845

Intermittent Fasting: Uitleg, 9 Voordelen en 10 Schema’s

Intermittent fasting (IF) of ‘onderbroken vasten’ schrijft niet voor wat je eet maar wanneer en hoe lang je wel en niet eet. Iets drinken tijdens het vasten is toegestaan maar dat mogen alleen dranken zijn zonder calorieën zoals water, thee of koffie. Andere dranken zijn niet toegestaan net als uiteraard alcoholische dranken.

Afhankelijk van je lichaam, eet en leefpatroon kan je bij een 16 uur vasten schema of aan ander vastscheme 1 tot 6 kilo verliezen per week.

Er zijn verschillende vormen van intermitterend vasten, ook wel intermittent fasting schema’s genoemd. Hier zijn kort de drie populairste schema’s:

  • Het bekendste schema is het 16/8 schema. Dit schema is goed toe passen tijdens het dagelijks leven want je eet 8 uur op een dag (het ‘eetvenster’ genoemd) en je vast 16 uur (grotendeels tijdens het slapen). Zo eet ik vrijwel iedere dag alleen tussen 12:00 uur ‘s ochtend en 20:00 uur ‘s avonds. Ik sla dan het ontbijt over en houd alleen de lunch- en avondeten tijden over.
  • Bij het 24 uur vasten schema ga je één of tweemaal per week vasten voor een periode van 24 aaneengesloten uren. Als je bijvoorbeeld maandagavond om 18 uur hebt gegeten dan is je volgende eetmoment dinsdagavond 18 uur. Je kunt er ook voor kiezen om van ontbijt naar ontbijt of om van lunch naar lunch te vasten.
  • Bij het 5:2 dieet eet je 5 dagen per week normaal en eet je 2 dagen erg weinig. Het is de bedoeling dat mannen 600 kcal en vrouwen 500 kcal eten op de ‘vastendagen’.
  • Een andere populaire manier is om te sapvasten met een sapjeskuur, sommige doen dat om af te vallen, anderen om te ‘detoxen‘.

Benieuwd naar meer schema’s? Bekijk hier 10 populaire intermittent fasting schema’s. Ook kun je hier mijn ultieme beginnersgids voor intermittent fasting downloaden.

Lees hieronder verder om te leren over of je kunt afvallen met intermittent fasting, wat de gezondheidsvoordelen zijn en hoe mensen het ervaren.

Inhoud van dit artikel

Werkt intermittent fasting voor afvallen?

Uit onderzoek is gebleken dat intermittent fasting (ook wel intermediate fasting) een zeer geschikte methode is om af te vallen (bron, bron, bron). Het is tevens makkelijk om toe te passen en makkelijk vol te houden (bron).

Een onderzoek uit 2016 vond dat je met intermittent fasting effectiever vetmassa kunt verliezen dan met het volgen van een dieet met een grote calorierestrictie (bron).

Dat je afvalt door intermittent fasting is te verklaren omdat je door het overslaan van één over meerdere maaltijden veel minder calorieën eet. Dit is echter niet het hele verhaal achter de effectiviteit van intermittent fasting.

Er vinden namelijk ook veranderingen plaats in de hormoonhuishouding en er zijn aanwijzingen voor een verbetering van de insulinegevoeligheid (bron). Er zijn namelijk drie belangrijke hormonen die een rol spelen bij intermittent fasting, die ik hieronder met je bespreek.

Samenvattend: 

Intermittent fasting helpt effectief bij afvallen door lagere calorie-inname en verbeterde hormoonbalans, waaronder insulinegevoeligheid.

Welk intermittent fasting schema past het beste bij jou?

Beantwoord de korte vragen om er achter te komen welk dieet het beste bij jou past. Het resultaat zal gebaseerd zijn op jouw situatie, jouw persoonlijkheid en jouw behoeften.

Hormoon 1: het menselijk groeihormoon

Door te vasten kan het menselijke groeihormoon met wel 500% toenemen (bron, bron). Volgens een andere studie kan bij mannen het menselijk groeihormoon zelfs met 2000% toenemen en bij vrouwen 1300% indien 24 uur of langer wordt gevast (bron).

Het menselijk groeihormoon bevordert het verlies van lichaamsvet (bron, bron, bron). Een toename van het menselijk groeihormoon zorgt naast een bevordering van vetverbranding ook voor het beter behouden van spiermassa (bron, bron).

Hormoon 2: insuline

Insuline is één van de krachtigste hormonen in ons lichaam. Het speelt een belangrijke rol in onze stofwisseling.

Zo is insuline nodig om glucose uit het bloed op te kunnen nemen, het vertelt het lichaam wanneer er bij te veel aan energie (en dus calorie-intake) extra vet gemaakt moet worden en wanneer het moet stoppen met het verbranden van vet.

Er is dan ook een duidelijke link tussen chronisch hoge insulinewaarden en overgewicht / obesitas (bron, bron, bron).

Een manier om je insuline omlaag te brengen, en daarmee de vetverbranding te bevorderen, is door koolhydraatarm te eten of door aan intermittent fasting te doen (bron, bron).

Hormoon 3: noradrenaline

Noradrenaline is een stresshormoon. Het wordt aangemaakt om je alerter te maken en de werking lijkt op die van adrenaline.

Indien je een dag of langer zonder eten zit dan gaat je lichaam noradrenaline aanmaken (bron, bron). Evolutionair was dit nodig om ervoor te zorgen dat je opzoek kon gaan naar eten.

Een effect van noradrenaline is dat het je lichaam een seintje geeft om vetzuren uit de vetcellen vrij te maken voor verbranding (bron).

Plasma-adrenaline en noradrenaline waren onveranderd na 36 uur, maar waren significant verhoogd na 72 uur vasten (bron).

Door de effecten van noradrenaline gaat je stofwisseling na 24 uur vasten circa 10% omhoog en na 84 uur vasten zelfs 14% (bron).

Download nu onze gratis mijn beginnersgids voor intermittent fasting!

Wil je starten met intermittent fasting? Download dan gratis mijn ultieme beginnersgids en start vandaag nog!

Is intermittent fasting een nieuwe hype?

De laatste jaren is intermittent fasting niet alleen uitgegroeid tot een hype voor de gewone burger maar ook in de fitness en bodybuilding wereld is het dé manier om vet te verbranden én spiergroei te stimuleren.

In onderstaande video van het programma Stand van Nederland van Omroep WNL zie je meer over hoe fitnessgoeroes intermittent fasting gebruiken. Zie vanaf minuut 1 wat ik in de video vertel over mijn visie op de intermittent fasting.

Deze fitnesscoach verdient geld door mensen te laten vasten

Een boterham verdienen door mensen niét te laten eten: het kan in de groeiende fitnessbranche.

9 gezondheidsvoordelen van intermittent fasting

Intermittent fasting is naast een methode om gewicht te verliezen ook een methode om de gezondheid te verbeteren.

Hieronder vind je 3 belangrijkste gezondheidsvoordelen in video:

Gezondheidsvoordeel #1: afvallen en verlies van buikvet

Een goed gewicht is een belangrijke basis voor je gezondheid (bron). Wil je weten of je een gezond gewicht hebt? Bereken dan je BMI.

Intermittent fasting is uitermate geschikt voor het verliezen van overgewicht (bron). Dit omdat je er een grote negatieve energiebalans mee creëert.

  • Calorieën in: enerzijds verminder je de hoeveelheid calorieën die je eet, door het overslaan van één of meer maaltijden.
  • Calorieën uit: anderzijds vergroot je de hoeveelheid calorieën die je verbrandt door versnelling van je metabolisme met 10% na 24 uur en zelfs tot 14% na 84 uur (bron).

Met intermittent fasting zal je je insulinewaarden drastisch omlaag kunnen brengen (bron). Dit is gunstig als je wilt afvallen en helpt tevens om diabetes type 2 te voorkomen.

Uit onderzoek blijkt dat je 3% tot 8% van je gewicht kunt kwijtraken in een periode van 3 tot 24 weken (bron). Uit ditzelfde onderzoek bleek dat de deelnemers 4% tot 7% van hun taille omtrek verloren, wat wijst op het verlies van buikvet.

Als je volledig vasten niet ziet zitten, kun je ook sapvasten. Hierbij eet je geen vast voedsel maar alleen gezonde sapjes waarbij je 500-600 kcal per dag binnenkrijgt. Je kunt dit bijvoorbeeld doen met een sapkuur van enkele dagen.

Gevolg van de calorierestricties is uiteraard dat je gewicht verliest, een tegelijkertijd krijg je nog essentiële voedingsstoffen binnen.

Samenvattend: 

Intermittent fasting helpt je om af te vallen en buikvet te verminderen door minder te eten en je stofwisseling te versnellen. Het verlaagt ook je insulineniveaus, wat goed is voor gewichtsverlies en het voorkomen van diabetes type 2.

Maak jij onnodige fouten die het afvallen vertragen?

Doe deze gratis test en ontdek je “Afslank IQ”.

Gezondheidsvoordeel #2: herstel van lichaamscellen en mogelijk levensverlengend

Als je vaak eet dan heeft je lichaam steeds zijn energie nodig om je eten te verteren.

Als je gaat vasten dan kan je lichaam zijn energie gaan verleggen naar andere taken zoals het herstellen van de cellen door het verwijderen van afvalmateriaal uit de cellen (bron). Dit noemen we ook wel autofagie.

Ook blijkt uit onderzoek dat intermittent fasting de gezondheid van het zenuwstelsel kan verlengen en dat het bepaalde eiwitten kan activeren die betrokken zijn bij de levensduur en voorkomen van kanker. (bron, bron).

Uit een muizenstudie is gebleken dat vasten de stamcellen prikkels geeft om weefsels te verjongen. Dit vermogen hangt samen met het verbranden van ketonen (vetzuren) (bron).

Samenvattend: 

Intermittent fasting bevordert het herstel van lichaamscellen via autofagie en kan de levensduur verlengen door het zenuwstelsel te ondersteunen en weefsels te verjongen.

Gezondheidsvoordeel #3: vermindering van oxidatieve stress en inflammatie

Oxidatieve stress wordt veroorzaakt door te veel vrije radicalen en is mede verantwoordelijk voor het proces van veroudering en veel chronische ziekten (bron). Vrije radicalen ontstaan in de cel bij het verbranden van energie en beschadigen alle delen van de cel, dit inclusief DNA, proteïnen en lipiden (bron).

Oxidatieve stress is vaak het gevolg van obesitas, hypoglykemie, roken en overmatig alcohol gebruik. Maar ook medicijnen, intensief sporten en te lang in de zon zitten veroorzaken oxidatieve stress.

Intermittent fasting verbetert de weerstand tegen verouderings-gerelateerde ziekten zoals hart- en vaatziekten, door vermindering van schade door oxidatieve stress en verhoging van de weerstand van de cel tegen stress (bron, bron).

Bovendien vermindert intermittent fasting ontstekingen, wat ook aan de basis ligt van veel chronische ziekten (bron, bron, bron).

Samenvattend: 

Intermittent fasting vermindert oxidatieve stress en ontstekingen, wat helpt tegen veroudering en chronische ziekten zoals hart- en vaatziekten. Vasten verhoogt ook de weerstand van cellen tegen stressfactoren.

Gezondheidsvoordeel #4: vermindert de kans op diabetes type 2

Gezondheidsorganisaties zien diabetes type 2 als de pandemie die de volksgezondheid in de 21ste eeuw ernstig zal bedreigen (bron, bron, bron).

Jaarlijks overlijden 1,5 miljoen mensen wereldwijd aan de gevolgen van diabetes type 2.

Verhoogde bloedsuikers en een verhoogde insulineweerstand dragen in belangrijke mate bij aan het ontwikkelen van diabetes type 2.

Door intermittent fasting toe te passen kan je de kans op diabetes type 2 verminderen.

Dit omdat je met intermittent fasting zowel de bloedsuikers als de insulineweerstand verlaagt (bron).

Een overzichtsartikel uit 2019 onderzocht meer dan 70 gepubliceerde onderzoeken over de meest voorkomende varianten van intermittent fasting (bron).

De onderzoekers ontdekten dat alle varianten van intermittent fasting helpen bij het vertragen van veroudering en het risico op ziektes als diabetes, hartaandoeningen en kanker. Intermittent fasting bleek ook effectief te zijn voor gewichtsverlies en vetverbranding.

Samenvattend: 

Intermittent vasten verlaagt de bloedsuikerspiegel en vermindert insulineresistentie, waardoor het de kans op diabetes type 2 verlaagt.

Gezondheidsvoordeel #5: verlaagt risico op kanker en Alzheimer

Cellen gaan weleens kapot net zoals een onderdeeltje in bijvoorbeeld een computer kapot kan gaan. Cellen zijn in staat om die kapotte onderdelen zelf af te breken en te recyclen. Dit proces wordt autofagie genoemd.

Door te vasten veroorzaken we het proces van autofagie waardoor beschadigde cellen kunnen herstellen (bron, bron).

Het bevorderen van autofagie biedt een verbeterde bescherming tegen verschillende ziekten zoals kanker en de ziekte van Alzheimer (bron, bron).

Hoewel er onder mensen nog meer onderzoek nodig is laten onderzoeken onder dieren zien dat intermittent fasting kanker kan voorkomen maar ook verdere tumorgroei remt en dat het het effect van chemotherapie kan versterken (bron, bron, bron, bron).

Bij een kleinschalig onderzoek onder mensen met de ziekte van Alzheimer bleek vasten de symptomen van deze ziekten te verbeteren (bron).

Samenvattend: 

Intermittent vasten bevordert autofagie, wat het risico op kanker en Alzheimer verlaagt en kan helpen bij de behandeling van bestaande symptomen.

Gezondheidsvoordeel #6: verlaagt de kans op hart- en vaatziekten

Een hoge bloeddruk, een verhoogde LDL-cholesterol, verhoogde triglyceriden, verhoogde inflammatie en verhoogde bloedsuikers zijn risicofactoren die de kans op hart- en vaatziekten verhogen.

Met intermittent fasting is het mogelijk om al deze risicofactoren naar beneden te brengen (bron, bron, bron, bron).

In 2024 werd een studie gepubliceerd die stelt dat intermittent fasting de kans op overlijden aan hartziekten met 91% zou verhogen. Deze studie werd uitgevoerd door de Amerikaanse hartstichting (bron). De studie baseerde zich echter op vragenlijsten waarbij deelnemers zich moesten herinneren wat ze gegeten hadden, een methode die vaak onbetrouwbaar is.

De studie is bovendien niet door andere wetenschappers gecontroleerd en de groepen die ze vergeleken (de vasters en niet-vasters) verschilden ook van elkaar in zaken zoals rookgedrag en geslacht, wat de uitkomsten kan beïnvloeden.

Samenvattend: 

Intermittent vasten kan risicofactoren voor hart- en vaatziekten zoals hoge bloeddruk en cholesterol verlagen. Een studie uit 2024 claimt echter dat het de kans op hartziekten verhoogt, maar deze studie is gebaseerd op onbetrouwbare methoden en niet door andere wetenschappers gecontroleerd.

Gezondheidsvoordeel #7: verbetert mogelijk de hersenfunctie

In dierenstudies zijn er aanwijzingen dat intermittent fasting de groei van nieuwe zenuwcellen kan bevorderen bij ratten, wat goed is voor de hersenfunctie (bron, bron).

Intermittent fasting stimuleert tevens de aanmaak van BDNF (Brain-derived neurotrophic factor) (bron, bron, bron).

BDNF is belangrijk voor het aanmaken van nieuwe zenuwcellen en onder andere actief in het deel van de hersenen waar geheugen en leerprocessen plaatsvinden.

Samenvattend: 

Intermittent vasten kan de hersenfunctie verbeteren door de productie van BDNF te verhogen, een eiwit dat helpt bij de groei van nieuwe zenuwcellen en belangrijk is voor leer- en geheugenprocessen.

Gezondheidsvoordeel #8: anti aging effecten

Intermittent fasting is ook populair onder mensen die er alles aan doen om zo oud mogelijk te kunnen worden, dit vanwege de anti aging effecten.

Bij ratten worden spectaculaire resultaten gehaald door ze om de dag te laten vasten. Ratten leven 83% langer als ze om de dag moeten vasten (bron).

Omdat intermittent fasting vrij nieuw is als een manier van restrictief eten (zowel het dieet als de onderzoeken) en mensen een stuk ouder worden dan ratten, is het nog niet mogelijk om de lange termijn effecten te registreren. Die zullen pas op zijn vroegst over 40-50 jaar beschikbaar zijn naar mijn verwachting.

Het is dus nog niet bewezen dat intermittent fasting ook het leven van mensen kan verlengen maar gezien de verbeteringen in allerlei gezondheidsmarkers (zoals cholesterol, inflammatie, oxidatieve stress) en dierproeven ligt dit wel in de lijn der verwachtingen.

Samenvattend: 

Intermittent vasten is populair vanwege de potentiële anti-aging effecten. Dierstudies bij ratten tonen een aanzienlijke levensverlenging, maar het bewijs bij mensen is nog niet definitief bewezen.

Gezondheidsvoordeel #9: meer uithoudingsvermogen en sneller herstel

Bij mannen kan het menselijk groeihormoon (HGH) met 2000% toenemen en bij vrouwen met 1300% door 24 uur te vasten (bron).

Een toename van HGH zal resulteren in een groter uithoudingsvermogen en een sneller herstel van spieren na een training.

3 nadelen van intermittent fasting

Nadeel #1: hongergevoelens

Intermittent fasting kan in het begin een uitdaging zijn, vooral als je niet gewend bent om voor langere tijd niet te eten. Dit kan leiden tot hongergevoelens en een constante focus op voedsel.

Maar het is belangrijk om te onthouden dat honger tijdens het vasten niet hetzelfde is als verhongering. Het verlangen naar voedsel is een normaal en zelfs gezond onderdeel van het vastenproces.

Nadeel #2: suikerdip

Intermittent fasting kan leiden tot momenten van vermoeidheid en een sterke trek in zoetigheid, vooral als je net begint met deze methode. Dit fenomeen staat bekend als een suikerdip.

Het kan verleidelijk zijn om op zo’n moment naar iets zoets te grijpen voor een snelle energieboost, maar dit is vaak van korte duur en kan leiden tot een suikerpiek.

Nadeel #3: risico op een lage inname van voedingsstoffen

Intermittent fasting kan leiden tot een verhoogd risico op het niet binnenkrijgen van de aanbevolen dagelijkse hoeveelheid (ADH) vitamines en mineralen. Vooral als je tijdens de toegestane eetmomenten voornamelijk kiest voor bewerkte en ongezonde voedingsmiddelen.

Eet daarom vooral voedzame voedingsmiddelen tijdens de eetmomenten. Zo voorkom je eventuele tekorten aan voedingsstoffen en kun je je gezondheid optimaal ondersteunen.

Hoe start je met intermittent fasting?

Hoe je het beste kunt starten met intermittent fasting ligt aan de situatie waaruit je dit gaat doen.

Misschien heb je al veel gelezen over intermittent fasting en wil je gelijk de schema’s gaan volgen van de online fitnessgoeroes. Je wilt tenslotte snel resultaat. Zoals een populair schema waarbij je 20 uur vast, je 4 uur hebt om te eten en waarbij je aan het einde van je vastenperiode een High-intensity interval training (HIIT) doet.

Bedenk dan dat dit niet zo’n goed idee is als je nu in een situatie zit waarin je gewend bent om 6 keer per dag te eten en niets aan sport doet.

Je insulinegevoeligheid is hiervoor nog te laag en je gaat je echt beroerd voelen door je lage bloedsuikers aan het einde van je vastenperiode.

Je kunt te lage bloedsuikers herkennen aan de volgende symptomen:

  • Duizeligheid
  • Hoofdpijn
  • Dubbel of wazig zien
  • Verwardheid
  • Snel geïrriteerd
  • Honger
  • Moeheid
  • Zweten
  • Hartkloppingen
  • Trillen
  • Rusteloosheid

Indien je bloedsuiker echt veel te laag wordt dan kan je het bewustzijn verliezen of zelfs in een coma raken. Hier hoef je niet snel bang voor te zijn, dit gebeurt normaal gesproken alleen bij mensen welke diabetes hebben en insuline moeten spuiten.

Als je nooit sport en je gaat intermittent fasting ook direct combineren met sporten in je vastenperiode dan ga je je zo slecht voelen dat je je direct zult afvragen of intermittent fasting wel iets voor jou is.

Als je al gewend bent om te sporten en gewend bent om koolhydraatarm te eten dan is veel makkelijker om in één keer te switchen naar een vrij pittige vorm van intermittent fasting.

Samenvattend: 

Om te beginnen met intermittent fasting, start geleidelijk, vooral als je vaak eet en weinig sport. Vermijd direct strenge vastenschema’s om onaangename symptomen te voorkomen.

Stappenplan van intermittent fasting voor ‘beginners’

  • Week 1 en 2; stop eerst met het eten van suikers en geraffineerde koolhydraten zodat je bloedsuikers en insuline kunnen dalen naar normale niveaus.
  • Week 3; ga van 6 naar 5 eetmomenten per dag
  • Week 4; ga van 5 naar 4 eetmomenten per dag
  • Week 5; ga van 4 naar 3 eetmomenten per dag.
  • Week 6 of later; ga pas van 3 naar 2 eetmomenten per dag als je je goed voelt bij 3 eetmomenten per dag

Dit stappenplan is een richtlijn. Als je merkt dat je bijvoorbeeld geen moeite hebt om 4 eetmomenten te hebben dan kan je direct naar 3 eetmomenten gaan om te ervaren hoe je lichaam daarop reageert.

Indien je nog moeite hebt om een stap te maken dan mag je gewoon langer op een bepaalde stap blijven zitten.

Normaal gesproken zou je na uiterlijk 2 weken een volgende stap moeten kunnen maken. Als dit niet lukt dan komt dit waarschijnlijk omdat je te veel geraffineerde koolhydraten of suikers eet op de momenten dat je mag eten. Je bloedglucose en insuline worden dan te veel verstoord.

Vervang in dat geval een deel van je koolhydraten door eiwitrijke voeding en gezonde vetten en eet langzame koolhydraten. Langzame koolhydraten zitten o.a. in groenten, zoete aardappel, havermout, quinoa en zilvervliesrijst.

Zodra je op 2 eetmomenten per dag zit dan kan je de vastenperioden steeds verder gaan oprekken.

Om maximaal van intermittent fasting te profiteren kan je op een gegeven moment gaan sporten in je vastenperiode. Een goed moment om dit te gaan doen is als je gewend bent aan het vasten en het sporten.

Aan het einde van je vastenperiode sporten is het beste. De hoeveelheid menselijk groeihormoon is dan namelijk het hoogst.

Samenvattend: 

Begin met intermittent fasting door eerst je inname van suikers en geraffineerde koolhydraten te verminderen. Verlaag geleidelijk het aantal eetmomenten van 6 naar 2 per dag over zes weken. Pas het tempo aan op basis van wat goed voelt voor jou en vervang ongezonde koolhydraten door eiwitten en gezonde vetten.

10 populaire intermittent fasting schema’s

Intermittent fasting schema #1: 16/8

Het 16/8 schema is waarschijnlijk de meest populaire methode omdat het vrij eenvoudig is toe te passen, zowel op dagelijkse routine als op sociaal vlak.

Bij deze methode vast je gedurende 16 aaneengesloten uren waarna je een tijdsbestek hebt van 8 uur waarbinnen je mag eten.

Deze cyclus herhaal je in principe iedere dag van de week maar je bent natuurlijk vrij om deze cyclus in bijvoorbeeld het weekend los te laten.

Voor het 16/8 schema hoef je alleen maar het ontbijt over te slaan. De lunch kan je gewoon samen met je collega’s nuttigen en het avondeten doe je gewoon met de rest van het gezin.

Stel je eet om 18 uur het avondeten dan kan je tot 20 uur eventueel nog een tussendoortje of een nagerecht nemen. In de ochtend sla je het ontbijt over en om een uurtje of 12 verbreek je de vastenperiode met een lunch. Je hebt dan 16 uur gevast.

Na de lunch kan je wachten met eten tot het avond eten maar je mag in de middag ook nog een tussendoortje nemen, mocht je daar behoefte aan hebben.

Bij dit schema is het de bedoeling dat je 2 of maximaal 3 eetmomenten per dag hebt. Het is niet de bedoeling dat je ieder uur iets gaat lopen snacken omdat het toch je eetperiode is.

Het 16/8 schema is een geschikte methode om mee te beginnen. Je begint dan bijvoorbeeld met 12 uur vasten waarna je iedere week een uur langer vast totdat je 16 aaneengesloten uren hebt.

Samenvattend: 

Het 16/8 schema houdt in dat je 16 uur vast en 8 uur eet, meestal door het ontbijt over te slaan. Het beperkt je tot 2-3 eetmomenten per dag.

Intermittent fasting schema #2: 24 uur vasten

Bij dit schema ga je één of tweemaal per week vasten voor een periode van 24 aaneengesloten uren. Als je bijvoorbeeld maandagavond om 18 uur hebt gegeten dan is je volgende eetmoment dinsdagavond 18 uur.

Je kunt er ook voor kiezen om van ontbijt naar ontbijt of om van lunch naar lunch te vasten. Waar je je prettig bij voelt, het effect is hetzelfde.

Als je deze methode toepast om af te vallen dan is het belangrijk dat je op de dagen dat je eet niet meer gaat eten dan je normaal gesproken zou doen.

Als je niet gewend bent om te vasten dan is het wel pittig om gelijk te beginnen met een vastenperiode van 24 uur. Je kunt beter beginnen met een vastenperiode van 14 tot 16 uur waarna je dit iedere keer verder oprekt.

Lees ook dit artikel waarin ik vertel wat je het beste kunt drinken tijdens intermittent fasting.

Samenvattend: 

Het 24 uur vasten schema houdt in dat je één of tweemaal per week 24 uur vast, bijvoorbeeld van diner tot diner. Begin geleidelijk met kortere vastenperioden als je nog niet gewend bent aan vasten.

Intermittent fasting schema #3: het 5:2 dieet

Bij dit schema eet je 5 dagen per week normaal en heb je niet echt vastendagen maar 2 dagen met een calorierestrictie.

Technisch gezien is dit niet echt een vorm van intermittent fasting.

De 2 dagen van calorierestrictie mogen geen opeenvolgende dagen zijn. Je neemt bijvoorbeeld donderdag en zondag om te vasten.

Het is de bedoeling dat mannen 600 kcal en vrouwen 500 kcal eten op de ‘vastendagen’.

Samenvattend: 

Het 5:2 dieet houdt in dat je 5 dagen per week normaal eet en 2 niet-opeenvolgende dagen een calorierestrictie hebt van 600 kcal voor mannen en 500 kcal voor vrouw

Intermittent fasting schema #4: het Warrior Diet

Deze vorm van intermittent fasting is echt gebaseerd op hoe de oermens at.

Tijdens de jacht vond men waarschijnlijk fruit en groenten welke men plukte en at terwijl men aan het jagen was.

Je mag daarom gedurende de dag wel kleine porties fruit en rauwe groenten eten. Waarna je in de avond één grote maaltijd eet, op het moment dat onze voorouders terugkeerde van een geslaagde jacht zeg maar.

Je hebt bij het Warrior Diet een tijdsbestek van 4 uur waarin je echt mag eten. Fruit en rauwkost eet je in de vastenperiode.

Bij deze vorm van intermittent fasting wordt het ook aangemoedigd om je voedsel keuzes af te stemmen op wat de oermens at zoals met het Paleo dieet wordt gedaan. Dit betekent o.a. veel vlees maar geen granen, zuivel en bewerkt eten.

Samenvattend: 

Het Warrior Diet combineert intermittent fasting met het Paleo dieet, waarbij je overdag fruit en rauwe groenten eet en ’s avonds één grote maaltijd nuttigt binnen een periode van 4 uur.

Intermittent fasting schema #5: af en toe een maaltijd overslaan

Om te vasten hoef je natuurlijk helemaal niet een methode of een schema te hebben. Je kunt ook gewoon zo nu en dan een maaltijd overslaan, net hoe het uitkomt en of je trek hebt.

Druk op het werk en je moet overwerken? Waarom zou je moeilijk doen en eten gaan bestellen? Sla gewoon het avondeten over.

Laat uit bed en eigenlijk niet echt tijd voor het ontbijt? Sla het ontbijt over en wacht tot de lunch met eten.

Tijd voor het avondeten maar geen trek? Sla het avondeten dan eens over.

Bij deze ‘methode’ eet je alleen als je honger hebt en niet meer ‘op de klok’ zoals je gewend bent.

Het nadeel van deze methode is dat je wel ongemerkt een week of langer kan hebben waarin geen enkele maaltijd wordt overgeslagen en je dus geen periode hebt waarin gevast wordt.

Samenvattend: 

Bij deze methode van intermittent fasting sla je af en toe een maaltijd over wanneer het uitkomt of je geen trek hebt. Dit betekent dat je eet wanneer je honger hebt, niet op vaste tijden.

Intermittent fasting schema #6: om de dag

Bij dit schema heb je om-en-om een dag waarop je vast welke je afwisselt met een dag waarop je mag eten.

Deze vorm van intermittent fasting wordt gek genoeg in de meeste studies onderzocht terwijl dit schema in de praktijk helemaal niet populair is.

Een variant op dit schema is dat je op je vastendag een calorierestrictie aanhoudt van 500 kcal per dag (of 1/5 deel van de normale dagelijkse calorieënbehoefte). Op je eetdag eet je vervolgens normaal.

De extreemste variant op dit schema is dat je op de vastendag helemaal niets eet wat ik voor beginners zou willen afraden. Deze methode is vrij zwaar en voor de meeste mensen moeilijk voor lange tijd vol te houden. Dit schema is wel ideaal als je in korte tijd veel wilt afvallen.

Nadat je streefgewicht is bereikt kan je naar een mildere vorm van intermittent fasting overstappen zoals de 16/8 methode. Dit om met speels gemak op gewicht te blijven en te blijven profiteren van de vele gezondheidsvoordelen.

Samenvattend:

Het om-de-dag schema wisselt vastendagen (500 kcal of niets) af met eetdagen, wat effectief is voor snel afvallen maar moeilijk vol te houden.

Intermittent fasting schema #7: Fast-5 Diet

In een periode van één dag, dus 24 uur, mag er alleen maar gegeten worden binnen een tijdsduur van 5 uren. Deze 5 uren moeten natuurlijk wel zonder onderbrekingen zijn.

In het meest ideale geval, ligt deze eetperiode tussen de 3 uur ’s middags en 8 uur ’s avonds. Deze voorkeur komt voort uit de constatering dat de oermens hetzelfde patroon had: overdag moest er gejaagd en verzameld worden, aan het eind van de middag keerde men terug van de jacht waarna er gegeten kon worden.

Het Fast-5 Diet lijkt op het Warrior Diet. Bij Fast-5 heb je 5 uur om te eten en bij het Warrior diet 4 uur. Een belangrijk verschil is echter dat je bij het Warrior Diet overdag fruit en rauwkost mag eten en het je voorschrijft wat je mag eten.

Samenvattend:

Bij het Fast-5 Diet eet je binnen 24 uur slechts in een aaneengesloten periode van 5 uur, bij voorkeur tussen 15:00 en 20:00 uur.

Intermittent fasting schema #8: één maaltijd per dag

Deze manier van vasten is dagelijks. Gedurende de dag eet je maar één maaltijd. De rest van de dag moet je natuurlijk wel blijven drinken. De voorkeur gaat uit naar kruidenthee en/of water.

Dit noemen we trouwens het OMAD dieet, wat staat voor One Meal A Day.

Je zult begrijpen dat deze vorm van intermittent fasting vrij pittig is. Deze vorm is dan ook niet geschikt voor beginners op het gebied van vasten.

Ook krachtsporters hebben vaak moeite met deze vorm van intermittent fasting, dit omdat het ze vaak niet lukt om in één maaltijd voldoende eiwitten en koolhydraten naar binnen te werken. Het zal voor de meeste al moeilijk genoeg zijn om alle macronutriënten in twee maaltijden naar binnen te werken.

Samenvattend:

Het OMAD dieet is een uitdagende vorm van intermittent fasting waarbij je slechts één maaltijd per dag eet, wat niet geschikt is voor beginners of krachtsporters.

Intermittent fasting schema #9: gematigde vorm van vasten

Bij deze vorm heb je gedurende de week één tot drie vastendagen. Deze vastendagen zijn wel minder strikt dan de andere vormen. Gedurende deze vastendagen eet en drink je wel, maar qua calorieën zeer laag.

In de meeste gevallen drink je dan bijvoorbeeld alléén maar smoothies. Let wel: drink groente-smoothies en beslist géén fruit-smoothies!

Bij deze vorm van intermittent fasting zal je met de smoothies wel een lichte metabole reactie uitlokken. In groenten zitten kleine hoeveelheden koolhydraten. Hierdoor zal je niet volledig profiteren van de veranderingen in je hormoonhuishouding.

Omdat je wel een grote calorierestrictie creëert zal je met dit schema wel goed kunnen afvallen. Deze methode is minder gunstig voor het ontwikkelen van spiermassa omdat je niet optimaal zal profiteren van de aanmaak van menselijk groeihormoon.

Samenvattend:

Bij deze gematigde vorm van intermittent fasting heb je wekelijks één tot drie vastendagen. Op deze dagen drink je alleen groente-smoothies. Dit is goed voor gewichtsverlies, maar minder optimaal voor spieropbouw.

Intermittent fasting schema #10: 36 uur vasten

Bij de vorm eet je 36 aaneengesloten uren niets. Je eet dan bijvoorbeeld op maandag je avondeten om 19 uur waarna je pas op woensdagochtend 7 uur je ontbijt weer eet. Je hebt dan 36 uur gevast. Dit doe je eenmaal per week.

Dit schema is geschikt om in korte tijd veel vet te verbranden en niet geschikt voor beginners.

Meer schema varianten

De hier genoemde intermittent fasting protocollen zijn de meest toegepaste methoden maar er zijn in principe oneindig veel varianten te bedenken. Zo zijn er ook mensen welke zo nu en dan 2 of 3 opeenvolgende dagen vasten. Zolang je niet langer dan 60 uur vast hoef je niet bang te zijn dat je stofwisseling in spaarstand raakt.

Kies een vorm van intermittent fasting welke goed in je dagschema past en waar je je goed bij voelt. Deze vorm kan je desgewenst nog wat aanpassen aan je persoonlijke voorkeuren en dagindeling.

Wat is de beste intermittent fasting manier en schema?

De beste intermittent fasting methode en schema kunnen variëren per persoon, afhankelijk van hun hormoonhuishouding en persoonlijke voorkeur. Persoonlijk ben ik voorstander van de 16/8-methode, waarbij je 16 uur vast en 8 uur eet. Dit schema is voor veel mensen haalbaar en kan snel positieve resultaten opleveren.

Toch wil ik benadrukken dat wat voor de één werkt, niet per se voor de ander werkt. Het is aan te raden om verschillende vasten methoden uit te proberen en te kijken wat het beste bij jouw levensstijl en lichaam past.

Ervaringen met intermittent fasting

Voor- en na-foto van iemand die is afgevallen met intermittent fastingInternet is natuurlijk een hele dankbare bron om ervaringen te checken van mensen die intermittent fasting reeds toegepast hebben in hun leven. Hoe is het gegaan? Hoe voelen ze zich? Was er resultaat?

…Persoonlijk weet ik dat het beslist een positieve bijdrage levert aan mijn gezondheid, maar het is altijd fijn om dit bevestigd te zien. Een kleine greep uit de vele ervaringen die ik vond op het onuitputtelijke internet:…

…De eerste week was moeilijk, maar dat constante gerommel in mijn maag verdween al snel. Ik voel me een stuk fitter nu…

…In mijn eetperiode kan ik nu lekker van alles eten, zonder dat ik me schuldig hoef te voelen…

…Doordat ik in de vastenperiode niet MAG eten, denk ik er ook niet aan. Dit geeft een heel stuk rust…

…Mijn cholesterol is dusdanig gedaald, dat ik mijn medicijnen nu kan laten staan…

…Ik doe nu een maand aan intermittent fasting om droog te trainen. Dit werkt voor mij veel beter dan alle methoden welke ik tot nu toe had uitgeprobeerd…

…Ik train in mijn vastenperiode en verbazingwekkend genoeg heb ik juist meer energie in plaats van minder…

…Ik ben van 6 maaltijden naar uiteindelijk 2 maaltijden per dag gegaan. De hoeveelheid tijd welke ik hiermee vrij heb gemaakt is enorm…

…Sinds ik aan intermittent fasting doe slaap ik beter en voel ik me sterker en energieker gedurende de dag, I love it…

Wanneer intermittent fasting niet geschikt is

Intermittent fasting is niet geschikt indien er sprake is van:

  • Zwangerschap of zwanger willen worden
  • Borstvoeding
  • Chronische stress
  • Een geschiedenis met eetstoornissen zoals anorexia nervosa
  • Gebruik van bloedsuikerverlagende medicijnen
  • Een lage bloedsuiker
  • Iemand die nog nooit een dieet heeft gevolgd of heeft gesport

Verschil tussen mannen en vrouwen

Uit mijn onderzoek blijkt dat mannen en vrouwen verschillend reageren op intermittent fasting.

Wat te verklaren is door de effecten van intermittent fasting op onze hormonen en de verschillen in hormoonhuishouding tussen mannen en vrouwen.

Als een vrouw vaak en veel vast kan dat van invloed zijn op enkele hormonen. Zo kan dit de afscheiding van gonadotropine-releasing hormoon (GnRH) verstoren. Dit is een hormoon dat helpt bij de afgifte van twee reproductieve hormonen die zorgen voor de eisprong: luteïniserend hormoon (LH) en follikelstimulerend hormoon (FSH) (bron, bron).

Gevolg kan een onregelmatige menstruatiecyclus zijn, slechte botgezondheid en andere effecten. Daarom kunnen vrouwen beter een gematigde vorm van intermittent fasting aannemen.

Over het algemeen kan je stellen dat intermittent fasting bij mannen vaker effectief is dan bij vrouwen. Dit wil niet zeggen dat intermittent fasting niet iets voor vrouwen kan zijn. Sommige vrouwen zweren er bij.

Ieder individu is anders en je zal daarom intermittent fasting moeten proberen, of je nu man of vrouw bent, om er achter te komen of het voor jouw werkt of niet.

Samenvattend:

Mannen en vrouwen reageren anders op periodiek vasten door verschillen in hormonen. Over het algemeen werkt het beter voor mannen, maar het effect varieert van persoon tot persoon.

Begin met mijn ultieme beginnersgids voor intermittent fasting

Klaar om eens intermittent fasting te proberen? Download dan nu mijn gratis gids.

Hierin leer je onder andere meer over:

  • Waarom je niet verhongert bij intermittent fasting
  • Wat mag je precies wel en niet eten tijdens het vasten
  • Een verdere verdieping op de gezondheidsvoordelen
  • Een overzicht van de verschillende schema’s
  • En nog veel meer…

Klik hier om mijn ultieme beginnersgids voor intermittent fasting te downloaden

Ben je al bekend met intermittent fasting maar weet je niet zeker welk schema het beste bij je past?

Beantwoord de korte vragen om er achter te komen welk dieet het beste bij jou past

 

Hoe nuttig was dit artikel voor jou?

Klik op een ster voor een beoordeling!

Omdat je dit artikel nuttig vond...

Volg ons op social media!

Jammer dat je dit artikel niet (zo) nuttig vindt.

Graag horen we hoe we dit artikel kunnen verbeteren!

305 reacties op dit artikel

  • Hallo,

    Ik vroeg me af in welke mate de keuze van je eetmomenten invloed heeft op de resultaten. Ik ben iemand die erg moelijk het ontbijt kan overslaan, maar met het gemak het avondeten kan laten staan. Daarom dat ik graag mijn eetperiode tussen 8u en 16u heb. Dit zou toch dezelfde resultaten moeten geven als bv een eetperiode tussen 12 en 20u?

    Alvast bedankt!

    Stephanie
    • Hoi Stephanie!

      Laat ik maar gelijk zeggen dat ik zelf geen specialist op het gebied van voeding of het lichaam ben, maar ik heb wel hier en daar wat opgepikt dat jou zou kunnen helpen.
      Volgens mij ligt het er ook namelijk aan dat je later op de avond minder gaat verbranden dan bijvoorbeeld rond 16.00. Als je slaapt, vebrandt je natuurlijk minder vetten/kcal dan wanneer je nog actief bezig bent. Ook zal je geloof ik sneller gaan snoepen als je je ontbijt overslaat, en ben je sneller geïrriteerd door dat snoepen, omdat het je niet genoeg energie geeft.
      Ik weet niet helemaal zeker of dit goed is, je kan het nog even checken. Maar ik weet wel bijna helemaal zeker dat het moment waarop je eet – en het skippen van je ontbijt – wel degelijk effect heeft op de resultaten!

      Groetjes, Sasja

      Sasja
    • Beste Stephanie,

      Ja, dat zal bijna dezelfde resultaten geven. Het is alleen dat veel mensen de voorkeur geven aan eten van 12 tot 20u want dan kunnen ze ook avondeten, en avondeten is vaak een sociale gelegenheid.

      Avatar for Drs. Oscar Helm
      Drs. Oscar Helm Auteur
      • Beste Oscar,
        Avondvasten (15.15-5.15 ) komt mij het beste uit. Maar als ik s’avonds van 19.00 tot 20.15 een zware yoga training heb gedaan, is het dan wel okay om daarna helemaal niets te eten tot de volgende ochtend? Ik hou het even simpel.:-)

        Eduard
        • Heb ondertussen geleerd dat je met eiwitiname na het sporten niet langer dan twee uur moet wachten, dus avondvast ik alleen op avonden dat ik niet sport. Maar mijn laatste grote maaltijd van overdag blijft om 15.00-15.15. Voor zover ik heb geleerd hier zit er ’s avonds dan nog genoeg glycogeen voorraad in de spieren voor intensieve yoga of andere (op lichaamsgewicht) krachttraining.

          Eduard
      • Hoi, ik doe dit IF nu ruim een maand en ben redelijk afgevallen. Ik heb een aantal vraagjes. Bij de eerste vraag maal ik mij zorgen de recente ontwikkeling van afvallen. Deze week ben ik van 82.5 naar 80.5 gegaan. Is dat niet wat snel? Tot nu ging het met een .5 kilo per week. (Ik begon met 85.5). Maat 2 kilo in 1 week…help…
        Mijn 2e vraag is als ik het gewenste gewicht heb bereikt, wat dan? Mijn lichaam heeft de vetvoorraaden leeg gehaald, blijf je dan doorgaan met IF. Verander je iets?
        Bij voorbaat dank

        Jaron
        • Het is normaal dat je lichaamsgewicht soms wat schommelt. Dit kan te maken hebben met je vochtbalans. Wat betreft je vetvoorraad, die zal niet zo snel ‘leeg’ zijn. Zodra je je streefgewicht hebt bereikt kun je IF afbouwen of iets meer gaan eten. Kom je aan in gewicht? Dan pas je dit weer aan. Dit doe je net zolang totdat je een stabiel gewicht bereikt.

          Avatar for Drs. Oscar Helm
          Drs. Oscar Helm Auteur
      • Hallo
        Even een vraag. Wellicht is het al beschreven maar mag water met een beetje citroen sap tijdens je vast periode? Of doe je daar je vasten mee te niet?

        Bedankt alvast :)

        Maartje
        • Een lepel citroensap bevat 5 calorieën en 0,8 gram koolhydraat. Een klein beetje citroen sap kan geen kwaad, maar overdrijf het niet.

          Avatar for Drs. Oscar Helm
          Drs. Oscar Helm Auteur
          • Goedemorgen,
            Ik doe al een tijdje aan IF en dat bevalt me erg goed. Nu wil ik elke ochtend beginnen met een glas citroenwater, omdat gezegd wordt dat dit goed is voor het reinigen van je lever voordat je weer gaat eten.
            Jij geeft aan een klein beetje citroensap is geen probleem, maar overdrijf het niet. Wat is een klein beetje?
            Als ik 1 hele citroen uitpers en dit oplos in 500 ml water om te drinken. Is dit dan teveel waardoor ik mijn vasten onderbreek? Mijn voorkeur gaat namelijk uit naar het behouden van mijn vasten ipv drinken van citroensap.

            Sabine
      • Als je aan het IF bent mag je dan wel in de ochtend vers citroensap met water?

        Stephanie
    • Ik zou graag aan deze manier van leven willen beginnen. Ik hoef niet af te vallen maar ik wil graag me energiek voelen. En ik wil van mijn “suikerverslaving” af. Ik lees overal dat deze leefstijl je gezond en “jong” houdt. Ik ben vijftig en ik wil niet dat veel vet uit mijn gezicht en borsten verdwijnt. Dat maakt je juist veel ouder. Is er een manier om vetverbranding op die plaatsen te vermijden? Ik ben er benieuwd naar je antwoord/ oplossing hierop.
      Groetjes Gaby

      Gaby
      • Je hebt helaas geen invloed op waar je precies vet verliest. Wél kun je kiezen waar je er strakker en gedefinieerd uit wilt zien. Door de onderliggende spier van een probleemgebied te verstevigen met de aanmaak van nieuwe spiermassa (bijv. bilspieren, armspieren of buikspieren), kun je sneller gunstige resultaten zien.

        Avatar for Drs. Oscar Helm
        Drs. Oscar Helm Auteur
        • Hallo
          Ik werk in shift dus als ik smorgens om 03.45 uur opsta eet ik toch 1 sneetje met jam om dan 27 km met de fiets te vertrekken. (alle dagen)

          Mag dit want dit is in de vastenperiode? Ik eet dan terug pas om 12.00 uur .
          ik doe de 16:8 variant.
          Maar zonder iets te eten en te moeten fietsen heb ik het heel moeilijk…

          grtz

          Karel
    • Stel je volgt dit patroon .
      Je valt goed af en komt op gewicht .
      Is dit dan permanent ?
      Moet je dan nog vasten of ?
      Dat is nergens duidelijk te vinden .

      GP
      • Beste Glenn,

        Intermittent fasting is in feite een levensstijl. Je kunt het dus je leven lang blijven volgen.

        Avatar for Drs. Oscar Helm
        Drs. Oscar Helm Auteur
    • Op welk moment neem je medicijnen?
      Op welk moment neem je vitaminepillen?
      Kan dat op elk moment of verstoor je dan het vasten?
      Stel ik ontbijt om 12.00. Moet ik wachten tot 12.00 met nemen van vit.pillen?

      Anne
    • Hi Oscar,
      Na enthousiaste verhalen van een vriend ben ik ook aan het IF geslagen. Ik sla het ontbijt over en eet tussen 12 en 20 uur. In die tijd eet ik wat ik normaal ook zou eten. Niet koolhydraatvrij maar zeker niet ongezond.
      In de eerste week dacht ik echt al iets te merken bij mijn buikomvang, omdat ik mijn riem strakker aan kon trekken. Maar nu ben ik 3 weken verder en nog niks afgevallen. Heb je hier wellicht een verklaring voor? (Ik ben een vrouw van 45. Ik rook niet en sport ook niet maar krijg wel voldoende beweging.) Hoor het graag!

      Esther
  • Hoi Oscar, Ik heb wel eens gehoord dat je beter 6 kleine maaltijden kunt eten dan 3 grote. Dus in plaats van een flink onbijt, grote lunch en uitgebreid diner, de dag beginnen met een cracker, later een stuk fruit, een keer een smoothie etc. Je bent dan natuurlijk niet aan het vasten, maar zou dit enigszins dezelfde resultaten kunnen opleveren, doordat je zulke kleine hoeveelheden eet? Ik ben namelijk niet iemand die zo gemakkelijk 12 uur lang achter elkaar niets kan eten, maar het idee van 6 kleine maaltijden (/gezonde snacks) per dag klinkt mij beter in de oren. Bvd, Margreet

    Margreet Wessels
    • Het idee van 6 maaltijden per dag is achterhaald. Je metabolisme gaat er niet sneller van.

      Uit een studie is gebleken dat als je één maaltijd van 2000 kcal eet op een dag óf dezelfde maaltijd eet in 5 á 6 porties verspreid over de gehele dag, je exact evenveel calorieën verbrandt die dag (als alle andere factoren hetzelfde zijn).

      Ik snap dat je niet graag 12 uur achter elkaar niets wilt eten, maar dat is inclusief slapen. Mensen willen dit vaak niet, omdat bijna iedereen in onze samenleving verslaafd is aan suikers en koolhydraten.

      Daarom is de eerste 1 á 2 weken ook lastig, maar daarna wordt enkele uren niets eten steeds makkelijker. Je lichaam gaat dan namelijk meer energie halen uit vetten en daar kan je 4x meer energie uit halen dan suikers.

      Drs. Oscar Helm
      • Hoi Oscar, Heel erg bedankt voor je reactie en opheldering! Ik denk dat ik me toch maar eens ga wagen aan intermittent fasting.. ik neem aan dat het geen kwijt kan om het op zijn minst eens te proberen. Groeten, Margreet

        Margeet Wessels
        • Hoi Margreet, ik ben benieuwd of je het geprobeerd hebt. Ik was ook iemand die de hele dag door at en ontbijt was mijn favoriete maaltijd. Ik dacht dat ik het niet zou kunnen, want mijn lijf riep om de 2-3 uur om eten. Nu ben ik gestart met IF. Ik heb het langzaam opgebouwd en het lukt me nu prima om tot 12.00 niet te eten. Ik kan zelfs 2 uur sporten in de ochtend zonder ontbijt. Nooit voor mogelijk gehouden.

          Mara
      • Maar het kan dus wel? 6 kleinere maaltijden op een dag? Als je denkt aan geen brood, maar wel stukken fruit tussendoor en havermoutpap als ontbijt en kleine protie groente als avondeten?

        Gemma
        • Het kan, maar het is verre van aan te raden. Je kunt je spijsvertering beter soms ook rust geven.

          Avatar for Drs. Oscar Helm
          Drs. Oscar Helm Auteur
        • Hallo Oscar,

          Ik wil IF gaan proberen van 11-18 u. Mag ik wel koffie rond 10 u met melk?

          Mvg Caroline

          Caroline Hermans
          • Beste Caroline,

            Waarom zou je geen koffie met melk rond 10.00 mogen drinken? Het valt tenslotte buiten je tijd van periodiek vasten (11-18.00). Tijdens IF is het wel belangrijk dat je melk uit je koffie laat.

            Avatar for Drs. Oscar Helm
            Drs. Oscar Helm Auteur
        • Ik ben nu 2 weken bezig
          Lukt me goed sport 4 keer de week
          Maar ik ben 2 kilo aangekomen ?

          Mieke
  • Duidelijk uitgelegd, fijn!

    Nu nog de vraag hoe lang de periode moet duren voor het beste resultaat? Of kan je je dagelijkse ritme aanpassen naar bijvoorbeeld de doordeweekse (werk)dagen te vasten vanaf na de avondmaaltijd tot aan de lunch de volgende dag? Of dit patroon 1x per maand een week? En dit dan blijvend doen? Of went je lichaam er dan aan en heeft het dan geen effect meer?

    Daar ben ik nog benieuwd naar :)

    Groeten,
    Carlijn

    Carlijn
    • Een periode van 24 uur vasten is het meest logisch vanuit praktisch en wetenschappelijk oogpunt. Ik heb zelf ondervonden dat 24 uur vasten het minst indringend is op je leven. Je houdt er gewoon rekening mee dat je een dag niets eet.
      Volgens onderzoek blijkt op het 24-uurs punt de vetverbranding maximaal te zijn. Het duurt enkele uren voordat je optimaal kunt profiteren van de voordelen van vasten. Deze voordelen krijg je niet als je voor een paar uurtjes doet vasten. Periodiek vasten kun je voor rest van je leven blijven toepassen.

      Avatar for Drs. Oscar Helm
      Drs. Oscar Helm Auteur
  • tanks voor de tips!!!

    dominique
  • wat kan ik doen tegen dat gevoel van een rommelige maag? Ik hou t echt niet lang vol om met een lege maag rond te rennen… En met sporten voelt dat helemaal rot want dan krijg ik juist steken in mn zij. Wt kan ik hiertegen doen? bvd, Dean

    Dean
    • Beste Dean,

      Vaak zijn dit soort hongeraanvallen van korte duur. Je moet er dus even doorheen bijten. Leid jezelf af en denk niet voortdurend aan die rommelige maag. Andere opties zijn meer water (voller gevoel) en zwarte koffie (iets warms) drinken, een kauwgom pakken of op tijd gaan slapen.

      Avatar for Drs. Oscar Helm
      Drs. Oscar Helm Auteur
      • Dat vraag ik me dus af, mag je wel n smintje of zo nemen.
        In de ochtend?
        Als ik vanaf 12:00/20:00uur doe?

        Michelle
  • Hoi,

    Hoe zit het met het drinken van koffie of cafeïnesupplementen tijdens de uren vasten? Is dit wel ’toegestaan’?

    simone
    • Dat kan je wel doen. Koffie zorgt voor een sneller metabolisme, dus nog meer vet verbranden op die manier.

      Avatar for Drs. Oscar Helm
      Drs. Oscar Helm Auteur
      • Excuus om vaker een koffiepauze nemen dus :)

        nigel
      • Maar koffie stimuleert toch ook de aanmaak van het stresshormoon cortisol en dat kan het afvalproces toch flink ondermijnen?

        Marion
        • 2-3 kopjes zwarte koffie per dag kan geen kwaad. Overdrijf natuurlijk niet, maar dat geldt voor alles zo’n beetje.

          Avatar for Drs. Oscar Helm
          Drs. Oscar Helm Auteur
        • Vasten helpt om je insuline gevoeliger te maken, waarbij insuline kort gezegd beter zijn werk doet. Daarbij maak je inderdaad meer cortisol aan, maar een tijdelijke stress response is juist gezond. Een tijdelijk aanmaak van cortisol door koffie is geen probleem, wel als deze chronisch is maar dan zullen je bijnieren ook worden uitgeput.

          Avatar for Drs. Oscar Helm
          Drs. Oscar Helm Auteur
    • Ik las ergens dat alleen zwarte koffie toegestaan is. Klopt dat of mag ook koffie met melk en zelfs cappuccino?

      Linda
      • Beste Linda, melk en cappuccino zijn niet toegestaan tijdens het periodiek vasten omdat ze calorieën bevatten.

        Avatar for Drs. Oscar Helm
        Drs. Oscar Helm Auteur
  • Goh, aan het begin was ik sceptisch over intermittent fasting, maar met die uitleg snap ik het wel. Vroeger konden de mensen ook niet alles eten wat ze wilden dus waarom nu wel? Logisch!

    Kees
  • Hallo,
    Als ik ervoor zou kiezen om per week 48 uur te vasten, kan ik dit dan wekelijks blijven doen?
    Gr yvette

    Yvette
    • Beste Yvette,

      Dit is niet verstandig. Ik raad je aan om minimaal 1 dag ertussen te houden waarop je wel gewoon eet. De voordelen van vasten worden ook na 24 uur minder. Dus voor de vetverbranding en je lichaam is het beter om er wat dagen tussen te houden.

      Avatar for Drs. Oscar Helm
      Drs. Oscar Helm Auteur
      • Hallo

        Ik heb nu ongeveer een week het 16:8 IF geprobeerd en dit ging erg vlot. Zou om de dag vasten dan een probleem vormen? Omdat ik las dat voor vrouwen het vasten niet zo evident is.

        Soraya
  • Bedankt voor dit artikel! Ik wil graag bodybuilder worden en ik lees dus dat intermittent fasting daar erg mee helpt!

    Groetjes Dennis

    Dennis
  • Ik heb een tijdje 5:2 vastendieet geprobeerd. Ik vind echter de omschakeling van een normale dag naar weer een vastendag lastig. Ik wil fast 5 gaan proberen en als eetvenster 17.00-22.00 uur nemen. Het lijkt me dat ik dit beter volhoud aangezien het iedere dag terugkomt. Klopt mijn gedachtengang?

    Karin
    • Klopt Karin!
      Ik “deed” ook 5:2 een tijdje, trouwens niet om af te vallen maar vanwege de gezondheidsvoordelen, maar vond het best wel gedoe.
      Nu is m’n eetvenster 12.00 – 20.00, maar door omstandigheden (onregelmatig werk) begin ik ook wel later, zonder problemen.
      Dit is sociaal gezien ook goed te doen.
      Ik zou zeggen ga het proberen, ik voel me er super-fit bij!

      Tjitske
  • Ik doe sinds een half jaar aan IF en ik ben binnen 3 maanden 13 kilo afgevallen. Gedurende de drie maanden heb ik het vrij constant en in het begin iedere dag gevolgd. Nu ik op gewicht ben gebruik ik het als onderhoud en speel een beetje met het aantal dagen. Bijvoorbeeld alleen doordeweeks 5 dagen lang en soms ook maar drie dagen. Ik eet dan alleen tussen 12:00 en 20:00. Als ik het volg eet ik wel gezonde maaltijden. Het kan dan wel voorkomen dat ik een keer snoep of bijvoorbeeld een broodje kroket met de lunch eet. In de weekenden volg ik het niet. Ik eet dan gedurende de hele dag. Zo kan ik vaak ook in de avond nog lekker uit eten met vrienden of wanneer je op een feestje bent dat je niets hoeft af te slaan. Wanneer ik dan iets uit de ban ben gesprongen ben ik weer wat strenger en doe ik het langer.
    Ik kan het iedereen aanraden. In het begin zou ik het dus vrij constant en continue volgen tot je op tevreden bent.

    Wim
    • Dat klinkt heel goed Wim, je hebt mij overtuigd om er ook mee te beginnen. Wist niet hoe haalbaar dit was buiten zon leuk artikel maar het kan dus wel dank daarvoor

      Ina
    • Hi Wim,

      Ik ben er ook eindelijk mee begonnen. Na een heftige privé situatie nu weer tijd om mezelf op nummer 1 te zetten en wil dus een kilo of 6 tot 8 kwijt. Heb om me heen ook al van meerderen gehoord dat dit goed te doen is, dus ik ga er voor.
      Goed om te lezen dat het jou bevalt.

      Groet

      Gillyan
  • Hallo allemaal,

    Via een vriend werd ik attent gemaakt op intermittent fasting.
    Wat nou zo leuk is, is dat ik 5:2 al jaren geleden zélf heb toegepast,
    en soms zelfs 4:3, 3:4 en 2:5. Uiteindelijk ben ik regelmatig 5:2 gaan doen,
    2 (aaneengesloten) dagen vasten per week is voor mij goed vol te houden.

    Een leuk bijkomend verschijnsel, in ieder geval bij mij, is dat na 2 dagen niets, of bijna niets eten, je maag behoorlijk krimpt. Dit helpt dan ook weer bij de eerstvolgende dag dat je wél weer mag eten, want dan eet je automatisch al minder.

    3 maanden geleden wist ik mijn zus en moeder over te halen mee te doen, samen met mij, met, toen nog, mijn dieet. Inmiddels mag ik dat niet meer zo noemen begrijp ik :)

    Inmiddels hebben we de kerst achter de rug, ben ik zelf van 91Kg naar 76Kg gegaan,
    en mijn zus én moeder zijn beide tussen de 10Kg en 13Kg kwijt.

    Het is even wennen in het begin, bijna niets eten, en dat twee dagen lang, maar je merkt gewoon dat het werkt, en snél!

    Ik kan het iedereen aanraden!

    Alex
    • Hoi Alex, je zegt bijna niets te eten, wat eet je dan in die twee
      vastendagen?

      Maria
  • Graag wil ik weten of je een jojo effect krijgt door het vasten toe te passen. Ik wil binnenkort vasten tussen 2000 en 12 uur. Dan eet ik tussen 12 en 20uur. Krijg ik dan niet teveel caloriën binnen aangezien ik in de ochtend fitness en later op de dag gewoon actief ben? Ik ben snel duizelig en hoop dat ik desondanks kan gaan vasten.
    Alvast bedankt voor het lezen

    Mvg linda

    linda
    • Beste Linda,

      Als je een gezond dieet volgt met voldoende hoogwaardige eiwitten, langzame koolhydraten én gezonde vetten, dan hoef je niet bang te zijn voor het jojo-effect. Dit krijg je alleen als je voor lange tijd een crashdieet volgt met onvoldoende voedingsstoffen. Het proces van vasten biedt gezondheidsvoordelen die je met een caloriearm dieet niet hebt.

      Avatar for Drs. Oscar Helm
      Drs. Oscar Helm Auteur
  • Als je besluit van 12.00 tot 20.00 te gaan eten hoe moet ik dit dan zien? Gewoon 2 maaltijden. Dus eigenlijk lunch en avondeten en het ontbijt laten vallen? Ik eet al volgens de Paleo Lifestyle dus aardappelen rijst e.d staan sowieso al niet op mijn lijstje.
    En doe je dit dan bv 5 dagen achter elkaar?

    • Beste A,

      Precies zoals je het omschrijft. Je begint dan met de lunch en eindigt met avondeten.

      Avatar for Drs. Oscar Helm
      Drs. Oscar Helm Auteur
      • Beste Oscar.

        Ik zit te denken aan 2 dagen vasten dinsdag en donderdag en dan de 16 uur methode. Ik eet dan van 12 tot 8 avond en daartussen niks.

        Als ik dan eet dan eet ik koolydraadarm en eiwitrijk.
        De overige dagen dan eet ik koolydraadarm.

        Is dit ook een goede combinatie?

        Verder tijdens het vasten mag gewoon koffie zwart gedronken worden met 1 zoetje?

        Ook neem ik nog groene thee capsules in en een fatburner. Daarnaast multivit en Omega 3.

        Ik wil dit 4 weken volhouden tot ik op gewicht ben en vandaaruit het volgende aan te houden

        Ma wo vrij zo koolydraatarm
        di do Inter Fasting
        Zaterdag Cheatday (alleen in de middag en/of avond eten wat ik wil voor sociale gelegenheden)

        Is dit een goed opzet?

        Hoor het graag

        Michael
        • Zoals ik het lees ziet het er prima uit. Een koffie met een calorie-vrije zoetje kan geen kwaad.

          Avatar for Drs. Oscar Helm
          Drs. Oscar Helm Auteur
      • Hallo Oscar,

        En wat als je nog gewoon je 3 maaltijden tussen 10.00 en 18.00 uur neemt? Bijvoorbeeld 10.00 smoothie met 2 aardbeien, handje bosbessen, 2 eetl. havermout, kaneel en yoghurt. Om 14.00 uur 2 vezelrijke crackers; 1 met ham en 1 met een gekookt ei, versgemaakte soep en om 18.00 uur een middagmaatlijd met langzame koolhydraten. Is dat dan teveel?

        Yolanda
  • Geen pasta, brood, rijst ed. Maw. koolhydraten mijden. Dus eigenlijk is het vasten in combinatie met het ketogeen dieet. Dat laatste heb ik onlangs geprobeerd. Werkte goed zolang mijn lichaam in ketose was maar je wordt er zo futloos van en wou krachttraining beginnen. Was dus onmogelijk. Ik denk dat ik gewoon koolhydraten zal minderen en vasten tot 15u aangezien ik 3 avonden v 19u30 tot 02.00u ga werken. Ieder zal moeten zoeken naar een manier die best past bij zijn/haar levensstijl. Is dan beter vol te houden.

    elke
    • Elke, je hoeft koolhydraten niet echt te mijden. Quinoa, wilde rijst en volle rijst kunnen gerust. Ook groenten zijn koolhydraten maar dan wel heel goede. Brood en pasta zijn zo bewerkt dat ons lichaam moeite moet doen om ze te verteren m.a.w. ons lichaam heeft er heel veel moeite mee. Hoe meer bewerkt koolhydraten zijn hoe slechter voor ons lichaam.

      Ann
  • Een vraagje, kun je wel water met citroen drinken in de ochtend, en spirulina chlorella vit D etc nemen? Of is het beter dit allemaal in de “eet uren” erbij te nemen?

    Carola
    • Beste Carola,

      Water met een beetje citroen drinken is geen probleem tijdens het vasten. Van Chlorelle en spirulina durf ik het niet met zekerheid te zeggen. Maar als je het zekere voor het onzekere wilt nemen, dan wacht je ermee tot je mag eten.

      Avatar for Drs. Oscar Helm
      Drs. Oscar Helm Auteur
      • Vraag kan dit ook in combinatie met een KHD Arm dieet? ik eet nu 5 a 6 keer per dag een kleine portie. Mvg ilona

        ilona
        • Als je in je vastenperiode zit, mag je koffie en thee. Maar mag je ook de ochtend beginnen met water en appelazijn met kaneel?

          Vlin
      • Niks komt tussen mij en me eiwitten gap

        Thijs
  • Hoi Oscar,

    Ik heb even een vraag buiten deze discussie maar ik heb je mailadres niet vandaar even zo. Ik vind het nog niet duidelijk wat je kunt eten tijdens intermittent fasting. Is het 1 maaltijd of meerdere tijdens de periode dat je wel kunt eten? Ik kreeg een voorbeeldmenu van je toegestuurd maar daarin staan recepten voor ontbijt, lunch en diner. Maar dan krijg je dus alle calorieën binnen een paar uur binnen die je normaal verspreid over de dag.

    Dank alvast!

    Groetjes, Caroline

    Caroline
    • Beste Caroline, om 24 uur te kunnen vasten, kun je gewoon eten zoals je normaal zou doen tot 18 uur in de avond. Vervolgens ga je vasten tot 18.00 de volgende dag. Gedurende die tijd eet je dus niet. Na die 24 uur doe je alsof er niets aan de hand is en eet je gewoon normaal zoals altijd.

      Door te vasten op deze manier slaag je erin elke dag te eten en neem je tegelijkertijd een eetpauze van 24 uur. Wat nog belangrijker is, is dat het de gewoonte doorbreekt om constant in de ‘gevoede toestand’ te zijn.

      Avatar for Drs. Oscar Helm
      Drs. Oscar Helm Auteur
  • Beste Oscar,

    Werkt intermittent fasting ook als ik dit 2 keer per week toepas? hoe lang kan ik dit maximaal doen?

    Mikey
    • Beste Mikey,

      Dat ligt eraan welke methode je wilt gaan toepassen? Het 16/8 schema of 24 uur vasten? Tweemaal 24 uur vasten per week is prima. IF kun je in principe je hele leven doen. Intermittent fasting is namelijk geen dieet. Het schrijft niet voor wat je eet maar wanneer je eet.

      Avatar for Drs. Oscar Helm
      Drs. Oscar Helm Auteur
  • Als je een window van 6 uur hebt hoe krijg je dan als krachtsporter 1.6 x lichaamsgewicht aan eiwit binnen in zo n korte tijd als volgens de regel maar 30gr eiwit per uur kan opnemen

    Ron
  • Mag je tijdens het vasten kauwgum en vitamine pillen op de momenten dat je niet eet groetjes Priscilla

    Priscilla
    • Ik heb ooit eens gelezen dat je van kauwgom juist honger krijgt omdat het kauwen een seintje aan je maag zou geven dat er voedsel aan komt. Door het uitblijven van dit voedsel zou je maag dus gaan ‘protesteren’ of zoiets. Enig idee of hier iets van waarheid in schuilt of dat ik deze aan het lijstje van fabels mag toevoegen?

      Kim
    • Beste Priscilla,
      Een suikervrije kauwgom is geen probleem. Het slikken van wat vitamines zal het vasten niet onderbreken. Maar houd er rekening mee dat sommige vitamines niet oplosbaar zijn in water, dus er moet wat vet in je maag zijn om ze op te lossen voor opname. Aangezien je niets mag eten tijdens het vasten kan het zijn dat sommige vitamines (niet goed) worden opgenomen.
      Het beste kun je ze dus slikken op de tijden dat je mag eten.

      Avatar for Drs. Oscar Helm
      Drs. Oscar Helm Auteur
  • Hoe pas ik dit toe in mijn vele nachtdiensten?

    Ik dacht 1 maaltijd per dag. Maar dit valt mij zwaar, ben de hele dag in mijn hoofd met eten bezig

    Waarom geen koffie

    Wendy
    • Beste Oscar,
      Dank voor deze uitvoerige uitleg! Ik heb niet alle reacties gelezen, want dat zijn er wel erg veel, maar ik vraag me af of dit dieet ook geschikt is voor mensen met hypothyreoidie. Ik slik 100mcg Euthyrox.

      Claudia
      • Beste Claudia.

        Over persoonlijke medische zaken kan ik helaas geen uitspraken doen, ook niet vanwege de AVG.
        In dit soort gevallen kun je beter contact opnemen met een huisarts, natuurarts en/of orthomoleculair therapeut.

        support
  • Hoi Kim en andere geinteresseerden

    Dat is wat ons jaren wijs gemaakt is, in werkelijkheid is brood slecht voor onze darmen en behoort een mens het eigenlijk niet te eten.
    Gevallen van lekke darmen bijvoorbeeld komen 9 van de 10 keer door het eten van teveel graan producten.

    Heel lastig aangezien vrijwel heel Nederland aan een broodverslaving lijdt.
    Voor de mensen die zich afvragen wat nu te eten in plaats van brood ivm de vezels, eet groenten waar er veel in zit zoals bv avacado en brocolli(genoeg alternatieven als je deze groenten niet lust) en zorg dat je genoeg gezonde vetten binnen krijgt.

    Ik ben 4 maanden geleden gestopt met brood in verband met 2 darm operaties achterelkaar in korte tijd en ik moet zeggen dat de eerste 3 weken me heel zwaar vielen, zelfs als ik gegeten had had ik nog zin in brood, ik hunkerde ernaar.

    Inmiddels ben ik eraan gewend en loopt mijn spijsvertering minder chaotisch,geen aambijen en verder zit ik gewoon vol zonder brood door de eiwitten, vetten en koolhydraten uit de groenten,vlees,vis en noten die ik eet.

    Kevin Ruppe
    • Kevin,
      Het is een broodje aap verhaal dat brood slecht voor de mens zou zijn. Er bestaat geen enkel wetenschappelijk onderzoek dat dat heeft aangetoond.

      Een groot deel van de wereldbevolking eet dagelijks brood en van (tarwe)meel gemaakte producten en dat doen we al eeuwenlang.

      Alleen bij gluten intolerantie, wat maar zelden voorkomt, is het eten van gluten bevattende voedingsmiddelen waaronder gluenhoudende graansoorten ongezond vanwege de darmklachten die deze personen ervan krijgen.
      98% van de bevolking heeft geen gluten intolerantie en kan gerust brood eten. Wel zij de broodsoorten van de hele graankorrel zoals volkoren gezonder dan die van bewerk wit meel maar dat weten we al decennia lang. Er zijn ook mensen met een pinda allergie en voor die mensen kunnen pinda’s soms zelfs dodelijk zijn. Dat wil niet zeggen dat pinda’s ongezond zijn.
      Je darmklachten en operaties daaraan kun je niet toeschrijven aan het eten van brood tenzij je één van de vrij zeldzame personen bent met een gluten intolerantie ofwel allergie. Wanneer je gluten intolerant bent betekent dat dat de broodsoorten die gluten bevatten voor JOU ongezond zijn maar niet voor 98% van de bevolking. Maar dan heeft jou arts dat natuurlijk aan je uitgelegd.
      Jou arts heeft echter nooit tegen jou gezegd dat brood voor iedereen ongezond zou zijn. Dat staat wel vast.

      Je geloof dat brood ongezond is heb je hoogstwaarschijnlijk van het Internet en/of uit enkele populaire boeken zoals “Een broodbuik” en anderen, geschreven door niet wetenschappers die er een geheel zelfbedachte theorie op na houden.

      Ik zou zeggen. Geloof niet alles wat er op het internet staat of wat er wordt geschreven in populaire boeken van totaal onbekende auteurs die theorieën verkopen die niet wetenschappelijk zijn bewezen of zelfs maar onderzocht.

      Sjoerd
      • Ik vast 3x per week.
        In de middag na het eten heb ik dan vaak diaree. Is dit normaal. Dit is enkekt op de dagen dat ik vast.

        Ton
  • Goeiedag. Wat met zoetstoffen zoals natriumcyclamaat in koffie of thee tijdens het vasten ?

    Kevin
    • Beste Kevin,

      Kunstmatige zoetstoffen mogen met mate worden gebruikt in koffie en thee tijdens het vasten.

      Avatar for Drs. Oscar Helm
      Drs. Oscar Helm Auteur
      • Beste Oscar,

        Mag kokosbloesemsuiker ook tijdens de vast periode?

        Gr. Wilma

        Wilma Booms
  • Ik wil beginnen met IF (16/8). Ik sport 4 x per week ’s morgens (bodypump en spinning). Mijn ontbijt bestaat nu uit griekse yoghurt met havermout, noten en wat fruit. Verschuif ik dit dan naar 12.00 uur ? Of eet ik mijn avondeten om 12.00 en de yoghurt ’s avonds. Heeft er iemand een voorbeeld van een dagmenu? Ik ben 52 jaar, 64 kilo en wil een paar kilootjes nog kwijt dat niet lukt met sporten. Wat is het beste, elke dag of 2/3 per week IF. Alvast bedankt voor de reactie(s).

    Sandy
  • Hoi,
    Ik geloof wel in IF. Ik doe 5 dagen a 6 dagen IF per week. En dan eet ik tussen 14.00 en 18.00. In de ochtend 1 bullet koffie, dan om 14.00 een groene smoothie zonder fruit en dan voor 18.00 mijn gezonde maaltijd van 400 gram groente en een stukje kip of vis. De eerste week was er 3.1 kilo eraf en mijn vetpercentage was ook flink gedaald.

    Deborah
    • Dat je zoveel afvalt is toch niet zo gek, je eet toch veel te weinig..

      Leonie
  • Ik ontbijt me hele leven al niet en bevalt mij prima. heb ook totaal geen behoefte aan ontbijt en krijg daar ook al mijn hele leven commentaar op. ben blij dat er nu eens andere geluiden komen.

    celine
  • Dit artikel maakt me zowel blij als gefrustreerd!
    Van mijn 12de tot mijn 31ste (ik ben nu 34) was IF onbewust mijn levensstijl. Ik noem het onbewust omdat IF toen zover ik weet nog niet bekend stond als dieet/levensstijl/gezond, maar eerder als een verstoord eetpatroon!
    Het is ook niet dat ik er bewust voor koos. Een ochtendmens ben ik nooit geweest, dus een vroeg ontbijt kreeg je er bij mij sowieso al niet in en toen ik eenmaal naar de brugklas ging ontdekte ik dat ik boterhammen die een halve dag in een trommeltje hadden gezeten niet kon waarderen! Snoepautomaten of een snackbar waren op mijn school (nog) niet aanwezig en zo kwam het dus dat ik alleen het avondeten nuttigde.

    Ik kan mij niet herinneren dat ik ooit last heb gehad van een hongergevoel en savonds kon ik alles eten wat ik wilde zonder een grammetje aan te komen!
    Helaas zij het zo dat iedereen mijn levensstijl maar ongezond vond….
    (vandaar dat ik blij ben met dit artikel dat het tegendeel bewijst!)
    Te pas en te onpas kreeg ik te horen dat ik goed moest eten en goed voor mezelf moest zorgen.
    Ik weet niet meer wanneer precies of waarom, maar ong een jaar of 3 geleden ben ik dus toch maar ‘gezond’ gaan doen en begonnen met het eten van 3 maaltijden per dag. Zonder enige kennis op gebied van IF of dieten heb ik verder niet nagedacht over mijn calorie inname. Door die extra maaltijden en het niet aanpassen van mijn porties tijdens het avondeten ben ik sindsdien 15 kilo aangekomen….

    Die 15 kilo maken mij nu het leven zuur.. Ik voel me verschrikkelijk onzeker en het lukt me maar niet om ze kwijt te raken.. Ik wil heel graag weer terug naar mijn oude eetpatroon en iedere avond neem ik me opnieuw voor om het ontbijt alvast over te slaan, maar mijn buik begint tegenwoordig al in de vroegste ochtend luid te knorren waardoor ik telkens mijn vastberadenheid verlies (en me achteraf uiteraard weer voor mijn kop sla over mijn eigen zwakheid).

    Kim
    • Kim, wellicht is het dan voor jezelf makkelijker om langzamer op te bouwen. Stel een vast tijd in voor je ontbijt en lunch en begin dan met elke 2 dagen bijvoorbeeld een half uur later te ontbijten. Als je dichter bij de lunch komt, kun je je ontbijt misschien makkelijk overslaan en begin je met het later nuttigen van de lunch. Op die manier ga je heel geleidelijk naar je oude patroon van 1 keer per dag eten.

      Arno
    • Hoi, een zeer herkenbaar verhaal. Vroeger ontbeet ik ook niet en nam ik ook geen boterhammen mee naar school, had ik gewoon geen behoefte aan. Jarenlang het gezeik aangehoord dat ik meer moest eten. Op een gegeven moment ben ik dit gaan doen en ben van 62 naar 95 kilo gegaan. Nu weet ik wel beter en probeer mijn oude levensstijl weer op te pakken. Ik doe dit door de 5:2 methode te combineren met de 16:8. Ondertussen ben ik alweer 10 kilo kwijt. Nu denk ik dat ik mijn kinderen beter kan afraden om boterhammen mee naar school te nemen. Nu zijn ze nog slank maar op een gegeven moment loopt het vat vol en begint het over te lopen.

      Fernan
    • Beste Kim

      Ik maakte net hetzelfde mee en idd ik zie nu overal I.F.
      Mijn moeder was zelfs boos als ik niet wou eten, ik vroeg haar hoeveel keer moet ik nu nog eten?
      Ik ben dus ook aangekomen met dezelfde reden zoals u, ik neem het terug op maar nu rommelt mijn maag…ik neem wel de chlorella PILLEN tijdens tijdens het vasten en ik kan u zeggen in het begin is het moeilijk maar als ik bezig ben dan heb ik nooit honger enkel als ik stilval, nu eet ik enkel nog een groentesoep en een vis …ik voel mij veel beter, succes

      Geraldine
  • Wanneer je praat over het aantal calorieën, heb je het dan over netto of bruto calorieeën?

    meriem
    • Calorieën of eigenlijk Kilocalorieën is een eenheid van energie 1 calorie is de hoeveelheid energie die nodig is om 1 Liter water van 20 graden op te warmen naar 21 graden. Daar zit geen bruto of netto aan. Kcal worden doorgaans aangegeven voor een bereid product. Bijvoorbeeld voor pasta is dit per 100 gram gekookte pasta en niet per 100 gram ongekookte oasta tenzij dit duidelijk op de verpakking anders staat aangegeven.

      Sjoerd
  • Dag Oscar of ervaren IF’er,
    Ik ben begonnen met 16:8. Neem geen ontbijt, rond 13:00uur havermout met magere melk en ’s avond rond 19:00 veel groente met een stukje vlees. De knop is om, dus ik heb er tot nu toe geen moeite mee. Wel neem ik ’s ochtend rond 7:00 uur 2 cappuccino (= 100ml halfvolle melk met zwarte koffie). Maarr… breken die 2 cappuccino nou de 16 uur vasten??
    gr

    Son
    • Ja, dan breek je de vasten periode omdat cappuccino calorieën bevat. Maar dit is best een vorm die je kunt hanteren als je wilt afvallen aangezien koffie je metabolisme iets versnelt, maar strict gezien onderbreek je hiermee wel het vasten.

      Avatar for Drs. Oscar Helm
      Drs. Oscar Helm Auteur
      • OK, geen (koffie)melk dus in de morgen. Melkpoeder dan, waar vind je daarvan?

        Albert
        • Melkpoeder is gewoon gedroogde melk + suiker. Kijk maar eens op de verpakking. Ben bang dat je zwart moet gaan drinken, maar dat went snel hoor ;)

  • Hallo,
    Als je bv kiest voor 12.00-18.00 uur mag je dan tussendoor bv ook iets eten zoals nootjes, fruit of moet er nadat je geluncht of ontbeten hebt om 12.00 uur tot 18.00 uur ook geen caloriën benutten?

    Nizam
    • Beste Nizam,

      Je eet zoals je normaal gesproken ook zou doen. Je gaat dus niet het aantal calorieën compenseren omdat je weet dat je na 18.00 niets meer mag eten. Een gezond tussendoortje is prima, maar overdrijf het niet.

      Avatar for Drs. Oscar Helm
      Drs. Oscar Helm Auteur
  • Leerzame website, duidelijke uitleg
    Ik heb sinds kort het inermittend Fasting opgepakt. Dan wel de milde versie. Ik eet nu 2 of 3 maaltijden in 8 uur. Nu sport ik altijd in de ochtend. Hardlopen en Hitt trainingen wissel ik af. Nu las ik dat je met hardlooptraining juist spiermassa kan verliezen. Is het dan verstandiger om juist wanneer ik hardloop dan wel te ontbijten. En is er bij een Hitt training zonder ontbijt te nemen juist geen kans dat je lichaam spieren afbreekt om aan energie te komen?

    eq
    • Zelf doe ik Fast-5. Ik doe ook aan hardlopen en aan HITT mbv Kettlebells en calesthenics. Wat ik bij mezelf merk, is dat mijn spiermassa gewoon toeneemt, ondanks dat ik pas tussen 15:00 en 20:00 eet. Volgens mij worden de eiwitten ook niet uit je spieren opgenomen zolang je nog lichaamsvet heeft. Sta je echt ‘droog’, dan is het wellicht verstandig om voldoende eiwitten e.d. binnen te krijgen.

      Arno
    • Beste Oscar,

      Wat een interessant artikel!
      Zelf volg ik het 16:8 schema.
      Dit bevalt me erg goed en is prima te doen!

      Ik ben er zelf mee begonnen omdat er bij mij helaas MS is geconstateerd. Ik doe het nu bijna 5 maanden en mijn tintelingen en moeheid zijn bijna niet meer aanwezig!
      Daarnaast ben ik in 3 weken tijd 7% van mijn lichaamsgewicht kwijtgeraakt.

      Ik gebruik geen medicatie verder en weet (bijna) zeker dat het door intermittent fasting komt. Want sinds deze tijd gaat het beter.
      Ik kan het daarom iedereen aanraden die MS heeft, suikerziekte of Parkinson.

      Wat ik me nog wel afvroeg, volgens het Paleo dieet zou kokosolie en roomboter niet goed zijn.
      Ik drink namelijk ‘ morgens koffie, maar drink deze niet graag zwart. Mag ik dan daar nu wel of geen roomboter in? En stevia las ik, mag dus wel?

      Groet,

      Isa
  • Interessant allemaal en ik wil het proberen. Maar ik twijfel tussen het warrior dieet en 16 8 dieet . Ik sport meestal s ochtends in tegenstelling tot savonds en hoe zit het als je twee keer op een dag sport. Mountain bike cardio en krachttraining in de sportschool en ik wil ook gaan kickboksen. Hoe is dit het beste te combineren. Bewegen en voeding / rust en herstel. Groeten.

    jeroen
    • Ik als prof kickbokser doe ook een IF.
      20/4 bevalt goed!
      Daarbij full vegan!
      Ik eet lekker eiwitrijk. Ik eet zodra ik mag(12:00) en zorg dat ik net voordat ik weer ga vasten(16:00) een goede maaltijd gehad heb.
      Ik sport 2x per dag. 1maal in de ochtend en 1maal in de avond (6dagen pw).
      In het begin kost het wat kruin,maar met een beetje mindset wordt het al snel een normaal patroon.

      Groet Mitch

      Mitch"the farmer" kuijpers
  • hoi,
    ik ben bekend met het intermittent Fasting maar er is nog iets onduidelijk voor mij. Is het verstandig om na je periode van vasten te trainen en daarna niets te eten tot na de 16 uurtjes. Ik doe de intermittent Fasting 21:00-13:00. alleen is mijn training vaak pas na 20:00 uur. Ik zou dan na het trainen niets kunnen eten. wat zijn de voor en nadelen hiervan?

    Ibti
    • Beste Ibti,

      Het grootste nadeel is dat je waarschijnlijk honger zult hebben na je training. Dat maakt het vasten na een training wat moeilijker.

      Avatar for Drs. Oscar Helm
      Drs. Oscar Helm Auteur
  • Goedemorgen,
    Ik wil graag het 16/8 dieet gaan volgen. In de ochtend drink ik altijd eerst warm water met een uitgeknepen citroen. Is dat water met citroen nog steeds ok om te nemen? En over fruit/ groenten lees ik ook niks (dat zijn namelijk geen koolhydraten of vetten). Dus een volledig groenten of fruit sapje is dat wel mogelijk?
    Dank voor de relatie.

    Mvg Lotte

    Lotte
    • Beste Lotte,

      Water met wat citroen is geen probleem. Fruit en groenten bevatten wel degelijk calorieën (fruitsuikers, vezels) en mogen niet worden gegeten tijdens het vasten.

      Avatar for Drs. Oscar Helm
      Drs. Oscar Helm Auteur
  • Waarschijnlijk is er een verkeerde cover gebruikt bij het Fast-5 dieet. Het getoonde boek is van het 5:2 dieet, wat niet zo te vergelijken is met het Fast-5.
    Zelf doe ik nu 2 jaar het Fast-5 dieet en dit bevalt prima. De kilo’s zijn er af, bloedwaarden verbeteren aanzienlijk, mijn bloedsuiker is in de vastperiode 4.7 en in energie heb ik alleen maar gewonnen ;)

    Arno
  • Hartelijk dank voor het online zetten van al je kennis.
    Prima uitleg met verwijzing naar je bronnen.
    Zelf heb ik ook veel gehad aan youtube (Jason Fung)

    Ron
  • Hallo,
    Ik heb geen vraag, maar ik wil graag een compliment geven voor de goede (bronnen)onderbouwing voor dit artikel! Dat zie je niet vaak! Heel erg bedankt voor de duidelijke informatie.

    Groetjes,
    Danique

    Danique
  • Hallo Oscar ,
    Bedankt voor de duidelijke uitleg. Overal zocht ik of ik wel kon drinken tijdens het vasten. De meeste sites spreken alleen over eten en niet over drinken. Ik heb nu antwoord op mijn vraag en kan gelukkig de ochtend met mijn bakkie koffie beginnen !
    Succes iedereen.

    Marit
  • Als ik een dag (24 uur) zou willen vasten, zou het dan wel toegestaan zijn om water met (pure) chilipoeder te drinken? Of lokt dit ook een metabole reactie uit?
    En wat betreft de zoetstoffen is het dus niet bewezen dat dit een metabole reactie uitlokt? Ik lust namelijk geen koffie zonder een zoetje ;)
    Mvg,
    Romy

    Romy
  • Hallo,

    Mag ik in de eet periode wel een eiwitshake nemen? Ik lees dat je het best een paar uur kunt wachten met iets nuttigen na het sporten, maar mogen eiwitshakes überhaupt wel? En magere Franse kwark bijvoorbeeld?

    Alvast bedankt.

    Gillian
    • In de eetperiode mag je zeker een eiwitshake nemen! Het is juist aan te raden om na het sporten een eiwitshake te nemen, dit bevordert het spierherstel.

      Avatar for Drs. Oscar Helm
      Drs. Oscar Helm Auteur
  • Dag Oscar,

    Interessant artikel! Ikzelf sport veel. Ik doe aan klimmen en als ik een avond -kracht- training heb gehad heb ik de volgende dag vele trek. Er wordt gezegd dat je op een rustdag je ontbijt, oa eiwitrijk moet eten en het niet moet overslaan, zodat je spieren verder kunnen herstellen. Als ik dat niet doe omdat ik mijn ontbijt ga overslaan om te vasten hoe kan mijn lichaam zich dan herstellen? Gaat mijn spierkracht dan niet verloren, verwaarloos ik mijn spieren dan niet?

    Ik hoor graag van je!

    Bouchra Jemla
    • Je spieren gaan niet kapot van enkele uren niet eten. Zolang je maar niet overtraint en op de overige dagen voldoende eiwitten binnenkrijgt, is er niets aan de hand.

      Avatar for Drs. Oscar Helm
      Drs. Oscar Helm Auteur
  • Zalig hoe uitgebreid dit is ! Meeeeeeega handig ! bedankt ! alle vragen ik ook mogenlijk had zijn hier uitgebreid uitgelegd ! Dank u

    sofia
  • Hai,
    Ik neem op het moment b12 (moet ik vanwege tekort) en omega 3/ visolie, mag dit in je fastperiode of moet ik die echt nemen op de momenten dat er gegeten mag worden!?
    Groetjes kimley

    Kimley
    • Ik zou dat nemen op de momenten dat je mag eten. Zo weet je in ieder geval zeker dat het je vasten niet verstoort.

      Avatar for Drs. Oscar Helm
      Drs. Oscar Helm Auteur
  • Beste Oscar,

    In verband met werk kan ik vaak pas na 18:30 gaan trainen. Meestal neem ik hierna nog een eiwitshake of nog een beetje kwark, als ik wil gaan vasten is dit dan nog slim om te doen? Als ik dit niet doe eet ik dus niks meer na t sporten tot op de volgende dag het vasten weer is begonnen.

    Alvast bedankt,

    Mitch

    Mitch
    • Tijdens het vasten is het niet verstandig om een eiwitshake te nemen. Je verstoort dan het vasten. In dat geval kun je beter op een later moment beginnen met vasten.

      Avatar for Drs. Oscar Helm
      Drs. Oscar Helm Auteur
  • Zeer goed artikel! Ik heb hierbij nog een vraagje: werkt dit ook als je iedere dag een andere periode van 8u eet? Vb. op maandag, dinsdag en donderdag van 12u tot 20u, op woensdag van 13u30 tot 21u30, op vrijdag van 14u tot 22u,…?

    Hanne
    • Ja hoor dat mag, het afwisselen van de tijden is geen probleem.

    • De basis is dat je een x aantal uren achter elkaar vast en dat kan ook op andere tijden.

      Avatar for Drs. Oscar Helm
      Drs. Oscar Helm Auteur
  • Geachte,
    Hoe zit het met eiwitshakes omdat ik vrij zwaar train en on eiwit inname op peil wil houden mag dat tijdens het vasten of hoe raad je het aan

    Ben heylen
    • Tijdens het vasten mag je niets eten, dus ook geen eiwitshakes. In dat geval raad ik je aan om te sporten op de momenten dat je mag eten.

      Avatar for Drs. Oscar Helm
      Drs. Oscar Helm Auteur
  • Hi Oscar,

    Als eerste: wat een fijn artikel! Heb er veel aan gehad.
    Ik heb een vraag: weet jij of het ok is om verse gember thee te drinken tijdens de ‘vast periode?’ Of gooi je het proces dan in de war en is alleen groene thee goed?

    Alvast bedankt!

    Gr. Anna

    Anna
    • volgens kan dit wel, het zit ook vaak in kruidenthee en dat drink ik er ook bij, er zitten geen suikers in gember.

      Meriam Clijnk
    • Gemberthee is geen probleem.

      Avatar for Drs. Oscar Helm
      Drs. Oscar Helm Auteur
  • Hoi Oscar,
    Ik ben 6 weken bezig met IF. Het eten die ik tussen 16.00 uur en 20.00 uur, soms iets langer. Na 6 weken ben ik 6 kg en 8 cm van mijn taille afgevallen. Het gaat mij steeds makkelijk af. Het werken gaat goed. Scheelt tijd en geld wanneer je minder eet overdag en niets snoept.

    Ik vroeg mij af of er een limiet is voor hoe lang je dit kunt doen.
    Groet Meriam

    Meriam
    • Hier ben ik dus ook heel benieuwd naar!

      Suus
      • Feitelijk kun je dit een leven lang blijven doen. Wat je een op gegeven moment kunt doen, is je schema aanpassen naar bv 16-8. Dit kun je doen als je je doelstellingen hebt behaald. 16-8 is dan het onderhoudsschema voor de rest van je leven. Ipv 16-8 zou je er voor kunnen kiezen om een aantal dagen minder per week te vasten als je tevreden bent met de behaalde resultaten.

        Fernan
    • Ik sta helemaal achter de woorden van Fernan. IF is in feite een levensstijl.

      Avatar for Drs. Oscar Helm
      Drs. Oscar Helm Auteur
  • Hoi Oscar,
    Ik wou graag weten of het ook mag als je een maag operatie hebt ondergaan?
    Ik heb een gastric bypass gekregen 4 jaar geleden, er was bekend dat je na een aantal jaar zo’n 10% van je huidige gewicht aan kan komen. Dat is bij mij het geval.
    Graag zou ik die 8 kilo er weer af hebben. Er word altijd op gehammerd met deze operatie dat je voldoende eiwit eet en 6x per dag kleine beetjes. Nou kamp ik met een hoop vitamine tekort, en ik heb helaas het nadeel als ik teveel koolhydraat eet of suikers dat mijn bloedsuiker gigantisch stijgt, met gevolg het gevoel zoals een diabeet ervaart met een hypo. Van de 5 naar de 15 mmol. Ik beperk mijn inname van suikers en koolhydraten om dit te te voorkomen, maar vaak ontkom ik er niet aan. Mijn vraag is dus of het vasten voor mij zal werken aangezien ik mijn bloedsuiker spiegel op pijl moet houden met die 6 meetmomenten. Alvast bedankt mvg Mariska

    Mariska
    • Over persoonlijke medische zaken kan en mag ik geen uitspraken doen. Raadpleeg eerst de behandelend arts.

      Avatar for Drs. Oscar Helm
      Drs. Oscar Helm Auteur
  • Hoi,

    interessant allemaal.
    werkt dit ook als je de eerste week ma t/m donderdag 16/8 prinicpe eet? dus 2-3 maaltijden eten tussen 12:00 en 20:00 en de week erop kiest om de hele dinsdag en donderdag niet te eten, en dan de week erop weer 2-3 dagen 16/8.

    of slaat dat nergens op en bevorderd dat niet het afvallen en is het verstandiger om een schema voor een bepaalde periode te volgen? (wat is gebruikelijk eigenlijk? of ga je dit “altijd” kunnen blijven doen?

    saskia
    • Ik zou het voor jezelf niet te moeilijk maken en het gewoon bij één methode houden. Wisselen van methode kan altijd nog.

      Avatar for Drs. Oscar Helm
      Drs. Oscar Helm Auteur
  • Hallo Oscar,
    Ik moet nog beginnen. Mag je in je eetperiode rode wijn drinken.

    Anja
    • Beste Anja,

      Een glaasje rode wijn op de momenten dat je mag eten kan geen kwaad. Overdrijf echter niet met alcohol.

      Avatar for Drs. Oscar Helm
      Drs. Oscar Helm Auteur
  • Beste Oscar,

    Dank voor het heldere artikel! Ik leef zelf nogal onregelmatig (door werk en spontane plannen met vrienden). Zou ik twee methodes ook door elkaar kunnen toepassen? Dus bijv. over het algemeen de 16/8 methode, maar als ik me daar een dag niet aan heb kunnen houden, dat ik dan de dag erna helemaal vast? (En daarna dus weer verder ga met 16/8)

    Alvast bedankt!

    Mijke

    meike
    • Beste Meike,

      Dat kan prima. Hoe langer je doet vasten, des te beter je resultaten haalt. Let er alleen wel op dat je een normale eetdag tussen het vasten hebt. Dus niet 16/8 vasten en de dag erna 24 uur vasten. Bij 16/8 kan je dat wel doen (omdat je dan minder lang doet vasten).

      Avatar for Drs. Oscar Helm
      Drs. Oscar Helm Auteur
  • Hoi Oscar,
    Ik denk erover om de 16/8 variant te gaan doen. Wat me niet duidelijk is, is hoe vaak per week je het moet doen om effect te krijgen. Ik dacht zelf aan 4 dagen en dan vrijdag, zaterdag zondag normaal eten. Is dat effectief? Of raad je een ander schema aan?
    Groetjes Irene

    Irene
    • Beste Irene,

      Je kunt het in principe iedere dag doen. Als je merkt dat het je moeilijk afgaat (of er juist goede resultaten mee behaalt en bent waar je wilt zijn) dan sla je het weekend over.

      Avatar for Drs. Oscar Helm
      Drs. Oscar Helm Auteur
  • Geweldig wat ik hier lees. Ik was uit mij zelf begonnen met IF wist niet eens dat deze vorm van dieten bestond. Ik eet pas tegen 18.00 tot 21.30 best laat maar dat kan niet anders. Ik eet dan echt waar ik zin in heb. Soms gezond soms iets minder.
    Start elke ochtend met zwarte koffie.
    Daarbij sport ik ook een aantal uren in de week. Ik voel me zo ongelofelijk fit. Doe dit nu 7 weken. Ik verlies min. 1 kg per week. Iedereen die het hoort verklaart mij voor gek. Maar nu ik weet dat dit IF heet kan ik het iedereen beter uitleggen. Vind het een heerlijke manier van leven. Kan dit nog heel lang volhouden. ?

    Inge
  • Hoi,

    Tijdens het vasten drink ik bulletproof koffie. Mag daar een scheutje amandelmelk (per 100ml 0,5 gr eiwitten, geen koolhydraten) of kokosmelk (per 100ml 0,1gr eiwitten, 2,7gr koolhydraten) of krijg je dan alsnog teveel eiwitten en koolhydraten binnen?

    Linsey
    • Het “mag” niet als jij wilt blijven vasten. In amandelmelk zitten suikers (lactose van de melk) en daarmee zal jij je vast verbreken.
      Gr.

      Timo
      • Er zit geen lactose in amandelmelk maar wel andere koolhydraten.
        Ik heb gelezen dat je een scheutje volle slagroom in je koffie wel mag gebruiken

        Jasmina
  • Ik ben al even op onderzoek uit geweest, maar kan het antwoord niet vinden.
    Kan ik tijdens de vast periode wel of niet stevia gebruiken?

    Theresa
    • Hi Theresa, zoetstoffen als Stevia kunnen geen kwaad. Uit onderzoek is gebleken dat ze geen invloed hebben op het insuline- of bloedsuikergehalte.

      Avatar for Drs. Oscar Helm
      Drs. Oscar Helm Auteur
      • Als je stevia mag gebruiken voor de koffie, wil dit dan ook zeggen dat ik canderel in mijn zwarte koffie mag gebruiken tijdens mijn vastenperiode ? Sommigen zeggen neen terwijl anderen dan weer beweren dat het mag. Alvast hartelijk dank voor de reactie.

        Cathy
  • Weet iemand toevallig hoe het zit met medicatie? Moet ik die ook buiten de vastperiode innemen omdat die ook het metabolisme starten? Of kan ik die wel gewoon in de ochtend nemen?

    Jouri Schoemaker
    • Beste Jouri,

      Dat is een goede vraag die je stelt. Het hangt vooral af van de medicatie die je gebruikt. De bedoeling van vasten is om te voorkomen dat het lichaam zijn energie haalt uit het actieve spijsverteringsproces.
      Zolang je calorie-inname voor meer dan 10+ uur onder de 50 calorieën blijft zal je lichaam op een gegeven moment in de vastentoestand komen. Normaal gesproken zal een tablet als aspirine nauwelijks calorieën bevatten, zodat het periodiek vasten niet worden verstoord.
      Ten tweede zijn er bepaalde medicijnen die maagklachten op een lege maag kunnen veroorzaken. Let daar dus op als je medicijnen slikt. Neem bij twijfel altijd contact op met je behandelend arts.

      Avatar for Drs. Oscar Helm
      Drs. Oscar Helm Auteur
    • Ben nu net begonnen met IF o.b.v. een diëtiste en een diabetesverpleegkundige omdat ik diabetes heb. Mijn medicijnen moet ik binnen mijn eetraam nemen, tijdens het vasten neem ik dus geen medicijnen in. Maar vraag dit altijd na bij een arts.

      Chris
    • Als je de 5-2 methode van Michael Mosley doet mag je tot 600 (tegenwoordig 800) calorien per dag. Daarom denk ik dat het niet uitmaakt dat je tijdens een vastenperiode medicijnen inneemt.

      Fernan
      • Als je het heel strikt bekijkt dan is de methode van Mosley eigenlijk geen écht vasten. Je krijgt namelijk op een ‘vastendag’ gewoon honderden calorieën binnen. Je eet weliswaar weinig, maar stelt je lichaam nog steeds bloot aan voedsel.

        Avatar for Drs. Oscar Helm
        Drs. Oscar Helm Auteur
  • Wat is het verschil tussen sportvasten en IF? Ik zou graag eerst met sportvasten willen beginnen om weer te beginnen om mijn levenstijl en eetpatroon als vegan te veranderen.

    barbra
    • Ik zou ook graag willen weten of dit hetzelfde is, ik heb het idee van wel.

      Jos
    • Sportvasten is een traject van 10 dagen en is bedacht om je vetverbranding op gang te brengen. Je bouwt dan het aantal calorieën gedurende de week sterk af. Maar je mag wel nog steeds sap drinken, dus écht in de vastentoestand zul je er niet mee komen. Tenslotte is er geen absolute afwezigheid van koolhydraten voor een x aantal uren.

      Avatar for Drs. Oscar Helm
      Drs. Oscar Helm Auteur
  • Oke Oscar…. één woord: proficiat.

    Ik ben een zeer ervaren bodybuilder/ personal trainer / voedingsdeskundige (11 jaar ervaring) en ik doe al jaren aan cyclisch vasten. Ik wil even het volgende kwijt; dit is VERREWEG… verre FUCKINGweg de beste info over Intermittent Fasting in het Nederlands op het wereldwijde web. Alles is 100% correct. Dit gaat mensenlevens veranderen, mits zij er voor openstaan.

    Dank je wel voor de waarheid.

    Ga zo door.

    Ik verspreid dit.

    Benjamin
    • Bedankt voor je bericht Benjamin! Ik waardeer je compliment.

      Avatar for Drs. Oscar Helm
      Drs. Oscar Helm Auteur
    • 100% mee eens!!

      thea de wit
  • Beste Oscar,
    Ik heb 3 dagen geleden besloten te beginnen aan IF 16/8. Ik moet eerlijk zeggen dat het beter gaat dan dat ik verwacht had. de eerste 2 dagen heb ik 2 maaltijden gegeten met als tussendoortje 2 crackers met kaas. Vandaag heb ik het zelfde gegeten maar helaas een bounty er bij. Ik ben niet van plan vaak te snoepen want dat deed ik nooit maar is het erg als ik 1 keer in de week ofzo in mijn eetperiode een chocolade eet?

    ps. Wat ik fijn vind aan IF is ik verander niet veel aan mijn eetpatroon maar wel mijn tijden en daar kan ik mee leven

    Daphne
    • Een klein beetje chocolade eten in de week kan geen kwaad. Maar doe dit natuurlijk niet iedere dag.

      Avatar for Drs. Oscar Helm
      Drs. Oscar Helm Auteur
  • Hoi Oscar,

    Kan ik vasten van 17.00 uur t/m 9.00 uur? dan heb toch 16/8 ? Later wil ik het misschien iets verschoven.

    Alexandra
    • Dat kan prima Alexandra!

      Avatar for Drs. Oscar Helm
      Drs. Oscar Helm Auteur
    • Hoii
      Ik ben nu een week bezig met 16-8 maar heb elke dag hoofdpijn
      Om 12 uur is mijn eerste maaltijd
      Müsli met noten en appel of banaan
      Twee eieren
      Avond rond 18 uur groenten met vis of stukje kip
      Doe ik iets fout
      Ik drink minimaal twee liter water over de dag
      Hoop van je te horen
      Groetjes sandra

      Sandra
  • Hey Oscar,
    Is het dan de bedoeling dat je tussen de lunch en diner dan ook niks meer eet of mag je tussen door gewoon nog groente, fruit, eieren, nootjes of yoghurt eten? Ik eet nu namelijk zelf tussen 11.30 en 19.30 maar eet dus wel tussendoor nog wat kleine dingen.
    Groetjes Nicka

    nicka
    • Tijdens de eetperiode mag je in principe eten wanneer je maar wilt. Dus ook tussen lunch en diner. Dit betekent natuurlijk niet dat je onbeperkt voedsel kan eten.

      Avatar for Drs. Oscar Helm
      Drs. Oscar Helm Auteur
  • Hoi Oscar,

    Ik wil graag de 16 uur methode proberen. Zelf eet ik soms wel eens pas om 12 uur vanwege uitslapen of haastige ochtenden. Ik denk dat het sowieso wennen is, maar ben er niet vreemd mee.

    Nu is mijn vraag, mag ik gewoon mijn X aantal kcal wat ik normaliter eet in die 8 uren dan eten. Dat je wel je kcal doel van de dag behaalt maar dat doe je dan in drie maaltijden? Ik zit al in een tekort omdat ik bezit ben met afvallen, dat is dan geen probleem?

    Groetjes,

    Kimberly

    Kimberly
    • Dat klopt, je eet nu jouw maaltijden in een verkleind eetvenster. Zit je vol? Dan eet je niets meer.

      Avatar for Drs. Oscar Helm
      Drs. Oscar Helm Auteur
  • Beste Oscar, ik wil langzaam starten met IF naar uiteindelijk een eetpatroon tussen 1200-2000 uur. Kan ik in de vastenperiode Tastea thee blijven drinken? Ik start mijn dag nu standaard met een of 2 koppen Skintight thee. Deze bestel ik via de Tastea site. Ik lees graag je reactie hierop. Bedankt voor alle duidelijke info. Eerst maar eens afkicken van melk in mijn koffie… gr Sandra

    Sandra
    • Je zult moeten kijken wat de voedingswaarde van deze theesoort is. Normaal gesproken kan kruidenthee in ieder geval geen kwaad.

      Avatar for Drs. Oscar Helm
      Drs. Oscar Helm Auteur
  • Mag IF ook gebruikt worden door kinderen? Mijn zoon van 10 wil graag wat extra spiermassa. Hij doet nu al wat krachttraining/fitness. Gaat het opbouwen van spiermassa sneller als hij het kan combineren met IF?
    En welke methode is dan het meest geschikt voor hem?

    Alvast bedankt!

    Hallo Oscar
    • Dit raad ik zeker niet aan omdat jonge kinderen hun energie uit voeding hard nodig hebben voor de groei en ontwikkeling.

      Avatar for Drs. Oscar Helm
      Drs. Oscar Helm Auteur
  • Beste Melanie,

    Je schema aanpassen is helemaal geen probleem. De basis is hoeveel en wat je eet en dat kan dus ook op andere tijden. Maar beste is wel om te eten in een window van 12.00 tot 20.00.

    Succes gewenst!
    Oscar

    Avatar for Drs. Oscar Helm
    Drs. Oscar Helm Auteur
  • Beste Oscar,
    Mag Spa rood ook gedronken worden in de vast-uren?
    Alvast bedankt!
    Mvg Kyra

    Kyra
    • Beste Kyra,

      Spa rood bevat geen calorieën en mag dus gewoon gedronken worden.

      Avatar for Drs. Oscar Helm
      Drs. Oscar Helm Auteur
  • Hallo
    Ik vroeg me af als je de 16/8 methode doet hoe lang mag je dat blijven doen?

    Irene Kraaijenbrink
    • Je leven lang! :)

      Avatar for Drs. Oscar Helm
      Drs. Oscar Helm Auteur
  • Ik zie dat ik een hele verkeerde berekening heb gemaakt. Je moet rekenen vanaf je laatste maaltijd correct? Vanwege het intensief sporten denk ik dat ik niet genoeg eiwitten binnen krijg. Is het verstandig om eiwittenshakes te drinken tijdens de toegestane periode? 1ste maaltijd kom kwark met granola en fruit. Tussendoor eiwitshake. Avond groente met vis/vlees? Deze dingen eet ik nu ook al alleen zit er nog een lunch tussen. Maar dan heb ik ook langer de tijd dan 8 uur. De shakes drink ik nu nog niet.

    Oscar
    • Als je intensief doet sporten dan kunnen eiwitshakes nooit kwaad!

      Avatar for Drs. Oscar Helm
      Drs. Oscar Helm Auteur
  • Even een vraag,

    mag je bij 16/8 methode wel ‘smorgen je suplementen nemen met water bv multi vitaminen tableten, fat burnersn, enz

    Alvast bedankt!
    grtjs
    Kenneth

    Kenneth
    • Beste Kenneth,

      Of je al dan niet een supplement kunt nemen tijdens je vasten hangt af van welke supplementen je neemt en hoe je lichaam reageert. Je hebt namelijk kans dat je vastenperiode hierdoor wordt verbroken.

      Avatar for Drs. Oscar Helm
      Drs. Oscar Helm Auteur
  • Goed artikel! Ben benieuwd of mensen, als ze zelfs langzame en ‘okee’ koolhydraten eten, dit trekken met hongergevoel etc. Vet eten is zo belangrijk tegen de honger. En die omzetting naar vetverbranding is echt wel intens herinner ik me. Dat metabolisme omdraaien is niet niks.

    Ik doe sinds 11 weken Keto (20 netcarbs per dag) en ben al 11,5 kilo afgevallen. Intermittent fasting komt nu vanzelf. Ik eet 2 maaltijden per dag in het frame van 8 uur. Idd BPC in de ochtend.

    In de toekomst zal low carb, keto en intermittent fasting denk ik steeds populairder worden. Dieten zonder honger is fantastisch. En inderdaad de obesitas is een mega epidemie. Ik denk dat ik net op tijd ben begonnen aan keto voor die diabetes 2 begon. Nu nog lekker meer kg afvallen, en elke dag in 16/8 frame eten. Veel meer mensen moeten weten wat suikers met ze doet. Allerlei lichamelijke en mentale kwalen, ook ADD en ADHD, hebben naar mijn idee veel voordeel van haast geen koolhydraten eten.

    Ik leer altijd dat je de mind als met een remote control moet kunnen besturen. Sinds Keto lukt dit veel beter. Kiezen voor wat te doen en te denken en dus te voelen. In die zin verandert dus ook je karakter er ten goede van. Ik hoop echt dat de hele wereld overgaat van koolhydraten op goed vet en proteine <3

    Groetjes en dank voor t artikel!

    Judith
  • Ik vast zeer losjes hier en daar wat. Ben al paar kirlo afgevallen! Super.

    Sjon
  • Hoi Oscar,

    Mooi overzicht over IMV! Iets waar ik altijd vraagtekens bij had, is of tandpasta, dus wanneer je je tanden poetst, het effect van het vasten tegengaat? De smaak van zoetigheid in je mond zou al een effect op je bloedsuiker hebben. Daarbij lijkt het of in elke type tandpasta zoetstof gebruikt wordt. Weet jij hier meer over?

    Edan
    • De meeste tandpasta in de winkel is caloriearm, dus op basis daarvan zou het de vastenperiode niet moeten onderbreken…maar het zou wel een insulinereactie kunnen veroorzaken. Maar persoonlijk denk ik dat tandenpoetsen weinig kwaad kan. Slik het in ieder geval nooit door en spoel het zo snel mogelijk uit met water als je het zekere voor het onzekere wilt nemen.

      Avatar for Drs. Oscar Helm
      Drs. Oscar Helm Auteur
  • Goedendag
    Ik doe de 16/8 methode en zou heel graag willen weten of er stevia druppeltjes tijdens het vasten, in de koffie mag. Ik gebruik maar twee druppeltjes.

    Mvg
    Annemarie

    Annemarie
    • Zoetstoffen als Stevia kunnen geen kwaad. Uit onderzoek is gebleken dat ze geen invloed hebben op het insuline- of bloedsuikergehalte.

      Avatar for Drs. Oscar Helm
      Drs. Oscar Helm Auteur
      • Hallo Oscar,

        Op welk onderzoek doel je dan? Mijn bronnen geven aan je lichaam hetzelfde op zoetstoffen reageert (insuline aanmaak waardoor je vetverbrandingshormoon daalt), ook al bevatten ze geen/weinig kcal.

        Hannah
  • Beste Oscar, zes jaar terug ben ik gedotterd en is er bij mij een stent geplaatst. Nadien heb ik het fanatiek sporten weer opgepakt en ik kan zeggen dat ik als 67-jarige nog steeds een hele goede conditie heb. Ik moet echter vanwege de eerdere hartproblemen wel levenslang medicijnen slikken: Acetylsalicylzuur, Atozet, Brilique, Pantoprazol en Perindopril. Daarom mijn vraag aan jou of Intermittent fasting verantwoord is bij het gebruik van deze medicatie. Alvast bedankt voor jouw reactie.

    Jan
    • Beste Jan, over persoonlijke medische zaken kan en mag ik geen uitspraken doen. Raadpleeg in geval van twijfel eerst je arts, apotheker of specialist om mijn adviezen op te volgen.

      Avatar for Drs. Oscar Helm
      Drs. Oscar Helm Auteur
  • Beste Oscar,

    Ik was 108 kg. (108 cm. lang) en heb een citroensapkuur (Totaal 10 dagen) gevolgd en nu een week IF. Hierbij heb ik 5 dagen normaal gegeten en 2 dagen helemaal niet.
    Inmiddels ben ik iets meer dan 8 kg. afgevallen.
    Mijn vraag is kan ik IF 16:8 combineren met 5:2. Ik wil dan 5 dagen binnen een tijdblok van 8 uur circa 1500 Calorieen eten en 2 dagen aaneengesloten niet eten.
    De maaltijden wil ik maken op basis van de recepten uit jouw boek de “afslank receptenbijbel” en aanvullen met (groene) smoothies en omega 3 supplement.
    Is dit een verantwoorde aanpak tot ik op mijn streefgewicht ben van 80 Kg.

    Groet,

    Walter

    • Beste Walter, dat kan prima.

      Avatar for Drs. Oscar Helm
      Drs. Oscar Helm Auteur
  • Hoi Oscar

    ik heb altijd klein laagje opgeklopte halfvolle melk in m’n koffie,ik heb de soja geprobeerd,maar vind t niet lekker.! is dat erg om t toch te blijven gebruiken bij t vasten.?

    Mvg Von

    Von
    • Tijdens het vasten moet je alleen zwarte koffie drinken. Door halfvolle melk bij de koffie te voegen komt je lichaam uit de vastenperiode.

      Avatar for Drs. Oscar Helm
      Drs. Oscar Helm Auteur
  • Hallo Oscar,

    Ik las ergens dat om de dag vasten het meest effectieve variant is van alle vormen van intermitting Fasting. Daar val je het meest van af.. Weet jij daar toevallig iets meer over of zweer jij bij 16/8?

    Gr.
    Sou

    Sou
    • Welke variant het beste bij je past is persoonlijk en kan ik niet voor je beantwoorden. Ik zou alle varianten uitproberen en kijken waar jij je het prettigst bij voelt.

      Avatar for Drs. Oscar Helm
      Drs. Oscar Helm Auteur
  • Hoi Oscar! Super verhelderend artikel! Ik wil het vasten gaan proberen, maar zit alleen nog met de koffie met melk die ik ’s ochtends altijd drink… Als ik de melk vervang door amandelmelk met 13 kcal en 0,1 koolhydraten per 1 mililiter, zou dat dan oké zijn binnen de vastenperiode? Alvast bedankt voor je antwoord!

    Jacobien
    • Ehhhh ik bedoel natuurlijk per 100 milliliter!

      Jacobien
    • Ja, dan breek je de vasten periode omdat amandelmelk dus calorieën bevat. Maar dit is best een vorm die je kunt hanteren als je wilt afvallen aangezien koffie je metabolisme iets versnelt, maar strikt gezien onderbreek je hiermee wel het vasten met amandelmelk.

      Avatar for Drs. Oscar Helm
      Drs. Oscar Helm Auteur
  • Beste Oscar

    Ik ben al een tijdje 16/8 aan het doen. Kan het zijn dat er tijdens deze IF ontgifting plaats vindt?
    Ik heb soms last van slechte adem en transpireer anders

    Annemarie
    • Een slechte adem (aceton) door intermittent fasting kan komen doordat je lichaam in ketose raakt. Dit betekent simpelweg dat je lichaam vetzuren (ketonen) verbrandt voor energie in plaats van koolhydraten (glycogeen in de lever en glucose in het bloed. Dit is een goed teken, maar heeft wel als gevolg dat je uit je mond kan ruiken. Vasten kan worden gebruikt als hulpmiddel om ketose te bereiken. Vasten zorgt ervoor dat je lichaam kan uitrusten, bevordert de aanmaak van ketonen en zorgt ook voor een toename van je groeihormoon productie. Zie dit artikel: https://happyhealthy.nl/ketogeen-dieet/ voor meer informatie over het keto dieet.

      Avatar for Drs. Oscar Helm
      Drs. Oscar Helm Auteur
  • Beste Oscar ik heb nu 5 dagen if gedaan maar ben nogal slank ik ben 68 goed gezond.kan ik dit langer doen zonder mezelf af te matten? Ik voelde me wel wat slapjes af en toe met vr Gr Trudy werkman.ik doe ifvoor de gezondheid

    Trudy
    • Bouw het rustig op en luister goed naar je lichaam. Ieder individu is anders en je zal daarom intermittent fasting moeten uitproberen, of je nu man of vrouw bent, om er achter te komen of het voor jouw werkt of niet.

      Avatar for Drs. Oscar Helm
      Drs. Oscar Helm Auteur
  • Beste Oscar,
    Goed stukje met ontkrachten van mythen. Alleen wat je zegt over genen klopt niet erg. Je zegt bijvoorbeeld:
    “Zo blijkt uit onderzoek dat verschillende genen en moleculen die betrokken zijn bij lang leven en bescherming bieden tegen ziekten zich ten goede veranderen.”
    Je kunt veel doen met eten, maar je genen veranderen hier niet door. Uit de genoemd bronnen blijkt dat ook niet.
    Misschien bedoel je dat het invloed heeft op de regulatie van de genen. Dat klopt wel, maar hoe dat werkt, is een ingewikkeld verhaal. Bij IF en ook CR verandert bijvoorbeeld de afgiften van insuline. Dit komt doordat de glucosehuishouding in het lichaam verandert en dat heeft invloed op de regulatie van de genen die betrokken zijn bij de aanmaak van insuline.
    Misschien kun je je artikel op dit punt aanpassen.

    Onno
  • hi, mag je – als je tijdens IF wel koffie drinkt maar het zo moeilijk vind dat de cappuccino dan niet meer doorgaat – de melk vervangen door Oatmilk?

    evelien
    • Kijk naar de energiewaarde van dit product en je hebt je antwoord. ;)

      Avatar for Drs. Oscar Helm
      Drs. Oscar Helm Auteur
  • Dag drs Oscar, graag zou ik willen weten of het melatoninetabletje met passiebloem en vitamines B en C voor het slapen gaan, het vasten doorbreekt?

    Hester
    • Het slikken van wat vitamines zal het vasten waarschijnlijk niet onderbreken. Maar houd er rekening mee dat sommige vitamines niet oplosbaar zijn in water, dus er moet wat vet in je maag zijn om ze op te lossen voor opname. Aangezien je niets mag eten tijdens het vasten kan het zijn dat sommige vitamines (niet goed) worden opgenomen.
      Het beste kun je ze dus slikken op de tijden dat je mag eten.

      Avatar for Drs. Oscar Helm
      Drs. Oscar Helm Auteur
  • Hallo,

    Ik vraag me af hoe lang je de fasting mag toepassen.
    Is er überhaupt wel een ” verstandige” tijdsbalk aan gekoppeld of is het een gezond levens style?

    Femke Hannink
  • Hallo,
    Ik zou graag aan If Beginnen.
    Nu vraag ik me af ik zou eerst de om de dag beginnen, tot aan mijn treefgewicht en dan de 16/8
    Maar hoeveel calorieën raden jullie aan per dag.
    Ik ben 21 jaar, weeg 85 kg, meet 165 cm,
    En mijn streefgewicht is 60 kg.

    Kelsy
  • Mag je in de vasten periode ook kruiden thee drinken. Dus kruiden zonder thee.
    Ik drink graag kaneel/cardemon thee maar dat is dus best wel zoet, maar er zitten geen suikers ed in.

    Linda
  • Hoi! Ik wil er ook aan beginnen, maar rustig opbouwen ☺️
    Mag ik tijdens een vasten periode een kop zelfgemaakte botten bouillon drinken? Of als tussendoortje tussen mijn 3 maaltijden? Ik wil 16:8 proberen. Alvast bedankt!
    Evelien

    Evelien
  • Vroeger veel gesport, tegenwoordig wat minder, maar wil het terug opkrikken. Tijdens het zoeken naar fitness-oefeningen voor thuis, kwam ik op video’s terecht over dit soort vasten. En dan dus tot dit artikel.
    Ben blij het gevonden te hebben, zeer duidelijke en uitgebreide uitleg. Daar hou ik van. Goed te verstaan voor mensen die er niet zo in thuis zijn.

    Wat ik me nu wel afvraag, ivm het middageten (of avondeten), hoe zit dat met aardappelen? Goed of slecht? We eten hier nog redelijk traditioneel, dus een middag bestaat veelal uit aardappelen, groenten (jammer genoeg vaak uit een glazen pot) en een stuk vlees (ikzelf meestal vegetarisch vlees). M’n ouders zijn moeilijk mee te krijgen, alhoewel ze best ook wel gezonder zouden kunnen eten. M’n vader heeft tenslotte genoeg waarschuwen van dokters gekregen ivm zijn suikers.
    Ik begin meestal te eten omwille van stress of verveling. En andere keren vergeet ik weer helemaal te eten. Ik drink wel nog teveel koffie (met melk en bruine suiker).
    Een lange periode niet eten zal me dus wel vrij snel lukken. Maar als ik het goed versta, kan ik de eerste week best wachten met teveel te sporten? Ik was nu net begonnen met regelmatig terug te gaan lopen en simpele fitness-oefeningen.

    Voor mij is het voornamelijk toch om de buik platter te krijgen en m’n armen slanker. Ik ben niet dik, maar bij het zitten lijkt het wel of ik wat vetrollen hebben.

    Heel vroeger heb ik eens getest hoe lang ik zonder eten kon (dan spreek ik over 15j terug). Toen deed ik ook wel stevige krachttraining bij de fitness. Ik hield het 5 dagen vol voordat ik last begon te krijgen aan m’n spieren en achteruit ging qua kracht. M’n zintuigen zoals geuren en smaken waarnemen, waren wel fel gestegen.

    Laura Angelini
  • Hoi Oscar,

    Ik wil wel graag starten met IF 16:8.
    Maar ik werk 10 nachten per maand.
    Hoe ga ik dat inpassen als ik de nachtdienst in ga en als ik uit de nachtdienst kom?
    Ik eet normaal als ik in de nachtdienst zit:
    19.00 warm eten
    2.00 fruit
    4.00 4 crackers met philadelpia en tomaat
    8.30 plakje zero ontbijt met glas Optimel

    Wat adviseer je?

    Karin
  • Hallo, ik lees vooral veel over IF (jongere) mensen die aan fitness etc doen.
    Ik ben een veel te zware 60 plusser met tientallen jaren geworstel met gewicht en ge-jo-jo. Beweeg regelmatig, maar geen sport meer. Na het lezen van uw artikel heb ik een paar keer een 36-u F geprobeerd. Ongeveer 1x per 4-7 dagen. Niks eten is overweldigend veel makkelijker dan weinig mogen. Verdraag het ook goed. Vraag is, in mijn soort geval, loop ik wederom risico op jojo-effect? Héél geïnteresseerd….help? Mvg, Nelia

    Nelia
  • Onder het kopje zwangerschap zeg je het volgende:
    Naarmate de zwangerschap vordert zal je caloriebehoefte juist omhoog gaan, je zal echt voor twee moeten eten.

    Dit klopt niet, je hebt hooguit 150 tot 300 extra kcal nodig in het 3e trimester.

    Daarnaast is het waar dat er weinig onderzoek is naar IF tijdens zwangerschap, maar dat wil niet zeggen dat het af te raden is. Als onze oerouders het deden, gold dat ook voor de moeders. Als je al gewend bent aan een IF methode kan het goed zijn dat dit prima blijft werken. Als je maar kwalitatief goede voedingsstoffen tot je neemt (onbewerkt) en je kcal inname dermate verhoogt dat je niet afvalt. Mijn IF schema is overigens van 11:00 tot 20:00 uur (9 urig vak). Zelf ben ik binnen 2 maanden zwanger geworden met IF en daarmee doorgegaan. Vruchtbaarheid is genetisch bepaald en daarnaast hebben slaap, stress en gezondheid veel invloed. Kwalitatief goed eten (voornamelijk groenten, eiwit en gezonde vetten) is het belangrijkste.

    Ik heb op advies van vk een paar weken 6 kleine maaltijden per dag en meer volkoren koolhydraten gegeten, daar kreeg ik heel veel klachten van (PDS). Nu terug naar mijn ‘normale’ IF eetschema (+150 kcal) wat ik al 2 jaar doe en dat gaat uitstekend. Mijn gewichtstoename en groei baby zitten op 6 maanden perfect op schema…

    Dus ik denk, als je het al deed en het gaat goed kan het geen kwaad tijdens zwangerschap. Als je maar naar je lijf blijft luisteren.

    Hannah
  • Hoi Oscar,
    bedankt voor alle info! super blij mee. Kleine kanttekening:
    Zwangere vrouwen
    Vrouwen die borstvoeding geven
    Vrouwen die zwanger proberen te worden
    Vrouwen met chronische stress
    Vrouwen met een geschiedenis met eetstoornissen zoals anorexia nervosa

    Kan dit misschien naar het volgende veranderen? voor inclusiviteit ;)

    Mensen met chronische stress.
    Mensen met een geschiedenis met eetstoornissen zoals anorexia nervosa
    Mensen die zwanger proberen te worden.
    Mensen die zwanger zijn.
    Mensen die borstvoeding geven.

    Kan me niet voorstellen dat als je man bent en een geschiedenis hebt met anorexia, dat dit dieet dan geen probleem is… Puur omdat je man bent.
    En wat als je als vrouw bent geboren maar je nu als man door het leven gaat. Dan geldt deze regel toch ook niet.
    Raad ook aan met dat gene te beginnen wat voor iedereen(!) geldt (stress en geschiedenis), niet iedereen zal doorlezen als ze als eerste drie dingen over zwangerschap zien staan.

    Graag gedaan, groetjes

    selena
  • Hallo Oscar,

    ’s Morgens begin ik de dag altijd met een smoothie of een glas water met Greens. Mag dat nog wel of moet ik die ook verschuiven naar 12 uur?

    Groet,
    Philippa

    Philippa
    • Beste Philippa,

      Niet eten betekent niets gebruiken dat calorieën bevat, dus ook geen smoothies.

      Avatar for Drs. Oscar Helm
      Drs. Oscar Helm Auteur
  • Hoi,

    Ik zou graag met IF beginnen. Het liefst 16:8 tussen 10.00 – 18.00 uur. Dan kan ik gewoon mee eten met mijn dochtertje. En s avonds sporten. Ik wil niet dat zij wel ‘moet’ eten, terwijl ik niet eet.

    Ik vroeg me af of je bij IF koolydraatbeperkt eet? Ik let er vaak op dat er minder dag 20 gr KhD per 100 gr inzitten.
    Echter las ik in het artikel dat je wel bv zilverlies rijst mocht eten.
    Is koolydraatarm eten een must bij IF?
    Ik vraag dit omdat ik het niet altijd handig vind on 2X apart te koken.
    Bv aubergine lasagne vs pasta lasagne of denk aan macaroni. Of speciale atkins crackers vs rijstwafels / knackerbrood.

    Ik hoop hier antwoord op te krijgen. Ik merk dat vooral de focus op wat niet mag, het mij lastig maakt.

    Zou graag weten of producten als: rijstwafels, volkoren pasta, magere yoghurt, eierkoek, cracottes, knackerbrood, muesli, etc mag.

    En ik begrijp het goed dat thee ook als eten wordt gezien. Dat er calorieën in kunnen zitten? En dus niet gedronken mag worden voor 10 uur en na 18 uur.

    Ik drink in de ochtend thee van 1/2 citroen, gember en munt. Dit mag wel?

    Ik hoop een reactie te mogen ontvangen. Alvast bedankt.

    Tanja
    • Beste Tanja, veel mensen combineren een koolhydraatarme of keto levensstijl in combinatie met periodiek vasten omdat ze op die manier sneller vet verbranden. Of je koolhydraatarm eten met intermittent fasting wilt combineren is een persoonlijke keuze. Producten als eierkoek en muesli zitten vol met suikers en raad ik af. Een klein beetje citroen sap, gember en munt kan geen kwaad, maar overdrijf het niet. Te veel calorieën halen je lichaam uit de vastenperiode. Kijk eerst naar de voedingswaarde van een product. Er is een grote bron van informatie te vinden op deze website. Zie bijv. https://happyhealthy.nl/gezonde-tussendoortjes/

      Avatar for Drs. Oscar Helm
      Drs. Oscar Helm Auteur
  • Beste,
    wat is je ervaring of idee over IF combineren met de Wim Hof methode?
    raad je dit aan?
    vrgr
    baud

    baud
  • Beste,

    Ik heb het gevoel dat ik iets verkeerd doe.
    Ondertussen zit ik al aan week 3 van het vasten 16:8.
    Maar ik kom juist aan in gewicht ?.
    Ik start de dag steeds zo:
    11u00 havermout met magere yoghurt en/of melk en stuk fruit verwerkt.
    14u00 lunch, waarbij ik meestal varieer in sla, gekookte groenten met crackers, soms eens een belegde boterham met groenten
    16u00 niet altijd, een tussendoortje
    18u00 avondeten , beperkt in koolhydraten.

    Ik kan moeilijk mijn ontbijt overslaan, doe ik iets verkeerd. Ben ik beter rond 12.00 de eerste keer te eten en 11.00 en 14.00 samen te voegen ?

    Ik ben iemand die frequent probeert te bewegen ook. Ik probeer 3 keer te lopen in de week. (+/- 40min intensief).

    Ik heb het gevoel dat ik misschien te weinig eet voor mijn energiebehoefte, maar te veel voor een IF?
    ? of misschien ligt het aan het feit dat ik spiermassa opbouw ?

    Ik hoop een antwoord te vinden, alvast bedankt,

    Julie

    Julie
    • Deze vraag is moeilijk om zo even te beantwoorden. Dit is een beetje een vraag in de trant van: “Ik heb last van mijn knie, wanneer is dat opgelost?” Het probleem met al die vragen is dat er ZEER veel factoren van invloed zijn. Met hardlopen bouw je in ieder geval niet veel spiermassa op. Het kan zijn dat je nog steeds te veel koolhydraten binnenkrijgt. Daarom is het belangrijk om je BMR te berekenen: https://happyhealthy.nl/bmr-berekenen/ zodat je weet wat je dagelijkse energieverbruik is.

      Avatar for Drs. Oscar Helm
      Drs. Oscar Helm Auteur
  • Hallo,

    Een erg mooi duidelijk artikel. Het valt me alleen op dat er over vrouwen wordt gesproken bij het kopje anorexia nervosa. Deze aandoening komt inderdaad vaker voor bij vrouwen maar wel degelijk ook bij mannen. Is er een reden dat u hier alleen over vrouwen spreekt?

    Lisa
  • Hallo drs. oscar,

    Ik ben super nieuwsgierig naar deze methode dat ik vorige week ben begonnen. Het vasten gaat goed af en als ik honger heb in mijn vast tijd probeer ik super veel drinken. 16:8 regel. Alleen ervaar is dat ik na 3 maaltijden niet vol genoeg zit en 3/4 liter water. Juist zin in tussendoortjes! En ervaar hoofdpijn! Misschien kan het zijn dat mijn maandelijkse cyclus eraan zit te komen. Of omdat mijn lijf gewend is om 6 x per dag te eten. Wat moet ik nu doen? Groetjes vivien

    Vivv
  • Ha Oscar,
    Interessant artikel. Ik ben nu zelf al even bezig met intermittent fasting en ik vroeg me af welke duur wordt geadviseerd om het 16/8 schema vol te houden. Kan je dit eigenlijk altijd blijven volhouden of wordt het aangeraden om na bijvoorbeeld twee maanden het lichaam weer te laten herstellen en een aantal weken een ‘normaal’ voedingspatroon te hanteren? Ik hoor graag van je!

    Stef
    • Hi Stef, IF kun je in principe je hele leven blijven toepassen. Intermittent fasting is namelijk geen dieet: het schrijft niet voor wat je eet maar wannéér je eet.

      Avatar for Drs. Oscar Helm
      Drs. Oscar Helm Auteur
  • Hi,

    Ik eet ook al vrij lang (onbewust) niet méér dan 3 á 4 maaltijden per dag en sla ik ontbijt vaak over omdat ik zelden tot nooit echt honger heb. Toch merk ik dat ik niet per se afval.. Is het daarom van noodzaak dat ik op vaste tijdstippen eet? Dus waar ik nu misschien de ene dag om 12:00u ‘ontbijt’ (lunch) en de andere dag om 11:45u, zou dat vanaf heden in principe elke dag dezelfde tijd – idealiter 12:00u – moeten zijn?
    Daarnaast vroeg ik mij ook af hoe het toch komt dat ik eigenlijk nooit honger heb?

    Ik hoor graag van je en ga met plezier aan de slag met IF!

    Groetjes,
    Freddie

    Freddie
  • Hoi!

    Ik ren graag in de ochtend maar zal dus nu mijn ontbijt overslaan (ik eet graag in de avond!). Lukt het mij om dan zonder ontbijt hard te lopen? Is dit niet ongezond?

    Groetjes!

    Tessa
  • Beste Oscar,

    Kun je ook starten met 3 dagen in de week te eten volgens het 12 – 20 plan en dat vervolgens uitbreiden naar 5 dagen om het weekend daarin altijd vrij te houden?

    Groetjes,

    Charlotte

    Charlotte
    • Natuurlijk, er zijn allerlei variaties mogelijk. Maar ik denk dat je het jezelf wel onnodig lastig maakt om een goede gewoonte aan te leren als je 3 dagen van 12.00-20.00 eet en de andere 2 dagen niet (het weekend kan je wel vrijhouden).

      Avatar for Drs. Oscar Helm
      Drs. Oscar Helm Auteur
  • Beste Oscar, interessant duidelijk en uitgebreid artikel. Wel wil ik je er graag op wijzen dat de bronvermelding bij Mythe twee naar een onderzoek verwijst uit 1993. Op dezelfde pagina vind je veel recentere onderzoeken die precies het tegenovergestelde beweren en aangeven dat regelmatig eten juist wel belangrijk is.

    Is er toevallig een meer recent onderzoek die je claim ondersteunt?

    Vind de gedachte van IF namelijk wel erg interessant.

    Gr. Kay

    Kay
  • Hoi,

    Hoe zorg ik ervoor dat ik wel voldoende calorieën inneem als ik de 16:8 methode toepas. Ik ben nu net gestart en houd bij wat ik eet, maar ik kom nu op ongeveer 1200 calorieën terwijl ik er ongeveer 1800 zou moeten eten. Ik ervaar totaal geen hongergevoel, maar gun mijn lijf wel de brandstof die het nodig heeft. Zijn er voorbeeld menu’s waar ik inspiratie uit kan halen?

    Jose
  • Hallo

    Situatie:
    lengte 1m78
    gewicht: 91.5

    Werksituatie:
    Shiften van 06 – 14u / 14u – 22u

    Ik probeer de 16:8 periode toe te passen.
    Aangezien ik bij een vroege shift voor 5u al wakker ben, is het niet easy om pas om 10u te eten.
    Is het überhaupt een goed idee om pas om 10u beginnen te eten als je al zo vroeg wakker bent (als beginner)?

    Ik ben iemand die tot vorig jaar veel gelopen heeft, dit jaar is het al heel wat minder geweest, maar om de twee weken loop ik toch eens een 8-tal kilometer. Ik ga dit wel weer optrekken naar 1 à 2-maal per week.

    Als ik de 16:8-methode blijf toepassen mét min of meer gezonde maaltijden, welk resultaat kan ik dan bijvoorbeeld verwachten op het einde van augustus?
    Ik weet natuurlijk dat dit niet exact te bepalen is, maar een prognose als streefgewicht zou me extra motiveren.

    Elos

    Elos
  • 24 juni 2020 uitslag bloedonderzoek. 58 jaar man, te vet voor parket. Zittend beroep. Glucose nuchter te hoog. Reeds de 2e keer in een maand.
    Wat te doen. Begonnen, maar meteen 16-8 Discipline heb ik als het moet. Nu een klein maandje verder Bloedsuikerspiegel binnen de normen. ( was bijna 2x het toegestane) Buikmaat min 10 cm. 12 kg eraf. Moeite. Nee, soms lastig met onregelmatig werk. Creatief mee om gaan. Ook soms gewoon normaal gegeten. Is immers BBQ seisoen. Wel continue op de koolhydraten gelet. Kijk maar eens bij Betty’s Kitchen. Genoeg keuze. Voor de rest veel cardio sporten en gezond verstand.

    Bedankt voor je duidelijke uitleg. Heeft mij goed geholpen. op naar de 20 kilo. denk maandje. vliegt eraf.

    Bjorn
  • Hi Oscar,

    Ik heb een maagverkleining, maar tussen alle reacties die ik al las, zag ik daar niets over. Ik moet eiwitten, maar is dit voor mij (kleine porties) wel te doen?

    Groet,
    Gillyan

    Gillyan
  • Hi, ik vape ook wel e sigaret genoemd. Ik doe dit vaak met zoetere smaken heeft dit invloed op je insuline. Ik heb wel eens gelezen dat het ruiken van zoet en of alleen al proeven wat met de insuline kan doen. Wat vind jij hiervan? 2e vraag is het heel erg als je 16/8 af en toe anders is. De ene van 15 uur tot 23 uur en dan soms 2 uur eerder en dan weer 2 uur eerder stoppen. Kan dat veel kwaad of valt dat wel mee. Bedankt voor alle info btw, mooi stuk.
    Gr merlin

    Merlin
  • Door ‘goede raad’ op te volgen begon ik zowat 3 jaar geleden met ontbijten, in de hoop van door de dag minder honger te voelen, met daarbijhorende vreet- en snoepbuien. Gevolg: ik at nog veel meer, en mijn reeds veel te stevige gewicht piekte naar een gigantische top.
    Ik gaf IF (16/8) een kans, en het resultaat was miraculeus. Sinds februari daalt mijn gewicht gestaag en ben ik 6 maand verder 18 kilo kwijt, zonder noemenswaardige inspanning. Na een paar weken verminderden zelfs de (al bij al redelijk beheersbare) avondlijke aandrangen om te eten of te snoepen.
    Ik ga zeker geen advies of goede raad geven, ik kan enkel zeggen dat voor mij het systeem werkt, en dat het tot hiertoe vrij makkelijk vol te houden is, op een paar excessen na.

    Peter
  • Hoi Oscar

    Heel veel info. Prachtig!
    Ik heb een specifieke vraag. Ik ben een sportieve, doch niet competitieve racefietser die echt wel intensief fietst met vaak hoge hartslag.
    4, soms 5 keer per week een uur of 3 fietsen. Altijd in het werkend tussen 9 en 12 en ’s avonds tijdens de week na 18u, een uurtje of 2.
    Verder heb ik een fysieke job.
    3u hard fietsen op een nuchtere maag lijkt me onmogelijk. 2u na mijn dagtaak evenmin.
    Welk systeem kan je me best aanraden?
    Alvast bedankt voor je antwoord.
    Groeten, Karel

    Karel
  • Hallo,

    Ik ben weken geleden begonnen met IF (8/16) in combinatie met een koolhydraat arm dieet. De reden is dat ik graag meer energie wil en dat ik beter zal slapen. Het is zeer zeker niet de bedoeling om af te vallen aangezien ik 1.89m en 74kg weeg. Inmiddels ben ik toch 3kg afgevallen, wat mij niet lekker zit. Mijn vraag is daarom ook, wat doe ik verkeerd. Ik probeer goed en genoeg te eten, maar krijg niet genoeg calorieën per dag binnen. Ik sport 3 tot 4 keer per week en zou graag wat meer spiermassa willen opbouwen. Ik ben erg benieuwd naar uw reactie.

    Groet Robert

    Robert
  • Hi Oscar. Ik doe momenteel een 72 uur durende vast en raak nog niet in ketose (zit nu op 44 uur). Ketostrips geven dat aan. Weet jij hoe dat kan? En heeft vasten (voor vetverbranding o.a.) ook zin als je niet in ketose staat terecht komt?

    Pauline
  • Hoi Oscar, ik vind dit zeer interessant, ik sla al jaren mijn ontbijt over tot grote ergernis van mijn man. Nu denk ik dat hij er wel voor te porren is, maar als hij niet op tijd eet kan hij zo in de Snickers reclame. Dan wordt hij echt stikchagrijnig. Hoe zouden we dat kunnen ondervangen?

    Sigrid
    • Beste Sigrid, Begrijp goed dat dit per persoon kan verschillen. Er is niet één goede manier. Je moet naar je lichaamssignalen luisteren. Als je partner probeert te vasten in de ochtend en daar bloedchagrijnig van wordt, probeer dan om het eetvenster naar voren te schuiven (bijvoorbeeld van 10.00 tot 18.00).

      Avatar for Drs. Oscar Helm
      Drs. Oscar Helm Auteur
  • Tot mijn 48ste heel wat overgewicht en zelden gesport. Daarna mijn leven veranderd en overgestapt op shake, koolhydraatarm en eiwitrijk eten met veel vezels uit groenten en bruine koolhydraten (6 eetmomenten per dag), gecombineerd met regelmatig bewegen en 2 liter water per dag. Prachtig resultaat, veel zelfvertrouwen en 2 jaar later al enkele marathonnekes rijker.

    En dan komt de 50 voorbij …. menopauze-buikvet, moe, slecht slapen, opvliegers …. en slechts mondjesmaat beterschap met nog meer sporten (onder Personal Training) en nog meer uitgebalanceerd eten. De lijdensweg start, want ik wil niet meer terug naar mijn oude gewicht en mijn weegschaal blijft stijgen, maand na maand; erg frustrerend.

    Ik ben heel erg veel gaan lezen over menopauze en ook over IF. In het begin met opgetrokken wenkbrauwen. Ik heb mijn mooie resultaat immers bereikt met ontbijten en veel eiwitrijke tussendoortjes… en nu zou dit plots fout zijn?
    Maar ook mijn PT-coach staat achter IF en past het af en toe zelf ook eens toe om “droger” te komen staan. Hij drukte mij wel op het hart om tijdens de eet-periode heel correct te eten om de bloedsuikerspiegel onder controle te houden. Omdat ik dat de vorige 2 jaar ook gedaan heb, zou dit geen probleem mogen zijn.

    Ik ben vorige week dan toch gestart met 16:8 want komende van 6 maaltijden en veel sporten had ik toch wel angst voor de honger tijdens de laatste uren van de vaste-periode. Maar dit valt super goed mee! Op 2 dagen tijd mijn shake verschoven naar 11 uur en dit zonder enig probleem. Ook mijn trouwe late night snack is verdwenen. Mijn “nuchter vetloopje” in de ochtend gaat super. Enkel op de ochtend van mijn zwaardere PT kort ik het vasten met 3 uur in (van 16 naar 13 uur) en drink ik een shake voor de training – om de volgende dagen weer op schema te zitten. In het weekend ga ik gewoon door.

    Ook ik probeer, zoals schrijvers hierboven, mijn factor 1,5 aan eiwitten (4 keer 25g per portie als vrouw) op 8 uur tijd binnen te krijgen. En dat blijft een uitdaging als je het aantal maaltijden moet beperken tot max 2 met eventueel een tussendoortje.

    Voor de rest heb ik nog niet zo veel effect in vergelijking met de schrijvers hierboven. Maar menopauze-buikvet blijkt iets hardnekkig te zijn…. Het zal wel eens starten zeker, één van de volgende dagen? Ik heb ondertussen al wel geleerd dat een lichaam soms tijd nodig heeft om zich aan te passen.
    Het is sinds lange tijd dat ik opnieuw hoop heb om mijn hardnekkig buikvet er dan toch af te krijgen.

    De uitleg hierboven geeft al veel antwoorden op mijn vragen. Het heeft mij overtuigd een heel andere weg in te gaan en te breken met de vastgeroeste regels over 6 keer eten, vasten vertraagt het metabolisme,… Het daagt mij uit om het over een ander boeg te gooien en geeft mij hoop opnieuw het gewenste resultaat te behalen. Proficiat voor het vele opzoekwerk en duidelijke informatie. Ik ga er voor.

    Bieke

    Bieke
  • Beste

    Ik ben een maand bezig met 16:8 maar val niets af.
    Ik fitness 3 keer per week en doe 1 keer yoga, telkens tijdens het vasten.
    Ik begrijp niet waarom ik niet afval?
    Ik doe alles zoals het moet en eet erg gezond, ik eet wel koolhydraten in de 8u.
    Weet u waaraan het kan liggen?
    Werkt IF misschien niet voor iedereen?

    Alast bedankt,

    met vriendelijke groeten,
    Jo

    Jo
  • Hallo,
    Mijn man startte nu 3 weken terug met 16/8. Na een paar weegbeurten waarbij zijn gewicht met verschillende 100gr op en neer ging blijkt hij op vandaag 100gr zwaarder dan het begin. Hij eet om 10u 1 sneetje bruin met confituur, smiddags 4 sneetjes met beleg en groenten (of verse soep) en om 18 u een koolhydraatbeperkt avondmaal. Wat doen we verkeerd? Ik wil hem zo graag stimuleren maar weet nu zelf niet zo goed wat we verkeerd doen.eet hij te weinig ? (170cm en 96 kg)

    Sabine
  • Ik start elke ochtend met een glas vers geperste citroen-grapefruit sap. Is het beter om dit ook te laten staan tot na 12:00 uur? (16-8 methode)

    Pasquale
    • De suikers in grapefruit sap zullen het vasten onderbreken. Dus ik zou er mee wachten tot je klaar bent met vasten.

      Avatar for Drs. Oscar Helm
      Drs. Oscar Helm Auteur
  • Hey,

    Bedankt voor dit informatieve en zeer uitgebreide artikel!
    Echt heel nuttig.

    Groetjes, Annelore

    Annelore
  • Goedenavond,

    Al enkele maanden combineer ik krachttraining met intermittent fasting. Mijn doel hierbij is niet het afvallen, maar de bijkomende voordelen zoals de toename van het spiergroeihormoon, verbranding van visceraal vet en verbeterde hersenfunctie.

    Ik zit erover na te denken om supplementen te gebruiken om mijn sportprestaties te verbeteren. Ik dacht hierbij het eerst aan creatine en later aan L-carnitine. Heeft u enig idee of een van deze supplementen goed samengaat met IF óf welke supplementen het beste bij een intermittent fasting dieet passen (als je in spiermassa wilt groeien)?

    (Alvast een) gelukkig nieuw jaar gewenst :)

    Elias Ibrahim
  • Hoi,

    ik heb een vraag, ik werk in de zorg en heb daarbij verschillende werktijden. Als ik pas rond 15:00 uur begin met werken kan ik gemakkelijk om 14:00 uur pas beginnen met eten zodat ik ook later nog iets kan eten na mijn dienst. Als ik om 08:30 pas begin met werken kan ik niet weer pas om 14:00 uur eten maar komt 12:00 uur beter uit. Is het erg dat je per dag/week schuift met het vasten? Soms vast ik makkelijk 16 uur en soms 12 of 14 uur

    Eva
  • Ik ben er afgelopen zomer mee gestart en het ging goed. Daarna om allerlei redenen niet meer kunnen doen.

    Nu ben ik er de eerste week van het jaar weer gestart met IF in combinatie met sport (wandelen en fietsen). Ik ben op een week 5 kg lichter. Voornamelijk omdat ik mijn broodmaaltijd ook heb vervangen door of havermout of door een proteïne shake. In dat laatste geval eet ik maar 1 echte maaltijd. Rond 20u eindig ik met een kleine snack. Ik voel me hier goed bij en slaap nu ook meer. Ik ga immers slapen als ik ’s avonds ‘een hongertje’ krijg.

    Het is de bedoeling als ik voldoende ben afgevallen dat ik weer twee maaltijden nuttig en nog maar af en toe IF toepas. Om zo mijn gewicht stabiel te houden.

    Peter
  • Ik ben net begonnen. Ik doe 14-10, dat zie ik hier niet. Maar als ik alles zo lees dan is het wel de bedoeling dat je in die 10 uur alsnog een ‘dieet’ volgt. Ik eet in die 10 uur hetzelfde eten als ik gewend was. Gezond, maar ook echt een wijntje, snackje en koekje bij de koffie. Ben bang dat het dan niet gaat werken. Klopt dit? Dit lees ik namelijk nergens.

    Helma
  • Wat een duidelijk artikel…hier ga ik hopelijk veel aan hebben.
    Ik merk dat als ik kauwgom kauw ik minder last hebt van een hongergevoel. Het kauwen aanzich zou ook bevorderend werken om je psyche in het ootje te nemen dat je gegeten hebt.
    Weet jij of dit klopt en mag ik kauwgom tijdens het vasten ?

    Karin
  • Is het ook mogelijk dat als je 16:8 vast van 12.00 uur tot 20:00 uur doordeweeks, om dit in het weekend van 14.00 uur tot 22.00 uur te doen of werkt het dan niet? Omdat je natuurlijk op maandag dan al weer over gaat op de 12.00 uur tot 20:00 uur en op vrijdag is het dan van 12:00 uur tot 22:00 uur.

    Angel
  • ik wil niet afvallen maar wel gezonder leven.
    is het 14/10 schema ook zinvol?

    veerle
    • Beste Veerle, je kunt intermittent fasting altijd toepassen om te profiteren van de vele gezondheidsvoordelen (afvallen is daar één van). Het is in feite een levensstijl. Je kunt het dus je leven lang blijven volgen. Als je op gewicht wil blijven dan raad ik je aan om een mildere vorm te nemen.

      Avatar for Drs. Oscar Helm
      Drs. Oscar Helm Auteur
  • Beste ,

    wij zijn gewend om gereld vetarme soep te drinken , kan dit als tussendoortje tellen?

    mvg

    Kathleen
  • Ik heb een vraagje. Mag de “lekker fris” thee van Pickwick tijdens de periode van vasten?

    Jolanda
  • 3 weken geleden eindelijk met sport begonnen nadat ik niet meer bij mijn veters kon. Crosstrainer gekocht, halterbankje met dumbells en een trilplaat. De eerste week langzaam op gang met 10 minuten cardio op crosstrainer, 10 minuten halterbankje oefeningen. Week 2 meer gaan lezen over calorieën voeding en inermitting vasten, opbouw naar 20 minuten cardio 15 minuten halterbankje en 10 minuut dansen op trilplaat. Van 113 k naar 111 k mijn doel is 99 k. Week 3 gestart met 16/8 vasten en sporten in de ochtend. Geen last van honger of duizelig eerder meer energie om langer te sporten. Ik doe nu in week 3 25 minuut cardio crosstrainer 20 minuut halterbank met dumbells en 20 minuut dansen op trilplaat. Ik vast van 20.00 tot 12.00 wat ik al opgerekt heb naar 13.00 zonder veel moeite houd mijn calorieën bij met een Yazio app en nu al op 109,9 k. Ik krijg en spieren en val af, voor mij is het een mentale verandering in leefstijl niet een dieet. Ik ga week 4 in dus ik laat me graag verrassen door meer goed nieuws van de weegschaal en mentaal gevoel wat erg sterk is. Al met al werkt het voor mij bijzonder goed, ik eet alles tussen 12.00 en 20.00 hou ook hier de calorieën op 2000, soms wel gepuzzel met ingrediënten maar de app werkt lekker mee. Veel water drinken en dat is eigenlijk het enige nadeel, dat ik zoveel naar de wc moet, maar dat zal wel een goed teken zijn. In mijn gedachten ben ik al op 99k en droom al van 89 k dat was toen ik 37 was. Ik ben een man van 60, woog zwaarst 117 en voor het eerst van mijn leven ben ik bewust van wat ik allemaal naar binnen schoof, honger gevoel, of werden mijn hersens gefopt . Nu veel en veel minder calorieën heerlijk sport en geen honger, maar juist heel opgewekt gevoel.

    Andreas
  • Hallo Oscar,

    Ik doe zelf aan de eenvoudige 16/8 fasting . Ik eet niets tot 12:00 en ga stop weer met eten na 20:00.
    Nu mijn vraag : elke morgen neem ik om 06:30 wat supplementen; vitamine d3, visolie capsules en zwarte komijnzaad olie capsules .
    Is dit ook voeding ? Is het verstandig om hier ook mee te wachten tot 12:00 ?
    Gr Bas

    Bas
    • Hoi Bas, zoals eerder gezegd hangt dit van het supplement of medicijn af. Je wilt dus vooral kijken naar de energiewaarde van het supplement dat je neemt.

      Avatar for Drs. Oscar Helm
      Drs. Oscar Helm Auteur
  • Hallo Oscar, ik sluit graag aan bij de vraag van BAS van 07/03.
    Het succes van IF hangt juist af van 16 u vasten maar wanneer doorbreek je die?
    Kan je bv medicatie e supplementen innemen voor 12:00 u ?
    Gr peter

    peter
  • Hi Oscar,

    Als ik wil vasten van 12-20.00 hoeveel kcal mag ik dan eten per dag? Ik ben 43, 1.78 en weeg 95 kilo. Ik wil graag weer terug naar de 77 en heb vooral last van buikvet. Ik ben geen sporter en werk fulltime waardoor eten koken er vaak bij inschiet. Alvast bedankt! Gr, Bianca

    Bianca
  • Goedemiddag!

    Als eerste bedankt voor al je nuttige informatie! Na aanleiding van deze blog heb ik een vraag. Ik heb overgewicht (84 kg, 161 cm, 20 jaar).

    Ik heb ook best wat spiermassa en heb liefde voor krachttraining. Herlaas wil het mij niet lukken om gewicht te verliezen. Dit lijkt mij een ideale leefstijl voor mij, en ben benieuwd wat ik er mee kan bereiken. Wel heb ik een vraagje, het is dus zo dat in je vastings periode, je lichaam niet spiermassa als energie bron gebruikt. Maar stel ik kies voor het 5/2 leefstijl. Ik doe krachttrainen op de dagen dat ik eet, en dan het liefste sochtends voor ik mijn vast breek ivm het groeihormoon. Ik eet op de dagen dat ik eet voldoende eiwitten. (ik ga nog even zoeken of jij daar ook een blog over hebt ;-)).

    Maakt het dan voor mijn spier-herstel/opbouw niet uit dat ik 2 dagen geen eiwitten binnen krijg? Mijn ideaal beeld is in iedergeval mijn spier behouden en het liefste nog spieren opbouwen. Ik lees veel verschillende meningen hier over en weet niet meer wat ik moet geloven.

    U schrijft ook dat het niet uitmaakt op je 6 of 2 maaltijden op een dag eet. U legt het super goed uit maar geld dat ook met spier behoud? Maakt je lichaam het uit of jij in 2 keer je eiwitten eet op verspreid over de dag? Ik snap het als u zegt dat als je vast je spieren als laatste wordt aangesproken. Maar wat ik dan niet snap is dat iedereen zegt dat je … aantal eiwitten nodig hebt voor onderhoud en het behouden daarvan. Dat spreekt elkaar tegen naar mijn mening.

    Alvast bedankt voor als u de moeite wilt nemen mijn vraag te beantwoorden!

    Groeten, Cynthia

    Cynthia
  • Hoi,

    Ik ben in september begonnen met intermittent fasting. Ik eet nu 3x per dag, rond 11 uur brunch, om 3-4 uur iets kleins en ’s avonds mijn avondeten. Na 7 uur eet ik niets meer. Ik jog 3x per week 3 tot 5 km binnen mijn vastenperiode. Ik eet alleen gezonde en verse producten en drink geen frisdrank. Ik eet wel koolhydraten maar dat zijn dan dingen zoals volkorenproducten, zilvervliesrijst, havermout etc. Ik heb een keer in de 2 a 3 weken een cheatdag, dan mag ik ’s avonds i.p.v. een gezonde maaltijd lekkere dingen eten en een glaasje alcohol drinken.

    Ik ben tot een maand terug 10 kilo afgevallen maar vorige maand maar 1 kilo en deze maand nog helemaal niets. Ik ben niet meer of anders gaan eten. Mijn vetpercentage en omvang nemen ook niet af, terwijl ik in de maanden ervoor 10cm op mijn buik ben kwijtgeraakt en 6% vet. Mijn calorie-inname is niet groter dan eerder, toch gebeurt er niets meer.

    Ik had eerder ook geen honger maar nu moet ik me ineens echt enorm bedwingen om niet te eten voor 11 uur.

    Voor een gezond gewicht moet ik toch echt nog een kilo of 7 kwijt. Hoe kan ik dit ‘plateau’ doorbreken? Ik wil niet nog minder gaan eten want ik zit nu rond de 1400 kcal en dat vind ik zelf wel het minimum voor op een gezonde manier afvallen.

    Rita
  • Beste,
    Ik ben 19 jaar oud. Ik heb geen overgewicht maar wil mijn buikvet iets verminderen. Ik sport normaal gezien 3x in de week maar nu met Covis-19 gaat dit helaas niet. Ik wil graag het dieet 16/8 gaan volgen omdat ik het een interessant dieet vind. Zou u mij dit aanraden of denkt u dat mij dit niet gaat lukken?

    Verder heb ik nog een vraag over het dieet 16/8. Moet je in de tijd dat je dit dieet gaat volgen de zelvde tijd aanhouden of mag je de eene dag van 11:00 tot 19:00 eten en de volgende dag van 13:00 tot 21:00
    Alvast bedankt :)

    Senna
    • Beste Senna,
      Het 16/8 dieet is voor iedereen geschikt.
      Je mag onderling de uren wisselen, dat is geen probleem.

      Oscar
  • Hallo Oscar,

    Vaak lees ik over IF en afvallen.
    Ik hoef niet af te vallen, maar ik wil het doen om de gezondheid voordelen.
    Zo las ik dat het goed is voor je darmen, en vooral ook voor je lever.
    Is het dan beter om de 16-8 methode te volgen, om de voordelen van het gezondheids proces iedere dag te hebben? En kan ik ook gewoon 3 maaltijden in de 8 uur eten?
    Alvast bedankt voor je antwoord.

    José

    Jose
  • Hoi Oscar,

    Is deze manier van eten te combineren met een gastric bypas? Je zou zeggen, dan val je sowieso af, dat klopt maar na een paar jaar veer je ook weer een kilo of 5 tot 8 terug.
    En is het dus de vraag of er nadelige gevolgen kunnen optreden als je met deze methode gaat beginnen?

    Peter
  • Beste Oscar,

    Bedankt voor de heldere uitleg.
    Ik ben net een paar dagen bezit met imf. Voorheen nam ik in de ochtend een glas met een eetlepel psyllium vezels. Als ik er van uitga dat dit 15 gr is, dat bevat dit ca. 4,5gr koolhydraten, ca 13gr vezels (uiteraard :) ) en gaat het om ca 27 kcal.
    Ik heb dit nu niet genomen, maar ik merk het meteen aan mijn stoelgang. Kan ik deze vezels wel nemen in de ochtend? Of onderbreek ik dan toch het vasten?

    Groet Sylvia

    Sylvia
    • Beste Sylvia,
      Dat is een goede vraag die je stelt. De bedoeling van vasten is om te voorkomen dat het lichaam zijn energie haalt uit het actieve spijsverteringsproces.
      Zolang je calorie-inname voor meer dan 10 uur onder de 50 calorieën blijft zal je lichaam op een gegeven moment in de vastentoestand komen. Normaal gesproken zal iets als 1 eetlepel psyllium vezels bijvoorbeeld inderdaad nauwelijks calorieën bevatten, zodat het periodiek vasten niet wordt verstoord.

      Mvg

      support
  • Hallo,

    In het artikel staat dat er qua drinken het beste groente thee, water of koffie kan gedronken worden, maar ik drink geen koffie. I.p.v. koffie drink ik matcha lattes met amandel melk. Ik drink deze één keer in de ochtend.

    Groetjes Daphne

    Daphne
  • Kan ik bij 16/8 in de 8-uur eet tijd wel (gezonde) tussendoortjes nemen (zonder koolhydraten). Denk aan blokje kaas, plakje rauwe ham, paprika, olijven, cherrytomaatjes enz. Of is die maximaal 3 eetmomenten echt van belang? Waarom maar 3 eetmomenten?

    Kimberley
  • Hoi Oscar,

    Ik werk nachtdiensten en vraag me af of het 16/8 schema dan ook te volgen is. Nu eet ik als ik heb geslapen mijn eerste maaltijd met mijn gezin om 17 uur. Dit omdat ik nog jonge kinderen heb die op tijd naar bed moeten om ook weer naar school te kunnen de volgende dag. Echter als ik om 17 uur begin met eten mag ik eten tot 01.00 uur, ik werk dan nog tot 7.15 en lig tussen 7.30-8.30 uur in bed. Dan slaap ik tot ongeveer 14 uur (om de kinderen weer uit school te kunnen halen en eet dan weer om 17.00 uur. Als ik niet in de nacht werk zou ik 10-18 uur aan kunnen houden als ‘eettijd’. Echter vraag ik me af om met dit wisselen patroon intermitted fasting wel aan te raden is of dat dit juist alleen maar een negatief effect op het lichaam heeft.

    Groeten Pamela

    Pamela
    • Beste Pamela,

      je mag per dag wel eens wisselen met de ‘eettijd’. Dit zorgt ervoor dat je lichaam niet gaat wennen en dus extra zijn best doet op de dagen dat je vast.

      Oscar
  • Beste Oscar,

    Dank voor de uitgebreide uitleg over IF. Ik zou graag wat buikvet verliezen; na de geboorte van mijn eerste kindje zijn de kilo’s er wel afgegaan maar er is een zwembandje gebleven. En ik voel me allesbehalve fit en energiek. Ik wil echter ook graag een 2e kindje. Ik snap dat de extreme vormen van IF niet bevorderlijk zijn maar teveel buikvet ook niet lijkt me? Tijdens een eventuele zwangerschap zal ik (net als bij de eerste) totaal niet bezig zijn met mijn buikomvang (kom maar op met die bolle buik!). Echter vraag ik mij af in hoeverre een ‘light’ versie van IF (niet eten tussen bijv. 19 uur en 9 uur en daarbinnen 3 gezonde maaltijden maar niet continu tussendoortjes) een evt. zwangerschap in de weg gaat zitten? En of op deze manier vasten überhaupt wel zin heeft of dat je alleen resultaat merkt als je een maaltijd overslaat en/of minimaal 16 uur vast?

    Groet,
    Marieke

    Marieke
  • Beste Oscar,
    Ik ben nu 4 maanden aan het vasten 16/8 en ben bijna op mijn streefgewicht. Maar wil ook niet nog meer afvallen…en niet weer aankomen.
    Hoe moet ik dit verder doen?
    Mvg Hanneke

    Hanneke
  • Ik vast nu ook een hele tijd, maar ik wordt er eelijk gezegd goed beroerd van. Ik heb het dumping syndroom (late dumping)en weet niet of het met zulke klachten wel een suxes kan worden, het bezorgd me vaak een misselijk gevoel en dat gevoel wordt er niet beter op met het vasten. Ook heb ik steeds vaker last van een hypo, dit is echt niet leuk en dan moet ik snel een stuk zwarte chocolade eten om me niet zo slap als een vod te voelen, en met m’n werk kan ik dat echt wel missen, ik ben poetsvrouw en moet fysiek wel goed kunnen presteren om m’n werk naar behoren te doen. Ik vast op dit moment in een kader van 18/04 Ik eet meestal wat rond 10 uur, dan nog eens rond half twee en twee en als laatst rond half 4 waardoor ik om 4 uur stop met eten. Het gebeurt dan vaak later op de avond dat ik weer flink misselijk wordt, en dan wordt het meer een leidensweg… misschien is mijn manier van vasten te streng of misschien is het niks voor mij, ik zit nog steeds met veel vragen. Groetjes K.

    katleen
  • Hallo,

    Je zegt, dat je suiker moet laten. Snap ik, maar mag je wel een theelepel honing in citroenwater ’s ochtends en 1 of 2 vijgen per dag en ‘savonds een stuk pure chocolade van 90%? Dit zou ik heeeeel graag willen weten, want hier lees ik nooit iets over.
    Met vriendelijke groet,
    Jacqueline

    Jacqueline
    • Beste Jacqueline,

      Alles wat je benoemt, bevat behoorlijk wat calorieën dus mag niet tijdens de uren waarin je vast. Je kunt alleen dranken zoals, water, thee of koffie (uiteraard zonder suiker of melk) drinken tijdens de eigenlijke vastenperiode omdat deze een verwaarloosbaar aantal calorieën hebben.

      Oscar
  • Ik eet niets tussen vier uur ‘smiddags en acht uur ‘sochtends. We lunchen ‘ warm’ om twee uur en ik heb geen behoefte aan avondeten. Zonder ontbijt kan ik echt niet, dat helpt me met een goede start van de dag. Doe dit al een half jaar en nog geen ons afgevallen. Het is toch echt 16 uur vasten!

    Edith
    • Beste Edith,
      Bedankt voor je bericht.

      Dit kan te maken hebben met allerlei inwendige of uitwendige factoren. In dit soort gevallen kun je beter contact opnemen met een huisarts, natuurarts en/of orthomoleculair therapeut. Mvg

      support
  • Hallo, ik ben nu 2 weken met IF bezig en het bevalt me wel. Ik heb alleen 1 vraag waar ik echt nergens op het internet een antwoord voor kan vinden. Hoe zit het met de pil?? Mag die genomen worden elke morgen? Terwijl ik eigenijk nog aan het vasten ben. Of moet ik mezelf aanleren om die ‘s middags of ‘s avonds net voor start van nieuwe vast periode te nemen?
    Grtjs en bedankt
    Isabel

    Isabel
  • Wat te doen als je op vakantie gaat in een All Inclusive gebeuren ??? Kom je dan direct tig kilo’s aan als je weer 3x pd eet of kun je dat beperken als je geen koolhydraten eet ?

    Loes
    • Als je (veel) aankomen op vakantie wil voorkomen dan zul je moeten opletten dat je niet meer calorieën binnenkrijgt dan je verbruikt.

      Avatar for Oscar Helm, MSc
      Oscar Helm, MSc Auteur
  • Hallo Oscar! Ik ben al een poosje aan het Intermittent fasten en sinds een paar dagen combineer ik het met koolhydraatarm eten. Ik heb geen schildklier meer en ‘moet’ daarom s’morgens m’n pilletje op vaste tijden innemen. Heeft dat pilletje invloed op het vasten? En ik neem aan dat een scheutje slagroom in de koffie tijdens de vastenperiode niet is toegestaan vanwege de calorieën? Ik las namelijk ergens dat het wel zou kunnen.

    Kyra
    • Hoi Kyra, Dat is een goede vraag die je stelt. Het hangt vooral af van de medicatie die je gebruikt.
      De bedoeling van vasten is om te voorkomen dat het lichaam zijn energie haalt uit het actieve spijsverteringsproces.
      Zolang je calorie-inname voor meer dan 10 uur onder de 50 calorieën blijft zal je lichaam op een gegeven moment in de vastentoestand komen. Normaal gesproken zal een tablet als bijvoorbeeld aspirine nauwelijks calorieën bevatten, zodat het periodiek vasten niet wordt verstoord. Hetzelfde dus voor een mini-scheutje slagroom zolang het onder de 50 calorieën blijft.
      Ten tweede zijn er bepaalde medicijnen die maagklachten op een lege maag kunnen veroorzaken. Let daar dus op als je medicijnen slikt. Neem bij twijfel altijd contact op met je behandelend arts.
      Met vriendelijke groet, team HappyHealthy

      support
  • Hallo!

    Verbreekt een smintje het proces in je lichaam wat er gebeurt als je aan het vasten bent?

    Roos
    • Beste Roos, één suikervrij smintje heeft minimale invloed op het insulineniveau en bevat zeer weinig calorieën, wat betekent dat het onwaarschijnlijk is dat het je vasten zal verbreken.

      Avatar for Oscar Helm, MSc
      Oscar Helm, MSc Auteur
  • Dag Oscar, waarom mag je dit niet doen als je last hebt van chronische stress? Wat kan er dan gebeuren? Kan het niet juist positieve invloed hebben op stress?
    Alvast dank voor je reactie, Nataschja

    Nataschja
    • Beste Nataschja, bij chronische stress is voorzichtigheid geboden omdat het vasten kan leiden tot verhoogde cortisolniveaus en het stressniveau nog meer kan verhogen. Chronische stress is een langdurige vorm van stress en kan leiden tot een verhoogd risico op ziekten, zoals hart- en vaatziekten, diabetes en depressie.

      Avatar for Oscar Helm, MSc
      Oscar Helm, MSc Auteur
  • Ik ben begonnen met IF maar nu smaakt mijn eten en zelfs mijn koffie niet lekker meer. Hoe komt dat?

    An
    • Beste An, het kan zijn dat je lichaam en smaakpapillen zich aanpassen aan intermittent fasting. Als je minder vaak eet, kunnen je smaakpapillen gevoeliger worden voor smaken. Hierdoor kunnen sommige smaken sterker of anders overkomen dan je gewend bent. IF kan ook kan leiden tot veranderingen in je hormonen, waaronder ghreline (het “hongerhormoon”). Deze veranderingen kunnen van invloed zijn op hoe je eten en drinken proeft.

      Avatar for Oscar Helm, MSc
      Oscar Helm, MSc Auteur
  • Vraagje: wat is effectiever, 48 uur vasten of juist 2x 24 uur vasten. In een week bedoel ik dan.

    Jasper
    • Het hangt af van wat je doel precies is. Als je voornaamste doel is om vet te verbranden, dan zou 2×24 uur effectiever kunnen zijn. Dit is gebaseerd op het idee dat je lichaam na ongeveer 12 tot 16 uur begint met vetverbranding, en deze piekt rond de 24 uur. Door tweemaal per week 24 uur te vasten, profiteer je dus twee keer van deze ‘piek’ in vetverbranding.

      Voor de meeste mensen is het ook gemakkelijker om 24 uur lang twee keer per week te vasten, dan om 48 uur achter elkaar te vasten. Bij het vasten van 24 uur (ook al doe je dit twee keer per week) krijg je nog steeds elke dag een kans om te eten. Dit betekent dat je minder waarschijnlijk de extreme energiebeperkingen en mogelijke hongergevoelens zult ervaren die gepaard gaan met 48 uur vasten.

      Avatar for Oscar Helm, MSc
      Oscar Helm, MSc Auteur
  • 14 mei 2024

    hé Oscar,
    Complimenten voor de info: die inspireert!
    Vraagje: wat denk je van het volgende idee om het afvallen een boost te geven:
    2 keer in de week de dag beginnen met bulletproof koffie en daarna vasten tot de volgende ochtend.
    Gaat dat werken?

    Wolter
    • 15 mei 2024

      Beste Wolter, dankjewel voor je complimenten! Wat betreft je idee: het hangt echt af van wat je de rest van de dag eet. Bulletproof koffie kan je helpen je hongergevoel te onderdrukken en energie te geven tijdens het vasten. Maar als je daarna ongezonde keuzes maakt of teveel calorieën binnenkrijgt, kan dat de effectiviteit tenietdoen.

      Avatar for Oscar Helm, MSc
      Oscar Helm, MSc Auteur

Plaats een reactie

Over HappyHealthy

Oscar Helm, MSc Afslankcoach, voedingsdeskundige, psycholoog, dieetpsycholoog, orthomoleculair therapeut en bestsellerauteur

Hoi, ik ben Oscar Helm en in de afgelopen jaren heb ik duizenden mensen geholpen naar een gezonder gewicht en betere gezondheid.

HappyHealthy.nl trekt inmiddels ruim 10.000 bezoekers per dag en met mijn bestseller de Afslank Receptenbijbel laat ik zien dat afvallen zowel eenvoudig als leuk kan zijn!

Wil jij je kennis over afvallen testen? Doe dan deze test en ontdek direct je “Afslank IQ”.

Top artikelen

Wat je mag eten bij een koolhydraatarm dieet + De Voordelen & een Schema

Wat is het koolhydraatarm dieet precies en wat kan je wel en niet eten. Ontdek hier een voedingstabe...

Intermittent Fasting: Uitleg, 9 Voordelen en 10 Schema’s

Intermittent Fasting / vasten (onderbroken vasten) schrijft voor wanneer en hoe lang je wel en niet ...

12 Tips om Snel Buikvet te Verbranden + 5 Fouten

Hoe kun je snel afvallen rond de buik? Ontdek 12 gouden buikvet verbranden tips en ontwijk 5 ernstig...

23 Bewezen Tips voor Snel Afvallen (zonder ongefundeerde hypes)

Hoe kan je snel afvallen? Ontdek 23 bewezen tips om snel gewicht te verliezen zonder ongefundeerde c...

Oscar’s sapjes

Array ( [0] => Male )