610

Intermittent Fasting: Uitleg, 9 Voordelen en 10 Schema’s

Ik krijg tot op de dag van vandaag meerdere keren per week mensen die mij mailen dat mijn advies om zo af en toe het ontbijt over te slaan onzin is. Het zou ongezond zijn en een gemiste kans om je metabolisme te versnellen.

In dit artikel zal je ontdekken dat deze overtuigingen haaks staan op wetenschappelijk onderzoeken. Ik denk dat je zelfs verbaasd zal zijn van de eindeloze voordelen van intermittent fasting (in het Nederlands letterlijk ‘onderbroken vasten’ genoemd).

Wat je in dit artikel gaat leren (en nog veel meer):

 • Wat intermittent fasting / vasten is
 • Waarom je er zo goed mee kan afvallen
 • Wat de 9 gezondheidsvoordelen zijn
 • Hoe je start met intermittent fasting
 • 10 intermittent fasting schema’s
 • Ervaringen die mensen hebben met Intermittent fasting

Inhoud van dit artikel

Wat is intermittent fasting?

Intermittent fasting (afgekort: IF) is geen dieet. Het schrijft niet voor wat je eet maar wanneer en hoe lang je wel en niet eet. Er zijn verschillende vormen maar in het algemeen eet je alleen tussen bepaalde tijden (eetvenster genoemd), en vast je tijdens de overgebleven tijd. Bij het vasten eet je niets maar mag je wel nog water, thee of koffie drinken.

In het Nederlands gebruikt men soms de term ‘intermittent vasten‘ of ‘onderbroken vasten‘ om intermittent fasting aan te duiden. Alle drie de termen betekenen hetzelfde.

De bekendste vorm van intermittent fasting is het 16/8 schema (het 16/8 ‘dieet’). Hierbij eet je 8 uur op een dag, en vast je 16 uur (waaronder tijdens het slapen). Dit doen mensen bijvoorbeeld tussen 10:00 uur ‘s ochtend en 18:00 uur ‘s avonds. Andere mensen verschuiven dat venster nog wat verder, die eten pas om 16:00 ‘s middags hun eerste maaltijd. Ikzelf kies voor de gematigde versie, namelijk van circa 12:00 tot 20:00 uur.

Er zijn nog een reeks andere schema’s die je kunt volgen zoals het populaire 5/2 schema. Klik hier om direct naar de 10 intermittent fasting schema’s tegaan.

intermittent fasting

intermittent fasting

Door intermittent fasting toe te passen kan je afvallen en het heeft positieve gezondheidseffecten op je lichaam, je hersenen en er zijn allerlei aanwijzingen dat je veroudering vertraagt! (bron, bron, bron)

Veel positieve gezondheidseffecten van intermittent fasting zijn te danken aan de verhoogde aanmaak van het menselijk groeihormoon (HGH Human Growth Hormone) en de verbetering van de insulinegevoeligheid (bron, bron).

Veel mensen die voor het eerst van intermittent fasting horen hebben moeite met het concept en geloven er niet zo in. Het druist namelijk in tegen wat ons altijd verteld is:

 1. Zonder te ontbijten maak je het jezelf moeilijk om af te vallen want het ontbijt heb je nodig om je stofwisseling op gang te helpen
 2. Je moet 5 tot 6 kleine maaltijden per dag eten zodat je stofwisseling op gang blijft en niet vertraagt
 3. Als je niet eet dan verbrandt je lichaam eiwitten en verlies je spiermassa
 4. Als je vast dan schakelt je lichaam over naar de overleving/spaarstand

Nu is het zo dat al deze punten hardnekkige mythes zijn. Laten we deze punten één voor één nader bekijken om te zien wat er waar van is.

In de video leg ik de 4 mythes uit (en hieronder staat het in de tekst):

Maak jij onnodige fouten die het afvallen vertragen?

Doe deze gratis test en ontdek je “Afslank IQ”.

Maak jij onnodige fouten die het afvallen vertragen?

Doe deze gratis test en ontdek je “Afslank IQ”.

Mythe 1: het ontbijt brengt je stofwisseling op gang

Deze mythe is zo hardnekkig omdat veel mensen, bedrijven en instanties roepen dat het ontbijt de belangrijkste maaltijd van de dag is.

Zo noemt het Voedingscentrum het ontbijt ‘een onmisbaar begin van de dag’ en maken voedselfabrikanten reclame om de ‘dag goed te beginnen met een ontbijt’.

Je kunt je wel voorstellen dat een fabrikant van ontbijtgranen, margarine of chocoladepasta niet echt blij wordt als mensen het ontbijt gaan overslaan. Zij hebben er  baat bij dat we zo vaak mogelijk eten.

Als je iets vaak genoeg hoort dan ga je er vanzelf in geloven en voel je niet de noodzaak om uit te zoeken of daar dan wel bewijs van is.
Nu ben ik eigenwijs en ging ik uitzoeken of er wel bewijs voor de ontbijt-claims is.

Mijn conclusie is dat het overslaan van het ontbijt niet zorgt voor een vertraagde stofwisseling. Het maakt voor je gewicht helemaal niet uit of je het ontbijt overslaat.

Een uitgebreide toelichting op mijn bevindingen en gebruikte bronnen vind je hier.

Mythe 2: je moet 5 tot 6 keer per dag eten

De mythe is dat je door 5 tot 6 keer per dag te eten de stofwisseling op gang kan houden. Het is daarbij de bedoeling dat je tussen de 3 hoofdmaaltijden een tussendoortje eet.

Door om de paar uur te eten zou je voorkomen dat je stofwisseling trager wordt.

Zo zijn er nog genoeg diëtisten te vinden die je het advies zullen geven om vaak kleine porties te eten.

Er is echter geen enkel wetenschappelijk bewijs te vinden dat je stofwisseling hiervan daadwerkelijk sneller wordt of op peil gehouden wordt. Sterker nog: het maakt voor je stofwisseling niet uit hoe vaak je per dag eet.

Met 2 tot 3 keer per dag eten verbrand je net zoveel calorieën als wanneer je 5 tot 6 keer per dag eet (bron).

Het enige argument om vaak kleine porties te eten is misschien dat je hiermee voorkomt dat je honger krijgt (het tegenargument is overigens dat je nooit echt lekker vol zal zitten omdat je alleen maar kleine porties eet).

Wat wel bewezen is over vaak kleine porties eten is dat dit de insulinegevoeligheid vermindert en dat dit eerder zorgt voor de ontwikkeling van buikvet (bron).

Mythe 3: je moet vaak eten om geen spiermassa te verliezen

Het is je misschien weleens opgevallen dat sommige bodybuilders overal hun Tupperware bakjes met kipfilet en groente mee naar toe nemen.

Deze bodybuilders willen om de paar uur hun eiwitten kunnen eten omdat ze bang zijn dat ze anders spiermassa verliezen.

Als je niet aan bodybuilding doet dan zal je je misschien minder druk maken om je spiermassa. Toch is spiermassa voor iedereen belangrijk. De hoeveelheid spiermassa die je hebt bepaalt namelijk je rust-metabolisme.

Indien je spiermassa verliest dan gaat hiermee dus je rust-metabolisme omlaag waardoor je eerder aankomt. Veel mensen, en niet alleen bodybuilders, zijn daarom bang om spiermassa te verliezen.

De angst om spiermassa te verliezen is dan wel terecht, alleen de angst dat je al spiermassa begint te verliezen als je aantal uren niets eet is niet terecht.

Je lichaam slaat vet op zodat het als energiebron gebruikt kan worden als het eten verteerd is.

Dat je lichaam dan spiermassa zou gaan verbranden in plaats van vetmassa als je niet eet is dan ook een compleet onlogische gedachte en is niet hoe het lichaam werkt.

Voor bodybuilders heeft intermittent vasten juist grote voordelen. Dit door de aanmaak van groeihormonen, hier meer over intermittent fasting en bodybuilding.

Wil je een voorbeeld afslank weekmenu incl. recepten en boodschappenlijstje?

Klik hier en ik stuur ze gratis naar je toe.

Mythe 4: als je vast dan gaat je lichaam in de spaarstand

Als oermens kenden we regelmatig perioden waarin we noodgedwongen moesten vasten. Vooral wanneer de jacht op dieren mislukte en er verder niets eetbaars te vinden was.

Evolutionair gezien is ons lichaam daarom voorzien van een ‘spaarstand’. Met deze spaarstand is het lichaam in staat om het metabolisme te vertragen.

Door het vertragen van het metabolisme gaat het zuiniger om met de vetvoorraden waardoor we langer de tijd hebben om iets eetbaars vinden voordat we door uithongering sterven.

Als je wil afvallen dan is het logisch dat je wil voorkomen dat het lichaam in deze spaarstand raakt. Nu is het zo dat het lichaam echt niet in spaarstand raakt als je een maaltijd overslaat, wat veel mensen denken.

Het lichaam raakt pas op zijn vroegst in de spaarstand nadat je 60 uur helemaal niets gegeten hebt (bron). Je kunt dus in ieder geval 2,5 dag helemaal niets eten voordat je stofwisseling trager wordt.

En nu wordt het pas echt interessant; voordat het lichaam in spaarstand raakt gaat de stofwisseling juist omhoog. Deze werd bij 7 vrouwen en 4 mannen na 36 uur gemiddeld 10% sneller en na 84 uur zelfs 14% (bron).

Als je niets te eten hebt dan maakt het lichaam in eerste instantie namelijk hormonen aan die ervoor zorgen dat je actiever wordt en wilt gaan bewegen. Hierdoor werden de kansen op overleven voor de oermens vergroot. Het zorgde ervoor dat men voedsel ging zoeken of op jacht ging.

Hiermee zijn de belangrijkste mythes rondom intermittent fasting ontkracht.
Daarmee is natuurlijk nog niet bewezen dat je kunt afvallen met intermittent fasting en dat het gezondheidsvoordelen heeft. Daar over verderop meer.

Intermittent fasting een nieuwe hype?

Intermittent fasting is de laatste jaren uitgegroeid tot een hype. Zeker in de wereld van fitness en bodybuilding is het dé manier om vet te verbranden én spiergroei te stimuleren.

In onderstaande video van het programma Stand van Nederland van Omroep WNL zie je meer over hoe fitnessgoeroes intermittent fasting gebruiken. Zie vanaf minuut 1 wat ik vertel over mijn visie op de ‘intermittent fasting’.

Ik sta op NPO! Zie vanaf minuut 1 wat ik vertel over mijn visie op de 'intermittent fasting' hype voor het programma Stand van Nederland van Omroep WNL. Met dank aan programmamaakster Eline Boshuizen.

Geplaatst door HappyHealthy op Donderdag 11 april 2019

Toch is vasten niets nieuws. Het is eigenlijk de manier van eten die normaal is voor ons lichaam. De afgelopen decennia zijn we minder gaan bewegen en voedsel is altijd en overal beschikbaar. Hierdoor zijn we het vasten ‘verleerd’.

In het verleden hadden de meeste mensen fysiek werk terwijl het merendeel van de mensen momenteel werkt in de dienstverlenende sector en achter een bureau zit.

En wat eten betreft kunnen we tegenwoordig 24 uur per dag altijd wel ergens in de buurt terecht om wat eten te kopen.

Denk maar aan de vendingmachines op de stations, het benzinestation die altijd open is en als je in een wat grotere stad woont dan heb je altijd nog de nachtwinkels. Je hoeft nooit honger te hebben.

Ook is op straat eten normaal geworden. Let maar eens op het aantal mensen dat iets loopt te eten in een drukke winkelstraat. Dat was begin vorige eeuw ondenkbaar. Eten was iets wat je thuis deed!

Door het gebrek aan beweging en het constante eten is insulineweerstand een gigantisch gezondheidsprobleem geworden. Volgens veel artsen ligt insulineweerstand aan de basis van veel welvaartsziekten zoals diabetes type 2.

Onze moderne leefstijl past helemaal niet bij onze genen die zijn afgestemd op het eet- en leefpatroon zoals we dat kenden in het late paleolithische tijdperk (50.000 – 10.000 jaar geleden).

In het late paleolithische tijdperk hebben we ons ontwikkeld om te overleven in een omgeving waarin er grote schommelingen waren van perioden waarin gegeten kon worden en perioden waarin noodgedwongen gevast moest worden.

De theorie is dat we deze fluctuaties nog steeds nodig hebben voor een optimaal metabolisme. Met intermittent vasten imiteren we dan ook het eetpatroon van onze verre voorvaderen.

Een aanname is dat de oermens niet in de ochtend at, maar dat men eerst op jacht moest gaan om iets te vangen of dat er eerst gezocht moest worden naar iets plantaardigs wat eetbaar was.

Aangenomen wordt dat men pas aan het eind van de middag terugkeerde van de jacht waarna er gezamenlijk gegeten werd.

Dit eetpatroon wordt nagebootst met de intermittent fasting vormen waarbij men het ontbijt overslaat en pas laat in de middag de eerste maaltijd van de dag eet.

Dit wordt dan eventueel gedaan met sporten aan het einde van de vastenperiode om de jacht te simuleren.

Een andere aanname is dat in de oertijd de jacht vaak mislukte waardoor we soms een dag of een paar dagen zonder eten zaten totdat de jacht weer slaagde.

Ook voor dit eetpatroon zijn er intermittent fasting vormen. Bij deze vormen eet je één of twee dagen van de week niet waarna je de rest van de week normaal eet.

Een ander eetpatroon wat gebaseerd is op hoe de oermens at is het paleo dieet. Bij het paleo dieet volg je echter wat de oermens at terwijl je met intermittent fasting volgt wanneer de oermens at.

Intermittent fasting schrijft niet voor wat je mag eten al wordt wel geadviseerd om zo gezond mogelijk te eten.

Je kunt je voorstellen dat je er niet veel mee opschiet om na je vastenperiode de snackbar in te rennen voor een patatje pinda, een frikandel speciaal en een milkshake.

In sommige culturen is het overigens normaal om te vasten. Denk maar aan de ramadan waarbij, gedurende een maand, door moslims over de gehele wereld tussen zonsopgang en zonsondergang gevast wordt (bron).

Afvallen met intermittent fasting

Uit onderzoek is gebleken dat intermittent fasting een zeer geschikte methode is om af te vallen (bron, bron, bron).

Het is tevens makkelijk om toe te passen en makkelijk vol te houden (bron).

Een onderzoek uit 2016 vond dat je met intermittent fasting effectiever vetmassa kunt verliezen dan met het volgen van een dieet met een grote calorierestrictie (bron).

Dat je afvalt door intermittent fasting is te verklaren omdat je door het overslaan van één over meerdere maaltijden veel minder calorieën eet. Dit is echter niet het hele verhaal achter de effectiviteit van intermittent fasting.

Er vinden namelijk ook veranderingen plaats in de hormoonhuishouding en een verbetering van de insulinegevoeligheid. Belangrijke hormonen die een rol spelen bij intermittent fasting zijn:

 1. Het menselijk groeihormoon
 2. Insuline
 3. Noradrenaline

Hormoon 1: het menselijk groeihormoon

Door te vasten kan het menselijke groeihormoon met wel 500% toenemen (bron, bron).

Volgens een andere studie kan bij mannen het menselijk groeihormoon zelfs met 2000% toenemen en bij vrouwen 1300% indien 24 uur of langer wordt gevast (bron).

Het menselijk groeihormoon bevordert het verlies van lichaamsvet (bron, bron, bron).

Een toename van het menselijk groeihormoon zorgt naast een bevordering van vetverbranding ook voor het beter behouden van spiermassa (bron, bron).

Hormoon 2: insuline

Insuline is één van de krachtigste hormonen in ons lichaam. Het speelt een belangrijke rol in onze stofwisseling.

Zo is insuline nodig om glucose uit het bloed op te kunnen nemen, het vertelt het lichaam wanneer het vet moet opslaan en wanneer het moet stoppen met het verbranden van vet.

Indien je chronisch hoge insulinewaarden hebt dan wordt het heel moeilijk om gewicht te verliezen. Dit omdat je lichaam dan continue het signaal krijgt om vet op te slaan.

Er is dan ook een duidelijke link tussen chronisch hoge insulinewaarden en overgewicht / obesitas (bron, bron, bron).

Een manier om je insuline omlaag te brengen, en daarmee de vetverbranding te bevorderen, is door koolhydraatarm te eten of door aan intermittent fasting te doen (bron, bron).

Hormoon 3: noradrenaline

Noradrenaline is een stresshormoon. Het wordt aangemaakt om je alerter te maken en de werking lijkt op die van adrenaline.

Indien je een dag of langer zonder eten zit dan gaat je lichaam noradrenaline aanmaken (bron, bron). Evolutionair was dit nodig om ervoor te zorgen dat je opzoek kon gaan naar eten.

Een effect van noradrenaline is dat het je lichaam een seintje geeft om vetzuren uit de vetcellen vrij te maken voor verbranding.

Door de effecten van noradrenaline gaat je stofwisseling na 24 uur vasten circa 10% omhoog en na 84 uur vasten zelfs 14% (bron).

De gezondheidseffecten van intermittent fasting

Intermittent fasting is naast een methode om gewicht te verliezen ook een methode om de gezondheid te verbeteren.

Hieronder vind je 3 belangrijkste gezondheidsvoordelen in video:

Gezondheidsvoordeel #1: afvallen en verlies van buikvet

Een goed gewicht is een belangrijke basis voor je gezondheid (bron). Wil je weten of je een gezond gewicht hebt? Bereken dan je BMI.

Intermittent fasting is uitermate geschikt voor het verliezen van overgewicht (bron). Dit omdat je er een grote negatieve energiebalans mee creëert.

Calorieën in

Enerzijds verminder je de hoeveelheid calorieën die je eet, door het overslaan van één of meer maaltijden.

Calorieën uit

Anderzijds vergroot je de hoeveelheid calorieën die je verbrandt door versnelling van je metabolisme met 10% na 24 uur en zelfs tot 14% na 84 uur (bron).

Met intermittent fasting zal je je insulinewaarden drastisch omlaag kunnen brengen (bron). Dit is gunstig als je wilt afvallen en helpt tevens om diabetes type 2 te voorkomen.

Uit onderzoek blijkt dat je 3% tot 8% van je gewicht kunt kwijtraken in een periode van 3 tot 24 weken (bron). Uit ditzelfde onderzoek bleek dat de deelnemers 4% tot 7% van hun taille omtrek verloren, wat wijst op het verlies van buikvet.

Gezondheidsvoordeel #2: herstel van lichaamscellen en mogelijk levensverlengend

Als je vaak eet dan heeft je lichaam steeds zijn energie nodig om je eten te verteren.

Als je gaat vasten dan kan je lichaam zijn energie gaan verleggen naar andere taken zoals het herstellen van de cellen door het verwijderen van afvalmateriaal uit de cellen (bron). Dit noemen we ook wel autofagie.

Ook blijkt uit onderzoek dat intermittent fasting de gezondheid van het zenuwstelsel kan verlengen en dat het bepaalde eiwitten kan activeren die betrokken zijn bij de levensduur (bron, bron).

Uit een muizenstudie is gebleken dat vasten de stamcellen prikkels geeft om weefsels te verjongen. Dit vermogen hangt samen met het verbranden van ketonen (vetzuren) in plaats van koolhydraten (bron).

Gezondheidsvoordeel #3: vermindering van oxidatieve stress en inflammatie

Oxidatieve stress is mede verantwoordelijk voor het proces van veroudering en veel chronische ziekten (bron). Vrije radicalen beschadigen alle delen van de cel, dit inclusief DNA, proteïnen en lipiden (bron).

Oxidatieve stress is vaak het gevolg van obesitas, hypoglykemie, roken en overmatig alcohol gebruik. Maar ook medicijnen, intensief sporten en te lang in de zon zitten veroorzaken oxidatieve stress.

Intermittent fasting verbetert de weerstand van het lichaam tegen oxidatieve stress (bron, bron).

Bovendien vermindert intermittent fasting inflammatie, wat ook aan de basis ligt van veel chronische ziekten (bron, bron, bron).

Gezondheidsvoordeel #4: vermindert de kans op diabetes type 2

Gezondheidsorganisaties zien diabetes type 2 als de pandemie die de volksgezondheid in de 21ste eeuw ernstig zal bedreigen (bron, bron, bron).

Jaarlijks overlijden, wereldwijd, 1,5 miljoen mensen aan de gevolgen van diabetes type 2.

Verhoogde bloedsuikers en een verhoogde insulineweerstand dragen in belangrijke mate bij aan het ontwikkelen van diabetes type 2.

Door intermittent fasting toe te passen kan je de kans op diabetes type 2 verminderen.

Dit omdat je met intermittent fasting zowel de bloedsuikers als de insulineweerstand verlaagt (bron).

Een overzichtsartikel uit 2019 onderzocht meer dan 70 gepubliceerde onderzoeken over de meest voorkomende varianten van intermittent fasting (bron).

De onderzoekers ontdekten dat alle varianten van intermittent fasting helpen bij het vertragen van veroudering en het risico op ziektes als diabetes, hartaandoeningen en kanker. Intermittent fasting bleek ook effectief te zijn voor gewichtsverlies en vetverbranding.

Gezondheidsvoordeel #5: verlaagt risico op kanker en Alzheimer

Cellen gaan weleens kapot net zoals een onderdeeltje in bijvoorbeeld een computer kapot kan gaan. Cellen zijn in staat om die kapotte onderdelen zelf af te breken en te recyclen. Dit proces wordt autofagie genoemd.

Door te vasten initiëren we het proces van autofagie waardoor beschadigde cellen kunnen herstellen (bron, bron).

Het bevorderen van autofagie biedt een verbeterde bescherming tegen verschillende ziekten zoals kanker en de ziekte van Alzheimer (bron, bron).

Hoewel er onder mensen nog meer onderzoek nodig is laten onderzoeken onder dieren zien dat intermittent fasting kanker kan voorkomen (bron, bron, bron, bron).

Bij een kleinschalig onderzoek onder mensen met de ziekte van Alzheimer bleek vasten de symptomen van deze ziekten te verbeteren (bron).

Gezondheidsvoordeel #6: verlaagt de kans op hart- en vaatziekten

Een hoge bloeddruk, een verhoogde LDL-cholesterol, verhoogde triglyceriden, verhoogde inflammatie en verhoogde bloedsuikers hebben met elkaar gemeen dat ze het risico op hart- en vaatziekten verhogen.

Met intermittent fasting is het mogelijk om al deze risicofactoren naar beneden te brengen (bron, bron, bron, bron).

Gezondheidsvoordeel #7: verbetert de hersenfunctie

Intermittent fasting kan de groei van nieuwe zenuwcellen bevorderen wat goed is voor de hersenfunctie (bron, bron).

Intermittent fasting stimuleert tevens de aanmaak van BDNF (Brain-derived neurotrophic factor) (bron, bron, bron).

BDNF is belangrijk voor de vorming van nieuwe synapsen en van belang voor het geheugen en leerprocessen.

Gezondheidsvoordeel #8: anti aging effecten

Intermittent fasting is ook populair onder mensen die er alles aan doen om zo oud mogelijk te kunnen worden, dit vanwege de anti aging effecten.

Bij ratten worden spectaculaire resultaten behaald door ze om de dag te laten vasten. Ratten leven 83% langer als ze om de dag moeten vasten (bron).

Een ‘beproefde’ methode om langer te leven is door calorierestrictie. Onderzoeken (bij ratten) tonen aan dat er met intermittent fasting net zulke goede resultaten worden gehaald als met calorierestrictie (bron, bron).

Het is nog niet bewezen dat intermittent fasting ook het leven van mensen kan verlengen maar gezien de verbeteringen in allerlei gezondheidsmarkers (zoals cholesterol, inflammatie, oxidatieve stress) en dierproeven ligt dit wel in de lijn der verwachtingen.

Gezondheidsvoordeel #9: meer uithoudingsvermogen en sneller herstel

Bij mannen kan het menselijk groeihormoon (HGH) met 2000% toenemen en bij vrouwen met 1300% door te vasten (bron).

Een toename van HGH zal resulteren in een groter uithoudingsvermogen en een sneller herstel van spieren na een training.

Starten met intermittent fasting

Hoe je het beste kunt starten met intermittent fasting ligt aan de situatie waaruit je dit gaat doen.

Misschien heb je al veel gelezen over intermittent fasting en wil je gelijk de schema’s gaan volgen van de online fitnessgoeroes. Je wilt tenslotte snel resultaat. Zoals een populair schema waarbij je 20 uur vast, je 4 uur hebt om te eten en waarbij je aan het einde van je vastenperiode een High-intensity interval training (HIIT) doet.

Bedenk dan dat dit niet zo’n goed idee is als je nu in een situatie zit waarin je gewend bent om 6 keer per dag te eten en niets aan sport doet.

Je insulinegevoeligheid is hiervoor nog te laag en je gaat je echt beroerd voelen door je lage bloedsuikers aan het einde van je vastenperiode.

Je kunt te lage bloedsuikers herkennen aan de volgende symptomen:

 • Duizeligheid
 • Hoofdpijn
 • Dubbel of wazig zien
 • Verwardheid
 • Snel geïrriteerd
 • Honger
 • Gapen
 • Zweten
 • Hartkloppingen
 • Beven
 • Rusteloosheid

Indien je bloedsuiker echt veel te laag wordt dan kan je het bewustzijn verliezen of zelfs in een coma raken. Hier hoef je niet snel bang voor te zijn, dit gebeurt normaal gesproken alleen bij mensen welke diabetes hebben en insuline moeten spuiten.

Als je nooit sport en je gaat intermittent fasting ook direct combineren met sporten in je vastenperiode dan ga je je zo slecht voelen dat je je direct zult afvragen of intermittent fasting wel iets voor jouw is.

Als je al gewend bent om te sporten en gewend bent om koolhydraatarm te eten dan is veel makkelijker om in één keer te switchen naar een vrij pittige vorm van intermittent fasting.

Je zult je lichaam langzaam moeten laten wennen aan het vasten. Hiervoor zal je de periode waarin je vast moeten opbouwen.

Indien je gewend bent om vaak te eten (5 tot 6 x per dag) – omdat je je anders niet lekker voelt – dan mag je ervan uitgaan dat je een lage insulinegevoeligheid hebt, hoge bloedsuikers en hoge insulinewaarden.

Je kunt je dan het beste eerst gaan voorbereiden op intermittent fasting en het langzaam op te bouwen.

Stappenplan van intermittent fasting voor ‘beginners’:

 • Week 1; stop eerst met het eten van suikers en geraffineerde koolhydraten zodat je bloedsuikers en insuline kunnen dalen naar normale niveaus.
 • Week 3; ga van 6 naar 5 eetmomenten per dag
 • Week 4; ga van 5 naar 4 eetmomenten per dag
 • Week 5; ga van 4 naar 3 eetmomenten per dag.
 • Week 6 of later; ga pas van 3 naar 2 eetmomenten per dag als je je goed voelt bij 3 eetmomenten per dag

Dit stappenplan is een richtlijn. Als je merkt dat je bijvoorbeeld geen moeite hebt om 4 eetmomenten te hebben dan kan je direct naar 3 eetmomenten gaan om te ervaren hoe je lichaam daarop reageert.

Indien je nog moeite hebt om een stap te maken dan mag je gewoon langer op een bepaalde stap blijven zitten.

Normaal gesproken zou je na uiterlijk 2 weken een volgende stap moeten kunnen maken. Als dit niet lukt dan komt dit waarschijnlijk omdat je te veel geraffineerde koolhydraten of suikers eet op de momenten dat je mag eten. Je bloedglucose en insuline worden dan te veel verstoord.

Vervang in dat geval een deel van je koolhydraten door eiwitrijke voeding en gezonde vetten en eet langzame koolhydraten. Langzame koolhydraten zitten o.a. in groenten, zoete aardappel, havermout, quinoa en zilvervlies rijst.

Zodra je op 2 eetmomenten per dag zit dan kan je de vastenperioden steeds verder gaan oprekken.

De periode dat je slaapt mag je rekenen tot de vastenperiode. Om een lange periode te kunnen vasten wordt daarom meestal het ontbijt overgeslagen.

intermittent fastingStel je hebt om 18 uur je avondeten op waarna je geen snacks meer eet. De volgende ochtend sla je het ontbijt over en je eet pas weer om 12 uur met de lunch. Je hebt dan 18 uur gevast en het enige wat je daarvoor hebt hoeven doen is het ontbijt overslaan.

Als je begint met intermittent fasting dan kan je het beste nog gaan sporten in je eetperiode of binnen een paar uur na je laatste maaltijd. Je lichaam is dan voorzien van voldoende glucose en glycogeen om je tijdens het sporten gewoon goed te voelen.

Om maximaal van intermittent fasting te profiteren kan je op een gegeven moment gaan sporten in je vastenperiode. Een goed moment om dit te gaan doen is als je gewend bent aan het vasten en het sporten.

Aan het einde van je vastenperiode sporten is het beste. De hoeveelheid menselijk groeihormoon is dan namelijk het hoogst.

Je kunt het zo plannen dat je na het sporten direct kunt gaan eten. Dit is niet nodig maar wel prettig omdat je honger zult hebben na het sporten. Het moet ook in je dagschema passen natuurlijk.

Er zijn mensen die in de ochtend sporten en vervolgens pas met de lunch of met het avondeten pas weer eten. Hier moet je je wel goed bij voelen.

Als je echt vet wilt verbranden dan bereik je het beste resultaat door na het sporten nog een paar uur te wachten met eten.

Met het sporten zal je al je glycogeenvoorraden volledig uitgeput hebben zodat je nog een paar uur kan profiteren van maximale vetverbranding.

Intermittent fasting schema’s

Je kunt intermittent fasting volgens verschillende schema’s in de praktijk brengen.

Er is niet echt een goede of slechte methode als je je maar aan onderstaande richtlijnen houdt. Het meest geschikte schema is voor iedereen weer anders en moet passen bij wie je bent, hoe je dagen eruit zien en wat je doelstellingen zijn.

Zo zal een bodybuilder die droge spiermassa wil opbouwen en hard moet trainen zich prettiger voelen bij een bepaald schema dan iemand die het verliezen van het buikje als doel heeft.

Bij intermittent vasten moet je er altijd voor zorgen dat je in ieder geval 12 uur achter elkaar vast.

Pas na een uurtje of 12 zullen de glycogeenvoorraden (de energie uit koolhydraten/suikers) leeg raken en zal je lichaam vet gaan verbranden. Afhankelijk van je leefstijl zal je glycogeenvoorraad misschien wat later of eerder uitgeput zijn.

Buikvet kwijtrakenHet beste is dan ook om ieder geval een paar uur te kunnen profiteren van de vetverbranding en het vasten daarom bijvoorbeeld op te rekken naar 16 uur of langer. Dan pak je nog 4 uur of meer volledige vetverbranding mee.

Het is belangrijk dat je in de vastenperiode helemaal geen koolhydraten of eiwitten eet of drinkt. Deze zullen namelijk een metabole reactie uitlokken waardoor je bloedglucose stijgt en je lichaam insuline gaat aanmaken.

Indien je bijvoorbeeld zou smokkelen door in de ochtend even een licht crackertje te eten dan heb je de vastenperiode doorbroken en zal het effect van je gehele vastencyclus veel lager zijn dan deze had kunnen zijn.

Wat je eventueel wel kunt eten is puur vet. Vet lokt namelijk geen metabole reactie uit. Kokosolie is een vet wat hier voor uitermate geschikt is.

Kokosolie bevat middellange keten vetzuren (MCT). Deze vetzuren worden direct door de darmen geabsorbeerd waarna ze via het bloed rechtstreeks naar de lever gaan.

In de lever komen deze vetzuren direct beschikbaar als vorm van energie zonder dat het enige effect heeft op de bloedsuikers en daarmee de aanmaak van insuline.

Het is tijdens het vasten wel noodzakelijk dat je voldoende blijft drinken. Het beste drink je gewoon water, groene thee of zwarte koffie.

Laat daarbij ook kunstmatige zoetstoffen achterwege. Deze zitten o.a. in light dranken. Onderzoeken hebben nog geen uitsluitsel gegeven of zoetstoffen een metabole reactie uit waardoor het lichaam insuline gaat aanmaken, maar het is aannemelijk (tevens weten we vrijwel niets over de lange termijnen gevolgen van zoetstoffen). Gebruik ook geen koffiemelk, dit bevat lactose (melksuiker).

Veel mensen zweren erbij om de dag te beginnen met zwarte koffie. Cafeïne versnelt de stofwisseling nog eens met 3 tot 11% (bron, bron).

Sommige drinken bulletproof koffie als ontbijt tijdens het vasten. Dit is koffie met daarin een schep roomboter en kokosolie opgelost. Deze vetten geven je energie zonder dat het een metabole reactie uitlokt.

Let op: deze vetten zijn natuurlijk wel calorieën die de negatieve energiebalans verkleinen.

Intermittent fasting schema #1: 16/8

Het 16/8 schema is een populaire methode omdat het vrij eenvoudig is in te passen in  dagelijkse routines en je sociaal gezien meestal gewoon mee kan doen met anderen.

Bij deze methode vast je gedurende 16 aaneengesloten uren waarna je een tijdsbestek hebt van 8 uur waarbinnen je mag eten.

Deze cyclus herhaal je in principe iedere dag van de week maar je bent natuurlijk vrij om deze cyclus in bijvoorbeeld het weekend los te laten.

Voor het 16/8 schema hoef je alleen maar het ontbijt over te slaan. De lunch kan je gewoon samen met je collega’s nuttigen en het avond eten doe je gewoon met de rest van het gezin.

Stel je eet om 18 uur het avondeten dan kan je tot 20 uur eventueel nog een tussendoortje of een nagerecht nemen. In de ochtend sla je het ontbijt over en om een uurtje of 12 verbreek je de vastenperiode met een lunch. Je hebt dan 16 uur gevast.

Na de lunch kan je wachten met eten tot het avond eten maar je mag in de middag ook nog een tussendoortje nemen, mocht je daar behoefte aan hebben.

Bij dit schema is het de bedoeling dat je 2 of maximaal 3 eetmomenten per dag hebt. Het is niet de bedoeling dat je ieder uur iets gaat lopen snacken omdat het toch je eetperiode is.

Je bent overigens vrij om je eigen draai aan deze methode te geven.

Stel je hebt om 12 uur altijd lunch met je collega’s en je bent pas om 21 uur thuis voor het avond eten dan doop je deze methode om in het 15/9 schema waarbij je 15 uur vast en 9 uur hebt om te eten.

Je mag natuurlijk ook schuiven met de tijden waarop je eet. Misschien eet je liever tussen 10 uur en 18 uur of tussen 6 uur en 14 uur.

Het 16/8 schema is een geschikte methode om mee te beginnen. Je begint dan bijvoorbeeld met 12 uur vasten waarna je iedere week een uur langer vast tot dat je 16 aaneengesloten uren hebt.

Intermittent fasting schema #2: 24 uur vasten

Bij dit schema ga je één of tweemaal per week vasten voor een periode van 24 aaneengesloten uren. Als je bijvoorbeeld maandagavond om 18 uur hebt gegeten dan is je volgende eetmoment dinsdagavond 18 uur.

Je kunt er ook voor kiezen om van ontbijt naar ontbijt of om van lunch naar lunch te vasten. Waar je je prettig bij voelt, het effect is hetzelfde.

Als je deze methode toepast om af te vallen dan is het belangrijk dat je op de dagen dat je eet niet meer gaat eten dan je normaal gesproken zou doen.

Als je niet gewend bent om te vasten dan is het wel pittig om gelijk te beginnen met een vastenperiode van 24 uur. Je kunt beter beginnen met een vastenperiode van 14 tot 16 uur waarna je dit iedere keer verder oprekt.

Intermittent fasting schema #3: Het 5:2 dieet

Bij dit schema eet je 5 dagen per week normaal en heb je niet echt vastendagen maar 2 dagen met een calorierestrictie.

Technisch gezien is dit niet echt een vorm van intermittent fasting.

De 2 dagen van calorierestrictie mogen geen opeenvolgende dagen zijn. Je neemt bijvoorbeeld donderdag en zondag om te vasten.

Het is de bedoeling dat mannen 600 kcal en vrouwen 500 kcal eten op de ‘vastendagen’.

Intermittent fasting schema #4: Het Warrior Diet

Deze vorm van intermittent fasting is echt gebaseerd op hoe de oermens at.

Tijdens de jacht vond men waarschijnlijk fruit en groenten welke men plukte en at terwijl men aan het jagen was.

Je mag daarom gedurende de dag wel kleine porties fruit en rauwe groenten eten. Waarna je in de avond één grote maaltijd eet, op het moment dat onze voorouders terugkeerde van een geslaagde jacht zeg maar.

Je hebt bij het Warrior Diet een tijdsbestek van 4 uur waarin je echt mag eten. Fruit en rauwkost eet je in de vastenperiode.

Bij deze vorm van intermittent fasting wordt het ook aangemoedigd om je voedsel keuzes af te stemmen op wat de oermens at zoals met het paleo dieet wordt gedaan. Dit betekent o.a. veel vlees maar geen granen, zuivel en bewerkt eten.

Intermittent fasting schema #5: af en toe een maaltijd overslaan

Om te vasten hoef je natuurlijk helemaal niet een methode of een schema te hebben. Je kunt ook gewoon zo nu en dan een maaltijd overslaan, net hoe het uitkomt en of je trek hebt.

Druk op het werk en je moet overwerken? Waarom zou je moeilijk doen en eten gaan bestellen? Sla gewoon het avondeten over.

Laat uit bed en eigenlijk niet echt tijd voor het ontbijt? Sla het ontbijt over en wacht tot de lunch met eten.

Tijd voor het avondeten maar geen trek? Sla het avondeten dan eens over.

Bij deze ‘methode’ eet je alleen als je honger hebt en niet meer ‘op de klok’ zoals je gewend bent.

Het nadeel van deze methode is dat je wel ongemerkt een week of langer kan hebben waarin geen enkele maaltijd wordt overgeslagen en je dus geen periode hebt waarin gevast wordt.

Intermittent fasting schema #6: om de dag

Bij dit schema heb je om-en-om een dag waarop je vast welke je afwisselt met een dag waarop je mag eten.

Deze vorm van intermittent fasting wordt gek genoeg in de meeste studies onderzocht terwijl dit schema in de praktijk helemaal niet populair is.

Een variant op dit schema is dat je op je vastendag een calorierestrictie aanhoudt van 500 kcal per dag (of 1/5 deel van de normale dagelijkse calorieënbehoefte). Op je eetdag eet je vervolgens normaal.

De extreemste variant op dit schema is dat je op de vastendag helemaal niets eet wat ik voor beginners zou willen afraden. Deze methode is vrij zwaar en voor de meeste mensen moeilijk voor lange tijd vol te houden. Dit schema is wel ideaal als je in korte tijd veel wilt afvallen.

Nadat je streefgewicht is bereikt kan je naar een mildere vorm van intermittent fasting overstappen zoals de 16/8 methode. Dit om met speels gemak op gewicht te blijven en te blijven profiteren van de vele gezondheidsvoordelen.

Intermittent fasting schema #7: Fast-5 Diet

In een periode van één dag, dus 24 uur, mag er alleen maar gegeten worden binnen een tijdsduur van 5 uren. Deze 5 uren moeten natuurlijk wel zonder onderbrekingen zijn.

In het meest ideale geval, ligt deze eetperiode tussen de 3 uur ’s middags en 8 uur ’s avonds. Deze voorkeur komt voort uit de constatering dat de oermens hetzelfde patroon had: overdag moest er gejaagd en verzameld worden, aan het eind van de middag keerde men terug van de jacht waarna er gegeten kon worden.

Het Fast-5 Diet lijkt op het Warrior Diet. Bij Fast-5 heb je 5 uur om te eten en bij het Warrior diet 4 uur. Een belangrijk verschil is echter dat je bij het Warrior Diet overdag fruit en rauwkost mag eten en het je voorschrijft wat je mag eten.

Intermittent fasting schema #8: Eén maaltijd per dag

Deze manier van vasten is dagelijks. Gedurende de dag eet je maar één maaltijd. De rest van de dag moet je natuurlijk wel blijven drinken. De voorkeur gaat uit naar kruidenthee en/of water.

Je zult begrijpen dat deze vorm van intermittent fasting vrij pittig is. Deze vorm is dan ook niet geschikt voor beginners op vastengebied.

Ook bodybuilders hebben vaak moeite met deze vorm van intermittent fasting, dit omdat het ze vaak niet lukt om in één maaltijd voldoende eiwitten en koolhydraten naar binnen te werken. Het zal voor de meeste al moeilijk genoeg zijn om alle macronutriënten in twee maaltijden naar binnen te werken.

Intermittent fasting schema #9: gematigde vorm van vasten

Bij deze vorm heb je gedurende de week één tot drie vastendagen. Deze vastendagen zijn wel minder strikt dan de andere vormen. Gedurende deze vastendagen eet en drink je wel, maar qua calorieën zeer laag.

In de meeste gevallen drink je dan bijvoorbeeld alléén maar smoothies. Let wel: groentesmoothies en beslist géén fruit-smoothies!

Bij deze vorm van intermittent fasting zal je met de smoothies wel een lichte metabole reactie uitlokken. In groenten zitten kleine hoeveelheden koolhydraten. Hierdoor zal je niet volledig profiteren van de veranderingen in je hormoonhuishouding.

Omdat je wel een grote calorierestrictie creëert zal je met dit schema wel goed kunnen afvallen. Deze methode is minder gunstig voor het ontwikkelen van spiermassa omdat je niet optimaal zal profiteren van de aanmaak van menselijk groeihormoon.

Intermittent fasting schema #10: 36 uur vasten

Bij de vorm eet je 36 aaneengesloten uren niets. Je eet dan bijvoorbeeld op maandag je avondeten om 19 uur waarna je pas op woensdagochtend 7 uur je ontbijt weer eet. Je hebt dan 36 uur gevast. Dit doe je eenmaal per week.

Dit schema is geschikt om in korte tijd veel vet te verbranden en niet geschikt voor beginners.

Meer schema varianten

De hier genoemde intermittent fasting protocollen zijn de meest toegepaste methoden maar er zijn in principe oneindig veel varianten te bedenken. Zo zijn er ook mensen welke zo nu en dan 2 of 3 opeenvolgende dagen vasten. Zolang je niet langer dan 60 uur vast hoef je niet bang te zijn dat je stofwisseling in spaarstand raakt.

Kies een vorm van intermittent fasting welke goed in je dagschema past en waar je je goed bij voelt. Deze vorm kan je desgewenst nog wat aanpassen aan je persoonlijke voorkeuren en dagindeling.

Wat mag je eten?

Intermittent fasting bepaalt wanneer je eet en niet wat je eet, je mag daarom in principe eten wat je wilt.

Je kunt je voorstellen dat je de voordelen van intermittent fasting voor een belangrijk deel ongedaan maakt als je na je vastenperioden stort op grote hoeveelheden junk food.

Omdat je minder maaltijden eet dan anders is het juist extra belangrijk dat de maaltijden welke je wel eet zo voedzaam mogelijk zijn.

Daarmee bedoel ik niet alleen voedzaam wat betreft de macronutriënten maar juist ook met micronutriënten zoals vitamines, mineralen en antioxidanten. Deze zullen uit 1 of 2 maaltijden moeten komen in plaats van 3 tot 6 per dag.

De gunstige effecten van intermittent fasting komen door het verlagen van het hormoon insuline (bij hoge insulinewaarden houdt je lichaam vet vast).

Indien je veel geraffineerde koolhydraten en toegevoegde suikers gaat eten dan jaag je in je eetperiode de insuline weer tot grote hoogte op.

Probeer daarom zoveel mogelijk geraffineerde koolhydraten en toegevoegde suikers te vermijden.

Wil je een maximaal effect van intermittent fasting hou je dan aan de 9 cruciale basis richtlijnen van HappyHealthy’s afslankmethode. Hiermee voorkom je hoge insulinepieken en blijft je lichaam in een staat waarin het gemakkelijk vet verbrandt.

Vermijd te allen tijde zoveel mogelijk geraffineerde koolhydraten en toegevoegde suikers. Deze zullen er namelijk voor zorgen dat het vasten moeilijker vol te houden is.

Na de snelle piek in je bloedglucose volgt er snel een scherpe daling wat het hongergevoel veroorzaakt. Dit terwijl je nog maar aan het begin van je vastenperiode zit.

Het is ook goed om bij iedere maaltijd veel rauwkost of groenten te eten. De vezels in groenten zorgen ervoor dat de bloedsuikers niet te snel oplopen en geen hoge piek geven. Tevens hou je hiermee de werking van de darmen gezond en heb je langer een vol gevoel na de maaltijd.

Indien je aan krachttraining doet dan zal je moeten zorgen voor voldoende eiwitten in je maaltijden.

Intermittent fasting ervaringen

Internet is natuurlijk een hele dankbare bron om ervaringen te checken van mensen die intermittent fasting reeds toegepast hebben in hun leven. Hoe is het gegaan? Hoe voelen ze zich? Was er resultaat?

Persoonlijk weet ik dat het beslist een positieve bijdrage levert aan mijn gezondheid, maar het is altijd fijn om dit bevestigd te zien. Een kleine greep uit de vele ervaringen die ik vond op het onuitputtelijke internet:

…De eerste week was moeilijk, maar dat constante gerommel in mijn maag verdween al snel. Ik voel me een stuk fitter nu…

…In mijn eetperiode kan ik nu lekker van alles eten, zonder dat ik me schuldig hoef te voelen…

…Doordat ik in de vastenperiode niet MAG eten, denk ik er ook niet aan. Dit geeft een heel stuk rust…

…Mijn cholesterol is dusdanig gedaald, dat ik mijn medicijnen nu kan laten staan…

…Ik doe nu een maand aan intermittent fasting om droog te trainen. Dit werkt voor mij veel beter dan alle methoden welke ik tot nu toe had uitgeprobeerd…

…Ik train in mijn vastenperiode en verbazingwekkend genoeg heb ik juist meer energie in plaats van minder…

…Ik ben van 6 maaltijden naar uiteindelijk 2 maaltijden per dag gegaan. De hoeveelheid tijd welke ik hiermee vrij heb gemaakt is enorm…

…Sinds ik aan intermittent fasting doe slaap ik beter en voel ik me sterker en energieker gedurende de dag, I love it…

Intermittent fasting en bodybuilding

Bij bodybuilding is droge spiermassa belangrijk; oftewel vetverbranding en spiergroei. Intermittent fasting voorziet in deze twee basis behoefte van bodybuilders.

Spiergroei

De enorme toename in het menselijk groeihormoon (tot 2000%) werkt als een soort natuurlijke doping.

Naast het menselijk groeihormoon is testosteron enorm belangrijk voor de aanmaak van spiermassa.

Uit onderzoek blijkt dat het luteïniserend hormoon 67% hoger wordt door te vasten (bron). Het luteïniserend hormoon is verantwoordelijk voor de testosteronproductie.

Uit dit zelfde onderzoek bleek het testosteronniveau met 180% toe te nemen door te vasten.

En nu we het toch over testosteron hebben dan is het goed om te weten dat eten je testosteronniveau juist verlaagt. 300 kcal eten zorgt er al voor dat je testosteronniveau voor meer dan 3 uur na de maaltijd verlaagd zal zijn (bron, bron). Slechts één of tweemaal per dag eten is daarom goed om je testosteron op peil te houden.

Vet verbranden

Wil je maximaal vet verbranden? Lever dan zoveel mogelijke fysieke inspanning in een gevaste toestand. Door te sporten terwijl je lichaam zich in een vasten-modus bevindt, wordt vetweefsel getraind om zichzelf af te breken. Dat is althans de conclusie van Britse onderzoekers van de universiteit van Bath (bron).

Door de insulinewaarden met vasten omlaag te brengen verandert het lichaam in een ware vet verbrand machine (bron, bron, bron).

Macronutriënten

Voor bodybuilders zijn de juiste hoeveelheid en juiste verhouding tussen koolhydraten, eiwitten en vetten belangrijk. De verhouding is afhankelijk van de fase van de trainingscyclus waarin je zit (bulken of cutten).

Hieraan verandert niets als je intermittent fasting toe gaat passen. Je kunt gewoon de hoeveelheid macronutriënten (koolhydraten, eiwitten en vetten) eten in de verhouding welke je anders ook zou aanhouden. Het enige verschil is dat je het in een korter tijdsbestek zal eten.

Indien er minder gegeten wordt dan normaal gesproken dan loop je het risico dat je geen spiermassa kan opbouwen of dat de trainingen er onder gaan lijden.

De meeste bodybuilders trainen aan het einde van de vastenperiode omdat de hoeveelheid menselijk groeihormoon dan het hoogst is. Door een intensieve training te doen jaag je de aanmaak van menselijk groeihormoon nog verder aan.

Voor een maximale vetverbranding eet je niet direct na de training (ook al heb je dan erge honger). Je glycogeen voorraden zullen door de training helemaal leeg getrokken zijn terwijl je menselijk groeihormoon piekt.

Indien je de maaltijd nog een paar uur kunt uitstellen profiteer je nog enkele uren van een knetterharde vet verbranding.

Bodybuilders willen nog weleens de angst hebben dat zij spiermassa verliezen door het vasten. Zij nemen dan eiwitten in de vorm van BCAA’s (Branched Chain Amino Acids) in de vastenperiode. Er is hier in de bodybuilding wereld veel debat over of de BCAA’s wel verstandig en nodig zijn in de vastenperiode.

BCAA’s lokken een metabole reactie uit (zoals alle eiwitten) en met BCAA’s zal je daarom de vastenperiode doorbreken. Het lichaam zet eiwitten namelijk om in glucose met een proces welke gluconeogenese wordt genoemd, hierdoor zal er insuline aangemaakt worden (bron).

Wanneer niet aan intermittent fasting doen?

Intermittent fasting is niet geschikt voor:

 • Zwangere vrouwen
 • Vrouwen die borstvoeding geven
 • Vrouwen die zwanger proberen te worden
 • Vrouwen met chronische stress
 • Vrouwen met een geschiedenis met eetstoornissen zoals anorexia nervosa
 • Mensen die bloedsuiker verlagende medicijnen gebruiken
 • Mensen met een laag bloedsuiker
 • Als je nog nooit een dieet hebt gevolgd of hebt gesport

Intermittent fasting tijdens de zwangerschap

Er zijn maar weinig onderzoeken gedaan naar het effect van intermittent fasting tijdens de zwangerschap.

De onderzoeken die gedaan zijn waren klein van opzet en spreken elkaar soms tegen maar het neigt er naar dat je beter geen intermittent fasting kunt doen tijdens de zwangerschap. Zo zou het geboortegewicht van het kindje lager uit kunnen vallen.

Een Canadees onderzoek onder Arabisch sprekende zwangere vrouwen in die in het tweede trimester van hun zwangerschap zaten, laat in elk geval zien dat vasten tijdens de Ramadan in verband staat met een extreme vroeggeboorte (bron).

Het is sowieso geen verstandig idee om te gaan lijnen als je zwanger bent, tenzij dit om medische redenen noodzakelijk wordt geacht.

Naarmate de zwangerschap vordert zal je caloriebehoefte juist omhoog gaan, je zal echt voor twee moeten eten.

Intermittent fasting tijdens de borstvoeding

In de periode dat je je baby borstvoeding geeft heeft je lichaam dagelijks zo’n 500 kcal extra nodig, dit naast het extra vocht die het nodig heeft. Het is daarom nooit een goed idee om minder te gaan eten tijdens het geven van de borst.

Een ander belangrijk argument om niet te gaan vasten is het feit dat in je vetweefsel ook gifstoffen zijn opgeslagen. Het gaat dan met name om schadelijke stoffen uit ultra bewerkt voedsel en organische gifstoffen uit het milieu. Deze gifstoffen komen bij het langdurig vasten vrij en komen voor een deel ook in de moedermelk terecht.

Door te gaan vasten tijdens het geven van borstvoeding wordt het risico op het doorgeven van gifstoffen verhoogd. De zwangerschapskilo’s raken de meeste vrouwen wel kwijt. De gezondheid van het kind staat in deze periode voorop. Kleine hoeveelheden gifstoffen kun je vandaag de dag helaas niet meer vermijden, zorg er in elk geval voor dat het kind de goede stoffen binnenkrijgt.

De risico’s van het geven van helemaal geen moedermelk is in elk geval voor het kind veel groter dan het binnenkrijgen van een kleine hoeveelheid gifstoffen die worden doorgegeven via borstvoeding.

Mijn advies is dat je wacht met lijnen tot dat je klaar bent met het geven van borstvoeding. In de tussentijd kan je focussen op het eten van voldoende gezonde voeding en voldoende beweging.

Intermittent fasting en zwanger worden

Er is nooit goed onderzocht wat intermittent fasting doet met de vruchtbaarheid van vrouwen.

Er zijn wel onderzoeken gedaan naar de vruchtbaarheid van vrouwen tijdens extreme vormen van vasten. Zoals bij anorexia nervosa of tijdens de hongerwinter van 1944 – 1945.

Indien er lange tijd gevast wordt dan kan de menstruatie onregelmatig worden of helemaal uitblijven. Dit zijn natuurlijk situaties die niet te vergelijken zijn met een milde vorm van intermittent fasting waarbij je alleen het ontbijt overslaat.

Het is aan de hand van onderzoeken niet te zeggen of intermittent fasting de vruchtbaarheid positief of negatief beïnvloedt. Daarom kan je beter niet aan intermittent fasting doen als je zwanger probeert te worden.

Vrouwen met chronische stress

Bij een kleinschalig onderzoek onder vrouwen bleek dat een lange vaste periode, van 72 uur, de cortisol (een stress response hormoon) deed stijgen (bron).

Indien je al last van chronische stress hebt (overspannen, burn-out) dan zijn de cortisol waarden al te hoog waardoor intermittent fasting met langere vastenperioden niet aan te raden is .

Bloedsuiker verlagende medicijnen

Veel mensen met diabetes type 2 krijgen bloedsuiker verlagende medicijnen voorgeschreven.

Als je intermittent fasting gaat doen terwijl je deze medicijnen slikt, dan bestaat er een reëel risico dat de bloedglucose te laag wordt en je een hypo krijgt.

Indien je diabetes type 2 hebt ga dan alleen intermittent fasting toepassen in overleg met je behandelend arts. Deze zal toejuichen dat je je overgewicht wilt aanpakken en zal je medicijnen afstemmen op je intermittent fasting schema en je vorderingen.

Mensen met een laag bloedsuiker

Indien je bloedsuiker regelmatig te laag is dan kan je beter geen intermittent fasting gaan doen. Zorg er eerst voor dat je bloedsuiker voor een langere periode onder controle is.

In de meeste gevallen zal dit een aanpassing in je dieet zijn of het stoppen van bepaalde medicijnen (indien mogelijk).

Verschil tussen mannen en vrouwen

Uit mijn onderzoek blijkt dat mannen en vrouwen verschillend reageren op intermittent fasting.

Wat te verklaren is door de effecten van intermittent fasting op onze hormonen en de verschillen in hormoonhuishouding tussen mannen en vrouwen.

Als een vrouw vaak en veel vast kan dat van invloed zijn op enkele hormonen. Zo kan dit de afscheiding van gonadotropine-releasing hormoon (GnRH) verstoren, een hormoon dat helpt bij de afgifte van twee reproductieve hormonen: luteïniserend hormoon (LH) en follikelstimulerend hormoon (FSH) (bron, bron).

Gevolg kan een onregelmatige menstruatiecyclus zijn, slechte botgezondheid en andere effecten. Daarom kunnen vrouwen beter een gematigde vorm van intermittent fasting aannemen.

Over het algemeen kan je stellen dat intermittent fasting bij mannen vaker effectief is dan bij vrouwen. Dit wil niet zeggen dat intermittent fasting niet iets voor vrouwen kan zijn. Sommige vrouwen zweren er bij.

Ieder individu is anders en je zal daarom intermittent fasting moeten proberen, of je nu man of vrouw bent, om er achter te komen of het voor jouw werkt of niet.

Verbrand snel overtollig buikvet met HappyHealthy Premium

De meeste diëten zijn incompleet, focussen zich op een beperkt aantal van de belangrijke elementen en pakken jouw doel niet bij de kern aan.

Met wekelijkse video’s, heerlijke recepten, weekmenu’s, apps en meer exclusieve tools leer jij binnen no-time een gezonde en leuke leefstijl te hebben waarmee jij jouw streefgewicht zal bereiken.

Het is belangrijk voor ons om ervoor te zorgen dat je een leefstijl aanleert waardoor je niet terugvalt in oude gewoonten.

Dus geen jojo-effect en geen honger lijden maar voorgoed afrekenen met overtollig buikvet.

Je kan HappyHealthy Premium op dit moment een maand lang voor één euro uitproberen.

Klik op de volgende link:

Neem direct een kijkje op de informatiepagina en leer hoe jij binnenkort jouw streefgewicht kan bereiken

248 reacties op dit artikel

 • Hallo,

  Ik vroeg me af in welke mate de keuze van je eetmomenten invloed heeft op de resultaten. Ik ben iemand die erg moelijk het ontbijt kan overslaan, maar met het gemak het avondeten kan laten staan. Daarom dat ik graag mijn eetperiode tussen 8u en 16u heb. Dit zou toch dezelfde resultaten moeten geven als bv een eetperiode tussen 12 en 20u?

  Alvast bedankt!

  Stephanie
  • Hoi Stephanie!

   Laat ik maar gelijk zeggen dat ik zelf geen specialist op het gebied van voeding of het lichaam ben, maar ik heb wel hier en daar wat opgepikt dat jou zou kunnen helpen.
   Volgens mij ligt het er ook namelijk aan dat je later op de avond minder gaat verbranden dan bijvoorbeeld rond 16.00. Als je slaapt, vebrandt je natuurlijk minder vetten/kcal dan wanneer je nog actief bezig bent. Ook zal je geloof ik sneller gaan snoepen als je je ontbijt overslaat, en ben je sneller geïrriteerd door dat snoepen, omdat het je niet genoeg energie geeft.
   Ik weet niet helemaal zeker of dit goed is, je kan het nog even checken. Maar ik weet wel bijna helemaal zeker dat het moment waarop je eet – en het skippen van je ontbijt – wel degelijk effect heeft op de resultaten!

   Groetjes, Sasja

   Sasja
  • Beste Stephanie,

   Ja, dat zal bijna dezelfde resultaten geven. Het is alleen dat veel mensen de voorkeur geven aan eten van 12 tot 20u want dan kunnen ze ook avondeten, en avondeten is vaak een sociale gelegenheid.

   Avatar for Drs. Oscar Helm
   Drs. Oscar Helm Auteur
   • Beste Oscar,
    Avondvasten (15.15-5.15 ) komt mij het beste uit. Maar als ik s’avonds van 19.00 tot 20.15 een zware yoga training heb gedaan, is het dan wel okay om daarna helemaal niets te eten tot de volgende ochtend? Ik hou het even simpel.:-)

    Eduard
    • Heb ondertussen geleerd dat je met eiwitiname na het sporten niet langer dan twee uur moet wachten, dus avondvast ik alleen op avonden dat ik niet sport. Maar mijn laatste grote maaltijd van overdag blijft om 15.00-15.15. Voor zover ik heb geleerd hier zit er ‘s avonds dan nog genoeg glycogeen voorraad in de spieren voor intensieve yoga of andere (op lichaamsgewicht) krachttraining.

     Eduard
   • Hoi, ik doe dit IF nu ruim een maand en ben redelijk afgevallen. Ik heb een aantal vraagjes. Bij de eerste vraag maal ik mij zorgen de recente ontwikkeling van afvallen. Deze week ben ik van 82.5 naar 80.5 gegaan. Is dat niet wat snel? Tot nu ging het met een .5 kilo per week. (Ik begon met 85.5). Maat 2 kilo in 1 week…help…
    Mijn 2e vraag is als ik het gewenste gewicht heb bereikt, wat dan? Mijn lichaam heeft de vetvoorraaden leeg gehaald, blijf je dan doorgaan met IF. Verander je iets?
    Bij voorbaat dank

    Jaron
    • Het is normaal dat je lichaamsgewicht soms wat schommelt. Dit kan te maken hebben met je vochtbalans. Wat betreft je vetvoorraad, die zal niet zo snel ‘leeg’ zijn. Zodra je je streefgewicht hebt bereikt kun je IF afbouwen of iets meer gaan eten. Kom je aan in gewicht? Dan pas je dit weer aan. Dit doe je net zolang totdat je een stabiel gewicht bereikt.

     Avatar for Drs. Oscar Helm
     Drs. Oscar Helm Auteur
   • Hallo
    Even een vraag. Wellicht is het al beschreven maar mag water met een beetje citroen sap tijdens je vast periode? Of doe je daar je vasten mee te niet?

    Bedankt alvast :)

    Maartje
    • Een lepel citroensap bevat 5 calorieën en 0,8 gram koolhydraat. Een klein beetje citroen sap kan geen kwaad, maar overdrijf het niet.

     Avatar for Drs. Oscar Helm
     Drs. Oscar Helm Auteur
     • 2 juli 2020

      Goedemorgen,
      Ik doe al een tijdje aan IF en dat bevalt me erg goed. Nu wil ik elke ochtend beginnen met een glas citroenwater, omdat gezegd wordt dat dit goed is voor het reinigen van je lever voordat je weer gaat eten.
      Jij geeft aan een klein beetje citroensap is geen probleem, maar overdrijf het niet. Wat is een klein beetje?
      Als ik 1 hele citroen uitpers en dit oplos in 500 ml water om te drinken. Is dit dan teveel waardoor ik mijn vasten onderbreek? Mijn voorkeur gaat namelijk uit naar het behouden van mijn vasten ipv drinken van citroensap.

      Sabine
   • 4 september 2020

    Als je aan het IF bent mag je dan wel in de ochtend vers citroensap met water?

    Stephanie
  • Ik zou graag aan deze manier van leven willen beginnen. Ik hoef niet af te vallen maar ik wil graag me energiek voelen. En ik wil van mijn “suikerverslaving” af. Ik lees overal dat deze leefstijl je gezond en “jong” houdt. Ik ben vijftig en ik wil niet dat veel vet uit mijn gezicht en borsten verdwijnt. Dat maakt je juist veel ouder. Is er een manier om vetverbranding op die plaatsen te vermijden? Ik ben er benieuwd naar je antwoord/ oplossing hierop.
   Groetjes Gaby

   Gaby
   • Je hebt helaas geen invloed op waar je precies vet verliest. Wél kun je kiezen waar je er strakker en gedefinieerd uit wilt zien. Door de onderliggende spier van een probleemgebied te verstevigen met de aanmaak van nieuwe spiermassa (bijv. bilspieren, armspieren of buikspieren), kun je sneller gunstige resultaten zien.

    Avatar for Drs. Oscar Helm
    Drs. Oscar Helm Auteur
    • 16 augustus 2020

     Hallo
     Ik werk in shift dus als ik smorgens om 03.45 uur opsta eet ik toch 1 sneetje met jam om dan 27 km met de fiets te vertrekken. (alle dagen)

     Mag dit want dit is in de vastenperiode? Ik eet dan terug pas om 12.00 uur .
     ik doe de 16:8 variant.
     Maar zonder iets te eten en te moeten fietsen heb ik het heel moeilijk…

     grtz

     Karel
  • Stel je volgt dit patroon .
   Je valt goed af en komt op gewicht .
   Is dit dan permanent ?
   Moet je dan nog vasten of ?
   Dat is nergens duidelijk te vinden .

   GP
   • Beste Glenn,

    Intermittent fasting is in feite een levensstijl. Je kunt het dus je leven lang blijven volgen.

    Avatar for Drs. Oscar Helm
    Drs. Oscar Helm Auteur
  • 4 mei 2020

   Op welk moment neem je medicijnen?
   Op welk moment neem je vitaminepillen?
   Kan dat op elk moment of verstoor je dan het vasten?
   Stel ik ontbijt om 12.00. Moet ik wachten tot 12.00 met nemen van vit.pillen?

   Anne
  • 15 september 2020

   Hi Oscar,
   Na enthousiaste verhalen van een vriend ben ik ook aan het IF geslagen. Ik sla het ontbijt over en eet tussen 12 en 20 uur. In die tijd eet ik wat ik normaal ook zou eten. Niet koolhydraatvrij maar zeker niet ongezond.
   In de eerste week dacht ik echt al iets te merken bij mijn buikomvang, omdat ik mijn riem strakker aan kon trekken. Maar nu ben ik 3 weken verder en nog niks afgevallen. Heb je hier wellicht een verklaring voor? (Ik ben een vrouw van 45. Ik rook niet en sport ook niet maar krijg wel voldoende beweging.) Hoor het graag!

   Esther
 • Hoi Oscar, Ik heb wel eens gehoord dat je beter 6 kleine maaltijden kunt eten dan 3 grote. Dus in plaats van een flink onbijt, grote lunch en uitgebreid diner, de dag beginnen met een cracker, later een stuk fruit, een keer een smoothie etc. Je bent dan natuurlijk niet aan het vasten, maar zou dit enigszins dezelfde resultaten kunnen opleveren, doordat je zulke kleine hoeveelheden eet? Ik ben namelijk niet iemand die zo gemakkelijk 12 uur lang achter elkaar niets kan eten, maar het idee van 6 kleine maaltijden (/gezonde snacks) per dag klinkt mij beter in de oren. Bvd, Margreet

  Margreet Wessels
  • Het idee van 6 maaltijden per dag is achterhaald. Je metabolisme gaat er niet sneller van.

   Uit een studie is gebleken dat als je één maaltijd van 2000 kcal eet op een dag óf dezelfde maaltijd eet in 5 á 6 porties verspreid over de gehele dag, je exact evenveel calorieën verbrandt die dag (als alle andere factoren hetzelfde zijn).

   Ik snap dat je niet graag 12 uur achter elkaar niets wilt eten, maar dat is inclusief slapen. Mensen willen dit vaak niet, omdat bijna iedereen in onze samenleving verslaafd is aan suikers en koolhydraten.

   Daarom is de eerste 1 á 2 weken ook lastig, maar daarna wordt enkele uren niets eten steeds makkelijker. Je lichaam gaat dan namelijk meer energie halen uit vetten en daar kan je 4x meer energie uit halen dan suikers.

   Drs. Oscar Helm
   • Hoi Oscar, Heel erg bedankt voor je reactie en opheldering! Ik denk dat ik me toch maar eens ga wagen aan intermittent fasting.. ik neem aan dat het geen kwijt kan om het op zijn minst eens te proberen. Groeten, Margreet

    Margeet Wessels
    • Hoi Margreet, ik ben benieuwd of je het geprobeerd hebt. Ik was ook iemand die de hele dag door at en ontbijt was mijn favoriete maaltijd. Ik dacht dat ik het niet zou kunnen, want mijn lijf riep om de 2-3 uur om eten. Nu ben ik gestart met IF. Ik heb het langzaam opgebouwd en het lukt me nu prima om tot 12.00 niet te eten. Ik kan zelfs 2 uur sporten in de ochtend zonder ontbijt. Nooit voor mogelijk gehouden.

     Mara
   • Maar het kan dus wel? 6 kleinere maaltijden op een dag? Als je denkt aan geen brood, maar wel stukken fruit tussendoor en havermoutpap als ontbijt en kleine protie groente als avondeten?

    Gemma
    • Het kan, maar het is verre van aan te raden. Je kunt je spijsvertering beter soms ook rust geven.

     Avatar for Drs. Oscar Helm
     Drs. Oscar Helm Auteur
    • Hallo Oscar,

     Ik wil IF gaan proberen van 11-18 u. Mag ik wel koffie rond 10 u met melk?

     Mvg Caroline

     Caroline Hermans
     • Beste Caroline,

      Waarom zou je geen koffie met melk rond 10.00 mogen drinken? Het valt tenslotte buiten je tijd van periodiek vasten (11-18.00). Tijdens IF is het wel belangrijk dat je melk uit je koffie laat.

      Avatar for Drs. Oscar Helm
      Drs. Oscar Helm Auteur
    • Ik ben nu 2 weken bezig
     Lukt me goed sport 4 keer de week
     Maar ik ben 2 kilo aangekomen ?

     Mieke
 • Duidelijk uitgelegd, fijn!

  Nu nog de vraag hoe lang de periode moet duren voor het beste resultaat? Of kan je je dagelijkse ritme aanpassen naar bijvoorbeeld de doordeweekse (werk)dagen te vasten vanaf na de avondmaaltijd tot aan de lunch de volgende dag? Of dit patroon 1x per maand een week? En dit dan blijvend doen? Of went je lichaam er dan aan en heeft het dan geen effect meer?

  Daar ben ik nog benieuwd naar :)

  Groeten,
  Carlijn

  Carlijn
  • Een periode van 24 uur vasten is het meest logisch vanuit praktisch en wetenschappelijk oogpunt. Ik heb zelf ondervonden dat 24 uur vasten het minst indringend is op je leven. Je houdt er gewoon rekening mee dat je een dag niets eet.
   Volgens onderzoek blijkt op het 24-uurs punt de vetverbranding maximaal te zijn. Het duurt enkele uren voordat je optimaal kunt profiteren van de voordelen van vasten. Deze voordelen krijg je niet als je voor een paar uurtjes doet vasten. Periodiek vasten kun je voor rest van je leven blijven toepassen.

   Avatar for Drs. Oscar Helm
   Drs. Oscar Helm Auteur
 • tanks voor de tips!!!

  dominique
 • wat kan ik doen tegen dat gevoel van een rommelige maag? Ik hou t echt niet lang vol om met een lege maag rond te rennen… En met sporten voelt dat helemaal rot want dan krijg ik juist steken in mn zij. Wt kan ik hiertegen doen? bvd, Dean

  Dean
  • Beste Dean,

   Vaak zijn dit soort hongeraanvallen van korte duur. Je moet er dus even doorheen bijten. Leid jezelf af en denk niet voortdurend aan die rommelige maag. Andere opties zijn meer water (voller gevoel) en zwarte koffie (iets warms) drinken, een kauwgom pakken of op tijd gaan slapen.

   Avatar for Drs. Oscar Helm
   Drs. Oscar Helm Auteur
   • 23 juli 2020

    Dat vraag ik me dus af, mag je wel n smintje of zo nemen.
    In de ochtend?
    Als ik vanaf 12:00/20:00uur doe?

    Michelle
 • Hoi,

  Hoe zit het met het drinken van koffie of cafeïnesupplementen tijdens de uren vasten? Is dit wel ‘toegestaan’?

  simone
  • Dat kan je wel doen. Koffie zorgt voor een sneller metabolisme, dus nog meer vet verbranden op die manier.

   Avatar for Drs. Oscar Helm
   Drs. Oscar Helm Auteur
   • Excuus om vaker een koffiepauze nemen dus :)

    nigel
   • Maar koffie stimuleert toch ook de aanmaak van het stresshormoon cortisol en dat kan het afvalproces toch flink ondermijnen?

    Marion
    • 2-3 kopjes zwarte koffie per dag kan geen kwaad. Overdrijf natuurlijk niet, maar dat geldt voor alles zo’n beetje.

     Avatar for Drs. Oscar Helm
     Drs. Oscar Helm Auteur
    • Vasten helpt om je insuline gevoeliger te maken, waarbij insuline kort gezegd beter zijn werk doet. Daarbij maak je inderdaad meer cortisol aan, maar een tijdelijke stress response is juist gezond. Een tijdelijk aanmaak van cortisol door koffie is geen probleem, wel als deze chronisch is maar dan zullen je bijnieren ook worden uitgeput.

     Avatar for Drs. Oscar Helm
     Drs. Oscar Helm Auteur
  • Ik las ergens dat alleen zwarte koffie toegestaan is. Klopt dat of mag ook koffie met melk en zelfs cappuccino?

   Linda
   • Beste Linda, melk en cappuccino zijn niet toegestaan tijdens het periodiek vasten omdat ze calorieën bevatten.

    Avatar for Drs. Oscar Helm
    Drs. Oscar Helm Auteur
 • Goh, aan het begin was ik sceptisch over intermittent fasting, maar met die uitleg snap ik het wel. Vroeger konden de mensen ook niet alles eten wat ze wilden dus waarom nu wel? Logisch!

  Kees
 • Hallo,
  Als ik ervoor zou kiezen om per week 48 uur te vasten, kan ik dit dan wekelijks blijven doen?
  Gr yvette

  Yvette
  • Beste Yvette,

   Dit is niet verstandig. Ik raad je aan om minimaal 1 dag ertussen te houden waarop je wel gewoon eet. De voordelen van vasten worden ook na 24 uur minder. Dus voor de vetverbranding en je lichaam is het beter om er wat dagen tussen te houden.

   Avatar for Drs. Oscar Helm
   Drs. Oscar Helm Auteur
   • 3 mei 2020

    Hallo

    Ik heb nu ongeveer een week het 16:8 IF geprobeerd en dit ging erg vlot. Zou om de dag vasten dan een probleem vormen? Omdat ik las dat voor vrouwen het vasten niet zo evident is.

    Soraya
 • Bedankt voor dit artikel! Ik wil graag bodybuilder worden en ik lees dus dat intermittent fasting daar erg mee helpt!

  Groetjes Dennis

  Dennis
 • Ik heb een tijdje 5:2 vastendieet geprobeerd. Ik vind echter de omschakeling van een normale dag naar weer een vastendag lastig. Ik wil fast 5 gaan proberen en als eetvenster 17.00-22.00 uur nemen. Het lijkt me dat ik dit beter volhoud aangezien het iedere dag terugkomt. Klopt mijn gedachtengang?

  Karin
  • Klopt Karin!
   Ik “deed” ook 5:2 een tijdje, trouwens niet om af te vallen maar vanwege de gezondheidsvoordelen, maar vond het best wel gedoe.
   Nu is m’n eetvenster 12.00 – 20.00, maar door omstandigheden (onregelmatig werk) begin ik ook wel later, zonder problemen.
   Dit is sociaal gezien ook goed te doen.
   Ik zou zeggen ga het proberen, ik voel me er super-fit bij!

   Tjitske
 • Ik doe sinds een half jaar aan IF en ik ben binnen 3 maanden 13 kilo afgevallen. Gedurende de drie maanden heb ik het vrij constant en in het begin iedere dag gevolgd. Nu ik op gewicht ben gebruik ik het als onderhoud en speel een beetje met het aantal dagen. Bijvoorbeeld alleen doordeweeks 5 dagen lang en soms ook maar drie dagen. Ik eet dan alleen tussen 12:00 en 20:00. Als ik het volg eet ik wel gezonde maaltijden. Het kan dan wel voorkomen dat ik een keer snoep of bijvoorbeeld een broodje kroket met de lunch eet. In de weekenden volg ik het niet. Ik eet dan gedurende de hele dag. Zo kan ik vaak ook in de avond nog lekker uit eten met vrienden of wanneer je op een feestje bent dat je niets hoeft af te slaan. Wanneer ik dan iets uit de ban ben gesprongen ben ik weer wat strenger en doe ik het langer.
  Ik kan het iedereen aanraden. In het begin zou ik het dus vrij constant en continue volgen tot je op tevreden bent.

  Wim
  • Dat klinkt heel goed Wim, je hebt mij overtuigd om er ook mee te beginnen. Wist niet hoe haalbaar dit was buiten zon leuk artikel maar het kan dus wel dank daarvoor

   Ina
  • 28 juli 2020

   Hi Wim,

   Ik ben er ook eindelijk mee begonnen. Na een heftige privé situatie nu weer tijd om mezelf op nummer 1 te zetten en wil dus een kilo of 6 tot 8 kwijt. Heb om me heen ook al van meerderen gehoord dat dit goed te doen is, dus ik ga er voor.
   Goed om te lezen dat het jou bevalt.

   Groet

   Gillyan
 • Hallo allemaal,

  Via een vriend werd ik attent gemaakt op intermittent fasting.
  Wat nou zo leuk is, is dat ik 5:2 al jaren geleden zélf heb toegepast,
  en soms zelfs 4:3, 3:4 en 2:5. Uiteindelijk ben ik regelmatig 5:2 gaan doen,
  2 (aaneengesloten) dagen vasten per week is voor mij goed vol te houden.

  Een leuk bijkomend verschijnsel, in ieder geval bij mij, is dat na 2 dagen niets, of bijna niets eten, je maag behoorlijk krimpt. Dit helpt dan ook weer bij de eerstvolgende dag dat je wél weer mag eten, want dan eet je automatisch al minder.

  3 maanden geleden wist ik mijn zus en moeder over te halen mee te doen, samen met mij, met, toen nog, mijn dieet. Inmiddels mag ik dat niet meer zo noemen begrijp ik :)

  Inmiddels hebben we de kerst achter de rug, ben ik zelf van 91Kg naar 76Kg gegaan,
  en mijn zus én moeder zijn beide tussen de 10Kg en 13Kg kwijt.

  Het is even wennen in het begin, bijna niets eten, en dat twee dagen lang, maar je merkt gewoon dat het werkt, en snél!

  Ik kan het iedereen aanraden!

  Alex
  • Hoi Alex, je zegt bijna niets te eten, wat eet je dan in die twee
   vastendagen?

   Maria
 • Graag wil ik weten of je een jojo effect krijgt door het vasten toe te passen. Ik wil binnenkort vasten tussen 2000 en 12 uur. Dan eet ik tussen 12 en 20uur. Krijg ik dan niet teveel caloriën binnen aangezien ik in de ochtend fitness en later op de dag gewoon actief ben? Ik ben snel duizelig en hoop dat ik desondanks kan gaan vasten.
  Alvast bedankt voor het lezen

  Mvg linda

  linda
  • Beste Linda,

   Als je een gezond dieet volgt met voldoende hoogwaardige eiwitten, langzame koolhydraten én gezonde vetten, dan hoef je niet bang te zijn voor het jojo-effect. Dit krijg je alleen als je voor lange tijd een crashdieet volgt met onvoldoende voedingsstoffen. Het proces van vasten biedt gezondheidsvoordelen die je met een caloriearm dieet niet hebt.

   Avatar for Drs. Oscar Helm
   Drs. Oscar Helm Auteur
 • Als je besluit van 12.00 tot 20.00 te gaan eten hoe moet ik dit dan zien? Gewoon 2 maaltijden. Dus eigenlijk lunch en avondeten en het ontbijt laten vallen? Ik eet al volgens de Paleo Lifestyle dus aardappelen rijst e.d staan sowieso al niet op mijn lijstje.
  En doe je dit dan bv 5 dagen achter elkaar?

  • Beste A,

   Precies zoals je het omschrijft. Je begint dan met de lunch en eindigt met avondeten.

   Avatar for Drs. Oscar Helm
   Drs. Oscar Helm Auteur
   • Beste Oscar.

    Ik zit te denken aan 2 dagen vasten dinsdag en donderdag en dan de 16 uur methode. Ik eet dan van 12 tot 8 avond en daartussen niks.

    Als ik dan eet dan eet ik koolydraadarm en eiwitrijk.
    De overige dagen dan eet ik koolydraadarm.

    Is dit ook een goede combinatie?

    Verder tijdens het vasten mag gewoon koffie zwart gedronken worden met 1 zoetje?

    Ook neem ik nog groene thee capsules in en een fatburner. Daarnaast multivit en Omega 3.

    Ik wil dit 4 weken volhouden tot ik op gewicht ben en vandaaruit het volgende aan te houden

    Ma wo vrij zo koolydraatarm
    di do Inter Fasting
    Zaterdag Cheatday (alleen in de middag en/of avond eten wat ik wil voor sociale gelegenheden)

    Is dit een goed opzet?

    Hoor het graag

    Michael
    • Zoals ik het lees ziet het er prima uit. Een koffie met een calorie-vrije zoetje kan geen kwaad.

     Avatar for Drs. Oscar Helm
     Drs. Oscar Helm Auteur
   • Hallo Oscar,

    En wat als je nog gewoon je 3 maaltijden tussen 10.00 en 18.00 uur neemt? Bijvoorbeeld 10.00 smoothie met 2 aardbeien, handje bosbessen, 2 eetl. havermout, kaneel en yoghurt. Om 14.00 uur 2 vezelrijke crackers; 1 met ham en 1 met een gekookt ei, versgemaakte soep en om 18.00 uur een middagmaatlijd met langzame koolhydraten. Is dat dan teveel?

    Yolanda
 • Geen pasta, brood, rijst ed. Maw. koolhydraten mijden. Dus eigenlijk is het vasten in combinatie met het ketogeen dieet. Dat laatste heb ik onlangs geprobeerd. Werkte goed zolang mijn lichaam in ketose was maar je wordt er zo futloos van en wou krachttraining beginnen. Was dus onmogelijk. Ik denk dat ik gewoon koolhydraten zal minderen en vasten tot 15u aangezien ik 3 avonden v 19u30 tot 02.00u ga werken. Ieder zal moeten zoeken naar een manier die best past bij zijn/haar levensstijl. Is dan beter vol te houden.

  elke
  • Elke, je hoeft koolhydraten niet echt te mijden. Quinoa, wilde rijst en volle rijst kunnen gerust. Ook groenten zijn koolhydraten maar dan wel heel goede. Brood en pasta zijn zo bewerkt dat ons lichaam moeite moet doen om ze te verteren m.a.w. ons lichaam heeft er heel veel moeite mee. Hoe meer bewerkt koolhydraten zijn hoe slechter voor ons lichaam.

   Ann
 • Een vraagje, kun je wel water met citroen drinken in de ochtend, en spirulina chlorella vit D etc nemen? Of is het beter dit allemaal in de “eet uren” erbij te nemen?

  Carola
  • Beste Carola,

   Water met een beetje citroen drinken is geen probleem tijdens het vasten. Van Chlorelle en spirulina durf ik het niet met zekerheid te zeggen. Maar als je het zekere voor het onzekere wilt nemen, dan wacht je ermee tot je mag eten.

   Avatar for Drs. Oscar Helm
   Drs. Oscar Helm Auteur
   • Vraag kan dit ook in combinatie met een KHD Arm dieet? ik eet nu 5 a 6 keer per dag een kleine portie. Mvg ilona

    ilona
    • Als je in je vastenperiode zit, mag je koffie en thee. Maar mag je ook de ochtend beginnen met water en appelazijn met kaneel?

     Vlin
   • Niks komt tussen mij en me eiwitten gap

    Thijs
 • Hoi Oscar,

  Ik heb even een vraag buiten deze discussie maar ik heb je mailadres niet vandaar even zo. Ik vind het nog niet duidelijk wat je kunt eten tijdens intermittent fasting. Is het 1 maaltijd of meerdere tijdens de periode dat je wel kunt eten? Ik kreeg een voorbeeldmenu van je toegestuurd maar daarin staan recepten voor ontbijt, lunch en diner. Maar dan krijg je dus alle calorieën binnen een paar uur binnen die je normaal verspreid over de dag.

  Dank alvast!

  Groetjes, Caroline

  Caroline
  • Beste Caroline, om 24 uur te kunnen vasten, kun je gewoon eten zoals je normaal zou doen tot 18 uur in de avond. Vervolgens ga je vasten tot 18.00 de volgende dag. Gedurende die tijd eet je dus niet. Na die 24 uur doe je alsof er niets aan de hand is en eet je gewoon normaal zoals altijd.

   Door te vasten op deze manier slaag je erin elke dag te eten en neem je tegelijkertijd een eetpauze van 24 uur. Wat nog belangrijker is, is dat het de gewoonte doorbreekt om constant in de ‘gevoede toestand’ te zijn.

   Avatar for Drs. Oscar Helm
   Drs. Oscar Helm Auteur
 • Beste Oscar,

  Werkt intermittent fasting ook als ik dit 2 keer per week toepas? hoe lang kan ik dit maximaal doen?

  Mikey
  • Beste Mikey,

   Dat ligt eraan welke methode je wilt gaan toepassen? Het 16/8 schema of 24 uur vasten? Tweemaal 24 uur vasten per week is prima. IF kun je in principe je hele leven doen. Intermittent fasting is namelijk geen dieet. Het schrijft niet voor wat je eet maar wanneer je eet.

   Avatar for Drs. Oscar Helm
   Drs. Oscar Helm Auteur
 • Als je een window van 6 uur hebt hoe krijg je dan als krachtsporter 1.6 x lichaamsgewicht aan eiwit binnen in zo n korte tijd als volgens de regel maar 30gr eiwit per uur kan opnemen

  Ron
 • Mag je tijdens het vasten kauwgum en vitamine pillen op de momenten dat je niet eet groetjes Priscilla

  Priscilla
  • Ik heb ooit eens gelezen dat je van kauwgom juist honger krijgt omdat het kauwen een seintje aan je maag zou geven dat er voedsel aan komt. Door het uitblijven van dit voedsel zou je maag dus gaan ‘protesteren’ of zoiets. Enig idee of hier iets van waarheid in schuilt of dat ik deze aan het lijstje van fabels mag toevoegen?

   Kim
  • Beste Priscilla,
   Een suikervrije kauwgom is geen probleem. Het slikken van wat vitamines zal het vasten niet onderbreken. Maar houd er rekening mee dat sommige vitamines niet oplosbaar zijn in water, dus er moet wat vet in je maag zijn om ze op te lossen voor opname. Aangezien je niets mag eten tijdens het vasten kan het zijn dat sommige vitamines (niet goed) worden opgenomen.
   Het beste kun je ze dus slikken op de tijden dat je mag eten.

   Avatar for Drs. Oscar Helm
   Drs. Oscar Helm Auteur
 • Hoe pas ik dit toe in mijn vele nachtdiensten?

  Ik dacht 1 maaltijd per dag. Maar dit valt mij zwaar, ben de hele dag in mijn hoofd met eten bezig

  Waarom geen koffie

  Wendy
  • 10 juni 2020

   Beste Oscar,
   Dank voor deze uitvoerige uitleg! Ik heb niet alle reacties gelezen, want dat zijn er wel erg veel, maar ik vraag me af of dit dieet ook geschikt is voor mensen met hypothyreoidie. Ik slik 100mcg Euthyrox.

   Claudia
   • 11 juni 2020

    Beste Claudia.

    Over persoonlijke medische zaken kan ik helaas geen uitspraken doen, ook niet vanwege de AVG.
    In dit soort gevallen kun je beter contact opnemen met een huisarts, natuurarts en/of orthomoleculair therapeut.

    support
 • Hoi Kim en andere geinteresseerden

  Dat is wat ons jaren wijs gemaakt is, in werkelijkheid is brood slecht voor onze darmen en behoort een mens het eigenlijk niet te eten.
  Gevallen van lekke darmen bijvoorbeeld komen 9 van de 10 keer door het eten van teveel graan producten.

  Heel lastig aangezien vrijwel heel Nederland aan een broodverslaving lijdt.
  Voor de mensen die zich afvragen wat nu te eten in plaats van brood ivm de vezels, eet groenten waar er veel in zit zoals bv avacado en brocolli(genoeg alternatieven als je deze groenten niet lust) en zorg dat je genoeg gezonde vetten binnen krijgt.

  Ik ben 4 maanden geleden gestopt met brood in verband met 2 darm operaties achterelkaar in korte tijd en ik moet zeggen dat de eerste 3 weken me heel zwaar vielen, zelfs als ik gegeten had had ik nog zin in brood, ik hunkerde ernaar.

  Inmiddels ben ik eraan gewend en loopt mijn spijsvertering minder chaotisch,geen aambijen en verder zit ik gewoon vol zonder brood door de eiwitten, vetten en koolhydraten uit de groenten,vlees,vis en noten die ik eet.

  Kevin Ruppe
  • Kevin,
   Het is een broodje aap verhaal dat brood slecht voor de mens zou zijn. Er bestaat geen enkel wetenschappelijk onderzoek dat dat heeft aangetoond.

   Een groot deel van de wereldbevolking eet dagelijks brood en van (tarwe)meel gemaakte producten en dat doen we al eeuwenlang.

   Alleen bij gluten intolerantie, wat maar zelden voorkomt, is het eten van gluten bevattende voedingsmiddelen waaronder gluenhoudende graansoorten ongezond vanwege de darmklachten die deze personen ervan krijgen.
   98% van de bevolking heeft geen gluten intolerantie en kan gerust brood eten. Wel zij de broodsoorten van de hele graankorrel zoals volkoren gezonder dan die van bewerk wit meel maar dat weten we al decennia lang. Er zijn ook mensen met een pinda allergie en voor die mensen kunnen pinda’s soms zelfs dodelijk zijn. Dat wil niet zeggen dat pinda’s ongezond zijn.
   Je darmklachten en operaties daaraan kun je niet toeschrijven aan het eten van brood tenzij je één van de vrij zeldzame personen bent met een gluten intolerantie ofwel allergie. Wanneer je gluten intolerant bent betekent dat dat de broodsoorten die gluten bevatten voor JOU ongezond zijn maar niet voor 98% van de bevolking. Maar dan heeft jou arts dat natuurlijk aan je uitgelegd.
   Jou arts heeft echter nooit tegen jou gezegd dat brood voor iedereen ongezond zou zijn. Dat staat wel vast.

   Je geloof dat brood ongezond is heb je hoogstwaarschijnlijk van het Internet en/of uit enkele populaire boeken zoals “Een broodbuik” en anderen, geschreven door niet wetenschappers die er een geheel zelfbedachte theorie op na houden.

   Ik zou zeggen. Geloof niet alles wat er op het internet staat of wat er wordt geschreven in populaire boeken van totaal onbekende auteurs die theorieën verkopen die niet wetenschappelijk zijn bewezen of zelfs maar onderzocht.

   Sjoerd
   • Ik vast 3x per week.
    In de middag na het eten heb ik dan vaak diaree. Is dit normaal. Dit is enkekt op de dagen dat ik vast.

    Ton
 • Goeiedag. Wat met zoetstoffen zoals natriumcyclamaat in koffie of thee tijdens het vasten ?

  Kevin
  • Beste Kevin,

   Kunstmatige zoetstoffen mogen met mate worden gebruikt in koffie en thee tijdens het vasten.

   Avatar for Drs. Oscar Helm
   Drs. Oscar Helm Auteur
   • Beste Oscar,

    Mag kokosbloesemsuiker ook tijdens de vast periode?

    Gr. Wilma

    Wilma Booms
 • Ik wil beginnen met IF (16/8). Ik sport 4 x per week ‘s morgens (bodypump en spinning). Mijn ontbijt bestaat nu uit griekse yoghurt met havermout, noten en wat fruit. Verschuif ik dit dan naar 12.00 uur ? Of eet ik mijn avondeten om 12.00 en de yoghurt ‘s avonds. Heeft er iemand een voorbeeld van een dagmenu? Ik ben 52 jaar, 64 kilo en wil een paar kilootjes nog kwijt dat niet lukt met sporten. Wat is het beste, elke dag of 2/3 per week IF. Alvast bedankt voor de reactie(s).

  Sandy
 • Hoi,
  Ik geloof wel in IF. Ik doe 5 dagen a 6 dagen IF per week. En dan eet ik tussen 14.00 en 18.00. In de ochtend 1 bullet koffie, dan om 14.00 een groene smoothie zonder fruit en dan voor 18.00 mijn gezonde maaltijd van 400 gram groente en een stukje kip of vis. De eerste week was er 3.1 kilo eraf en mijn vetpercentage was ook flink gedaald.

  Deborah
  • 17 september 2020

   Dat je zoveel afvalt is toch niet zo gek, je eet toch veel te weinig..

   Leonie
 • Ik ontbijt me hele leven al niet en bevalt mij prima. heb ook totaal geen behoefte aan ontbijt en krijg daar ook al mijn hele leven commentaar op. ben blij dat er nu eens andere geluiden komen.

  celine
 • Dit artikel maakt me zowel blij als gefrustreerd!
  Van mijn 12de tot mijn 31ste (ik ben nu 34) was IF onbewust mijn levensstijl. Ik noem het onbewust omdat IF toen zover ik weet nog niet bekend stond als dieet/levensstijl/gezond, maar eerder als een verstoord eetpatroon!
  Het is ook niet dat ik er bewust voor koos. Een ochtendmens ben ik nooit geweest, dus een vroeg ontbijt kreeg je er bij mij sowieso al niet in en toen ik eenmaal naar de brugklas ging ontdekte ik dat ik boterhammen die een halve dag in een trommeltje hadden gezeten niet kon waarderen! Snoepautomaten of een snackbar waren op mijn school (nog) niet aanwezig en zo kwam het dus dat ik alleen het avondeten nuttigde.

  Ik kan mij niet herinneren dat ik ooit last heb gehad van een hongergevoel en savonds kon ik alles eten wat ik wilde zonder een grammetje aan te komen!
  Helaas zij het zo dat iedereen mijn levensstijl maar ongezond vond….
  (vandaar dat ik blij ben met dit artikel dat het tegendeel bewijst!)
  Te pas en te onpas kreeg ik te horen dat ik goed moest eten en goed voor mezelf moest zorgen.
  Ik weet niet meer wanneer precies of waarom, maar ong een jaar of 3 geleden ben ik dus toch maar ‘gezond’ gaan doen en begonnen met het eten van 3 maaltijden per dag. Zonder enige kennis op gebied van IF of dieten heb ik verder niet nagedacht over mijn calorie inname. Door die extra maaltijden en het niet aanpassen van mijn porties tijdens het avondeten ben ik sindsdien 15 kilo aangekomen….

  Die 15 kilo maken mij nu het leven zuur.. Ik voel me verschrikkelijk onzeker en het lukt me maar niet om ze kwijt te raken.. Ik wil heel graag weer terug naar mijn oude eetpatroon en iedere avond neem ik me opnieuw voor om het ontbijt alvast over te slaan, maar mijn buik begint tegenwoordig al in de vroegste ochtend luid te knorren waardoor ik telkens mijn vastberadenheid verlies (en me achteraf uiteraard weer voor mijn kop sla over mijn eigen zwakheid).

  Kim
  • Kim, wellicht is het dan voor jezelf makkelijker om langzamer op te bouwen. Stel een vast tijd in voor je ontbijt en lunch en begin dan met elke 2 dagen bijvoorbeeld een half uur later te ontbijten. Als je dichter bij de lunch komt, kun je je ontbijt misschien makkelijk overslaan en begin je met het later nuttigen van de lunch. Op die manier ga je heel geleidelijk naar je oude patroon van 1 keer per dag eten.

   Arno
  • Hoi, een zeer herkenbaar verhaal. Vroeger ontbeet ik ook niet en nam ik ook geen boterhammen mee naar school, had ik gewoon geen behoefte aan. Jarenlang het gezeik aangehoord dat ik meer moest eten. Op een gegeven moment ben ik dit gaan doen en ben van 62 naar 95 kilo gegaan. Nu weet ik wel beter en probeer mijn oude levensstijl weer op te pakken. Ik doe dit door de 5:2 methode te combineren met de 16:8. Ondertussen ben ik alweer 10 kilo kwijt. Nu denk ik dat ik mijn kinderen beter kan afraden om boterhammen mee naar school te nemen. Nu zijn ze nog slank maar op een gegeven moment loopt het vat vol en begint het over te lopen.

   Fernan
 • Wanneer je praat over het aantal calorieën, heb je het dan over netto of bruto calorieeën?

  meriem
  • Calorieën of eigenlijk Kilocalorieën is een eenheid van energie 1 calorie is de hoeveelheid energie die nodig is om 1 Liter water van 20 graden op te warmen naar 21 graden. Daar zit geen bruto of netto aan. Kcal worden doorgaans aangegeven voor een bereid product. Bijvoorbeeld voor pasta is dit per 100 gram gekookte pasta en niet per 100 gram ongekookte oasta tenzij dit duidelijk op de verpakking anders staat aangegeven.

   Sjoerd
 • Dag Oscar of ervaren IF’er,
  Ik ben begonnen met 16:8. Neem geen ontbijt, rond 13:00uur havermout met magere melk en ‘s avond rond 19:00 veel groente met een stukje vlees. De knop is om, dus ik heb er tot nu toe geen moeite mee. Wel neem ik ‘s ochtend rond 7:00 uur 2 cappuccino (= 100ml halfvolle melk met zwarte koffie). Maarr… breken die 2 cappuccino nou de 16 uur vasten??
  gr

  Son
  • Ja, dan breek je de vasten periode omdat cappuccino calorieën bevat. Maar dit is best een vorm die je kunt hanteren als je wilt afvallen aangezien koffie je metabolisme iets versnelt, maar strict gezien onderbreek je hiermee wel het vasten.

   Avatar for Drs. Oscar Helm
   Drs. Oscar Helm Auteur
   • OK, geen (koffie)melk dus in de morgen. Melkpoeder dan, waar vind je daarvan?

    Albert
    • 4 augustus 2020

     Melkpoeder is gewoon gedroogde melk + suiker. Kijk maar eens op de verpakking. Ben bang dat je zwart moet gaan drinken, maar dat went snel hoor ;)

 • Hallo,
  Als je bv kiest voor 12.00-18.00 uur mag je dan tussendoor bv ook iets eten zoals nootjes, fruit of moet er nadat je geluncht of ontbeten hebt om 12.00 uur tot 18.00 uur ook geen caloriën benutten?

  Nizam
  • Beste Nizam,

   Je eet zoals je normaal gesproken ook zou doen. Je gaat dus niet het aantal calorieën compenseren omdat je weet dat je na 18.00 niets meer mag eten. Een gezond tussendoortje is prima, maar overdrijf het niet.

   Avatar for Drs. Oscar Helm
   Drs. Oscar Helm Auteur
 • Leerzame website, duidelijke uitleg
  Ik heb sinds kort het inermittend Fasting opgepakt. Dan wel de milde versie. Ik eet nu 2 of 3 maaltijden in 8 uur. Nu sport ik altijd in de ochtend. Hardlopen en Hitt trainingen wissel ik af. Nu las ik dat je met hardlooptraining juist spiermassa kan verliezen. Is het dan verstandiger om juist wanneer ik hardloop dan wel te ontbijten. En is er bij een Hitt training zonder ontbijt te nemen juist geen kans dat je lichaam spieren afbreekt om aan energie te komen?

  eq
  • Zelf doe ik Fast-5. Ik doe ook aan hardlopen en aan HITT mbv Kettlebells en calesthenics. Wat ik bij mezelf merk, is dat mijn spiermassa gewoon toeneemt, ondanks dat ik pas tussen 15:00 en 20:00 eet. Volgens mij worden de eiwitten ook niet uit je spieren opgenomen zolang je nog lichaamsvet heeft. Sta je echt ‘droog’, dan is het wellicht verstandig om voldoende eiwitten e.d. binnen te krijgen.

   Arno
  • 23 april 2020

   Beste Oscar,

   Wat een interessant artikel!
   Zelf volg ik het 16:8 schema.
   Dit bevalt me erg goed en is prima te doen!

   Ik ben er zelf mee begonnen omdat er bij mij helaas MS is geconstateerd. Ik doe het nu bijna 5 maanden en mijn tintelingen en moeheid zijn bijna niet meer aanwezig!
   Daarnaast ben ik in 3 weken tijd 7% van mijn lichaamsgewicht kwijtgeraakt.

   Ik gebruik geen medicatie verder en weet (bijna) zeker dat het door intermittent fasting komt. Want sinds deze tijd gaat het beter.
   Ik kan het daarom iedereen aanraden die MS heeft, suikerziekte of Parkinson.

   Wat ik me nog wel afvroeg, volgens het Paleo dieet zou kokosolie en roomboter niet goed zijn.
   Ik drink namelijk ‘ morgens koffie, maar drink deze niet graag zwart. Mag ik dan daar nu wel of geen roomboter in? En stevia las ik, mag dus wel?

   Groet,

   Isa
 • Interessant allemaal en ik wil het proberen. Maar ik twijfel tussen het warrior dieet en 16 8 dieet . Ik sport meestal s ochtends in tegenstelling tot savonds en hoe zit het als je twee keer op een dag sport. Mountain bike cardio en krachttraining in de sportschool en ik wil ook gaan kickboksen. Hoe is dit het beste te combineren. Bewegen en voeding / rust en herstel. Groeten.

  jeroen
  • 19 juni 2020

   Ik als prof kickbokser doe ook een IF.
   20/4 bevalt goed!
   Daarbij full vegan!
   Ik eet lekker eiwitrijk. Ik eet zodra ik mag(12:00) en zorg dat ik net voordat ik weer ga vasten(16:00) een goede maaltijd gehad heb.
   Ik sport 2x per dag. 1maal in de ochtend en 1maal in de avond (6dagen pw).
   In het begin kost het wat kruin,maar met een beetje mindset wordt het al snel een normaal patroon.

   Groet Mitch

   Mitch"the farmer" kuijpers
 • hoi,
  ik ben bekend met het intermittent Fasting maar er is nog iets onduidelijk voor mij. Is het verstandig om na je periode van vasten te trainen en daarna niets te eten tot na de 16 uurtjes. Ik doe de intermittent Fasting 21:00-13:00. alleen is mijn training vaak pas na 20:00 uur. Ik zou dan na het trainen niets kunnen eten. wat zijn de voor en nadelen hiervan?

  Ibti
  • Beste Ibti,

   Het grootste nadeel is dat je waarschijnlijk honger zult hebben na je training. Dat maakt het vasten na een training wat moeilijker.

   Avatar for Drs. Oscar Helm
   Drs. Oscar Helm Auteur
 • Goedemorgen,
  Ik wil graag het 16/8 dieet gaan volgen. In de ochtend drink ik altijd eerst warm water met een uitgeknepen citroen. Is dat water met citroen nog steeds ok om te nemen? En over fruit/ groenten lees ik ook niks (dat zijn namelijk geen koolhydraten of vetten). Dus een volledig groenten of fruit sapje is dat wel mogelijk?
  Dank voor de relatie.

  Mvg Lotte

  Lotte
  • Beste Lotte,

   Water met wat citroen is geen probleem. Fruit en groenten bevatten wel degelijk calorieën (fruitsuikers, vezels) en mogen niet worden gegeten tijdens het vasten.

   Avatar for Drs. Oscar Helm
   Drs. Oscar Helm Auteur
 • Waarschijnlijk is er een verkeerde cover gebruikt bij het Fast-5 dieet. Het getoonde boek is van het 5:2 dieet, wat niet zo te vergelijken is met het Fast-5.
  Zelf doe ik nu 2 jaar het Fast-5 dieet en dit bevalt prima. De kilo’s zijn er af, bloedwaarden verbeteren aanzienlijk, mijn bloedsuiker is in de vastperiode 4.7 en in energie heb ik alleen maar gewonnen ;)

  Arno
 • Hartelijk dank voor het online zetten van al je kennis.
  Prima uitleg met verwijzing naar je bronnen.
  Zelf heb ik ook veel gehad aan youtube (Jason Fung)

  Ron
 • Hallo,
  Ik heb geen vraag, maar ik wil graag een compliment geven voor de goede (bronnen)onderbouwing voor dit artikel! Dat zie je niet vaak! Heel erg bedankt voor de duidelijke informatie.

  Groetjes,
  Danique

  Danique
 • Hallo Oscar ,
  Bedankt voor de duidelijke uitleg. Overal zocht ik of ik wel kon drinken tijdens het vasten. De meeste sites spreken alleen over eten en niet over drinken. Ik heb nu antwoord op mijn vraag en kan gelukkig de ochtend met mijn bakkie koffie beginnen !
  Succes iedereen.

  Marit
 • Als ik een dag (24 uur) zou willen vasten, zou het dan wel toegestaan zijn om water met (pure) chilipoeder te drinken? Of lokt dit ook een metabole reactie uit?
  En wat betreft de zoetstoffen is het dus niet bewezen dat dit een metabole reactie uitlokt? Ik lust namelijk geen koffie zonder een zoetje ;)
  Mvg,
  Romy

  Romy
 • Hallo,

  Mag ik in de eet periode wel een eiwitshake nemen? Ik lees dat je het best een paar uur kunt wachten met iets nuttigen na het sporten, maar mogen eiwitshakes überhaupt wel? En magere Franse kwark bijvoorbeeld?

  Alvast bedankt.

  Gillian
  • In de eetperiode mag je zeker een eiwitshake nemen! Het is juist aan te raden om na het sporten een eiwitshake te nemen, dit bevordert het spierherstel.

   Avatar for Drs. Oscar Helm
   Drs. Oscar Helm Auteur
 • Dag Oscar,

  Interessant artikel! Ikzelf sport veel. Ik doe aan klimmen en als ik een avond -kracht- training heb gehad heb ik de volgende dag vele trek. Er wordt gezegd dat je op een rustdag je ontbijt, oa eiwitrijk moet eten en het niet moet overslaan, zodat je spieren verder kunnen herstellen. Als ik dat niet doe omdat ik mijn ontbijt ga overslaan om te vasten hoe kan mijn lichaam zich dan herstellen? Gaat mijn spierkracht dan niet verloren, verwaarloos ik mijn spieren dan niet?

  Ik hoor graag van je!

  Bouchra Jemla
  • Je spieren gaan niet kapot van enkele uren niet eten. Zolang je maar niet overtraint en op de overige dagen voldoende eiwitten binnenkrijgt, is er niets aan de hand.

   Avatar for Drs. Oscar Helm
   Drs. Oscar Helm Auteur
 • Zalig hoe uitgebreid dit is ! Meeeeeeega handig ! bedankt ! alle vragen ik ook mogenlijk had zijn hier uitgebreid uitgelegd ! Dank u

  sofia
 • Hai,
  Ik neem op het moment b12 (moet ik vanwege tekort) en omega 3/ visolie, mag dit in je fastperiode of moet ik die echt nemen op de momenten dat er gegeten mag worden!?
  Groetjes kimley

  Kimley
  • Ik zou dat nemen op de momenten dat je mag eten. Zo weet je in ieder geval zeker dat het je vasten niet verstoort.

   Avatar for Drs. Oscar Helm
   Drs. Oscar Helm Auteur
 • Beste Oscar,

  In verband met werk kan ik vaak pas na 18:30 gaan trainen. Meestal neem ik hierna nog een eiwitshake of nog een beetje kwark, als ik wil gaan vasten is dit dan nog slim om te doen? Als ik dit niet doe eet ik dus niks meer na t sporten tot op de volgende dag het vasten weer is begonnen.

  Alvast bedankt,

  Mitch

  Mitch
  • Tijdens het vasten is het niet verstandig om een eiwitshake te nemen. Je verstoort dan het vasten. In dat geval kun je beter op een later moment beginnen met vasten.

   Avatar for Drs. Oscar Helm
   Drs. Oscar Helm Auteur
 • Zeer goed artikel! Ik heb hierbij nog een vraagje: werkt dit ook als je iedere dag een andere periode van 8u eet? Vb. op maandag, dinsdag en donderdag van 12u tot 20u, op woensdag van 13u30 tot 21u30, op vrijdag van 14u tot 22u,…?

  Hanne
  • Ja hoor dat mag, het afwisselen van de tijden is geen probleem.

  • De basis is dat je een x aantal uren achter elkaar vast en dat kan ook op andere tijden.

   Avatar for Drs. Oscar Helm
   Drs. Oscar Helm Auteur
 • Geachte,
  Hoe zit het met eiwitshakes omdat ik vrij zwaar train en on eiwit inname op peil wil houden mag dat tijdens het vasten of hoe raad je het aan

  Ben heylen
  • Tijdens het vasten mag je niets eten, dus ook geen eiwitshakes. In dat geval raad ik je aan om te sporten op de momenten dat je mag eten.

   Avatar for Drs. Oscar Helm
   Drs. Oscar Helm Auteur
 • Hi Oscar,

  Als eerste: wat een fijn artikel! Heb er veel aan gehad.
  Ik heb een vraag: weet jij of het ok is om verse gember thee te drinken tijdens de ‘vast periode?’ Of gooi je het proces dan in de war en is alleen groene thee goed?

  Alvast bedankt!

  Gr. Anna

  Anna
  • volgens kan dit wel, het zit ook vaak in kruidenthee en dat drink ik er ook bij, er zitten geen suikers in gember.

   Meriam Clijnk
  • Gemberthee is geen probleem.

   Avatar for Drs. Oscar Helm
   Drs. Oscar Helm Auteur
 • Hoi Oscar,
  Ik ben 6 weken bezig met IF. Het eten die ik tussen 16.00 uur en 20.00 uur, soms iets langer. Na 6 weken ben ik 6 kg en 8 cm van mijn taille afgevallen. Het gaat mij steeds makkelijk af. Het werken gaat goed. Scheelt tijd en geld wanneer je minder eet overdag en niets snoept.

  Ik vroeg mij af of er een limiet is voor hoe lang je dit kunt doen.
  Groet Meriam

  Meriam
  • Hier ben ik dus ook heel benieuwd naar!

   Suus
   • Feitelijk kun je dit een leven lang blijven doen. Wat je een op gegeven moment kunt doen, is je schema aanpassen naar bv 16-8. Dit kun je doen als je je doelstellingen hebt behaald. 16-8 is dan het onderhoudsschema voor de rest van je leven. Ipv 16-8 zou je er voor kunnen kiezen om een aantal dagen minder per week te vasten als je tevreden bent met de behaalde resultaten.

    Fernan
  • Ik sta helemaal achter de woorden van Fernan. IF is in feite een levensstijl.

   Avatar for Drs. Oscar Helm
   Drs. Oscar Helm Auteur
 • Hoi Oscar,
  Ik wou graag weten of het ook mag als je een maag operatie hebt ondergaan?
  Ik heb een gastric bypass gekregen 4 jaar geleden, er was bekend dat je na een aantal jaar zo’n 10% van je huidige gewicht aan kan komen. Dat is bij mij het geval.
  Graag zou ik die 8 kilo er weer af hebben. Er word altijd op gehammerd met deze operatie dat je voldoende eiwit eet en 6x per dag kleine beetjes. Nou kamp ik met een hoop vitamine tekort, en ik heb helaas het nadeel als ik teveel koolhydraat eet of suikers dat mijn bloedsuiker gigantisch stijgt, met gevolg het gevoel zoals een diabeet ervaart met een hypo. Van de 5 naar de 15 mmol. Ik beperk mijn inname van suikers en koolhydraten om dit te te voorkomen, maar vaak ontkom ik er niet aan. Mijn vraag is dus of het vasten voor mij zal werken aangezien ik mijn bloedsuiker spiegel op pijl moet houden met die 6 meetmomenten. Alvast bedankt mvg Mariska

  Mariska
  • Over persoonlijke medische zaken kan en mag ik geen uitspraken doen. Raadpleeg eerst de behandelend arts.

   Avatar for Drs. Oscar Helm
   Drs. Oscar Helm Auteur
 • Hoi,

  interessant allemaal.
  werkt dit ook als je de eerste week ma t/m donderdag 16/8 prinicpe eet? dus 2-3 maaltijden eten tussen 12:00 en 20:00 en de week erop kiest om de hele dinsdag en donderdag niet te eten, en dan de week erop weer 2-3 dagen 16/8.

  of slaat dat nergens op en bevorderd dat niet het afvallen en is het verstandiger om een schema voor een bepaalde periode te volgen? (wat is gebruikelijk eigenlijk? of ga je dit “altijd” kunnen blijven doen?

  saskia
  • Ik zou het voor jezelf niet te moeilijk maken en het gewoon bij één methode houden. Wisselen van methode kan altijd nog.

   Avatar for Drs. Oscar Helm
   Drs. Oscar Helm Auteur
 • Hallo Oscar,
  Ik moet nog beginnen. Mag je in je eetperiode rode wijn drinken.

  Anja
  • Beste Anja,

   Een glaasje rode wijn op de momenten dat je mag eten kan geen kwaad. Overdrijf echter niet met alcohol.

   Avatar for Drs. Oscar Helm
   Drs. Oscar Helm Auteur
 • Beste Oscar,

  Dank voor het heldere artikel! Ik leef zelf nogal onregelmatig (door werk en spontane plannen met vrienden). Zou ik twee methodes ook door elkaar kunnen toepassen? Dus bijv. over het algemeen de 16/8 methode, maar als ik me daar een dag niet aan heb kunnen houden, dat ik dan de dag erna helemaal vast? (En daarna dus weer verder ga met 16/8)

  Alvast bedankt!

  Mijke

  meike
  • Beste Meike,

   Dat kan prima. Hoe langer je doet vasten, des te beter je resultaten haalt. Let er alleen wel op dat je een normale eetdag tussen het vasten hebt. Dus niet 16/8 vasten en de dag erna 24 uur vasten. Bij 16/8 kan je dat wel doen (omdat je dan minder lang doet vasten).

   Avatar for Drs. Oscar Helm
   Drs. Oscar Helm Auteur
 • Hoi Oscar,
  Ik denk erover om de 16/8 variant te gaan doen. Wat me niet duidelijk is, is hoe vaak per week je het moet doen om effect te krijgen. Ik dacht zelf aan 4 dagen en dan vrijdag, zaterdag zondag normaal eten. Is dat effectief? Of raad je een ander schema aan?
  Groetjes Irene

  Irene
  • Beste Irene,

   Je kunt het in principe iedere dag doen. Als je merkt dat het je moeilijk afgaat (of er juist goede resultaten mee behaalt en bent waar je wilt zijn) dan sla je het weekend over.

   Avatar for Drs. Oscar Helm
   Drs. Oscar Helm Auteur
 • Geweldig wat ik hier lees. Ik was uit mij zelf begonnen met IF wist niet eens dat deze vorm van dieten bestond. Ik eet pas tegen 18.00 tot 21.30 best laat maar dat kan niet anders. Ik eet dan echt waar ik zin in heb. Soms gezond soms iets minder.
  Start elke ochtend met zwarte koffie.
  Daarbij sport ik ook een aantal uren in de week. Ik voel me zo ongelofelijk fit. Doe dit nu 7 weken. Ik verlies min. 1 kg per week. Iedereen die het hoort verklaart mij voor gek. Maar nu ik weet dat dit IF heet kan ik het iedereen beter uitleggen. Vind het een heerlijke manier van leven. Kan dit nog heel lang volhouden. ?

  Inge
 • Hoi,

  Tijdens het vasten drink ik bulletproof koffie. Mag daar een scheutje amandelmelk (per 100ml 0,5 gr eiwitten, geen koolhydraten) of kokosmelk (per 100ml 0,1gr eiwitten, 2,7gr koolhydraten) of krijg je dan alsnog teveel eiwitten en koolhydraten binnen?

  Linsey
  • Het “mag” niet als jij wilt blijven vasten. In amandelmelk zitten suikers (lactose van de melk) en daarmee zal jij je vast verbreken.
   Gr.

   Timo
   • Er zit geen lactose in amandelmelk maar wel andere koolhydraten.
    Ik heb gelezen dat je een scheutje volle slagroom in je koffie wel mag gebruiken

    Jasmina
 • Ik ben al even op onderzoek uit geweest, maar kan het antwoord niet vinden.
  Kan ik tijdens de vast periode wel of niet stevia gebruiken?

  Theresa
  • Hi Theresa, zoetstoffen als Stevia kunnen geen kwaad. Uit onderzoek is gebleken dat ze geen invloed hebben op het insuline- of bloedsuikergehalte.

   Avatar for Drs. Oscar Helm
   Drs. Oscar Helm Auteur
   • 18 september 2020

    Als je stevia mag gebruiken voor de koffie, wil dit dan ook zeggen dat ik canderel in mijn zwarte koffie mag gebruiken tijdens mijn vastenperiode ? Sommigen zeggen neen terwijl anderen dan weer beweren dat het mag. Alvast hartelijk dank voor de reactie.

    Cathy
 • Weet iemand toevallig hoe het zit met medicatie? Moet ik die ook buiten de vastperiode innemen omdat die ook het metabolisme starten? Of kan ik die wel gewoon in de ochtend nemen?

  Jouri Schoemaker
  • Beste Jouri,

   Dat is een goede vraag die je stelt. Het hangt vooral af van de medicatie die je gebruikt. De bedoeling van vasten is om te voorkomen dat het lichaam zijn energie haalt uit het actieve spijsverteringsproces.
   Zolang je calorie-inname voor meer dan 10+ uur onder de 50 calorieën blijft zal je lichaam op een gegeven moment in de vastentoestand komen. Normaal gesproken zal een tablet als aspirine nauwelijks calorieën bevatten, zodat het periodiek vasten niet worden verstoord.
   Ten tweede zijn er bepaalde medicijnen die maagklachten op een lege maag kunnen veroorzaken. Let daar dus op als je medicijnen slikt. Neem bij twijfel altijd contact op met je behandelend arts.

   Avatar for Drs. Oscar Helm
   Drs. Oscar Helm Auteur
  • Ben nu net begonnen met IF o.b.v. een diëtiste en een diabetesverpleegkundige omdat ik diabetes heb. Mijn medicijnen moet ik binnen mijn eetraam nemen, tijdens het vasten neem ik dus geen medicijnen in. Maar vraag dit altijd na bij een arts.

   Chris
  • Als je de 5-2 methode van Michael Mosley doet mag je tot 600 (tegenwoordig 800) calorien per dag. Daarom denk ik dat het niet uitmaakt dat je tijdens een vastenperiode medicijnen inneemt.

   Fernan
   • Als je het heel strikt bekijkt dan is de methode van Mosley eigenlijk geen écht vasten. Je krijgt namelijk op een ‘vastendag’ gewoon honderden calorieën binnen. Je eet weliswaar weinig, maar stelt je lichaam nog steeds bloot aan voedsel.

    Avatar for Drs. Oscar Helm
    Drs. Oscar Helm Auteur
 • Wat is het verschil tussen sportvasten en IF? Ik zou graag eerst met sportvasten willen beginnen om weer te beginnen om mijn levenstijl en eetpatroon als vegan te veranderen.

  barbra
  • Ik zou ook graag willen weten of dit hetzelfde is, ik heb het idee van wel.

   Jos
  • Sportvasten is een traject van 10 dagen en is bedacht om je vetverbranding op gang te brengen. Je bouwt dan het aantal calorieën gedurende de week sterk af. Maar je mag wel nog steeds sap drinken, dus écht in de vastentoestand zul je er niet mee komen. Tenslotte is er geen absolute afwezigheid van koolhydraten voor een x aantal uren.

   Avatar for Drs. Oscar Helm
   Drs. Oscar Helm Auteur
 • Oke Oscar…. één woord: proficiat.

  Ik ben een zeer ervaren bodybuilder/ personal trainer / voedingsdeskundige (11 jaar ervaring) en ik doe al jaren aan cyclisch vasten. Ik wil even het volgende kwijt; dit is VERREWEG… verre FUCKINGweg de beste info over Intermittent Fasting in het Nederlands op het wereldwijde web. Alles is 100% correct. Dit gaat mensenlevens veranderen, mits zij er voor openstaan.

  Dank je wel voor de waarheid.

  Ga zo door.

  Ik verspreid dit.

  Benjamin
  • Bedankt voor je bericht Benjamin! Ik waardeer je compliment.

   Avatar for Drs. Oscar Helm
   Drs. Oscar Helm Auteur
  • 100% mee eens!!

   thea de wit
 • Beste Oscar,
  Ik heb 3 dagen geleden besloten te beginnen aan IF 16/8. Ik moet eerlijk zeggen dat het beter gaat dan dat ik verwacht had. de eerste 2 dagen heb ik 2 maaltijden gegeten met als tussendoortje 2 crackers met kaas. Vandaag heb ik het zelfde gegeten maar helaas een bounty er bij. Ik ben niet van plan vaak te snoepen want dat deed ik nooit maar is het erg als ik 1 keer in de week ofzo in mijn eetperiode een chocolade eet?

  ps. Wat ik fijn vind aan IF is ik verander niet veel aan mijn eetpatroon maar wel mijn tijden en daar kan ik mee leven

  Daphne
  • Een klein beetje chocolade eten in de week kan geen kwaad. Maar doe dit natuurlijk niet iedere dag.

   Avatar for Drs. Oscar Helm
   Drs. Oscar Helm Auteur
 • Hoi Oscar,

  Kan ik vasten van 17.00 uur t/m 9.00 uur? dan heb toch 16/8 ? Later wil ik het misschien iets verschoven.

  Alexandra
  • Dat kan prima Alexandra!

   Avatar for Drs. Oscar Helm
   Drs. Oscar Helm Auteur
  • Hoii
   Ik ben nu een week bezig met 16-8 maar heb elke dag hoofdpijn
   Om 12 uur is mijn eerste maaltijd
   Müsli met noten en appel of banaan
   Twee eieren
   Avond rond 18 uur groenten met vis of stukje kip
   Doe ik iets fout
   Ik drink minimaal twee liter water over de dag
   Hoop van je te horen
   Groetjes sandra

   Sandra
 • Hey Oscar,
  Is het dan de bedoeling dat je tussen de lunch en diner dan ook niks meer eet of mag je tussen door gewoon nog groente, fruit, eieren, nootjes of yoghurt eten? Ik eet nu namelijk zelf tussen 11.30 en 19.30 maar eet dus wel tussendoor nog wat kleine dingen.
  Groetjes Nicka

  nicka
  • Tijdens de eetperiode mag je in principe eten wanneer je maar wilt. Dus ook tussen lunch en diner. Dit betekent natuurlijk niet dat je onbeperkt voedsel kan eten.

   Avatar for Drs. Oscar Helm
   Drs. Oscar Helm Auteur
 • Hoi Oscar,

  Ik wil graag de 16 uur methode proberen. Zelf eet ik soms wel eens pas om 12 uur vanwege uitslapen of haastige ochtenden. Ik denk dat het sowieso wennen is, maar ben er niet vreemd mee.

  Nu is mijn vraag, mag ik gewoon mijn X aantal kcal wat ik normaliter eet in die 8 uren dan eten. Dat je wel je kcal doel van de dag behaalt maar dat doe je dan in drie maaltijden? Ik zit al in een tekort omdat ik bezit ben met afvallen, dat is dan geen probleem?

  Groetjes,

  Kimberly

  Kimberly
  • Dat klopt, je eet nu jouw maaltijden in een verkleind eetvenster. Zit je vol? Dan eet je niets meer.

   Avatar for Drs. Oscar Helm
   Drs. Oscar Helm Auteur
 • Beste Oscar, ik wil langzaam starten met IF naar uiteindelijk een eetpatroon tussen 1200-2000 uur. Kan ik in de vastenperiode Tastea thee blijven drinken? Ik start mijn dag nu standaard met een of 2 koppen Skintight thee. Deze bestel ik via de Tastea site. Ik lees graag je reactie hierop. Bedankt voor alle duidelijke info. Eerst maar eens afkicken van melk in mijn koffie… gr Sandra

  Sandra
  • Je zult moeten kijken wat de voedingswaarde van deze theesoort is. Normaal gesproken kan kruidenthee in ieder geval geen kwaad.

   Avatar for Drs. Oscar Helm
   Drs. Oscar Helm Auteur
 • Mag IF ook gebruikt worden door kinderen? Mijn zoon van 10 wil graag wat extra spiermassa. Hij doet nu al wat krachttraining/fitness. Gaat het opbouwen van spiermassa sneller als hij het kan combineren met IF?
  En welke methode is dan het meest geschikt voor hem?

  Alvast bedankt!

  Hallo Oscar
  • Dit raad ik zeker niet aan omdat jonge kinderen hun energie uit voeding hard nodig hebben voor de groei en ontwikkeling.

   Avatar for Drs. Oscar Helm
   Drs. Oscar Helm Auteur
 • Beste Melanie,

  Je schema aanpassen is helemaal geen probleem. De basis is hoeveel en wat je eet en dat kan dus ook op andere tijden. Maar beste is wel om te eten in een window van 12.00 tot 20.00.

  Succes gewenst!
  Oscar

  Avatar for Drs. Oscar Helm
  Drs. Oscar Helm Auteur
 • Beste Oscar,
  Mag Spa rood ook gedronken worden in de vast-uren?
  Alvast bedankt!
  Mvg Kyra

  Kyra
  • Beste Kyra,

   Spa rood bevat geen calorieën en mag dus gewoon gedronken worden.

   Avatar for Drs. Oscar Helm
   Drs. Oscar Helm Auteur
 • Hallo
  Ik vroeg me af als je de 16/8 methode doet hoe lang mag je dat blijven doen?

  Irene Kraaijenbrink
  • Je leven lang! :)

   Avatar for Drs. Oscar Helm
   Drs. Oscar Helm Auteur
 • Ik zie dat ik een hele verkeerde berekening heb gemaakt. Je moet rekenen vanaf je laatste maaltijd correct? Vanwege het intensief sporten denk ik dat ik niet genoeg eiwitten binnen krijg. Is het verstandig om eiwittenshakes te drinken tijdens de toegestane periode? 1ste maaltijd kom kwark met granola en fruit. Tussendoor eiwitshake. Avond groente met vis/vlees? Deze dingen eet ik nu ook al alleen zit er nog een lunch tussen. Maar dan heb ik ook langer de tijd dan 8 uur. De shakes drink ik nu nog niet.

  Oscar
  • Als je intensief doet sporten dan kunnen eiwitshakes nooit kwaad!

   Avatar for Drs. Oscar Helm
   Drs. Oscar Helm Auteur
 • Even een vraag,

  mag je bij 16/8 methode wel ‘smorgen je suplementen nemen met water bv multi vitaminen tableten, fat burnersn, enz

  Alvast bedankt!
  grtjs
  Kenneth

  Kenneth
  • Beste Kenneth,

   Of je al dan niet een supplement kunt nemen tijdens je vasten hangt af van welke supplementen je neemt en hoe je lichaam reageert. Je hebt namelijk kans dat je vastenperiode hierdoor wordt verbroken.

   Avatar for Drs. Oscar Helm
   Drs. Oscar Helm Auteur
 • Goed artikel! Ben benieuwd of mensen, als ze zelfs langzame en ‘okee’ koolhydraten eten, dit trekken met hongergevoel etc. Vet eten is zo belangrijk tegen de honger. En die omzetting naar vetverbranding is echt wel intens herinner ik me. Dat metabolisme omdraaien is niet niks.

  Ik doe sinds 11 weken Keto (20 netcarbs per dag) en ben al 11,5 kilo afgevallen. Intermittent fasting komt nu vanzelf. Ik eet 2 maaltijden per dag in het frame van 8 uur. Idd BPC in de ochtend.

  In de toekomst zal low carb, keto en intermittent fasting denk ik steeds populairder worden. Dieten zonder honger is fantastisch. En inderdaad de obesitas is een mega epidemie. Ik denk dat ik net op tijd ben begonnen aan keto voor die diabetes 2 begon. Nu nog lekker meer kg afvallen, en elke dag in 16/8 frame eten. Veel meer mensen moeten weten wat suikers met ze doet. Allerlei lichamelijke en mentale kwalen, ook ADD en ADHD, hebben naar mijn idee veel voordeel van haast geen koolhydraten eten.

  Ik leer altijd dat je de mind als met een remote control moet kunnen besturen. Sinds Keto lukt dit veel beter. Kiezen voor wat te doen en te denken en dus te voelen. In die zin verandert dus ook je karakter er ten goede van. Ik hoop echt dat de hele wereld overgaat van koolhydraten op goed vet en proteine <3

  Groetjes en dank voor t artikel!

  Judith
 • Ik vast zeer losjes hier en daar wat. Ben al paar kirlo afgevallen! Super.

  Sjon
 • Hoi Oscar,

  Mooi overzicht over IMV! Iets waar ik altijd vraagtekens bij had, is of tandpasta, dus wanneer je je tanden poetst, het effect van het vasten tegengaat? De smaak van zoetigheid in je mond zou al een effect op je bloedsuiker hebben. Daarbij lijkt het of in elke type tandpasta zoetstof gebruikt wordt. Weet jij hier meer over?

  Edan
  • De meeste tandpasta in de winkel is caloriearm, dus op basis daarvan zou het de vastenperiode niet moeten onderbreken…maar het zou wel een insulinereactie kunnen veroorzaken. Maar persoonlijk denk ik dat tandenpoetsen weinig kwaad kan. Slik het in ieder geval nooit door en spoel het zo snel mogelijk uit met water als je het zekere voor het onzekere wilt nemen.

   Avatar for Drs. Oscar Helm
   Drs. Oscar Helm Auteur
 • Goedendag
  Ik doe de 16/8 methode en zou heel graag willen weten of er stevia druppeltjes tijdens het vasten, in de koffie mag. Ik gebruik maar twee druppeltjes.

  Mvg
  Annemarie

  Annemarie
  • Zoetstoffen als Stevia kunnen geen kwaad. Uit onderzoek is gebleken dat ze geen invloed hebben op het insuline- of bloedsuikergehalte.

   Avatar for Drs. Oscar Helm
   Drs. Oscar Helm Auteur
   • Hallo Oscar,

    Op welk onderzoek doel je dan? Mijn bronnen geven aan je lichaam hetzelfde op zoetstoffen reageert (insuline aanmaak waardoor je vetverbrandingshormoon daalt), ook al bevatten ze geen/weinig kcal.

    Hannah
 • Beste Oscar, zes jaar terug ben ik gedotterd en is er bij mij een stent geplaatst. Nadien heb ik het fanatiek sporten weer opgepakt en ik kan zeggen dat ik als 67-jarige nog steeds een hele goede conditie heb. Ik moet echter vanwege de eerdere hartproblemen wel levenslang medicijnen slikken: Acetylsalicylzuur, Atozet, Brilique, Pantoprazol en Perindopril. Daarom mijn vraag aan jou of Intermittent fasting verantwoord is bij het gebruik van deze medicatie. Alvast bedankt voor jouw reactie.

  Jan
  • Beste Jan, over persoonlijke medische zaken kan en mag ik geen uitspraken doen. Raadpleeg in geval van twijfel eerst je arts, apotheker of specialist om mijn adviezen op te volgen.

   Avatar for Drs. Oscar Helm
   Drs. Oscar Helm Auteur
 • Beste Oscar,

  Ik was 108 kg. (108 cm. lang) en heb een citroensapkuur (Totaal 10 dagen) gevolgd en nu een week IF. Hierbij heb ik 5 dagen normaal gegeten en 2 dagen helemaal niet.
  Inmiddels ben ik iets meer dan 8 kg. afgevallen.
  Mijn vraag is kan ik IF 16:8 combineren met 5:2. Ik wil dan 5 dagen binnen een tijdblok van 8 uur circa 1500 Calorieen eten en 2 dagen aaneengesloten niet eten.
  De maaltijden wil ik maken op basis van de recepten uit jouw boek de “afslank receptenbijbel” en aanvullen met (groene) smoothies en omega 3 supplement.
  Is dit een verantwoorde aanpak tot ik op mijn streefgewicht ben van 80 Kg.

  Groet,

  Walter

  • Beste Walter, dat kan prima.

   Avatar for Drs. Oscar Helm
   Drs. Oscar Helm Auteur
 • Hoi Oscar

  ik heb altijd klein laagje opgeklopte halfvolle melk in m’n koffie,ik heb de soja geprobeerd,maar vind t niet lekker.! is dat erg om t toch te blijven gebruiken bij t vasten.?

  Mvg Von

  Von
  • Tijdens het vasten moet je alleen zwarte koffie drinken. Door halfvolle melk bij de koffie te voegen komt je lichaam uit de vastenperiode.

   Avatar for Drs. Oscar Helm
   Drs. Oscar Helm Auteur
 • Hallo Oscar,

  Ik las ergens dat om de dag vasten het meest effectieve variant is van alle vormen van intermitting Fasting. Daar val je het meest van af.. Weet jij daar toevallig iets meer over of zweer jij bij 16/8?

  Gr.
  Sou

  Sou
  • Welke variant het beste bij je past is persoonlijk en kan ik niet voor je beantwoorden. Ik zou alle varianten uitproberen en kijken waar jij je het prettigst bij voelt.

   Avatar for Drs. Oscar Helm
   Drs. Oscar Helm Auteur
 • Hoi Oscar! Super verhelderend artikel! Ik wil het vasten gaan proberen, maar zit alleen nog met de koffie met melk die ik ‘s ochtends altijd drink… Als ik de melk vervang door amandelmelk met 13 kcal en 0,1 koolhydraten per 1 mililiter, zou dat dan oké zijn binnen de vastenperiode? Alvast bedankt voor je antwoord!

  Jacobien
  • Ehhhh ik bedoel natuurlijk per 100 milliliter!

   Jacobien
  • Ja, dan breek je de vasten periode omdat amandelmelk dus calorieën bevat. Maar dit is best een vorm die je kunt hanteren als je wilt afvallen aangezien koffie je metabolisme iets versnelt, maar strikt gezien onderbreek je hiermee wel het vasten met amandelmelk.

   Avatar for Drs. Oscar Helm
   Drs. Oscar Helm Auteur
 • Beste Oscar

  Ik ben al een tijdje 16/8 aan het doen. Kan het zijn dat er tijdens deze IF ontgifting plaats vindt?
  Ik heb soms last van slechte adem en transpireer anders

  Annemarie
  • Een slechte adem (aceton) door intermittent fasting kan komen doordat je lichaam in ketose raakt. Dit betekent simpelweg dat je lichaam vetzuren (ketonen) verbrandt voor energie in plaats van koolhydraten (glycogeen in de lever en glucose in het bloed. Dit is een goed teken, maar heeft wel als gevolg dat je uit je mond kan ruiken. Vasten kan worden gebruikt als hulpmiddel om ketose te bereiken. Vasten zorgt ervoor dat je lichaam kan uitrusten, bevordert de aanmaak van ketonen en zorgt ook voor een toename van je groeihormoon productie. Zie dit artikel: https://happyhealthy.nl/ketogeen-dieet/ voor meer informatie over het keto dieet.

   Avatar for Drs. Oscar Helm
   Drs. Oscar Helm Auteur
 • Beste Oscar ik heb nu 5 dagen if gedaan maar ben nogal slank ik ben 68 goed gezond.kan ik dit langer doen zonder mezelf af te matten? Ik voelde me wel wat slapjes af en toe met vr Gr Trudy werkman.ik doe ifvoor de gezondheid

  Trudy
  • Bouw het rustig op en luister goed naar je lichaam. Ieder individu is anders en je zal daarom intermittent fasting moeten uitproberen, of je nu man of vrouw bent, om er achter te komen of het voor jouw werkt of niet.

   Avatar for Drs. Oscar Helm
   Drs. Oscar Helm Auteur
 • Beste Oscar,
  Goed stukje met ontkrachten van mythen. Alleen wat je zegt over genen klopt niet erg. Je zegt bijvoorbeeld:
  “Zo blijkt uit onderzoek dat verschillende genen en moleculen die betrokken zijn bij lang leven en bescherming bieden tegen ziekten zich ten goede veranderen.”
  Je kunt veel doen met eten, maar je genen veranderen hier niet door. Uit de genoemd bronnen blijkt dat ook niet.
  Misschien bedoel je dat het invloed heeft op de regulatie van de genen. Dat klopt wel, maar hoe dat werkt, is een ingewikkeld verhaal. Bij IF en ook CR verandert bijvoorbeeld de afgiften van insuline. Dit komt doordat de glucosehuishouding in het lichaam verandert en dat heeft invloed op de regulatie van de genen die betrokken zijn bij de aanmaak van insuline.
  Misschien kun je je artikel op dit punt aanpassen.

  Onno
 • hi, mag je – als je tijdens IF wel koffie drinkt maar het zo moeilijk vind dat de cappuccino dan niet meer doorgaat – de melk vervangen door Oatmilk?

  evelien
  • Kijk naar de energiewaarde van dit product en je hebt je antwoord. ;)

   Avatar for Drs. Oscar Helm
   Drs. Oscar Helm Auteur
 • Dag drs Oscar, graag zou ik willen weten of het melatoninetabletje met passiebloem en vitamines B en C voor het slapen gaan, het vasten doorbreekt?

  Hester
  • Het slikken van wat vitamines zal het vasten waarschijnlijk niet onderbreken. Maar houd er rekening mee dat sommige vitamines niet oplosbaar zijn in water, dus er moet wat vet in je maag zijn om ze op te lossen voor opname. Aangezien je niets mag eten tijdens het vasten kan het zijn dat sommige vitamines (niet goed) worden opgenomen.
   Het beste kun je ze dus slikken op de tijden dat je mag eten.

   Avatar for Drs. Oscar Helm
   Drs. Oscar Helm Auteur
 • Hallo,

  Ik vraag me af hoe lang je de fasting mag toepassen.
  Is er überhaupt wel een ” verstandige” tijdsbalk aan gekoppeld of is het een gezond levens style?

  Femke Hannink
 • Hallo,
  Ik zou graag aan If Beginnen.
  Nu vraag ik me af ik zou eerst de om de dag beginnen, tot aan mijn treefgewicht en dan de 16/8
  Maar hoeveel calorieën raden jullie aan per dag.
  Ik ben 21 jaar, weeg 85 kg, meet 165 cm,
  En mijn streefgewicht is 60 kg.

  Kelsy
 • Mag je in de vasten periode ook kruiden thee drinken. Dus kruiden zonder thee.
  Ik drink graag kaneel/cardemon thee maar dat is dus best wel zoet, maar er zitten geen suikers ed in.

  Linda
 • Hoi! Ik wil er ook aan beginnen, maar rustig opbouwen ☺️
  Mag ik tijdens een vasten periode een kop zelfgemaakte botten bouillon drinken? Of als tussendoortje tussen mijn 3 maaltijden? Ik wil 16:8 proberen. Alvast bedankt!
  Evelien

  Evelien
 • Vroeger veel gesport, tegenwoordig wat minder, maar wil het terug opkrikken. Tijdens het zoeken naar fitness-oefeningen voor thuis, kwam ik op video’s terecht over dit soort vasten. En dan dus tot dit artikel.
  Ben blij het gevonden te hebben, zeer duidelijke en uitgebreide uitleg. Daar hou ik van. Goed te verstaan voor mensen die er niet zo in thuis zijn.

  Wat ik me nu wel afvraag, ivm het middageten (of avondeten), hoe zit dat met aardappelen? Goed of slecht? We eten hier nog redelijk traditioneel, dus een middag bestaat veelal uit aardappelen, groenten (jammer genoeg vaak uit een glazen pot) en een stuk vlees (ikzelf meestal vegetarisch vlees). M’n ouders zijn moeilijk mee te krijgen, alhoewel ze best ook wel gezonder zouden kunnen eten. M’n vader heeft tenslotte genoeg waarschuwen van dokters gekregen ivm zijn suikers.
  Ik begin meestal te eten omwille van stress of verveling. En andere keren vergeet ik weer helemaal te eten. Ik drink wel nog teveel koffie (met melk en bruine suiker).
  Een lange periode niet eten zal me dus wel vrij snel lukken. Maar als ik het goed versta, kan ik de eerste week best wachten met teveel te sporten? Ik was nu net begonnen met regelmatig terug te gaan lopen en simpele fitness-oefeningen.

  Voor mij is het voornamelijk toch om de buik platter te krijgen en m’n armen slanker. Ik ben niet dik, maar bij het zitten lijkt het wel of ik wat vetrollen hebben.

  Heel vroeger heb ik eens getest hoe lang ik zonder eten kon (dan spreek ik over 15j terug). Toen deed ik ook wel stevige krachttraining bij de fitness. Ik hield het 5 dagen vol voordat ik last begon te krijgen aan m’n spieren en achteruit ging qua kracht. M’n zintuigen zoals geuren en smaken waarnemen, waren wel fel gestegen.

  Laura Angelini
 • Hoi Oscar,

  Ik wil wel graag starten met IF 16:8.
  Maar ik werk 10 nachten per maand.
  Hoe ga ik dat inpassen als ik de nachtdienst in ga en als ik uit de nachtdienst kom?
  Ik eet normaal als ik in de nachtdienst zit:
  19.00 warm eten
  2.00 fruit
  4.00 4 crackers met philadelpia en tomaat
  8.30 plakje zero ontbijt met glas Optimel

  Wat adviseer je?

  Karin
 • Hallo, ik lees vooral veel over IF (jongere) mensen die aan fitness etc doen.
  Ik ben een veel te zware 60 plusser met tientallen jaren geworstel met gewicht en ge-jo-jo. Beweeg regelmatig, maar geen sport meer. Na het lezen van uw artikel heb ik een paar keer een 36-u F geprobeerd. Ongeveer 1x per 4-7 dagen. Niks eten is overweldigend veel makkelijker dan weinig mogen. Verdraag het ook goed. Vraag is, in mijn soort geval, loop ik wederom risico op jojo-effect? Héél geïnteresseerd….help? Mvg, Nelia

  Nelia
 • Onder het kopje zwangerschap zeg je het volgende:
  Naarmate de zwangerschap vordert zal je caloriebehoefte juist omhoog gaan, je zal echt voor twee moeten eten.

  Dit klopt niet, je hebt hooguit 150 tot 300 extra kcal nodig in het 3e trimester.

  Daarnaast is het waar dat er weinig onderzoek is naar IF tijdens zwangerschap, maar dat wil niet zeggen dat het af te raden is. Als onze oerouders het deden, gold dat ook voor de moeders. Als je al gewend bent aan een IF methode kan het goed zijn dat dit prima blijft werken. Als je maar kwalitatief goede voedingsstoffen tot je neemt (onbewerkt) en je kcal inname dermate verhoogt dat je niet afvalt. Mijn IF schema is overigens van 11:00 tot 20:00 uur (9 urig vak). Zelf ben ik binnen 2 maanden zwanger geworden met IF en daarmee doorgegaan. Vruchtbaarheid is genetisch bepaald en daarnaast hebben slaap, stress en gezondheid veel invloed. Kwalitatief goed eten (voornamelijk groenten, eiwit en gezonde vetten) is het belangrijkste.

  Ik heb op advies van vk een paar weken 6 kleine maaltijden per dag en meer volkoren koolhydraten gegeten, daar kreeg ik heel veel klachten van (PDS). Nu terug naar mijn ‘normale’ IF eetschema (+150 kcal) wat ik al 2 jaar doe en dat gaat uitstekend. Mijn gewichtstoename en groei baby zitten op 6 maanden perfect op schema…

  Dus ik denk, als je het al deed en het gaat goed kan het geen kwaad tijdens zwangerschap. Als je maar naar je lijf blijft luisteren.

  Hannah
 • Hoi Oscar,
  bedankt voor alle info! super blij mee. Kleine kanttekening:
  Zwangere vrouwen
  Vrouwen die borstvoeding geven
  Vrouwen die zwanger proberen te worden
  Vrouwen met chronische stress
  Vrouwen met een geschiedenis met eetstoornissen zoals anorexia nervosa

  Kan dit misschien naar het volgende veranderen? voor inclusiviteit ;)

  Mensen met chronische stress.
  Mensen met een geschiedenis met eetstoornissen zoals anorexia nervosa
  Mensen die zwanger proberen te worden.
  Mensen die zwanger zijn.
  Mensen die borstvoeding geven.

  Kan me niet voorstellen dat als je man bent en een geschiedenis hebt met anorexia, dat dit dieet dan geen probleem is… Puur omdat je man bent.
  En wat als je als vrouw bent geboren maar je nu als man door het leven gaat. Dan geldt deze regel toch ook niet.
  Raad ook aan met dat gene te beginnen wat voor iedereen(!) geldt (stress en geschiedenis), niet iedereen zal doorlezen als ze als eerste drie dingen over zwangerschap zien staan.

  Graag gedaan, groetjes

  selena
 • Hallo Oscar,

  ‘s Morgens begin ik de dag altijd met een smoothie of een glas water met Greens. Mag dat nog wel of moet ik die ook verschuiven naar 12 uur?

  Groet,
  Philippa

  Philippa
  • Beste Philippa,

   Niet eten betekent niets gebruiken dat calorieën bevat, dus ook geen smoothies.

   Avatar for Drs. Oscar Helm
   Drs. Oscar Helm Auteur
 • Hoi,

  Ik zou graag met IF beginnen. Het liefst 16:8 tussen 10.00 – 18.00 uur. Dan kan ik gewoon mee eten met mijn dochtertje. En s avonds sporten. Ik wil niet dat zij wel ‘moet’ eten, terwijl ik niet eet.

  Ik vroeg me af of je bij IF koolydraatbeperkt eet? Ik let er vaak op dat er minder dag 20 gr KhD per 100 gr inzitten.
  Echter las ik in het artikel dat je wel bv zilverlies rijst mocht eten.
  Is koolydraatarm eten een must bij IF?
  Ik vraag dit omdat ik het niet altijd handig vind on 2X apart te koken.
  Bv aubergine lasagne vs pasta lasagne of denk aan macaroni. Of speciale atkins crackers vs rijstwafels / knackerbrood.

  Ik hoop hier antwoord op te krijgen. Ik merk dat vooral de focus op wat niet mag, het mij lastig maakt.

  Zou graag weten of producten als: rijstwafels, volkoren pasta, magere yoghurt, eierkoek, cracottes, knackerbrood, muesli, etc mag.

  En ik begrijp het goed dat thee ook als eten wordt gezien. Dat er calorieën in kunnen zitten? En dus niet gedronken mag worden voor 10 uur en na 18 uur.

  Ik drink in de ochtend thee van 1/2 citroen, gember en munt. Dit mag wel?

  Ik hoop een reactie te mogen ontvangen. Alvast bedankt.

  Tanja
  • Beste Tanja, veel mensen combineren een koolhydraatarme of keto levensstijl in combinatie met periodiek vasten omdat ze op die manier sneller vet verbranden. Of je koolhydraatarm eten met intermittent fasting wilt combineren is een persoonlijke keuze. Producten als eierkoek en muesli zitten vol met suikers en raad ik af. Een klein beetje citroen sap, gember en munt kan geen kwaad, maar overdrijf het niet. Te veel calorieën halen je lichaam uit de vastenperiode. Kijk eerst naar de voedingswaarde van een product. Er is een grote bron van informatie te vinden op deze website. Zie bijv. https://happyhealthy.nl/gezonde-tussendoortjes/

   Avatar for Drs. Oscar Helm
   Drs. Oscar Helm Auteur
 • 25 maart 2020

  Beste,
  wat is je ervaring of idee over IF combineren met de Wim Hof methode?
  raad je dit aan?
  vrgr
  baud

  baud
 • 27 maart 2020

  Beste,

  Ik heb het gevoel dat ik iets verkeerd doe.
  Ondertussen zit ik al aan week 3 van het vasten 16:8.
  Maar ik kom juist aan in gewicht ?.
  Ik start de dag steeds zo:
  11u00 havermout met magere yoghurt en/of melk en stuk fruit verwerkt.
  14u00 lunch, waarbij ik meestal varieer in sla, gekookte groenten met crackers, soms eens een belegde boterham met groenten
  16u00 niet altijd, een tussendoortje
  18u00 avondeten , beperkt in koolhydraten.

  Ik kan moeilijk mijn ontbijt overslaan, doe ik iets verkeerd. Ben ik beter rond 12.00 de eerste keer te eten en 11.00 en 14.00 samen te voegen ?

  Ik ben iemand die frequent probeert te bewegen ook. Ik probeer 3 keer te lopen in de week. (+/- 40min intensief).

  Ik heb het gevoel dat ik misschien te weinig eet voor mijn energiebehoefte, maar te veel voor een IF?
  ? of misschien ligt het aan het feit dat ik spiermassa opbouw ?

  Ik hoop een antwoord te vinden, alvast bedankt,

  Julie

  Julie
  • 27 maart 2020

   Deze vraag is moeilijk om zo even te beantwoorden. Dit is een beetje een vraag in de trant van: “Ik heb last van mijn knie, wanneer is dat opgelost?” Het probleem met al die vragen is dat er ZEER veel factoren van invloed zijn. Met hardlopen bouw je in ieder geval niet veel spiermassa op. Het kan zijn dat je nog steeds te veel koolhydraten binnenkrijgt. Daarom is het belangrijk om je BMR te berekenen: https://happyhealthy.nl/bmr-berekenen/ zodat je weet wat je dagelijkse energieverbruik is.

   Avatar for Drs. Oscar Helm
   Drs. Oscar Helm Auteur
 • 6 april 2020

  Hallo,

  Een erg mooi duidelijk artikel. Het valt me alleen op dat er over vrouwen wordt gesproken bij het kopje anorexia nervosa. Deze aandoening komt inderdaad vaker voor bij vrouwen maar wel degelijk ook bij mannen. Is er een reden dat u hier alleen over vrouwen spreekt?

  Lisa
 • 8 april 2020

  Hallo drs. oscar,

  Ik ben super nieuwsgierig naar deze methode dat ik vorige week ben begonnen. Het vasten gaat goed af en als ik honger heb in mijn vast tijd probeer ik super veel drinken. 16:8 regel. Alleen ervaar is dat ik na 3 maaltijden niet vol genoeg zit en 3/4 liter water. Juist zin in tussendoortjes! En ervaar hoofdpijn! Misschien kan het zijn dat mijn maandelijkse cyclus eraan zit te komen. Of omdat mijn lijf gewend is om 6 x per dag te eten. Wat moet ik nu doen? Groetjes vivien

  Vivv
 • 15 april 2020

  Ha Oscar,
  Interessant artikel. Ik ben nu zelf al even bezig met intermittent fasting en ik vroeg me af welke duur wordt geadviseerd om het 16/8 schema vol te houden. Kan je dit eigenlijk altijd blijven volhouden of wordt het aangeraden om na bijvoorbeeld twee maanden het lichaam weer te laten herstellen en een aantal weken een ‘normaal’ voedingspatroon te hanteren? Ik hoor graag van je!

  Stef
  • 15 april 2020

   Hi Stef, IF kun je in principe je hele leven blijven toepassen. Intermittent fasting is namelijk geen dieet: het schrijft niet voor wat je eet maar wannéér je eet.

   Avatar for Drs. Oscar Helm
   Drs. Oscar Helm Auteur
 • 20 mei 2020

  Hi,

  Ik eet ook al vrij lang (onbewust) niet méér dan 3 á 4 maaltijden per dag en sla ik ontbijt vaak over omdat ik zelden tot nooit echt honger heb. Toch merk ik dat ik niet per se afval.. Is het daarom van noodzaak dat ik op vaste tijdstippen eet? Dus waar ik nu misschien de ene dag om 12:00u ‘ontbijt’ (lunch) en de andere dag om 11:45u, zou dat vanaf heden in principe elke dag dezelfde tijd – idealiter 12:00u – moeten zijn?
  Daarnaast vroeg ik mij ook af hoe het toch komt dat ik eigenlijk nooit honger heb?

  Ik hoor graag van je en ga met plezier aan de slag met IF!

  Groetjes,
  Freddie

  Freddie
 • 22 juni 2020

  Hoi!

  Ik ren graag in de ochtend maar zal dus nu mijn ontbijt overslaan (ik eet graag in de avond!). Lukt het mij om dan zonder ontbijt hard te lopen? Is dit niet ongezond?

  Groetjes!

  Tessa
 • 24 juni 2020

  Beste Oscar,

  Kun je ook starten met 3 dagen in de week te eten volgens het 12 – 20 plan en dat vervolgens uitbreiden naar 5 dagen om het weekend daarin altijd vrij te houden?

  Groetjes,

  Charlotte

  Charlotte
  • 25 juni 2020

   Natuurlijk, er zijn allerlei variaties mogelijk. Maar ik denk dat je het jezelf wel onnodig lastig maakt om een goede gewoonte aan te leren als je 3 dagen van 12.00-20.00 eet en de andere 2 dagen niet (het weekend kan je wel vrijhouden).

   Avatar for Drs. Oscar Helm
   Drs. Oscar Helm Auteur
 • 28 juni 2020

  Beste Oscar, interessant duidelijk en uitgebreid artikel. Wel wil ik je er graag op wijzen dat de bronvermelding bij Mythe twee naar een onderzoek verwijst uit 1993. Op dezelfde pagina vind je veel recentere onderzoeken die precies het tegenovergestelde beweren en aangeven dat regelmatig eten juist wel belangrijk is.

  Is er toevallig een meer recent onderzoek die je claim ondersteunt?

  Vind de gedachte van IF namelijk wel erg interessant.

  Gr. Kay

  Kay
 • 30 juni 2020

  Hoi,

  Hoe zorg ik ervoor dat ik wel voldoende calorieën inneem als ik de 16:8 methode toepas. Ik ben nu net gestart en houd bij wat ik eet, maar ik kom nu op ongeveer 1200 calorieën terwijl ik er ongeveer 1800 zou moeten eten. Ik ervaar totaal geen hongergevoel, maar gun mijn lijf wel de brandstof die het nodig heeft. Zijn er voorbeeld menu’s waar ik inspiratie uit kan halen?

  Jose
 • 17 juli 2020

  Hallo

  Situatie:
  lengte 1m78
  gewicht: 91.5

  Werksituatie:
  Shiften van 06 – 14u / 14u – 22u

  Ik probeer de 16:8 periode toe te passen.
  Aangezien ik bij een vroege shift voor 5u al wakker ben, is het niet easy om pas om 10u te eten.
  Is het überhaupt een goed idee om pas om 10u beginnen te eten als je al zo vroeg wakker bent (als beginner)?

  Ik ben iemand die tot vorig jaar veel gelopen heeft, dit jaar is het al heel wat minder geweest, maar om de twee weken loop ik toch eens een 8-tal kilometer. Ik ga dit wel weer optrekken naar 1 à 2-maal per week.

  Als ik de 16:8-methode blijf toepassen mét min of meer gezonde maaltijden, welk resultaat kan ik dan bijvoorbeeld verwachten op het einde van augustus?
  Ik weet natuurlijk dat dit niet exact te bepalen is, maar een prognose als streefgewicht zou me extra motiveren.

  Elos

  Elos
 • 26 juli 2020

  24 juni 2020 uitslag bloedonderzoek. 58 jaar man, te vet voor parket. Zittend beroep. Glucose nuchter te hoog. Reeds de 2e keer in een maand.
  Wat te doen. Begonnen, maar meteen 16-8 Discipline heb ik als het moet. Nu een klein maandje verder Bloedsuikerspiegel binnen de normen. ( was bijna 2x het toegestane) Buikmaat min 10 cm. 12 kg eraf. Moeite. Nee, soms lastig met onregelmatig werk. Creatief mee om gaan. Ook soms gewoon normaal gegeten. Is immers BBQ seisoen. Wel continue op de koolhydraten gelet. Kijk maar eens bij Betty’s Kitchen. Genoeg keuze. Voor de rest veel cardio sporten en gezond verstand.

  Bedankt voor je duidelijke uitleg. Heeft mij goed geholpen. op naar de 20 kilo. denk maandje. vliegt eraf.

  Bjorn
 • 28 juli 2020

  Hi Oscar,

  Ik heb een maagverkleining, maar tussen alle reacties die ik al las, zag ik daar niets over. Ik moet eiwitten, maar is dit voor mij (kleine porties) wel te doen?

  Groet,
  Gillyan

  Gillyan
 • 7 augustus 2020

  Hi, ik vape ook wel e sigaret genoemd. Ik doe dit vaak met zoetere smaken heeft dit invloed op je insuline. Ik heb wel eens gelezen dat het ruiken van zoet en of alleen al proeven wat met de insuline kan doen. Wat vind jij hiervan? 2e vraag is het heel erg als je 16/8 af en toe anders is. De ene van 15 uur tot 23 uur en dan soms 2 uur eerder en dan weer 2 uur eerder stoppen. Kan dat veel kwaad of valt dat wel mee. Bedankt voor alle info btw, mooi stuk.
  Gr merlin

  Merlin
 • 11 augustus 2020

  Door ‘goede raad’ op te volgen begon ik zowat 3 jaar geleden met ontbijten, in de hoop van door de dag minder honger te voelen, met daarbijhorende vreet- en snoepbuien. Gevolg: ik at nog veel meer, en mijn reeds veel te stevige gewicht piekte naar een gigantische top.
  Ik gaf IF (16/8) een kans, en het resultaat was miraculeus. Sinds februari daalt mijn gewicht gestaag en ben ik 6 maand verder 18 kilo kwijt, zonder noemenswaardige inspanning. Na een paar weken verminderden zelfs de (al bij al redelijk beheersbare) avondlijke aandrangen om te eten of te snoepen.
  Ik ga zeker geen advies of goede raad geven, ik kan enkel zeggen dat voor mij het systeem werkt, en dat het tot hiertoe vrij makkelijk vol te houden is, op een paar excessen na.

  Peter
 • 17 augustus 2020

  Hoi Oscar

  Heel veel info. Prachtig!
  Ik heb een specifieke vraag. Ik ben een sportieve, doch niet competitieve racefietser die echt wel intensief fietst met vaak hoge hartslag.
  4, soms 5 keer per week een uur of 3 fietsen. Altijd in het werkend tussen 9 en 12 en ‘s avonds tijdens de week na 18u, een uurtje of 2.
  Verder heb ik een fysieke job.
  3u hard fietsen op een nuchtere maag lijkt me onmogelijk. 2u na mijn dagtaak evenmin.
  Welk systeem kan je me best aanraden?
  Alvast bedankt voor je antwoord.
  Groeten, Karel

  Karel
 • 22 augustus 2020

  Hallo,

  Ik ben weken geleden begonnen met IF (8/16) in combinatie met een koolhydraat arm dieet. De reden is dat ik graag meer energie wil en dat ik beter zal slapen. Het is zeer zeker niet de bedoeling om af te vallen aangezien ik 1.89m en 74kg weeg. Inmiddels ben ik toch 3kg afgevallen, wat mij niet lekker zit. Mijn vraag is daarom ook, wat doe ik verkeerd. Ik probeer goed en genoeg te eten, maar krijg niet genoeg calorieën per dag binnen. Ik sport 3 tot 4 keer per week en zou graag wat meer spiermassa willen opbouwen. Ik ben erg benieuwd naar uw reactie.

  Groet Robert

  Robert
 • 25 augustus 2020

  Hi Oscar. Ik doe momenteel een 72 uur durende vast en raak nog niet in ketose (zit nu op 44 uur). Ketostrips geven dat aan. Weet jij hoe dat kan? En heeft vasten (voor vetverbranding o.a.) ook zin als je niet in ketose staat terecht komt?

  Pauline
 • 27 augustus 2020

  Hoi Oscar, ik vind dit zeer interessant, ik sla al jaren mijn ontbijt over tot grote ergernis van mijn man. Nu denk ik dat hij er wel voor te porren is, maar als hij niet op tijd eet kan hij zo in de Snickers reclame. Dan wordt hij echt stikchagrijnig. Hoe zouden we dat kunnen ondervangen?

  Sigrid
  • 28 augustus 2020

   Beste Sigrid, Begrijp goed dat dit per persoon kan verschillen. Er is niet één goede manier. Je moet naar je lichaamssignalen luisteren. Als je partner probeert te vasten in de ochtend en daar bloedchagrijnig van wordt, probeer dan om het eetvenster naar voren te schuiven (bijvoorbeeld van 10.00 tot 18.00).

   Avatar for Drs. Oscar Helm
   Drs. Oscar Helm Auteur
 • 30 augustus 2020

  Tot mijn 48ste heel wat overgewicht en zelden gesport. Daarna mijn leven veranderd en overgestapt op shake, koolhydraatarm en eiwitrijk eten met veel vezels uit groenten en bruine koolhydraten (6 eetmomenten per dag), gecombineerd met regelmatig bewegen en 2 liter water per dag. Prachtig resultaat, veel zelfvertrouwen en 2 jaar later al enkele marathonnekes rijker.

  En dan komt de 50 voorbij …. menopauze-buikvet, moe, slecht slapen, opvliegers …. en slechts mondjesmaat beterschap met nog meer sporten (onder Personal Training) en nog meer uitgebalanceerd eten. De lijdensweg start, want ik wil niet meer terug naar mijn oude gewicht en mijn weegschaal blijft stijgen, maand na maand; erg frustrerend.

  Ik ben heel erg veel gaan lezen over menopauze en ook over IF. In het begin met opgetrokken wenkbrauwen. Ik heb mijn mooie resultaat immers bereikt met ontbijten en veel eiwitrijke tussendoortjes… en nu zou dit plots fout zijn?
  Maar ook mijn PT-coach staat achter IF en past het af en toe zelf ook eens toe om “droger” te komen staan. Hij drukte mij wel op het hart om tijdens de eet-periode heel correct te eten om de bloedsuikerspiegel onder controle te houden. Omdat ik dat de vorige 2 jaar ook gedaan heb, zou dit geen probleem mogen zijn.

  Ik ben vorige week dan toch gestart met 16:8 want komende van 6 maaltijden en veel sporten had ik toch wel angst voor de honger tijdens de laatste uren van de vaste-periode. Maar dit valt super goed mee! Op 2 dagen tijd mijn shake verschoven naar 11 uur en dit zonder enig probleem. Ook mijn trouwe late night snack is verdwenen. Mijn “nuchter vetloopje” in de ochtend gaat super. Enkel op de ochtend van mijn zwaardere PT kort ik het vasten met 3 uur in (van 16 naar 13 uur) en drink ik een shake voor de training – om de volgende dagen weer op schema te zitten. In het weekend ga ik gewoon door.

  Ook ik probeer, zoals schrijvers hierboven, mijn factor 1,5 aan eiwitten (4 keer 25g per portie als vrouw) op 8 uur tijd binnen te krijgen. En dat blijft een uitdaging als je het aantal maaltijden moet beperken tot max 2 met eventueel een tussendoortje.

  Voor de rest heb ik nog niet zo veel effect in vergelijking met de schrijvers hierboven. Maar menopauze-buikvet blijkt iets hardnekkig te zijn…. Het zal wel eens starten zeker, één van de volgende dagen? Ik heb ondertussen al wel geleerd dat een lichaam soms tijd nodig heeft om zich aan te passen.
  Het is sinds lange tijd dat ik opnieuw hoop heb om mijn hardnekkig buikvet er dan toch af te krijgen.

  De uitleg hierboven geeft al veel antwoorden op mijn vragen. Het heeft mij overtuigd een heel andere weg in te gaan en te breken met de vastgeroeste regels over 6 keer eten, vasten vertraagt het metabolisme,… Het daagt mij uit om het over een ander boeg te gooien en geeft mij hoop opnieuw het gewenste resultaat te behalen. Proficiat voor het vele opzoekwerk en duidelijke informatie. Ik ga er voor.

  Bieke

  Bieke

Plaats een reactie

Doe de GRATIS afslank quiz en meet je ‘Afslank IQ’

Doe binnen 5 minuten mijn quiz en zie direct jouw afslank IQ score inclusief goede antwoorden.

Doe de quiz

Over HappyHealthy

Drs. Oscar Helm Afslankcoach, voedingsdeskundige, dieetpsycholoog en orthomoleculair therapeut

Hoi, ik ben drs. Oscar Helm en in de afgelopen jaren heb ik duizenden mensen geholpen naar een gezonder gewicht en betere gezondheid.

HappyHealthy.nl trekt inmiddels ruim 10.000 bezoekers per dag en met mijn bestseller de Afslank Receptenbijbel laat ik zien dat afvallen zowel eenvoudig als leuk kan zijn!

Wil jij je kennis over afvallen testen? Doe dan deze test en ontdek direct je “Afslank IQ”.

Top artikelen

Keto Dieet: Uitleg, Voedingsschema, 9 Recepten en 4 Gevaren

Wat is het ketogeen dieet en waarom val je er zoveel van af? Is het keto dieet gevaarlijk? Lees hier...

Koolhydraatarm Dieet: Uitleg, Gratis Schema + Voedingstabel

Wat is het koolhydraatarm dieet precies en wat kan je wel en niet eten. Ontdek hier een voedingstabe...

12 Tips om Snel Buikvet te Verbranden + 5 Fatale Fouten

Hoe kun je snel afvallen rond de buik? Ontdek 12 gouden buikvet verbranden tips en ontwijk 5 FATALE ...

25 Gouden Tips voor Snel Afvallen (zonder onzin hypes)

Hoe kan je snel afvallen? Ontdek 25 gouden tips om snel gewicht te verliezen zonder een waardeloos d...

HappyHealthy op Facebook!