos kwijt kwamen ze dr weer aan.. heel frusterend!! Super artikel dit dus ,staat alles in wat ik nodig heb en denk dat ik nu zeker wel van die kilos afkom! dankjewel, groetjes tina

  Tina
 • Hi, ik ben erg geinteresseerd in het boek, maar ik eet geen gluten vanwege een glutenallergie. Kan ik dan ook met het boek aan de slag? Bijvoorbeeld kan ik bepaalde producten makkelijk vervangen door een glutenvrije variant?

  Nootje
  • Top! Bedankt voor je reactie :)

   Nootje
  • De Afslank Receptenbijbel is niet volledig glutenvrij omdat er ook producten als haver worden gebruikt. Deze bevatten sporen gluten omdat ze besmet raken door gluten uit bijvoorbeeld tarwe, gerst en rogge. Maar je kunt een glutenvrije haver kopen. Ook bij andere producten als boekweitpasta, Zonnatura Tuinkruiden bouillonblokjes etc. zou je een glutenvrije variant moeten vinden.

   Avatar for Drs. Oscar Helm
   Drs. Oscar Helm Auteur
 • Nog een extra tip: kijk (een uur) minder tv! Ik heb ooit een studie gelezen waarin stond dat je juist meer gaat wanneer je voor de televisie zit, en dat je door televisie kijken sowieso meer gaat eten (dus ook als je geen tv kijkt). Ga in plaats van voor de tv hangen – en eten – dus gewoon even een stuk wandelen of een andere fysieke activiteit doen!

  Nora
  • Oh echt?? Ik ga het maar eens proberen dan.. ben wel benieuwd! gr Jessie

   Jessie
   • Ja, echt! Ik heb zelfs een soort panning gemaakt voor mezelf. Ik kijk bijvoorbeeld graag GTST, en dat is op zich niet zo lang na het avondeten. Dus dan eet ik en laat ik mijn spijsvertering even zijn werk doen terwijl ik tv kijk. Na GTST ga ik dan gewoon een stuk wandelen (min. 30 min.), zodat ik niet begin te snacken. Als ik weer terug kom, kijk ik nog 1 programma, en dan maak ik een kopje thee en eet ik een stuk fruit of ontbijtkoek. Daarna ga ik gewoon weg bij de tv (uiterlijk 22.30), zodat ik mezelf niet meer in de verleiding breng om te eten. Succes! Groetjes, Nora

    Nora
    • Als mensen tv gaan kijken, gaan ze vaak vanuit gewoonte snacken inderdaad.

     Daarnaast is het zo dat als je tijdens het eten naar reclames op tv kijkt die gaan over eten, mensen 28% meer eten dan mensen die dat niet doen (bron).

     Kijk dus uit met televisie kijken tijdens het eten!

     Avatar for Drs. Oscar Helm
     Drs. Oscar Helm Auteur
 • Beste,
  Ik ben 28 jaar, 1m73 en weeg 73 kg, ik ben op 14 maanden 22 kg afgevallen, maar zou er nu nog 8 willen afvallen. het probleem is dat hoe goed ik ook op men eten let en enkel water en thee drink, ik dus amper nog iets afval.
  wat nu?

  godeau julie
  • Ik weet niet precies wat je eet, maar mogelijk kun je ergens nog winsten behalen.

   Het is wel zo dat als je precies zo blijft eten als dat je eet, je waarschijnlijk op een bepaald uitkomt en daar stil op blijft staan, zoals het nu het geval is.

   In de regel verbrandt je dan evenveel calorieën als dat je verbruikt.

   Je zou dan dus nog aanpassingen moeten maken om weer meer te verbranden dan dat je verbruikt. Eén van de manieren is om te gaan sporten. Ik raad je high intensity interval training aan. Dit is de meest snelle en effectieve manier van calorieën verbranden.

   Avatar for Drs. Oscar Helm
   Drs. Oscar Helm Auteur
 • Hallo,

  De tip om af en toe het ontbijt over te slaan vind ik persoonlijk echt nergens op slaan. Ik heb zelf mijn voedings- en bewegingsstijl omgegooid. Ik heb daar ruim 5 jaar over gedaan om de stijl die bij mij past te ontdekken zodat ik het ook kan volhouden. En daar hoort een ontbijt voor mij zeker bij. Ik sta tussen 05.00 en 05.30 uur op en ben al om 07.00 uur op werk. Wanneer ik niet eet ’s morgens word ik flauw en misselijk en kan ik niet fatsoenlijk autorijden om op het werk te komen. Ik val nu 1 kg per week af en sport 2-3 keer per week. Dat is inclusief een weekendwandeling van minimaal 1 uur. Mijn ervaring is dat het allemaal erg persoonlijk is. ’s Morgens eet ik voornamelijk fruit en smoothies. Bij de lunch altijd een salade en ’s avonds warm groenten met altijd een salade. Ook merk ik dat mijn lichaam moet wennen aan minder gewicht. Ik voel letterlijk mij lichter en lichter worden. Daarom vind ik het prettig om 1 kg per week af te vallen en niet meer terug te vallen omdat ik nu een leefstijl hanteer die ik leuk, lekker en prettig vind. En dat is volgens mij het voornaamste. Ook geven wij nu minder uit aan boodschappen: alles gaat hier nu op. Salades worden dagelijks vers gemaakt met de groenten en evt. fruit dat op dat moment in huis aanwezig is. Wij maken veel gebruik van de aanbiedingen in onze supermarkt. Met het boek van A. Schmeinck, Smaakvrienden van groenten, weten we altijd weer een lekkere salade/maaltijd op tafel te zetten. Het enige nadeel is dat onze kleding te groot is geworden, wij moeten dus andere kleding aanschaffen. Van het huishoudgeld dat wij nu besparen, kopen wij nu tweedehands kleding of ruilen met vrienden, kennissen en collega’s. Ons leven is nu veel leuker geworden. We merken dat we met een beperkt budget gewoon gezond en vooral erg lekker kunnen eten en ons kunnen kleden. En bovenal: we voelen ons veel fitter en krachtiger.

  Ilona
  • Mooi om te horen dat je je fitter en krachtiger voelt.

   “De tip om af en toe het ontbijt over te slaan vind ik persoonlijk echt nergens op slaan. Wanneer ik niet eet ’s morgens word ik flauw en misselijk en kan ik niet fatsoenlijk autorijden om op het werk te komen.”

   Weet je waarom je flauw en misselijk wordt? Omdat je lichaam niet goed is in vetverbranding.

   De meeste mensen in onze samenleving zijn suikerverbranders omdat ze continu zichzelf snelle of trage suikers geven en aangezien het voor het lichaam minder moeite kost om suikers te verbranden in plaats van vet is het de hele dag suikers aan het verbranden.

   In de oertijd at men in de zomer zoet fruit waardoor ze meer vet gingen opslaan, in de winter wanneer het koud werd kon het lichaam dan deze vetten verbranden aangezien er minder eten beschikbaar was. In de lente was al het vet weer verbrandt en had iedereen weer een strakke buik.

   Maar in het Westerse voedingspatroon eet men continu en gaat het lichaam niet over op de vetverbranding.

   Als je af en toe een maaltijd overslaan zoals het ontbijt gaat je lichaam vanzelf leren vetten te verbranden en wordt je niet meer misselijk. Dat duurt ongeveer 7 tot 14 dagen. Ik kan gemakkelijk een dag zonder eten, zonder dat ik me misselijk voel.

   Maar ik snap dat sommige mensen deze theorie nooit zullen aannemen, ondanks dat de bewijzen zich steeds verder opstapelen. Deze theorie is ‘not-done’ en creëert verwarring bij mensen. Toch heb ik daar lak aan, ik vertel je gewoon hoe het zit.

   Avatar for Drs. Oscar Helm
   Drs. Oscar Helm Auteur
   • Hoi Oscar, Ik moet toegeven dat ik toch altijd erg sceptisch blijf over het idee dat het ontbijt overslaan prima acceptabel is. Maar toch begin ik meer te zien in jouw pleidooi over het skippen van het onbijt. Ik moet daarbij wel zeggen dat ik het liever niet zou doen; ik weet dat ik mijn ontbijt gewoon nodig heb om mijn dag goed te starten. Mijn lichaam is er nu eenmaal aan gewend geraakt en ik heb verder geen gezondheidsproblemen.. Maar dat brengt mij gelijk op mijn punt: het onbijt overslaan is iets wat je moet doen als je bereid bent om je eetpatroon / levensttijl aan te passen, en niet als het eigenlijk geen directe noodzaak is. Je lichaam is nu eenmaal ingesteld op een bepaald eetpatroon, en soms is het wel goed om even wat nieuwe voeding te proberen. Maar als jij iemand bent die een ontbijt nodig hebt om de dag goed door te komen, zou ik dat zeker blijven nemen!

    Sandra
    • “Maar als jij iemand bent die een ontbijt nodig hebt om de dag goed door te komen, zou ik dat zeker blijven nemen!”

     Ik denk er precies het tegenovergestelde over. Als je het niet lukt om zonder ontbijt de dag door te komen, ben je waarschijnlijk een suikerverbrander. Zonder suiker heb jij dan geen energie, wat nergens op slaat. Dat is in principe een suikerverslaving, omdat je lichaam er steeds naar vraagt en jij het het continu geeft.

     Net als dat iemand die zegt dat ie koffie nodig heeft om wakker te worden, dat zijn precies de mensen die moeten stoppen met koffie drinken.

     Of mensen die zeggen het altijd koud te hebben en daarom vinden dat koud (af)douchen niet goed is voor hun, terwijl dat juist de oplossing voor het probleem is.

     Het is een kwestie van: wil ik gemiddelde gezondheid net als bijna ieder ander in deze samenleving of wil ik optimale gezondheid?

     Daarom kies ik voor 375 groente en 300 gram per dag, koud afdouchen, m’n ontbijt geregeld overslaan en calorie-restrictie. Al die zaken leiden tot minder ziekte en een langer en gezonder leven. Ik zie geen enkele reden om het niet te doen.

     Avatar for Drs. Oscar Helm
     Drs. Oscar Helm Auteur
     • Hm, ja, zo heb ik het eigenlijk nooit bekeken. Als je het zo stelt, zit er inderdaad wel wat in. Misschien dat ik dat ook maar eens moet gaan proberen dan. Maar dan wordt het wel na de feestdagen, haha. Bedankt voor de uitleg!

      Sandra
     • En zo is het maar net Oscar! De mensen die zeggen dat ze dat niet kunnen zijn gewoon aan het zeuren want iedereen kan dit omdat ons lichaam zo is gebouwd!!

      Petra
 • Jeetje Oscar, wat een uitgebreid artikel! En je reageert ook persoonlijk op iedereen, dat vind ik echt supertof! Ga zo door :)

  Groetjes Yveline

  Yveline
 • Wow wat veel tips! Ik heb gelijk al men slechte producten weggegooid en gezond spul in huis gehaald :)

  Lisette
 • Hey Oscar!

  Ik moet even zeggen: wat blij dat ik op jouw site ben terecht gekomen! Ik zoek al maandenlang uit hoe ik nou het meest effectief kan afvallen, maar het lukt me telkens maar niet. Ik wist ook nooit of ik die informatie wel kon vertrouwen, je weet maar nooit wat mensen op het internet allemaal bedenken! En toen kwam ik bij happy healthy terecht. Ik zag al gelijk de titel van dit artikel: zonder onzin hypes. Precies wat ik zocht, iemand die me de waarheid vertelt en niet met al die hypes bezig is die vast niet werken. Daarnaast zie ik dat je een heleboel bronvermeldingen gebruikt, dat vind ik ook echt super! Nu weet ik tenminste dat je betrouwbare informatie verschaft :)

  Oh ja, nog zoiets: je video’s! Heel fijn vind ik die! Ik heb niet altijd zin om zo’n lang artikel te lezen, maar jouw video’s bevatten ook veel nuttige tips en je vertelt fijn zonder saai te worden. Je hebt er dus een trouwe lezer bij!

  Groetjes,

  Bregje

  Bregje
  • Fijn om te lezen Bregje! :)

   Avatar for Drs. Oscar Helm
   Drs. Oscar Helm Auteur
 • Beste Oscar,

  Ik ben erg blij dat jij ook stress noemt als veroorzaker van het te dik zijn. Naar mijn mening is dit een onderbelichte factor van overgewicht waar men meer aandacht aan zou moeten besteden. Ga dus zo door.

  Vriendelijke groet,

  Paul

  Paul
 • Beste Oscar,

  Ik ben heel blij dat ik jouw site ontdekt heb. Heel helder allemaal. ik hoop dan ook dat je mijn vraag kan beantwoorden. Ik weet dat light producten niet goed zijn, zoetstoffen ook niet. maar van pure stevia heb ik begrepen dat je dit rustig kan gebruiken omdat het de bloedbaan niet inkomt en de bloedsuikerspiegel niet verhoogt. maar je legt uit dat als je zoet proeft het lichaam zoet verwacht en insuline aanmaakt. maar bij Stevia is dit niet het geval volgens internetsites die ik bekeken heb. Wat denk jij ervan?

  Hartelijke groet,

  Netty

  Netty van Eeden
  • De enige verantwoorde zoetstof welke de bloedsuiker of insuline niet doet stijgen is stevia. Stevia blijkt zelfs de bloedsuiker te verlagen. Je moet hiervoor wel pure stevia gebruiken die te koop is bij natuurwinkels.

   Avatar for Drs. Oscar Helm
   Drs. Oscar Helm Auteur
 • Ik ontbijt om de dag…smorgens neem ik een halve liter water met multivitamine en omega-3 …mijn lunch is meestal een salade en avond eten kan je middels jou boodschappen lijst een prima bordje eten mee maken…ben inmiddels bijna 15 kilo afgevallen en voel me super goed…

  Sophie
 • Hallo Oscar.

  Ik zit je site door te lezen en je verteld dan over het slaap ritme.

  Heb je ook tips voor mensen die in ploegendiensten werken.
  Ik werk zelf namelijk in 3 ploegen en vind het moeilijk om mijzelf een goed patroon qua eten en slapen aan te meten.

  Groet,

  Johannes

  Johannes
  • Zorg voor voldoende ontspanning als je klaar bent met werken (tv, smartphone etc. uitzetten ivm blauw licht) en zorg dat je minstens 6-7 uur slaap pakt. Koop oordopjes voor het slapen en maak je kamer goed donker.

   Avatar for Drs. Oscar Helm
   Drs. Oscar Helm Auteur
 • Hallo,
  Op de dagen dat je niet ontbijt, mag je dan wel thee en/of koffie drinken? Verder drink ik ’s ochtends altijd lauw water met citroen; moet ik dat laten staan op een niet-ontbijtdag?

  Agnes
  • Beste Agnes, groene thee en zwarte koffie mag, mits je geen suiker of melk gebruikt. Water met citroen is ook prima. Koud water is zelfs nog ietsjes beter als je calorieën wilt verbranden.

   Avatar for Drs. Oscar Helm
   Drs. Oscar Helm Auteur
 • Hallo Oscar,

  Ik vind Tip #11: doe aan fysieke spanning voor een maaltijd heel interessant en was die inderdaad nog niet ergens eerder tegen gekomen. Je zegt korte inspanning, maar wat versta je daaronder? Bijvoorbeeld 10 burpees, heeft dat al effect? Of moet je echt meer doen om dit voordeel te behalen.

  Tea
  • Ik zou dan minimaal 4×10 burpees doen met korte pauzes ertussen.

   Avatar for Drs. Oscar Helm
   Drs. Oscar Helm Auteur
 • Ik heb een vraagje. Ik probeer om af te vallen door gezond eten en calorieën tellen bij fitatu app. Het gaat goed maar soms denk ik aan een soort beloning (vooral snoepjes). Is het soms goed om ‘cheatday’ te maken?

  Marijn
  • Beste Marijn, als je een gezond dieet volgt, dan kan het regelmatig voorkomen dat je verlangt naar ongezonde voeding. Vooral op de momenten dat je moe bent of stress ervaart. Als je 6 dagen in de week gezond eet mag je best een keer wat snoepen (overdrijf natuurlijk niet). Voel je nooit schuldig over een klein bakje chips of een paar snoepjes. Als je jezelf ontneemt van alles, zorg je er alleen maar voor dat de kans groter wordt dat je uiteindelijk je gezonde patroon opgeeft.

   Avatar for Drs. Oscar Helm
   Drs. Oscar Helm Auteur
 • Hoi Oscar,

  Ik was altijd in de veronderstelling dat je om de 3 uur eiwitten tot je moet nemen.
  Nu lees ik in de reactie hierboven van Denise op jouw antwoord van Marlies, dat dat niet het geval is. Waar komt dat dan vandaan die eiwitten om de 3 uur?

  Ik hoor graag van je!

  Patty

Plaats een reactie

Over HappyHealthy

Oscar Helm, MSc Afslankcoach, voedingsdeskundige, psycholoog, dieetpsycholoog, orthomoleculair therapeut en bestsellerauteur

Hoi, ik ben Oscar Helm en in de afgelopen jaren heb ik duizenden mensen geholpen naar een gezonder gewicht en betere gezondheid.

HappyHealthy.nl trekt inmiddels ruim 10.000 bezoekers per dag en met mijn bestseller de Afslank Receptenbijbel laat ik zien dat afvallen zowel eenvoudig als leuk kan zijn!

Wil jij je kennis over afvallen testen? Doe dan deze test en ontdek direct je “Afslank IQ”.

Top artikelen

Wat je mag eten bij een koolhydraatarm dieet + De Voordelen & een Schema

Wat is het koolhydraatarm dieet precies en wat kan je wel en niet eten. Ontdek hier een voedingstabe...

Intermittent Fasting: Uitleg, 9 Voordelen en 10 Schema’s

Intermittent Fasting / vasten (onderbroken vasten) schrijft voor wanneer en hoe lang je wel en niet ...

12 Tips om Snel Buikvet te Verbranden + 5 Fouten

Hoe kun je snel afvallen rond de buik? Ontdek 12 gouden buikvet verbranden tips en ontwijk 5 ernstig...

23 Bewezen Tips voor Snel Afvallen (zonder ongefundeerde hypes)

Hoe kan je snel afvallen? Ontdek 23 bewezen tips om snel gewicht te verliezen zonder ongefundeerde c...

Oscar’s sapjes

Array ( [0] => Male )