846

Hoeveel Calorieën per Dag om Af te Vallen? Calculator voor Vrouw & Man

Wil je weten hoeveel je aan calorieën per dag nodig hebt (om af te vallen)? Hieronder vind je de BMR calculator, wat staat voor Basale Metabolisme/Stofwisseling Snelheid (in het Engels: Basal Metabolic Rate).

Wat je in dit artikel gaat ontdekken:

 • Hoeveel calorieën jij dagelijks nodig hebt
 • Waarom afvallen meer is dan een kwestie van minder calorieën eten
 • Wat de eerste stap is om je streefgewicht te bereiken

Inhoud van dit artikel

Kort gezegd kan je met de BMR je dagelijkse caloriebehoefte berekenen. Dit zijn de benodigde calorieën die je lichaam verbrandt in de ruststand om voldoende energie te verkrijgen.

Denk hierbij aan noodzakelijke levensprocessen zoals ademen, hartslag, bloedcirculatie en alle andere processen die in ruststand altijd doorlopen.

Bereken hier jouw calorieën per dag om af te vallen

Basaal metabolisme (BMR) berekenen

Geslacht:
* Methode die rekening houdt met je vetpercentage
Weet je je vetpercentage niet? Klik dan hier.

Jouw BMR uitslag

Je basaal metabolisme: kcal

Dit is een schatting van wat je dagelijks zou verbruiken als je helemaal niets zou doen (zelfs niet zou eten). Als je een realistische inschatting wilt hebben van je dagelijkse energieverbruik, vul dan je bewegingspatroon in:

Jouw dagelijkse energieverbruik

Dagelijks verbruik je: kcal

Voor het berekenen van jouw BMR en dagelijkse energieverbruik is gebruik gemaakt van de Cunningham formule. Wil je hier een korte uitleg over? Klik dan hier. Harris Benedict formule. Wil je hier een korte uitleg over? Klik dan hier. Herziende Harris Benedict formule. Wil je hier een korte uitleg over? Klik dan hier. Katch-McArdle formule. Wil je hier een korte uitleg over? Klik dan hier. Mifflin St Jeor formule. Wil je hier een korte uitleg over? Klik dan hier. Oxford formule. Wil je hier een korte uitleg over? Klik dan hier. Schofield formule. Wil je hier een korte uitleg over? Klik dan hier.

Let op, de uitslag blijft slechts een benadering van jouw BMR en dagelijkse energieverbruik.

Op de meeste sites wordt de Harris Benedict formule gebruikt, die ik je niet aanraad omdat die leidt tot overschatting van het metabolisme in rust (resting metabolic rate). Uit studies blijkt de Mifflin St Jeor formule de meeste accurate te zijn (bron, bron).

Geef hieronder je doel op van je BMR berekening hierboven waarbij ik je waardevolle inzichten geef hoe je dit doel kunt bereiken zoals een concreet advies voor je dagelijkse calorie inname.

Wat is je doel bij deze berekening?

Als je aangeeft wat je doel is, kan ik je meer waardevolle inzichten geven hoe je dit doel kunt bereiken.

Voor effectief afvallen raad ik aan om 25% (voorheen zei ik 30% maar dat is iets teveel) onder je dagelijkse energieverbruik te zitten. Vul hieronder je dagelijkse bewegingspatroon in voor een accurate berekening: Volgens je BMI berekening heb je ondergewicht. Het is zeer onverstandig om af te vallen. Vul hieronder je dagelijkse bewegingspatroon in voor een advies.

Vul hieronder je dagelijkse bewegingspatroon in voor een accurate berekening van je energieverbruik. Als je je hier aan houdt zul je op gewicht blijven. Volgens je BMI berekening heb je ondergewicht. Het is verstandig om aan te komen. Vul hieronder je dagelijkse bewegingspatroon in voor een advies.

Studies tonen aan dat 20 tot 40% onder de dagelijkse caloriebehoefte zitten een (enorm) positieve invloed kan hebben op de gezondheid en tot een (veel) langer leven kan leiden, denk aan 10-30 jaar extra (bron, bron). Vul hieronder je dagelijkse bewegingspatroon in voor een accurate berekening van een caloriebeperking van 25%. Vul hieronder je dagelijkse bewegingspatroon in voor een accurate berekening van een gezonde calorie-inname.

Om spiermassa op te bouwen moet je circa 20% meer calorieën innemen dan je dagelijks verbruikt. Vul hieronder je dagelijkse bewegingspatroon in voor een accurate berekening van je energieverbruik.

Jouw dagelijkse calorie inname

Uitslag: kcal

Dit is een schatting van wat je dagelijks aan calorieën tot je zou moeten nemen om op gewicht te blijven. Dit is gebaseerd op de formule.

Volgens je BMI berekening heb je echter ondergewicht. Om de kans op gezondheidsproblemen te verkleinen zou je ten minste kg moeten aankomen. Je ideale gewicht is kg, daarvoor zou je kg moeten aankomen.

Dit is een schatting van wat je dagelijks aan calorieën tot je zou moeten nemen om af te vallen met een caloriebeperking van 25% per dag. Het calorieverbruik is hierbij gebaseerd op de formule.

Volgens je BMI berekening heb je een gezond gewicht. Let op dat je niet meer dan kg afvalt, want dan zou je ondergewicht hebben. Jouw ideale gewicht is kg.

Dit is een schatting van wat je dagelijks aan calorieën tot je zou moeten nemen om op gewicht te blijven. Maar omdat je ondergewicht hebt is het verstandig om meer dan dit te consumeren om op een gezond gewicht te komen.

Let op: Je geeft aan dat je niet zoveel lichaamsbeweging hebt. Om het afvallen te bevorderen kan het helpen om meer te gaan bewegen.

Volgens je BMI berekening ben je echter te zwaar. Om de kans op gezondheidsproblemen te verkleinen zou je ten minste kg moeten afvallen. Je ideale gewicht is kg, daarvoor zou je kg moeten afvallen.

Dit is een schatting van wat je dagelijks aan calorieën tot je zou moeten nemen om gezonder en langer te leven met een caloriebeperking van 25% per dag. Het calorieverbruik is hierbij gebaseerd op de formule.

Volgens je BMI berekening heb je een gezond gewicht. Let op dat je door de caloriebeperking niet meer dan kg afvalt, want dan zou je ondergewicht hebben. Jouw ideale gewicht is kg.

Dit is een schatting van wat je dagelijks aan calorieën tot je zou moeten nemen om op gewicht te blijven. Dit is gebaseerd op de formule.

Volgens je BMI berekening heb je ondergewicht. Let op dat je niet meer dan kg afvalt, want dan zou je ondergewicht hebben. Jouw ideale gewicht is kg.

Let op: Je geeft aan dat je niet zoveel lichaamsbeweging hebt. Een actieve levensstijl draagt sterk bij aan het gezond ouder worden.

Dit is een schatting van wat je dagelijks aan calorieën tot je zou moeten nemen om spiermassa op te bouwen. Het calorieverbruik is hierbij gebaseerd op de formule.

Let op: Je geeft aan dat je niet zoveel lichaamsbeweging hebt. Om spiermassa op te bouwen zul je hier goede oefeningen voor moeten doen.

Lees hieronder verder over wat je als gemiddelde man en vrouw zou moeten eten qua calorieën. Dit is uiteraard niet erg accuraat omdat iedereen anders is en een andere lichaamsbouw en metabolisme heeft.

Ook leer je wat calorieën precies zijn en of je nu wel of niet calorieën moet tellen.

Doe deze test en krijg jouw unieke op maat gemaakte keto schema, recepten en menu

Ontdek hoe je met jouw lichaam en behoeften je streefgewicht bereikt.

Vul een aantal simpele vragen in en laat ons voor jou een uniek plan maken waardoor jij in korte tijd voorgoed afrekent met overbodig vet.

Dit is geen jojo dieet, maar een manier waarop jij vol plezier resultaten behaalt en tegelijkertijd lekker eet.

Start keto test

 

Hoeveel calorieën per dag?

In de regel heeft een gezonde vrouw gemiddeld 2.000 calorieën per dag nodig en een man 2.500 calorieën (bron). Het grote probleem is dat de meeste mensen niet gemiddeld zijn.

Bereken daarom je persoonlijke caloriebehoefte per dag met onze calculator.

Hoeveel calorieën per dag vrouw?

In de regel heeft een gezonde vrouw gemiddeld 2.000 calorieën per dag nodig. Hierbij is dus het gemiddelde genomen van een grote groep vrouwen.

Kleine kans dus dat je precies die gemiddelde vrouw bent. Bereken je persoonlijke caloriebehoefte per dag met onze calculator.

Hoeveel calorieën per dag vrouw om af te vallen?

Voor een vrouw die wil afvallen, is het aan te raden om haar dagelijkse calorie-inname te beperken tot 25% onder haar normale energieverbruik.

Dit betekent dat als je normale dagelijkse energieverbruik bijvoorbeeld 2000 calorieën is, je zou streven naar een inname van ongeveer 1500 calorieën per dag om af te vallen.

Dit calorietekort helpt bij het geleidelijk verminderen van gewicht, terwijl het nog steeds voldoende energie biedt voor dagelijkse activiteiten en gezondheid.

Lees ook mijn artikel: 11 Tips voor snel afvallen zonder te sporten.

Word een metabolisme machine en reken voorgoed af met buikvet via de nieuwste en verbeterde keto methode

Welke hoeveelheid calorieën, koolhydraten en andere nutriënten zijn perfect voor jouw lichaam om jouw metabolisme maximaal aan te zetten?

Doe onze test en laat het ons exact voor jouw lichaam berekenen. Ieder lichaam is anders en door je te focussen op wat werkt voor jouw lichaam

Een op maat gemaakte dieet voor jou werkt tot driemaal effectiever om je streefgewicht te bereiken dan een regulier dieet.

Klik hier om het dieet te ontdekken dat perfect is geoptimaliseerd voor jouw lichaam.

Hoeveel calorieën per dag man?

In de regel heeft een gezonde man gemiddeld 2.500 calorieën per dag nodig. Het grote probleem is dat de meeste mannen niet gemiddeld zijn. Bereken je persoonlijke caloriebehoefte per dag met onze calculator.

Hoeveel calorieën per dag verbranden om af te vallen?

Als je 1 kilo lichaamsvet wil verbranden staat dat gelijk aan circa 7700 calorieën (kcal). Als je iedere dag 500 calorieën minder eet dan dat je verbrandt, val je in theorie 1 kilo vet af per 2 weken.

Alhoewel, het onderzoek waarop die 7700 calorieën is gebaseerd, is erg oud. Het is gebaseerd op het idee dat ongeveer 87% van lichaamsvet daadwerkelijk vet is (de rest is bijv. vloeistoffen). Nieuwe methodes laten nog een stuk lagere waarde zien, namelijk gemiddeld rond de 4850 (bron).

Kortom, je moet eerst weten wat je per dag verbrandt, voordat je kunt berekenen wanneer je gaat afvallen. Dan moet je ook nog rekening houden met het feit dat calorieën tellen het halve verhaal is bij afvallen. Lees hier de uitleg voor de 5 redenen waarom calorieën tellen onzin is.

Geen zin om de calorie teller/calculator te gebruiken of is het te veel gedoe op je telefoon? Zie hieronder een tabel voor mannen en vrouwen, bron).

Vrouwen (14-18 jaar)

 • Zittend beroep: 1800
 • Licht actief: 2000
 • Actief: 2400

Mannen (14-18 jaar)

 • Zittend beroep: 2200
 • Licht actief: 2400-2800
 • Actief: 2800-3200

Vrouwen (19-30 jaar)

 • Zittend beroep: 2000
 • Licht actief: 2000-2200
 • Actief: 2400

Mannen (19-30 jaar)

 • Zittend beroep: 2400
 • Licht actief: 2600-2800
 • Actief: 2800-3000

Vrouwen (31-50 jaar)

 • Zittend beroep: 1800
 • Licht actief: 2000
 • Actief: 2200

Mannen (31-50 jaar)

 • Zittend beroep: 2200
 • Licht actief: 2400-2600
 • Actief: 2800-3000

Vrouwen (51+)

 • Zittend beroep: 1600
 • Licht actief: 1800
 • Actief: 2000-2200

Mannen (51+)

 • Zittend beroep: 2000
 • Licht actief: 2200-2400
 • Actief: 2400-2800

* Alle genoemde getallen zijn in kcal, oftewel kilocalorieën.

** Bekijk hier de caloriebehoefte van kinderen jonger dan 13 jaar.

Wat is een calorie eigenlijk precies?

Een calorie is de energie in voedsel en die kan komen uit koolhydraten, vetten en eiwitten. Het zijn de brandstoffen die je nodig hebt om te functioneren.

Er is veel verwarring op internet over wat exact een calorie is maar de correcte definitie is:

De calorie is een eenheid van energie die wordt gedefinieerd als de hoeveelheid warmte die nodig is om de temperatuur van een hoeveelheid water met één graad te verhogen. Om 1 kilo water met 1 graden Celsius te verhogen is 1 calorie nodig (bron).

Opmerking: Als men het over calorieën heeft, bedoelt men meestal kilocalorieën (kcal). Als iemand zegt dat een zak chips 200 calorieën bevat, bedoelt deze persoon eigenlijk 200 kilocalorieën (vaak afgekort tot kcal).

Hoeveel calorieën moet je verbranden om 1 kilo vet af te vallen?

Het snelle antwoord:

1 kilo lichaamsvet = ±7700 kcal

Als je theoretisch gezien iedere dag 500 calorieën minder eet dan dat je verbrandt, val je ±1 kilogram vet af per 2 weken.

Maar is 1 kilo lichaamsvet niet 9000 kcal in plaats van 7700 kcal? (want 1 kilo vet is 9000 kcal) En werkt het minderen van 500 calorieën per dag wel écht om af te vallen?

Bekijk de antwoorden op deze vragen in mijn artikel “Hoeveel calorieën is een kilo?”

Heeft de hoeveelheid calorieën per dag met overgewicht te maken?

Sommige dieetgoeroes zeggen dat de hoeveelheid calorieën niets te maken heeft met overgewicht. Dat is in ieder geval grote onzin, wat ik hier zelf ook niet ga lopen verkondigen.

Zo heb je studies die duidelijk aantonen dat als je te veel calorieën nuttigt, je in gewicht (bron) en BMI toeneemt (bron).

De BMI stijgt zelfs zeer lineair ten opzicht van het aantal calorieën, zie deze grafiek:

bmi versus aantal calorieen

Dus gewoon minder calorieën per dag eten om af te vallen?

Nou, zo simpel is het niet…

Als een diëtiste zegt: “Eet minder calorieën per dag om af te vallen” heeft hij of zij het naar mijn idee niet helemaal begrepen.

Hierdoor gaan sommige mensen zich namelijk compleet blind staren op calorieën tellen, terwijl bezig zijn met calorieën slechts het halve verhaal is om af te vallen.

Calorieën kunnen je namelijk misleiden en je kunt er obsessief mee bezig zijn, dat leidt geregeld tot mislukte afslank pogingen.

Er zijn een vijftal redenen om je niet blind te staren op het tellen van calorieën. Deze zijn:

 • Reden #1: calorieën kunnen jou en je gezondheid misleiden
 • Reden #2: de ene calorie is de andere calorie niet (huh?!)
 • Reden #3: caloriearme producten kunnen ook dikmakend zijn
 • Reden #4: het aantal calorieën zegt niets over de opname er van
 • Reden #5: slanke mensen tellen hun calorieën niet

Lees hier de uitleg voor de 5 redenen waarom calorieën tellen de grootste onzin is.

Hoeveel calorieën vetten, eiwitten en koolhydraten bevatten

Als je naar de drie macronutriënten kijkt, oftewel de vetten, eiwitten en koolhydraten, bevatten deze verschillende hoeveelheden calorieën per gram.

Hier zijn de calorieën per macronutriënt:

 • Eiwitten: ±4 kcal per 1 gram
 • Koolhydraten: ±4 kcal per 1 gram
 • Vetten: ±9 kcal per 1 gram

Als je kijkt naar deze getallen, zal je al snel denken: “Laat ik die vetten dan maar staan”. Maar hier gaan mensen dus vaak de mist in.

Ik raad mensen zelfs aan om meer vetten te eten. Ik heb het dan wel over de gezonde vetten die veel omega 3 vetzuren bevatten. Deze hebben de volgende voordelen:

Aangezien we in Westerse maatschappijen te veel koolhydraten eten, zou je deze gedeeltelijk moeten vervangen door meer gezonde vetten.

Hoe doe je dat precies? Lees daarvoor mijn artikel over het koolhydraatarm dieet.

hoeveel-calorieën-nodig-per-dag

Welk van de 7 buiktype heb jij en wat is jouw ideale dieetschema om jouw doel te bereiken?

Doe de test en ontdek direct hoe specifiek jij een platte buik krijgt

Wil je weten welke buiktype je hebt? Hoeveel calorieën jij per dag moet eten om je doel te bereiken? En hoe je met jouw type een platte en strakke buik krijgt en effectief buikvet weet te verbranden?

Doe dan mijn test en ontdek het in slechts 2 minuten.

Je zal het volgende ontdekken:

 • Welk type buik jij hebt en potentiële fouten die je maakt die jouw buikvet veroorzaken
 • Hoeveel calorieën en koolhydraten we aanraden voor jouw gewichtsdoel
 • Wat jij kan veranderen om een mooie platte of strakke buik te krijgen
 • Een op maat gemaakt voedingsschema en recepten op basis van jouw lichaam en voorkeuren waardoor jij in korte tijd voorgoed afrekent met overbodig vet en de buik van je dromen krijgt

Start buiktype test

Hoe nuttig was dit artikel voor jou?

Klik op een ster voor een beoordeling!

Omdat je dit artikel nuttig vond...

Volg ons op social media!

Jammer dat je dit artikel niet (zo) nuttig vindt.

Graag horen we hoe we dit artikel kunnen verbeteren!

31 reacties op dit artikel

 • Heb je een soort richtlijn voor hoeveel van je calorieen uit koolhydraten moeten bestaan, hoeveel uit vetten, eiwitten, enz.? Het is me nog niet helemaal duidelijk

  Yvonne
  • Beste Yvonne,

   Om gezond en slank te blijven raad ik je aan terug te gaan naar het oerdieet van onze voorouders. Dat betekent grofweg de volgende verhouding: 30% koolhydraten, 30% eiwitten, 30% vetten en 10% dranken.

   Lees het volgende artikel voor een uitgebreide uitleg: https://happyhealthy.nl/koolhydraatarm-dieet

   Avatar for Drs. Oscar Helm
   Drs. Oscar Helm Auteur
 • Hey Oscar,

  Een vraagje: ik heb net jouw artikel gelezen over het feit dat calorieën tellen onzin is (omdat niet elke calorie dezelfde is). Maar in dit artikel heb je het wel over hoeveel calorieën je per dag zou moeten eten afhankelijk van je gewicht en geslacht en dergelijke. Hoe zit het nou precies? Moet je wel voor een deel rekening houden met calorieën of ze juist compleet negeren en alleen letten op welke voedingsstoffen je wel en niet binnenkrijgt?

  En over sporten: je zegt dat 80% van afvallen voeding is. Hoe zit het dan met sport? Is fietsen naar je werk elke dag al voldoende beweging of moet je echt gaan sporten? En gaat het dan om de sportschool of hardlopen of is een sport doen die je leuk vind ook goed? Sorry voor alle vragen hoor haha.

  Groetjes Niek

  Niek
  • Beste Niek,

   Goede vragen die je stelt. Soms kunnen bepaalde adviezen nog wel eens tegenstrijdig klinken. Ik zal het daarom wat genuanceerder brengen. Als je je alleen op calorieën tellen focust, verlies je alles wat te maken heeft met gezonde voeding, welke voedingsstoffen bevatten zoals vitaminen en mineralen. Je moet namelijk ook kijken naar het effect van het type calorie (bijv. eiwitten en vetten geven een langer verzadigd gevoel). Afhankelijk van je caloriebehoefte kun je gaan kijken hoeveel calorieën je dagelijks mag nemen om af te vallen of op gezond gewicht te blijven. Die hoeveelheid calorieën verdeel je onder de juiste macronutriënten verhoudingen.

   Voeding heeft inderdaad de grootste impact. Maar sporten is belangrijk om een vertraagde stofwisseling door afvallen te voorkomen. Fitness en krachttraining zorgen ook voor het behoud van je spiermassa op het moment dat je gewicht verliest. Eigenlijk is iedere vorm van lichamelijke activiteit goed. Zolang je het maar regelmatig doet. Belangrijkste is dat je iets zoekt wat je leuk vindt om te doen. Of het nu gaat om dagelijks een halfuur wandelen of 3-4 keer per week naar de sportschool gaan.

   Avatar for Drs. Oscar Helm
   Drs. Oscar Helm Auteur
   • Het BMR rekent toch uit wat men dagelijks zou moeten binnen krijgen zodat het lichaam blijft functioneren.
    In het voorbeeld zak je met 500 calorieën per dag, dit is lager dan de BMR. Heeft dit verder geen gevolgen voor eventuele schade op lange of korte termijn?

    Trish
 • Ik kom uit op 3300 kcal dat ik zou kunnen innemen en nog afvallen, ik ben al een tijd bezig en aan het zoeken om op een goed schema te komen, en het schema wat ik nu gemaakt heb kom ik maar aan +- 1800 kcal wat dus veel minder is dan het advies, is dit dan wel een verstandig schema aangezien ik ook niet echt meer zou willen eten want kwark etc vult heel goed.

  Mijn schema die ik binnekort wil volgen:
  ochtend: glas water,250gr magere franse kwark, 40gr havermout, 1 eetlepel honing
  ochtendlunch: 1 banaan, 1 appel, kop thee
  lunch: 3 volkoren boterhammen, light boter 30 gr, 1 plak kaas 30+ en 1 plak ham, thee
  avond: kopje rijst, 200gr kipfilet +- 250gr groente, glas water
  tijdens het sporten (2-3x per week): 1,5l water
  Na het sporten: 250gr magere franse kwark, 20-25 gr ongezoute notenmix (walnoten,amandelen,hazelnoten), glas water

  wim
 • Hoi Oscar,

  Dank voor je overzichtelijke blog. Heb ik veel van opgestoken!

  Wel schrok ik eerlijk gezegd van dat als ik “gezond en lang wil leven” ik tussen de 20% en 40% (40??!!) vd caloriebehoefte moet zitten. Dit komt neer op ongeveer 1200 kcal, terwijl me rond de 2000 wordt aanbevolen.

  Weet je zeker dat dit klopt? Vind je dit zelf ook niet ontzettend veel verschil, en te weinig kcal op een dag om gezond te blijven?

  Ik ben benieuwd naar he reactie.

  Mvg

  S v
  • Niet van jouw energiebehoefte, maar onder jouw energiebehoefte.

   Krachtsportbegeleiding
 • hallo,
  ik ben 48 jaar , ben tewerkgesteld als logistiek medewerker in een woonzorgcentrum. Dat houd in dat ik per dag gemakkelijk 21000 stappen zet op 8 uur tijd (van en naar werk stappen zijn daar al ong 4000 van). Ik weeg nu 71,6 kg en ben 162 cm groot dus overgewicht en zou graag 15 kg af willen vallen. Als ik het aantal kcal per dag wil berekenen blijf ik steeds hangen op het punt wanneer ik mijn activiteit moet ingeven. is dit zwaar of licht actief??? iedereen zegt steeds iets anders. kan iemand mij zeggen hoeveel Kcal ik nu eigenlijk mag hebben???

  inge boumans
  • Als je wilt afvallen dan zou ik jouw bewegingspatroon als ‘normale lichaamsbeweging’ bestempelen.

   Avatar for Drs. Oscar Helm
   Drs. Oscar Helm Auteur
 • Ik eet al 12 jaar KHA , de laatste jaren in weekend wel meer koolhydraten ,maar beslist niet teveel.

  Petra
 • Dag beste coach,

  Heb je site ontdekt en moet zeggen dat ik redelijk enthousiast ben.
  Ik ben een 57-jarige man, met pensioen en heb alle tijd. Sedert vorig jaar ben ik begonnen met ‘sporten’. Woog toen 101 kg en voor velen is boven de 100 komen een alarmbel. Ben begonnen aan het 10.000 stappen plan. Heb dat in 2019 succesvol kunnen afsluiten met 12.000 stappen gemiddeld per dag. In 2019 heb ik in totaal 6kg gewicht verloren. Ik was tevreden, maar toch niet helemaal. Ik heb mij het voornemen gemaakt om in 2020 meer dan 18.000 stappen gemiddeld te zetten waarvan minstens 40% hoge inensiteit (aan 6km per uur). In 2020 heb ik nu al meer dan 6 kg verloren, ook mede door het feit dat ik op mijn voeding ben beginnen te letten. Mijn vrouw zegt mij dat ik maniakaal bezig ben met afvallen en dat ze ongerust is (meer dan 3 uur wandelen per dag) . Ik voel me alleszins beter in mijn vel. Ik ben er trots op dat geen enkele kledij me bijna niet meer past.

  Ben ik nu goed bezig of moet ik me net als mijn vrouw zorgen beginnen te maken?

  Johan
  • Beste Johan,
   Hoewel ik denk dat je vrouw zeker het beste met je voor heeft, gaat het er om wat jij van je plan vindt en wat jij van jezelf vindt. 3 uur per dag lopen is op zich niet eens zo heel erg slecht, maar dat hangt er ook van af hoe hard en inspannend je beweegt. Bijvoorbeeld, 3 uur per lag keuvelen in het lokale park is iets anders dan 3 uur snelwandelen op een oneffen ondergrond. Dit licht natuurlijk vooral aan jou zelf. Wat zijn jou doelen?, Wat wil je opgeven? etc. lig veel succes!!!

   Gertruud
 • Benieuwd naar uitkomst in deze bijzondere dagen

  Angela
 • Tot juli 2019 wood ik 66/67 kg bij een lengte van 174cm. Ik sportte 3 á 4x per week en lette op mijn voeding. Mijn inname was ongeveer 1700 tot 1800 kcal. In juli bleek ik ziek. Chemo en bestraling, waarbij mijn gewicht kelderde naar 62 kg. Ik kreeg een verrijkt dieet en steeg naar 68 kg. Ik heb 4 maanden op bed gelegen. Mijn spiermassa is erg geslonken. Van januari tot nu steeg mijn gewicht naar 77 kg zonder dat ik boven de 1800 kcal kwam. Ik moet zeggen dat ik door zwakte (en opschorting revalidatie) matig tot weinig beweeg. Ik wandel 3km per dag en 15 minuten per dag kleine krachttraining. Ik maak me ernstig zorgen om mijn gewicht. Ik wil de 9 kg zsm kwijt . Hoe kan ik dit het beste aanpakken?

  Lila
 • Misschien een stomme vraag, maar ik gebruik deze site best vaak om mijn caloriebehoefte te berekenen, maar ik twijfel of ik het wel goed doe. Heb namelijk geen idee in welke categorie ik val betreft mijn beweging. Heb een kantoorbaan van 40 uur. Ik sport niet, maar fiets wel elke dag naar mijn werk en doe een wandeling in de pauze. Dit komt neer op elke werkdag (5x per week) 30 minuten fietsen (ong 18km per uur) en 30 minuten wandelen (ongeveer 5km per uur). Ik hou hier eigenlijk altijd de categorie “Geen tot weinig lichaamsbeweging” voor aan. Klopt dit wel?

  Tomas
  • Beste Tomas, daar mag je ‘normale lichaamsbeweging’ van maken.

   Avatar for Drs. Oscar Helm
   Drs. Oscar Helm Auteur
 • Nog niet zolang bezig om koolhydraatarm te eten. Nu vind ik veel recepten via een facebookgroep en las ik dat calorieën niet uitmaken als je kha eet (een reactie op die pagina: ik eet vaak maximaal 800 calorieën per dag.
  Is dat überhaupt wel gezond???

  Marjolein
  • Hallo,
   Vraagje

   Ik train 5 x per week Push/Pull/legs, geen (light Weight) en werk fulltime.
   Mijn baan bestaat uit fietsen heledag en lopen.
   Mijn fitbit geeft me dagelijks 35000 stappen aan en vebrande calorie over de 4000.
   Volgens de calorieberekening is 2400 voor mij genoeg om om droger te worden..hoe zit dat precies?
   Ps. Ik doe nu een fasting diet 16/8 intermitted fasting

   Tarik
 • Hoi,

  Wat is normale en wat is zware lichaamsbeweging? Ik doe 3x per week aan HITT joggen. 30 sec joggen en 2 min lopen, versnelde pas. Daarnaast 2x per week fitness ik 30 minuten, wandel en fiets. Ben ik dan “normaal” ;-) of “zwaar” bezig?

  Vriendelijke groet,
  Diane

  Diane
 • Beste Oscar,
  Ik ben net begonnen met een koolhydratenarm dieet, waardoor ik tussen de 500 en 900 calorieën eet. Ik wil graag tussen de 7 en 10 kilo afvallen in zo’n 5/6 maanden. Ik fiets zo’n 5 keer per week 10 kilometer naar school, gym 1 keer per week, wandel 30 tot 1 uur per dag(3 tot 5 km) en handbal 2/3keer per week. Ik vroeg me af hoe ik mijn doel zou kunnen halen en mijn ouders geen vervelend gevoel te geven dat ik een obsessie heb met eten en afvallen? En zou ik dan meer moeten bewegen, of juist minder moeten eten?

  Anna

  Anna
 • Op voor de volgende 13 kilo

  Alex
 • Hoi, een vraagje want alle websites zijn tegenstrijdig wat volgende betreft: als je je kcal heb berekend dat je per dag mag eten, wat dan met het verbruik bij beweging/sporten? In mijn geval is mijn dagelijkse calorie-inname voor afvallen met normale beweging (dus x1,55) ca. 2000kcal. Ik wandel bijna dagelijks 30-60min en sport daarnaast gemiddeld 3x/week 30-45min intensief. Ik vul in My Fitness Pal dus mooi 2000kcal in als energiebehoefte. De app is gekoppeld aan mijn Polar. Alle kcal die ik met wandelen of sporten verbruik, worden in die app aangerekend als extra’s die ik mag eten. En daar ben ik in de war. De beweging/sport is toch al verrekend in de berekening van m’n dagelijks energieverbruik (BMR x 1,55)? Ik ben nu een maandje bezig en hou (voorlopig) geen rekening met m’n extra verbruik. M’n netto kcal ligt hierdoor gemiddeld rond de 1000-1500/dag. Nu vrees ik dus dat ik het helemaal verkeerd aanpak. Ik wil uiteraard niet dat m’n metabolisme plots helemaal vertraagt :-s Alvast bedankt voor een uitleg. Groetjes, Tamara

  Tamara
 • Ik ben een man, 55 jaar, 185cm en 145kg. Ik beweeg weinig (4000 stappen gemiddeld p/d) en eet sinds een jaar gemiddeld 1150kcal per dag met 18 uur IF, in dat jaar ben ik ruim 12KG aangekomen! Ik zou in theorie 1-2 KG per week moeten verliezen met deze lage kcal inname maar ik ben elke maand zwaarder.

  Marcel
 • Hallo Oscar,

  Ik ben een man van 30 die veel sport (denk aan 5 keer in de week), een actieve baan heeft en een actieve levensstijl heeft. Ik heb hierdoor een gemiddelde dagelijkse verbranding van rond de 3750 Kcal. Echter probeer ik sinds een tijd los van werken aan mijn conditie te werken aan het wat naar beneden dringen van mijn vetpercentage. Hierdoor ben ik met stappen minder gaan eten (van 2500 naar 2200 naar 2000 naar 1900 en nu zelfs 1750 kcal max per dag.) Los van intensief en of matig intensief sporten wandel ik tevens veel om zo hopelijk meer te verbranden (los van dat ik op super mooie plekken kom!) Nu meet ik alles netjes en hou ik mijn voeding, ook mijn cheatdays netjes bij. Nu val ik echter totaal niet af. Mijn lichaam voelt strakker, mijn gewicht verandert nauwelijks maar mijn vetpercentage lijkt toe te nemen (in drie maand van 20% naar 25%!) Wat zou ik kunnen aanpassen voor een ander resultaat?

  Hoor graag van je!

  Groet, Daniël

  Daniël
 • Ik zit in een rolstoel , dus bewegen is geen optie , toch moeten ik gewicht zien te verliezen . Ik ben 162 cm groot en weeg 81 kg . Hoe kan ik gewicht verliezen zonder bewegen ? Wel zeer jammer dat daar niet over terug te vinden is op het internet . Met vriendelijke groeten Bosschaerts Myranda

  Myranda
  • Hoi Myranda, als je niet of nauwelijks kunt bewegen, heb je minder calorieën nodig dan mensen die meer kunnen bewegen en sporten. Maar gelukkig zijn er nog steeds veel dingen die je kunt doen om een gezond gewicht te bereiken. Kijk allereerst naar je dieet. Zorg ervoor dat je gezond eet, minder calorieën eet dan je verbrandt (creëer een calorietekort) en alle belangrijke voedingsstoffen binnenkrijgt die je nodig hebt. Probeer manieren te zoeken om actiever te worden als dit kan. Denk aan spierversterkende oefeningen voor je armen en meer korte ritten maken door jezelf in de rolstoel te duwen in plaats van met de auto (als dit voor jou mogelijk is). Hoe sneller je metabolisme werkt, hoe sneller je calorieën verbrandt. Andere opties zijn misschien zwemmen of rolstoelsporten. Ik hoop dat je hiermee vooruit kunt. Succes!

   Avatar for Oscar Helm, MSc
   Oscar Helm, MSc Auteur
  • Hoi Myranda, je kunt het toch proberen hoor, maar bereken dan eerst je BMI via onze calculator https://happyhealthy.nl/bmi-berekenen/ en kies dan bij het stukje ‘Wat is je doel bij deze berekening?’ voor ‘geen lichaamsbeweging’ bij het ‘Beweging’ vakje. Ik hoop dat je zo wel de motivatie vindt om te proberen af te vallen :-)

   support
 • ik ben 44 jaar en heb een zittend beroep momenteel ben ik met intermittent fasting 14/10 bezig. 2 keer per week eet ik max 250 calorieën.dit doe ik met een fruitsla van watermeloen en ander meloenen. ik ben 1.68 meter groot en ik weeg 60.9 kilo. op zich is dat niet zwaar maar toch heb ik een buikje. de rest van de week is dat rond de 1500 calorieën. ik wil gewoon op korte tijd 3 kilo’s kwijt raken. maar wat doe ik best om als ik mijn doel gewicht bereikt heb om dit te behouden?

  michel
 • Hallo, duidelijk verhaal waar ik veel aan heb!
  Wat ik me alleen nog afvroeg is het volgende;

  Ik kom uit op een caloriebehoefte van 2700 en ik wil afvallen dus mijn inname moet 2000 zijn. Moet ik de calorieën die ik verbrand tijdens het sporten negeren, of moet ik hier rekening mee houden bij de calorie inname van die dag? Stel ik sport 500 calorieën, moet ik die dag dan extra eten om dit te compenseren? De calorie deficit was immers al bepaald.

  Alvast bedankt!

  Ben
  • Hallo Ben, als je wilt afvallen, is het belangrijk om in een calorietekort te blijven, wat betekent dat je minder calorieën moet consumeren dan je verbrandt. Voor effectief afvallen raad ik aan om 25% onder je dagelijkse energieverbruik te zitten. Je wilt niet te weinig calorieën consumeren omdat dit kan leiden tot een tekort aan voedingsstoffen en een gebrek aan energie. Tegelijkertijd wil je ook niet te veel calorieën consumeren, anders zal je niet afvallen. Als je regelmatig sport, kun je op de dagen dat je sport je calorie-inname enigszins verhogen om je energiebehoeften te compenseren. Je kan na het sporten een eiwit shake nemen met wat havermout (complexe koolhydraten).

   Avatar for Oscar Helm, MSc
   Oscar Helm, MSc Auteur

Plaats een reactie

Over HappyHealthy

Oscar Helm, MSc Afslankcoach, voedingsdeskundige, psycholoog, dieetpsycholoog, orthomoleculair therapeut en bestsellerauteur

Hoi, ik ben Oscar Helm en in de afgelopen jaren heb ik duizenden mensen geholpen naar een gezonder gewicht en betere gezondheid.

HappyHealthy.nl trekt inmiddels ruim 10.000 bezoekers per dag en met mijn bestseller de Afslank Receptenbijbel laat ik zien dat afvallen zowel eenvoudig als leuk kan zijn!

Wil jij je kennis over afvallen testen? Doe dan deze test en ontdek direct je “Afslank IQ”.

Top artikelen

Wat je mag eten bij een koolhydraatarm dieet + De Voordelen & een Schema

Wat is het koolhydraatarm dieet precies en wat kan je wel en niet eten. Ontdek hier een voedingstabe...

Intermittent Fasting: Uitleg, 9 Voordelen en 10 Schema’s

Intermittent Fasting / vasten (onderbroken vasten) schrijft voor wanneer en hoe lang je wel en niet ...

12 Tips om Snel Buikvet te Verbranden + 5 Fouten

Hoe kun je snel afvallen rond de buik? Ontdek 12 gouden buikvet verbranden tips en ontwijk 5 ernstig...

23 Bewezen Tips voor Snel Afvallen (zonder ongefundeerde hypes)

Hoe kan je snel afvallen? Ontdek 23 bewezen tips om snel gewicht te verliezen zonder ongefundeerde c...

Oscar’s sapjes

Array ( [0] => Male )