shopify site analytics
gezonde tussendoortjes

60 Gezonde Tussendoortjes + 10 Fatale Dikmakende Snacks

Welkom op het meest uitgebreide artikel van Nederland over gezonde tussendoortjes en snacks inclusief handige tips.

En nee, dat zijn dan dus geen zogenaamde gezonde Snelle Jelle ontbijtkoeken die voor bijna 40% uit suiker bestaan. Hun “Krachtige Kruidkoek” kan je beter “Krachtige Suikerkoek” noemen.

Of Liga, die hun koekjes vinden passen in een gezonde leefstijl, terwijl meer dan 30% van hun koekjes bestaan uit suiker. In dat opzicht kunnen ze hun naam beter veranderen naar “Liega” (mijn mening).

In dit artikel begin ik eerst met wat theorie. Je kunt ook gelijk doorklikken naar de 60 gezonde tussendoortjes of de 10 dikmakende snacks.

Hier is wat je gaat leren in dit artikel:

  • De meest gezonde tussendoortjes die óók lekker zijn
  • Waarom tussendoortjes de vetverbranding blokkeren en hoe je dit simpel oplost
  • 14 categorieën van gezonde tussendoortjes/snacks
  • Welke 10 ongezonde snacks je te allen tijde moet vermijden
  • Mijn gratis download link met simpele recepten voor gezonde tussendoortjes

Moet je überhaupt wel tussendoortjes nemen?

Goeie vraag! Als je luistert naar de oudere generatie of het Voedingscentrum zal het antwoord ‘Ja’ zijn.

Toch zullen beiden achterlopen op de nieuwe inzichten in de wetenschap. Deze zijn namelijk tot de conclusie gekomen dat vasten vele gezondheidseffecten heeft.

Je zult vast denken: oh nee, niet vasten hè… Maar wat mensen niet begrijpen aan vasten zijn vaak twee dingen:

  • Vasten betekent niet per se minder eten, want het kan ook gaan over minder eetmomenten
  • Vasten hoeft zeker niet gelijk voor meerdere dagen te zijn, dat is slechts één vorm van vasten

De meeste mensen eten ongeveer het volgende op een dag (een voedingspatroon dat verre van optimaal is overigens):

Tijd

Eten (type)


07:30 uur

brood of yoghurt (ontbijt)


10:00 uur

koffie met een koekje (tussendoortje)


12:30 uur

brood of salade (lunch)


15:00 uur

appel of iets zoets (tussendoortje)


18:00 uur

aardappels, vlees, groente (avondeten)


21:00 uur

chips of nootjes (tussendoortje)

Dat zijn in totaal 6 eetmomenten. Hierbij ontstaan 2 grote nadelen:

  • Door het continu eten van suikers (koolhydraten zijn ook suikers) verbrandt je lichaam suikers in plaats van vet, wat niet handig is als je wilt afvallen
  • Je spijsvertering komt nooit tot rust

En nee, je metabolisme versnelt niet door meer eetmomenten op een dag te hebben. Dit noem ik zelf ook wel de ‘metabolisme mythe’.

Uit een studie is gebleken dat als je één maaltijd van 2000 kcal eet op een dag óf dezelfde maaltijd eet in 5 á 6 porties verspreid over de gehele dag, je exact evenveel calorieën verbrandt die dag (als alle andere factoren hetzelfde zijn). (bron, bron)

Je metabolisme vertraagt pas als je 3 tot 4 dagen (72-96 uur) niets eet (bron). Op dat moment kom je in ‘uithongeringsmodus’ (in het Engels ‘starvation mode’ genoemd). Als je dan iets eet, wordt het veel sneller opgeslagen.

Maak jij onnodige fouten die het afvallen vertragen?

Doe deze test en ontdek je “Afslank IQ”.

Afvallen én tussendoortjes nemen, wel mogelijk?

Je lichaam kan in één van de 2 standen staan:

  • Stand 1: suikerverbranding
  • Stand 2: vetverbranding

In stand 1 gaat het lichaam glucose gebruiken als energiebron, die je uit koolhydraatrijke voeding haalt.

In stand 2 gaat het lichaam vetreserves aanspreken voor de energievoorziening.

Als je nu 3 maaltijden per dag eet én 3 tussendoortjes gaat je lichaam amper de vetreserves aanspreken. Hierdoor verbrand je weinig tot geen vet op een dag. Dat is een gemiste kans als je wilt afvallen of buikvet wilt verliezen.

Eet daarom maximaal 3 keer op een dag en plak vóór of ná de 3 maaltijden je tussendoortje. Kortom, bij iedere maaltijd heb je dus een voorgerechtje of toetje in de vorm van een tussendoortje. In dat opzicht is iedere maaltijd een 2-gangen menu.

Bovenstaande voorbeeld met 6 eetmomenten verlaag je dan naar 3, welke er dan zo uit ziet:

Tijd

Eten (type)


07:30 uur

brood of yoghurt + koffie met een koekje (ontbijt + tussendoortje)


12:30 uur

brood of salade + appel of iets zoets (lunch + tussendoortje)


18:00 uur

aardappels, vlees, groente + chips of nootjes (avondeten + tussendoortje)

Hier zijn er dus nog maar 3 eetmomenten. Hiermee geef je de spijsvertering meer rust en ga je sneller vet verbranden.

Als je nog sneller vet wilt verbranden, raad ik je aan om 1 tot 3 keer per week je ontbijt over te slaan waardoor je nog maar 2 (grote) eetmomenten hebt op een dag. Lees in dit artikel waarom je ontbijt overslaan helpt bij buikvet verbranden.

En lees hier mee over intermittent fasting, waarin meerdere soorten manieren van maaltijden overslaan en vasten wordt uitgelegd.

Hoe de selectie gezonde tussendoortjes tot stand is gekomen

Met de volgende zaken is rekening gehouden:

  • Tussendoortjes met voedingsstoffen, dus het liefst geen ‘lege’ calorieën
  • Tussendoortjes zonder te veel suiker, zout of slechte vetten
  • Tussendoortjes die weinig calorieën bevatten, oftewel caloriearm (bij calorierijk tussendoortje kleine hoeveelheden nemen)
  • Tussendoortjes die je ook kan eten als avondsnack
  • Tussendoortjes die makkelijk mee te nemen zijn naar werk of naar school voor kinderen

Hoe neem je een tussendoortje naar werk of school?

Het eerste tussendoortje dat ik bespreek zijn augurken en ik snap dat je dat niet een hele pot mee gaat nemen naar werk of meegeeft aan je kind die naar school gaat.

Het beste kun je dan een paar augurken, of ieder ander willekeurig product, in een food storage box stoppen. Deze trommels zijn er uiteraard in verschillende soorten en maten.

Ik heb zelf de 0,7 liter food storage boxen van de Hema. Hier vind je de food stage boxen van de Hema.

food storage box

Ok, laten we nu beginnen met de gezonde tussendoortjes.

Wil je een voorbeeld afslank weekmenu incl. recepten en boodschappenlijstje?

Klik hier en ik stuur ze gratis naar je toe.

60 gezonde tussendoortjes op een rijtje in 14 categorieën

De 14 categorieën voor gezonde snacks / tussendoortjes zijn:

Groente, fruit, noten, zaden/pitten, superfoods, donkere chocolade, vis en vlees, ei, soep, eiwitshake, gezonde repen, gedroogd fruit, crackers en rijstwafels en water met een smaakje.

In de video bespreek ik een selectie van de 60 gezonde tussendoortjes:

Gezonde tussendoortjes categorie #1: groente

1. Augurken

augurken zuur fijn

  • Let op: er zit wel iets van suiker in augurken (in deze 3,5%), maar dat zit met name in de vloeistof.
  • Prijs: ± €0,90 per pot (330 gram)

2. Snoep- of cherrytomaatjes 

cherrytomaatjes

  • Tomaten worden vaak als groente gezien maar sommigen vinden dat het fruit is. Ze zijn sappig, zoet en bevatten voedingsstoffen als potassium and vitamine C.
  • Prijs: ± €0,90 per bak (250 gram)

3. (Snoep)komkommer

snoepkomkommer

  • Prijs: ± €3 per bak (400 gram)
  • Prijs komkommer: ± €0,75
  • Prijs biologische komkommer: ± €1,50

4. Olijven

groene olijven

  • Prijs: ± €0,50 per pot (250 gram)
  • Prijs biologisch: ± €2 per pot (240 gram)

5. (Snoep)paprika

snoepgroente paprika

  • Prijs: ± €3 per bak (300 gram)
  • Prijs losse paprika: ± €1

6. (Snoep)radijs

radijsjes

  • Prijs: ± €2 per bak (450 gram)
  • Prijs losse radijsjes: ± €0,50

7. Worteltjes

worteltjes

  • Prijs: ± €1 per pak (300 gram)

8. Gemengde sla

gemengde salade

  • Prijs: ± €2 per bak (300 gram)

3 aanvullende tips bij groente

  • Tip 1: Gebruik humus/hoemoes, yoghurt of tzatziki om de groente in te dippen of aan de sla toe te voegen.
  • Tip 2: Denk ook aan: pakjes met verschillende groenten, bleekselderij of champignons.
  • Tip 3: De kleine bakjes snoepgroente zijn uiteraard zeer geschikt om mee te nemen naar werk of om aan je kind naar school mee te geven.

Gezonde tussendoortjes categorie #2: fruit

9. Aardbeien

hollandse aardbeien

  • Prijs: ± €2,50 per bak (250 gram)

10. Appel 

zoete kleine appeltjes

  • Er zijn uiteraard vele soorten appels. In het plaatje zie je de zoete kleine appeltjes, die makkelijk naar werk of school kan meenemen.
  • Prijs: ± €3 per zak (1 kg)

11. Appelmoes of appelpuree

biologische appelmoes

  • In appels zitten natuurlijke suikers. Toch voegen fabrikanten vaak nog suiker toe. Let daar dus op! De biologische appelmoes van de AH bevat geen toegevoegde suikers.
  • Prijs: ± €1 per pot (350 gram)

12. Avocado

avocado

  • Prijs: ± €1 per stuk

13. Banaan

bananen

  • Prijs: ± €2 per kilo

14. Blauwe bessen

blauwe bessen

  • Prijs: ± €4 per bak (300 gram)

15. Bramen

bramen

  • Prijs: ± €4 per bak (300 gram)

16. Druiven

pitloze druiven

2 aanvullende tips bij fruit

  • Tip 1: Denk ook aan: bramen, grapefruit, kiwi, mandarijn, mango en sinaasappel.
  • Tip 2: Je kunt ook een smoothie kopen. Neem dan wel een verse zoals in de AH en niet een sap met vruchtensap waar ook bijna altijd suiker is aan toegevoegd.

Gezonde tussendoortjes categorie #3: noten

17. Amandelen

ongebrande amandelen

  • Prijs: ± €3,50 per pak (175 gram)

18. Cashewnoten

cashewnoten

  • Prijs: ± €3,50 per pak (200 gram)

19. Hazelnoten

hazelnoten

  • Prijs: ± €4,30 per pak (175 gram)

20. Pistachenoten

pistachenoten

  • Prijs: ± €5 per pak (200 gram)

21. Walnoten

walnoten

  • Prijs: ± €3 per pak (150 gram)

8 aanvullende tips bij noten

  • Tip 1: Neem altijd ongezouten en ongebrande noten.
  • Tip 2: Kies ook eens voor macadamianoten (prijzig), pecanoten (prijzig) en paranoten.
  • Tip 3: Neem maximaal 1 handje noten per dag want noten bevatten veel calorieën!
  • Tip 4: Noten kun je ook in salades eten, bijvoorbeeld walnoten.
  • Tip 5: Pinda’s zijn officieel geen noten, maar peulvruchten. Pinda’s bevatten vele omega 6 vetten en raad ik minder aan dan de genoemde noten.
  • Tip 6: Bij het avondeten kan je bij sommige maaltijden ook cashewnoten toevoegen.
  • Tip 7: Je kunt uiteraard ook gemixte noten eten.
  • Tip 8: In grotere hoeveelheden zijn noten een stuk goedkoper.

Gezonde tussendoortjes categorie #4: zaden/pitten

22. Chiazaad

chiazaad

  • Prijs: ± €5 voor een pak chiazaad (250 gram)

23. Lijnzaad

lijnzaad

  • Prijs: ± €2 voor een pak lijnzaad (500 gram)

24. Hennepzaad

hennepzaad

  • Prijs: ± €4,80 voor een pak hennepzaad (250 gram)

25. Pijnboompitten

pijnboompitten

  • Prijs: ± €3,60 per pak (80 gram)

26. Pompoenpitten

pompoenpitten

  • Prijs: ± €1,80 per pak (100 gram)

27. Zonnebloempitten

zonnebloempitten

  • Prijs: ± €1,80 per pak (95 gram)

2 aanvullende tips bij zaden/pitten

  • Tip 1: Zaden eet je meestal niet los. Het liefst doe je het in een smoothie, maar je kunt het ook in de yoghurt of kwark doen.
  • Tip 2: Je kunt zaden en pitten uiteraard ook in een salade doen.

Gezonde tussendoortjes categorie #5: (zoete) superfoods

28. Cranberries

cranberries

  • Prijs: ± €2 per pak (250 gram)

29. Goji bessen

goji bessen

  • Prijs: ± €6 per pak (225 gram)

30. Moerbeien

moerbeien

  • Prijs: ± €4 per pak (200 gram)

31. Mulberries

mulberries

  • Prijs: ± €6 per pak (250 gram)

32. Inca bessen

inca bessen

  • Prijs: ± €6 per pak (250 gram)

2 aanvullende tip bij superfoods

  • Tip 1: Kies ook eens voor de gemixte superfoods. Soms bevatten deze ook zaden/pitten en/of noten.
  • Tip 2: Eet er niet te veel van want er zit ook suiker in. Een handje per dag is voldoende.

Gezonde tussendoortjes categorie #6: donkere chocolade

33. Donkere chocolade van minimaal 70% cacoa

donkere chocolade

  • Donkere chocolade bevat veel vezels en magnesium en is één van de rijkste bronnen aan anti-oxidanten (bron).
  • Prijs: ± €2,20 per pak (100 gram)

3 aanvullende tips bij donkere chocolade

  • Tip 1: Vaak bevat donkere chocolade van 70% nog steeds ruim 10% suiker. Kies daarom bijvoorbeeld voor de Lindt Excellence dark supreme noir, die 90% puur is.
  • Tip 2: Voor de diehards, ga voor de Lindt Excellence dark noir met 99% cacoa.
  • Tip 3: Je kunt ook pure cacoa kopen en dat aan een smoothie toevoegen.

Gezonde tussendoortjes categorie #7: vis en vlees

34. Haring

hollandse nieuwe haring

  • Prijs: ± €2,50 per portie

35. Kalkoenfilet

kalkoenfilet

  • Ikzelf kies liever voor biologisch vlees bij een bio supermarkt zoals Ekoplaza of de slagerij, want hier zit nog iets van suiker in en een aantal e-nummers. In de AH kon ik geen biologische kalkoenfilet vinden.
  • Prijs: ± €2,70 per pak (150 gram)

36. Kipfilet

biologische kipfilet

  • Ikzelf kies liever voor biologisch vlees bij een bio supermarkt zoals Ekoplaza of de slagerij, want hier zit nog iets van suiker in en een aantal e-nummers.
  • Prijs: ± €2,90 per pak (100 gram)

37. Rosbief

rosbief

  • Ikzelf kies liever voor biologisch vlees bij een bio supermarkt zoals Ekoplaza of de slagerij, want hier zit nog iets van suiker in en een aantal e-nummers. Rosbief is een onbewerkte vleessoort en als je het biologisch koopt, bevat het geen conserveermiddelen (wel moet je het dan vrij snel opeten).
  • Prijs: ± €2,90 per pak (100 gram)

38. Makreel

makreel

  • Ik bedoel uiteraard niet een hele makreel als tussendoortje, maar een paar stukjes. Je kunt wel een hele makreel kopen en die over de week opeten.
  • Prijs: ± €3,50 per stuk

39. Sardientjes

sardientjes

  • Ik bedoel uiteraard niet een hele sardien eten, maar een paar stukjes. Je kunt wel hele sardientjes kopen en die over de week opeten.
  • Prijs: ± €2 per stuk

40. Tonijn

tonijn

  • Ik bedoel uiteraard niet een heel stuk tonijn als tussendoortje, maar een paar stukjes. Je kunt wel een heel stuk tonijn kopen en die over de week opeten. Of je koopt een blikje tonijn.
  • Prijs: ± €3 per stuk

41. Zalm

gerookte zalmfilet

  • Prijs: ± €2,50 per stuk (100 gram)

4 aanvullende tips bij vis en vlees

  • Tip 1: Eet het liefst vlees van dieren die bewegen (rennen, zwemmen en vliegen), want die bevatten veel meer eiwitten. Eet daarom met name vis en biologisch kippen- of kalkoenvlees en geen rund- of varkensvlees.
  • Tip 2: Meer smaak? Voeg wat uitjes en/of augurk (zit dus wel iets van suiker in) toe. Zo kun je augurk in de kip- of kalkoenfilet rollen.
  • Tip 3: Koop vlees het liefst bij de slager.
  • Tip 4: Koop vis het liefst op de markt en niet in de supermarkt waar het in een pot, blik of plastic verpakking zit.

Gezonde tussendoortjes categorie #8: ei

42. Gekookt of gebakken ei

eieren codes

4 aanvullende tips bij ei

  • Tip 1: Negeer altijd compleet alle marketingteksten op de verpakking van eieren. Kijk gewoon naar het eerste getal op het ei (zie het plaatje voor uitleg).
  • Tip 2: Eigenlijk is er ook een -1 type ei als je het mij vraagt, dat is het biologisch-dynamische ei van Demeter. Biologisch-dynamisch gaat nog een stap verder dan biologisch.
  • Tip 3: Het Voedingscentrum zegt dat je niet iedere dag een ei kan eten, want er zit ook cholesterol en verzadigd vet in. Helaas loopt het Voedingscentrum vaak zo’n 10 jaar achter op de wetenschap. Eieren beïnvloeden je cholesterol niet negatief en het verhoogd de kans op hart- en vaatziekten niet (bron).
  • Tip 4: Kook meerdere eieren tegelijkertijd en eet ze in de opvolgende dag op als tussendoortje/snack.

Gezonde tussendoortjes categorie #9: soep

43. Tomatensoep

pure tomatensoep

  • SoepFabriek is de meest pure soep die ik kon vinden in de supermarkt.
  • Prijs: ± €4,50 per pot (500 ml)

4 aanvullende tips bij soep

  • Tip 1: Kies ook voor de volgende SoepFabriek soepen: linzensoep, kikkererwtensoep, pompoen soep etc.
  • Tip 2: Een meer goedkope soep? Kies dan voor de AH biologische soepen (aanrader: tomatensoep). Deze bevat wel iets van suiker, namelijk 3%. Per 500 ml is de prijs circa €1,80.
  • Tip 3: Kant-en-klare soep is niet het meest optimale tussendoortje, het liefst maak je het zelf.
  • Tip 4: Uiterst geschikt als avondsnack, aangezien soep licht verteerbaar is en weinig calorieën bevat.

Gezonde tussendoortjes categorie #10: eiwit/proteïne shake/poeder

44. Hennep proteïne poeder

hemp protein

  • Superfoodies hennep proteïne poeder is de meest pure eiwitshake die je kunt nemen.
  • Prijs: ± €4,50 per pak (250 gram)

3 aanvullende tips bij proteïne shake

  • Tip 1: De meeste mensen krijgen dagelijks te weinig eiwitten binnen, vandaar dat dit een gezond tussendoortjes is.
  • Tip 2: De meeste eiwitshakers/poeders bevatten suiker, zoetstoffen, e-nummers en soms gluten.
  • Tip 3: Je kunt ook Whey proteïne (bijproduct van kaasindustrie) gebruiken. Dierlijke eiwitten bevatten het gehele pakket aan aminozuren terwijl plantaardige eiwitten dat niet doen. Wel worden plantaardige eiwitten van bijvoorbeeld hennep veel beter opgenomen door het lichaam dan dierlijke eiwitten.

Gezonde tussendoortjes categorie #11: gezonde repen

45. Lovechock repen

lovechock repen

  • Zonder toegevoegde suikers of e-nummers.
  • In de smaken: pure/nibs, goji/orange, almond/fig, pineapple/inca, cherry/chill en pecan/maca.
  • Prijs: ± €3 per reep

46. Raw bite repen

raw-bite-bars

  • Zonder toegevoegde suikers of e-nummers.
  • In de smaken: apple cinamon, cashew, coconut, protein, raw cacao, spicy lime en vanilla berries.
  • Prijs: ± €2 per reep (50 gram)

47. Roobar repen

roobar repen

  • Zonder toegevoegde suikers of e-nummers.
  • In de smaken: goji berry, cacao nibs, liquorice chili, hemp & chia, baobab ginger, mulberry vanilla, chia coconut en inca berry.
  • Prijs: ± €2 per reep (50 gram)

Aanvullende tip bij gezonde repen

  • Ik ben een stuk minder positief over de Eat Natural, Taste Of Nature of Clif repen/bars want daar is flink wat suiker aan toegevoegd.

Gezonde tussendoortjes categorie #12: gedroogd fruit/vruchten (chips)

48. Appelchips

appelchips

  • Prijs: ± €3 per zak (75 gram)

49. Bananenchips

bananenchips

  • Prijs: ± €3 per zak (300 gram)

50. Dadels

dadels

  • Prijs: ± €2,20 per zak (250 gram)

51. Gedroogde abrikozen

gedroogde abrikozen

  • Prijs: ± €4 per zak (500 gram)

52. Kokoschips

kokoschips

  • Prijs: ± €3,50 per zak (250 gram)

53. Rozijnen

rozijnen

  • Prijs: ± €1 per zak (250 gram)

54. Vijgen

vijgen

  • Prijs: ± €2,80 per zak (250 gram)

2 aanvullende tips bij gedroogd fruit/vruchten

  • Tip 1: Je kunt ook gaan voor: perzikchips, ananaschips, gedroogde mango of gedroogde pruimen.
  • Tip 2: Neem er niet te veel van, want gedroogd fruit bevat veel calorieën.

Gezonde tussendoortjes categorie #13: crackers en rijstwafels

55. Crackers

wasa crackers

  • Niet het beste tussendoortje, want naar mijn mening bevat het geen tot weinig voedingsstoffen. Het zijn ‘lege’ calorieën.
  • Prijs: ± €1 per 250 gram

56. Rijstwafel

rijstwafels

  • Niet het beste tussendoortje, want naar mijn mening bevat het geen tot weinig voedingsstoffen. Het zijn ‘lege’ calorieën.
  • Prijs: ± €1 per 250 gram

Gezonde tussendoortjes categorie #14: water met een smaakje

Klinkt misschien wat vreemd en saai als tussendoortje maar soms kunnen mensen niet goed onderscheiden of ze nou honger/trek of dorst hebben. Daarnaast heeft water ook een verzadigde werking (bron).

57. Citroenwater

citroenwater

  • Prijs: ± €2 per 5 stukken citroen (netje)

58. Kokosnootmelk

kokosnootmelk

  • Prijs: ± €3 per pak (1 liter)
  • Kies ook voor andere plantaardige melken naast kokosnootmelk zoals amandelmelk, hazelnootmelk, cashewnotenmelk etc.

59. Kokoswater

kokoswater

  • Prijs: ± €2,30 per pak (1 liter)
  • Je kunt ook gaan voor Innocent kokoswater.

60. Thee

groene thee

  • Prijs: hangt af van het zakje en smaak.

10 onverwachte en fatale dikmakende snacks

In deze video bespreek ik de dikmakende tussendoortjes / snacks:

We eten allemaal wel een beetje wat ongezonde tussendoortjes/snacks zijn, zoals:

  • Koek
  • Snoep
  • Chips
  • Taart
  • Toetjes
  • Patat
  • Etc.

Toch zijn er enorm veel tussendoortjes waarvan mensen denken dat ze gezond zijn, maar in werkelijkheid vol zitten met suiker.

Vaak zijn dat producten met spreuken op de verpakking als:

  • 100% natuurlijk
  • caloriearm
  • 0% vet
  • light
  • natuurlijke zoetstoffen
  • suikervrij
  • en ga zo maar door…

Hier zijn 10 onverwachte (voor sommige dan) dikmakende snacks die je beter te allen tijde kunt ontwijken.

De onderstaande 10 dikmakende snacks is mijn mening, geschreven met enig sarcasme en cynisme. Het is een ieder vrij om een andere mening te hebben.

Dikmakende snack #1: ontbijtkoek

snelle jelle ontbijtkoekVanaf jongs af aan wordt ons geleerd om iedere ochtend te ontbijten. Daar speelt de voedingsindustrie handig op in en bedenkt dan de term ‘ontbijtkoek’.

Wat je misschien nog niet wist is dat het ontbijt eigenlijk de onbelangrijkste maaltijd van de dag is. Ik leg dat hier verder uit.

Maar ontbijtkoek wordt ook wel eens als tussendoortje of snack gebruikt, zoals de Snelle Jelle. Wat veel mensen niet weten is dat dit product voor ruim 40% uit suiker bestaat.

Kortom, een échte aanrader voor iedere ouder om mee te geven aan je kind die naar school gaat, want we weten allemaal dat suiker gezond is, en met name in grote hoeveelheden!

Ondanks de 40% suiker vind de producent dat het product ‘Naturel’ is. Althans, dat stond op de oude verpakking.

Samenvattend: ontbijtkoek zit bomvol suiker, noem het daarom suikerkoek.

Dikmakende snack #2: ontbijtgranen

kelloggs cornflakesNog zo’n leuk bedachte naam, de ontbijtgranen. Er zijn allerlei soorten ontbijtgranen, met de bedoeling dat je het iedere ochtend eet. Op die manier verdient de fabrikant iedere dag geld aan je.

Een bedrijf als Kel­logg’s gebruikt nog spannendere namen en noemt zijn populairste cornflakes product de “Kel­logg’s Corn­fla­kes fa­mi­ly”.

Al bij je ontbijt krijg je dan 8 gram per 100 gram suiker binnen (8%). Nou, lijkt me een goede start voor (weer) een dikmakende dag… en dat zelfs voor de gehele familie!

Samenvattend: ontbijtgranen zitten vol suiker, noem het daarom suikergranen.

Dikmakende snack #3: fruit/melkbiscuits fruitbiscuit bosvruchten

Oeh fruit, dat klinkt gezond. En dan verpakt in een biscuit, wat een fantastisch idee!

Zo heeft de Albert Heijn een fruit­bis­cuit met bos­vruch­ten. Dat moet wel gezond zijn dan. Bij de omschrijving staat ook boordevol vruchten en verantwoord bij lekkere trek.

Of nou ja, als ik op de verpakking kijk zit er maar 1,5% bosvruchten in. Als je het hele pakje van 218 gram opeet, krijg je circa 3,3 gram bosvruchten binnen.

Daarmee krijg je uiteraard enorm veel voedingstoffen binnen. De rest van de dag hoef je geen hap fruit meer te eten!

Ondertussen bestaat het product wel voor meer dan 40% uit suiker. Dat klein beetje bosvruchten moet wel erg zoet zijn of is er toch iets van suikers toegevoegd…

Samenvattend: fruit/melkbiscuit zitten boordevol suiker, noem het daarom suikerbiscouts.

Dikmakende snack #4: fruit/mueslirepen

fruitreep appelOk ok, ik geef het toe, die biscuits zijn niet zo’n succes, maar die fruit/mueslirepen dan?

Een fruitreep klinkt toch echt gezond, net als een mueslireep. Laten we bijvoorbeeld kijken naar de fruitreep appel van de AH.

Volgens de omschrijving is deze rijk gevuld met zachte stukjes fruit en bevat het minder dan 10% vet. Klinkt veelbelovend.

Er zit 45% rozijn-appelvulling in dus dat is nog niet zo slecht. Maar wat zie ik tot mijn verbazing… het bestaat maar liefst voor 48% uit suiker!

Uiteraard zitten er wel wat natuurlijke suikers in rozijn en appel, maar niet zoveel. Niet zo gek, want naast suiker zie ik ingrediënten staan als: glucosestroop, invertsuikerstroop en dextrose. Allemaal schuilnamen van suiker.

Ook de mueslirepen zijn waardeloos, die bestaan bijna allemaal voor minimaal 30% uit suikers.

Samenvattend: fruit/mueslitrepen zitten ook bomvol suiker, noem het daarom suikerrepen.

Dikmakende snack #5: granenbiscuits/repen

granenbiscuitEen granenbiscuit of -reep, dat moet dan wel voornamelijk bestaan uit granen.

Toch zie ik alweer snel op de ingrediëntenlijst staan: suiker, glucosestroop en glucose-fructosestroop.

Uiteindelijk is 33% van hun product suikers. Wel is daar een deel van natuurlijke suikers aangezien er gebruikt is gemaakt van rozijnen. Toch vermoed ik dat dat niet meer is dan 1/3 van de hoeveelheid vernoemde suikers.

Liga doet ook aan kindermarketing met de Liga Kinder Biscuits vanaf 12-36 maanden. Ze noemen het een ‘tussendoortje voor peuters’.

Toch bestaat het product voor 22% uit suikers, niet echt iets om trots op te zijn dat je dat ouders van kinderen probeert aan te smeren.

Samenvattend: granenbiscuits/repen zitten bomvol suiker, noem het daarom suikerbiscuits/repen.

Dikmakende snack #6: chocolade

biologische pure chocoladePure chocolade is gezond want het bevat weinig suiker, maar er zijn ook talloze producten die je flink kunnen misleiden.

Zo hebben we de AH Biologisch Pure chocolade. Klinkt mooi dat puur en biologisch, met de omschrijving: “Neem het ervan en geniet van het lekkerste dat de natuur te bieden heeft.”

Het eerste gedeelte van de zin snap ik maar al te goed, want dit product bevat maar liefst 38% suiker!

Het tweede gedeelte van de zin is opmerkelijk… heeft de natuur 38% suiker te bieden in een cacoa product??

Soms vraag je je af of deze makers zich niet schamen voor zo’n waardeloos troep product…

Samenvattend: sommige chocolade zit bomvol met suiker, dus let goed op!

Dikmakende snack #7: (fruit)yoghurtjes

activia bosvruchtenDan hebben we nog activia met hun yoghurtjes. Deze bevatten Bifidus ActiRegularis, die volgens de fabrikant bij regelmatige inname een gunstig effect hebben op de spijsvertering. Wikipedia vermeld dat hiervoor echter geen wetenschappelijke onderbouwing bekend is.

En ook al zou het positieve effecten hebben, dan wordt er alsnog geen rekening gehouden met dat het product voor 12% uit suiker bestaat.

In de bosvruchten en acai variant wordt overigens ook maar 1,4% aan bosvruchten gebruikt en 0,24% acai.

Samenvattend: (fruit)yoghurtjes worden in de markt gezet als gezond, maar zitten vaak vol suiker en bevatten amper fruit.

Dikmakende snack #8: yoghurtdrankjes

fristi rood fruitIk ben niet zo’n voorstander van zuivel. Maar als je dan toch wat zuivel wilt nemen, kan je in kleine hoeveelheden wel wat (soja)yoghurt nemen.

Zo hebben we Fristi Rood Fruit (geen suiker). Het fruit bestaat uit 0,9% appel, 0,01% vlierbes, 0,01% aardbei, 0,01% framboos en 0,01% kers.

Hoe hilarisch is dat!

Voor de rest zit het volgeramd met e-nummers. Deze worden tegenwoordig minder vaak vernoemd, maar juist de volledige naam van het e-nummer. Hierdoor raken mensen minder snel afgeschrikt.

Nu zul je denken: maar er zit geen suiker in… Toch schiet je daar weinig mee op. Er zijn al talloze studies die aantonen dat producten met zoetstoffen zoals light frisdranken even slecht zijn als normale frisdranken.

Als je het slechtste met je kind voor hebt, geef je hem of haar dit soort yoghurtdrankjes mee naar school. Ik raad je sowieso aan om nooit producten te kopen die doen aan kindermarketing.

Samenvattend: yoghurtdrankjes zijn populair maar als je iets wilt meegeven aan je kind naar school is dit een zeer slechte optie.

Dikmakende snack #9: boterham met hagelslag

de ruijterDit is misschien wel het ergste tussendoortje. Ik raad sowieso geen brood aan maar met hagelslag er op maak je het nog erger.

Een product als De Ruijter met bosvruchten bestaat voor 94% uit suiker! En er zit 4% vliesbessap in.

Het is een stuk goedkoper om een pak suiker te kopen en dat op je boterham te doen.

Dan hebben we ook nog de Venz pure hagelslag. Heel even denk je dat het bestaat uit pure chocolade, maar dat is niet waar. Er is een klein gedeelte pure chocolade want maar liefst 65% van het product bestaat uit suiker.

Maar ook andere beleg is dikmakend. Zo heb je Nutella, welke voor circa 57% aan suikers bestaan.

Samenvattend: een boterham met broodbeleg als hagelslag of chocoladepasta is misschien wel het allerslechtste tussendoortje dat je kunt nemen.

Dikmakende snack #10: ketchup

heinz tomato ketchupTot slot hebben we de tomaten ketchup. Ja, er zitten tomaten in, maar de hoeveelheid suiker is ook weer enorm.

In een Heinz potje zit bijna 23% aan suiker.

Gelukkig nemen mensen hier weinig van, bijvoorbeeld een lepeltje bij het eten van een tosti of iets.

Toch raad ik je het verre van aan, want het is niets meer dan een suikerbom.

Andere tomatenketchup bevatten misschien wel minder suiker zoals die van Van Wijn­gaar­den Zaan­se, maar deze bevatten dan weer zetmeel zoals gemodificeerd maïszetmeel en tarwezetmeel. En zetmeel behoort ook tot de suikers, want je lichaam zet het daar naar om.

Samenvattend: tomaten ketchup zit bomvol suiker, noem het daarom tomatensuiker.

Weet jij nog meer gezonde tussendoortjes?

Laat dan een hieronder een reactie achter. Ik ben benieuwd naar jou ideeën.

Verbrand snel overtollige kilo’s en buikvet met simpel te maken afslank recepten

Wist je dat uit onderzoek blijkt dat 2 of de 3 mensen juist aankomt van een dieet in plaats van afvalt?

Om die reden heb ik een effectieve en moderne afslank methode ontwikkeld die makkelijk vol te houden is en het jojo-effect compleet vermijdt.

Je krijgt daarbij overheerlijke recepten voor snelle vetverbranding met blijvend resultaat.

Je vindt onder andere het volgende in mijn populaire afslank receptenboek:

  • Meer dan 100 overheerlijke recepten die snel en makkelijk klaar te maken zijn (en waar de rest van het gezin ook van meegeniet)
  • Hoe je met mijn lekkere recepten, zoals vlees-, vis-, kip- of vegetarische gerechten, meerdere kilo’s per week verliest
  • 6 verschillende categorieën van recepten, met onder meer kipgerechten, visgerechten, vegetarische gerechten, salades, sauzen, dressings, desserts en meer
  • Tijdbesparende kant-en-klare dag- en weekmenu’s + boodschappenlijstjes

Ontdek hoe je meerdere kilo’s per week verliest met lekkere en simpel te maken afslank recepten:

Afslank Receptenbijbel Risicovrij Uitproberen

41 Reacties op "60 Gezonde Tussendoortjes + 10 Fatale Dikmakende Snacks"

  1. Esther

    says:

    Dit is een prachtig overzicht!

  2. Malika Martin

    says:

    Heeel erg fijn zo'n uitgebreid overzicht! Top dat je dit zo gedaan hebt. Ik ga voortaan maar vanaf deze lijst mijn boodschappenlijstje samenstellen :) Groetjes, Malika

    • Drs. Oscar Helm

      says:

      Bedankt voor je compliment! En succes met het boodschappenlijstje.

      • Louis

        says:

        Hallo Oscar, ik ben me door de site aan het lezen maar mij valt op dat je weinig vermeldt over zuivel. Hierbij denk ik aan kaas, melk, pure kwark (dus zonder toevoegingen), volle yoghurt (zonder toevoegingen) ed. Is het toegestaan in het nieuwe eetpatroon zoals jij dit propageert. Ik sta hier trouwens volledig achter :-).
        Alvst bedankt voor je reactie!

  3. lot

    says:

    neee, Heinz ketchup is echt mij favoriete saus!! :(

    • Sam Peeters

      says:

      Ja, en wat dacht je van Nutella en hagelslag! Nu moet ik gaan kiezen tussen of dik worden of chocolade (suikeres) op brood blijven eten.... Dan weet ik het eigenlijk niet eens, het is een vreselijke beslissing.

      Mag je het wel een keer wel eten? Bijv. 1 moment uitkizen waarop je het uit.Dan maak je de beslissing draagelijker.

      • Drs. Oscar Helm

        says:

        Ja, dat kan zeker. Ik raad je in ieder geval niet aan om Nutella en hagelslag dagelijks te eten, dat is niet gezond.

        Maar als je het één keer per week neemt, is er weinig aan de hand. Je moet alleen wel uitkijken dat je niet meerdere keren in de week uitzonderingen gaat maken.

  4. Gerard Dekker

    says:

    Hallo,

    De eerste bron bij ei is een studie naar het effect van de consumptie van eieren bij mensen met een bepaalde ziekte (metabolic syndrome). Je mag er dus geen conclusie voor "gewone" mensen aan verbinden.

    Groeten.

    • Drs. Oscar Helm

      says:

      Je hebt helemaal gelijk. Ik bedoelde een andere studie denk ik, dat is deze. Hun conclusie:

      "Overall, summary associations show no clear association between egg intake and increased or decreased risk of CHD (coronary heart disease)."

  5. Coby

    says:

    Weet je wat nou zo jammer Is. Die gezonde snacks zijn allemaal zo duur!! Mijn man Hans en ik verdienen niet zo veel dus we moeten roeien met de riemen die we hebben. Zijn er geen goedkopere gezonde snacks.

    Gr Coby en Hans en de kids

    • Janus

      says:

      Valt wel mee hoor, inderdaad noten en van die superfoods zijn best duur, zeker als je ze van de markt haalt, maar voor de rest is het allemaal best te betalen. Water kost niks, thee ook nauwelijks en fruit is goed te betalen. Alleen op basis daarvan al kun je gezond snacken.

    • Drs. Oscar Helm

      says:

      Eigenlijk is dit omgekeerd Coby. De gezonde tussendoortjes in dit artikel zijn de 'normale' prijs en de ongezonde snacks zijn zo goedkoop omdat ze vol rotzooi zitten.

      Deze rotzooi, met name suiker, is spotgoedkoop om te produceren. Lichamelijk heb je vrijwel niets aan suiker. Ja, het geeft je even wat energie maar daarna krijg je een bloedsuikerspiegel dip en wil je weer iets met suiker.

      Hierdoor kom je in een vicieuze cirkel en wordt het allemaal juist niet zo goedkoop.

      De gezonde tussendoortjes verzadigen meer want deze zijn vaak vetrijk, terwijl de ongezonde tussendoortjes suikerrijk zijn. En nee, je wordt niet per se vet van vet, je wordt juist vet van suiker.

      Wat betreft de drankjes: deze bestaan uit water en een heleboel suiker en de prijs die je daarvoor betaald is eigenlijk juist erg duur. Op deze goedkope suikerrijke producten wordt meestal het meeste winst gemaakt, niet bijvoorbeeld op vers geperste sappen.

      Conclusie: goedkoop is duurkoop.

  6. Max

    says:

    Hallo,

    Ik zit nooit zo vol van die gezonde tussendoortjes, klopt dat? Dat heb ik met de 'ongezonde' snacks vaak wel.

    Groet Max

    • Drs. Oscar Helm

      says:

      Dat is vreemd, want de ongezonde snacks zouden meer moeten vullen. De volgorde van weinig naar meer verzadiging is in ieder geval:

      - Koolhydraten (waaronder suikers)
      - Vetten
      - Eiwitten

      Ik raad je aan om bij het tussendoortje een eitje te nemen, dat vult vaak het meeste. Reden hiervoor is dat het lichaam het langst doet over het verteren van eiwitten.

      Persoonlijk combineer ik vaak eiwit met vet zoals een gebakken ei met zalm (+ wat kruiden).

    • Pauline

      says:

      Ook niet van fruit en bepaalde noten? Van donkere chocola zit ik altijd ook wel vol eigenlijk. Ik denk dat je er nog even aan moet wennen.

  7. pascale

    says:

    Hoi ,

    Ik heb wel paar ideetjes en ben benieuwd hoe je denkt over gerookte zalm , parma of italiaanse ham (uiteraard zonder toevoegingen ...alleen zout ) die vullen met roomkaas en oprollen . Of gewoon blokjes kaas ( bio of boeren ), zelfgemaakte lijnzaadcracker met pindakaas , paar olijven Of voor een zoete trek maak ik al eens chocolademousse van avocado en rauwe cacao .

    Groetjes Pascale

  8. Thijmen

    says:

    Hallo,

    Ik moet zeggen dat ik wel schrok toen ik het begin van het artikel las. Want ik herkende mij heel erg in het eetschema per dag dat je beschreef. Het klopte (op wat tijdstippen na) bijna perfect - en dat blijkt dan niet goed te zijn! Verdorie, dus ik ga verder lezen want daar staat vast hoe het wel moet. En nu zeg je dus dat je tussendoortjes tegelijk met je maaltijd moet nemen.

    Maar dan is mijn vraag: dat zijn toch helemaal geen tussendoortjes meer?? De naam zegt het al je moet ze juist tussendoor nemen, want dan heb je even trek maar moet je nog lang wachten tot de lunch of het avondeten. Dus heeft het echt geen zin om die gezonde tussendoortjes (die er overigens best lekker uitzien) te eten maar dan niet gelijk met de maaltijd maar wel gewoon tussendoor? En dan na het avondeten niet meer snacken?

    Groet Thijmen

  9. otto van der parre

    says:

    Allereerst: ik heb met belangstelling de informatie en theorie op uw site gelezen.
    Daar staan zeker nuttig tips bij. Maar ik heb toch wat opmerkingen over uw theorie om af te vallen danwel op het correcte gewicht te blijven.
    Het algemene probleem van de diverse theorieen over het (bereiken van) het ideale gewicht voor een mens is dat niemand echt weet welke theorie de juiste is. Ongetwijfeld bevatten ze allemaal een aantal waarheden, maar er is er geen 1 die er met overtuigend bewijs bovenuit steekt. U beveelt niet teveel "eetmomenten" op een dag aan, anderen beweren dat je juist beter 6 momenten (met minder inname uiteraard) kunt hebben dan 3. Dan schommelt de bloedsuikerspiegel niet zoveel. U bent geen voorstander van zuivel. Dat is dezer dagen een populair standpunt, terwijl het een bron van noodzakelijk eiwitten is. En inderdaad krijg je dan ook wat dierlijke, verzadigde vetten binnen. Zo lang je de zuivelinname niet overdrijft is er niks aan de hand. Natuurlijk zijn meervoudig onverzadigde vetten wenselijker, maar het is al heel wat dat die "goede" vetten weer mogen/zelfs moeten (een tijd lang waren alle vetten in de ban). Brood is in de ogen van velen tegenwoordig ook een boosdoener. Terwijl een mens echt gewoon koolhydraten (en vezels) binnen moet krijgen. U beweert geen onzin, zeker niet, maar ik geloof niet in uitsluiting van voedingsgroepen. Waar ik wel in geloof is, heel ouderwets, "alles met mate". Matig vet, matig suiker, zeer matig alcohol, regelmatig fruit, voldoende groente. Dat in combinatie met voldoende beweging is een recept voor een gezond gewicht.
    En natuurlijk is er een verschil tussen afvallen en slank zijn/slank blijven. Maar het gaat in alles altijd om de boekhouding: als je wil afvallen gaat het erom meer calorieën te verbranden dan je binnen krijgt. Dat bewegen daarbij helpt is logisch: je oven moet harder branden. Ben je op gewicht dan moet je zorgen dat je inname/verbruik in evenwicht is, dan blijf je op dat gewicht (eigenlijk zou je moeten spreken van vetpercentage). Een keer zondigen betekent echt niet dat de riem meteen een gaatje verder moet, als je dat wel denkt wordt voeding een stressfactor en is de lol gauw van het leven af. Je moet immers al opletten dat je wel de juiste voedingsstoffen (vitamines, mineralen,vezels, eiwitten etc binnenkrijgt.
    Ik kan me in een aantal van uw aanbevelingen prima vinden, maar ook in uw advies ben je gedoemd om als een havik in de gaten te houden wat er voor je mond komt.
    En met het huidige voedselaanbod moeten we dan inderdaad helaas tegen heel veel nee zeggen. Ook in mijn visie kun je niet onnadenkend de maag vullen. Daarvoor is het westerse voedselaanbod te veelomvattend en zit er teveel kaf tussen het koren. Hoofdprobleem blijft dat niemand echt de waarheid over het juiste voedingspatroon bewezen in pacht heeft. Een glas rode wijn was lange tijd een aanbeveling voor een gezond leven. Daar wordt recent weer anders over gedacht.
    Kortom, wie het denkt te weten mag het zeggen en blijkens de vele bezoekers van "afslanksites" zijn velen op zoek naar de sleutel voor een gezond lichaam met het juiste gewicht, wat dat daar dan ook de formule van moge zijn.
    Naar mijn mening gaat het nog altijd om de simpele calorieenboekhouding van inname/verbruik, met inachtneming van alle stoffen die het lichaam nodig heeft. Dus ja, eet en drink caloriebewust. En inderdaad is het ook niet zo leuk om te bedenken dat je weer 200 kcal. verder bent als je die gevulde koek eens een keer eet, want dan dien je dat elders op de dag te compenseren. En die gevulde koek mist de voor het lichaam goede stoffen die wel zitten in de 2 bananen die je ter compensatie nu laat liggen.
    Opletten blijft met het huidige voedselaanbod in deze westerse wereld helaas een noodzaak, maar in uw theorie wordt ook behoorlijk wat uitgesloten. Er is inderdaad teveel voorhanden. Kijk naar foto's of filmpjes uit de jaren vijftig: bijna geen dikke mensen te vinden. Het rijke voedselaanbod was er niet en de welvaart was minder hoog. Nu moeten we de rem zelf intrappen. Want daar begint en eindigt het: gewoon bij ons zelf en bewust zijn van wat je in je mond stopt, maar daar geen zware dogma's aan hangen.

    Met vriendelijke groet,

    Otto van der Parre

    • Drs. Oscar Helm

      says:

      Beste Otto,

      Bedankt voor je uitgebreide reactie. Ik zal 1 voor 1 ingaan op je punten.

      "U beveelt niet teveel “eetmomenten” op een dag aan, anderen beweren dat je juist beter 6 momenten (met minder inname uiteraard) kunt hebben dan 3. Dan schommelt de bloedsuikerspiegel niet zoveel."

      Het veel gebruikte argument voor 6 maaltijden per dag is dat je metabolisme op gang blijft, of zelfs versneld.

      Maar dit is ALTIJD een theorie gebleven. Er zijn letterlijk 0 studies die aantonen dat dit zo is. Zelf heb ik er ook nooit één kunnen vinden en is zelfs een Amerikaanse wetenschapper die iemand 10.000 dollar geeft als je zo'n studie vindt.

      Het is zelfs zo dat je metabolisme versnelt als je maaltijden overslaat. Het omslagpunt ligt ergens rond de 3-4 dagen, dan kom je in de 'starvation modus'. Hier vind je deze uitleg met studies: happyhealthy.nl/buikvet-verbranden/#tip-1-sla-het-ontbijt-af-en-toe-over-belangrijk

      Bekijk ook eens het vakgebied 'intermitteng fasting'.

      Conclusie: gezondheidsexperts lopen hopeloos achter op de feiten.

      "U bent geen voorstander van zuivel. Dat is dezer dagen een populair standpunt, terwijl het een bron van noodzakelijk eiwitten is."

      Niet waar, je hebt zuivel nergens voor nodig. Het enige wat ik je zou aanraden is roomboter door de gezonde omega 3 vetten.

      Voor de rest kun je noodzakelijke eiwitten halen uit vis, vlees en zeegroente.

      "En inderdaad krijg je dan ook wat dierlijke, verzadigde vetten binnen."

      Vind je verzadigd vet slecht? In dat geval, dat komt uit de jaren 60 door de studies van Keys. Dit is al decennia achterhaald.

      Hier geef ik uitleg met bronnen (met onderzoeken met honderdduizenden deelnemers) waar geen ENKELE link wordt gelegd tussen verzadigd vet en hart- en vaatziekten: happyhealthy.nl/voedingscentrum/#reden-7-de-bewerkte-voeding-paradox

      "Brood is in de ogen van velen tegenwoordig ook een boosdoener. Terwijl een mens echt gewoon koolhydraten (en vezels) binnen moet krijgen."

      Ook onjuist. Je hebt op geen enkele manier brood nodig. In groente zit namelijk gemiddeld 5x meer vezels én deze zijn nog van hogere kwaliteit ook.

      Vele gezondheidsexperts zijn het over eens dat tarwe te ver veredeld is, er VEEL meer gluten in het brood zit tegenwoordig (moet er allemaal super uitzien dat brood en zo snel mogelijk gemaakt worden) en dat het anti-nutriënten bevat welke de opname van voedingsstoffen verstoren.

      En nieuwe onderzoeken laten zien dat circa 6% van de mensen glutensensitief zijn en ik vermoed dat dat er eigenlijk nog meer gaan worden. Allemaal mensen die buikpijn krijgen, gasvorming etc. door brood.

      "Matig vet, matig suiker, zeer matig alcohol, regelmatig fruit, voldoende groente."

      Matig vet raad ik niet aan, fruit zou je iedere dag moeten eten. Uit nieuwe studies blijkt 800 gram groente en fruit nog een verdere verlaging te geven van hart- en vaatziekten en vroegtijdige sterfte.

      Het gezondste voedingspatroon is: groente, fruit, vis, vlees, eieren, noten, zaden, knollen en bollen. Daarbij is alles onbewerkt. Voor de rest heb je NIETS meer dan dat nodig. Geregeld eet ik ook alleen maar groente, fruit en vis. Dat is het meest simpele en al gezonder dan 99% van wat de Nederlanders eten.

      "als je wil afvallen gaat het erom meer calorieën te verbranden dan je binnen krijgt."

      In de theorie wel, maar in de praktijk zie ik dat mensen dan sneller neigen naar suikerrijke producten omdat deze minder calorieën bevat, terwijl ze de meer verzadigende vetrijke producten overslaan (want die bevatten dan te veel calorieën).

      Kortom, je moet tegen-intuïtief denken: ga niet voor per se producten met weinig calorieën (alhoewel groente dat per definitie is) maar voor de producten die verzadigen, zodat je niet blijft dooreten.

      Ik waardeer reacties op mijn blog, maar je tekst zit vol met slecht onderbouwde super algemene kennis die iedereen uit kranten en tijdschriften klakkeloos aanneemt.

      Ik raad je aan om NOOIT adviezen aan te namen uit de reguliere media. Deze media hebben niet als hoofddoel om mensen te informeren met alle nuances die er zijn, maar om zoveel mogelijk geld te verdienen. Een site als nu.nl verdient het meest met zoveel mogelijk paginaweergaves en gaat zo al snel super pakkende headlines gebruiken waarbij conclusies van onderzoeken al niet kloppen.

      Ook zijn de schrijvers journalisten en geen experts of wetenschappers. Hierdoor zie ik ze bijv. continu de correlatie versus causaliteit fout maken.

      Luister het liefst naar onafhankelijke voedingsexperts en dus ook geen instanties. Een instantie als voedingscentrum heb ik al een keer aangepakt op mijn blog met dit artikel: happyhealthy.nl/voedingscentrum/#

      • Marjolein

        says:

        Ik zie uw passie en geleerdheid maar vind uw reactie wel wat alleswetend en ietwat bot overkomen. Ondanks alle studies die u heeft gedaan en onderzocht blijven onderzoeken met de jaren veranderen. Bovendien reageert elk lichaam anders. Het is niet altijd goed of fout, zwart of wit. Zo komt t nl wat over. Bijv. Aantal maaltijden en het ontbijt overslaan, waarvan beweert wordt de belangrijkste maaltijd op de dag te zijn. Ik bedoel, veel (met name rood) vlees schijnt kankerverwekkend te zijn volgens een heleboel artsen en voedings experts. Maar, keep up the good work want bezig zijn met voeding is essentieel, vooral in deze tijd.

      • Karien

        says:

        Waarom heb je geen brood nodig ? Jaren geleden is er een wet gekomen waarin de bakker verplicht is om jodium aan het brood toe te voegen, Jodium is nodig om de schildklier goed zijn werk te laten doen. Dit omdat vrijwel iedereen brood eet is dit besloten. Ja koolhydraten beperken is prima maar een jodium tekort is echt niet prima.
        En wat als de schildklier te traag werkt omdat je een tekort aan jodium binnenkrijgt ? Juist een te trage stofwisseling.
        Dus dat advies is een slecht advies. Het eerste wat een internist vraagt aan iemand met een hypotheroide is of hij of zij brood eet. Waarom denk je dat ze dit vragen?

    • Hans Boersma

      says:

      Dag Otto,

      Ik kan mij totaal in uw reactie vinden, bedankt!

      Met vriendelijke groet,
      Hans

  10. Hans Boersma

    says:

    Hallo,

    Ik vind dit allemaal veel te ver gaan. Geniet gewoon van wat je lekker vindt, maar wel met mate. Als je gezond en gevarieerd eet maakt het vrij weinig uit wat voor tussendoortjes je eet, als je het maar niet te vaak doet. Als ik zie dat één zo'n klein Lovechock reepje al 3 euro kost dan kan je beter een paar blokjes normale chocola eten, daar is niks mis mee lijkt mij.

  11. Jerry

    says:

    Hallo Oscar.

    Erg interessant artikel om te lezen en er staan zeker een aantal dingen tussen die ik zeker ga proberen. Echter zit ik wel met een vraag. Ik ben nu in ruim 4 jaar tijd van 60 kilo naar 90 kilo gegroeid (spiermassa). Dit heb ik bereikt door veel 'gezond en verantwoord' te eten. Helaas is er wel buikvet gecreëerd wat er schijnbaar bij hoort in de term "bulken". Mijn huidige voedingsschema laat mij om de 2 uur iets eten. Hieronder mijn schema:

    *07:00 uur: 200ml melk isolaat eiwitten + 20 gram Brinta
    *09:00 uur: 3 volkoren boterham met kipfilet + 1 kiwi en 2 eieren
    *12:00 uur: 200 gram rijst + groenten en 200 gram kipfilet
    *14:00 uur: appel + 1 ei en een handvol noten
    *16:00 uur: blikje tonijn (helaas in olijfolie)
    *18:30 uur: avondeten: groenten + rijst en kip of Vega
    *21:00 uur: een bak magere kwark

    Nu ben ik op een gewicht waarmee ik tevreden ben, maar wil ik nog van dat randje vet af. Hoe groot is de kans dat als ik mijn ontbijt etc. oversla, ik dan misschien wel spiermassa verlies?

    • roy

      says:

      Zover van wat ik her en der gelezen heb is al het magere ook niet goed. door de processen om het mager te maken zijn de meeste voedingstoffen al weg die juist ook essentieel kunnen zijn voor bijv. verbranding van vet. Google het is na , ik denk dat je eerder uitkomt bij een volle biologische yoghurt o.i.d ... hoe dichter bij de natuur hoe beter. om geen spiermassa te verliezen zou je kunnen wisselen met periodes. elke week dezelfde voeding en training maakt de spieren lui. door 1 week minder te eten verlies je geen spier maar train je hooguit jezelf wat droger. door buikspier training meer te wisselen blijven je spieren harder werken en meer verbranden. De meeste mensen hebben dus een voeding phase (groei) en een workout phase. Je laat een korte periode je spieren rusten en zorgt voor reserves , gezond herstel voor de spieren en ze worden weer iets lui zodat wanneer je je training weer wat harder oppakt deze ook weer harder moeten werken. daarin zou je een mooie balans moeten vinden. je buikvet zijn nu dus reserves die door je training nu dus niet genoeg aangesproken worden , paar kleine aanpassingen zouden wonderen kunnen verrichten.

  12. Jet

    says:

    Hallo,

    Ik heb een eetstoornis en ben daar nu voor ik behandeling en ik zie hier als slechte tussendoortjes de tussendoortjes staan die mij door de kliniek worden aangeraden ben ik dan nu heel ongezond?

  13. Laura Lap

    says:

    Bedankt Oscar,

    Veel van deze gezonde tussendoortjes zijn ook de standaard snacks hier in huis. Helaas ben ik degene die me nog steeds moet verantwoorden dat ik mijn kinderen liever enkel verantwoord laat 'snoepen'. De wereld op zijn kop.

    Hartelijke groet,
    Laura

  14. Lisa

    says:

    Ik eet zelf als tussendoortjes nu gezonde mueslirepen, deze bevatten geen suiker en bevatten weinig calorieen, kan ik deze dan wel blijven eten als ik af wil vallen?

  15. Serena

    says:

    Hallo,

    Eigelijk schrik ik best van deze blog.
    Ik loop nu al 6 maanden in een traject vanwege mijn eetstoornis. En hierbij leer ik dat ik 6 keer per dag moet eten. Ik heb overigens geen zwaar ondergewicht of overgewicht.
    Wij moeten 6 keer per dag leren eten, en vooral tussendoor de "bekende voorverpakte" tussendoortjes zoals liga milkbreak, sultana ect.
    Hier lees ik dat 6 keer per dag slecht is, en dit soort tussendoortjes funest zijn.
    Je zou denken dat je bij de gespecialiseerdste instelling van Nederland op het gebied van voeding en eetstoornissen ze wel weten wat gezond is....dus dit brengt me eerlijk gezegd flink van het padje.

    • Andrea

      says:

      Hoi. Zelf ben ik ook bij een diëtist geweest en ik moest ook leren om meerdere eet momenten op een dag te hebben. Vooral gezonder en vaker eten met daarnaast meer bewegen.
      Het klopt wat jij zegt!
      Heel veel succes met je traject!

    • Drs. Oscar Helm

      says:

      Beste Serena,

      Ik heb gezocht, lang gezocht naar een studie die de gezondheidsvoordelen laat zien van vaak eten maar ze bestaan niet. Het is een fabel.

      Het is zelfs het tegenovergestelde. Als je een maaltijd overslaat of tot 3 dagen niet eet versnelt je metabolisme: happyhealthy.nl/buikvet-verbranden/#tip-1-sla-het-ontbijt-af-en-toe-over-belangrijk

      Er is zelfs een heel vakgebied genaamd intermittent fasting die alle effecten van vasten onderzoekt: happyhealthy.nl/intermittent-fasting/

      De resultaten zijn vaak verbluffend. De instanties en diëtisten lopen rampzalig achter op de wetenschap, daarom doe ik ook geen studies in deze richting. Alleen de orthomoleculaire geneeskunde is waardevol.

      Alle goede voedingsexpert die ik ken eten maar 3 of 2 keer per dag door het vakgebied intermittent fasting en het is ook één van de beste methodes om af te vallen.

      Maar ik snap dat het moeilijk is om je te overtuigen, omdat iedereen om je heen het vertelt. Maar ik kan je vertellen: niemand kan je een wetenschappelijk artikel er bij geven want die zijn er niet.

      • Eline

        says:

        Hallo Oscar,
        Moeten we hier niet even stilstaan bij het feit dat jij dit artikel aanprijst als reden om vet te verbranden en er mensen op je blog reageren die in een behandeltraject zijn waar zij hoogstwaarschijnlijk geen vet hoeven te verbranden? Dan gaat het wel om een heel ander doel, waarbij mogelijk ook andere richtlijnen van toepassen zullen zijn.

        Vriendelijke groet, Eline

  16. Gerda

    says:

    Ik doe al ruim 4 maanden keto (minder dan 20 gram koolhydraten, normaal eiwitten en gezonde vetten met veel groene groente - alles wat boven de grond groeit behalve artisjok en bonen) en ben al ruim 38 kilo afgevallen. Daarbij IF 18/6. Dus 6 uur waarin ik twee maaltijden eet. Ben van pre-diabeet naar gezond gegaan. HbA1C 33. N gluc 4,9.
    Ik eet af en toe een tussendoortje, soms zelfs in plaats van een maaltijd: salami sticks of droge worst, gekookt ei, olijven, roomkaas gerold in wildvang gerookte zalm of bio ham, handje noten of pompoenpitten, hummus met rauwe groente (dip), en een lekkere lunch tip: Avocado met gamba's en zelfgemaakte mayo met paprikapoeder.
    Geen zin meer in zoet, zelfs geen hongergevoel.
    Keto is geen dieet maar een levenswijze. Belangrijk is ook alleen vlees en boter van grasgevoerde koeien te nemen, anders krijg je nog de door de koe gegeten gemodificeerde granen binnen. Veel bio groente te eten - ik eet ongeveer 250 tot 300 gram per dag.

    Het voedingscentrum loopt hopeloos achter, maar ook de Hartstichting.
    De voedingsindustrie en en farmaceutische industrie zijn machtig. Kijk maar naar alle gesponsorde onderzoeken van de suikerlobby en het feit dat het maximale cholesterol al flink is verlaagd om mensen aan de statines te helpen.
    Cholesterol is niet de boosdoener, maar suikers. Die zorgen voor ontstekingen. cholesterol komt juist de fisuurtjes dichtstoppen. Het is alsof je de brandweer de schuld geeft van de brand.
    En dan het beroemde 7 landen onderzoek. (Oorspronkelijk 22 landen, maar 15 geschrapt om aan het gewenste resultaat te komen.) De overheid zou meer naar Zweden moeten kijken. Daar waait al een flink andere wind.
    Dus ga door met promoten van Keto en gezond eten. In deze suikerzoete wereld wordt het gezonde verstand beneveld door suiker, het is goed je hoofd boven het maaiveld uit te steken, al ben je vaak roepende in de woestijn.

  17. A

    says:

    Hey,
    Even een vraagje, want ik kan er even niet meer aan uit...
    Bij gezonde tussendoortjes staat er bananenchips, echt heel lekker trouwens, maar bij het bekijken van de voedingstabel zag ik dat dit bijna identiek was aan die van "gewone" chips (bolognese en ook pickles).
    Evenveel Kcal, vetten, koolhydraten, eiwitten,...........
    Kan iemand me hier even wijzer in maken?!
    Alvast bedankt!

  18. Andrea

    says:

    Wat een slecht idee om maar 2 keer per week te gaan ontbijten!! Je moet NOOIT je ontbijt overslaan. En het is juist GOED om meerdere eetmomenten op een dag te hebben. Zo blijft je lichaam werken waardoor je juist WEL je stofwisseling verhoogd en WEL vet verbrand.

    Het is belangrijk om gezond te gaan eten en daarnaast ook meer te gaan bewegen.

    Als je echt wil afvallen ga dan naar een diëtist die precies kan bekijken waar jij je dieet op moet baseren. En samen maak je een dieet schema.
    Iedereen heeft een ander dieet nodig. De een minder vet de ander minder suiker weer een ander minder koolhydraten en ga zo maar door.

    Mensen wil je afvallen ga gewoon naar een diëtist

  19. christina

    says:

    Ik ben nu een paar dagen bezig met het menu,moet zeggen dat het me prima bevalt.
    Het is even een knop omzetten (wat moeilijk is met die bruine boterham met kaas)
    Maar brood heb ik niet meer in huis dus dat maakt het makkelijker
    Snoepen heb ik nooit iets gevonden net zoals fruit daar moet ik me echt aan toe zetten om fruit te eten is denk ik ook een kwestie van wennen
    Ik bedank je voor de strakke buiken bijbel en ga er ook zeker mee door

  20. Melissa

    says:

    Idioterie. Weet je wat je voor de gein eens moet proberen; 20 jaar lang (!) je ontbijt én lunch overslaan omdat je bang bent dat mensen commentaar gaan geven vanwege je postuur. Keigoed voor je metabolisme (not). Moet je zien hoe snel je daarna aankomt als je weer normaal probeert te eten. :) Ik kan je vertellen dat ik - als ik overschakel van 250ml soep + droog sesambrood naar 1 boterham met zalm en 1 met ham - binnen een week 3 kg aankom. (Been there, done that, omdat ik aan wou sterken.) De enige verklaring voor mijn absurde gewichtstoename is volgens de diëtisten dat mijn lichaam bang is wéér een te kort te krijgen dús "alles wat het binnenkrijgt maar opslaat, voor de zekerheid". Ben ik lekker mee. Enige moment dat ik écht nog eens afgevallen was, was vlak na m'n operatie toen ik een zware buikinfectie kreeg. (Y) Mensen kunnen écht beter zoals de mensen in bijv. China eten. Denk dat het gezonder is om 6 x een kleine gezonde maaltijd te eten, om je 'systeem' draaiende te houden.

  21. Melissa

    says:

    Overigens zijn bananenchips echt GEEN gezonde snack, hoor. Kom je vaak juist van aan. Banaan barst van de suiker. Je kunt dan beter voor een lekker appeltje of peertje gaan. :)

  22. Annemieke

    says:

    Vandaagvoor het eerst op deze site. Ben al lange tijd aan het lezen. Gestart met de nieuwe BMI en andere testen. Ik leest dan als advies een voedingspatroon met 1319 calorieën per dag. Nu valt mij op dat geen enkel recept of advies van bijvoorbeeld tussendoortjes de calorieën vermeld worden. Moet ik dat dan allemaal zelf uitrekenen of gokken. Help!

  23. Emma

    says:

    Hoi Oscar,

    Allereerst mooie blog!
    Ik lees al een tijdje mee en ben zo blij dat er mensen zijn zoals jij.
    Ik ben zelf 23 jaar, samen wonend met mijn vriend waarmee ik een dochter van 6maanden heb, niet erg boeiend.
    Zelf heb ik een te trage schildklier, vitamine B12 opname stoornis, zowel coeliakie als tarwe, zuivel
    en eigeel allergie.
    Ik heb al een hoop meegemaakt oa. met artsen en verkeerd advies van voedings deskundige (ik bespaar je die informatie.)
    Daardoor sta ik voorledig achter de wetenschap en volg ik jou dan ook met veel plezier!
    Wat ik even kwijt wil:
    Ik heb het zo met je te doen als ik sommige stomme reacties lees! (ik ben niet iemand die snel zou reageren maar dit moest ik even kwijt.) :')

    Met vriendelijke groet,
    Emma

  24. Viktor

    says:

    Hallo Oscar,
    Ik ben 19 jaar en wil graag wat afvallen en een net sixpackje trainen. Nou heb ik een vraag over voeding. Sinds begin dit jaar eet ik niks meer geraffineerde suikers of andere chemische troep. Alleen heb ik gewoon veel honger. Ik doe een full time hbo opleiding. Sochtends eet ik 2 eieren en een bakje yoghurt. Alleen zit ik met tussendoortjes aangezien ik op school niet kan koken. Eerder nam ik brood mee met ongezouten roomboter en biologische pindakaas zonder suiker. Alleen weet ik dat brood veel koolhydraten heeft dus eet ik eigenlijk ook geen brood meer. Nu vlak voor ik weg ga eet ik een banaan en neem ik een appel mee. Alleen vaak moet ik van half 9 tot half 5 naar school. Dan heb ik 4 a 5 pauzes. Indien er niet teveel thuis is teer ik een hele dag op 3 eieren, bakje yoghurt in de ochtend, en het enige wat ik op school eet is dan een appel. Ik kan snacks en suiker en zoetigheid goed laten staan, nadeel is dat ik dan op school alleen een appel eet en dus de hele dag honger heb. Ik kan me dan niet goed focussen en ook mijn humeur gaat naar de filistijnen. Tegenwoordig neem ik vaak een zakje walnoten(30 gram) mee, weeg ik thuis af en twee stukjes 100% cacao chocola en 3 dadels. Probleem is dat ik dan nog steeds honger heb alleen ben ik bang dat ik teveel calorieen en koolhydraten binnenkrijg. En ik heb ook moeite met maat houden. In het begin at ik ook wel eens een heel zakje dadels in 1 keer op. Als ik een bakje walnoten koop van 110gram eet ik hem 50% van de tijd in een keer leeg. Ik probeer kleine porties noten mee naar school te nemen, alleen dan heb ik vaak nog steeds honger. Als ik dan thuis kom, eet ik de resterende noten vaak grotendeels op omdat ik zon honger heb. Wat kan ik hieraan doen? Op woensdag en vrijdag eet ik vaak een makreel, ook die eet ik vaak bijna in 1 keer op. Ik probeer nu de porties kleiner te maken, ik neem naar school altijd 1 appel mee, en dus wat noten(30gram) en 3 dadels. Probleem is dat ik vaak nog steeds honger heb en me niet goed kan concentreren in de klas. Eerder kocht ik in de kantine broodjes frikandel, ongezond alleen was ik dan wel echt verzadigd en kon ik beter opletten. Nu zit ik in de klas steeds met mijn hoofd bij eten vanwege dat hongergevoel. Ik eet niks maar dan ook niks met suiker, alleen in fruit zit ook suiker. Ik eet als het er is avocado's max 1 per dag. Meestal eet ik 1 banaan, 1 appel en 3 dadels. De banaan eet ik sochtends thuis vlak voordat ik wegga. De appel eet ik op school alleen vult het totaal niet. Dan de 30 gram noten eet ik vaak de volgende pauze alleen heb ik dan nog steeds trek. Nadeel is dat ik als student niks leen dus heb niet veel geld te besteden en dus als er niks in huis is dan eet ik sochtends 2-3 eieren met bakje yoghurt, en dan op school 1 appel want ik wil geen snacks en suikerdingen. Ik loop dus overdag met een enorm hongergevoel rond en kom met een enorm hongergevoel thuis en een shithumeur. Gisteren was een breekpunt. Omdat ik wil afvallen sport ik ook meer, vooral touwtje springen. Ik had me voorgenomen voor het avondeten 30 minuten touwtje te springen, ik ging me omkleden, ging even op het bed zitten en voor ik het wist viel ik in slaap. Dit overkomt mij normaal nooit aangezien ik elke nacht 8 uur slaap. Ik ga er op tijd in en slaap ook prima. Alleen ik ben dus bang dat ik teveel calorieen en koolhydraten binnen krijg en niet afval. Als er een bakje noten in huis is heb ik veel moeite om dat bakje niet in 1 dag op te eten. En als er niks in huis is doe ik het met 3 eieren en een bakje yoghurt sochtends om 7 uur, dan stap ik in de trein en dan op school 1 appel. En dan avondeten. Alleen weet ik niet wat goede tussendoortjes zijn voor op school, en nogmaals, ik heb ook moeite met maat houden, als ik een 100% cacao chocoladereep koop, eet ik die vaak of in 1 keer op, of sochtends de helft en dan als ik thuiskom de andere helft. Ik viel dus laatst zomaar in slaap terwijl me dat nog nooit was overkomen. Alleen ik zie dat porties noten vaak 30 gram is alleen kan ik een bakje pecannoten, walnoten, caswewnoten, pistache ongezouten van 110gram zo leegeten en dan krijg ik teveel vet en calorieen binnen. Dus wat moet ik doen als gezond tussendoortje. Aangezien ik als student niet leen, moet ik het vaak hebben van wat mijn ouders halen. Dus 3-4 dagen per week lijdt ik de hele dag honger, ik eet dan niks met suiker maar ik ben dan ook de hele dag met een hongergevoel bezig, ik kan snacks en suiker helemaal laten staan, alleen wordt het nu een lijdensweg, laatst had ik ook enorm last van mn maag,( toen moest ik van half 9 tot half 7 savonds naar school en had ik ook alleen een appel mee en flesje water). Het trok wel weg alleen wat zijn gezonde tussendoortjes om mee te nemen die een gevuld gevoel geven en energie zonder dat ik er dik van wordt.

Laat een reactie achter

Verplichte velden zijn gemarkeerd met *